ENERGIE
Transelectrica a platit 269 mii de lei pentru un produs IT pe care nu l-a utilizat Compania nationala de transport energie Transelectrica a achizitionat in 2011 un produs software pe care nu l-a mai utilizat, potrivit unei note de informare a Corpului de Control al prim-ministrului. Pe langa faptul ca nu a fost folosit, produsul IT a costat de peste trei ori mai mult decat a fost prevazut in contract. Beneficiarul contractului este Avantera SRL.
Transgaz va analiza daca este benefic sa cumpere actiuni de la compania greceasca DESFA Transgaz va analiza daca este benefic sa achizitioneze actiuni la operatorul de transport al gazelor din Grecia, DESFA, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ion Sterian, presedintele Consiliului de Administratiei al Transgaz. Acesta a precizat ca decizia este a statului roman in calitate de actionar majoritar. Declaratia a fost facuta in contextul in care cotidianul elen Kathimerini a transmis vineri, citand surse, ca Transgaz si-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din actiunile DESFA, in conditiile in care au esuat discutiile cu o alta compania- SOCAR din Azerbaidjan.
Polonia si Ucraina reproseaza Bruxelles-ului ca favorizeaza Gazprom si Rusia Polonia si Ucraina au criticat vineri Comisia Europeana pentru ca a dat concernului rus Gazprom autorizatia de a transporta mai multe gaze naturale prin gazoductul Opal, care ocoleste cele doua tari, afirmand ca astfel li se pune in pericol securitatea energetica, transmite AFP.
Rusia si alti producatori de petrol din afara OPEC isi vor reduce productia cu 600.000 barili pe zi Rusia si alti producatori care nu fac parte din OPEC se vor alatura masurii privind reducerea productiei de titei, anuntata de organizatie, si isi vor diminua oferta cu 600.000 barili pe zi, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.
Dumitru Chisalita, numit presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz Consiliul de Administratie al Romgaz a decis pe 23 noiembrie 2016 alegerea lui Dumitru Chisalita in functia de presedinte, in locul Aurorei Negrut. Chisalita (43 de ani) lucreaza din 1995 la Romgaz, detinand o serie de functii. In perioada ianuarie-februarie 2012 a fost director general al companiei.
Romeo Urjan, noul director general al Companiei Natioale a Uraniului Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Uraniului l-a desemnat pe Romeo Urjan, membru al Consiliului de Administratie, pentru functia de director general al societatii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, Romeo Urjan este specialist in industria nucleara, care a ocupat, in perioada mai 2015- noiembrie 2016, pozitia de director Directia Tehnica si Securitate Nucleara in cadrul SN Nuclearelecrica SA.
Tranzactie importanta: Allianz achizitioneaza 30% din actiunile E.ON Distributie Romania Grupul Allianz a anuntat vineri incheierea unui acord intre Allianz Capital Partners si  Grupul E.ON pentru a achizitiona un pachet de 30% din  E.ON Distributie Romania, operatorul de retea de energie electrica si de distributie a gazelor naturale, ce acopera judetele din partea de nord a Romaniei. In urma tranzactiei, E.ON va detine 56,5 % din E.ON Distributie Romania, iar Ministerul Energiei va continua sa detina cele 13,5 % ramase, informeaza Allianz printr-un comunicat de presa.
Ajutorul de stat de circa 100 milioane de euro acordat de Guvernul Romaniei pentru inchiderea unor mine, autorizat de Comisia Europeana Comisia Europeana autorizeaza sprijinul in valoare de 447,8 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro) acordat de Romania pentru inchiderea unor mine de carbune, a informat joi executivul comunitar.
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an: Autoritatile locale vor primi 1,7 miliarde de lei, iar pentru Programul National de Dezvoltare Locale alte 1,25 miliarde lei Guvernul a adoptat miercuri a doua rectificare bugetara din acest an. Potrivit unui comunicat al Guvernului, la bugetele locale sunt alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru finantarea cheltuielilor autoritatilor administratiei publice locale. Banii vor folositi pentru cheltuieli de personal in invatamant, pentru programul "Masa calda", pentru asistenta sociala. Insa cea mai mare parte din suma, 938,3 milioane lei, este pentru echilibrarea bugetelor locale. De asemenea, se asigura 1,25 miliarde de lei pentru Programul National de Dezvoltare Locala, aflat la Ministerul Dezvoltarii Regionale, sume care vor acoperi platile necesare pana la finalul acestui an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri.
Organizatia producatorilor din surse regenerabile: Modificarile legislatiei privind energia regenerabila discrimineaza producatorii mici si mijlocii Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES) sustine ca modificarile aduse de Ministerul Energiei la Legea 220/220 privind promovarea energiei regenerabile sprijina marii investitori in defavoarea producatorilor mici si mijlocii. "Din pacate, nu se regasesc (n.red. in proiectul de OUG prin care sunt aduse modificari) si solutiile care sa evite falimentul micilor producatori de energie din surse regenerabile, in marea lor majoritate investitori cu capital autohton", se arata intr-un comunicat al PATRES.
Nuclearelectrica raspunde Fondului Proprietatea: Ar fi absurd sa apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, intreprinderile publice sa isi selecteze noi directori generali Nuclearelectrica sustine printr-un comunicat de presa ca membrii Consiliului de Administratie, dar si directorul general, au dreptul la reinnoirea mandatului, potrivit prevederilor OUG 109/2011. "Consideram ca ar fi absurd sa apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, intreprinderile publice sa isi selecteze noi Directori generali indiferent de performanta acestora si indiferent de nevoia de stabilitate si de continuitate", se arata in comunicatul de presa. Astfel raspunde Fondului Proprietatea care a anuntat marti ca se opune vehement propunerii Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica referitoare la reinnoirea mandatului Consiliului, precum si mentinerea acelorasi membri si a aceluiasi director general pentru inca un mandat de patru ani, incepand din 25 aprilie 2017, un motiv fiind si scaderea profitabilitatii companiei.
Fondul Proprietatea se opune reinnoirii mandatelor administratorilor de la Nuclearelectrica si cere recrutarea unui nou Consiliu de Administratie profesionist: Profitabilitatea companiei a scazut Fondul Proprietatea anunta ca se opune vehement propunerii Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica referitoare la reinnoirea mandatului Consiliului, precum si mentinerea acelorasi membri si a aceluiasi director general pentru inca un mandat de patru ani, incepand din 25 aprilie 2017. Reamintim ca actualii administratori cer actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat. Printre acestia se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului. Fondul Proprietatea precizeaza ca profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu.
Membrii Consiliului de Administratie al Nuclearelectrica, printre care si Daniela Lulache, se autopropun pentru prelungirea mandatelor cu inca patru ani. Ce spune Ministerul Energiei Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica a convocat pentru data de 9 decembrie 2016 Adunarea Generală a Acționarilor, principalele pucte pe ordinea de zi fiind prelungirea mandatelor a sase administratori din sapte cu inca patru ani. Adica, actualii administratori cer actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat. Printre actualii administratori se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului. Intr-o nota publicata pe site-ul Nuclearelectrica se arata ca in cazul in care vor fi prelungite mandatele administratorilor, va fi reinnoit si mandatul Danielei Lulache cu 4 ani in functia de director general.
KMG International isi schimba structura de conducere: Catalin Dumitru preia functia de prim vicepresedinte in locul lui Azamat Zhangulov KMG International (fostul Rompetrol Group) isi schimba structura de conducere, numindu-l pe Catalin Dumitru in functia de prim vicepresedinte operatiuni si pe Alexey Golovin in functia de vicepresedinte dezvoltare corporativa si strategie a Grupului, informeaza compania. Catalin Dumitru, care a ocupat anterior functia de vicepresedinte responsabil cu activitatea operationala in cadrul KMG International, preia pozitia de prim vicepresedinte al KMG International, continuand sa fie responsabil de intregul lant operational al Grupului.
Kremlinul vede "sanse mici" in reluarea proiectelor energetice cu Bulgaria, dupa alegerea lui Rumen Radev ca presedinte Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, crede ca este putin probabil ca rezultatele alegerilor prezidentiale din Bulgaria sa conduca la reluarea negocierilor privind centrala nucleara de la Belene si proiectul South Stream, scrie Novinite.
Ce spune strategia energetica despre automobilul electric: Nu prevede o patrundere puternica a mobilitatii electrice pana in 2030 Automobilul electric nu va fi des intalnit pe soselele din Romania in urmatorii 14 ani. Cel putin asa arata proiectul Strategiei Energetice 2016-2030. "Date fiind vechimea parcului auto din Romania, ponderea mare a masinilor rulate intre cele nou inmatriculate si pretul mediu relativ scazut al celor achizitionate, Strategia nu prevede o patrundere puternica a mobilitatii electrice pana in 2030", se precizeaza in document. De altfel, nici nu este incurajata patrunderea automobilului electric, lipsind in acest sens obiective si politici comune cu Ministerul Mediului si alte autoritati. Aceasta in ciuda faptului ca pe plan mondial exista o tendinta de incurajare a cresterii ponderii autovehiculelor electrice.
​Proiectul strategiei energetice 2016-2030: Productia de energie nucleara se va dubla, iar pretul final al energiei ar putea creste cu pana la 50%/ Ponderea gazelor si carbunelui va scadea Ministerul energiei a pus in dezbatere publica proiectul Strategiei Energetice 2016- 2030. Pe scurt, pana in 2030 este prevazuta reducerea contributiei carbunelui in mixul energetic, dar si a gazului natural. In schimb, se dublează contribuția energiei nucleare, in urma realizarii realizarii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. De altfel, proiectul de strategie pune foarte mult accent pe energia nucleara. Pentru energia regenerabila nu mai sunt prevazute scheme de sprijin incepand de anul viitor si, astfel, sunt incerte investiții noi în capacități eoliene, fotovoltaice, microhidrocentrale sau pe bază de biomasă, în perioada 2017-2020. Dupa 2020, investitii in energia regenerabila pot avea loc intr-un ritm lent.Vom reveni cu amanunte
Profitul net al Transgaz a scazut cu 7% in primele noua luni Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a inregistrat o scadere cu 7% a profitului net in primele noua luni din 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 384 milioane de lei la 358,5 milioane de lei, se arata intr-un raport al companiei transmis BVB.
Raport Transelectrica: Importurile fizice de energie au crescut cu 95,3%, iar exporturile au scazut cu 10%, in primele noua luni Schimburile fizice transfrontaliere de export al energiei electrice au scazut cu 10%, in primele noua luni din 2016, fata de perioada similara din 2015, in timp ce fluxurile transfrontaliere de import au inregistrat o crestere de aproximativ 95,3%, se arata intr-un raport al Transelectrica. Cele mai mari cresteri pe partea de importuri au fost inregistrate in relatia cu Serbia (+532%).
Transelectrica a inregistrat o reducere a profitului net cu 30% in primele noua luni Profitul net al Transelectrica a inregistrat o scadere de circa 30% in primele noua luni din 2016 fata de aceeasi perioada a anului 2015, de la 305 milioane lei la 213 milioane lei, se arata intr-un raport al companiei transmis BVB.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă