ENERGIE
Ministerul Energiei arunca responsabilitatea asupra Transelectrica in privinta raportarilor ciudate pe carbune, care au starnit panica fara motiv Ministerul Energiei sustine ca in cadrul sedintei de Guvern, ministrul Toma Petcu a prezentat cifre raportate de Transelectrica in privinta stocurilor de carbune existente in Complexul Energetic Oltenia. Potrivit ministerului, Transelectrica ar fi raportat doar stocurile din centrale, nu si cele aflate in mine, si de aceea ar aparut diferente intre ce a declarat Toma Petcu si ce a prezentat CE Oltenia. Reamintim ca un raport al CE Oltenia arata ca sunt stocuri de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus, joi, ministrul, in sedinta de Guvern.
Un raport al Complexului Energetic Oltenia arata ca cifrele prezentate de ministrul energiei in sedinta de Guvern nu sunt reale. Sunt stocuri de carbune mai mult decat dublu fata de cat a spus ministrul Ministrul energiei Toma Petcu a prezentat in sedinta de joi a Guvernului situatia legata de stocurile de carbune ca fiind dezastruoasa. Cu doua zile inainte de sedinta, Petcu a spus ca "stocul de carbune in mine este unul foarte bun". La sedinta de Guvern a spus s-a ajuns la limita stocului de carbune, la Complexul Energetic Oltenia existand doar 357.000 tone, care ar ajunge doar pentru patru zile, "cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone". Insa, un raport al CE Oltenia, un document obtinut initial de Realitatea TV, arata altceva: pe data de 12 ianuarie, ora 7.00, stocurile erau de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus ministrul. Cine spune adevarul? Deocamdata asteptam lamuriri de la Ministerul Energiei. Vezi raportul atasat.
Strania poveste a unei Hotarari aprobate de Guvernul Grindeanu, fara nicio ora de dezbatere publica. Cum ar putea fi interzise exporturile de energie, invocandu-se o iminenta criza energetica Guvernul Grindeanu a ignorat total Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, aproband in sedinta de joi o Hotarare, fara ca aceasta sa treaca nici macar printr-o ora de dezbatere. Actul normativ, care nu era Ordonanta de Urgenta, ci doar o Hotarare, a fost introdus, pur si simplu, pe ordinea suplimentara de zi a sedintei de Guvern de catre ministrul energiei Toma Petcu. Abia dupa lungi insistente ale HotNews.ro, Ministerul Energiei a recunoscut existenta acestui act normativ. Dar de ce a incercat Ministerul Energiei sa transforme un act normativ intr-un secret bine pazit? Poate pentru ca existenta lui nu este bine fundamentata? Principala prevedere a acestuia este anularea exporturilor de energie "cand situatia o cere", motivand o notificare a Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic National.
Transelectrica a notificat ministerele Energiei si Economiei ca Romania este in situatie iminenta de criza energetica Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o Hotarare care permite monopolului de stat Transelectrica sa ia mai multe masuri extreme, precum intreruperea exporturilor de energie, in caz de situatie extrema, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei si Economiei, care au fost notificate miercuri de catre Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National, scrie News.ro.
Electrica si OMV Petrom au lansat prima statie de incarcare rapida pentru masini electrice Electrica si OMV Petrom au inaugurat prima statie de incarcare rapida pentru masini electrice intr-o benzinarie OMV (n.red. statia de distributie carburanti OMV Aerogarii, Bucuresti), se arata intr-un comunicat al Electrica. Potrivit acestuia, este un proiect pilot in cadrul caruia vor fi instalate puncte de incarcare rapida a masinilor electrice in Bucuresti, in patru statii OMV si la sediile centrale ale OMV Petrom (Petrom City) si Electrica.
Transgaz spune ca au scazut cantitatile de gaze din conducte, insa nu sunt afectate livrarile catre consumatori. In schimb, ministrul Energiei prezinta cifre contradictorii Transgaz inregistreaza scaderi ale cantitatilor de gaze aflate in conducte. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, joi, era inregistrat un volum de 34,59 milioane metri cubi, sub nivelul normal care este intre 38 si 44 milioane de metri cubi. Potrivit indicatorului "Line Pack" care arata volumul de gaze din conducte, nivelul de 34,59 milioane mc inseamna o stare de dezechilibu. Sub 33 de milioane mc se intra intr-o stare de risc. La solicitarea HotNews.ro, Transgaz a afirmat ca s-au inregistrat diminuari ale valorii "Line Pack", insa nu au fost afectate livrarile catre consumatori. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, la Guvern, alte cifre, care nu sunt conforme cu realitatea.
Ministrul energiei se contrazice singur: Acum doua zile spunea ca stocul de carbune in mine este foarte bun, iar astazi ca ar ajunge doar pentru patru zile Ministrul energiei Toma Petcu a lansat atacuri la adresa fostei guvernari, spunand ca a pregatit prost perioada de iarna si "s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori". Dar in urma cu doua zile spunea altceva, si anume ca "stocul de carbune in mine este unul foarte bun", fiind probleme doar pe transportul acestuia catre centrale. Care este adevarul? UPDATE Fostul ministru al energiei, Victor Grigorescu, i-a dat o replica actualului ministru, spunand ca "stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului".
Schimbare la Ministerul Energiei: Doru Visan, directorul termocentralei Paroseni, a fost numit secretar de stat in locul lui Aristotel Jude Doru Visan, fost director al Termocentralei Paroseni, a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul Energiei, in locul lui Aristotel Marius Jude, care a fost eliberat din functie, potrivit unor decizii ale premierului Sorin Grindeanu, publicate miercuri in Monitorul Oficial.
Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei: Dunarea a ajuns la cel mai mic debit din ultimii zece ani/Consumul de gaze si energie electrica a atins noi recorduri Debitul Dunarii se afla la 1.900 mc/secunda, cea mai mica valoare din ultimii zece ani, a declarat, miercuri, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei. Acesta sustine ca "lucrurile sunt gestionabile", debitul fiind departe de nivelul de 1.500 mc, care ar putea fi critic. Totusi, cantitatea de energie electrica produsa de Hidroelectrica "este mai mica decat ar trebui sa fie in mod normal", insa "compensam cu apele din lacuri", a precizat Popescu. Acesta a mai spus ca in cursul serii de marti, consumul de gaze naturale si de energie electrica au atins noi recorduri: 72,3 milioane metri cubi, respectiv aproape 10.000 MWh.
Organizatia PATRES: Cota obligatorie de certificate verzi de 8,3% garantează falimentul producatorilor de energie regenerabila Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania- PATRES sustine ca sectorul energiei regenerabile este sortit insolventei si falimentului din cauza unei cote de certificate verzi de doar 8,3%, aprobate la sfarsitul anului de fostul Guvern. "Cu aceasta cota, mult redusa, aplicata in lipsa unor modificari urgente la Legea regenerabilelor, un sector aflat deja de peste 3 ani in suferinta, este sortit insolventei si falimentului", se arata intr-un comunicat al PATRES.
Nuclearelectrica: Unitatea 1 de la Cernavoda va fi desincronizata controlat de la Sistemul Energetic National, pentru unele lucrari Nuclearelectrica anunta ca a decis in mod conservativ desincronizarea de la Sistemul Energetic National a Unitatii 1 a CNE Cernavoda, incepand cu ora 22:00, in seara zilei de 10 ianuarie 2017. Potrivit companiei, desincronizarea controlata si planificata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza pentru efectuarea unor lucrari de desensibilizare a sistemului de excitatie al generatorului Unitatii 1 pentru a evita eventuale declansari automate ale sistemului pe fondul unor perturbatii meteo, asa cum s-a intamplat pe 8 noiembrie 2016, respectiv 6 ianuarie 2017.
Ministrul Energiei: Debitul Dunarii ne ingrijoraza Dunarea are un debit scazut, iar in urmatoarele patru zile se va ajunge la un minim de 1.800 mc/ora, a declarat, marti, Toma Petcu, ministrul energiei. "Debitul Dunarii ne ingrijoreaza si tocmai de aceea, maine, la Ministerul Energiei, am convocat o intalnire intre Hidroelectrica si Apele Romane, pentru a evalua situatia (...)Vom evalua in mod special situatia de pe Dunare, pentru ca in urmatoarele patru zile vom ajunge la un minim de 1.800 mc, ceea ce ne produce o mica problema de productie (n.red. energie hidro)", a spus Toma Petcu.
Ministrul energiei: Estimam ca vom ajunge la un consum istoric de gaze/ Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenta pe furnizarea de energie electrica, dar nu-i putem ajuta Consumul de gaze naturale ar putea ajunge la un nivel istoric, in aceste zile geroase, sustine ministrul energiei Toma Petcu. Acesta a declarat luni ca nivelul consumului ar putea depasi 72 milioane de metri cubi. Nivelul maxim inregistrat pana acum a fost de 71,2 milioane metri cubi, sustine Toma Petcu. Acesta a mai spus ca Bulgaria a solicitat Romaniei ajutor de urgenta pe furnizarea de energie electrica, dar a fost refuzata. "Tinand cont de situatia delicata in care se poate afla Romania, nu ne-am asumat acest lucru si le-am comunicat ca nu putem sa-i ajutam. Ungaria, inca de acum doua zile, a dispus ca pentru perioada scurta sa sisteze exportul", a precizat Petcu.
Ministerul Energiei paseaza noului Guvern raspunderea in privinta proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda Ministerul Energiei a anuntat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca lasa noului Guvern sa ia decizii legate de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. "Consideram ca abordarea cea mai corecta este sa permitem noului guvern o analiza privind deciziile in ceea ce priveste rezultatul negocierilor si pasii de urmat", se arata in comunicatul ministerului. Marti, 20 decembrie 2016, a fost data limita pana la care Nuclearelectrica si compania chineza China General Nuclear Power Corporation trebuiau sa negocieze Documentelor Investitiei.
Complexul Energetic Hunedoara sustine ca societatea poate ajunge in colaps daca nu intra mai repede in insolventa Tribunalul Hunedoara a stabilit un nou termen de judecata pe data de 27 decembrie 2016, in cazul procesului de insolventa a Complexului Energetic Hunedoara. Decizia a fost luata luni, 19 decembrie, dupa ce a respins ca inadmisibila cererea de interventie a Sindicatului Noroc Bun, care se opune insolventei CE Hunedoara. Insa, reprezentantii companiei sunt nemultumiti de acest nou termen, considerand ca acesta "echivaleaza cu COLAPSUL SOCIETATII", motiv pentru care au solicitat in instanta ca procesul sa aiba loc mai devreme. Reamintim ca este pentru a treia oara cand CEH ar urma sa intre in insolventa.
Producatorul de energie termica CET Govora a intrat pe profit Producatorul de energie termica CET Govora, companie aflata in insolventa, a reusit sa ajunga pe profit, potrivit unui comunicat al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Potrivit acestuia, la 9 mai 2016 Tribunalul Valcea a deschis procedura insolventei CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: pierderi de 335 milioane lei, datorii de 438 milioane lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane lei, disponibil bancar de doar 170 mii lei, cata vreme doar fondul lunar de salarii depasea 10 milioane lei.
Curtea de Conturi: Statul a incasat cu 1,4 miliarde dolari mai putin din cauza stabilirii incorecte a redeventelor petroliere/ Romgaz a pierdut 177 milioane de lei, pentru ca a vandut gaze pe piata reglementata mai mult decat trebuia/Chevron a plecat fara sa plateasca Preturile de referinta ale gazelor extrase in Romania au fost stabilite incorect de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), fapt care a condus la diminuarea redeventei petroliere la bugetul statului, pentru perioada 2011-2015, cu 4.671.501.106 lei (1.390.987.220 USD), se arata intr-un raport de audit al Curtii de Conturi. In perioada 2013-2015, Romgaz a vandut gaze pe piata reglementata in cantitati mai mari fata de cat era obligat, la preturi mai mici decat pe piata libera, fapt care a dus la reducerea cu 177 milioane de lei a veniturilor companiei. In schimb, OMV Petrom a vandut sub cat era obligat pe piata reglementata, iar cantitatile livrate pe piata libera s-au dus catre o societate din cadrul grupului OMV. Raportul mai arata ca Chevron a renuntat la acordurile petroliere fara sa plateasca la buget sumele aferente lucrarilor neefectuate.
Guvernul a prelungit acordurile pentru opt perimetre petroliere concesionate catre Romgaz Guvernul a prelungit joi acordurile de concesiune pentru opt perimetre de dezvoltare-exploatare si exploatare petroliera concesionate companiei Romgaz, ca urmare a identificarii unor rezerve suplimentare de gaze naturale in perimetrele Alamor, Bunesti, Buza, Nocrich-Vest, Lechinta, Sancel, Ulies si Romanesti in cursul lucrarilor petroliere si investitiilor realizate de titularul acordurilor si a caror exploatare este justificata din punct de vedere economic.
KMG International, dupa semnarea acordului cu chinezii prin care vinde 51% din actiuni: Vom creste capacitatea de rafinare si vom construi pana la 200 de noi puncte de alimentare cu carburanti Compania Nationala KazMunayGas Kazahstan a semnat joi, la Bucuresti, acordul cu CEFC (China Energy Company Limited) pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare. Potrivit unui comunicat al KMG International, vor fi sustinute toate angajamentele din Memorandumul de Intelegere semnat cu statul roman, referitor la datoria de 600 de milioane de dolari. KMG International mai sustine ca va creste capactitatea de rafinare si vor fi construite pana la 200 de noi benzinarii.
Manuel Costescu a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica dupa ce a fost ales deputat pe listele USR Manuel Costescu a demisionat pe 13 decembrie din functia de membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, potrivit unui comunicat al companiei transmis BVB. Costescu si-a dat demisia dupa ce a fost ales deputat pentru diaspora pe listele USR.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică