ENERGIE
Ministerul Energiei: Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, exista suficiente unitati de productie si stocuri de combustibili pentru acoperirea intregului necesar de consum al tarii, Romania inregistrand inclusiv disponibilitati pentru export (de ex. azi noapte, Romania a exportat in intervalul 3, circa 483 MW). Comunicatul a fost transmis dupa ce a aparut in presa informatia ca productia nationala de energie electrica nu mai poate acoperi consumul tarii luni dimineata, fiind facute importuri.
Descoperirile de noi zacaminte de petrol si gaze s-au prabusit la minimul ultimilor 60 de ani Descoperirile de noi zacaminte de petrol si gaze au cazut pana la minimul ultimilor 60 de ani, in conditiile in care companiile pun frana activitatilor de explorare, iar mari zone petrolifere sunt tot mai greu de gasit, scrie Financial Times.
Nord Stream 2, elefantul din camera Comisiei Europene. Necesitate, monopol sau influenta ruseasca in UE? Saptamana trecuta, Comisia Europeana a lansat a doua parte din "State of the Energy Union". Potrivit Comisiei, UE ramane pe calea cea buna pentru a atinge obiectivele pentru anul 2020, privind reducerea emisiilor cu efect de sera, eficienta energetica si energiile regenerabile, scrie euobserver.com. In ciuda acestui progres, "State of the Energy Union" nu a reusit sa faca o mentiune cu privire la cea mai mare problema care ameninta sa deraieze o mare parte a lucrarilor: conducta Nord Stream 2 de gaze naturale intre Rusia si Germania. Atlantic Council scria intr-un material intitulat "Caii troieni ai Rusiei", reteaua prin care Moscova incearca sa influenteze politicile europene, ca una dintre strategiile folosite cu succes de Rusia este recrutarea de lideri politici germani pentru proiecte energetice precum gazoductul Nord Stream.
ANRE a aprobat noi reguli pentru furnizorii de energie: Contractele de export trebuie transmise in copie operatorului pietei de energie electrica Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri un ordin privind reguli de publicare a informatiilor aferente tranzactiilor incheiate pe piata de energie electrica. Ordinul instituie ca obligatie pentru partile implicate in contractele incheiate pe piata reglementata sau de export sa transmita operatorului pietei de energie electrica (OPCOM) o copie a acestor contracte, in termen de maxim 7 zile de la data incheierii lor, respectiv maxim 7 zile pentru contractele incheiate inainte de intrarea in vigoare a Ordinului.
Secretar de stat in Ministerul Energiei sustine ca a cerut ANRE ca explozia preturilor la energie pe bursa sa nu se regaseasca in facturile platite de populatie Secretarul de stat Robert Tudorache s-a intalnit miercuri, la sediul Ministerului Energiei, cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, Consiliului Concurentei, OPCOM si Transelectrica, pentru a discuta despre cresterile masive ale preturilor la energie pe bursa. "In discutiile de astazi am insistat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei sa se asigure ca aceasta situatie fara precedent nu se va resimti in facturile platite de populatie", a declarat Robert Tudorache, potrivit unui comunicat de presa.
ACUE: Cresterea masiva a preturilor energiei ar putea afecta alimentarea consumatorilor Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) sustine, printr-un comunicat de presa, ca neonorarea contractelor coroborata cu o crestere masiva a preturilor energiei electrice tranzactionate pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si Piata de Echilibrare (PE) este de natura sa afecteze alimentarea cu energie electrica a consumatorilor casnici si a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal.
Asociatia furnizorilor de energie solicita ANRE sa urgenteze analiza anuntata, legata de cresterea nejustifica a preturilor pe bursa Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) isi exprima ingrijorarea fata de situatia actuala de pe piata energiei, respectiv cresterile foarte mari ale pretului energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM, se arata intr-un comunicat de presa. AFEER solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa urgenteze analiza anuntata asupra motivelor care au dus la cresterea preturilor. In acelasi timp, AFEER atrage atentia ca "informatiile alarmiste creeaza panica in piata, sunt complet inutile si este de recomandat sa fie evitate in aceste momente critice, mai ales atunci cand vin din partea autoritatilor".
Cum arata bugetul pe 2017 Bugetul pe 2017, aprobat marti de Guvern, este construit cu incadrarea in limita de deficit bugetar de 3% din PIB si asigura alocarea a 2% din PIB bugetului MApN, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, suma alocata investitiilor in bugetul pentru 2017 este de 39,4 miliarde lei, reprezentand 4,84% din PIB, cu 10 miliarde lei mai mult decat anul trecut. Vezi cat au primit si celelalte ministere.
Piata energiei este bulversata, preturile au explodat artificial, iar Ministerul Energiei nu are nicio reactie Cresterea preturilor la energie pe bursa (Piata Zilei Urmatoare) pare fara oprire. Chiar daca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Consiliul Concurentei au anuntat ca vor analiza motivele pentru care au explodat preturile in ultimele trei saptamani, energia continua sa se scumpeasca. Piata energiei este bulversata, dar cu toate acestea reprezentantii Ministerul Energiei nu au nicio reactie. In schimb, in urma cu trei saptamani, ministrul Toma Petcu a putut face o serie de declaratii alarmiste, care ar fi putut influenta piata energiei. Un regulament european (REMIT) interzice manipularile si difuzarea de zvonuri inselatoare pe piata energiei.
Ministrul energiei Toma Petcu ar fi internat intr-un spital din Romania Ministrul energiei Toma Petcu este internat intr-un spital din Romania pentru tratament de scurta durata, informeaza Ministerul Energiei. "Ca atare in va relua activitatea in scurt timp. Intre timp, atributiile ministrului au fost delegate secretarului de stat Robert Tudorache", mai precizeaza Ministerul Energiei. Romania TV informase ca ministrul s-ar afla intr-o clinica din Viena. UPDATE este internat in spital pentru o afectiune superficiala si va reveni la birou in maximum doua saptamani, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Teodora Metiu, consilier personal al ministrului.
Energy Holding a pierdut procesul cu Hidroelectrica, prin care a cerut despagubiri de 250 milioane euro. Decizia este definitiva Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza companiei de stat Hidroelectrica in procesul cu traderul Energy Holding, controlat de Bogdan Buzaianu, prin care traderul solicita despagubiri de 250 milioane euro de la Hidroelectrica pentru denuntarea contractului de vanzare energie, a anuntat marti fostul administrator judiciar, Euro Insol, potrivit News.ro.
Cristian Busu a primit inca un mandat de un an ca presedinte al Consiliului de Administratie al Electrica Consiliul de Administratie al Electrica a decis pe 27 ianuarie 2017 numirea lui Cristian Busu in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie pentru un mandat de un an. Tot pe 27 ianuarie, Consiliul de Administratie a hotarat revocarea lui Ramiro Robert Eduard Angelescu din functia de director executiv al Directiei Coordonare Vanzari.
Electrica se asteapta la un grad scazut de recuperare a sumei 36,3 milioane de lei de la Transenergo, furnizor care si-a cerut insolventa Electrica avea la data de 27 ianuarie 2017, pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane lei aferenta clientului sau Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Romania, firma care si-a cerut pe 17 ianuarie insolventa. "Ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa a clientulului, in timp ce ELSA si un alt jucator de pe piata au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolventa a acestuia, conducerea se asteapta la un grad scazut de recuperare din valoarea totala a expunerii", se arata intr-un comunicat al Electrica transmis BVB.
Enel, despre speculatiile de pe bursa energiei: Preturile sunt la cele mai mari niveluri inregistrate in ultimele decenii, iar unii furnizori profita de pe urma acestora Compania Enel Romania sustine ca preturile de pe bursa energiei "sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate". Afirmatia a fost facuta in cadrul unui comunicat, dupa anuntul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) ca va efectua alaturi de Consiliul Concurentei o analiza asupra motivelor care au dus la dublarea preturilor pe bursa energiei, existand suspiciuni de manipulare a pietei.
Consiliul Concurentei si ANRE vor analiza de ce s-au dublat preturile la energie si cum a fost manipulata bursa. Ce rol au avut declaratiile alarmiste ale ministrului Energiei, ministrului Economiei si ale Transelectrica Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM a inregistrat record dupa record in ultimele doua saptamani, ajungand sa depaseasca 600 lei/MWh, in perioade de varf, fata de maxim 300 lei/MWh cat era la inceputul lunii ianuarie. Este o situatie nemaintalnita pana acum, motiv pentru care au fost sesizate Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Consiliul Concurentei, existand suspiciuni de manipulare a pietei. Dar cum s-a ajuns aici? Asa cum a atras atentia HotNews.ro inca de pe 13 ianuarie 2017, ministrul energiei si Transelectrica au invocat o iminenta criza energetica pentru ca Executivul sa aprobe o Hotarare de Guvern care ar putea permite blocarea exporturilor de energie. La scurt timp, preturile au explodat, fara sa fi existat nicio criza energetica. Intr-o situatie similara, dupa unele declaratii alarmiste, in iarna lui 2012, seful de atunci al Transelectrica a fost schimbat din functie.
Cine este Iulian-Robert Tudorache, nou secretar de stat in Ministerul Energiei: Consilier, in 2015, al fostului ministru Andrei Gerea, ocazie cu care a primit functii in cinci companii energetice de stat Iulian Robert Tudorache a fost numit secretar de stat in Ministerul Energiei, in locul lui Cristian Busu, care a fost eliberat din functie, conform unor decizii ale premierului Sorin Grindeanu, publicate miercuri in Monitorul Oficial. Tudorache este seful ALDE Pitesti, apropiat de Andrei Gerea, fost ministru al energiei si actual deputat ALDE de Arges. Tudorache a candidat fara succes la Senat, pe listele ALDE Arges, insa a ajuns consilier local, dupa alegerile din vara. A fost consilier al fostului ministru Andrei Gerea, pozitie din care a fost recompensat cu o multime de sinecuri in companii energetice de stat, castigand din toate acestea peste 155.000 lei in 2015.
Pretul energiei pe piata spot a bursei OPCOM a crescut cu 80% fata de inceputul anului, pe fondul zilelor geroase Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM a ajuns vineri dimineață la ora 9:00 la un nou record istoric de 550 de lei (122 de euro) pe MWh, cu 80% mai mare față de prețul înregistrat în primele zile ale acestui an, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, transmite Agerpres.
Gazprom ar putea opri livrarile de gaze prin Ucraina, dar Romania poate rezista cateva saptamani Compania ucraineana Naftogaz, care a primit o factura de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anuntat miercuri ca nu o va plati. Acest conflict ar putea afecta si Romania, daca Gazprom ar opri livrarile, insa tara noastra poate rezista cateva saptamani fara gazele rusesti, afirma specialistii.
RWEA: Industria eoliana a generat 13,8% din productia de electricitate, in perioada 6-15 ianuarie In perioada 6-15 ianuarie 2017, cand autoritatile au emis coduri galbene si portocalii pe scara larga din cauza vremii rele, in Romania s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh au reprezentat consumul brut de electricitate. In aceeasi perioada industria eoliana a generat 0,30 TWh, ceea ce face ca proportia acestei tehnologii sa fie de 13,83% din intreaga productie de electricitate si de 15,5% in cazul consumului brut de electricitate, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Dupa ce a creat o criza energetica artificiala, Guvernul Grindeanu a publicat in Monitorul Oficial hotararea prin care pot fi blocate exporturile de energie electrica Hotararea de Guvern prin care pot fi blocate exporturile de energie electrica a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial. Reamintim ca Executivul a aprobat in sedinta de joi un proiect de Hotarare, care nu s-a aflat nicio secunda in dezbatere publica, incalcand Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, prin care pot fi blocate exporturile de energie pe perioada iernii. Inainte de aprobare, Guvernul, prin ministrul energiei Toma Petcu, a incercat sa induca ideea ca Romania s-ar afla intr-o situatie de criza in functionarea Sistemului Energetic National, fapt care nu este real.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică