ASIGURARI
ASF va reduce din 1 august unele tarife aplicate pe pietele RCA si de capital/ ASF a incheiat 2015 cu excedent si toti cei 480 de angajati au primit prime de performanta Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis miercuri eliminarea, incepand cu data de 1 august 2016, a cotei aplicate tranzactiilor realizate pe piata de capital de formatorii de piata (market makers) si reducerea contributiilor asiguratorilor pentru supravegherea, controlul si monitorizarea politelor RCA, se arata intr-un comunicat transmis joi de autoritate. Amintim ca toti cei 480 de angajati ai ASF au primit anul trecut prime anuale de performanta in valoare totala de circa 4,5 milioane lei, iar alti 126 de angajati au primit prime de proiect in valoare de 2,1 milioane lei, in contextul in care autoritatea a incheiat anul cu un excedent de 36,5 milioane lei.
​EXCLUSIV: Toti cei 480 de angajati ai ASF au primit anul trecut prime anuale de performanta in valoare totala de circa 4,5 milioane lei/Alte drepturi: Cadouri destinate copiilor angajatilor si tichete de gradinita Toti cei 480 de angajati ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au primit anul trecut prime anuale de performanta in valoare totala de circa 4,5 milioane lei, iar alti 126 de angajati au primit prime de proiect in valoare de 2,1 milioane lei, in contextul in care autoritatea a incheiat anul cu un excedent de 36,5 milioane lei, potrivit datelor comunicate de ASF la solicitarea HotNews.ro. Suplimentar, 'toti angajatii ASF beneficiaza si de pachete de beneficii in valoare de 150 lei/200 lei de persoana, pentru pensie facultativa suportata de catre angajator, tichete de gradinita etc', au mai transmis oficialii autoritatii.
Noi reguli de despagubire pentru dauna totala in Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi Ministerul Finantelor Publice a elaborat un Proiect de Hotarare care stabileste modalitatea de plata a despagubirilor in cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achizitionate prin Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, a anuntat joi Ministerul. Masura clarifica atat cazurile in care Ministerul Finantelor Publice a platit finantatorului suma rezultata din executarea garantiei, precum si pe cele in care valoarea despagubirilor, inainte de depunerea de finantator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plata, acopera integral sau doar partial soldul finantarii garantate restante.
Cum motiveaza ASF decizia de a cere deschiderea procedurii de faliment impotriva Forte Asigurari Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis marti retragerea autorizatiei de functionare, concomitent cu promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment impotriva Forte Asigurari, iar miercuri a venit cu detalii. ASF spune ca Forte se afla 'intr-o incapacitate vadita de a-si onora obligatiile de plata din lichiditatile existente', actionarul majoritar, LGS Holding, nu si-a respectat angajamentele repetate de majorare a capitalului in vederea restabilirii indicatorilor prudentiali si ca anterior acestei decizii a respins si proiectul de achizitie prezentat de BBP Bandenia PLC in vederea dobandirii, in mod direct, a unei participatii calificate din capitalul social al Forte, deoarece acesta nu respecta mai multe prevederi legale.
Inca un asigurator o ia pe urmele Astra Asigurari: ASF cere falimentul Forte Asigurari Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis marti sa retraga autorizatia de functionare societatii Forte Asigurari, ca urmare a constatarii starii de insolventa a acesteia, si sa ceara in instanta deschiderea procedurii falimentului impotriva acestui asigurator, a anuntat autoritatea. Spre deosebire de falimentara Astra Asigurari, Forte Asigurari este un asigurator mai mic, detinut de LGS Holding Limited (99,9747% actiuni) si OMV Petrom (0,0253%), care in 2015 a vandut polite de peste 2,9 milioane lei in alte state membre UE.
Veniturile ASF din piata de asigurari au crescut in 2015, pe fondul incasarii unor restante de aproape un milion de euro de la Astra Asigurari Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a incasat anul trecut de la  asiguratori si brokerii de asigurari peste 63 milioane lei, in crestere cu 22% fata de prevederile anuale (51.660.000 lei), se arata in raportul de activitate facut public luni de ASF. Cresterea a fost generata si de incasarea unor debite restante de la Astra Asigurari (n.a societate in faliment), respectiv 4.053.358 lei - reprezentand taxa functionare si cota RCA pentru perioada aprilie-noiembrie 2014, se mentioneaza in raport.
ASF a prelungit cu inca trei luni suspendarea activitatii asiguratorului LIG Insurance, in urma unui control care a relevat nereguli financiare si contabile Conducerea ASF a analizat in sedinta de joi, 9 iunie 2016, situatia asiguratorului LIG Insurance pe baza rezultatelor unei actiuni de control desfasurate in prima parte a acestui an si a decis mentinerea interdictiei de exercitare a activitatii pe o perioada de inca trei luni. Din cauza unui cumul de incalcari ale normelor financiare, contabile si de management operational, LIG Insurance - autorizata pentru asigurari generale - are activitatea suspendata din luna februarie a anului 2015, societatea asumandu-si aplicarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate de ASF.
ASF: Consortiul IIC nu avea capacitatea financiara certa de a sustine redresarea Carpatica Asigurari si o structura difuza a actionariatului/Tranzactia s-ar fi derulat printr-o societate infiintata in Olanda cu un capital social de 1 euro Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat joi ca a respins dosarul depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatura Wolf Theiss, in vederea preluarii unui pachet de 100% din actiunile Carpatica Asig, dupa ce a constatat neindeplinirea mai multor conditii prevazute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achizitiei, de la lipsa unei capacitati financiare certe de a sustine redresarea asiguratorului, pana la structura difuza a actionariatului potentialului investitor.
Esec in vanzarea Carpatica Asigurari, asigurator pus sub administrarea temporara a Fondului de Garantare a Asiguratilor pentru evitarea falimentului International Insurance Consortium (IIC Group BV), companie infintata pe teritoriul Uniunii Europene, 'a intrerupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor companiei romanesti de asigurari Carpatica Asig, fapt ce implica retragerea dosarului de achizitie depus la ASF in vederea aprobarii achizitiei a 100% din actiunile companiei' se arata intr-un comunicat de presa remis marti HotNews.ro. In motivarea deciziei, IIC acuza ca 'i-ar fi fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei, aflate sub administrarea speciala a Fondului de Garantare a Asiguratilor' si ca 'situatia companiei Carpatica Asig se deteriora, iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei'.
Cati bani au recuperat pana acum pagubitii Astra Asigurari de la Fondul de Garantare: Peste 23,9 milioane lei pentru peste 5500 de dosare de dauna Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a platit in perioada 3 mai-6 iunie, din disponibilitatile proprii, 23.922.000 de lei pentru 5.543 de dosare apartinand pagubitilor Astra Asigurari, asigurator aflat in faliment, a anuntat marti Fondul. In total, FGA a aprobat la plata, pana la data de 6 iunie, 8034 de dosare de dauna in valoare de 25.650.009 lei. In aceiasi perioada, FGA a respins 58 de dosare, in cuantum de 245.100 lei.
Omniasig anunta ca a platit despagubiri de peste 1,6 milioane euro in urma incendiului izbucnit la hotelul Posada in decembrie 2015 Omniasig VIG a anuntat miercuri ca a achitat o despagubire in valoare de putin peste 1,6 milioane euro pentru a acoperi daunele cauzate de incendiul izbucnit pe 22 decembrie 2015, la hotelul Posada, situat pe malul barajului Vidraru, din judetul Arges. Potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, incendiul a fost provocat de un cos de fum. Cateva scantei din cazan au patruns in interiorul cosului de fum si au aprins funinginea existenta acolo. Flacarile au cuprins o suprafata mare din cladirea asigurata, provocand avarii atat acoperisului constructiei, cat si etajelor inferioare.
Profitul inainte de impozitare al grupului VIG pe piata din Romania a scazut cu 18,1% pana la 1,5 milioane euro in primele trei luni din 2016 Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a inregistrat in primele trei luni din acest an, pe piata din Romania, unde detine Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata, venituri din prime brute subscrise in valoare de 142,3 milioane euro, in crestere cu 41,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, profitul inainte de impozitare a scazut cu 18,1% pana la 1,5 milioane euro. La aceeasi data, rata neta combinata era de 102,8%, indicator care arata ca austriecii pierd in continuare bani din activitatea de asigurari din Romania.
Topul celor mai mari daune platite de Omniasig in 2015: Inundatiile si incendiile au fost cele mai frecvente cauze Omniasig VIG a platit anul trecut despagubiri totale de 539,11 milioane lei, fiind asiguratorul cu cele mai mari despagubiri platite din piata. Inundatiile si incendiile au fost cele mai frecvente cauze de producere a daunelor. Cea mai mare suma, de 2,67 milioane lei, a fost platita in urma unei calamitati naturale care a provocat inundarea a 6 microcentrale. Pe RCA, cea mai mare despagubire, in valoare de 1,71 milioane lei, a fost platita in cazul unui accident auto in urma caruia cei doi pasageri au suferit grave vatamari corporale.
Posta a atribuit un contract aproape 150.000 de euro catre Omniasig pentru asigurarea RCA a 603 autovehicule Posta Romana a atribuit, in data de 11 mai din acest an, catre Omniasig VIG un contract de aproape 150.000 de euro pentru asigurarea auto RCA a 603 autovehicule, arata datele publicate luni in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul vizeaza asigurarea RCA pentru acest an si a fost atribuit prin licitatie deschisa, la care au depus oferte Omniasig si Asirom, asiguratori care fac parte din acelasi grup - Vienna Insurance Group (VIG). Pe 2015, parcul auto al postei Romane a fost asigurat RCA tot de catre Omniasig VIG.
GRAFICE ASF: Prima medie RCA anualizata platita de soferii romani a crescut in 2015 la maximul ultimilor 5 ani, pe fondul cresterii valorii daunei medii Prima medie RCA anualizata a crescut cu circa 13,3% in 2015, atingand valoarea de 657 lei - un maxim pentru ultimii 5 ani, atat in cazul persoanelor fizice cat si al persoanelor juridice, se arata intr-un raport publicat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). La aceasta tendinta a contribuit majorarea semnificativa a valorii daunei medii si a valorii totale a despagubirilor brute platite comparativ cu anul 2010, chiar daca numarul de dosare de dauna s-a redus, sustine ASF. Veniturile asiguratorilor RCA au depasit 3,11 miliarde lei, in crestere cu 16,64%, in timp ce valoarea despagubirilor platite a crescut cu 2,63% la 1,94 miliarde lei. Dauna medie platita per total piata a fost de 7.106 lei, in crestere cu 2,97% fata de 2014.
Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, anunta ca statul roman va fi dat in judecata pentru 'falimentarea fortata' a Astra Asigurari Actionarul majoritar al Astra Asigurari, The Nova Group Investments (TNG), firma controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, a anuntat miercuri ca 'urmeaza sa dea in judecata statul roman la un tribunal international de investitii". "Statul roman prin ASF si alte institutii a falimentat compania Astra. Singura sansa pentru a demonstra acest adevar este un arbitraj in fata unei Curti de Arbitraj International, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului Romaniei o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015", sustine Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu. TNG estimeaza ca 'pagubele se ridica la mai multe sute de milioane de euro, in compensatie pentru falimentarea Astra si sechestrarea mai multor active'.
Anca Babaneata, sefa Gothaer Asigurari: In 2015 am platit daune de peste 43 milioane lei, iar veniturile au scazut cu 2,7 % pe fondul incetarii vanzarii asigurarilor de aviatie Gothaer Asigurari Reasigurari a platit anul trecut despagubiri in valoare de 43.484.927 lei (cea mai mare dauna platita a fost de 2,8 milioane lei - pe segmentul asigurarilor de garantii), a anuntat marti asiguratorul. Veniturile din prime brute subscrise au scazut cu 2,7% pana la peste 81,98 milioane lei, principala cauza fiind incetarea subscrierilor pe asigurarile de aviatie. "Am incetat subscrierile pe linia asigurarilor de aviatie, pentru ca aceasta necesita un capital semnificativ, capital pe care am decis sa il alocam altor forme de asigurare, mai performante", a declarat Anca Babaneata, sefa Gothaer Asigurari.
GRAFICE Stadiul platilor catre pagubitii Astra Asigurari la 25 aprilie 2016 Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat in aceasta saptamana ca a inceput sa faca primele plati pentru pagubitii Astra Asigurari, asigurator intrat in faliment. In prima conferinta de presa pe tema platilor catre zecile de mii de pagubiti, Fondul a spus ca pana in data de 4 mai a aprobat la plata doar 354 de dosare de dauna, in valoare de peste 1,9 milioane lei, insa a prezentat si statistici detaliate cu stadiul platilor la data de 25 aprilie 2016, pe care HotNews.ro vi le prezinta in continuare.
Pagubitii Astra Asigurari incep sa-si primeasca banii: FGA a platit pana acum 1,9 milioane de lei in primele 354 de dosare Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a inceput primele plati catre pagubitii Astra Asigurari, societate aflata in faliment. Pana in prezent, FGA a achitat 1,9 miloane de lei pentru 354 de dosare de dauna. Atentie! Toate aceste plati se fac celor care au facut cereri de plata si au dosare aprobate la plata. Pana in prezent, dintr-un total de 65.000 de dosare de dauna, pagubitii au facut numai 32.000 de cereri de plata.
Falimentul Astra Asigurari a fost decis definitiv in instanta: Fondul de Garantare a Asiguratilor poate incepe sa faca plati catre pagubiti Falimentul Astra Asigurari a fost decis definitiv joi, 28 aprilie, de catre Curtea de Apel Bucuresti. Din acest moment Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate face plati doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Pana in data de 8 aprilie 2016, FGA a aprobat  la plata doar 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei. Cifra este extrem de mica tinand cont ca pagubitii Astra au deschise aproape 60.000 de dosare de dauna in care cer despagubiri de 650 milioane de lei.UPDATE Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat vineri ca va initia platile catre creditorii de asigurari ai Astra care au dosare aprobate la plataESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică