ENERGIE
Niculae Havrilet: Sapte-opt furnizori au generat pierderi de 440 milioane de lei pe piata energiei in luna ianuarie Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a efectuat controale la 18 furnizori de energie si a identificat sapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultima instanta si pentru operatorii de retea, pierderi pe care acestia vor trebui sa le recupereze in instanta, a declarat Niculae Havrilet, sedul ANRE, potrivit Agerpres. In aceste conditii, este posibil sa fie retrase licentele pentru trei sau patru furnizori. Controalele au fost facute dupa ce pretul energiei s-a dublat pe bursa OPCOM, pana la 660 lei/MWh, in mod nejustificat.
Inca o avarie in reteaua Transelectrica a lasat Valea Jiului fara curent timp de 11 minute/ Transelectrica spune ca este responsabilitatea fiecarui utilizator de retea sa isi instaleze surse alternative Avariile in reteaua Transelectrica care lasa zone mari, chiar si judete, fara electricitate, au inceput sa fie tot mai dese. Duminica seara, in urma defectarii unui intrerupator din statia 220/110 kV Hasdat, a ramas fara tensiune zona Valea Jiului, intrand in bezna minele de carbune timp de 11 minute. Complexul Energetic Hunedoara a transmis printr-un comunicat ca "orice  intrerupere a alimentarii cu energie electrice poate conduce la producerea unor evenimente nedorite", declaratie care a starnit reactia Transelectrica. "Este responsabilitatea fiecarui utilizator al retelei electrice sa isi instaleze surse alternative (de rezerva) pentru alimentarea cu energie electrica a consumatorilor vitali aferenti activitatii pe care o desfasoara", a raspuns Transelectrica.
Concluzia unei sedinte tensionate in Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor: Liberalizarea preturilor la gaze ar putea fi insotita de obligatia ca toate tranzactiile sa se desfasoare transparent, pe bursa Actorii de pe piata gazelor au dezbatut furtunos, timp de patru ore, in Comisia de Industrii din Camera Deputatilor, OUG 64/2016 care prevede liberalizarea pretului la gaze pentru toti consumatorii si eliminarea restrictiilor la export, incepand cu 1 aprilie. Distribuitorii si marii furnizori se opun acestei ordonante de urgenta, propunand o serie de amendamente care schimba total sensul acestei ordonante. Deputatul PSD Iulian Iancu, presedinele Comisiei, sustinea initial aceste amendamente, insa concluziile prezentate la finalul dezbaterii sunt in defavoarea distribuitorilor, dar si a producatorilor. Pe scurt, liberalizarea ar urma sa se produca, insa, totodata, ar putea fi introdusa si obligatia tranzactionarii intregii cantitati de gaze pe bursa.
Scandal in Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor: Deputatul Iulian Iancu l-a dat afara din sala pe un director din Ministerul Energiei In Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor se desfasoara, in acest moment, o sedinta extrem de tensionata, la care participa reprezentantii actorilor de pe piata gazelor. Discutiile de poarta cu ton ridicat, ajungandu-se chiar la gesturi extreme. Presedintele Comisiei, Iulian Iancu (PSD), enervat peste masura, l-a dat afara un director din Ministerul Energiei, Corneliu Condrea.
ANRM va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere abia dupa reglementarea cadrului fiscal din domeniu   Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere, din care şase sunt offshore (în largul mării), abia după reglementarea cadrului fiscal din domeniu, potrivit datelor transmise de instituţie la solicitarea News.ro. Un grup de lucru interministerial lucrează în prezent la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor.
Ministerul Energiei a infiintat un departament special pentru proiectul gazoductului BRUA, care a emis autorizatie de construire Ministerul Energiei a emis pe 27 februarie autorizatia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, se arata intr-un comunicat de presa. Pentru a putea emite autorizatia, Ministerul Energiei a infiintat un departament special care sa se ocupe de proiectul BRUA.
Apel al asociatiei PATRES catre Sorin Grindeanu: Nu sacrificati producatorii mici si mijlocii de energie regenerabila Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES) solicita premierului Sorin Grindeanu sa nu aprobe Ordonanta de Urgenta ce modifica Legea 220/2008 in forma pregatita de fosta conducere a Ministerului Energiei, pe motiv ca sacrifica investitorii mici si mijlocii din sectorul regenerabilelor, avantajand in mod evident producatorii integrati.
In ce stadiu se afla un contract de 129 milioane lei, fara TVA: Transelectrica a pus in functiune un tranformator nou care s-a stricat dupa doar cateva zile Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, a atribuit in septembrie 2014, societatii Romelectro, un contract de 129,3 milioane lei, fara TVA, pentru retehnologizarea statiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu. Este aceeasi statie care a fost implicata anul trecut, pe 1 iunie, intr-o avarie majora care a lasat doua judete, Valcea si Arges, fara energie electrica. In baza acestui contract, pe 6 feburarie 2017, a fost pus in functiune un autotransformator MVA-400/220 kV. Dupa doar cateva zile de functionare in conditii normale, pe 23 februarie, transformatorul s-a deteriorat, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro. UPDATE Romelectro sustine ca sunt facute teste impreuna cu Transelectrica pentru determinarea cauzei care a generat acest incident. "La data curenta nu suntem in masura sa formulam cauza defectului", a precizat Romelectro, la solicitarea HotNews.ro.
De ce risca Romania sa piarda 180 de milioane de euro pentru gazoductul BRUA si sa plateasca amenzi uriase catre Comisia Europeana Liberalizarea totala a pretului de achizitie a gazelor din productia interna incepand cu 1 aprilie starneste dispute intre principalii actori de pe piata. Distribuitorii, care sunt si principalii furnizori, se opun din rasputeri liberalizarii, in timp ce producatorii vor sa scape de reglementari. Transportatorul national Transgaz are o pozitie neutra, in ciuda faptului ca blocarea liberalizarii, asa cum cer distribuitorii, i-ar fi defavorabila. Discutiile sunt aprinse mai ales in contextul in care Ordonanta de Urgenta care prevede liberalizarea se afla in plina dezbatere in Parlament. Dar ce ar insemna respingerea liberalizarii in Parlament? Cel mai probabil, Romania ar pierde 180 de milioane de euro pentru gazoductul BRUA, ar reintra intr-o procedura de infringement aflata in stadiu avansat, iar o investigatie a CE asupra Transgaz, Romgaz si OMV Petrom s-ar putea finaliza intr-un mod negativ pentru cele trei companii. Vezi cum ar putea fi protejat consumatorul casnic dupa liberalizare.
Sorin Grindeanu a discutat cu reprezentantii Fondului Proprietatea despre listarea Hidroelectrica Premierul Sorin Grindeanu a avut marti, la Palatul Victoria, o intalnire cu o delegatie a Fondului Proprietatea, condusa de Grzegorz Konieczny, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Ulterior, intr-o conferinta de presa, Grzegorz Konieczny a declarat ca premierul l-a asigurat "de dorinta Guvernului de a pune in miscare" listarea Hidroelectrica. "S-au facut foarte putine progrese in ultimele luni legat de aceasta listare si multe dintre decizii stagneaza pe la diferite comisii si la diverse niveluri ale Guvernului", a mai spus reprezentantul Fondului Proprietatea.
Premierul Grindeanu s-a intalnit cu doua multinationale la Guvern. A promis suport tehnic pentru Exxon si OMV-Petrom Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit luni la Guvern cu o delegatie a consortiului ExxonMobil - OMV Petrom, condusa de vicepresedintele ExxonMobil Development Company - David Cochrane, si Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. Cei trei au discutat despre proiectul de explorare a gazelor naturale din Marea Neagra, iar premierul le-a promis sprijin celor doua multinationale.
Noua conducere a Ministerului Energiei sustine accelerarea negocierilor cu chinezii pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda Noua conducere a Ministerului Energiei a avut joi o intalnire cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN), pentru a discuta despre proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Discutiile au vizat asumarea unui calendar de actiuni prin care negocierile pentru constituirea companiei de proiect sa fie urgentate, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.
Ministerul Energiei: Chisinaul ia in calcul eventuale privatizari cu companii romanesti a unor societati energetice moldovenesti Octavian Calmic, viceprim-ministru si ministru al Economiei din Republica Moldova, a transmis ministrului energiei din Romania, Toma Petcu, "disponibilitatea Chisinaului de a lua in calcul eventuale privatizari cu companii romanesti a unor societati energetice moldovenesti controlate de Republica Moldova", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Energiei.
Curtea de arbitraj de la Paris a decis ca E.ON sa plateasca statului roman dividende de 4 milioane lei Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat ca E.ON Romania sa plateasca Societatatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie detinuta de Ministerul Energiei, peste 4 milioane de lei, plus dobanda, drept compensatie pentru incalcarea drepturilor actionarului minoritar privind distribuirea de dividende, au anuntat luni avocatii care s-au ocupat de acest caz Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), potrivit Profit.ro care citeaza News.ro.
Black Sea Oil & Gas a descoperit in Marea Neagra intre 10 si 20 de miliarde de metri cubi de gaze Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) a descoperit in Marea Neagra romaneasca intre 10 si 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investitiile pana la inceperea productiei, in anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari, a declarat, pentru AGERPRES, Mark Beacom, directorul general al companiei.
Profitul Romgaz a scazut cu 14% in 2016 Romgaz a inregistrat in 2016 un profit de 1,02 miliarde lei, cu 14% mai scazut decat in anul precedent, potrivit raportului preliminar privind rezultatele financiare.
ANRE a retras licentele furnizorilor de energie Arelco Energy SRL si Arelco Power SRL  Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat joi retragerea licentele societatilor ARELCO ENERGY SRL, respectiv ARELCO POWER SRL, pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, potrivit unui comunicat de presa.
Localitatile Borsec si Sucevita au fost atestate ca stațiuni turistice Localitatile Borsec (judetul Harghita) si Sucevita (judetul Suceava) au fost atestate ca statiuni turistice de interes national, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern in sedinta de joi, se arata intr-un comunicat de presa.
Guvernul a actualizat programul de iarna in sectorul energetic Guvernul a adoptat joi, la propunerea Ministerului Energiei, o Hotarare de Guvern prin care o cantitate suplimentara de apa din lacurile de acumulare ale hidrocentralelor va fi folosita pentru producerea de energie electrica. Astfel, prin aceasta Hotarare, volumul de apa din lacurile de acumulare care poate fi folosit la producerea energiei electrice creste de la 25,8%, la 28,4%, se arata intr-un comunicat al ministerului.
Rompetrol Rafiare a obtinut un profit net consolidat de 49,8 milioane dolari Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, a inregistrat un rezultat operational consolidat EBITDA in valoare de 182,5 milioane USD in anul 2016, in crestere cu 62% comparativ cu anul 2015, potrivit datelor transmise de catre companie. Profitul net consolidat realizat in anul 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane USD, in scadere cu 23%.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version