ENERGIE
Ministrul energiei: Estimam ca vom ajunge la un consum istoric de gaze/ Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenta pe furnizarea de energie electrica, dar nu-i putem ajuta Consumul de gaze naturale ar putea ajunge la un nivel istoric, in aceste zile geroase, sustine ministrul energiei Toma Petcu. Acesta a declarat luni ca nivelul consumului ar putea depasi 72 milioane de metri cubi. Nivelul maxim inregistrat pana acum a fost de 71,2 milioane metri cubi, sustine Toma Petcu. Acesta a mai spus ca Bulgaria a solicitat Romaniei ajutor de urgenta pe furnizarea de energie electrica, dar a fost refuzata. "Tinand cont de situatia delicata in care se poate afla Romania, nu ne-am asumat acest lucru si le-am comunicat ca nu putem sa-i ajutam. Ungaria, inca de acum doua zile, a dispus ca pentru perioada scurta sa sisteze exportul", a precizat Petcu.
Ministerul Energiei paseaza noului Guvern raspunderea in privinta proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda Ministerul Energiei a anuntat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca lasa noului Guvern sa ia decizii legate de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. "Consideram ca abordarea cea mai corecta este sa permitem noului guvern o analiza privind deciziile in ceea ce priveste rezultatul negocierilor si pasii de urmat", se arata in comunicatul ministerului. Marti, 20 decembrie 2016, a fost data limita pana la care Nuclearelectrica si compania chineza China General Nuclear Power Corporation trebuiau sa negocieze Documentelor Investitiei.
Complexul Energetic Hunedoara sustine ca societatea poate ajunge in colaps daca nu intra mai repede in insolventa Tribunalul Hunedoara a stabilit un nou termen de judecata pe data de 27 decembrie 2016, in cazul procesului de insolventa a Complexului Energetic Hunedoara. Decizia a fost luata luni, 19 decembrie, dupa ce a respins ca inadmisibila cererea de interventie a Sindicatului Noroc Bun, care se opune insolventei CE Hunedoara. Insa, reprezentantii companiei sunt nemultumiti de acest nou termen, considerand ca acesta "echivaleaza cu COLAPSUL SOCIETATII", motiv pentru care au solicitat in instanta ca procesul sa aiba loc mai devreme. Reamintim ca este pentru a treia oara cand CEH ar urma sa intre in insolventa.
Producatorul de energie termica CET Govora a intrat pe profit Producatorul de energie termica CET Govora, companie aflata in insolventa, a reusit sa ajunga pe profit, potrivit unui comunicat al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Potrivit acestuia, la 9 mai 2016 Tribunalul Valcea a deschis procedura insolventei CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: pierderi de 335 milioane lei, datorii de 438 milioane lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane lei, disponibil bancar de doar 170 mii lei, cata vreme doar fondul lunar de salarii depasea 10 milioane lei.
Curtea de Conturi: Statul a incasat cu 1,4 miliarde dolari mai putin din cauza stabilirii incorecte a redeventelor petroliere/ Romgaz a pierdut 177 milioane de lei, pentru ca a vandut gaze pe piata reglementata mai mult decat trebuia/Chevron a plecat fara sa plateasca Preturile de referinta ale gazelor extrase in Romania au fost stabilite incorect de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), fapt care a condus la diminuarea redeventei petroliere la bugetul statului, pentru perioada 2011-2015, cu 4.671.501.106 lei (1.390.987.220 USD), se arata intr-un raport de audit al Curtii de Conturi. In perioada 2013-2015, Romgaz a vandut gaze pe piata reglementata in cantitati mai mari fata de cat era obligat, la preturi mai mici decat pe piata libera, fapt care a dus la reducerea cu 177 milioane de lei a veniturilor companiei. In schimb, OMV Petrom a vandut sub cat era obligat pe piata reglementata, iar cantitatile livrate pe piata libera s-au dus catre o societate din cadrul grupului OMV. Raportul mai arata ca Chevron a renuntat la acordurile petroliere fara sa plateasca la buget sumele aferente lucrarilor neefectuate.
Guvernul a prelungit acordurile pentru opt perimetre petroliere concesionate catre Romgaz Guvernul a prelungit joi acordurile de concesiune pentru opt perimetre de dezvoltare-exploatare si exploatare petroliera concesionate companiei Romgaz, ca urmare a identificarii unor rezerve suplimentare de gaze naturale in perimetrele Alamor, Bunesti, Buza, Nocrich-Vest, Lechinta, Sancel, Ulies si Romanesti in cursul lucrarilor petroliere si investitiilor realizate de titularul acordurilor si a caror exploatare este justificata din punct de vedere economic.
KMG International, dupa semnarea acordului cu chinezii prin care vinde 51% din actiuni: Vom creste capacitatea de rafinare si vom construi pana la 200 de noi puncte de alimentare cu carburanti Compania Nationala KazMunayGas Kazahstan a semnat joi, la Bucuresti, acordul cu CEFC (China Energy Company Limited) pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare. Potrivit unui comunicat al KMG International, vor fi sustinute toate angajamentele din Memorandumul de Intelegere semnat cu statul roman, referitor la datoria de 600 de milioane de dolari. KMG International mai sustine ca va creste capactitatea de rafinare si vor fi construite pana la 200 de noi benzinarii.
Manuel Costescu a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica dupa ce a fost ales deputat pe listele USR Manuel Costescu a demisionat pe 13 decembrie din functia de membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, potrivit unui comunicat al companiei transmis BVB. Costescu si-a dat demisia dupa ce a fost ales deputat pentru diaspora pe listele USR.
Intelegere finala: O companie chineza va cumpara 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group/ Chinezii vor controla alaturi de kazahi Rompetrol Rafinare KMG International NV (KMGI), actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, anunta ca negocierile dintre compania nationala KazMunayGas din Kazakhstan si compania chineza CEFC (China Energy Company Limited) au ajuns in etapa finala. Negocierile vizeza vanzarea a 51% din actiunile KMG International NV catre compania chineza. In acest fel, chinezii vor ajunge sa controleze Rompetrol Rafinare alaturi de KMG International. Ramane de vazut cum vor mai fi puse in aplicare prevederile controversatului memorandum semnat in februarie 2013 intre statul roman si actionarii kazahi, referitor la datoria de 600 de milioane de dolari.
ANRE: Tarifele de distributie a energiei electrice pentru clientii casnici vor fi cu 3,8% pana la 9,4% mai mici in 2017 Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice pentru 2017, cu 3,80% pana la 9,4 % fata de 2016. De asemenea, a aprobat tarifele reglementate de energie electrica la furnizorii de ultima instanta pentru cosumatorii casnici. Potrivit acestuia, scaderea tarifelor de distributie va avea un impact favorabil asupra consumatorilor. Tarifele reglementate la furnizorii de ultima instanta vor fi cu 6,47 % mai scazute fata de 2016. Vezi cu cat scad tarifele la fiecare distribuitor in parte.
UPDATE Transgaz acuza partea bulgara ca nu respecta intelegerile convenite pentru interconectorul de gaze Giurgiu- Ruse Compania nationala de transport al gazelor Transgaz transmite, printr-un comunicat de presa, ca a propus operatorului bulgar Bulgartransgaz o capacitate de transport gaze pe directia Romania- Bulagria de 40.000 metri cubi/ora, in timp ce partenerul din tara vecina, contrar celor convenite anterior, vrea o capacitate de doar 6.000 metri cubi/ora. Aceste precizari sunt facute dupa ce ministrului bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a spus ca fluxul de gaze prin interconectorul dintre Bulgaria si Romania va fi amanat pana in 2019, din cauza lipsei unei statii de compresoare pe partea romaneasca a Dunarii. UPDATE Transgaz sustine printr-un drept la replica transmis HotNews.ro ca nu acuza pe nimeni, ci a adus anumite clarificari asupra unor informatii aparute recent in presa.
Ministerul Energiei nu a prelungit mandatele administratorilor Nuclearelectrica si directorului general Daniela Lulache Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al Nuclearelectrica, a decis vineri, 9 decembrie, sa nu prelungeasca mandatele administratorilor companiei pana nu va evalua activitatea acestora. Reamintim ca actualii administratori au cerut actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat, caz in care s-ar fi prelungit automat si cel al Danielei Lulache, director general. Printre administratori se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului. Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, s-a opus de la inceput reinnoirii mandatelor.
Tarile OPEC si din afara OPEC incheie un acord istoric pentru reducerea productiei de petrol Producatorii de titei din OPEC si din afara OPEC au ajuns sambata la primul loc acord din 2001 incoace pentru a reduce impreuna productia de petrol, dupa ce preturile scazute din ultimii doi ani au afectat numeroase bugete si au provocat tulburari in unele tari, relateaza News.ro citand Reuters.
Cum a ajuns la Transgaz sotia fostului ministru al energiei Andrei Gerea Compania nationala de transport al gazelor Transgaz are de cateva saptamani un nou angajat: Ayten Gerea, sotia lui Andrei Gerea, fost ministru al energiei in Guvernul Ponta, deputat ALDE, dar si candidat pentru aceeasi functie pe listele ALDE Arges. Ayten Gerea a fost angajata pe functia de specialist relații publice in cadrul Transgaz. Numirea este surprinzatoare avand in vedere ca gestiona o afacere de familie, o firma din domeniul auto, care se ocupa de comertul de automobile si repararea lor.
Petrom anunta ca a inceput productia de gaze din zacamantul Padina, descoperit in 2014 OMV Petrom, in parteneriat cu Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil), anunta demararea productiei experimentale de gaze din zacamantul de la Padina (sudul judetului Buzau), descoperit la sfarsitul lui 2014.
Enel Distributie Muntenia a fost redenumita E-DISTRIBUTIE MUNTENIA Enel Distributie Muntenia, compania membra a Grupului Enel care gestioneaza retelele de distributie a electricitatii in Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu, si-a schimbat denumirea in "E-DISTRIBUTIE MUNTENIA", potrivit unui comunicat de presa.
Nuclearelectrica sustine ca va discuta cu autoritatile pentru un contract cu Compania Nationala a Uraniului in vederea procesarii octoxidului de uraniu Nuclearelectrica sustine printr-un comunicat de presa ca va initia demersuri catre autoritatile competente fie pentru identificarea unor posibilitati de colaborare cu Compania Nationala a Uraniului (CNU), de exemplu pentru incheierea unui contract de procesare a octoxidului de uraniu. Nuclearelectrica va achizitiona octoxid de uraniu de pe piata, iar prelucrarea acestuia in dioxid de uraniu ar urma sa fie facuta de CNU. Aceasta Reamintim ca de la sfarsitul anului trecut, Nuclearelectrica a inceput sa achizitioneze uraniu de la firma canadiana Cameco, renuntand la contractul cu CNU.
Fostul ofiter SRI Marius Mitrus, apropiat al lui Florin Secureanu, a fost numit, in acest an, in consiliile de administratie ale Rompetrol Rafinare si SAPE Un fost ofiter SRI, Marius Mitrus, ar fi intermediat prezenta Alinei Gorghiu la inaugurarea casei de batrani din Valcea de catre fostul manager al spitalului Malaxa, Florin Secureanu, afirma Tolo.ro intr-un nou articol. Potrivit acestuia, Mitrus neaga faptul ca ar fi fost intermediar, insa recunoaste ca il cunoaste pe Secureanu de 9 ani si ca este bun prieten cu Lucian Isar, sotul Alinei Gorghiu. Despre Marius Mitrus, HotNews.ro a scris in cateva randuri cum a fost numit, in acest an, de catre Ministerul Energiei, in consiliile de administratie ale Rompetrol Rafinare si Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), societati aflate in stransa legatura, fapt care ar putea ridica problema unui posibil conflict de interese pentru fostul ofiter SRI.
Transgaz, despre informatiile din presa elena privind cumpararea unui pachet de actiuni de la DESFA: Daca actionarii vor decide sa analizeze participarea la procesul de achizitie, vom asigura o informare transparenta Societatea nationala de transport al gazelor Transgaz sustine ca in situatia in care actionarul majoritar va decide sa analizeze si sa considere strategica participarea la procesul de achizitie a unui pachet de 66% din actiunile companiei grecesti DESFA, vor fi intreprinse toate diligentele necesare unei informari transparente, conform obligatiilor de raportare pe bursa. Precizarea a fost facuta in urma aparitiei in presa elena a unor articole referitoare la preluarea de catre Transgaz a pachetului de 66% din actiunile operatorului de transport gaze naturale din Grecia -DESFA. Actionarul majoritar al Transgaz este Ministerul Economiei.
Hidroelectrica a castigat definitiv un proces prin care Alpiq Romindustries solicita despagubiri Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil, pe 29 noiembrie 2016, cererea de despagubiri formulata de Alpiq Romindustries impotriva Hidroelectrica Euro Insol, fostul administrator judiciar al societatii, pentru denuntarea contractului de vanzare cumparare energie electrica nr.39CE/29.11.2004. Daca nu ar fi fost denuntat, contractul ar fi fost valabil pana la 31 decembrie 2019, informeaza Euro Insol.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă