ENERGIE
OMV Petrom a obtinut un profit de un miliard lei in 2016 OMV Petrom a inregistrat un profit de 1,04 miliarde lei in 2016, dupa ce in 2015 a raportat o pierdere de aproape 700 milioane de lei, potrivit raportului privind rezultatele financiare. Potrivit acestuia, anul trecut vanzarile au scazut cu 10% comparativ cu 2015, la 16,2 miliarde lei. De asemenea, a fost inregistrata o scadere a investitiilor.
ANRE: Compania Black Sea Oil & Gas va incepe productia de gaze naturale in Marea Neagra anul viitor Compania Black Sea Oil & Gas va incepe productia de gaze in Marea Neagra la mijlocul anului viitor, moment in care Romania va deveni si exportator de gaze, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), potrivit Agerpres.
E.ON: Gazele pentru consumatorii casnici s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10% / ANRE: Legea prevede liberalizarea preturilor, dar cresterile vor fi mai mici de 10% Gazele pentru populatie s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, cand va fi eliminat calendarul de liberalizare a preturilor la gazele din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, a declarat pentru Agerpres directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak. "Daca nu se va face nimic, presiunea pe pretul platit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de cresteri de doua cifre pentru consumatorii finali, daca ANRE (n.red. Autoritatea de Reglementare in Energie) nu ia masuri", a spus Hajdinjak. Pe de alta parte, contactat de HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, a spus ca legislatia prevede liberalizarea preturilor de la 1 aprilie, conform reglementarilor europene, iar o eventuala scumpire nu va ajunge la 10%.
Profitul Nuclearelectrica a scazut cu 27% in 2016 Nuclearelectrica a inregistrat in 2016 un profit net de 108,7 milioane de lei, cu 27% mai mic fata de anul anterior, potrivit raportului preliminar privind rezultatele financiare. Nuclearelectrica sustine ca diferenta intre profitul net aferent anului 2016 si cel aferent anului 2015 provine din influenta negativa a fluctuatiei cursurilor valutare (EUR, USD, CAD in principal), astfel ca anul trecut s-a inregistrat un rezultat financiar negativ.
Profitul Transelectrica a scazut cu 20,6% in 2016 Transelectrica a obtinut in 2016 un profit net de 286 milioane lei, cu 20,6% mai mic fata de anul anterior, pe fondul reducerii tarifelor de transport al energiei, aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), potrivit raportului preliminar privind situatia financiara.
Cum apar dezinformarile privind asa-zisa criza energetica din Romania De la inceputul anului, in Romania este intretinuta o falsa criza energetica, ba prin declaratii inadecvate ale unor ministri, ba prin tot felul de interpretari alarmiste de catre presa ale datelor oficiale. In realitate, nimic nu indica o criza energetica. Dimpotriva, capacitatile de productie ale Romaniei au facut fata cu succes unei ierni ceva mai dificile, existand chiar si surplus semnificativ, care s-a dus la export. Nu este clar cum s-a ajuns la propagarea unor informatii care pot starni panica pe piata si chiar influenta pretul energiei, asa cum s-a si intamplat in luna ianuarie.
UPDATE Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat ca ENEL sa plateasca statului roman 400 milioane de euro Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat, dupa un proces care a durat doi ani si jumatate, ca societatea ENEL trebuie sa plateasca statului roman 401 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. In vara lui 2014,  Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica, a demarat o actiune impotriva ENEL la Curtea Internationala de Arbitraj pentru plata unei sume de 521 milioane de euro. ENEL nu a recunoscut aceasta suma, considerand ca are de platit mult mai putin, propunand 250 de milioane de euro. UPDATE 1 ENEL confirma ca a primit decizia arbitrajului de la Paris. UPDATE 2 Fostul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, spera ca Romania sa foloseasca aceasta suma importanta de bani, obtinuta la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investitii.
Ministerul Energiei: Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, exista suficiente unitati de productie si stocuri de combustibili pentru acoperirea intregului necesar de consum al tarii, Romania inregistrand inclusiv disponibilitati pentru export (de ex. azi noapte, Romania a exportat in intervalul 3, circa 483 MW). Comunicatul a fost transmis dupa ce a aparut in presa informatia ca productia nationala de energie electrica nu mai poate acoperi consumul tarii luni dimineata, fiind facute importuri.
Descoperirile de noi zacaminte de petrol si gaze s-au prabusit la minimul ultimilor 60 de ani Descoperirile de noi zacaminte de petrol si gaze au cazut pana la minimul ultimilor 60 de ani, in conditiile in care companiile pun frana activitatilor de explorare, iar mari zone petrolifere sunt tot mai greu de gasit, scrie Financial Times.
Nord Stream 2, elefantul din camera Comisiei Europene. Necesitate, monopol sau influenta ruseasca in UE? Saptamana trecuta, Comisia Europeana a lansat a doua parte din "State of the Energy Union". Potrivit Comisiei, UE ramane pe calea cea buna pentru a atinge obiectivele pentru anul 2020, privind reducerea emisiilor cu efect de sera, eficienta energetica si energiile regenerabile, scrie euobserver.com. In ciuda acestui progres, "State of the Energy Union" nu a reusit sa faca o mentiune cu privire la cea mai mare problema care ameninta sa deraieze o mare parte a lucrarilor: conducta Nord Stream 2 de gaze naturale intre Rusia si Germania. Atlantic Council scria intr-un material intitulat "Caii troieni ai Rusiei", reteaua prin care Moscova incearca sa influenteze politicile europene, ca una dintre strategiile folosite cu succes de Rusia este recrutarea de lideri politici germani pentru proiecte energetice precum gazoductul Nord Stream.
ANRE a aprobat noi reguli pentru furnizorii de energie: Contractele de export trebuie transmise in copie operatorului pietei de energie electrica Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri un ordin privind reguli de publicare a informatiilor aferente tranzactiilor incheiate pe piata de energie electrica. Ordinul instituie ca obligatie pentru partile implicate in contractele incheiate pe piata reglementata sau de export sa transmita operatorului pietei de energie electrica (OPCOM) o copie a acestor contracte, in termen de maxim 7 zile de la data incheierii lor, respectiv maxim 7 zile pentru contractele incheiate inainte de intrarea in vigoare a Ordinului.
Secretar de stat in Ministerul Energiei sustine ca a cerut ANRE ca explozia preturilor la energie pe bursa sa nu se regaseasca in facturile platite de populatie Secretarul de stat Robert Tudorache s-a intalnit miercuri, la sediul Ministerului Energiei, cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, Consiliului Concurentei, OPCOM si Transelectrica, pentru a discuta despre cresterile masive ale preturilor la energie pe bursa. "In discutiile de astazi am insistat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei sa se asigure ca aceasta situatie fara precedent nu se va resimti in facturile platite de populatie", a declarat Robert Tudorache, potrivit unui comunicat de presa.
ACUE: Cresterea masiva a preturilor energiei ar putea afecta alimentarea consumatorilor Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) sustine, printr-un comunicat de presa, ca neonorarea contractelor coroborata cu o crestere masiva a preturilor energiei electrice tranzactionate pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si Piata de Echilibrare (PE) este de natura sa afecteze alimentarea cu energie electrica a consumatorilor casnici si a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal.
Asociatia furnizorilor de energie solicita ANRE sa urgenteze analiza anuntata, legata de cresterea nejustifica a preturilor pe bursa Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) isi exprima ingrijorarea fata de situatia actuala de pe piata energiei, respectiv cresterile foarte mari ale pretului energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM, se arata intr-un comunicat de presa. AFEER solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa urgenteze analiza anuntata asupra motivelor care au dus la cresterea preturilor. In acelasi timp, AFEER atrage atentia ca "informatiile alarmiste creeaza panica in piata, sunt complet inutile si este de recomandat sa fie evitate in aceste momente critice, mai ales atunci cand vin din partea autoritatilor".
Cum arata bugetul pe 2017 Bugetul pe 2017, aprobat marti de Guvern, este construit cu incadrarea in limita de deficit bugetar de 3% din PIB si asigura alocarea a 2% din PIB bugetului MApN, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, suma alocata investitiilor in bugetul pentru 2017 este de 39,4 miliarde lei, reprezentand 4,84% din PIB, cu 10 miliarde lei mai mult decat anul trecut. Vezi cat au primit si celelalte ministere.
Piata energiei este bulversata, preturile au explodat artificial, iar Ministerul Energiei nu are nicio reactie Cresterea preturilor la energie pe bursa (Piata Zilei Urmatoare) pare fara oprire. Chiar daca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Consiliul Concurentei au anuntat ca vor analiza motivele pentru care au explodat preturile in ultimele trei saptamani, energia continua sa se scumpeasca. Piata energiei este bulversata, dar cu toate acestea reprezentantii Ministerul Energiei nu au nicio reactie. In schimb, in urma cu trei saptamani, ministrul Toma Petcu a putut face o serie de declaratii alarmiste, care ar fi putut influenta piata energiei. Un regulament european (REMIT) interzice manipularile si difuzarea de zvonuri inselatoare pe piata energiei.
Ministrul energiei Toma Petcu ar fi internat intr-un spital din Romania Ministrul energiei Toma Petcu este internat intr-un spital din Romania pentru tratament de scurta durata, informeaza Ministerul Energiei. "Ca atare in va relua activitatea in scurt timp. Intre timp, atributiile ministrului au fost delegate secretarului de stat Robert Tudorache", mai precizeaza Ministerul Energiei. Romania TV informase ca ministrul s-ar afla intr-o clinica din Viena. UPDATE este internat in spital pentru o afectiune superficiala si va reveni la birou in maximum doua saptamani, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Teodora Metiu, consilier personal al ministrului.
Energy Holding a pierdut procesul cu Hidroelectrica, prin care a cerut despagubiri de 250 milioane euro. Decizia este definitiva Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza companiei de stat Hidroelectrica in procesul cu traderul Energy Holding, controlat de Bogdan Buzaianu, prin care traderul solicita despagubiri de 250 milioane euro de la Hidroelectrica pentru denuntarea contractului de vanzare energie, a anuntat marti fostul administrator judiciar, Euro Insol, potrivit News.ro.
Cristian Busu a primit inca un mandat de un an ca presedinte al Consiliului de Administratie al Electrica Consiliul de Administratie al Electrica a decis pe 27 ianuarie 2017 numirea lui Cristian Busu in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie pentru un mandat de un an. Tot pe 27 ianuarie, Consiliul de Administratie a hotarat revocarea lui Ramiro Robert Eduard Angelescu din functia de director executiv al Directiei Coordonare Vanzari.
Electrica se asteapta la un grad scazut de recuperare a sumei 36,3 milioane de lei de la Transenergo, furnizor care si-a cerut insolventa Electrica avea la data de 27 ianuarie 2017, pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane lei aferenta clientului sau Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Romania, firma care si-a cerut pe 17 ianuarie insolventa. "Ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa a clientulului, in timp ce ELSA si un alt jucator de pe piata au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolventa a acestuia, conducerea se asteapta la un grad scazut de recuperare din valoarea totala a expunerii", se arata intr-un comunicat al Electrica transmis BVB.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version