ENERGIE
​Parlamentul European aproba o noua legislatie in cazul unei crize in aprovizionarea cu gaze naturale Parlamentul European a aprobat marti la Strasbourg principiul solidaritatii intre statele membre ale UE in cazul unei crize de gaze naturale, o noua legislatie care vizeaza reducerea dependentei blocului comunitar in materie de aprovizionare, scrie AFP.
Ministerul Energiei obliga si Conpet sa vireze bani la bugetul statului, dupa Romgaz A doua companie dupa Romgaz care a anuntat ca Ministerul Energiei i-a cerut sa vireze bani la bugetul statului sub forma de dividende speciale este Conpet, transportatorul de titei din Romania. Aceasta a informat luni investitorii ca va convoca in perioada imediat urmatoare Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului. Reamintim ca Romgaz trebuie sa aprobe rapid, la solicitarea Ministerului Energiei, distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. Aceste solicitari apar la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".
Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care Transeastern Power preia compania OMV Petrom Wind Power Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care Transeastern Power B.V. preia compania OMV Petrom Wind Power SRL, potrivit unui comunicat de presa. Operatiunea consta in achizitionarea de catre Transeastern Power B.V. a companiei OMV Petrom Wind Power S.R.L.
Ministerul Energiei vrea sa forteze Romgaz sa vireze la bugetul statului peste 500 milioane de lei, cu patru luni inainte de finalul anului Romgaz a facut vineri un anunt surprinzator pentru investitori: Consiliul de Administratie al societatii va convoca in perioada imediat urmatoare o sedinta AGA in care va fi discutata o solicitare primita din partea Ministerului Energiei, in calitate de actionar majoritar, de a aproba rapid distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. Statului i-ar reveni 525 milioane de lei din aceasta suma, iar restul actionarilor minoritari. Este vorba de un dividend special. Anul acesta a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obtinut in 2016. Solicitarea ministerului apare la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".
Romgaz are noi membri provizorii in Consiliul de Administratie Actionarii Romgaz au decis in sedinta din 7 septembrie numirea a noi membri provizorii, cu mandat de patru luni, in Consiliul de Admistratie. Practic, actionarii, majoritar fiind Ministerul Energiei, decide prelungirea situatiei de provizorat la Romgaz, in conditiile in care nu au fost selectati pana acum manageri in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, cu mandat plin de patru ani. Interesant este ca mandatul provizoriu de membru in CA al actualului director general, Virgil Metea, nu a fost prelungit.
UPDATE Pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea anunta ca analizeaza vanzarea din participatia de 20% pe care o detine la Hidroelectrica Franklin Templeton Investment Management, in calitate de administrator de investitii al Fondul Proprietatea, a anuntat joi ca analizeaza strategic optiunile sale privind participatia pe care o detine in Hidroelectrica SA. Fondul detine in prezent 19,94% din capitalul social subscris al societatii. Anuntul a fost facut pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei. Reamintim ca Fondul Proprietatea s-a aratat indignat fata de eliminarea Oanei Truta, reprezentantul sau in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de catre Ministerul Energiei, considerand ca a fost o decizie nefondata si abuziva. UPDATE 2 Ministrul energiei, Toma Petcu, a declarat ca "asteptam sa vedem o oferta clara din partea actionarului minoritar al Hidroelectrica pentru a ne putea formula un raspuns".UPDATE 1 Fondul Proprietatea sustine printr-un comunicat de presa ca analizeaza optiunile de vanzare "din cauza lipsei de progres privind listarea propusă a companiei, în ciuda condițiilor favorabile de piață și a interesului semnificativ manifestat de investitori".
ANRE il acuza pe ministrul Energiei de manipularea pietei energiei si de politizarea reglementatorului, existand risc de infringement Declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind functionarea pietei reprezinta manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranta o procedura de infringement asupra Romaniei din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, sef serviciu in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa, transmite Agerpres. Reamintim ca Toma Petcu a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca unele din activitatile ANRE ar putea fi preluate la nivelul Guvernului, ceea ce ar insemna ca arbitrul pietei energiei sa ajunga doar la mana coalitiei PSD-ALDE.
Ministrul Energiei: Unele din activitatile ANRE ar putea fi preluate la nivelul Guvernului. Nu este o decizie foarte clara Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va fi reorganizata, a declarat ministrul energiei, Toma Petcu, in cadrul unei conferinte organizate joi de Bursa. Acesta a mai spus ca in acest moment o comisie parlamentara analizeaza modul in care functioneaza ANRE si activitatea sa. Intrebat daca este luata in calcul transferul ANRE din nou in subordinea Guvernului, ministrul a spus ca "ANRE are rol de reglementare, control si supraveghere, am putea noi sa preluam unele din aceste activitati". Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca este luata in calcul scoaterea ANRE de sub control parlamentar si revenirea ei in subordinea Guvernului, ceea ce ar insemna ca arbitrul pietei energiei sa ajunga doar la mana coalitiei PSD-ALDE.
Trei ONG-uri acuza comportament abuziv al Ministerului Energiei la Hidroelectrica Organizatiile Expert Forum (EFOR), Freedom House Romania (FHR) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) trag un semnal de alarma privind actiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truta, reprezentantul actionarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.
ANRE a aprobat un regulament care permite cresterea concurentei pe piata racordarilor la sistemele de transport al gazelor Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat in sedinta miercuri Regulamentul privind racordarea la sistemele de transport al gazelor.  naturale. Regulamentul stabileste etapele si conditiile privind racordarea la sistemele de transport al gazelor naturale printr-un proces unitar, transparent si nediscriminatoriu si se aplica de catre operatorii sistemului de transport si operatorii economici autorizati de ANRE, informeaza institutia.
Ministrul energiei a discutat cu omologul sau din Bulgaria despre mai multe proiecte comune, printre care constructia unei hidrocentrale pe Dunare Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a intalnit marti, la Sofia, cu omologul sau bulgar, Temenuzhka Petkova, cei doi discutand despre dezvoltarea de interconexiuni energetice intre Romania si Bulgaria, atat pe partea de gaze naturale, cat si pe cea de energie electrica. Un proiect discutat a fost constructia unei hidrocentrale pe Dunare, in zona Turnu Magurele-Nicopol. De asemenea, au discutat despre crearea unui mecanism de ajutor de avarie in sectorul energiei electrice. Un alt subiect a fost construirea unei retele de transport a energiei in zona de coasta a Marii Negre, intre Romania si Bulgaria. O alta discutie a fost despre proiectul cablului submarin de transport al energiei catre Turcia, prin Bulgaria.
Fondul Proprietatea acuza abuzuri din partea Ministerului Energiei la Hidroelectrica Fondul Proprietatea isi exprima indignarea totala fata de eliminarea Oanei Truta, reprezentantul sau in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de catre Ministerul Energiei, considerand ca a fost o decizie nefondata si abuziva. In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentand statul roman ca actionar majoritar al Hidroelectrica, si-a aprobat propria propunere de atragere a raspunderii Oanei Truta, membra a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Aceasta situatie a declansat automat revocarea Oanei Truta din functia de membru al Consiliului, informeaza Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar al Hidroelectrica.
Asociatia furnizorilor de energie: Facturile la energie vor fi mai mari din cauza cresterilor de preturi de pe bursa, nu din cauza liberalizarii Pretul energiei va fi mai mare anul viitor, insa nu ca urmare a liberalizarii totale a pietei de la 1 ianuarie 2018, ci din cauza conditiilor din piata, a declarat, marti, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), potrivit Agerpres. "Este de asteptat ca si preturile din noile oferte ale furnizorilor catre consumatorii finali sa fie mai mari decat preturile de anul trecut, pentru ca, atat pe pietele pe termen scurt, cat si pe cele pe termen lung, preturile au crescut, desi nu putem pune acest lucru pe seama liberalizarii", a spus Lungu.
Schimbare majora pe piata energiei: Daniela Lulache a fost inlocuita de Cosmin Ghita la sefia companiei care opereaza Centrala Nucleara de la Cernavoda Compania Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavoda, are un nou director general dupa ce Consiliul de Administratie l-a desemnat pe Cosmin Ghita interimar pentru 4 luni in locul Danielei Lulache, potrivit unui comunicat al companiei. Nuclearelectrica e controlata de Ministerul Economiei, care detine 82% din actiuni.
Nuclearelectrica a oprit reactorul 2 de la Cernavoda Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca a initiat manevrele de oprire controlata a Unitatii 2 in dimineata zilei de joi "din cauza aparitiei unei situatii punctuale la una din liniile de instrumentatie a sistemului de alimentare cu apa usoara", in partea clasica a centralei.
Surse: Nuclearelectrica va cumpara Compania Nationala a Uraniului. Miza - salvarea uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara, care produce combustibil pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda Compania Nuclearelectrica SA va cumpara Compania Nationala a Uraniului (CNU), potrivit unor surse din piata de energie. Achizitia ar urma sa salveze CNU dintr-o situatie dramatica si ar rezolva problema spinoasa a combustibilului pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda. Principalul activ al CNU este Uzina de la Feldioara, care prelucreaza minereul de aluminiu si produce combustibil necesar pentru Centrala din Cernavoda.
Un lider PSD din Constanta, fost sef interimar al CJ Constanta si presedinte al unui club de table, e in carti pentru sefia companiei strategice Oil Terminal Ministerul Energiei ia in calcul numirea lui Cristinel Dragomir in Consiliul de Administratie si apoi in functia de director general al companiei Oil terminal, potrivit unor surse politice. Cristinel Dragomir, secretar general al PSD Constanta, a demisionat in 24 iunie din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Constanta.
Profit.ro: Guvernul vrea sa interzica majorarea redeventelor pentru companiile petroliere ce detin concesiuni offshore in Marea Neagra Companiile petroliere care detin concesiuni de titei si gaze offshore in Romania, in Marea Neagra, aflate in derulare, vor avea acelasi regim de redevente valabil la data semnarii acordurilor petroliere de concesiune, pe toata perioada derularii acestora, stabileste un proiect de lege redactat la nivelul Guvernului si obtinut de publicatia Profit.ro.
Incepe razboiul pentru controlul arbitrului pietei energiei. Ce se ascunde in spatele atacurilor lansate de Guvern si Parlament asupra ANRE Premierul Mihai Tudose si vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, au lansat zilele trecute un atac fara precedent la adresa Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ambii sustinand ca reprezentantii acesteia trebuie sa se supuna unei anchete parlamentare. Cei doi incearca sa impuna ideea ca ANRE este vinovat de preturile uriase ale energiei de pe bursa, chiar daca cele mai multe informatii din piata arata ca scumpirile masive s-ar fi produs in urma unor jocuri incorecte ale marilor producatori de stat, CE Oltenia si Hidroelectrica. Potrivit informatiilor HotNews.ro, PSD si ALDE profita de situatia existenta ca sa obtina control politic total asupra institutiei, mai ales in conditiile in care mandatele actualului presedinte si unuia dintre vicepresedinti expira in octombrie. Este luata in calcul chiar scoaterea ANRE de sub control parlamentar si revenirea ei in subordinea Guvernului, ceea ce ar insemna ca arbitrul pietei energiei sa ajunga la mana coalitiei PSD-ALDE.
Director E.ON: Evolutia pretului la energie din Romania nu am vazut-o si in alte piete. Autoritatile trebuie sa monitorizeze situatia Evolutia pretului la energie din primele doua trimestre a fost exceptionala, lucru pe care nu l-am vazut in alte piete din regiune, iar autoritatile trebuie sa monitorizeze situatia si sa se gandeasca la mecanisme pentru a preveni astfel de evolutii, a declarat, pentru Agerpres, Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON SE.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri