ENERGIE
Ministerul Energiei admite ca ar putea sa existe posibile intelegeri neconcurentiale intre producatorii de energie pe preturile mari, solicitand o analiza Consiliului Concurentei Ministerul Energiei a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze semnalele primite din piata privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania pe preturile mari, se arata intr-un comunicat de presa transmis joi de catre instutie. Potrivit acestuia, in urma unei discutii cu ministrul energiei Toma Petcu, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a angajat sa realizeze o analiza a situatiei si sa propuna eventuale metode de interventie in piata. Reamintim ca preturile la energia electrica de pe piata spot s-au dublat in ultimele zile, ajungand la un nivel apropiat celui din iarna, cand erau oricum nejustificat de mari.
Transgaz a cerut in instanta anularea suspendarii licitatiei pentru construirea conductei BRUA, dupa ce firma Best Achizitii si-a retras contestatia/ O alta firma, infiintata cu doar o luna in urma, incearca sa blocheze licitatia Transgaz a depus joi, 3 august, o plangere la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru a debloca procedura de licitatie privind atribuirea contractelor de executie a conductei BRUA, evaluate la peste 1,2 miliarde lei, fara TVA. Actiunea in instanta a fost demarata in conditiile in care firma SC Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, un personaj controversat, a trimis miercuri, 2 august, catre Consiliul National de Solutionare a Contesatiilor, o cerere de renuntare la contestatia formulata impotriva Transgaz, contestatie care a dus la suspendarea procedurii. Pentru a fi anulata suspendarea, Transgaz este obligata sa ceara acest lucru in instanta. Insa, mai este o firma, Central Board of Smart Consultants SRL, infiintata pe 22 iunie 2017, care cere, la fel ca Best Achizitii SRL, suspendarea procedurii.
Scumpiri majore ale energiei electrice: Preturile pe bursa energiei au scapat de sub control, iar autoritatile au organizat celula de criza. In ce masura ar putea exista intelegeri intre producatori, pe o piata speculativa Preturile energiei pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare-PZU) au ajuns la un nivel uluitor, in plina vara, cand in mod obisnuit ar trebui sa fie scazute: 570 lei/MWh pentru data de 4 august. La un asemenea nivel s-au situat in iarna, cand a fost invocata o asa-zisa posibila criza energetica. De atunci, preturile au fost frecvent mult mai mari decat anul trecut, insa pe 3 august, energia a ajuns sa fie tranzactionata pe piata spot la un nivel dublu chiar si fata de ultima perioada. In aceste conditii, la nivelul ANRE s-a constituit, joi, o celula de criza, urmand sa fie stabilit un pachet de masuri.
Firma Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, renunta la contestatia depusa impotriva Transgaz pe licitatia privind construirea conductei BRUA Firma SC Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, un personaj controversat, a trimis miercuri, 2 august, catre Consiliul National de Solutionare a Contesatiilor, o cerere de renuntare la contestatia formulata impotriva Transgaz, contestatie care a blocat procedura de licitatie pentru construirea conductei din cadrul proiectului BRUA, pe teritoriul Romaniei. Reamintim ca procedura a fost suspendata saptamana trecuta de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii bizare depuse de SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor.
Transgaz estimeaza o intarziere de aproximativ 30 de zile a licitatiei pentru construirea conductei BRUA. Vezi cine a contestat licitatia Transgaz estimeaza o intarziere de aproximativ 30 de zile a procedurii de licitatie pentru construirea conductei din cadrul proiectului BRUA, pe teritoriul Romaniei, potrivit unui raspuns transmis de catre companie la solicitarea HotNews.ro. Intarzierea este cauzata de suspendarea procedurii de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii bizare depuse de firma SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma are un singur angajat si controlata de Mihaela Elena Neagu, persoana implicata in mai multe scandaluri.
Comunicat comun Transgaz- FGSZ despre BRUA: In afara punctului virtual de tranzactionare maghiar, pot fi luate in considerare capacitati de transport care pot fi rezervate catre tarile invecinate Transportatorul roman de gaze Transgaz si cel maghiar FGSZ au transmis un comunicat de presa comun prin care arata ca vor lansa procedura de sezon deschis in ceea ce priveste sectiunea Romania- Ungaria (ROHU) a proiectul, prima etapa asigurand 1,75 miliarde mc pe an capacitate bidirectionala ferma la granita Romania ¬ Ungaria pana la sfarsitul anului 2019. Potrivit comunicatului, procedura va permite Utilizatorilor Retelei sa ia in considerare, in afara de Punctul Virtual de Tranzactionare maghiar, capacitati de export care pot fi rezervate catre tarile invecinate.
ANRE a aprobat licitatia privind capacitatea de transport al gazelor pe ruta Romania- Ungaria, in cadrul proiectului BRUA Comitetul de reglementare al ANRE a adoptat vineri, in sedinta extraordinara, decizia de aprobare a Manualului procedurii de sezon deschis angajant ce urmeaza a fi derulat in comun de catre Transgaz si operatorul ungar FGSZ, in vederea alocarii de capacitate la punctul de interconectare dintre Romania si Ungaria, in cadrul proiectului BRUA. Initial, alocarea de capacitate trebuia facuta si la interconectarea cu Austria, insa Ungaria a decis in urma cu o saptamana ca BRUA sa se opreasca pe teritoriul sau.
Proiectul BRUA mai primeste o lovitura: Licitatia pentru construirea conductei de gaze pe teritoriul Romaniei a fost suspendata in urma unei contestatii stranii Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis saptamana trecuta, pe 26 iulie, suspendarea procedurii de licitatie organizata de Transgaz pentru atribuirea contractului de executie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podisor pana la Recas. Decizia a fost luata in urma unei contestatii facute de firma SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor in cadrul proiectului evaluat la 1.278.615.120 lei, fara TVA. Interesant este ca aceasta contestatie a fost transmisa catre CNSC fara a astepta un raspuns la o notificare transmisa Transgaz si fara a fi justificata. Contestatia care a oprit licitatia de peste 1 miliard de lei a fost considerata nejustificata in opinia separata a CNSC. Blocarea licitatiei este inca o lovitura pentru BRUA dupa ce Ungaria a decis sa scoata Austria din proiect.
Francezii de la Engie anunta ca ar putea sa suspende finantarea pentru Nord Stream 2, daca proiectul american de lege privind sanctiunile impotriva Rusiei intra in vigoare Grupul francez Engie ar putea "sa nu continue sa finanteze" proiectul gazoductului Nordstream 2 intre Rusia si Germania daca Statele Unite aplica noile sanctiuni impotriva Moscovei, a declarat vineri un inalt oficial francez, citat de AFP.
Ministerul Energiei, in conflict cu Fondul Proprietatea: Ne alarmeaza atitudinea distructiva a reprezentantilor Fondului in consiliile de administratie sau de supraveghere Ministerul Energiei sustine ca este alarmat de "atitudinea distructiva a reprezentantilor FP in Consiliile de Administratie (CA) sau Consiliile de Supraveghere (CS) ale societatilor la care FP detine participatii minoritare alaturi de statul roman", potrivit unui comunicat al institutiei. Aceasta este o reactie la acuzatiile lansate miercuri de catre Fondul Proprietatea la adresa Ministerului Energiei. Fondul Proprietatea a criticat dur Ministerul Energiei pentru contractele de mandat ale supraveghetorilor de la Hidroelectrica.
Furnizorii de energie acuza producatorii de manipularea pretului, in timp ce ANRE spune ca tarifele sunt corecte Pretul mare de pe bursa de electricitate imparte in doua piata de energie. Prezenti joi la o dezbatere pe teme energetice, reprezentantii reglementatorului ANRE si ai operatorului pietei OPCOM au spus ca tarifele sunt corecte, la polul opus fiind furnizorii de energie, care au dat vina pe reglementari si au cerut interventia autoritatilor, transmite AGERPRES. De asemenea, mai multi dintre cei prezenti la dezbatere au acuzat producatorii de manipularea pretului, prin prisma faptului ca producatorii de energie sunt cei care profita de situatia actuala. Pretul energiei pe piata spot a bursei OPCOM este aproape dublu fata de anul trecut, ajungand la 276 de lei pe MWh in medie pentru ziua de joi.
Federatia Europeana a Traderilor de Energie solicita autoritatilor din Ungaria sa prezinte motivele pentru care nu vor sa duca BRUA pana in Austria Federatia Europeana a Traderilor de Energie (EFET) invita operatorul de gaze FGSZ si autoritatile ungare sa expuna motivele intreruperii proiectului BRUA in forma initiala, se arata intr-un comunicat al EFET. Potrivit reprezentantilor acestora, industria trebuie sa aiba posibilitatea sa analizee daca se poate gasi o solutie care sa permita o reluare a proiectului initial. Reprezentantii EFET se declara surprinsi si isi exprima dezamagirea fata de decizia Ungariei.
Autoritatile romane au aprobat tranzactia prin care o companie chineza va cumpara 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group Grupul KMG International (KMGI) anunta ca autoritatile romane au aprobat tranzactia incheiata la finele anului 2016 intre actionarul sau unic, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), si compania chineza China Energy Company Limited (CEFC), se arata intr-un comunicat transmis joi. Reamintim ca in decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucuresti, acordul cu CEFC pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.
UPDATE Efectul revolutiei petrolului de sist: Statele Unite au devenit cel mai mare exportator net de carburanti. Trump vrea sa ajute si mai mult sectorul pentru a ajunge la o "dominatie energetica" globala Anul trecut, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator net de combustibili, un efect al cresterii spectaculoase a productiei interne ce are loc continuu din 2010 - cand a inceput revolutia petrolului de sist - si pana acum, noteaza Reuters.
Fondul Proprietatea critica dur Ministerul Energiei pentru contractele de mandat ale supraveghetorilor de la Hidroelectrica: Cresc in mod evident riscul unor potentiale practici corupte si abuzive Fondul Proprietatea isi exprima indignarea si surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arata intr-un comunicat transmis miercuri. Potrivit acestuia, contractele de mandat propuse cresc in mod evident riscul unor potentiale practici corupte si abuzive, din cauza faptului ca elimina sau reduc substantial cateva dintre obligatiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevazute in contractul anterior.
Guvernul inaspreste conditiile in care primaria lui Firea poate cumpara producatorul de energie termica ELCEN: pretul e posibil sa creasca, iar Bucurestiul trebuie sa plateasca rapid 30% din pret Primaria Capitalei ar putea cumpara producatorul de energie termica si electrica ELCEN la o valoarea mai mare de 716 milioane lei, cat reprezinta valoarea nominala, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului. La sfarsitul lunii iunie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat un acord de principiu pentru cumpararea ELCEN, la valoarea nominala, insa proiectul de OUG arata ca trebuie facuta o evaluare de catre un evaluator independent. Vanzarea pachetului de actiuni se va realiza "la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultata din raportul de evaluare si valoarea nominala a pachetului de actiuni". Proiectul de OUG mai arata ca plata actiunilor se va face integral intr-un termen de 30 de zile de la data semnarii contractului sau in rate, cu avans de minim 30%.
UPDATE Directorul general al Transgaz, despre decizia Ungariei de a scoate Austria din BRUA: Nu pune in pericol prima faza a proiectului BRUA pentru care am primit finantare europeana Prima faza a proiectului BRUA, cea pentru care Uniunea Europeana acordat o finantare de 180 de milioane de euro, nu este afectata de decizia Ungariei privind renuntarea la interconectarea cu Austria, sustine directorul general al Transgaz, Ion Sterian, contactat de HotNews.ro. Acesta mai spune ca a aflat de decizia Ungariei pe 18 iulie, cand a fost semnat memorandumul privind coridorul vertical de transport al gazelor din Grecia spre Ungaria. Reamintim ca proiectul BRUA este esential pentru valorificarea gazelor din Marea Neagra. Ungaria doreste in acest moment sa transmita gazele care vor fi transportate pe conducta BRUA catre Austrica, ci catre alte tari cu care este interconectata: Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia. UPDATE "In contextul situatiei descrise si analizand aceasta propunere, Transgaz informeaza actionarii si potentialii investitori regionali ca, din perspectiva companiei, obiectivele si prooiectele asumate privnd dezvoltarea pe teritoriul Romaniei a infrastructurii BRUA raman neafectate", se arata si intr-un comunicat oficial al Transgaz.
Reactia Bruxelles-ului la decizia-surpriza a Ungariei intr-un mare proiect energetic "Comisia Europeana ramane angajata in proiectul conductei BRUA care leaga Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria", arata Comisia Europeana intr-un raspuns remis HotNews.ro despre miscarea-surpriza prin care Ungaria vrea sa elimine conectarea cu Austria a conductei ce ar urma sa duca gazele romanesti din Marea Neagra spre Vestul Europei. Comisia arata insa ca propunerea Ungariei "nu modifica obiectivul general al crearii de rute de transport pentru a duce gazul din Marea Neagra pe pietele regionale".
Exclusiv: Pozitia oficiala a Transgaz fata de miscarea surprinzatoare a Ungariei prin care blocheaza un mare proiect energetic european. Nu avem nimic impotriva procedurilor propuse de colegii unguri, dar vrem certitudinea ca aceasta schimbare nu are un impact negativ Transgaz, compania de transport de gaze controlata de statul roman, a reactionat saptamana trecuta fata de intentia Ungariei de a bloca proiectul BRUA, o conducta ce urma sa duca si gazele din Marea Neagra spre Vestul Europei, via Austria. Intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene joi 20 iulie, directorul general al Transgaz anunta ca "nu avem nimic impotriva" propunerii Ungariei, dar si-a exprimat ingrijorari ca schimbarea proiectului initial ar putea avea impact negativ.
Reactorul 2 de la Cernavoda a fost resincronizat la Sistemul Energetic National Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca reactorul 2 a fost sincronizat, duminica, la Sistemul Energetic National, dupa ce sambata dimineta s-a deconectat automat de la SEN din cauza reaparatiei unui tranzient in partea clasica a centralei.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri