EUROFONDURI
Ministru: Romania are rata de absorbtie de 62% la fondurile structurale si de coeziune vechi. Cine plateste corectiile financiare cauzate de nereguli Romania inregistreaza o rata de absorbtie de circa 62% la fondurile structurale si de coeziune alocate tarii in perioada 2007-2013, insa mai poate primi bani de la Comisia Europeana pana in aprilie 2017, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. Ea a precizat ca pregateste masuri pentru plata unor corectii financiare catre Comisia Europeana, din cauza neregulilor inregistrate in absorbtia fondurilor UE de catre Romania in anii anteriori.​LISTA Adevaratul examen pentru primari: 66 proiecte de apa si canal, de miliarde de euro, pe care trebuie sa le urmarim cand ne dam votul Autoritatile locale si companiile de utilitati din subordinea lor vor putea sa ceara circa 3 miliarde de euro din fonduri europene in perioada 31 martie - 31 decembrie 2016, pentru contructia si modernizarea retelelor de apa si canalizare, in toata tara. Apelurile de proiecte care vor fi deschise de Ministerul Fondurilor Europene reprezinta si un examen real pe care primarii si consilierii judeteni si locali in functie ar trebui sa-l sustina in campania electorala pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.
OUG aprobat de Guvern: Primariile se vor putea imprumuta de la Trezorerie, in limita a 400 de milioane de lei, pentru finalizarea unor proiecte din fonduri europene Guvernul a aprobat miercuri, prin Ordonanta de Urgenta, unele masuri in scopul asigurarii finantarii necesare administratiei publice locale sa finalizeze, pana la 30 iunie 2016, 222 de proiecte finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013 si Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013. Unitatile administrativ-teritoriale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara pot solicita in cursul anului 2016 contractarea de imprumuturi de la Trezorerie, din venituri din privatizare, in limita sumei de 400 de milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile.
Mica revolutie din agricultura anuntata de guvern: numarul taranilor si micilor fermieri care vor putea lua bani europeni va creste de sase ori Guvernul condus de inginerul horticultor Dacian Ciolos a anuntat luni intr-un sat din judetul Alba o mica revolutie pentru satul romanesc: un pachet de masuri care sa creasca exponential numarul micilor fermieri care pot lua bani europeni. Plecand de la constatarea bazata pe o cercetare academica, potrivit careia "fermele foarte mari nu raspund nevoilor sociale, in zonele cu cele mai mari ferme din Romania sunt si zonele cu cele mai intinse pungi de saracie", guvernul a anuntat o serie de masuri prin care numarul taranilor care vor putea lua fonduri europene ar putea creste exponential. Printre masuri se numara scaderea pragului de productivitate, dar si eliminarea unor acte birocratice, precum si eliminarea prevederii privind detinerea unei suprafete agricole compacte pentru cei care solicita bani UE pe anumite masuri din PNDR.Daca planul lansat de Ciolos va functiona si fermele mici vor deveni mai productive, unul dintre efecte ar putea fi scaderea tendintei de vanzare a micilor terenuri agricole
Asistenti de la BEI, BERD si BM vor ajuta Romania sa implementeze proiectele finantate din fonduri europene Romania va beneficia de expertiza Bancii Europene de Investitii (BEI), a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a Bancii Mondiale (BM) pentru modernizarea administratiei publice, sprijinirea reformelor structurale si pentru pregatirea si implementarea proiectelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI), informeaza Guvernul. Scopul este cresterea ratei de absorbtie in perioada de programare actuala 2014-2020 si pregatirea perioadei urmatoare de programare.
Comisia Europeana critica dur Romania: Studiile pentru infrastructura sunt de proasta calitate, iar prioritatile strategice sunt afectate de factori politici Romania are una dintre cele mai slabe infrastructuri de trasport din Europa, din cauza influentei politice in stabilirea prioritatilor strategice in domeniu si a pregatirii proaste a lucrarilor, sustine Comisia Europeana in raportul de tara prezentat, miercuri, la Bucuresti.
167,9 milioane euro - cheltuiti de Romania in proiecte POSDRU si blocati la rambursare de Comisia Europeana Comisia Europeana a blocat, prin procedura de intrerupere, plata a 167,9 milioane de euro catre Romania, reprezentand cheltuieli efectuate in proiecte europene derulate in Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a informat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la solicitarea HotNews.
Romania a pierdut 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura 2007-2013 ​Romania a pierdut circa 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala alocate in perioada de programare 2007-2013, din cauza dezangajarii si a corectiilor financiare, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Romania a selectat achizitii IT de 200 de milioane de euro facute de institutii si vrea sa le deconteze de la Comisia Europeana Romania vrea sa creara Comisiei Europene sa-i deconteze achizitii publice facute de institutii in cadrul unor proiecte de informatizare a administratiei, finantate initial din bani de la bugetul de stat sau din imprumuturi, in asa-numita procedura a proiectelor retrospective, a informat Ministerul Fondurilor Europene.
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru gestionarea fondurilor europene: Prefinantarea se va acorda in transe, pentru o perioada de maxim 3 luni Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Conform mecanismului aplicabil cererilor de plata, prefinantarea se acorda in transe, pentru o perioada de maxim 3 luni, fara ca perioada pentru care se acorda ultima transa sa depaseasca durata contractului/deciziei/ordinului de finantare.
Romania va primi asistenta din partea BERD pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene Guvernul a aprobat miercuri finalizarea negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si semnarea Memorandumului de Intelegere privind asistenta de care tara noastra va beneficia in implementarea proiectelor cu finantare din instrumentele structurale ale Uniunii Europene. Sprijinul pe care Romania l-a solicitat in acest sens vizeaza intarirea capacitatii autoritatilor publice in formularea politicilor si strategiilor, planificare sectoriala si implementare de proiecte, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Guvernul spune ca a platit in decembrie peste 1 miliard de euro beneficiarilor care au realizat proiecte europene Guvernul a platit 5,035 miliarde de lei, adica aproximativ 1,11 miliarde de euro, in luna decembrie 2015, beneficiarilor care au derulat proiecte pe fonduri structurale si de coeziune, in prioada de programare 2007-2013, a informat, joi, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat remis HotNews.
Cati bani a pompat Uniunea Europeana in Romania in cei 9 ani de la aderare Comisia Europeana a pompat fonduri europene de circa 20 de miliarde de euro in Romania, in cei 9 ani scursi de la aderarea la UE, in conditiile capacitatii reduse a tarii de absorbtie a banilor comunitari. HotNews va prezinta situatia detaliata a absorbtiei fondurilor europene din anul 2007 pana acum.Vezi in articol tabelele cu absorbtia fondurilor europene in fiecare an, din 2007 pana in prezent.
Premierul Ciolos a numit un specialist in constructii in functia de secretar de stat la Fonduri UE​ ​Premierul Dacian Ciolos a numit in functia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene un specialist in constructii, Emanoil Radu Dascalu.
Prof. dr. Dacian Dragos, Universitatea Babes Bolyai: Sunt functionari pusi in situatia de a se lupta cu decidentii politici pentru corectitudinea procesului de achizitie publica Profesor de drept administrativ si european la Universitatea Babes Bolyai (UBB), Dacian Dragos este unul dintre putinii universitari romani care publica la nivel international in domeniul achizitiilor publice. In 2015, Dacian Dagos a moderat seminarele proiectului "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" derulat de Freedom House Romania si OLAF. Materialul face parte din proiectul "Better legal protection for EU financial interests in Romanian public procurement", sprijinit de Programul Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene.
Masurile anti-frauda in noua legislatie UE, Documentul Unic European si Tertul sustinator Directivele europene contin prevederi clare privind masurile antifrauda. Se refera la cerintele minime de indeplinit de catre companii pentru a putea participa la procedurile de achizitie publica, la trasabilitatea procedurilor de achizitie si transparenta procesului de luare a deciziilor in cadrul procedurilor de achizitie precum si la crearea unor proceduri vizand identificarea, prevenirea si solutionarea conflictelor de interese.
Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE Proiectul "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" a fost derulat de Freedom House Romania si OLAF in perioada iunie - decembrie 2015. Gandit ca o masura de preventie a fraudei in achizitiile publice, proiectul a avut drept public tinta practicienii in acest domeniu: functionari si personal din departamentele de achizitii si investitii ale autoritatilor contractante, precum si avocati si consultati care au dorit sa-si imbunatateasca expertiza in gestionarea achizitiilor publice din fonduri europene.
Dan Barna, Structural Consulting Group: Un impact fabulous. Fara ghilimele. Despre ce ce e vorba? Managing partner la Structural Consulting Group (fonduri-structurale.ro), Dan Barna a fost unul dintre speakerii proiectului "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" derulat de Freedom House Romania si OLAF.
DOCUMENT ​Ministerul Fondurilor UE: Romania trebuie sa "dea din buzunar" aproape 1,2 miliarde de euro, pentru proiecte europene neterminate in cadrul financiar 2007-2013 Autoritati publice centarle si locale precum si beneficiari privati trebuie sa cheltuiasca din banii lor sau de la bugetul de stat, in total, 1,189 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte europene incepute, dar care nu pot fi incheiate in perioada de programare 2007-2013 si care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020. Informatia a fost prezentata, marti, de ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, intr-o conferinta de presa.
Romania - absorbtie zero a fondurilor structurale, ca rambursari de cheltuieli, in primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020. Putine proiecte pregatite si conditionalitati sectoriale finalizate Romania are absorbtie de fonduri structurale si de coeziune zero, atat ca rambursari de la Comisia Europeana pentru cheltuieli efectuate in proiecte, cat si ca sume cerute de la Bruxelles, in perioada de programare 2014-2020, a declarat, marti, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. Ea a precizat ca primii doi ani ai perioadei de programare au fost pentru planificare, insa a recunoscut ca Romania nici nu a pregatit proiecte majore pana acum in noul ciclu financiar.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică