ENERGIE
ENGIE Romania ridica semne de intrebare asupra procesului intentat de Fondul Proprietatea: Este de notorietate ca Fondul Proprietatea incearca sa-si vanda participatia detinuta in companie ENGIE Romania respinge acuzatiile Fondului Proprietatea, actionar ce detine  o participatie de 11,99% in companie, cu privire la actiunea in justitie angajata impotriva administratorilor trecuti si prezenti ai societatii, din cauza unor contracte de management si consultata. "In acelasi timp, ENGIE Romania ridica un semn de intrebare asupra momentului cand este exprimata aceasta pozitie dat fiind ca este de notorietate publica faptul ca Fondul Proprietatea incearca sa-si vanda participatia detinuta in companie", se arata intr-un comunicat al ENGIE Romania.
Fondul Proprietatea a dat in judecata conducerea ENGIE din cauza unor contracte de servicii de management si consultanta/ Printre cei acuzati se afla si fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu Fondul Proprietatea considera ca incheierea de catre ENGIE Romania, fosta GDF Suez Energy Romania, a unor contracte de management si consultata, in perioada 2011-2015, un abuz de putere din partea actionarului majoritar, Romania Gas Holding BV. In aceste conditii, Fondul a depus o cerere de chemare in judecata in fata Tribunalului Bucuresti impotriva membrilor Consiliului de Administratie si a directorilor ENGIE Romania SA, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. Printre cei chemati in judecata se afla si Gelu Stefan Diaconu, fost sef al ANAF.
Pe ce cheltuieste Electrica banii obtinuti din listare: Va cumpara de la Fondul Proprietatea participatiile minoritare pe care le detine la companii la care Electrica este actionar majoritar cu 752 milioane de lei Societatea Energetica Electrica informeaza actionarii ca a incheiat vineri un Memorandum de Intelegere cu Fondul Proprietatea S.A. in vederea achizitionarii participatiilor pe care acesta le detine in filialele Electrica, respectiv cate 22% de la SDEE Distributie Muntenia Nord, SDEE Distributie Transilvania Sud, SDEE Distributie Transilvania Nord si Electrica Furnizare. Valoarea agregata a tranzactiei va fi de 752.031.841 RON. Astfel, din cei 1,95 miliarde de lei obtinuti in urma listarii in 2014 pe bursa, 752 milioane de lei se vor cheltui pe participatii la societati de distributie la care Electrica este in prezent actionar majoritar.
Klaus Iohannis a intors in Parlament legea care impune un impozit mai mare din veniturile companiilor petroliere, pentru preturile de peste 85 lei/MWh la gaze ​Președintele Klaus Iohannis, a trimis vineri, Parlamentului, spre reexaminare, legea pentru aprobarea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Reamintim ca un amendament al Legii prevede un impozit mai mare pentru preturi mai mari de 85 lei/MWh la gazele vandute de companiile petroliere. Astfel, pentru preturile sub 85 lei/MWh, impozitul ramane la 60%, asa cum este prevazut de catre OG 7/2013, iar pentru preturile de peste 85 lei/MWh, impozitul va fi de 80% din veniturile suplimentare. Companiile petroliere s-au declarat nemultumite de forma in care a fost adoptata aceasta lege.
Bogdan Badea, puternic sustinut de ALDE, apropiat al lui Daniel Chitoiu, a fost numit seful Directoratului Hidroelectrica Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica a numit miercuri un nou directorat al companiei. Seful Directoratului va fi Bogdan Badea (39 ani), fost secretar de stat in  Ministerul Energiei, in in perioada decembrie 2014-noiembrie 2015. Valceanul Bogdan Badea este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Daniel Chitoiu, care a a fost de doua ori ministru (la economie si la finante), in perioada guvernelor Ponta. Alti doi membri ai directoratului vor fi Marian Bratu, care pana acum a ocupat functia de manager departament mentenanta, si Mihai Vals Zdru, care pana in 2013 a lucrat la Transelectrica, iar 12 ani a lucrat in service-uri auto.
Ministrul finantelor si-a dat demisia din functia de membru CA al Nuclearelectrica Nuclearelectrica informeaza actionarii si investitorii ca Ionut Misa si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului de Administratie, demisie inregistrata in data de 29 iunie. Demisia lui Ionut Misa survine ca urmare a numirii acestuia in functia de Ministru al Finantelor Publice
Qatarul anunta un proiect foarte ambitios de majorare a productiei de gaz petrolier lichefiat, in plina criza diplomatica cu vecinii sai Qatarul, cel mai mare exportator mondial de gaz petrolier lichefiat (GPL), a anuntat marti intentia de a majora cu o treime productia de gaz, in plina criza cu vecinii sai, care i-au impus sanctiuni, scrie AFP.
Hidroelectrica are doi noi membri in Consiliul de Supraveghere: Un apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu si directorul de strategie din cadrul companiei Actionarii Hidroelectrica au decis luni, intr-o sedinta extraordinara, sa numeasca doi noi membri provizorii in Consiliul de Supraveghere: Radu Spiridon Cojocaru (69 ani) si Karoly Borbely (41 ani). Astfel, Ministerul Energiei, principalul actionar, a reusit sa intregeasca echipa Consiliului de Supraveghere, dupa ce acesta a functionat un timp doar cu cinci membri in loc de sapte, fapt care a dus si la un blocaj decizional la nivelul companiei.
De ce crede ministrul energiei ca nu au fost afectate companiile de pe bursa dupa scandalul "se desfiinteaza/nu se desfiinteaza pilonul II de pensii" Ministrul energiei, Toma Petcu, nu crede ca ar societatile energetice listate pe bursa ar fi putut fi afectate dupa declaratia ministrului Finantelor, Ionut Misa, ca Pilonului II de pensii va fi desfiintat. Motivul invocat de ministru, in cadrul unei conferinte "Focus Energetic", a fost ca societatile energetice de pe bursa nu au investit in fondurile de pensii. Insa, explicatia ministrului este eronata, deoarece investitiile au loc invers, fondurile de pensii sunt cele care investesc puternic in actiuni ale companiilor de pe bursa. Societatile energetice, listate pe bursa, nu investesc in fonduri de pensii. Invers, da. 
Seful Consiliului Concurentei, despre posibile intelegeri pentru cresterea pretului la energie: Daca vom avea suficiente indicii, vom deschide o actiune/ Nu suntem surzi la plangeri si nu ignoram semnalele din piata Cresterile mari de preturi ale energiei pe bursa se afla in atentia Consiliului Concurentei. "Exista suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au intamplat in iarna si modul in care se repercuteaza ele in continuare in pretul electricitatii. Este o zona pe care o monitorizam. Daca vom avea suficiente indicii, vom deschide o actiune. Momentan suntem doar in analiza, dar nu suntem surzi la plangerile dumneavoastra si nu ignoram semnalele pe care le primim din piata", a declarat luni Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte Focus Energetic.
Hidrosind: Vidul de putere de la varful Hidroelectrica trebuie rezolvat fara trocuri politice Sindicatul Hidrosind solicita atat actionarilor Hidroelectrica SA, Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea, sa lase deoparte orice dispute personale sau de grup si sa rezolve, de urgenta, problema creata la varful societatii, cu responsabilitate si profesionalism. "Vidul de putere de la varful societatii trebuie rezolvat cu decenta, nu cu expunere excesiva in spatiul public, fara trocuri politico - mercantile, ci doar in interesul Hidroelectrica SA", se arata intr-un comunicat al sindicatului din Hidroelectrica.
E-Distribuţie Muntenia (Enel) anunta ca s-ar putea inregistra in continuare pene de curent in Bucuresti, din cauza supraincarcarii retelei, pe fondul caniculei Temperaturile foarte mari inregistrate in Bucuresti in ultimele zile au condus la o crestere a consumului de energie electrica, unele zone ale Capitalei fiind afectate de intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, pe fondul acestor conditii meteorologice extreme, arata ENEL Romania intr-un comunicat de presa. In continuare, din cauza temperaturilor foarte ridicate, s-ar putea inregistra atat intreruperi in alimentarea cu energie electrica, cat si congestii ale liniei telefonice de deranjamente, in cursul zilei de astazi si maine, mai arata ENEL.
Primaria Capitalei vrea sa cumpere ELCEN pentru aproape 716 milioane de lei Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat o sedinta extraordinara a Consiliului General, suplimentand ordinea de zi cu trei proiecte cu doar 12 ore inainte de ora convocarii, unul dintre acestea fiind o Hotarare privind acordul de principiu penru cumpararea producatorului de energie termica ELECEN, la valoarea nominala de 10 lei actiunea, a anuntat joi seara, pe Facebook, consilierul general din partea PNL, Catalin Deaconescu. Potrivit proiectului (vezi documentul atasat), "numarul actiunilor nominative este de 71.583.469, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 10 lei fiecare". Aceasta inseamna ca Primaria Capitalei ar urma sa cumpere Elcen pentru aproape 716 milioane de lei de la Ministerul Energiei, cel care detine in acest moment societatea.
Toma Petcu va continua sa fie ministru al energiei, chiar daca nu are realizari si este raspunzator de cresterile exagerate ale pretului energiei Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a decis sa-l pastreze pe Toma Petcu, in functia de ministru al energiei, un domeniu strategic pentru Romania, chiar daca activitatea sa de pana acum s-a dovedit a fi modesta, fapt evidentiat si in evaluarea lui Dariu Valcov. Toma Petcu este cel care, in iarna, a intretinut, printr-o serie de declaratii inadecvate, o falsa criza a energiei. Atunci s-a produs o explozie artificiala a preturilor la energia tranzactionata pe bursa, piata fiind influentata inclusiv de declaratii alarmiste ale ministrului. Efectele acestor cresteri nejustificate vor fi resimtite si de catre consumatorii casnici, urmand ca de la 1 iulie, energia sa se scumpeasca cu peste 8%.
Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la compania Gaz Sud, investigata pentru un posibil abuz de pozitie dominanta Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a efectuat inspectii inopinate la sediul companiei Gaz Sud si la punctele de lucru ale acesteia din Bucuresti, Ilfov, Ialomita si Brasov. Inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Gaz Sud pe piata serviciilor de avizare tehnica a proiectelor, receptie si punere in functiune a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale. Investigatia va analiza posibila impunere a unor tarife inechitabile pentru prestarea serviciilor respective, consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale in localitatile si zonele geografice pentru care compania detine licenta de distributie.
ANRE a aprobat cresterea tarifelor la energia electrica pentru consumatorii casnici cu pana in 8% de la 1 iulie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin care prevede cresterea preturilor la energia electrica, pentru consumatorii casnici, cu pana in 8% de la 1 iulie, potrivit Agerpres. Potrivit acestui ordin, tarifele de tip Componenta piata concurentiala (CPC), care reprezinta 90% din tariful final, vor creste cu 8,53%. Pe de alta parte, ordinul prevede scaderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI), acestea avand o pondere de 10% in tariful final.
ANRE ar putea sa nu mai oblige furnizorii de gaze sa constituie depozite pentru iarna, deoarece importurile vor fi mai ieftine Furnizorii de gaze ar putea sa nu mai fie obligati de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) sa constituie depozite pentru viitorul sezon rece, in conditiile in care pretul gazelor de import va fi la iarna mai mic decat al gazelor inmagazinate, a declarat, joi, presedintele institutiei, Niculae Havrilet, citat de Agerpres.
Noi administratori la Oil Terminal: Seful compartimentului documente clasificate de la Petrom si seful Sectiei de Gospodarire a Apelor Tulcea Actionarii Oil Terminal au hotarat luni noua componenta a Consiliului de Administratie, fiind numiti sapte membri provizorii, incepand cu 11 iulie 2017, pe o perioada de patru luni. Pentru cinci din cei sapte le-a fost reinnoit mandatul de membru provizoriu, alti doi fiind inlocuiti cu Nicolae Cimpeanu si cu Paul Cononov. Nicolae Cimpeanu este din 2007 sef compartiment documente clasificate al Petrom SA. Aceasta in conditiile in care unul dintre clientii Oil Terminal este Petrom. Actionar majoritar al Oil Terminal este Ministerul Energiei, care detine participatii minoritare si la OMV Petrom.
Noi administratori provizorii la Transgaz: Remus Lapusan, fostul sef al PSD Cluj, si Nicolae Minea, fost presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului Actionarii Transgaz au hotarat, luni, in AGA, numirea a doi noi administratori provizorii: Nicolae Minea si Remus Gabriel Lapusan. Nicolae Minea a condus mai multi ani unitati turistice, iar in perioada aprilie 2014- iunie 2016, a fost presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Remus Lapusan a fost pana in iunie 2016 seful PSD Cluj, insa a fost schimbat cu Horia Nasra de catre Liviu Dragnea. Propunerile au fost facute de catre Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar al Transgaz.
Fondul Proprietatea cere revocarea din functie a patru membri din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, invocand nereguli Fondul Proprietatea a cerut convocarea adunării acționarilor Hidroelectrica pentru a solicita revocarea a patru membri din Consiliul de Supraveghere: Ioana Andreea Lambru (Președintele CS), Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gâmbuțeanu și Andreea Negru Ciobanu. Acestia sunt acuzati de Fondul Proprietatea ca au incerca sa inlocuiasca in mod abuziv un membru al directoratului, Petronel Chiriac, fara a exista vreun raport de evaluare si fara proces transparent de numire a unei alte persoane. Chiriac ar urma sa fie inlocuit cu Adrian Constantin Volintiru.



ESRI

Top 5 articole cele mai ...




citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri