ASIGURARI
ASF si transportatorii s-au inteles asupra modului de calcul a tarifelor de referinta pentru politele RCA: Se estimeaza un tarif tinta de aproape 7500lei/an pentru un camion ASF a anuntat ca a ajuns la un acord cu reprezentantii patronatelor care au protestat joi in fata Guvernului asupra elementelor care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta pentru politele RCA, elemnte in urma carora se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0, tarif tinta care nu include incarcari pentru profit si marja comerciala. In urma acestui acord, transportatorii au inceput sa plece din Piata Victoriei.
Asiguratorii: Plafonarea si inghetarea pretului politelor RCA incalca normele europene in vigoare si va adanci criza actuala Plafonarea si inghetarea pretului politelor RCA incalca normele europene in vigoare si va adanci criza actuala, a reactionat miercuri UNSAR (Uniunea asiguratorilor). 'Daca preturile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, aceasta masura va conduce la prabusirea pietei, ajungandu-se la o situatie similara cu cea din trecutul recent, cand, din cauza practicarii preturilor de dumping solicitate in prezent de transportatori, unele companii de asigurari au intrat in faliment, deoarece nu puteau acoperi daunalitatea', subliniaza UNSAR.
Transportatorii rutieri anunta ca nu vor renunta la proteste si cer Guvernului ca tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - au anuntat miercuri ca nu vor renunta la proteste daca Guvernul nu va stipula in Ordonanta de Urgenta valorile la care se vor ingheta preturile RCA. Acestia cer Executivului ca tarifele sa fie inghetate la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare, dar si aici sunt neintelegeri. Transportatorii spun ca Guvernul ar vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, cat ar fi dauna medie la camioane potrivit datelor ASF, pe cand patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei, cifra care ar reprezenta dauna medie la camioane, la care s-ar adauga si frecventa daunei de 15,6%, conform datelor din raportul Milliman, raport comandat tot de ASF, dar care are insa alte metode de calcul.
Transportatorii cer Guvernului sa introduca miercuri prin Ordonanta de Urgenta un tarif de referinta la preturile RCA. 5000 de vehicule sunt pregatite sa protesteze joi in fata Guvernului si circa 100.000 in toata tara Patronatele din transport se asteapta ca Guvernul sa aprobe miercuri prin Ordonanta de Urgenta, dupa ce va fi consultat si Consiliul Concurentei, introducerea unui tarif de referinta la toate preturile RCA, diferentiat pe toate tipurile de vehicule, tarif care ar trebui transmis trimestrial catre ASF. Peste acest pret de referinta, ar urma sa se aplice sistemul bonus-malus, spun trasnportatorii, care spera ca astfel nu se va mai ajunge la explozia preturilor. Chiar si daca va fi aprobat acest tarif de baza, dat fiind faptul ca masura nu se va resimti prea curand, transportatorii spun ca protestul ar putea avea loc in continuare fiind asteptate 5.000 de vehicule joi in fata Guvernului si circa 100.000 de masini in toata tara.
Ce dosare de dauna si contracte in vigoare a preluat Fondul de Garantare a Asiguratilor de la Carpatica Asig si Forte Asigurari, societati aflate in procedura de faliment Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat vineri ca a preluat de la Carpatica Asig, 27.270 dosare de dauna, precum si 1.265.970 de contracte de asigurare in vigoare. Totodata, FGA a preluat de la Forte Asigurari, 1626 dosare de dauna, precum si 3220 contracte de asigurare in vigoare. Ambele societati se afla in procedura de faliment, dar plata despagubirilor cuvenite catre asigurati se va face numai dupa ce vor exista decizii definitive in instanta cu privire la falimentul acestora.
UPDATE Concluziile ASF dupa o ampla analiza asupra evolutiei preturilor RCA la transportatori: Firmele mici sunt tratate prea exigent, ceea ce constituie o practica de piata neadecvata ASF a publicat joi o ampla analiza asupra evolutiei preturilor RCA la autocamioane si taxi-uri, 'demers care a avut drept scop identificarea cauzelor care au condus la escaladarea tarifelor RCA, precum si a eventualelor cazuri de discriminare a anumitor categorii de transportatori in procesul de stabilire a primelor de asigurare'. ASF arata ca 65% din politele incheiate pentru autoutilitare de peste 16 tone s-au situat, in luna iulie, sub plafonul de 12.000 de lei, ca doar circa 3%  din polite au primit tarife peste pragul extrem de 20.000 de lei, iar alte 12% au tarife de peste 16.000 lei, dar lasa fara raspuns principalele intrebari: Care au fost cauzele care au condus la escaladarea tarifelor RCA? Au existat sau nu cazuri de discriminare a anumitor categorii de transportatori?UPDATE (22:48) ASF pentru HotNews.ro: "Este evident ca firmele mici, cu 5-10 camioane si cu transport international, sunt cele mai dezavantajate si au primele cele mai mari. Argumentul asiguratorilor este ca acestea au si profilul de risc cel mai ridicat si sunt mai vulnerabile. ASF nu a gasit evidente ca au fost incalcate legile sau normele in vigoare, dar constata ca plaja de prime este prea mare si firmele mici sunt tratate prea exigent, ceea ce constituie o practica de piata neadecvata".
Un nou sef la Allianz-Tiriac Asigurari, incepand cu 1 septembrie: Virgil Soncutean il inlocuieste pe Remi Vrignaud Virgil Soncutean, un director cu o experienta de peste 15 ani in cadrul grupului Allianz, va prelua incepand cu data de 1 septembrie functia de director general al Allianz-Tiriac Asigurari, inlocuindu-l astfel pe Remi Vrignaud, care va prelua conducerea cancelariei sefului Allianz Group, a anuntat joi asiguratorul. In timpul mandatului lui Vrignaud, asiguratorul a inregistrat o multiplicare de aproape 10 ori a eficientei activitatilor de asigurari: rata profitului operational in total venituri din asigurari a ajuns la aproape 7% in 2015, fata de nivelul de sub 0,8% inregistrat in anul 2012.
Un nou asigurator intra pe piata RCA: Grawe Romania promite preturi corect dimensionate si vrea sa ajunga la 50.000 de clienti pana la sfarsitul lui 2020 Grawe Romania a primit miercuri autorizare din partea ASF sa isi extinda activitatea pe doua clase de asigurare: CASCO si RCA, devenind astfel al noualea asigurator care poate subscrie polite RCA alaturi de: Allianz-Tiriac, Asirom, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa. 'Vom ramane un asigurator cu preturi corect dimensionate in functie de acoperire. Preconizam sa vindem primele polite la inceputul lunii octombrie si ne propunem sa avem la sfarsitul anului 2020 in portofoliu un numar total de 50.000 de clienti RCA multumiti', a precizat Paul Swoboda, Presedintele Directoratului Grawe.
Seful Allianz-Tiriac: Preturile RCA reclamate de transportatori sunt cazuri izolate, iar interventia statului pentru a limita tarifele ar putea genera un nou faliment sau cresterea preturilor RCA la autoturismele persoanelor fizice Remi Vrignaud, seful Allianz-Tiriac, acuza vineri aparitia multor 'informatii false in legatura cu tarifele reale RCA pentru transportatori'. 'Se exagereaza, plecand de la situatii particulare, de la cazuri izolate extreme. Realitatea arata ca, la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac, pentru camioane de mare tonaj, prima medie anualizata aferenta perioadei ianuarie-iunie din acest an a fost de 7.500 de lei, in conditiile in care acestea inregistreaza cea mai mare frecventa si cea mai ridicata severitate a daunelor', spune acesta. Vrignaud sustine ca o limitare administrativa preturilor RCA la transportatori ar aduce pierderi mari asiguratorilor care ar putea genera un nou faliment RCA sau majorarea RCA pentru autoturisme apartinand persoanelor fizice.
Ce schimbari a aprobat joi ASF in conducerile Gothaer Asigurari, Signal Iduna si ABC Asigurari Consiliul ASF a aprobat joi mai multe numiri in structurile de conducere ale Gothaer Asigurari, Signal Iduna si ABC Asigurari. Potrivit datelor ASF transmise HotNews.ro, una dintre aceste numiri este cea a lui Cosmin Angheluta in functia de Director General Adjunct la Gothaer Asigurari. Cu o experienta de peste 15 ani in piata romaneasca de asigurari, Angheluta ocupa functia de Director Executiv Vanzari in Gothaer inca din luna februarie 2015, iar anterior a ocupat pozitii de varf in Astra Asigurari si Carpatica Asigurari, potrivit site-ului de profil 1asig.ro.
Cum au evoluat afacerile NN Asigurari de Viata si ce plati a facut clientilor pentru evenimente asigurate in primele sase luni din 2016 NN Asigurari de Viata a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit brut de 8,6 milioane de lei, cu 22,7% mai mare fata de perioada similara din 2015, a anuntat joi liderul pietei locale de asigurari de viata. In perioada mentionata, asiguratorul a inregistrat rezultate in crestere pe toate liniile de business si a platit asiguratilor 16,8 milioane lei pentru evenimente asigurate, valoare comparabila cu cea din perioada similara a anului trecut.
Cum poti afla denumirea fondului de pensii private la care esti alocat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri lansarea unei aplicatii online prin care participantii in cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre autoritate.
Transportatorii ameninta cu un protest national impotriva scumpirii RCA in 14-15 septembrie/Asiguratorii: 1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident Transportatorii au anuntat vineri ca vor declansa un protest national impotriva scumpirii RCA in data de 14-15 septembrie daca Guvernul nu ia masuri impotriva scumpirii RCA, si au anuntat ca pana atunci, incepand de marti 16 august, si ulterior in fiecare prima zi lucratoare a saptamanii, autovehiculele de marfa vor circula cu viteza redusa pana la limita evitarii oricarui pericol timp de minim 2 ore, intre orele 10:00-12:00. De cealalta parte, asiguratorii membri UNSAR au atentionat vineri asupra frecventei ridicate a catastrofelor de pe sosele in care sunt implicati transportatorii - trei decese si noua raniti doar in ultimele 24 de ore.
Generali Asigurari a anuntat venituri in crestere cu 16% pana la 273 milioane de lei in primele sase luni din acest an Generali Romania, asigurator aflat pe locul noua in piata locala de asigurari in functie de venituri, a anuntat miercuri ca, in primele sase luni din acest an, a subscris un volum de prime de 273 de milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. 'Segmentul de asigurări generale, care deţine o pondere de 86% din totalul businessului local, a înregistrat o creştere de 20%, ajungând la 235 de milioane de lei, în timp ce segmentul de asigurări de viaţă a înregistrat o stagnare faţă de perioada similară a anului precedent', a precizat asiguratorul.
DNA cere interdictia sau suspendarea initierii falimentului Carpatica Asigurari, deoarece firma este trimisa in judecata si ar exista riscul de a nu mai fi trasa la raspundere penala Procurorii DNA au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive de a interzice initierea sau, dupa caz, de a suspenda procedurile de dizolvare si lichidare initiate impotriva Carpatica Asigurari, firma controlata de Ilie Carabulea, impotriva careia ASF a demarat procedura falimentului. Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata, ca persoana juridica, in 2014, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, iar decizia ASF creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica, astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala, sustin procurorii DNA.UPDATE1 ASF, intrebata cum vor fi afectati pagubitii Carpatica Asigurari de solicitarea DNA: 'Nu comentam'.UPDATE2 Precizari ulterioare facute de ASF: 'Procedura initiata isi urmeaza cursul: selectarea unei case de avocatura, depunerea cererii la instanta si judecarea cauzei de catre instanta de fond sesizata'.UPDATE3 ASF: "In faza actuala este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor de lichidare/dizolvare a societatii Carpatica Asig, in conditiile in care intregul proces se afla de-abia in etapele pregatitoare si doar instanta de judecata este in masura sa dispuna deschiderea propriu-zisa a procedurii de faliment. De asemenea, experienta din cazul societatii Astra arata ca intreaga procedura judiciara este de durata, depasind sensibil termenul de 60 de zile prevazut in solicitarea DNA".
Curtea de Apel Bucuresti a respins pretentiile de aproape doua milioane lei ale Angelei Toncescu pentru ocuparea pozitiei de presedinte CSA in perioada 2006-2011 Curtea de Apel Bucuresti a respins in data de 7 iunie 2016 actiunea prin care Angela Toncescu pretinde din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) plata unor sume compensatorii de aproape doua milioane de lei, care i s-ar cuveni in urma ocuparii, in perioada 2006-2011, a functiei de Presedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a anuntat vineri ASF. Decizia poate fi atacata cu recurs. Dupa experienta CSA, Angela Toncescu a ajuns presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatica Asigurari, pozitie din care, in martie 2016, a fost retinuta pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.
AXA anunta ca vinde operatiunile din Romania catre Vienna Insurance Group Dupa doua esecuri de a vinde operatiunile din Romania, francezii de la AXA au anuntat joi ca au incheiat un acord cu Vienna Insurance Group (VIG) pentru vanzarea operatiunilor sale de asigurari de viata si economisire din Romania, parasind astfel piata din tara noastra. Conform termenilor acordului semnat, Vienna Insurance Group va achizitiona 100% AXA Life Insurance Romania prin entitatile sale BCR Life si Omniasig. Aceasta este a treia incercare a francezilor de la AXA de a vinde operatiunile din Romania dupa esecul tranzactiei cu Astra Asigurari si ulterior cu SAI Certinvest.
Transportatorii cer Guvernului sa inghete tarifele RCA la nivelul din iunie 2015 si ameninta cu proteste Reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) cer Guvernului sa inghete tarifele RCA la nivelul din luna iunie a anului trecut, cu marja asumata de presedintele ASF, de 52,7%, a declarat miercuri presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, potrivit Agerpres. Presedintele COTAR a afirmat ca, in cazul in care Executivul nu va raspunde solicitarii transportatorilor in privinta RCA, confederatia are in vedere organizarea unui miting de protest pana in data de 15 septembrie 2016.
Prima medie RCA a crescut cu 26,2% pana la 747 lei in primul trimestru din acest an, dar ASF spune ca sunt si semne care ar putea stopa cresterea preturilor Prima medie RCA a fost de 747 lei, in primul trimestru din acest an, in crestere cu 26,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 0,9% fata de ultimul trimestru din 2015, arata datele comunicate miercuri de ASF. Pe de alta parte, noteaza ASF, 'un semnal important de reechilibrare a pietei RCA l-a reprezentat scaderea in premiera a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, fata de 127,5% in urma cu doi ani', ceea ce inseamna ca pentru prima data veniturile acopera aproape integral daunele si cheltuielile.
Pagubitii Carpatica Asigurari pot cere plata despagubirilor la Fondul de Garantare a Asiguratilor/Fondul ar avea de platit, in urma falimentului Carpatica, pana la 624 milioane lei Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat marti ca poate primi cereri de plata si de deschidere a dosarelor de dauna, de la potentialii creditori de asigurari ai Carpatica Asig, in conditiile in care decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a asiguratorului detinut de Ilie Carabulea a fost publicata in Monitorul Oficial. Plata dosarelor se va realiza de catre FGA doar dupa ce instanta de judecata va stabili, definitiv, falimentul Carpatica Asig. Pe baza calculelor expertilor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi