ASIGURARI
Val de susțineri din partea asociațiilor oamenilor de afaceri pentru pilonul II de pensii private: Dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual a sistemului este minim necesară Antreprenorii reuniți în Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și în cei ai Confederației patronale Concordia și-au exprimat joi susținerea pentru pilonul II de pensii și au tras un semnal de alarmă privind riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare a Pilonului II de pensii. Mesajele transmise astăzi de cele două asociații se alătură avertismentelor transmise anterior de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) și de Consiliul investitorilor Străini (FIC).
Liviu Dragnea a raspuns în locul Vioricăi Dăncilă la întrebarea dacă se lucrează la un proiect pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii: Este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul "Eu sunt mai dur și doamna prim ministru este mai elegantă. Vă spun că este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul.", a declarat miercuri Liviu Dragnea, răspunzând unei întrebări adresate inițial Vioricăi Dăncilă. Un reporter a întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă este în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe un proiect de ordonanță pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii private, dar președintele PSD a răspuns în locul ei.
Radu Crăciun este noul președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România Societatea BCR Pensii, prin Radu Crăciun (Președintele Directoratului), a preluat astăzi mandatul de Președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a anunțat miercuri Asociația. “Ne propunem ca în perioada următoare să ne intensificam eforturile în direcția educării financiare a populației, astfel încât toată lumea să înțeleagă contribuția pe care pensiile private o pot avea la prosperitatea lor viitoare”, a declarat Radu Crăciun, cu ocazia preluării mandatului.
Darius Vâlcov le-ar fi prezentat șefilor administratorilor de pensii private un draft care prevede contribuții zero la pilonul II și i-ar fi amenințat cu ridicarea licențelor dacă se află - surse Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, i-ar fi chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private, cărora le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii, scrie Cotidianul.ro, fără a preciza când a avut loc întâlnirea. Cei șapte administratori ar fi fost amenințați cu ridicarea licenței de funcționare dacă draftul respectiv ajunge în spațiul public, mai scrie publicația. Surse din industrie au confirmat pentru HotNews.ro că Darius Vâlcov le-a prezentat în luna martie la Guvern un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, dar că întânirea a fost solicitată de administratorii fondurilor de pensii.UPDATE (18:41) Comunicat oficial al APAPR: "[..] APAPR nu a primit până în acest moment niciun document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private."
Ce s-a întâmplat la procesul dintre fosta șefă NN Pensii și ASF în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii: Instanța a cerut ASF să demonstreze că a existat un control înainte de aplicarea sancțiunii istorice Curtea de Apel București a pus în vedere marți, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să demonstreze, până la urmatorul termen de judecată, că decizia sancționării fostei șefe NN Pensii, Raluca Țintoiu, a fost luată prin cvorum de Consiliul ASF, și că a existat un control anterior acestei sancțiuni, aspecte care nu rezultă în prezent din documentele depuse la dosar. "Potrivit legii, o sancțiune se aplică dupa ce are loc un control. Din probele aflate la dosar nu rezultă că a existat un control anterior sanctiunii, ci a existat unul ulterior. Nu există niciun fel de dovadă, din care să reiasă ce tip de control s-a desfăsurat, când s-a inițiat, care a fost obiectivul și când a fost finalizat", a declarat avocatul fostei șefe NN Pensii.
Portnoi și Asociații obține anularea în instanță a Normei ASF care impunea un capital social de minim 150.000 lei brokerilor de asigurare Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat săptămâna trecută dispozițiile Normei nr. 9/2015 emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară care impunea un capital social de minim 150.000 lei drept condiție obligatorie pentru autorizarea brokerilor de asigurări/reasigurări.
Fondurile de pe Pilonul II aveau la sfârșitul lunii martie active de 42,5 mld. lei Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, în creştere cu 25,22% faţă de nivelul de la 31 martie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Agerpres.
EXCLUSIV Firmele de asigurări se străduiesc să le explice lui Carmen Dan și lui Șerban Nicolae că prelucrarea de date este parte din procesul de încheiere a unei polițe de asigurări Firmele de asigurări membre ale Uniunii asigurătorilor din România (UNSAR) au transmis joi către HotNews.ro ce demersuri fac la autorități cu privire la proiectul de lege, inițiat de Ministrul de interne Carmen Dan și senatorul PSD Șerban Nicolae, care interzice operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea, interdicție care nu poate fi ridicată prin consimțământul persoanei vizate. Asigurătorii spun că 'au transmis comentarii către Camera Deputaților și către toți factorii implicați' și 'au solicitat întâlniri pentru a le furniza detalii despre modul în care se operează prelucrarea de date în vederea încheierii polițelor de asigurare.'
Șeful BCR Asigurări de Viață, al doilea mare jucător din România, nu știe nimic despre proiectul inițiat de Ministrul de Interne Carmen Dan care ar putea bloca piața asigurărilor de viață și de sănătate/ Mihai Tecău, șeful Omniasig: Voi cere în UNSAR să avem o poziție în Parlament "Ca să fiu sincer nu am informații legate de acest proiect de lege", a declarat joi Erwin Hammerbacher, șeful BCR Asigurări de Viață, întrebat de HotNews.ro dacă știe de proiectul inițiat de Ministrul de Interne Carmen Dan care, dacă va fi aprobat în forma actuală, ar putea bloca piața asigurărilor de viață și de sănătate. Pe de altă parte, Mihai Tecău, șeful Omniasig, a declarat că va cere în UNSAR (Uniunea asigurătorilor) să aibă un punct de vedere pe acest subiect în Parlament. Proiectul interzice practic operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea, interdicție care nu poate fi ridicată prin consimțământul persoanei vizate.Grupul VIG pentru HotNews.ro: 'Având în vedere că acesta este un proiect care ar putea avea un impact asupra întregii industrii a asigurărilor, sunt necesare discuții cu toate părțile implicate pentru a ne asigura că noile reglementări sunt conforme cu prevederile UE și nu vor avea un impact negativ asupra clienților, restricționându-le accesul la produse importante de asigurări. Vocea industriei, UNSAR, este cea care a inițiat deja discuții în legătură cu acest proiect cu toate părțile implicate, pentru a identifica cea mai bună soluție.'
Conducerea grupului VIG, despre România: Vrem să rămânem aici pe termen lung, indiferent de situația economică / Profitul pe această piață crește, în ciuda volatilității RCA "VIG a fost prima companie de asigurări care s-a extins în Est după ce a căzut Cortina de Fier și acum culegem roadele, mai mult de jumătate din profitul de 442,5 milioane de euro obținut anul trecut, fiind adus de companiile din Europa Centrală și de Est. Am intrat în aceste țări cu intenția de a rămâne pe termen lung, indiferent de situația economică, vrem să creștem organic, dar și prin achiziții, a declarat joi Elisabeth Stadler, CEO-ul grupului Vienna Insurance Group (VIG). 'Nu există planuri ca BCR Asigurări de Viață să fuzioneze cu Asirom sau Omniasig', a mai spus aceasta.
Începe procesul prin care fosta șefă a NN Pensii cere anularea sancțiunii istorice aplicate de ASF în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii Curtea de Apel București a afișat, pentru data de 8 mai, primul termen al procesului prin care Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii cere anularea sancțiunii istorice aplicate de ASF în primăvara anului trecut în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii. În aprilie 2017, ASF a sancționat NN Pensii cu o amendă istorică de 750.000 lei, iar Ralucăi Țintoiu i-a retras autorizația de director general și i-a aplicat o amendă de 100.000 lei, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că ASF ar trebui sa acționeze foarte dur.
După IT-iști, și asigurătorii critică proiectul Ministrului Carmen Dan care interzice operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor personale: "Nu faceți o legislație mult mai restrictivă decât regulile impuse deja de UE" "Prelucrarea datelor personale în industria de asigurări, în principal în cazul asigurărilor de viață și de sănătate, reprezintă o activitate de bază, evaluarea stării de sănătate fiind o necesitate în calcularea riscului pe care asigurătorul îl preia prin asigurare" atenționează vineri Uniunea Asiguratorilor (UNSAR), într-un răspuns către HotNews.ro. "Dorim ca toți consumatorii din România să beneficieze de aceleași drepturi de protecție a datelor personale ca cei din Uniunea Europeană și nu considerăm oportun ca legislația din România să fie mult mai restrictivă față de regulile impuse deja de UE", transmit asigurătorii.
Un proiect de lege inițiat de Ministrul de Interne Carmen Dan și senatorul PSD Șerban Nicolae ar putea bloca cel puțin piața asigurărilor de viață Interzicerea prelucrării datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri ar putea avea "un caracter blocant în unele domenii precum cel al asigurărilor, în care declarațiile persoanei vizate cu privire la starea de sănătate sunt relevante în procesul de stabilire a eligibilității și condițiilor pentru o poliță de asigurare de viață", avertizează Consiliul Economic și Social într-un aviz la proiectul de lege inițiat în această lună de senatorii PSD Carmen Dan și Șerban Nicolae.UPDATE1 Reacția deputatului PNL, Pavel Popescu, după articolul HotNews.ro: "Nu doar piața asigurărilor ar fi afectată de o astfel de prevedere legislativă. Un alt exemplu ar fi piața aplicațiilor mobile - orice aplicație mobilă prin care logarea se va face pe bază de amprentă sau recunoaștere facială prin camera telefonului sau alte device-uri, aplicație ce conține procese decizionale automatizate."UPDATE2 Asociația Patronală a Industriei de Software (ANIS) pentru HotNews.ro: "Ceea ce noi considerăm că este important în legile naționale de implementare pentru GDPR este să nu avem o reglementare excesivă și ca, în timp ce păstrează liniile trasate la nivel european, acestea să nu fie o barieră în dezvoltarea noilor tehnologii și creșterea competitivității bazate pe tehnologie a companiilor din diverse domenii."
Pilonul II de pensii: Radu Crăciun, președintele BCR Pensii, discuta online despre pensiile private cu cititorii HotNews.ro joi, 26 aprilie, de la ora 10.00 De ce e bine sa fii participant si la pilonul public si cel privat? Care e diferenta dintre cele doua sisteme? Este obligativitatea o virtute sau un abuz?Cum alegi un fond de pensii private? Răspunsurile la aceste întrebari le poți afla de la Radu Crăciun, președintele BCR Pensii și vicepreședinte al Asociației Administratorilor Independenți, care vine la o întâlinire online cu cititorii HotNews.ro, joi 26 aprilie , începând cu ora 10.00.Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
Administratorii fondurilor de pensii private cer autorităților să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat vineri autorităților să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor repetate de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate în această dezbatere. Asociația mai cere autorităților să prezinte public și să justifice intențiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel încât fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conștient și informat cu privire la siguranța sa financiară în viitor.
Câți bani au primit participanții la Pilonul II de pensii în cei 10 ani de funcționare a sistemului: Peste 19.000 de persoane au încasat peste 91 milioane de lei Peste 6800 de participanți au primit pensii pentru limită de vârstă în valoare de peste 58,9 milioane de lei, 366 de persoane au primit pensii de invaliditate în valoare de 927.675 lei și 11.876 de plăți în valoare de peste 31,1 milioane lei s-au făcut către rudele participanților decedați, potrivit datelor transmise HotNews.ro de către ASF. La momentul actual nu există legea de plată a pensiilor din sistemul privat, dar pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare se plătește valoarea activului net personal sub formă de plată unică sau eșalonat pe o perioadă de maximum 5 ani, în funcție de alegerea participantului, conform unei Norme ASF.
ASF a înființat un grup de lucru pentru susținerea inovației tehnologice în asigurări Grupul de lucru, numit InsurTech Hub, va fi responsabil cu analizarea fenomenelor tehnologice și a activităților generate de acestea în domenii precum: riscurile cibernetice, Big Data, Internet of Thinks, Blockchain, telematics, utilizarea roboților pentru recomandări, inteligență artificială etc. "Grupul este compus din reprezentanți ai ASF, ai societăților de asigurare, ai intermediarilor în asigurări, ai companiilor IT interesate, precum și din reprezentanți ai asociațiilor din domeniul asigurărilor și din domeniul IT”, a declarat Leonardo Badea, președintele ASF.
EXCLUSIV Scenariu al Guvernului Dăncilă pentru a convinge oamenii să opteze pentru sistemul public de pensii: Contribuții zero de la 1 iulie 2018 către Pilonul II de pensii "Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Și senatorul PNL Florin Cîțu a declarat aseară la Digi24 că "Informația care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuția virată către Pilonul II de la 3,75% (n.a din venitul brut) în prezent la 0, în partea a doua a acestui an".
Dragnea: Nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naţionalizează Pilonul II Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obbligatorii amdinistrate privat nu vor pierde la pensie, potrivit news.ro. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca nu a exclus posibilitatea ca statul să investească o parte din fondurile publice de pensii. Analiștii financiari susțin ca, în cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.
Analiștii financiari: În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital "Peste nouă miliarde de euro s-au strâns în conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România. Peste 60% din aceste sume finanțează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligațiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieței de capital de la București. În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.", a atenționat miercuri Asociația analistilor financiari CFA Romania.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version