ENERGIE
OMV, unul din finantatorii Nord Stream 2, risca sa devina tinta sanctiunilor americane impotriva Rusiei / Germania si Austria, iritate de proiectul Senatului SUA Germania a denuntat in termeni duri, vineri, includerea in proiectul noilor sanctiuni americane impotriva Moscovei a unui paragraf care ameninta controversatul gazoduct Nord Stream 2, in care o parte a finantarii este asigurata de austriecii de la OMV, care controleaza Petrom. Romania s-a pronuntat in repetate randuri impotriva acestui proiect, care practic scoate Ucraina de pe ruta exporturilor rusesti de gaze catre Europa.
Virusul "Industroyer" poate opri reteaua electrica La doar sase luni dupa ce un atac cibernetic a cauzat o pana de curent in Kiev, Ucraina, cercetatorii din domeniul securitatii au avertizat ca virusul care a fost folosit in atac ar fi "usor" de convertit pentru a afecta infrastrucuta in alte tari, notaeza The Guardian.
Parlamentul a aprobat impunerea unui impozit mai mare din veniturile companiilor petroliere, pentru preturile de peste 85 lei/MWh la gaze Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat marti, cu majoritate de voturi, Legea pentru aprobarea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor la gaze. Un amendament votat prevede un impozit mai mare pentru preturi mai mari de 85 lei/MWh. Astfel, pentru preturile sub 85 lei/MWh, impozitul ramane la 60%, asa cum este prevazut de catre OG 7/2013, iar pentru preturile de peste 85 lei/MWh, impozitul va fi de 80% din veniturile suplimentare. Companiile petroliere se declara nemultumite de forma in care a fost adoptata aceasta lege.
[P] Mai ai 3 zile sa te inscrii in competitia E.ON Energy Globe Award Romania! A inceput numaratoarea inversa pentru competitia E.ON Energy Globe Award Romania, considerata Oscarul pentru ecologie si eficienta energetica!
Cum a dat SAPE in judecata Electrica, acuzand prejudicii de 800 de milioane de euro, dupa ce a pierdut in fata Enel un proces cu aceeasi miza Electrica a publicat, vineri seara, pe site-ul BVB, un anunt suprinzator: Compania a fost chemata in judecata de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), care solicita pretentii de circa 800 de milioane de euro, acuzand prejudicii cauzate de neurmarirea in trecut de catre Electrica a indeplinirii obligatiilor post-privatizare asumate de catre investitori. SAPE a inceput cu astfel de acuzatii inca din 2015, cand a solicitat companiei Electrica plata unor daune de 800 de milioane de euro, plus dobanzi de 400 de milioane de euro. Culmea e ca in acea perioada, SAPE era in plin proces la Paris cu investitorul ENEL, prin care solicita exact aceeasi suma, tot pentru neindeplinirea obligatiilor post-privatizare. Procesul de la Paris a fost pierdut in urma cu un an.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut amenda de 2,8 milioane euro data de Consiliul Concurentei traderului Energy Holding Consiliul Concurentei a castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul intentat de traderul Energy Holding pentru anularea deciziei prin care compania a fost sanctionata, alaturi de producatorul de energie Hidroelectrica si alti parteneri contractuali ai acestuia, instanta mentinand amenda in valoare de 12,36 milioane lei (aproximativ 2,8 miloane euro), potrivit news.ro.
​Exclusiv Cum a infiintat Transelectrica un Dispecer de Urgenta, care ar fi trebuit sa fie secretizat, intr-un spatiu al unei firme private care se ocupa de prelucrarea datelor. Cum au fost decontate sume in plus pentru solutii impotriva scurgerilor de informatii Compania nationala Transelectrica trebuie sa faca demersuri pe langa Guvern pentru gasirea unui spatiu securizat, in care sa functioneze un centru operational de urgenta, util in situatii neprevazute, de risc, adica un dispecer care sa preia sarcina conducerii Sistemului Energetic National, in caz de dezastre, potrivit unui raport recent al Curtii de Conturi, obtinut de HotNews.ro. In urma unui control, Curtea de Conturi a descoperit ca acest Centru de Urgenta functioneaza, in acest moment, intr-un spatiu inchiriat de la un furnizor privat de servicii, desi era nevoie de loc securizat, conform unui contrat incadrat in categoria celor clasificate "Secret de stat", incheiat in octombrie 2009, intre Transelectrica si filiala sa Teletrans. Mai mult, Transelectrica a decontat in mod nejustificat filialei Teletrans lucrari facturate si platite de doua ori firmei private, care a pus la dispozitie spatiul pentru Centrul de Urgenta.
Compania Aeroporturi Bucuresti a cumparat energie electrica de aproape 4 milioane de euro pentru aeroporturile Otopeni si Baneasa Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a achizitionat energie electrica in valoare de 16,6 milioane de lei (3,6 milioane euro) de la Enel Energie Muntenia pentru sediul sau, precum si pentru aeroporturile internationale "Henri Coanda" din Otopeni si "Aurel Vlaicu" din Baneasa, scrie News.ro.
Comisia Europeana vrea sa negocieze cu Rusia in privinta gazoductului Nord Stream 2, pentru a asigura transparenta si nediscriminarea Comisia Europeana a anuntat vineri ca doreste sa negocieze cu Moscova pentru a se asigura ca proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia si Germania "va fi exploatat de maniera transparenta si nediscriminatorie", scrie AFP.
Ministerul Energiei vrea sa vanda actiunile Elcen catre Primaria Capitalei Ministerul Energiei a prezentat vineri, in sedinta de Guvern, o nota de informare prin care prezinta intentia de a vinde actiunile Elcen catre Primaria Capitalei, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu. Potrivit acesteia, Ministerul Energiei ar fi agreat aceasta solutie cu Primaria Capitalei, insa pentru vanzare actiunilor este nevoie de avizul Consiliului Concurentei. Trebuie precizat ca Elcen, controlat de Ministerul Energiei, este producator de energie termica. La randul sau, Primaria Capitalei detine Radet, distribuitor de energie termica. Radet are o datorie catre Elcen de peste 3,6 miliarde de lei.
Sorin Grindeanu spune ca pragul asupra abuzului in serviciu va fi stabilit prin proiect de Lege, abia dupa ce apare motivarea Curtii Constitutionale si dupa o ampla dezbatere publica Guvernul va aduce modificari asupra codurilor penale abia dupa ce Curtea Constitutionala va publica motivarea deciziei adoptate pe 6 iunie, referitoare la stabilirea unui prag asupra abuzului in serviciu. Premierul Sorin Grindeanu a anuntat vineri ca va fi retras de pe ordinea de zi a sedintei de Guvern proiectul de lege prin care erau aduse o serie de modificari asupra codurilor penale, tocmai pentru a fi pusa in acord si cu decizia Curtii Constitutionale referitoare la abuzul in serviciu. Dupa publicarea motivarii, Guvernul va veni cu un nou proiect, care va trece "printr-un proces transparent, cat se poate larg".
Actualul director general al Romgaz a primit un nou mandat de patru ani Consiliul de Administratie al Romgaz a aprobat pe 7 iunie reinnoirea Contractului de mandat al directorului general, Virgil Marius Metea, pe o perioada de patru ani. Virgil Metea este director general al Romgaz din 2013. Tot pe 7 iunie a fost ales Gheorghe Gheorghe- Gabriel in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie.
Premierul Sorin Grindeanu a participat la ceremonia de aderare a Romaniei la Agentia pentru Energie Nucleara Sorin Grindeanu a participat, miercuri, la Paris, la ceremonia dedicata aderarii Romaniei si Argentinei la Agentia pentru Energie Nucleara (NEA) a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), premierul apreciind ca aderarea la NEA va permite tarii noastre sa aiba acces la expertiza de varf in domeniul energiei nucleare.
Comparator de preturi la energia electrica si gaze, pe site-ul ANRE, pentru cei care doresc sa-si schimbe furnizorii Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va pune la dispozitia consumatorilor de energie electrica si gaze naturale un comparator de preturi, acesta fiind disponibil incepand cu data de 1 iunie 2017, pe pagina de internet a institutiei. Instrumentul de comparare este destinat tuturor potentialilor clienti finali care sunt interesati sa-si aleaga sau sa-si schimbe furnizorul de energie electrica si/sau gaze naturale, se arata intr-un comunicat al ANRE.
Distribuitorul de energie ENEL este investigat de Consiliul Concurentei pentru un posibil abuz de pozitie dominanta Consiliul Concurentei a anuntat miercuri ca a efectuat inspectii inopinate la E-Distributie Muntenia (fosta Enel Distributie Muntenia) si la sediile a patru companii care proiecteaza si executa instalatii de racordare la reteaua electrica: Electrical Power Consulting SRL, Simco International Impex SRL, Institutul de Studii si Proiectari Energetice- ISPE SA si Servicii Energetice Muntenia SA.
Reactorul 2 al centralei de la Cernavoda va fi reconectat vineri la Sistemul Energetic National Compania Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anuntat miercuri ca lucrarile aferente opririi planificate a Unitatii 2 a centralei nucleare de la Cernavoda se vor finaliza vineri, 2 iunie, zi in care reactorul va fi sincronizat la Sistemul Energetic National, potrivit News.ro. Unitatea 2 a intrat in programul de oprire planificata pe 6 mai in vederea efectuarii lucrarilor de mentenanta planificate, realizate o data la doi ani pentru fiecare unitate.
[P] Te mai poti inscrie, pana pe 16 iunie, la E.ON Energy Globe Award Romania! Mai ai la dispozitie doua saptamani sa te inscrii in competitia E.ON Energy Globe Award Romania, considerata Oscarul pentru ecologie si eficienta energetica!Am prelungit termenul de inscriere pana pe 16 iunie pentru a spori sansele unui numar cat mai mare de initiatori de idei si proiecte in domeniul eficientei energetice sau protejarii mediului sa intre in concurs.  Asadar, nu rata sansa de a fi unul dintre castigatorii competitiei si completeaza formularul de inscriere  pe portalul www.energyglobe.ro
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica are noi membri pentru urmatoarele patru luni Actionarii Transelectrica au decis in sedinta de marti numirea unor membri provizorii in Consiliul de Supraveghere, in conditiile in care mandatul celor actuali a expirat. Potrivit unei note a Ministerului Economiei transmisa conducerii societatii, mandatul membrilor CS a expirat pe 30 mai, iar in conditiile in care nu a fost finalizata o procedura de selectie conform OUG 109/2011 privind managementul corporativ, au fost numiti sapte membri, cu un mandat de patru luni. Doi dintre ei, Marius Iulian Carabulea si Cristian Eugen Radu au urmat cursurile Colegiului National de Aparare. Un alt membru, Valeriu Stefan a lucrat 13 ani in "sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala". Vezi cine sunt cei sapte.
Propuneri pentru Consiliul de Administratie al Transgaz: Cosmin Ghita, fost angajat al Chevron, si Nicolae Minea, fost presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului Ministerul Economiei propune doi noi membri provizorii ai Consiliului de Administratie al Transgaz: Nicolae Minea si Cosmin Ghita. Aceste propuneri ar urma sa fie discutate in in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor din 19 iulie. Nicolae Minea a condus mai multi ani unitati turistice, iar in perioada aprilie 2014- iunie 2016, a fost presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Cosmin Ghita a lucrat in domeniul petrolier, timp de trei ani fiind consilier in cadrul Chevron Romania. A studiat la Bates College, timp in care a beneficiat de un schimb de experienta de sase luni la Sankt Petersburg, fiind vorbitor de limba rusa. In prezent este consilier al prim-ministrului Sorin Grindeanu. Este membru al fundatiei CAESAR.
Luca Nicolae Iacobici, numit presedinte provizoriu al Directoratului Transelectrica Transelectrica informeaza actionarii ca incepand cu data de 1 iunie, noul presedinte al Directoratului companiei este Luca Nicolae Iacobici. Acesta il inlocuieste pe Ion Toni Teau, al carui mandat inceteaza, cu acordul partilor, pe 31 mai. Iacobici va primi un mandat provizoriu pentru perioada rămasă din durata de valabilitate a mandatului predecesorului său, respectiv până la data de 16 septembrie 2017.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri