EUROFONDURI
Comisia Europeana reia platile catre Romania in programele de Mediu si Competitivitate Comisia Europeana a decis, marti, sa reia platile pentru Romania in cadrul programelor "Competitivitate Economica" si "Mediu" din perioada de programare 2007-2013, urmand ca tara sa primeasca 120 de milioane de euro de la Bruxelles in urma cheltuielilor efectuate deja in proiectele europene, potrivit unui comuncat al executivului comunitar.    Ministerul Fondurilor Europene explica: Acreditarea institutiilor din sistem, realizata in 2009, le da capacitatea de a semna orice document „Capacitatea organismului intermediar de a semna orice document (ex. contracte de finantare), potrivit acordului de delegare de functii, este recunoscuta prin acreditarea sistemului de management si control, acreditare obtinuta de catre AM POSDRU in anul 2009 si valabila pentru intreaga perioada de implementare a POSDRU”, transmite Ministerul Fondurilor Europene drept raspuns la acuzatiile unor avocati potrivit carora organismele intermediare POSDRU nu ar avea baza legala pentru a semna documente.
Bilant in domeniul fondurilor europene: incompetenta sau neglijenta din MFE poate atrage pierderi majore pentru Romania Ordinul de ministru care delega o serie de functii catre Organismele Intermediare POSDRU nu a fost niciodata publicat in Monitorul Oficial, fiind practic inexistent. Prin urmare, nu produce nici un efect juridic. Cu alte cuvinte, organismele intermediare nu aveau competenta legala de a derula activitati de gestiune a fondurilor europene (inclusiv de a incheia contracte de finantare, de a asigura monitorizarea cheltuielilor si, mai ales, de a aplica sanctiuni - sub forma corectiilor financiare). Citeste articolul integral. 
Sifonare anuntata: Cum explica Guvernul 'secretizarea' firmelor cu sub 5% dintr-un contract de achizitii publice Posibila portita pentru sifonarea banilor publici si aparitia conflictelor de interese: subcontractantii cu contracte mai mici de 5% din valoarea totala nu trebuie declarati. Oficialii statului justifica aceasta alegere cu caracterul 'neimportant' al acestor contracte fata de obiectul principal al achizitiei.
Parteneriatul public-privat va fi reglementat prin viitoarea Lege a concesiunilor Eduard Badea, Director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Achizitiilor Publice a declarat ca parteneriatele public-private vor avea prevederi dedicate in noua lege a contractelor de concesiune ce va fi publicata in curand, aceasta fiind formula agreata si de Comisia Europeana.
Ambasadorul Marii Britanii: E nevoie de mecanisme mai puternice de prevenire a coruptiei in achizitiile publice Paul Brummel a precizat, in cadrul unei conferinte pe aceasta tema, ca este nevoie de simplificarea procedurilor de achizitii publice in favoarea IMM-urilor. Experienta britanica arata ca pot fi reduse costurile pentru administratie cu pana la 90% dupa implementarea Directivei privind achizitiile publice. De asemenea, diplomatul britanic a subliniat ca, in Romania, nu este functional sistemul de prevenire a conflictelor de interese din acest domeniu.
Alege sa fii invingator! Proiectul  „SALVA - SAnsă La Viață Activă!” a fost creat special pentru tine, cel pe care boala l-a afectat și pe plan social, dar și profesional! Alătură-te nouă și devino și tu învingător! Vino la unul din Centrele noastre și îți oferim servicii psiho-medico-sociale personalizate GRATUITE: consiliere psihologică și profesională, terapie prin artă, cursuri de calificare profesională certificate ANC, ajutor în găsirea unui loc de muncă. Intră pe www.viata-activa.ro și află mai multe detalii despre „SALVA - SAnsă La Viață Activă!”.
Smecheriile pe proiecte cu fonduri UE, vanate de un nou sistem electronic anti-frauda Cei care incearca sa dubleze functii in proiecte sau sa participe in paralel la cursuri pe fonduri UE vor fi depistati odata cu finalizarea unui nou sistem electronic care coreleaza automat informatiile stranse de autoritatile din sistem, a explicat pentru EurActiv.ro Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.
Noua runda de finantari pentru proiecte de asistenta pentru dezvoltare Institutiile publice, ONG-urile pot solicita finantari de la Ministerul Afacerilor Externe 2016 pentru proiecte destinate dezvoltarii in state asistate pentru dezvoltare (cum ar fi R.Moldova, Georgia, Armenia Ucraina).
Vieti salvate cu pretul vietii: peste 300 de lucratori umanitari, agresati anual in zeci de tari Uciderea, rapirea si atacurile sunt pericole care ii pandesc in fiecare zi pe lucratorii umanitari. Pe 19 august, Ziua mondiala pentru asistenta umanitara, institutiile internationale au adus un tribut lucratorilor care isi risca viata pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale sau razboaielor.
Granturi de 700.000 de euro de la Comisia Europeana pentru ajutor umanitar Comisia Europeana cauta voluntari si organizatii globale care sa se implice in cooperarea pentru dezvoltare si ajutor umanitar. Grantul maxim acordat va fi in valoare de 700.000 euro, iar cel minim de 100.000 euro. Co-finantarea CE este de 85%, cu o prefinantare de 75%, transferata in 30 de zile de la semnarea acordului de finantare.
Cum au fost atinse cele 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului? In lumea intreaga, 1 din 5 persoane traieste in saracie extrema, cu mai putin de 1.25 dolari pe zi. "Mobilizarea globala din spatele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului a produs cea mai de succes miscare anti-saracie din istorie." (Ban Ki Moon). Romania ofera 100,9 milioane de euro ca asistenta pentru dezvoltare tarilor in curs de dezvoltare, iar in ceea ce priveste venitul national brut, tara noastra este pe ultimul loc din Europa la acest capitol.
35 milioane de tineri in „gaura neagra” a somajului, in tarile OECD. Posibile solutii Secretarul general al Forumului Tineretului European a acordat un interviu pentru blogul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) in care a vorbit despre modificarile necesare in sistemul de educatie pentru a combate de la radacini problema acuta a somajului in randul tinerilor.
Agenda ONU pentru dezvoltare pe urmatorii 15 ani, criticata de ONG-uri Agenda ambitioasa de dezvoltare a Natiunilor Unite post-2015 este controversata inainte de a se ajunge la dezbaterile oficiale, care vor avea loc in septembrie. O coalitie globala de organizatii ale societatii civile, sub denumirea United Nations Major Groups avertizeaza ca agendei, care este axata pe 17 Obiective de Dezvoltare Durabila, ii lipsesc efectul rapid, o strategie de implementare clara si posibilitatea de cuantificare, potrivit unui articol publicat de International Press Agency. 
Tinerii pasionati de dezvoltarea durabila isi pot prezenta lucrarile la Expozitia de la Milano 2015 Comisia pentru dezvoltare (DEVE) a Parlamentului European lanseaza un apel de lucrari pentru tinerii care studiaza in domeniul dezvoltarii durabile. In Anul European dedicat politicii de dezvoltare, expozitia universala de la Milano consacra cele sase luni de zile (mai - octombrie 2015) temei centrate pe hrana si dezvoltarea sustenabila a planetei.
32 milioane euro deja virati Romaniei de UE asteapta sa fie cheltuiti. Cheia: baza de date ANOFM cu tinerii someri, inexistenta Fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana pentru formarea si angajarea tinerilor care nu sunt nici angajati, nici in educatie sau training vor putea fi accesate numai pe baza listelor nominale ale acestora, inregistrati oficial la ANOFM. Baza de date este „in curs de realizare”. Aproape 32 miliarde de euro au fost deja virate ca prefinantare.
Conferinta privind finantarea pentru dezvoltare (Addis Abeba) s-a impotmolit la capitolul evaziunii fiscale Conferinta organizata in Addis Abeba, in perioada 13-16 iulie, privind finantarea pentru dezvoltare s-a incheiat cu un acord privind planul pe 2030. Cu toate acestea, discutiile membrilor OCDE (Organisation for Economic Co-operation and Development) s-au impotmolit la capitolul evaziunii fiscale, dupa cum sustine un raport realizat de EurActiv Franta.
Romania, stat donator de asistenta oficiala pentru dezvoltare Din 2007, odata cu aderarea la UE, Romania a devenit exclusiv donator de asistenta oficiala pentru dezvoltare. Cooperarea pentru dezvoltare este parte integranta a relatiilor externe si comerciale ale Romaniei. Ca stat membru al Uniunii Europene, donator de asistenta pentru dezvoltare, tara noastra acorda ajutor regiunilor aflate pe lista Comitetului Asistenta pentru Dezvoltare al OCDE.
Ministerul Fondurilor Europene: Finantarile pe noile programe pot fi lansate, legislatia este gata Legislatia elaborata pana acum ne garanteaza ca, incepand cu luna septembrie, apelurile de proiecte care vor fi lansate vor atrage initiative si proiecte mature care sa garanteze absorbtia corespunzatoare a fondurilor europene, afirma reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene de la Bucuresti, ca raspuns la criticile aduse de Institutul pentru Politici Publice. Organizatia a afirmat printr-un comunicat de presa recent ca ”Guvernul Romaniei pune in pericol obiectivele de investitie prin absorbtia fondurilor europene pentru perioda 2014 - 2020 prin neadoptarea legislatiei care sa faca functionale Programele Operationale”.
Noua legislatie in achizitii: proceduri mai simple, dar si portite pentru fraude si dezincriminari de fapte penale Noua legislatie in proiect a achizitiilor publice aduce o serie de imbunatatiri dar contine si unele modificari care, in opinia expertilor in achizitii, pot crea portite pentru sifonarea banilor publici. Sorin Fusea, presedinte al Asociatiei Nationale a Specialistilor in Achizitii, a explicat pentru EurActiv.ro semnificatia si posibilele efecte ale noutatilor aduse de actul normativ. Una calda, una rece: masuri precum posibilitatea ca autoritatile sa faca plati direct in contul subcontractantilor, pentru a evita anumite blocaje (considerata o modificare pozitiva), sunt contrabalansate de propuneri precum permisiunea ca subcontractantii cu mai putin de 5% din valoarea contractului sa fie tinuti la secret.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă