ASIGURARI
UPDATE Marius Vorniceanu, vicepresedinte ASF, responsabil de sectorul asigurarilor: De multa vreme m-am hotarat sa plec de la ASF si o sa anunt poate chiar azi, dar nu mi-am depus inca demisia/Nu are nici o legatura cu noul dosar DNA la Carpatica "De multa vreme m-am hotarat sa plec de la ASF si o s-o fac in curand, dar nu mi-am depus inca demisia. O sa anunt ca plec, poate chiar astazi", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Marius Vorniceanu, vicepresedinte - membru executiv - responsabil de sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor in cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF). Intrebat care sunt motivele si daca plecarea sa ar avea legatura cu noul dosar DNA la Carpatica Asigurari, Vorniceanu a declarat: "Nici o legatura. Hotararea mea este luata de mult. Se stia de multa vreme de intentia mea. Echipa mea si-a facut datoria ca la carte".UPDATE ASF pentru HotNews.ro: "Marius Vorniceanu a anuntat Consiliul ASF ca a inaintat Parlamentului Romaniei, in cursul zilei de astazi, demisia din functia de Vicepresedinte si membru al Consiliului ASF, incepand cu data de 3 octombrie 2016".
​EXCLUSIV Transportatorii fac public modul in care ar putea fi calculate tarifele maxime RCA aplicate timp de 6 luni/ASF: Varianta finala a modului de calcul va fi aprobata, dupa consultarile publice, cel mai tirziu pe 5 octombrie Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa stabileasca pana la sfarsitul lunii octombrie tarife de prima RCA maxime pe categorii de vehicule, pe care asiguratorii vor fi obligati sa le aplice timp de 6 luni la noile polite pe care le vor incheia. Dupa ce vor fi stabilite de ASF, Executivul va trebui sa le aprobe prin Hotarare de Guvern. Cum vor arata aceste tarife plafonate? Vasile Stefanescu, presedintele COTAR, a dezvaluit pentru HotNews.ro metodologia care le-a fost prezentata de ASF transportatorilor, in urma cu o zi, unde se precizeaza printre altele ca 'marja de profit luata in considerare initial va fi de 0%, valoarea acesteia va fi determinata ulterior, in momentul obtinerii avizului din partea Consiliului Concurentei si/sau a Guvernului'.UPDATE ASF pentru HotNews.ro: Norma de aprobare a metodologiei este pe agenda Consiliului ASF de miine, 28 septembrie 2016. Se va afisa pe www.asfromania.ro pentru consultare publica
ASF ia in calcul alocarea a 3-5 milioane euro pentru infiintarea unei noi entitati pentru servicii de compensare a pietelor si intrumentelor financiare din Romania Conducerea ASF a hotarat, luni, lansarea impreuna cu Ministerul Finantelor Publice a unui plan de actiune pentru infiintarea unei Contraparti Centrale nationale (CCP), care sa ofere servicii de compensare pentru toate pietele si instrumentele financiare din Romania si care sa respecte cerintele legislatiei europene privind infrastructura pietelor (EMIR). In acest sens, ASF ia in considerare alocarea unei sume de 3-5 milioane euro din excedentul realizat in ultimii doi ani pentru capitalizarea noii entitati, insa prin intermediul Ministerului Finantelor, in conditiile in care ASF nu poate fi actionar al CCP, operatiune pentru care va fi necesara elaborarea unui proiect de lege de catre Ministerul Finantelor.
EXCLUSIV/DOCUMENT Cum arata proiectul legii RCA dezbatut luni in Parlament: Asiguratorii se opun plafonarii pentru 6 luni a tarifelor RCA si propun amenzi intre 4.000 lei si 8000 lei pentru cei care nu se asigura RCA Asiguratorii se opun plafonarii pentru 6 luni a tarifelor RCA, precum si introducerii ulterioare a unor tarife de referinta pin proiectul de lege RCA care se discuta luni in sedinta comuna de catre Comisiile de Buget Finante si cea de Transporturi, document obtinut de HotNews.ro. Mai mult, asiguratorii propun ca cei care incalca obligatia de a se asigura RCA sa fie sanctionati cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei si cu retinerea certificatului de inamatriculare a masinii. De cealalta parte, transportatorii propun ca dupa expirarea perioadei de 6 luni de tarife RCA plafonate, ASF sa stabileasca tarife de referinta pe o perioada nedeterminata.UPDATE Vasile Stefanescu, presedinte COTAR: Comisiile reunite de Buget Finante si de Transporturi au votat luni ca proiectul de lege RCA sa fie scos de pe ordinea de zi de marti a Plenului Camerei Deputatilor, for decizional. Discutarea si aprobarea proiectului de lege RCA a fost amanata.
ASF: Anumiti asigurati nu au putut obtine informatiile necesare emiterii de polite RCA, din cauza suprasolicitarii sistemului informatic CEDAM din ultimele doua zile "In cursul zilelor de luni si marti, 19 si 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precadere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui numar foarte mare de interogari provenite de la companiile de asigurari, fiind inregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitari", a anuntat marti ASF. "Ca urmare, desi a ramas functional in tot acest timp,  sistemul a raspuns cu greutate la interogari, anumiti utilizatori fiind pusi in situatia de a nu putea obtine informatiile necesare emiterii de polite RCA", precizeaza ASF.
ERATA Plafonarea pentru 6 luni a preturilor RCA este prevazuta in Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial: Cum va fi operata modificarea "Guvernul plafoneaza tarifele RCA pe o perioada de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiara". Acesta a fost titlul comunicatului de presa transmis de Guvernul Ciolos in 14 septembrie, in care anunta ca a aprobat o Ordonanta de Urgenta in acest sens. Fara sa vada textul actului normativ, unele organizatii de transportatori au renuntat la proteste. Altele au continuat protestul din 15 septembrie si au plecat abia dupa ce au agreat cu ASF niste estimari privind tarifele tinta care se vor aplica timp de 6 luni. Ei bine, Ordonanta de Urgenta nu spune decat ca ASF va stabili in 30 de zile tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule, dupa care, pentru o perioada de 6 luni, ASF va calcula un tarif de referinta, cu caracter orientativ, trimestrial. ERATA/UPDATE 4 Oficialii Ministerului de Finante au precizat pentru HotNews.ro ca tarifele de prima (maxime) pe care trebuie sa le stabileasca ASF in termen de 30 de zile vor fi adoptate conform  art. 4 alin.  (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, unde se precizeaza faptul ca "asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare (n.a Hotarare de Guvern) pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari'.
Transportatorii cer Guvernului sa introduca miercuri prin Ordonanta de Urgenta un tarif de referinta la preturile RCA. 5000 de vehicule sunt pregatite sa protesteze joi in fata Guvernului si circa 100.000 in toata tara Patronatele din transport se asteapta ca Guvernul sa aprobe miercuri prin Ordonanta de Urgenta, dupa ce va fi consultat si Consiliul Concurentei, introducerea unui tarif de referinta la toate preturile RCA, diferentiat pe toate tipurile de vehicule, tarif care ar trebui transmis trimestrial catre ASF. Peste acest pret de referinta, ar urma sa se aplice sistemul bonus-malus, spun trasnportatorii, care spera ca astfel nu se va mai ajunge la explozia preturilor. Chiar si daca va fi aprobat acest tarif de baza, dat fiind faptul ca masura nu se va resimti prea curand, transportatorii spun ca protestul ar putea avea loc in continuare fiind asteptate 5.000 de vehicule joi in fata Guvernului si circa 100.000 de masini in toata tara.
Ce dosare de dauna si contracte in vigoare a preluat Fondul de Garantare a Asiguratilor de la Carpatica Asig si Forte Asigurari, societati aflate in procedura de faliment Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat vineri ca a preluat de la Carpatica Asig, 27.270 dosare de dauna, precum si 1.265.970 de contracte de asigurare in vigoare. Totodata, FGA a preluat de la Forte Asigurari, 1626 dosare de dauna, precum si 3220 contracte de asigurare in vigoare. Ambele societati se afla in procedura de faliment, dar plata despagubirilor cuvenite catre asigurati se va face numai dupa ce vor exista decizii definitive in instanta cu privire la falimentul acestora.
UPDATE Concluziile ASF dupa o ampla analiza asupra evolutiei preturilor RCA la transportatori: Firmele mici sunt tratate prea exigent, ceea ce constituie o practica de piata neadecvata ASF a publicat joi o ampla analiza asupra evolutiei preturilor RCA la autocamioane si taxi-uri, 'demers care a avut drept scop identificarea cauzelor care au condus la escaladarea tarifelor RCA, precum si a eventualelor cazuri de discriminare a anumitor categorii de transportatori in procesul de stabilire a primelor de asigurare'. ASF arata ca 65% din politele incheiate pentru autoutilitare de peste 16 tone s-au situat, in luna iulie, sub plafonul de 12.000 de lei, ca doar circa 3%  din polite au primit tarife peste pragul extrem de 20.000 de lei, iar alte 12% au tarife de peste 16.000 lei, dar lasa fara raspuns principalele intrebari: Care au fost cauzele care au condus la escaladarea tarifelor RCA? Au existat sau nu cazuri de discriminare a anumitor categorii de transportatori?UPDATE (22:48) ASF pentru HotNews.ro: "Este evident ca firmele mici, cu 5-10 camioane si cu transport international, sunt cele mai dezavantajate si au primele cele mai mari. Argumentul asiguratorilor este ca acestea au si profilul de risc cel mai ridicat si sunt mai vulnerabile. ASF nu a gasit evidente ca au fost incalcate legile sau normele in vigoare, dar constata ca plaja de prime este prea mare si firmele mici sunt tratate prea exigent, ceea ce constituie o practica de piata neadecvata".
Un nou sef la Allianz-Tiriac Asigurari, incepand cu 1 septembrie: Virgil Soncutean il inlocuieste pe Remi Vrignaud Virgil Soncutean, un director cu o experienta de peste 15 ani in cadrul grupului Allianz, va prelua incepand cu data de 1 septembrie functia de director general al Allianz-Tiriac Asigurari, inlocuindu-l astfel pe Remi Vrignaud, care va prelua conducerea cancelariei sefului Allianz Group, a anuntat joi asiguratorul. In timpul mandatului lui Vrignaud, asiguratorul a inregistrat o multiplicare de aproape 10 ori a eficientei activitatilor de asigurari: rata profitului operational in total venituri din asigurari a ajuns la aproape 7% in 2015, fata de nivelul de sub 0,8% inregistrat in anul 2012.
Un nou asigurator intra pe piata RCA: Grawe Romania promite preturi corect dimensionate si vrea sa ajunga la 50.000 de clienti pana la sfarsitul lui 2020 Grawe Romania a primit miercuri autorizare din partea ASF sa isi extinda activitatea pe doua clase de asigurare: CASCO si RCA, devenind astfel al noualea asigurator care poate subscrie polite RCA alaturi de: Allianz-Tiriac, Asirom, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa. 'Vom ramane un asigurator cu preturi corect dimensionate in functie de acoperire. Preconizam sa vindem primele polite la inceputul lunii octombrie si ne propunem sa avem la sfarsitul anului 2020 in portofoliu un numar total de 50.000 de clienti RCA multumiti', a precizat Paul Swoboda, Presedintele Directoratului Grawe.
Cum poti afla denumirea fondului de pensii private la care esti alocat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri lansarea unei aplicatii online prin care participantii in cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre autoritate.
Transportatorii ameninta cu un protest national impotriva scumpirii RCA in 14-15 septembrie/Asiguratorii: 1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident Transportatorii au anuntat vineri ca vor declansa un protest national impotriva scumpirii RCA in data de 14-15 septembrie daca Guvernul nu ia masuri impotriva scumpirii RCA, si au anuntat ca pana atunci, incepand de marti 16 august, si ulterior in fiecare prima zi lucratoare a saptamanii, autovehiculele de marfa vor circula cu viteza redusa pana la limita evitarii oricarui pericol timp de minim 2 ore, intre orele 10:00-12:00. De cealalta parte, asiguratorii membri UNSAR au atentionat vineri asupra frecventei ridicate a catastrofelor de pe sosele in care sunt implicati transportatorii - trei decese si noua raniti doar in ultimele 24 de ore.
Generali Asigurari a anuntat venituri in crestere cu 16% pana la 273 milioane de lei in primele sase luni din acest an Generali Romania, asigurator aflat pe locul noua in piata locala de asigurari in functie de venituri, a anuntat miercuri ca, in primele sase luni din acest an, a subscris un volum de prime de 273 de milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. 'Segmentul de asigurări generale, care deţine o pondere de 86% din totalul businessului local, a înregistrat o creştere de 20%, ajungând la 235 de milioane de lei, în timp ce segmentul de asigurări de viaţă a înregistrat o stagnare faţă de perioada similară a anului precedent', a precizat asiguratorul.
DNA cere interdictia sau suspendarea initierii falimentului Carpatica Asigurari, deoarece firma este trimisa in judecata si ar exista riscul de a nu mai fi trasa la raspundere penala Procurorii DNA au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive de a interzice initierea sau, dupa caz, de a suspenda procedurile de dizolvare si lichidare initiate impotriva Carpatica Asigurari, firma controlata de Ilie Carabulea, impotriva careia ASF a demarat procedura falimentului. Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata, ca persoana juridica, in 2014, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, iar decizia ASF creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica, astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala, sustin procurorii DNA.UPDATE1 ASF, intrebata cum vor fi afectati pagubitii Carpatica Asigurari de solicitarea DNA: 'Nu comentam'.UPDATE2 Precizari ulterioare facute de ASF: 'Procedura initiata isi urmeaza cursul: selectarea unei case de avocatura, depunerea cererii la instanta si judecarea cauzei de catre instanta de fond sesizata'.UPDATE3 ASF: "In faza actuala este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor de lichidare/dizolvare a societatii Carpatica Asig, in conditiile in care intregul proces se afla de-abia in etapele pregatitoare si doar instanta de judecata este in masura sa dispuna deschiderea propriu-zisa a procedurii de faliment. De asemenea, experienta din cazul societatii Astra arata ca intreaga procedura judiciara este de durata, depasind sensibil termenul de 60 de zile prevazut in solicitarea DNA".
Curtea de Apel Bucuresti a respins pretentiile de aproape doua milioane lei ale Angelei Toncescu pentru ocuparea pozitiei de presedinte CSA in perioada 2006-2011 Curtea de Apel Bucuresti a respins in data de 7 iunie 2016 actiunea prin care Angela Toncescu pretinde din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) plata unor sume compensatorii de aproape doua milioane de lei, care i s-ar cuveni in urma ocuparii, in perioada 2006-2011, a functiei de Presedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a anuntat vineri ASF. Decizia poate fi atacata cu recurs. Dupa experienta CSA, Angela Toncescu a ajuns presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatica Asigurari, pozitie din care, in martie 2016, a fost retinuta pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.
AXA anunta ca vinde operatiunile din Romania catre Vienna Insurance Group Dupa doua esecuri de a vinde operatiunile din Romania, francezii de la AXA au anuntat joi ca au incheiat un acord cu Vienna Insurance Group (VIG) pentru vanzarea operatiunilor sale de asigurari de viata si economisire din Romania, parasind astfel piata din tara noastra. Conform termenilor acordului semnat, Vienna Insurance Group va achizitiona 100% AXA Life Insurance Romania prin entitatile sale BCR Life si Omniasig. Aceasta este a treia incercare a francezilor de la AXA de a vinde operatiunile din Romania dupa esecul tranzactiei cu Astra Asigurari si ulterior cu SAI Certinvest.
Transportatorii cer Guvernului sa inghete tarifele RCA la nivelul din iunie 2015 si ameninta cu proteste Reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) cer Guvernului sa inghete tarifele RCA la nivelul din luna iunie a anului trecut, cu marja asumata de presedintele ASF, de 52,7%, a declarat miercuri presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, potrivit Agerpres. Presedintele COTAR a afirmat ca, in cazul in care Executivul nu va raspunde solicitarii transportatorilor in privinta RCA, confederatia are in vedere organizarea unui miting de protest pana in data de 15 septembrie 2016.
Prima medie RCA a crescut cu 26,2% pana la 747 lei in primul trimestru din acest an, dar ASF spune ca sunt si semne care ar putea stopa cresterea preturilor Prima medie RCA a fost de 747 lei, in primul trimestru din acest an, in crestere cu 26,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 0,9% fata de ultimul trimestru din 2015, arata datele comunicate miercuri de ASF. Pe de alta parte, noteaza ASF, 'un semnal important de reechilibrare a pietei RCA l-a reprezentat scaderea in premiera a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, fata de 127,5% in urma cu doi ani', ceea ce inseamna ca pentru prima data veniturile acopera aproape integral daunele si cheltuielile.
Pagubitii Carpatica Asigurari pot cere plata despagubirilor la Fondul de Garantare a Asiguratilor/Fondul ar avea de platit, in urma falimentului Carpatica, pana la 624 milioane lei Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat marti ca poate primi cereri de plata si de deschidere a dosarelor de dauna, de la potentialii creditori de asigurari ai Carpatica Asig, in conditiile in care decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a asiguratorului detinut de Ilie Carabulea a fost publicata in Monitorul Oficial. Plata dosarelor se va realiza de catre FGA doar dupa ce instanta de judecata va stabili, definitiv, falimentul Carpatica Asig. Pe baza calculelor expertilor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version