ASIGURARI
Fondul de Garantare a Asiguratilor a definitivat procesul de selectie pentru conducerea executiva a institutiei Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat vineri ca a definitivat procesul de selectie pentru cele trei posturi din conducerea executiva a institutiei. Astfel, incepand cu data de 1 mai 2016, functia de director general al FGA va fi ocupata de catre Cristian Rosu, care in prezent este director al directiei de rezolutie la Carpatica Asigurari si care are o experienta de peste 15 de ani atat in domeniul bancar.
City Insurance acuza ASF ca vrea sa distruga asiguratorii cu capital romanesc si anunta ca va contesta in instanta decizia prin care a intrat in procedura de redresare financiara City Insurance a anuntat vineri ca va contesta in instanta decizia ASF din data de 18 aprilie prin care autoritatea a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan impotriva acestui asigurator. City Insurance sustine ca decizia este netemeinica si nelegala, in conditiile in care ASF ar fi ignorat cu rea credinta rezultatul unui audit comunicat de asigurator chiar in aceeasi zi din care ar fi rezultat ca indeplinea si depasea toti indicatorii impusi de directiva Solvency II. City Insurance poate contesta decizia ASF din 18 aprilie in termen de 10 zile de la comunicare, dar contestatia nu suspenda executarea deciziei ASF.
Cine asigura conducerea temporara la Carpatica Asigurari, dupa ce Angela Toncescu si Liviu Stoicescu au fost trimisi in judecata pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat Cristian Rosu, director al Directiei de rezolutie, in calitate de reprezentant al Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) si alti noua specialisti din FGA au fost desemnati in data de 8 martie 2016 sa asigure administrarea temporara a Carpatica Asigurari. Aceasta deoarece ASF a retras autorizatia pentru conducerea acestui asigurator, dupa ce omul de afaceri  Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.Vezi in articol ce spune FGA despre stadiul vanzarii Carpatica Asig catre International Insurance Consortium(IIC)
Actionarii Euroins au adus cu intarziere 200 milioane de lei la capitalul social, o parte din suma necesara redresarii financiare Euroins, asigurator aflat in redresare financiara, a anuntat luni ca a incheiat operatiunea de majorare a capitalului social cu 200 milioane lei. In toamna anului trecut, ASF a declansat procedura de redresare financiara pe baza de plan la Euroins avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an. Planul aprobat de ASF viza doua majorari de capital in valoare totala de pana la 400 de milioane de lei, iar majorarea de capital cu 200 milioane lei a carei finalizare a fost anuntata luni ar fi trebuit incheiata pana la 31 decembrie 2015.
Ce pagube ar produce in Romania un cutremur similar celui din 1977: Proprietarii de locuinte sau statul ar suporta daune de peste 5,07 miliarde de euro Un cutremur similar celui din 1977 ar afecta in prezent 846.856 de locuinte, adica aproape 10% din fondul locativ al tarii, iar valoarea daunelor ar depasi 6,5 miliarde de euro. Problema cea mare este ca aproape 700.000 dintre aceste locuinte nu sunt asigurate, pagubele estimate pentru distrugerea acestora depasind 5,07 miliarde de euro. Daca s-ar intampla o astfel de catastrofa, aceasta suma ar fi suportata de proprietari sau de stat. Acestea sunt concluziile unei analize realizate luna trecuta de catre AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, la solicitarea UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania).
2016 va aduce o premiera in asigurari: Romanii vor avea mai multe asigurari obligatorii decat asigurari facultative pentru locuintele lor Falimentul Astra si schimbarile legislative de anul trecut vor conduce la o premiera in piata de asigurari din Romania in acest an: romanii vor avea mai multe asigurari obligatorii decat asigurari facultative pentru locuintele lor. Numarul asigurarilor obligatorii pentru locuinte a crescut cu 6,6% anul trecut pana la peste 1,59 milioane de polite si este de asteptat ca in acest an numarul acestora sa atinga 1,9 milioane de polite, depasind in premiera numarul politelor facultative de locuinte, care a scazut cu 2,45% anul trecut la 1,7 milioane polite si este asteptat sa ramana cam la acelasi nivel in acest an, a declarat sambata Aurel Badea, expert UNSAR.
Fermierii romani pierd anual zeci de milioane de euro alocate de UE pentru riscurile din agricultura/Asiguratorii propun subventionarea asigurarilor agricole Fermierii romani pierd anual zeci de milioane de euro alocate de UE pentru riscurile din agricultura, sustin asiguratorii, care au propus recent autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa fie subventionate asigurarile agricole, asa cum se intampla in Franta, Italia, Ungaria si Croatia. Romania are la dispozitie 200 milioane de euro fonduri UE pentru gestionarea riscurilor in agricultura prin Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, iar prin legislatie a acceptat sa primeasca aceste fonduri doar prin crearea de catre fermieri a unor fonduri mutuale, care de doi ani nu au fost create si prin urmare banii europeni nu au fost atrasi.
Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Credit Europe Asigurari de catre grupul austriac Ergo Consiliul Concurentei a anuntat joi ca a autorizat preluarea Credit Europe Asigurari de catre grupul austriac Ergo, care urmeaza sa vanda pe piata locala atat asigurari de viata, cat si asigurari generale, inclusiv auto. Ergo Austria International AG, parte a grupului Ergo, a intrat pe piata din Romania, in anul 2009, prin intermediul Ergo Asigurari de Viata SA (Ergo Romania), al carei obiect unic de activitate il reprezinta asigurarile de viata. Grupul Ergo este detinut in proportie de 99,69% de catre Munich Reinsurance Company (Munich Re), unul dintre cei mai mari reasiguratori mondiali.
Licitatie RCA de peste 3,3 milioane de euro la MAPN: 7555 de masini ale Armatei cu polite la Astra si Carpatica vor trebui asigurate din nou in vara Ministerul Apararii (MAPN) a demarat o licitatie deschisa pentru asigurarea RCA a intregului parc auto, estimat la 7555 de autovehicule, pentru o perioada de 24 de luni, contract cu o valoare estimata fara TVA la maxim 14,7 milioane lei (peste 3,3 milioane de euro), potrivit datelor publicate joi in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul implica obligatoriu si incheierea unei polite CASCO colective pentru 47 de masini si asigurarea CASCO individuala pentru alte 50 de autovehicule. Amintim ca MAPN a semnat in 19 iunie 2014 un acord cadru cu Astra si Carpatica, asiguratori care la acel moment erau in redresare financiara, pentru asigurarea RCA si CASCO a 7.635 de autovehicule, contract care expira in 31 iulie 2016.
Cornelia Coman, cea care in ultimii 8 ani a condus afacerile NN din Romania si Ungaria, va prelua sefia asiguratorului in Spania, incepand cu 1 iulie 2016 Cornelia Coman, cea care in ultimii 8 ani a condus afacerile de asigurari de viata ale NN in Romania si ulterior in Ungaria, a fost numita miercuri in functia de director general (CEO) al Nationale-Nederlanden Spania, mandatul ei urmand sa inceapa la 1 iulie 2016, a anuntat asiguratorul. Cornelia Coman il va inlocui pe Robin Buijs, care a ocupat pozitia de CEO al companiei in ultimii patru ani. Romanca a ocupat in ultimii 4 ani pozitia de CEO al NN Ungaria, iar anterior, in perioada 2008 - 2012, a condus NN Asigurari de Viata Romania.
Fondul de Garantare a Asiguratilor ar putea plati in prezent doar 14,1 miloane lei, daca ar exista o decizie definitiva in justitie privind falimentul Astra Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat luni ca pana in data de 8 aprilie 2016, a aprobat  la plata doar 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei. Cifra este extrem de mica tinand cont ca pagubitii Astra au deschise aproape 60.000 de dosare de dauna in care cer despagubiri de 650 milioane de lei. FGA poate face plati doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului la Astra si doar catre pagubitii care  au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 28 aprilie 2016.
Groupama Asigurari: In 2015 am platit despagubiri de aproximativ 100 milioane euro, cea mai mare despagubire de 2,1 milioane lei fiind pentru o polita RCA Groupama Asigurari a anuntat vineri ca anul trecut a platit despagubiri in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pe segmentul de  de asigurari non-life, 68% din suma reprezentand despagubiri achitate persoanelor juridice. Cea mai mare dauna platita de Groupama in 2015 a reprezentat despagubirea pentru o polita RCA, de peste 2,1 milioane de lei. Conform datelor ASF, Groupama s-a situat anul trecut pe locul trei in piata asigurarilor atat in ceea ce priveste veniturile cat si despagubirile platite si pe locul noua in topul asiguratorilor cu cele mai multe reclamatii de la clienti.
Cum vrea sa se diferentieze NN, cel mai mare asigurator de viata, pe piata asigurarilor private de sanatate NN, cel mai mare asigurator local de viata, a intrat pe piata asigurarilor private de sanatate, o zona care creste anual cu peste 25% si a generat anul trecut venituri de 105,3 milioane lei. Marius Popescu, directorul general al NN, spune ca majoritatea produselor din piata sunt asigurari de grup, oferite de firme angajatilor, care au sume mici asigurate, astfel ca NN a decis sa se adreseze clientilor individuali cu polite care acopera in special interventiile chirurgicale si spitalizarile in limita a 100.000 de lei. Cat costa? Pentru o persoana de 35 de ani, pachetul minim care acopera costurile cu spitalizarea si operatiile din accident, prima este de 56 de lei pe luna, iar pentru spitalizare si operatii din orice cauza prima lunara ajunge la 221 lei.
RCA, schimbari fundamentale: polite valabile o luna, despagubiri mult mai mici pentru victime, posibilitatea compensarii directe intre asiguratori Victima unui accident auto in urma caruia ajunge intr-o stare extrem de grava, respectiv in stare vegetativa persistenta (SVP), nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despagubiri mai mari de 500.000 de lei, potrivit unui nou proiect de lege RCA transmis de ASF spre dezbatere in Parlament. O astfel de victima poate obtine in prezent in instanta si peste un milion de euro. Propunerea prezenta in proiectul ASF a venit din partea asiguratorilor care se plang de cresterea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si de practica neunitara din instante.Vezi in articol alte masuri propuse in proiectul RCA: compensarea directa intre asiguratorii RCA, posibilitatea de a incheia polita pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna sau posibilitatea suspendarii politei
Grupul german ERGO cumpara Credit Europe Asigurari si intra pe piata asigurarilor generale din Romania Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat preluarea societatii de asigurari generale Credit Europe Asigurari - Reasigurari de catre grupul ERGO, unul dintre cei mai mari furnizori de produse de asigurare din Germania si din Europa, a anuntat luni autoritatea de supraveghere financiara. In 2015, ERGO s-a numarat printre cei trei asiguratori de talie globala interesati de preluarea societatii Astra Asigurari, dar a abandonat discutiile ca urmare a pretentiilor nerezonabile ale actionarilor acesteia, subliniaza ASF.
KPMG a depus in instanta tabelul preliminar al creditorilor Astra: Pentru 1223 de creditori au fost admise creante in valoare de peste 4,1 miliarde de lei KPMG, lichidatorul judiciar al Astra Asigurari, a depus luni la Tribunalul Bucuresti tabelul preliminar al creditorilor asiguratorului intrat in faliment. 1223 de creditori au solicitat creante in valoare de peste 1 miliard de euro (4,59 miliarde lei), dintre care KPMG a admis creante in valoare de 4,11 miliarde de lei. Raiffeisen Bank are cea mai mare creanta admisa (peste 2,3 miliarde de lei), urmata de Fondul de Garantare a Asiguratilor (707,6 milioane de lei), BCR (154,3 milioane lei), CNADNR (135,1 milioane lei), Biroul de Asigurari auto din Ungaria (97,6 milioane lei), ANAF (aproape 30 milioane lei).Vezi in articol si ce creante solicita Omniasig, Allianz-Tiriac Asigurari, Uniqa Asigurari, Groupama, Asirom sau Generali
Sanctiuni publicate in Monitorul Oficial: Ce ilegalitati a descoperit ASF ca ar fi facut Angela Toncescu si Liviu Stoicescu la conducerea Carpatica Asigurari Angela Toncescu, fosta presedinte a Consiliului de Administratie la Carpatica Asigurari, si Liviu Stoicescu, fostul director general al asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, au savarsit mai multe contraventii in mandatul lor printre care si neinregistrarea in contabilitate a unor dosare de dauna pentru care ar fi trebuit fi facute rezerve de dauna in valoare de 44.794.334,97 lei, se arata in deciziile ASF de revocare a acestora din functie care au fost publicate in Monitorul Oficial. Alaturi de acestia, au mai fost revocati si Constantin Degeratu, director general adjunct, Crideanu Georgeta si Maria Cosa - membri ai Consiliului de Administratie.
ASF avertizeaza asiguratorii ca ar putea trece de la dialog la 'alte mijloace', daca nu scad preturile RCA Prima medie RCA la auto autoutilitare si autocamioane, pe o perioada de douasprezece luni, a inregistrat o crestere de 53% la nivelul lunii februarie 2016, comparativ cu nivelul din iunie 2015 - luat ca baza de referinta potrivit Protocolului incheiat de ASF cu transportatorii pe 22 decembrie 2015, a anuntat luni ASF. Autoritatea, care nu poate stabili preturile RCA, ci doar sa verifice modul de calcul al tarifelor si eventual sa ceara refacerea lor, a avertizat asiguratorii sa scada tarifele: "in demersurile de pana acum Autoritatea a contat pe dialog, buna intelegere si masuri de persuasiune, dar pe viitor va fi nevoita sa apeleze si la alte mijloace".
15.890 de reclamatii impotriva asiguratorilor in 2015: City Insurance, Euroins si Astra au atras peste jumatate din totalul reclamatiilor Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inregistrat anul trecut un total de 15.890 de petitii privind activitatea societatilor de asigurare, in scadere cu aproape 20% fata de nivelul din 2014, a anuntat luni autoritatea. Mai mult de jumatate din petitiile unice primite de ASF au vizat trei societati de asigurare: City Insurance, cu o pondere de 20,7%, Euroins - 16,3% si Astra - 14,4%, aceasta din urma iesind de pe piata dupa ce la 27 august 2015 a ramas fara autorizatie de functionare. De asemenea, in octombrie 2015 societatea Euroins a intrat in procedura de redresare financiara pe baza de plan.
Piata pensiilor private obligatorii in 2015: Valoarea medie a unui cont a ajuns la aproximativ 1.200 de euro Valoarea medie a unui cont aferent celor 3,19 milioane de romani care au contribuit luna de luna in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II de pensii) in perioada mai 2008 - decembrie 2015, a fost de 5.639 lei (aproximativ 1.200 de euro), ceea ce reprezinta o crestere anuala de 26%, a anuntat joi ASF. La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, erau inregistrati, in sistemul pensiilor administrate privat, 6,56 milioane de participanti, ceea ce inseamna un avans anual de 4,18%, iar valoarea totala a activelor nete inregistrata la sfarsitul anului trecut de fondurile de pensii administrate privat a fost de 24,67 miliarde de lei (5,45 miliarde de euro ), ritmul anual de crestere fiind de 29,06% (27,85% raportat la moneda euro).ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă