EUROFONDURI
167,9 milioane euro - cheltuiti de Romania in proiecte POSDRU si blocati la rambursare de Comisia Europeana Comisia Europeana a blocat, prin procedura de intrerupere, plata a 167,9 milioane de euro catre Romania, reprezentand cheltuieli efectuate in proiecte europene derulate in Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a informat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la solicitarea HotNews.Romania a pierdut 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura 2007-2013 ​Romania a pierdut circa 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala alocate in perioada de programare 2007-2013, din cauza dezangajarii si a corectiilor financiare, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Romania a selectat achizitii IT de 200 de milioane de euro facute de institutii si vrea sa le deconteze de la Comisia Europeana Romania vrea sa creara Comisiei Europene sa-i deconteze achizitii publice facute de institutii in cadrul unor proiecte de informatizare a administratiei, finantate initial din bani de la bugetul de stat sau din imprumuturi, in asa-numita procedura a proiectelor retrospective, a informat Ministerul Fondurilor Europene.
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru gestionarea fondurilor europene: Prefinantarea se va acorda in transe, pentru o perioada de maxim 3 luni Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Conform mecanismului aplicabil cererilor de plata, prefinantarea se acorda in transe, pentru o perioada de maxim 3 luni, fara ca perioada pentru care se acorda ultima transa sa depaseasca durata contractului/deciziei/ordinului de finantare.
Romania va primi asistenta din partea BERD pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene Guvernul a aprobat miercuri finalizarea negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si semnarea Memorandumului de Intelegere privind asistenta de care tara noastra va beneficia in implementarea proiectelor cu finantare din instrumentele structurale ale Uniunii Europene. Sprijinul pe care Romania l-a solicitat in acest sens vizeaza intarirea capacitatii autoritatilor publice in formularea politicilor si strategiilor, planificare sectoriala si implementare de proiecte, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Guvernul spune ca a platit in decembrie peste 1 miliard de euro beneficiarilor care au realizat proiecte europene Guvernul a platit 5,035 miliarde de lei, adica aproximativ 1,11 miliarde de euro, in luna decembrie 2015, beneficiarilor care au derulat proiecte pe fonduri structurale si de coeziune, in prioada de programare 2007-2013, a informat, joi, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat remis HotNews.
Cati bani a pompat Uniunea Europeana in Romania in cei 9 ani de la aderare Comisia Europeana a pompat fonduri europene de circa 20 de miliarde de euro in Romania, in cei 9 ani scursi de la aderarea la UE, in conditiile capacitatii reduse a tarii de absorbtie a banilor comunitari. HotNews va prezinta situatia detaliata a absorbtiei fondurilor europene din anul 2007 pana acum.Vezi in articol tabelele cu absorbtia fondurilor europene in fiecare an, din 2007 pana in prezent.
Premierul Ciolos a numit un specialist in constructii in functia de secretar de stat la Fonduri UE​ ​Premierul Dacian Ciolos a numit in functia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene un specialist in constructii, Emanoil Radu Dascalu.
Prof. dr. Dacian Dragos, Universitatea Babes Bolyai: Sunt functionari pusi in situatia de a se lupta cu decidentii politici pentru corectitudinea procesului de achizitie publica Profesor de drept administrativ si european la Universitatea Babes Bolyai (UBB), Dacian Dragos este unul dintre putinii universitari romani care publica la nivel international in domeniul achizitiilor publice. In 2015, Dacian Dagos a moderat seminarele proiectului "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" derulat de Freedom House Romania si OLAF. Materialul face parte din proiectul "Better legal protection for EU financial interests in Romanian public procurement", sprijinit de Programul Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene.
Masurile anti-frauda in noua legislatie UE, Documentul Unic European si Tertul sustinator Directivele europene contin prevederi clare privind masurile antifrauda. Se refera la cerintele minime de indeplinit de catre companii pentru a putea participa la procedurile de achizitie publica, la trasabilitatea procedurilor de achizitie si transparenta procesului de luare a deciziilor in cadrul procedurilor de achizitie precum si la crearea unor proceduri vizand identificarea, prevenirea si solutionarea conflictelor de interese.
Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE Proiectul "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" a fost derulat de Freedom House Romania si OLAF in perioada iunie - decembrie 2015. Gandit ca o masura de preventie a fraudei in achizitiile publice, proiectul a avut drept public tinta practicienii in acest domeniu: functionari si personal din departamentele de achizitii si investitii ale autoritatilor contractante, precum si avocati si consultati care au dorit sa-si imbunatateasca expertiza in gestionarea achizitiilor publice din fonduri europene.
Dan Barna, Structural Consulting Group: Un impact fabulous. Fara ghilimele. Despre ce ce e vorba? Managing partner la Structural Consulting Group (fonduri-structurale.ro), Dan Barna a fost unul dintre speakerii proiectului "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" derulat de Freedom House Romania si OLAF.
DOCUMENT ​Ministerul Fondurilor UE: Romania trebuie sa "dea din buzunar" aproape 1,2 miliarde de euro, pentru proiecte europene neterminate in cadrul financiar 2007-2013 Autoritati publice centarle si locale precum si beneficiari privati trebuie sa cheltuiasca din banii lor sau de la bugetul de stat, in total, 1,189 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte europene incepute, dar care nu pot fi incheiate in perioada de programare 2007-2013 si care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020. Informatia a fost prezentata, marti, de ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, intr-o conferinta de presa.
Romania - absorbtie zero a fondurilor structurale, ca rambursari de cheltuieli, in primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020. Putine proiecte pregatite si conditionalitati sectoriale finalizate Romania are absorbtie de fonduri structurale si de coeziune zero, atat ca rambursari de la Comisia Europeana pentru cheltuieli efectuate in proiecte, cat si ca sume cerute de la Bruxelles, in perioada de programare 2014-2020, a declarat, marti, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. Ea a precizat ca primii doi ani ai perioadei de programare au fost pentru planificare, insa a recunoscut ca Romania nici nu a pregatit proiecte majore pana acum in noul ciclu financiar.
​VIDEO interviu. Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu: Era de preferat ca beneficiarii POSDRU sa isi organizeze mai bine proiectele, dar isi vor primi banii. Cum a cheltuit miliarde de euro o tara cu 40% din populatie in risc de saracie si excluziune sociala Noul ministru al Fondurilor Europene, Aura Raducu, a dat asigurari, intr-un interviu acordat HotNews, ca beneficiarii care au derulat proiecte in cadrul POSDRU isi vor primi banii cheltuiti corect, dupa ce mai multe organizatii non-guvernamentale si patronate au amenintat statul cu procese colective daca nu le sunt rambursate cheltuielile efectuate in proiectele din programul de resurse umane. Ministrul a afirmat insa ca beneficiarii POSDRU ar fi trebuit sa isi organizeze mai bine proiectele, pentru a nu impinge finalizarea acestora catre sfarsitul anului 2015, cand se incheie perioada de programare 2007-2013, si trebuie respectate anumite termene impuse de Comisia Europeana.
​VIDEO Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, spune ca fiul sau a lucrat la compania Teamnet, dar ca nu exista interferente intre activitatea ei si a lui Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a mentionat, intr-un interviu acordat HotNews, ca fiul sau a lucrat ca account manager la compania IT Teamnet, care a avut diverse conracte legate de fondurile europene, insa ea sustine ca in prezent acesta nu mai activeaza in aceasta firma si ca activitatea lui nu are interferente cu mandatul ei de ministru.
Minister: Beneficiarii POSDRU isi pot primi rambursarile si dupa 31 decembrie 2015. Peste 430 milioane euro, risc de dezangajare in program Organizatiile non-guvernamentale, sindicatele, patronatele si alti beneficiari care au derulat proiecte europene in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si nu li s-au rambursat cheltuielile pana acum isi vor putea primi banii de la Autoritatea de Management a POSDRU si dupa 3 decembrie 2015, precizeaza, vineri, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat remis StartupCafe. In schimb, Romania risca sa piarda peste 430 de milioane de euro, in anul 2015, prin dezangajari doar din POSDRU, bani pusi la dispozitie de Comisia Europeana, dar necheltuiti de beneficiari.
UPDATE Patronate si ONG-uri ameninta Guvernul cu procese colective, pentru platile din POSDRU Situatie exploziva la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resursalor Umane 2007-2013: Coniliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNPIMMR), Camera de Comert si Industrie a Romaniei impreuna cu o serie intreaga de organizatii non-guvernamentale care au derulat proiecte POSDRU ameninta  Guvernul cu procese colective, plangandu-se ca autoritatile nu le mai ramburseaza cheltuielile efecuate in proiecte.
Banca Europeana de Investitii va asigura sprijin autoritatilor romane pentru imbunatatirea gestionarii fondurilor europene Banca Europeana de Investitii va asigura sprijin autoritatilor romane pentru imbunatatirea managementului si consolidarii absorbtiei Fondurilor Europene Structurale si de Investitii, realizarea agendei de reforme structurale si investitii in sectorul public, in vederea realizarii obiectivelor din Acordul de Parteneriat 2014-2020. In acest sens, va fi semnat un Memorandum de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii, decizie luata miercuri de Executiv.
Guvernul a aprobat o corectie financiara de 2% solicitata de Comisia Europeana referitoare la Cresterea Competitivitatii Economice Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, aplicarea corectiei financiare de 2% solicitata de Comisia Europeana la nivelul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE). Corectia este pentru cheltuielile efective aferente contractelor de finantare incheiate cu beneficiari intreprinderi mici si mijlocii pentru care au fost deja incluse cheltuieli in declaratiile de cheltuieli si in aplicatiile de plata transmise Comisiei Europene.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă