ENERGIE
Interconectorul de gaze Romania-Bulgaria a fost finalizat. Punerea in functiune, la sfarsitul lunii Transgaz anunta ca in 4 noiembrie 2016 a fost finalizata tragerea pe sub Dunare a conductei de rezerva DN 500 in lungime de 2100 metri, iar pana la finalul lunii se va finaliza si punerea in functiune. Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrarilor de pe malul romanesc si 13 milioane euro pentru partea bulgara.
Reactia Ministerului Energiei in privinta proiectului Reactoarelor 3 si 4: Pretul va fi stabilit in urma unor studii de specialitate/ Pana acum s-a investit deja 1 miliard de euro in proiect Romania a investit deja peste 1 miliard de euro in infrastructura si necesarul tehnologic dedicat reactoarele 3 si 4 de la CNE Cernavoda si fara ca acest proiect sa fie pus in practica, cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. Acesta mai sustine ca Nivelul pretului la care energia electrica produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va intra in Sistemul Energetic National la nivelul anilor 2025- 2030 va fi stabilit in urma unor studii de specialitate, dezbatute public si aprobate de autoritatile nationale si europene competente, ca parte a procesului de autorizare a proiectului in sine.
Nuclearelectrica raspunde Fondului Proprietatea in privinta proiectului Reactoarelor 3 si 4: Pe termen lung sunt estimate cresteri de preturi la energie Nuclearelectrica sustine ca proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda va aduce beneficii economico-financiare certe pentru companie. In plus, pe termen lung sunt estimate cresteri de preturi la energia electrica, mai arata Nuclearelectrica, printr-un comunicat de presa. Reamintim ca Fondul Proprietatea a spus joi ca proiectul care ar urma sa fie facut cu o companie chineza este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung.
Fondul Proprietatea: Proiectul privind Reactoarele 3 si 4 este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica daca e continuat Fondul Proprietatea considera ca proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4, care ar urma sa fie facut cu o companie chineza, este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung, se arata intr-un comunicat al Fondului.
Serghei Lavrov conditioneaza prelungirea gazoductului Turkish Stream in Grecia de garantii din partea UE ca proiectul se va realiza Rusia va prelungi gazoductul Turkish Stream pana in Grecia doar daca va primi "garantii 100%" din partea Bruxellesului ca proiectul va fi realizat, avand in vedere experienta cu South Stream, a declarat  miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agentia oficiala de presa Tass.
Drept la replica al Romelectro: Este adevarat ca s-au castigat numeroase competitii organizate de companii detinute de statul roman, insa nu numai, ci si internationale Grupul Romelectro sustine, printr-un drept la replica transmis HotNews.ro, ca a castigat licitatii si in afara tarii, nu doar cele organizate de companiile energetice romanesti de stat. Romelectro mai sustine ca nu are legaturi cu Dan Ioan Popescu. Vezi dreptul la replica transmis in urma articolului "Romelectro, firma abonata la licitatiile societatilor energetice de stat, este parte intr-un contract de 320 milioane de euro cu Romgaz, alaturi de o firma spaniola cercetata intr-un caz de coruptie".
Guvernul acorda ajutor de stat pentru inchiderea minelor Lonea si Lupeni Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind modificarea  unui ajutor de stat acordat Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea in programul de inchidere a doua mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Aramco: Piata petroliera ar urma sa se reechilibreze la inceputul anului 2017 Piata petroliera ar urma sa isi regaseasca echilibrul la inceputul lui 2017, dupa ce o oferta abundenta a determinat caderea preturilor intre jumatatea anului 2014 si inceputul lui 2016, crede presedintele gigantului petrolier saudit Aramco, citat de AFP.
Romelectro, firma abonata la licitatiile societatilor energetice de stat, este parte intr-un contract de 320 milioane de euro cu Romgaz, alaturi de o firma spaniola cercetata intr-un caz de coruptie Romgaz a incheiat un contract urias, de circa 320 milioane de euro, cu o asociere formata din firmele Romelectro SA si Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi la Iernut. HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre cum castiga Romelectro numeroase contracte mari cu societati energetice de stat. Jurnalista Emilia Sercan scria in 2007 ca "Romelectro se afla in 'cercul de relatii DIP (n.red. Dan Ioan Popescu")'. Duro Felguera, cealalta firma din asociere, este investigata in Spania intr-un caz de coruptie, care se intinde pana in Venezuela.
ANRE a modificat Codul retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, vineri, Ordinul nr. 75/2016 privind privind modificarea si completarea Codului retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul 16/2013. Modificarea Codului Retelei pentru Sistemul National de Transport (SNT) a fost determinata de necesitatea trecerii la calculul dezechilibrelor zilnice inregistrate pe piata gazelor naturale, informeza Autoritatatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Proiect de OUG privind piata energiei regenerabilelor: Impactul certificatelor verzi in facturile consumatorilor va fi de maxim 11 euro/MWh Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) stabileste prin ordin, pana la data de 1 martie a fiecarui an, cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi aferenta anului precedent, dar fara a depasi impactul la consumator de 11,1 euro/MWh (aprox.50 lei/MWh), se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta supus dezbaterii publice de catre Ministerul Energiei. Pentru anul 2017 este estimat un impact de 47 lei/MWh, comparativ cu 42 lei/MWh in 2016.
O investitie uriasa, mari semne de intrebare. Pretul energiei nucleare ce va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar urma sa fie mai mult decat dublu fata de pretul actual. Cum ar putea influenta investitia cu chinezii preturile la electricitate Energia care va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in urma investitiei pe care urmeaza sa o faca Nuclearelectrica impreuna cu o companie chineza, ar urma sa fie foarte scumpa. Coordonatorul strategiei energetice a anuntat ca pretul de referinta, negociat cu investitorul, ar urma sa fie de circa 82 euro/MWh, fata de 35 euro/MWh cat este pretul mediu acum. Intrebarea este cum va fi acoperita acea diferenta si in ce masura pretul garantat va influenta factura la consumatorul final. Chiar daca energia nucleara va fi produsa la un pret urias, Iohannis vrea ca negocierile cu chinezii sa se finalizeze cat mai rapid. Aceasta chiar si in conditiile in care compania chineza este acuzata de spionaj in SUA.
UPDATE Scenarii ale strategiei energetice: Rolul gazelor in mixul energetic ar putea creste, iar cel al carbunelor ar urma sa scada, ceea ce inseamna o dependenta mai mare de Rusia, iar biomasa va avea o pondere nesemnificativa Ministerul Energiei a prezentat in cadrul unei conferinte pe teme energetice patru scenarii de strategie energetica. Interesant este ca in toate aceste scenarii, gazele naturale vor avea un rol important, fiind prevazute cresteri in mixul energetic. Problema este ca productia de gaze onshore se va reduce, iar rezervele din Marea Neagra sunt limitate, ceea ce ar putea insemna pentru sustinerea acelui rol important in mixul energetic, o crestere a dependentei de gazele rusesti.
Ministerul Energiei, despre reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: In cazul in care negocierile cu chinezii vor esua, vom va avea in vedere toate optiunile viabile pentru continuarea proiectului. Ministerul Energiei va avea in vedere toate optiunile viabile de care dispune pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 si 4, in cazul in care negocierile cu China General Nuclear Power Group vor esua, a raspuns ministerul intrebat de HotNews.ro "Ce masuri vor fi luate daca strategia energetica va fi prezentata inainte de data de 20 decembrie, iar negocierile privind proiectul vor esua ulterior?". Ministerul Energiei nu a precizat si care sunt acele optiuni viabile. De asemenea, intrebat de ce a refuzat realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum cu acest proiect, ministerul a raspuns ca "nu a refuzat realizarea unui astfel de raport, dar a considerat ca o astfel de solicitare nu este de competenta Adunarii Generale".
Actionarii Electrica au numit un cetatean olandez in functia de membru al Consiliului de Administratie Adunarea Generala Ordinara a Electrica SA a decis, in sedinta din 21 octombrie 2016, alegerea lui Willem Jan Antoon Henri Schoeber, cetetean olandez si german, in functia de membru independent al Consiliului de Administratie al companiei. Numirea este facuta in urma vacantarii unei pozitii in Consiliul de Administratie, dupa ce Michael Boersma a renuntat la functia de membru incepand cu data de 1 Mai 2016, anunta Electrica.
Asociatia furnizorilor de energie: Modificarile aduse Legii energiei in Parlament pot crea disfunctionalitati pe piata energiei Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) critica modificarile aduse asupra Legii energiei 123/2012 in Parlament. "Apreciem ca punerea in aplicare a noilor modificari poate crea premisele unor interpretari si aplicari abuzive ori eronate. Ne exprimam surprinderea fata de modul in care s-a decis aprobarea unor amendamente, care- in opinia noastra- pot produce controverse si pot crea disfunctionalitati pe piata energiei", se arata intr-un comunicat al AFEER. Vezi care sunt explicatiile AFEER.
Klaus Iohannis considera ca negocierile privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi finalizate "într-un termen rezonabil, poate la anul" Presedintele Klaus Iohannis spera ca vor fi progrese semnificative legate de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. "Autoritatile guvernamentale, impreuna cu conducerea Companiei Nationale, lucreaza la aceste negocieri (n.red. cu o companie chineza), pe care eu imi imaginez ca le-ar putea finaliza intr-un termen rezonabil, poate la anul, si, atunci, putem sa intram intr-o zona efectiva de dezvoltare a investitiei, care ar fi benefica pentru Romania", a declarat marti Iohannis, cu ocazia unei vizite la centrala nucleara de la Cernavoda.
Actionarii Nuclearelectrica au aprobat extinderea pana pe 20 decembrie a negocierilor cu chinezii pentru reactoarele 3 si 4. In schimb, au respins realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum pe acest proiect Actionarii Nuclearelectrica au decis luni sa extinda pana pe 20 decembrie 2016 negocierile cu China General Nuclear Power Group (CGNPC) pentru un acord asupra investitiei privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Nu este prima extindere a negocierilor, o decizie asemanatoare fiind luata si in vara, negocierile fiind extinse cu patru luni. Actionarii au mai decis sa respinga intocmirea unui raport de catre Consiliul de Administratie al societatii prin care sa fie prezentate sumele cheltuite pana acum pentru proiectul privind reactoarele 3 si 4.
Claudiu Dumbraveanu, fostul vicepresedinte ANRE, acuzat de luare de mita in dosarul ANRE-ENEL, a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbraveanu, a fost achitat, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care DNA il acuza de luare de mita, decizia de achitare, una definitiva, fiind data si pentru ceilalti inculpati, informeaza Mediafax. Judecatorii au respins apelul formulat de procurorii anticoruptie la decizia prin care Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Claudiu Dumbraveanu pentru luare de mita, pe Florin Gugu, fost director in cadrul ENEL, pentru dare de mita, si Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International SRL, pentru complicitare la luare de mita.
Secretar de stat in Ministerul Energiei: Romania risca o procedura de infringement din cauza modificarilor aduse Legii energiei in Parlament Comisia Europeana ar putea declansa o procedura de infringement impotriva Romaniei, intrucat modificarile aduse Legii energiei in Parlament sunt susceptibile ca ar afecta concurenta in piata, a declarat, pentru Agerpres, Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă