ENERGIE
Romgaz urmareste si comportamentul animalelor pentru a face prognoze de iarna Compania producatoare de gaze Romgaz urmareste comportamentul animalelor in vederea realizarii prognozelor de iarna. "Cand ne facem prognozele despre cat de grea va fi iarna, luam in consideratie si comportamentul animalelor, cum se pregatesc dansele de iarna", a declarat Vasile Ciolpan, director Romgaz, cu ocazia unei conferinte organizate de Focus Energetic. Intrebat ce anume este analizat din comportamentul animalelor, Ciolpan a spus ca este urmarit momentul in care incepe migratia pasarilor, dar si "cat de adanc isi face broasca testoasa vizuina, cat de grasi sunt porcii mistreti in ajunul iernii".
Avariile din reteaua Transelectrica s-au inmultit in ultimul an: Saptamana trecuta, judetul Tulcea a ramas fara curent electric, iar o unitate de la Cernavoda a fost oprita Reteaua Transelectrica, transportatorul national de energie, se confrunta tot mai des cu avarii care lasa judete intregi fara electricitate. Saptamana trecuta, a cedat o statie a Transelectrica, fiind oprita electricitatea in judetul Tulcea. "Pe data de 8 noiembrie, judetul Tulcea a ramas pe intuneric", a declarat marti Octavian Lohan, director Transelectrica, cu ocazia unei conferinte organizate de Focus Energetic. Tot marti, "un scurt circuit" pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda. Reamintim ca in luna iunie, din cauza unei avarii, a cazut sistemul in doua judete (Valcea si Arges), iar in urma unei furtuni au cazut mai multi stalpi de inalta tensiune in Mures.
Secretar de stat in Ministerul Energiei, despre posibilitatea intrarii CE Hunedoara in faliment: Sunt riscuri destul de mari, eu sper sa le gestionam Complexul Energetic Hunedoara este o companie cu risc ridicat de a intra in faliment. "Exista riscuri in acest sens (...) Sunt riscuri destul de mari, eu sper sa le gestionam", a declarat marti Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte organizate de Focus Energetic. Aceasta crede ca va exista totusi un sprijin din partea creditorilor in vederea "salvarii zonelor considerate viabile".
Hidroelectrica a castigat definitiv procesele cu ALRO, EFT SI ANDRITZ Curtea de Apel Bucuresti a mentinut integral hotararile Tribunalului Bucuresti care a dat castig de cauza companiei Hidroelectrica in toate actiunile formulate de traderii de energie ALRO, EFT SI ANDRITZ, se arata intr-un comunicat al Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.
Romgaz a extras in primele noua luni cu 26,6% mai putin gaz decat in aceeasi perioada a anului trecut, timp in care au crescut importurile din Rusia Romgaz a extras in primele noua luni 3,03 miliarde metri cubi de gaze, cantitatea fiind cu 26,63% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al companiei transmis BVB. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, performantele societatii in primele noua luni ale anului 2016 au fost afectate in principal de diminuarea cu cca.6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piata din Romania, se mai arata in raport. Reamintim ca in timp ce scade productia Romgaz, cresc importurile de gaze din Rusia. Pentru aceasta iarna, este estimata o pondere a importurilor de 40% din consum.
INS: Importurile de gaze au crescut cu 566% in primele noua luni Romania a importat 381,9 mii tone de gaze echivalent petrol in primele noua luni din 2016, ceea ce inseamna o cantitate cu 565,8% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unor date transmise de INS. Aceleasi date arata ca in in timp ce importurile de gaze au crescut de cinci ori, productia nationala a scazut cu 13,5%. Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a declarat recent ca importurile de gaze din Rusia ar putea creste in aceasta iarna pana la 40% din consumul national.
Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 1,1 miliarde de lei la noua luni In primele noua luni ale anului 2016, Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 1.133 milioane lei raportat la o cifra de afaceri de 2.406 milioane lei si la o productie de 13,28 TWh. Profitul brut a crescut cu 29% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce marja profitului net a crescut de la 29% la 30 septembrie 2015 la 37% la 30 septembrie 2016, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.
Transelectrica sustine ca Unitatea 1 de la Cernavoda s-a oprit din cauza unui "defect trecator" pe una dintre liniile electrice Transelectrica sustine printr-un comunicat de presa ca  a fost doar "un defect trecator" pe una dintre liniile electrice de inalta tensiune din zona Cernavoda. Reamintim ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost deconectata de la Sistemul Energetic National (SEN) in dupa-amiaza zilei de 08 noiembrie 2016, ora 15:37 din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV in SEN, potrivit unui anunt al Nuclearelectrica. Transelectrica nu se confrunta pentru prima oara cu probleme legate de sistemul energetic national. In luna iunie, din cauza unei avarii, a cazut sistemul in doua judete (Valcea si Arges), iar in urma unei furtuni au cazut mai multi stalpi de inalta tensiune in Mures.
Tranzactie intre companii elvetiene: MET Group a preluat operatiunile Repower in Romania de furnizare a energiei Companiile elvetiene MET Group si Repower au anuntat miercuri finalizarea achizitiei integrale de catre MET Group a activitatilor Repower in furnizarea de energie electrica din Romania. Achizitia marcheaza un moment cheie in contextul strategiei MET de expansiune in Europa Centrala si de Est, potrivit unui comunicat de presa. 
Guvernul a adoptat Programul de iarna privind stocurile de siguranta ale Sistemului Electroenergetic National Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Hotararea privind masurile pentru realizarea stocurilor de siguranta ale Sistemului Electroenergetic National (SEN), denumit Programul de iarna. Programul vizeaza functionarea in conditii de siguranta a SEN in perioada 15 noiembrie 2016- 15 martie 2017, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 martie, in ceea ce priveste asigurarea combustibililor pentru perioada sezonului rece si a volumului de apa din lacurile de acumulare.
Complexul Energetic Hunedoara: Exista riscul iminent al executarii conturilor societatii de catre creditori, dupa iesirea companiei din insolventa Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va avea de infruntat probleme majore in gestionarea activitatii curente, in conditiile in care iesirea sa din insolventa nu se datoreaza imbunatatirii situatiei economice si financiare. "Exista riscul iminent al executarii conturilor societatii de catre creditori, implicatiile imediate fiind punerea S. CEH-SA in imposibilitatea asigurarii materialelor si serviciilor de stricta necesitate pentru continuarea activitatii si dificultati in efectuarea platilor salariale", se arata intr-un comunicat al CE Hunedoara.
Nuclearelectrica a inregistrat in primele noua luni un profit net in scadere cu 51% Nuclearelectrica a inregistrat in primele luni din 2016 un profit net de 64,5 milioane lei, cu 51% mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis BVB. Pe de alta parte, in al treilea trimestru a reusit sa recupereze pierderea operationala de 37,8 milioane lei inregistrata in primul semestru.
Unitatea 1 de la Cernavoda a fost deconectata din cauza avarierii unei linii de evacuare in Sistemul Energetic National Nuclearelectrica anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost deconectata, din cauze externe, de la Sistemul Energetic National (SEN) in dupa-amiaza zilei de 08 noiembrie 2016, ora 15:37 din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV in SEN. Aceasta avarie, aparuta din cauza vremii nefavorabile din zona, a produs deconectarea automata a turbogeneratorului Unitatii 1 de la SEN, se arata intr-un comunicat al companiei.
Rezultatele OMV Petrom la noua luni: Profit mai mic si investitii reduse Profitul net al OMV Petrom a fost de 878 de milioane de lei in primele luni din 2016, cu 11% mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al companiei. De asemenea, investitiile au scazut semnificativ la 1,8 miliarde lei de la aproape 3 miliarde lei, influentate in principal de o scadere semnificativa in segmentul Upstream (explorare, dezvoltare, exploatare).
Ministerul Energiei: Iesirea din insolventa a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabila societatii Ministerul Energiei a luat act de decizia Curtii de Apel Alba Iulia luata marti, 8 noiembrie, prin care se respinge procedura de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), se arata intr-un comunicat al institutiei. "Iesirea din insolventa a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabila societatii si nu creeaza premisele unui proces facil de restructurare a companiei", se mai precizeaza in comunicat.
Complexul Energetic Hunedoara iese pentru a doua oara din insolventa, in urma unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia Curtea de Apel Alba Iulia a solutionat marti apelurile formulate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorul sindic al Tribunalului Hunedoara in dosarul de insolventa al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a respins cererea privind deschiderea procedurii insolventei, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean.
Razvan Nicolescu, Deloitte: Exista companii romanesti, europene si americane care negociaza proiecte in Republica Moldova Companii romanesti, europene si americane negociaza achizitia unor companii de energie din Republica Moldova si demararea unor proiecte de explorare a hidrocarburilor, insa concretizarea acestor colaborari depinde de rezultatul alegerilor de la Chisinau, a declarat, marti, Razvan Nicolescu, consultant in cadrul Deloitte si fost ministru roman al Energiei, potrivit Agerpres.
Importurile de gaze din Rusia ar putea ajunge la 40% din consumul Romaniei in aceasta iarna- ANRE Importurile de gaze din Rusia ar putea creste in aceasta iarna pana la 40% din consumul national, a declarat marti Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), cu ocazia unei conferinte organizate de Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER). Si in acest moment sunt ridicate importurile, gazele din Rusia reprezentand circa 30% din consum. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza preturilor mai reduse ale preturilor la gazele din import fata de cele produse si inmagazinate in Romania.
Romgaz, despre atribuirea unui contract de 320 milioane de euro: Comisia de evaluare nu a avut cunostinta despre faptul ca Duro Felguera este investigata in Spania pentru spalare de bani si dare de mita Comisia de evaluare a Romgaz nu a avut cunostinta despre faptul ca Duro Felguera este investigata in Spania pentru spalare de bani si dare de mita, a transmis Romgaz, la solicitarea HotNews.ro. Reamintim ca Romgaz a incheiat un contract urias, de circa 320 milioane de euro, cu o asociere formata din firmele Romelectro SA si Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi la Iernut. Duro Felguera este investigata in Spania intr-un caz de coruptie, care se intinde pana in Venezuela. Despre Romelectro, HotNews.ro a scris in mai multe randuri cum castiga numeroase contracte mari cu societati energetice de stat. Vezi ce explicatii ofera Romgaz despre modul in care s-a desfasurat licitatia.
VIDEO Caldura si curent electric din gunoaie? Antreprenorul Ilias Papageorgiadis explica de ce Romania ar trebui sa adopte legea biogazului si biomasei, dar si costurile proiectului Ilias Papageorgiadis, presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), explica intr-un interviu pentru HotNews.ro de ce a promovat un proiect de lege care ar stimula aparitia centralelor pe biomasa si biogaz. Papageorgiadis spune ca subventia ceruta de la Fondul de Mediu ar rezolva doua probleme: atat productia de energie termica si electrica, cat si situatia dezastruoasa din domeniul gestionarii deseurilor.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă