ENERGIE
Pretul petrolului a crescut abrupt imediat dupa atacul SUA in Siria, dar a revenit usor la valorile initiale Pretul petrolului a crescut rapid in tranzactiile de vineri dimineata dupa atacul cu rachete al SUA asupra unei baze militare siriene, anunta Reuters. Cotatiile au ajuns rapid la maximul ultimei luni, dar ulterior au inceput sa scada, traderii considerand ca nu exista o amenintare directa la adresa producatorilor si furnizorilor.
Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, persoana apropiata de Dragnea, a fost propus pentru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom Statul roman, prin Ministerul Energiei, propune doi noi membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Acestia sunt Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, persoana apropiata de liderul PSD Liviu Dragnea, si Radu Cojocaru, fost parlamentar ALDE si reprezentantul acestui partid Comisia prezidențială a Proiectului de țară. Potrivit declaratiei de avere, Busuioc ar fi membru in cinci Consilii de Administratie. In conditiile in care Legea 111/2016 interzice ca aceeasi persoana sa detina mai mult de trei functii in Consilii de Administratie/Supraveghere, acesta trebuie sa renunte la unele dintre ele.
Fondul Proprietatea, despre numirile controversate pe care vrea Ministerul Energiei sa le faca la Hidroelectrica: Actuala propunere nu respecta dispozitiile privind guvernanta corporativa Fondul Proprietatea se declara dezamagit de propunerile Ministerului Energiei pentru un nou Consiliu de Supraveghere interimar al Hidroelectrica. "Actuala propunere nu respecta dispozitiile privind guvernanta corporativa din Legea 111/2016, care stabileste criterii profesionale si proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat", a declarat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea si Manager de Portofoliu, potrivit unui comunicat de presa. Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Energiei a propus mai multe persoane controversate, sustinute de PSD si ALDE, pentru a ocupa functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.
Sorin Grindeanu s-a intalnit pentru a doua oara, intr-o luna, cu reprezentantii ExxonMobil si OMV Petrom Premierul Sorin Grindeanu a avut marti, la Palatul Victoria, o întrevedere cu delegația consorțiului format din ExxonMobil și OMV Petrom. Cu aceasta ocazie, Sorin Grindeanu a spus ca Executivul este "ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea și dezvoltarea acestor proiecte în România". Este a doua intalnire intr-o luna pe care premierul o are cu reprezentanti ai celor doua companii. Prima intrevedere a avut loc pe 27 februarie.
Cristian Florin Gheorghe, un expert in managementul deseurilor, a fost numit presedintele Consiliului de Administratie al Oil Terminal Oil Terminal informeaza actionarii ca luni Consiliul de Administratie al companiei l-a desemnat pe Cristian Florin Gheorghe in calitate de presedinte. Potrivit CV-ului, acesta este inginer expert in managementul deseurilor si este absolvent al Universtitatii Biotera.
Corina Popescu si-a dat demisia din functia de administrator al Electrica Corina Popescu a renuntat la calitatea de membru al Consiliului de Administratie al Electrica, incepand cu 31 martie 2017. Demisia a fost necesara pentru a evita conflictul de interese, in conditiile in care a acceptat functia de membru al Directoratului Transelectrica. Potrivit legislatiei europene si nationale, aceeasi persoana nu poate detine functii, concomitent, functii la o companie din domeniul transportului energiei si la companii din domenul distributiei, furnizarii sau producerii de electricitate.
Valeriu Ivan, un nou membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica Transelectrica informeaza ca incepand cu 31 martie 2017 a devenit efectiva numirea lui Stefan Valeriu Ivan in functia de membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al companiei, fiind semnata in fata notarului public declaratia de acceptare a mandatului. Potrivit CV-ului, in perioada ianuarie 1993- februarie 2006, Valeriu Ivan a fost functionar cu statut special in "Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala".
Cum este lasata Hidroelectrica, o companie a carei valoare a crescut la 4 miliarde de euro, in insolventa, pe mana unor persoane controversate, numite politic, fara pregatire in domeniul energetic Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat joi, 30 martie, sentinta in dosarul 22456/3/2012* prin care a inchis definitiv procedura insolventei Hidroelectrica celui mai important producator de energie din Romania, potrivit unui comunicat al Euro Insol. Pe perioada insolventei, valoarea de piața a companiei s-a dublat de la 2 miliarde de euro în 2012 la 4 miliarde de euro în 2016. Dupa doar o zi de la decizia Curtii de Apel, Ministerul Energiei a propus mai multe persoane controversate pentru a ocupa functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Practic, nici nu a iesit bine din insolventa, ca PSD si ALDE au decis sa lase compania pe mana unor persoane a caror principala calitate este sustinerea politica.
Pe cine propune ministrul energiei la Hidroelectrica, cea mai importanta companie de stat: Un fost operator de productie grafica la TV, o fosta prezentatoare TV si Andreea Lambru, cunoscuta din presa de scandal Ministrul energiei Toma Petcu a transmis vineri catre Hidroelectrica o lista cu sase propuneri pentru functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al companiei. Unele propuneri ale Ministerului Energiei sunt neobisnuite: un fost operator de productie grafica, actual consilier la Secretariatul General al Guvernului (SGG), o fosta prezentatoare TV si controversata Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului. Pe lista se mai afla si vicepresedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. Acestia se vor afla la conducerea uneia dintre cele mai valoroase companii din Romania.
Ministerul Energiei a deblocat a doua transa din ajutorul de salvare pentru Compania Nationala a Uraniului Ministerul Energiei a deblocat a doua transa din ajutorul de salvare pentru Compania Nationala a Uraniului (CNU), virand, la data de 30 martie, in conturile companiei, 13,1 milioane de lei, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Fondurile sunt destinate platii salariilor angajatilor CNU, dar si sustinerii cheltuielilor activitatii curente a companiei.
Fondul Proprietatea spera ca Ministerul Energiei va vota favorabil pentru numirea unui Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani, la Hidroelectrica O decizie favorabila de ieri a Curtii de Apel Bucuresti in legatura cu incheierea procedurii de insolventa a Hidroelectrica pune capat litigiilor incepute in timpul procedurii de insolventa pentru Hidroelectrica si elimina ultimul impediment in calea listarii companiei pe bursa de valori, a declarat Greg Konieczny, CEO si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Acesta spune ca Fondul Proprietatea isi increderea ca finalizarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei sa accelereze listarea companiei si sa voteze pentru numirea unui nou Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani.
Centrul pentru Studiul Democratiei: In Romania exista mari lacune de identificare corecta a populatiei aflate in saracie energetica In Romania exista mari lacune de identificare corecta a populatiei aflate in saracie energetica, instrumentele de politici publice nefiind in acest moment adecvate pentru abordarea problemei intr-o maniera durabila, se arata in studiul "Saracia energetica si consumatorul vulnerabil", lansat joi, de catre Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), think tank fondat in 2006 de Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Guvernul a aprobat proiectul de OUG prin care certificatele verzi vor fi valabile pana in 2032 Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG prin care este prelungita cu 15 ani durata de viata a certificatelor verzi, informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa. OUG modifica Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile, fiind un proiect elaborat inca de acum jumatate de an.
ANRE a decis scumpirea gazelor pentru consumatorii casnici cu 2% incepand cu 1 aprilie Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat in sedinta de joi preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, ajustarea pentru clientii casnici fiind in medie cu 2%, cu incepere  de la 1 aprilie 2017, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
Guvernul a decis: Pretul gazelor din productia interna pentru consumatorii casnici va fi liberalizat incepand cu 1 aprilie Dupa cateva saptamani de discutii legate de o posibila amanare a liberalizarii preturilor la gazele din productia interna, destinate consumatorilor casnici, Guvernul a decis sa fie respectat termenul de 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2017, au decarat pentru HotNews.ro surse guvernamantale. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor a insistat pentru amanarea acestui termen cu inca 6 luni si chiar au fost discutii in acest sens la nivelul Comisiei Europene, insa nu au fost gasite motive serioase pentru care sa nu se produca liberalizarea incepand cu 1 aprilie. UPDATE Ministerul Energiei confirma oficial faptul ca liberalizarea intra in vigoare de la 1 aprilie.
UPDATE Guvernul mentine taxa de 60% pe veniturile suplimentare obtinute din dereglementarea preturilor la gaze, chiar daca de la 1 aprilie, piata se liberalizeaza Incepand cu 1 aprilie 2017, intra in vigoare OUG 64/2016 prin care va fi liberalizat pretul gazelor din productia interna destinate consumatorilor casnici. In mod firect, odata cu aceasta liberalizare, taxa de 60% pe veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze din dereglementare ar fi trebuit desfiintata, deoarece disparea din formula de calcul unul dintre termeni, mai exact pretul reglementat. Insa, Guvernul nu vrea sa renunte la taxa, care aduce sute de milioane de lei la bugetul de stat, motiv pentru care a fost elaborat un proiect de OUG prin care este inlocuit din formula de calcul termenul "pretul reglementat" cu "pretul mediu ponderat" al gazelor din productia interna, tranzactionate pe piata concurentiala pentru consumatorii casnici. UPDATE Proiectul a fost aprobat.
Corina Popescu, fost secretar de stat in timpul guvernarii Ciolos, a fost numita membru al directoratului Transelectrica, in locul lui Toni Teau Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis, miercuri, numirea Corinei Popescu in functia de membru al Directoratului companiei. Mandatul se acorda pentru perioada ramasa din durata de valabilitate a mandatului lui Toni Teau, respectiv pana la data de 16 septembrie 2017. Reamintim ca Toni Teau si-a anuntat, recent, demisia incepand cu 26 aprilie. Corina Popescu detine si functia de administrator al Electrica, iar pentru a evita conflictul de interese va trebui sa renunte la aceasta.
Ministerul Energiei se razgandeste si nu-l mai schimba din functia de administrator la Rompetrol Rafinare pe Marius Mitrus, fost ofiter SRI Ministerul Energiei respinge revocarea lui Marius Mitrus din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al Rompetrol Rafinare, se arata intr-o scrisoare a ministrului Toma Petcu, transmisa BVB. Decizia ministerului a fost luata in contextul in care pe ordinea de zi a sedintei AGA din 13 aprilie 2017 se afla revocarea lui Mitrus si inlocuirea lui cu Laurenţiu-Dan Tudor, candidatura sustinuta chiar de Ministerul Energiei, din calitatea sa de actionar. Marius Mitrus, fost ofiter SRI, ocupa functia de administrator la Rompetrol Rafinare din aprilie 2016, la propunerea Ministerului Energiei.
Enel va plati pana la sfarsitul anului cele 400 de milioane de euro datorate statului roman in urma unei decizii a Curtii de Arbitraj de la Paris Enel va plati pana la sfarsitul acestui an suma de peste 400 de milioane de euro datorata statului roman in urma deciziei Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris, a spus directorul Enel Romania, Georgios Stassis, in cadrul unei intrevederi cu premierul Sorin Grindeanu. Reamintim ca in februarie, Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat, dupa un proces care a durat doi ani si jumatate, ca societatea ENEL trebuie sa plateasca statului roman 401 milioane de euro.
ANRE: Pretul final al gazelor va creste cu cel mult 2% de la 1 aprilie, in urma liberalizarii Tariful final al gazelor pentru populatie va creste cu 1-2% de la 1 aprilie, data de la care se va produce liberalizarea pretului gazelor din productie interna, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energie (ANRE), potrivit Agerpres. Havrilet a mai spus ca ANRE va lansa incepand de saptamana viitoare un comparator pentru pretul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul tarii unde exista serviciul de alimentare cu gaze.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică