EUROFONDURI
Seful Antifraudei europene: E bine ca sunt investigatii in Romania, mai ingrijorat sunt de statele in care nu se raporteaza fraude. 231,7 milioane de euro, impactul neregulilor depistate de DLAF in proiectele europene 2007-2013 ale Romaniei Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de investigatii efectuate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), privind posibile fraude cu fonduri europene, pe anul 2015, ceea ce arata buna colaborare cu autoritatile romane, a declarat, miercuri, seful OLAF, Giovanni Kessler, care s-a aratat mai ingrijorat de statele membre in care nu sunt raportari de frauda. Pe de alta parte, in toata perioada de programare 2007-2013, Departamentul de Lupta Anti-Frauda (DLAF) din Romania a gasit nereguli cu impact financiar de circa 231,7 milioane de euro, la proiectele din tara.STS: Solicitantii de fonduri europene vor putea folosi o versiune imbunatatita a aplicatiei de depunere a proiectelor, incepand de luni, estimativ Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) spune ca a ameliorat deja situatia sistemului electronic MySMIS 2014 prin care solicitantii de fonduri euroene depun proiecte si ca, incepand de lunea viitoare, estimativ, va fi disponibila o versiune imbunatatita a aplicatiei.
Ministrul Agriculturii: UE va folosi pentru imigranti banii necheltuiti de Romania pentru dezvoltare rurala intr-un an Fondurile ce raman anual necheltuite din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), de catre Romania si de catre alte state membre, din sumele pe care tarile si le asuma in fiecare an, vor fi directionate catre imigranti, a declarat joi pentru News.ro ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a subliniat, insa, ca nu este vorba de bani pierduti, pentru ca Romania are timp pana in anul 2022 sa cheltuiasca intreaga suma alocata.
Ghidul Programului "Diaspora Start-Up", lansat in consultare publica: 30 milioane de euro din bani europeni pentru romanii din diaspora care vor sa deschida o afacere in tara Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, anunta lansarea in consultare publica a Ghidului Programului "Diaspora Start-Up". Finantarea, in valoare de 30 milioane euro, este realizata prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 si are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului in randul cetatenilor romani din diaspora si a celor recent reintorsi in tara, anunta Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.
UPDATE Solicitantii de fonduri europene se plang de blocaje repetate in sistemul electronic de depunere a proiectelor. Minister: Rezolvam problemele, prezint scuze utilizatorilor. Ce masuri a anuntat MFE Sistemul electronic de gestionare a fondurilor europene in Romania, MySMIS 2014, realizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Ministerul Fondurilor Europene, s-a blocat joi din nou, dupa luni intregi de functionare greoaie, se plang o serie de solicitanti care acceseaza bani europeni. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, pentru HotNews, ca blocajele vor fi rezolvate, in cursul zilei de joi lucrandu-se la sistem. HotNews a solicitat informatii si de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, urmand sa le publicam atunci cand le vom primi.
Guvernul vrea sa schimbe continutul invatamantului gimnazial, pentru ca lipsesc activitatile practice Continutului invatamantului, programelor scolare si manualelor din Romania le lipsesc activitatile practice, spune Guvernul, care vrea sa modifice invatamantul gimnazial obligatoriu in cadrul unui proiect european cu valoare totala de 38,25 milioane de euro.
Ministerul Fondurilor Europene vrea sa isi finalizeze sistemul electronic cu experti de analiza de business IT care au facut stiinte politice Ministerul Fondurilor Europene vrea sa cumpere servicii de consultanta de la privati pentru asistarea propriilor angajati in dezvolarea si desemnarea sistemelor electronice de gestionare a banilor europeni. MFE vrea un operator economic care sa puna la dispozitie experti de analiza de business IT care sa fi absolvit, de exemplu, studii superioare de stiinte politice sau administrate publica.
ANCS: In 2016 au fost contractate 604 milioane de euro din fondurile europene pentru cercetare Valoarea totala a fondurilor europene contractate prin Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica si Inovare pe parcursul anului 2016 este de 604 milioane de euro (2.718 milioane lei), 62% din suma totala alocata pentru exercitiul financiar 2014-2020 domeniului cercetare-dezvoltare-inovare in cadrul Axei 1 a Programului Operational Competitivitate 2014-2020, informeaza ANCS.
Ministru: Intarzieri grave la sistemul IT de gestionare a fondurilor UE Ministrul Fondurilor Europene, Cristain Ghinea, spune ca gasit intarzieri grave in executia sistemului informatic de gestionare a fondurilor europene, MySMIS, cand a preluat mandatul, in aprilie 2016, motiv pentru care a organizat o structura permanenta in Ministerul Fondurilor Europene pentru gestionare aplicatiei online.
RAZBOI pe FACEBOOK. Ministrul Ghinea ii raspunde comisarului Cretu: Guvernul Ponta nu a miscat nimic, iar Facebook-ul doamnei Cretu nu s-a ingrijorat atunci/ Comisarul Cretu vine cu replica intr-un comentariu la postarea lui Ghinea :) Escaladeaza disputa dintre ministrul tehnocrat al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, si social-democrati: miercuri ministrul a declarat ca fostul Guvern Ponta "nu a miscat nimic" pentru finalizarea cadrului institutional romanesc de fonduri europene, dar atunci comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu (PSD), nu si-a exprimat ingrijorarea. Comisarul european, Corina Cretu, i-a replicat intr-un comentariu la postarea ministrului Ghinea, afirmand ca  a dat publicitatii documente ale comisiei care arata avansurile catre statele membre, "avansuri care se acorda la inceput de exercitiu bugetar". Ulterior ministrul Ghinea a "facut pace" pe Facebook, printr-un comentariu in care ii prezinta scuze Corinei Cretu pentru limbajul folosit de unii dintre "prietenii" sai de pe Facebook. El a subliniat totusi ca datele sale sunt corecte.
Comisarul european Corina Cretu (PSD): Romania are absorbtie zero la fondurile UE 2014-2020. Ma ingrijoreaza​ Comisarul European pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu, spune ca Romania nu a absorbit nimic din fondurile europene din perioada de programare 2014-2020, ca deconturi de la Bruxelles, in baza cheltuielilor interne din proiectele europene, oficialul european declarandu-se ingrijorat de situatie.
O romanca, numita la varful Comisiei Europene. Ruxandra Draghia-Akli este noul director general adjunct pentru cercetare si inovare Ruxandra Draghia-Akli a fost numita miercuri director general adjunct al Comisiei Europene la departamentul pentru Cercetare si Inovare, potrivit unui comunicat al CE. Ruxandra Draghia-Akli, angajata a Comisiei din 2009, a ocupat pana acum postul de Director Health in Directoratul General Cercetare, gestionand o echipa de 150 de oameni si un buget de 1,3 miliarde euro anual.
Burse de performanta si premii pentru cadre didactice, finantate dintr-o linie de fonduri UE de 25 de milioane de euro in total Cadrele didactice din scoli si gradinite cu copii defavorizati din toata tara vor putea concura pentru burse de performanta si premii, in cadrul unor proiecte europene care vor fi sustinute printr-o linie de finantare de 25 de milioane de euro, in total, a informat, marti, Ministerul Fondurilor Europene.
Guvernul a luat masuri pentru rambursarea cheltuielillor pentru unele proiecte europene care au fost temporar suspendate la plata Guvernul a completat marti cadrul legal astfel incat sa poata fi rambursate/platite cheltuielile aferente contractelor de finantare incheiate din fondurile europene aferente exercitiului financiar 2007-2013, pentru care a fost infirmata suspiciunea de frauda dupa investigatii ale DLAF, OLAF, ANI, DNA sau structurilor de control din cadrul autoritatilor de gestionare a fondurilor sau pentru care erau in derulare procese penale/civile in instanta. Masurile au fost luate de Guvern printr-o ordonanta de urgenta adoptata marti, se arata intr-un comunicat.
Ministerul Fondurilor Europene a preluat Programul RO 05- Eficienta Energetica Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, preluarea de catre Ministerul Fondurilor Europene a Programului RO 05 - Eficienta energetica in calitatea de operator de program, in locul Ministerului Economiei. Preluarea a fost facuta avand in vedere modificarile si completarile aduse in acest sens Memorandumului de Intelegere aferent Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, a carui forma noua a intrat in vigoare la data de 20 aprilie 2016. In vechea forma a Memorandumului mentionat, operatorul acestui program era Ministerul Economiei.
Dacian Ciolos: Obiectivul Guvernului este sa lanseze, pana la terminarea mandatului, cererile de proiecte pe toate programele operationale/ Platim pretul balbaielilor care vin de ani de zile Premierul Dacian Ciolos a declarat luni, la Radio Romania Actualitati, ca in privinta proiectelor finantate din fonduri europene, atentia Guvernului este concentrata pe publicarea a cat mai multe ghiduri ale beneficiarului. De asemenea, un obiectiv este ca cererile de proiecte sa fie lansate pe toate programele operationale pana la terminarea mandatului actualului Guvern. Acesta sustine ca acum Romania plateste "pretul balbaielilor care vin de ani de zile".
Ministerul Fondurilor Europene: Au fost lansate ghiduri pentru fonduri europene de 12,2 miliarde de euro, din programarea 2014-2020 Peste 1,9 miliarde de euro aferente inchiderii exercitiului bugetar 2007-2013 au intrat in tara in ultimele opt luni, informeaza Ministerul Fondurilor Europene. Pana la sfarsitul acestui an "estimam ca Romania va primi de la Comisia Europeana deconturi in valoare de 539 milioane de euro pentru POSDRU, pentru care Comisia blocase platile catre Romania, dar pe care am reusit sa le deblocam in luna mai", a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene (MFE), potrivit unui comunicat de presa. De asemenea, au fost lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro.
Comisarul european Corina Cretu (PSD) critica Guvernul tehnocrat Ciolos pentru intarzieri la fondurile europene pentru transport Comisarul European pentru Politica Regionala, social-democrata Corina Cretu, i-a transmis, joi, o scrisoare ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu, in care se declara "ingrijorata de ritmul lent in pregatirea proiectelor" europene ale Romaniei pentru infrastructura de transport, derulate de companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.
Romanii si Planul Juncker: 5 proiecte, 484 milioane euro, o companie de stat cu pierderi, afaceri bio, businessmeni cu aeroport privat Romania a transmis la Comisia Europeana 5 proiecte in valoare totala de 484 milioane euro, pentru a fi finantate prin Fondul European pentru Investitii Strategice, vestitul Plan Juncker, care implica bani privati si credite bancare cu garantii europene. 3 proiecte sunt derulate de compania de stat ELCEN Bucuresti, la care Guvernul a reclamat pierderi, sesizand si procurorii. Un proiect este derulat de o firma privata de taxi aerian care detine aeroportul particular Tuzla, iar un alt proiect este derulat de o companie din domeniul agriculturii bio, cu patroni din Luxemburg si statul Wyoming SUA, cunoscute pentru oportunitatile de tip paradis fiscal pentru investitori.
Ministrii transporturilor din tarile UE au semnat un document pentru reabilitarea infrastructurii de cai navigabile pe Dunare Ministrii transporturilor din tarile Uniunii Europene au semnat, luni, proiectul de ''Concluzii privind reabilitarea si intretinerea eficienta a infrastructurii de cai navigabile pe Dunare si pe afluentii sai navigabili', in cadrul celei de-a treia Reuniuni a ministrilor transporturilor din tarile riverane Dunarii, potrivit Agerpres.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi