ENERGIE
ANRE si Consiliul Concurentei vor constitui un grup de lucru pentru a analiza analizeaza comportamentul actorilor de pe piata energiei Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si cei ai Consiliului Concurentei vor analiza impreuna comportamentul actorilor de pe piata energiei, potrivit unui comunicat al ANRE.
Situatie incredibila la Transgaz: Intr-o jumatate de an, a realizat doar 3% din programul de investitii Investitiile realizate de Transgaz, operatorul national de transport al gazelor, sunt tot mai reduse de la an la an. Insa, in 2017, Transgaz isi depaseste propriul record negativ, realizand in primele sase luni, doar 3,05% din programul de modernizare și dezvoltare investiții de 505,32 milioane de lei, potrivit raportului privnd rezultate pe primul semestru. Aceasta in conditiile in care infrastructura este invechita si manevrata manual, necesitand modernizari serioase, lucru mentionat chiar in raport.
INS: In primul semestru s-a inregistrat o usoara crestere a productiei de energie electrica, in timp ce consumul a scazut In primul semestru din 2017, productia de energie electrica a inregistrat o crestere de 0,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cel mai mult a crescut productia de energie termo, cu 15,7%, dar si energia eoliana, cu 14,9%. Insa, in total, resursele de energie electrica au scazut cu 1,2%, pe fondul scaderii importurilor cu 23,8% si a productiei de energie hidro cu 23,9%. Pe de alta parte, se constata si o scadere de 1,5% a consumului si o scadere de 1,2% a exporturilor.
Ministerul Energiei a transmis catre SEAP documentatia pentru selectarea unei firme care sa recruteze manageri la Hidroelectrica si Nuclearelectrica Ministerul Energiei a transmis, in vederea publicarii in SEAP, intreaga documentatie pentru selectarea unei firme specializate de recrutare a sase membri in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si a sase membri in Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica, conform OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.
Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, despre declaratiile politicienilor ca nu se vor scumpi carburantii dupa majorarea accizelor: Nu comentam declaratii politice, nu vom comenta asupra comportamentului nostru concurential Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, nu doreste sa comenteze declaratiile unor politicieni ca majorarea accizelor la combustibili nu va duce la cresterea pretului benzinei si motorinei. "Noi nu comentam declaratii politice. Avand in vedere ca este o piata concurential, nu o sa comentam asupra comportamentului nostru concurential", a spus Mariana Gheorghe.
OMV Petrom vrea sa vanda zacaminte detinute in Romania OMV Petrom anunta oficial "initierea vanzarii altor zacaminte" in comunicatul oficial de presa de astazi privitor la rezultatele financiare. La capitolul de optimizare a portofoliului in zona Upstream  (explorare si productie), compania anunta aceste posibile vanzari.
Tudose vrea ca Parlamentul sa ancheteze arbitrul pietei energiei Premierul Mihai Tudose a anuntat miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca va cere Parlamentului sa faca o investigatie la ANRE (arbitrul pietei de energie) in urma cresterilor majore ale pretului energiei electrice. "Eu cred ca este un moment in care putem sa cerem Parlamentului in numele Guvernului o ancheta la ANRE. Parlamentul poate sa-l intrebe pe domnul Havrilet (n.red. seful ANRE) de ce ii e cald asa de vreo trei luni si nu a facut ce trebuie. Poate facem si o nota oficiala catre Parlament", a spus Tudose, la inceputul sedintei de Guvern, adresandu-se ministrului energiei, Toma Petcu. Important de mentionat este ca sefului ANRE, Niculae Havrilet, ii expira mandatul in septembrie 2017.
Ministerul Energiei: Negocierile pentru centrala de la Rovinari au fost reluate Ministrul Energiei, Toma Petcu, a deschis oficial reluarea negocierilor cu compania chineză China Huadian Engineering pentru construirea termocentralei de la Rovinari, se arata intr-un comunicat al ministerului. In acest scop, pe 9 august, la sediul Ministerului Energiei a avut loc o întâlnire de lucru cu o delegație condusă de Vicepreședintele China Huadian Engineering, Jiang Fangshuai.
Toma Petcu raspunde atacurilor lui Victor Ponta: Poate ne explica de ce nu a avut nicio reactie publica, asa cum relaxat o face acum, la pierderile uriase pe care CEO le-a inregistrat doi ani la rand Ministrul energiei Toma Petcu a raspuns dur atacurilor lui Victor Ponta la adresa sa. "Poate ne explica domnul Ponta de ce nu a avut nicio reactie publica, asa cum relaxat o face acum, la pierderile uriase pe care CEO le-a inregistrat doi ani la rand: cumulat, acestea au avut o valoare de 1,6 miliarde de lei. La jumatatea acestui an, CEO a raportat un profit de aproape 300 milioane de lei", a scris Toma Petcu pe contul sau de Facebook.
Reactia ExxonMobil la modificarea - surpriza a proiectului de gazoduct BRUA de catre Ungaria: Continuam evaluarea forajului in Marea Neagra pentru a determina viabilitatea comerciala Compania americana ExxonMobil a reactionat in premiera la miscarea - surpriza din urma cu doua saptamani a Ungariei, cand tara vecina a decis sa nu prelungeasca gazoductul BRUA pana in Austria. "Urmarim cu interes evolutia recenta a proiectului privind gazoductul Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria (BRUA). In acelasi timp, continuam evaluarea rezultatelor programului de foraj derulat in perimetrul Neptun - zona de apa adanca pentru a determina viabilitatea comerciala a resurselor", se arata in reactia ExxonMobil.
ANRE: Licitatia pentru achizitia de energie de catre furnizorii de ultima instanta va avea loc in a doua parte a lunii septembrie, dupa ce a fost suspendata un trimestru Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) anunta ca pregatirea licitatiei pe piața centralizată pentru serviciul universal, pentru achizitia de energie de catre furnizorii de ultima instanta, va incepe pe 11 august 2017. Licitatia a fost suspendata un trimestru, in urma unei decizii a ANRE din 8 iunie. Astfel, aceasta va fi reluata in a doua parte a lunii septembrie, urmand ca furnizarea energiei sa fie facuta incepand cu 1 octombrie. Reamintim ca ministrul energiei Toma Petcu a acuzat ANRE ca o cauza principala a cresterilor uriase a preturilor la energia electrica este amanarea licitatiilor pentru furnizorii de ultima instanta.
Transgaz a format un consortiu cu francezii de la GRTgas si a transmis o scrisoare de intentie pentru achizitionarea a 66% din actiunile DESFA, transportatorul de gaze din Grecia Sase companii si consortii si-au exprimat interesul de a achizitiona pachetul de 66% din actiunile operatorului de transport gaze naturale din Grecia -DESFA, potrivit unui comunicat transmis luni de Fondul elen pentru dezvoltarea activelor. Printre investitorii interesati se afla si Transgaz, operatorul de transport al gazelor din Romania, care a format un consortiu cu GRTgas SA, operatorul de transport al gazelor din Franta, subsidiara a grupului ENGIE. Vezi cu cine va concura Transgaz in procesul de vanzare a actiunilor de la DESFA.
Ministrul energiei critica ANRE in privinta cresterilor uriase ale pretului la energie: Nu am primit nici pana astazi un raport. O cauza importanta este amanarea licitatiilor pentru furnizorii de ultima instanta Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, la inceputul sedintei de Guvern de vineri, ca o cauza principala a cresterilor uriase a preturilor la energia electrica este amanarea licitatiilor pentru furnizorii de ultima instanta, lucru care se afla in curtea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Ministrul a mai criticat ANRE si pentru faptul ca nici pana astazi nu au transmis o analiza, desi aceasta a fost ceruta inca de acum o luna.
UPDATE Primaria Capitalei va trebui sa vina cu garantii imobiliare sau mobiliare de 120% pentru a putea prelua ELCEN in rate/ Valoarea nominala a ELCEN este de 716 milioane lei Primaria Capitalei va fi obligata sa constituie garantii imobiliare sau mobiliare care sa reprezinte cel putin 120% din valoarea ELCEN, in cazul preluarii acestei societati in rate, se arata in proiectul de OUG care permite transferul producatorului de energie termica si electrica ELCEN de la Ministerul Energiei la Primaria Capitalei. Plata in rate se poate face in maxim 3 ani. Reamintim ca valoarea nominala a pachetului de actiuni care va fi transferat este de 716 milioane lei, insa preluarea ar putea fi facuta la o valoare mai mare de atat. Proiectul de OUG prevede ca vanzarea pachetului de actiuni se va realiza "la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultata din raportul de evaluare si valoarea nominala a pachetului de actiuni rezultata prin aplicarea valorii nominale a actiunii la numarul de actiuni vandute". UPDATE Proiectul a fost aprobat vineri de Guvern.
Ministerul Energiei admite ca ar putea sa existe posibile intelegeri neconcurentiale intre producatorii de energie pe preturile mari, solicitand o analiza Consiliului Concurentei Ministerul Energiei a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze semnalele primite din piata privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania pe preturile mari, se arata intr-un comunicat de presa transmis joi de catre instutie. Potrivit acestuia, in urma unei discutii cu ministrul energiei Toma Petcu, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a angajat sa realizeze o analiza a situatiei si sa propuna eventuale metode de interventie in piata. Reamintim ca preturile la energia electrica de pe piata spot s-au dublat in ultimele zile, ajungand la un nivel apropiat celui din iarna, cand erau oricum nejustificat de mari.
Transgaz a cerut in instanta anularea suspendarii licitatiei pentru construirea conductei BRUA, dupa ce firma Best Achizitii si-a retras contestatia/ O alta firma, infiintata cu doar o luna in urma, incearca sa blocheze licitatia Transgaz a depus joi, 3 august, o plangere la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru a debloca procedura de licitatie privind atribuirea contractelor de executie a conductei BRUA, evaluate la peste 1,2 miliarde lei, fara TVA. Actiunea in instanta a fost demarata in conditiile in care firma SC Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, un personaj controversat, a trimis miercuri, 2 august, catre Consiliul National de Solutionare a Contesatiilor, o cerere de renuntare la contestatia formulata impotriva Transgaz, contestatie care a dus la suspendarea procedurii. Pentru a fi anulata suspendarea, Transgaz este obligata sa ceara acest lucru in instanta. Insa, mai este o firma, Central Board of Smart Consultants SRL, infiintata pe 22 iunie 2017, care cere, la fel ca Best Achizitii SRL, suspendarea procedurii.
Scumpiri majore ale energiei electrice: Preturile pe bursa energiei au scapat de sub control, iar autoritatile au organizat celula de criza. In ce masura ar putea exista intelegeri intre producatori, pe o piata speculativa Preturile energiei pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare-PZU) au ajuns la un nivel uluitor, in plina vara, cand in mod obisnuit ar trebui sa fie scazute: 570 lei/MWh pentru data de 4 august. La un asemenea nivel s-au situat in iarna, cand a fost invocata o asa-zisa posibila criza energetica. De atunci, preturile au fost frecvent mult mai mari decat anul trecut, insa pe 3 august, energia a ajuns sa fie tranzactionata pe piata spot la un nivel dublu chiar si fata de ultima perioada. In aceste conditii, la nivelul ANRE s-a constituit, joi, o celula de criza, urmand sa fie stabilit un pachet de masuri.
Firma Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, renunta la contestatia depusa impotriva Transgaz pe licitatia privind construirea conductei BRUA Firma SC Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, un personaj controversat, a trimis miercuri, 2 august, catre Consiliul National de Solutionare a Contesatiilor, o cerere de renuntare la contestatia formulata impotriva Transgaz, contestatie care a blocat procedura de licitatie pentru construirea conductei din cadrul proiectului BRUA, pe teritoriul Romaniei. Reamintim ca procedura a fost suspendata saptamana trecuta de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii bizare depuse de SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor.
Transgaz estimeaza o intarziere de aproximativ 30 de zile a licitatiei pentru construirea conductei BRUA. Vezi cine a contestat licitatia Transgaz estimeaza o intarziere de aproximativ 30 de zile a procedurii de licitatie pentru construirea conductei din cadrul proiectului BRUA, pe teritoriul Romaniei, potrivit unui raspuns transmis de catre companie la solicitarea HotNews.ro. Intarzierea este cauzata de suspendarea procedurii de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii bizare depuse de firma SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma are un singur angajat si controlata de Mihaela Elena Neagu, persoana implicata in mai multe scandaluri.
Comunicat comun Transgaz- FGSZ despre BRUA: In afara punctului virtual de tranzactionare maghiar, pot fi luate in considerare capacitati de transport care pot fi rezervate catre tarile invecinate Transportatorul roman de gaze Transgaz si cel maghiar FGSZ au transmis un comunicat de presa comun prin care arata ca vor lansa procedura de sezon deschis in ceea ce priveste sectiunea Romania- Ungaria (ROHU) a proiectul, prima etapa asigurand 1,75 miliarde mc pe an capacitate bidirectionala ferma la granita Romania ¬ Ungaria pana la sfarsitul anului 2019. Potrivit comunicatului, procedura va permite Utilizatorilor Retelei sa ia in considerare, in afara de Punctul Virtual de Tranzactionare maghiar, capacitati de export care pot fi rezervate catre tarile invecinate.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri