ENERGIE
Directorul general al BVB: Estimam ca Hidroelectrica va fi listata in acest an Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, estimeaza ca producatorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, va fi listata pe bursa in acest an. El a declarat pentru News.ro ca listarea societatii este importanta atat pentru piata de capital, cat si pentru economie, in general.
Transgaz a ajuns sa ceara amanari de la CE pentru un proiect cu finantare europeana, dupa ce a atribuit un contract controversat unei firme poloneze Unul dintre putinele proiecte de investitii ale Transgaz ridica mari semne de intrebare. HotNews.ro a aratat inca din vara anului trecut ca un contract in valoare de 1,47 milioane de euro, atribuit firmei poloneze Gornicze Biuro Projektow Pangaz, pentru proiectarea a trei statii de comprimare pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), ar putea crea o serie de probleme. Inca de atunci, era pusa la indoiala capacitatea tehnica si profesionala a firmei poloneze de a duce la indeplinire proiectul, lucru care s-a si intamplat. Transgaz a ajuns sa ceara Comisiei Europene o prelungire pentru acest proiect, motivul fiind intarzierile in finalizarea serviciilor oferite de firma poloneza.
Rasturnare de situatie: Ministrul Energiei, Toma Petcu (ALDE), nu-i vrea pe Daniela Lulache si Bogdan Stanescu la Nuclearelectrica, din cauza rezilierii contractului cu CNU, fapt cercetat in acest moment de Corpul de Control al premierului Propunerile Daniela Lulache si Bogdan Stanescu pentru reinnoirea functiilor de administratori ai Nuclearelectrica nu ne apartin, acestea fiind facute de un alt actionar minoritar (n.red. nu a mentionat ce alt actionar), a declarat pentru HotNews.ro Toma Petcu, ministrul energiei. Acesta sustine ca Ministerul Energiei nu avea cum sa sustina cele doua propuneri intrucat exista o nemultumire fata de actuala conducere a Nuclearelectrica din care cei doi fac parte. "Nemultumirea vizeaza rezilierea contractului cu CNU (n.red. Compania Nationala a Uraniului) care a vulnerabilizat industria nucleara integrata a Romaniei, aspecte cercetate in acest moment de Corpul de Control al premierului", a mai spus Toma Petcu. Daniela Lulache este cunoscuta pentru relatiile apropiate cu sefii ALDE, aceasta in contextul in care ministrul energiei este tot de la ALDE.
Transgaz inregistreaza un nou record negativ in privinta investitiilor, fapt care nu impiedica sefii companiei sa ceara noi mandate si bonusuri uriase Transgaz, companie care detine monopolul in transportul gazelor, a realizat incredibil de putine investitii in 2016, chiar daca reteaua este invechita si are nevoie de modernizari. Practic, a indeplinit doar 16,6% din programul de modernizare si dezvoltare investitii pe 2016. In niciun an nu a fost respectat programul de investitii, dar niciodata nu a fost atins un nivel atat de redus ca in 2016. Cu toate acestea, administratorii companiei doresc un nou mandat de patru ani si solicita bonusuri de milioane de lei. Insa, aceste lucruri nu ar fi posibile fara complicitatea statului, in calitate de actionar majoritar. Vezi de ce.
ENEL a achizitionat 13,6% de la companiile de distributie si furnizare energie pentru 400 de milioane de euro ENEL a achizitionat inca 13,6% din subsidiarele sale romanesti E-Distributie Muntentia si Enel Energie Muntenia, tranzactia fiind finalizata luni pentru suma de 400 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat de presa. Reamintim ca in luna februarie, Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat, dupa un proces care a durat doi ani si jumatate, ca societatea ENEL trebuie sa plateasca statului roman 401 milioane de euro pentru aceste actiuni.
Propuneri controversate pentru Nuclearelectrica: Bogdan Stanescu, cunoscut pentru cele 25 de functii de la stat, Daniela Lulache, apropiata de sefii ALDE, Eva Andreas, subalterna a premierului Grindeanu si un liber profesionist de la ALDE Ministerul Energiei, in calitate de actionar al Nuclearelectrica, a facut opt propuneri pentru functiile de membri ai Consiliului de Administratie ai companiei, in conditile in care mandatele celor de acum expira pe 25 aprilie 2017. Unele propuneri sunt controversate. Pentru doua persoane, exista intentia de a fi prelungit mandatul cu inca patru ani: Daniela Lulache, membru CA si actulul director general, cunoscuta pentru apropierea sa de sefii ALDE, si Bogdan Stanescu, renumit pentru cele 25 de functii din partea statului. Ceilalti sunt propusi ca membri interimari pe 4 luni, majoritatea dintre ei neavand nicio pregatire in domeniu. Vezi de ce sunt controversate propunerile Ministerului Energiei.
[P] Industria de Upstream se confrunta cu provocari serioase In calitate de presedinte ales al ROPEPCA - si in acelasi timp veteran al industriei de petrol si gaze, cu o experienta uriasa in Romania, Harald Kraft a acoperit in cateva pagini toate subiectele fierbinti din industrie la momentul de fata: de la pretul petrolului si impactul acestuia asupra pietei gazului pana la redevente si concurenta (neloiala) din importul de gaz, pana la accesarea terenurilor necesare pentru desfasurarea operatiunilor petroliere si pana la viitorul unei platforme centralizate pentru comercializarea gazului in Romania. Usor surprinzator, dar totusi incurajator, dumnealui considera ca Romania este bine pozitionata pentru a deveni un important hub sud-est european pentru siguranta furnizarii si flexibilitate in regiune, ”cu conditia ca si cadrul legal si de reglementare sa sustina aceasta pozitie„.
Pretul petrolului a crescut abrupt imediat dupa atacul SUA in Siria, dar a revenit usor la valorile initiale Pretul petrolului a crescut rapid in tranzactiile de vineri dimineata dupa atacul cu rachete al SUA asupra unei baze militare siriene, anunta Reuters. Cotatiile au ajuns rapid la maximul ultimei luni, dar ulterior au inceput sa scada, traderii considerand ca nu exista o amenintare directa la adresa producatorilor si furnizorilor.
Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, persoana apropiata de Dragnea, a fost propus pentru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom Statul roman, prin Ministerul Energiei, propune doi noi membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Acestia sunt Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, persoana apropiata de liderul PSD Liviu Dragnea, si Radu Cojocaru, fost parlamentar ALDE si reprezentantul acestui partid Comisia prezidențială a Proiectului de țară. Potrivit declaratiei de avere, Busuioc ar fi membru in cinci Consilii de Administratie. In conditiile in care Legea 111/2016 interzice ca aceeasi persoana sa detina mai mult de trei functii in Consilii de Administratie/Supraveghere, acesta trebuie sa renunte la unele dintre ele.
Fondul Proprietatea, despre numirile controversate pe care vrea Ministerul Energiei sa le faca la Hidroelectrica: Actuala propunere nu respecta dispozitiile privind guvernanta corporativa Fondul Proprietatea se declara dezamagit de propunerile Ministerului Energiei pentru un nou Consiliu de Supraveghere interimar al Hidroelectrica. "Actuala propunere nu respecta dispozitiile privind guvernanta corporativa din Legea 111/2016, care stabileste criterii profesionale si proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat", a declarat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea si Manager de Portofoliu, potrivit unui comunicat de presa. Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Energiei a propus mai multe persoane controversate, sustinute de PSD si ALDE, pentru a ocupa functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.
Sorin Grindeanu s-a intalnit pentru a doua oara, intr-o luna, cu reprezentantii ExxonMobil si OMV Petrom Premierul Sorin Grindeanu a avut marti, la Palatul Victoria, o întrevedere cu delegația consorțiului format din ExxonMobil și OMV Petrom. Cu aceasta ocazie, Sorin Grindeanu a spus ca Executivul este "ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea și dezvoltarea acestor proiecte în România". Este a doua intalnire intr-o luna pe care premierul o are cu reprezentanti ai celor doua companii. Prima intrevedere a avut loc pe 27 februarie.
Cristian Florin Gheorghe, un expert in managementul deseurilor, a fost numit presedintele Consiliului de Administratie al Oil Terminal Oil Terminal informeaza actionarii ca luni Consiliul de Administratie al companiei l-a desemnat pe Cristian Florin Gheorghe in calitate de presedinte. Potrivit CV-ului, acesta este inginer expert in managementul deseurilor si este absolvent al Universtitatii Biotera.
Corina Popescu si-a dat demisia din functia de administrator al Electrica Corina Popescu a renuntat la calitatea de membru al Consiliului de Administratie al Electrica, incepand cu 31 martie 2017. Demisia a fost necesara pentru a evita conflictul de interese, in conditiile in care a acceptat functia de membru al Directoratului Transelectrica. Potrivit legislatiei europene si nationale, aceeasi persoana nu poate detine functii, concomitent, functii la o companie din domeniul transportului energiei si la companii din domenul distributiei, furnizarii sau producerii de electricitate.
Valeriu Ivan, un nou membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica Transelectrica informeaza ca incepand cu 31 martie 2017 a devenit efectiva numirea lui Stefan Valeriu Ivan in functia de membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al companiei, fiind semnata in fata notarului public declaratia de acceptare a mandatului. Potrivit CV-ului, in perioada ianuarie 1993- februarie 2006, Valeriu Ivan a fost functionar cu statut special in "Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala".
Cum este lasata Hidroelectrica, o companie a carei valoare a crescut la 4 miliarde de euro, in insolventa, pe mana unor persoane controversate, numite politic, fara pregatire in domeniul energetic Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat joi, 30 martie, sentinta in dosarul 22456/3/2012* prin care a inchis definitiv procedura insolventei Hidroelectrica celui mai important producator de energie din Romania, potrivit unui comunicat al Euro Insol. Pe perioada insolventei, valoarea de piața a companiei s-a dublat de la 2 miliarde de euro în 2012 la 4 miliarde de euro în 2016. Dupa doar o zi de la decizia Curtii de Apel, Ministerul Energiei a propus mai multe persoane controversate pentru a ocupa functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Practic, nici nu a iesit bine din insolventa, ca PSD si ALDE au decis sa lase compania pe mana unor persoane a caror principala calitate este sustinerea politica.
Pe cine propune ministrul energiei la Hidroelectrica, cea mai importanta companie de stat: Un fost operator de productie grafica la TV, o fosta prezentatoare TV si Andreea Lambru, cunoscuta din presa de scandal Ministrul energiei Toma Petcu a transmis vineri catre Hidroelectrica o lista cu sase propuneri pentru functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al companiei. Unele propuneri ale Ministerului Energiei sunt neobisnuite: un fost operator de productie grafica, actual consilier la Secretariatul General al Guvernului (SGG), o fosta prezentatoare TV si controversata Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului. Pe lista se mai afla si vicepresedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. Acestia se vor afla la conducerea uneia dintre cele mai valoroase companii din Romania.
Ministerul Energiei a deblocat a doua transa din ajutorul de salvare pentru Compania Nationala a Uraniului Ministerul Energiei a deblocat a doua transa din ajutorul de salvare pentru Compania Nationala a Uraniului (CNU), virand, la data de 30 martie, in conturile companiei, 13,1 milioane de lei, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Fondurile sunt destinate platii salariilor angajatilor CNU, dar si sustinerii cheltuielilor activitatii curente a companiei.
Fondul Proprietatea spera ca Ministerul Energiei va vota favorabil pentru numirea unui Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani, la Hidroelectrica O decizie favorabila de ieri a Curtii de Apel Bucuresti in legatura cu incheierea procedurii de insolventa a Hidroelectrica pune capat litigiilor incepute in timpul procedurii de insolventa pentru Hidroelectrica si elimina ultimul impediment in calea listarii companiei pe bursa de valori, a declarat Greg Konieczny, CEO si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Acesta spune ca Fondul Proprietatea isi increderea ca finalizarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei sa accelereze listarea companiei si sa voteze pentru numirea unui nou Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani.
Centrul pentru Studiul Democratiei: In Romania exista mari lacune de identificare corecta a populatiei aflate in saracie energetica In Romania exista mari lacune de identificare corecta a populatiei aflate in saracie energetica, instrumentele de politici publice nefiind in acest moment adecvate pentru abordarea problemei intr-o maniera durabila, se arata in studiul "Saracia energetica si consumatorul vulnerabil", lansat joi, de catre Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), think tank fondat in 2006 de Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Guvernul a aprobat proiectul de OUG prin care certificatele verzi vor fi valabile pana in 2032 Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG prin care este prelungita cu 15 ani durata de viata a certificatelor verzi, informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa. OUG modifica Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile, fiind un proiect elaborat inca de acum jumatate de an.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version