EUROFONDURI
Comisarul european pentru politica regionala: Plata fondurilor structurale, suspendata pana cand Guvernul nu trimite o evaluare Plata fondurilor structurale nu poate demara pana cand Guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finantari europene, a declarat joi la Bruxelles comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner. Ea a precizat ca deocamdata au fost acordate Romaniei plati in avans in valoare de 1,6 miliarde de euro, dar ca "pentru a efectua plati ulterioare, trebuie finalizat acest proces de a accepta sistemul prezentat de guvernul roman".Calendarul programelor de finantare disponibile in luna septembrie Agentia de Dezvoltare Regionala "Centru" a transmis lista programelor de finantare pentru care exista licitatii deschise, valabile in luna septembrie. Lista contine informatii succinte despre programe si termenele limita pana la care se pot depune proiecte (vezi documentul atasat).
15 greseli frecvente ale solicitantilor de fonduri UE pentru proiecte regionale  261 de proiecte au fost respinse, in cadrul Programului Operational Regional, de la data lansarii primei cereri deschise de proiecte, cu un an in urma, si pana in prezent. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a intocmit o lista cu greseli frecvente ale celor care au depus cereri de finantare.
Laszlo Borbely: "Procedura de evaluare a proiectelor dureaza mai mult de 6 luni" De la lansarea primei licitatii de proiecte in cadrul Programului Operational Regional si pana in prezent, au fost semnate contracte de finantare pentru noua proiecte, din peste 1.000 depuse, a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. Acesta a recunoscut ca procedura de evaluare, din momentul depunerii proiectelor si pana la semnarea contractului de finantare, dureaza circa 200 de zile. "Trebuie sa luam masuri", a mai spus ministrul.
Consultantii raspund: Fondurile pentru pensiuni in mediul rural, in pregatire Cele mai multe intrebari sosite la redactia euROfonduri (HotNews.ro – EurActiv.ro) sunt legate de obtinerea unor fonduri pentru pensiuni turistice. Pentru mediul urban, proiectele pot fi inca depuse la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Finantarile pentru mediul rural vor fi lansate in aceasta luna. Mai multe informatii au oferit consultantii Ana Vasilache si Cristina Coca. 
116 milioane euro, finantare aprobata pentru sectorul de apa in Teleorman Al saptelea proiect major de mediu transmis de autoritatile romane a fost aprobat de catre Comisia Europeana. Este vorba despre modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Teleorman.
Primari, consilieri si cunoscuti oameni de afaceri, printre principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru agricultura Cine sunt beneficiarii consistentelor fonduri pentru agricultura, in cadrul primelor linii de finantare lansate in 2008? Un presedinte de consiliu judetean, primari si consilieri locali dar si cunoscuti oameni de afaceri se regasesc in topul proiectelor selectate. Sumele obtinute ca finantare nerambursabila pentru un proiect sunt intre 1 milion si 4 milioane de lei. 
Micii intreprinzatori pot achizitiona echipamente tehnologice si software de pana la 400.000 lei, nerambursabili Programul „e-Crestere!” al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pune 20 milioane de lei, nerambursabili, la dispozitia persoanelor fizice autorizate, microintreprinderilor, IMM-urilor si asociatiilor, pentru achizitii de tehnologie. Termenul limita pentru transmiterea proiectelor: 24 noiembrie.
Doua luni in plus la dispozitia solicitantilor pentru depunerea proiectelor de resurse umane  Termenele limita pentru transmiterea cererilor de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" au fost prelungite. Astfel, solicitantii au la dispozitie inca doua luni pentru finalizarea dosarelor. Proiectele "mici", de pana la 500.000 de euro au ca nou termen limita data de 31 octombrie, iar cele "mari", de peste 500.000 de euro, data de 20 octombrie. 
Ciolos anunta schimbari in conducerea si organizarea APDRP, in timp ce directorul agentiei da vina pe cei dinaintea lui si se considera vinovat ca nu a fost mai "destept" decat ei Ministrul agriculturii Dacian Ciolos anunta schimbari la Agential de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP), care administreaza programul SAPARD, pentru a imbunatati managementul institutiei. Schimbarile vor viza atat persoane, Ciolos refuzand insa sa dea nume, cat si organizarea institutiei. Ministrul isi asuma vina ca nu a urmarit mai indeaproape programul SAPARD, in timp ce directoul agentiei de plati, Laszlo Klarik, considera ca singura sa vina e ca nu a fost mai destept decat cei dinaintea lui aflati la conducerea agentiei si ca a avut incredere in sistem. 
Plan de actiune al Ministerului Agriculturii pentru deblocarea fondurilor SAPARD Elementele prioritare sesizate de Comisia Europeana in scrisoarea prin care a anuntat sistarea platilor pentru programul SAPARD vor fi implementate pana la 31 august, au anuntat joi reprezentantii Ministerului Agriculturii.
UPDATE: Comisia Europeana a sistat platile pe programul SAPARD pe 2008 si a cerut un plan de masuri autoritatilor de la Bucuresti. Expertii agentiei de plati fac verificari pe teren si in documente Comisia Europeana a trimis autoritatilor romane o scrisoare, in 9 iulie 2008, in care anunta sistarea platilor pentru programul SAPARD pe anul 2008, peste 200 de milioane ede euro, din cauza unor deficiente ale sistemului de management si control, arata o scrisoare a executivului european intrata in posesia HotNews.ro. Comisia a cerut un plan de masuri pentru remedierea acestora, pana la 31 august. UPDATE: Expertii APDRP fac verificari suplimentare pe teren si la nivel de documente privind cererile de plata, se arata intr-un cominicat al agentiei de plati remis HotNews.ro. Agentia se afla in faza avansata in implementarea masurilor cuprinse in planul de actiune trimis Comisiei la data de 31 iulie. Comisia a precizat insa pentru HotNews.ro ca a cerut Bucurestiului ca acel plan sa fie imbunatatit.
Proiectele de e-business pot fi depuse pentru finantare din 2 septembrie Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a anuntat lansarea a sapte linii de finantare, in valoare totala de aproximativ 165 milioane de euro, printre care se regasesc si cele destinate "dezvoltarii e-economiei", mai exact solutii electronice pentru e-business. IMM-urile interesate pot depune cererile de finantare incepand cu 20 august. 
ACIS: "Sunt intarzieri temporare in procesarea proiectelor de dezvoltare a resurselor umane" Razvan Cotovelea si Stefan Ciobanu, reprezentantii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor au transmis o noua serie de raspunsuri cititorilor HotNews. Este vorba despre intrebarile care, din cauza timpului limitat si a solicitarilor numeroase, nu au mai putut fi incluse in interviul transmis live text, in data de 17 iulie 2008. Coordonatorii ACIS au transmis, printre altele, ca "la nivelul AM POSDRU se inregistreaza intarzieri temporare privind procesarea aplicatiilor, dar sunt in curs de rezolvare" si ca numele firmelor de consultanta care realizeaza proiecte pentru POS Mediu sunt informatii publice si pot fi solicitate ministerului de resort. 
Romania: Locul 1 la numarul de nereguli pe fonduri europene raportate la Bruxelles Romania a raportat la Bruxelles 164 de cazuri cu nereguli in cheltuirea fondurilor de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD), adica peste 50% din totalul neregulilor anuntate de statele membre. Cu toate acestea, suma afectata de nereguli reprezinta doar 1% din valoarea totala a finantarilor pentru proiecte, ceea ce plaseaza tara noastra la coada clasamentului realizat dupa acest criteriu. 
OLAF: Romania, pe locul 1 in UE la numarul de investigatii legate de fraude, deschise in 2007  Romania a deschis 95 de dosare pentru investigarea unor fraude, ceea ce o plaseaza pe locul intai intre statele membre UE, se arata in raportul anual al Oficiului european de Lupta Antifrauda (OLAF) publicat astazi. Raportul mai arata ca 60% din investigatiile declansate in 2007 provin din 5 state membre: Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, Romania. Comisia Europeana a mai publicat, tot, astazi un raport referitor la finantarile acordate statelor membre. 
Rapoartele institutiilor europene legate de utilizarea finantarilor, publicate marti Raportul Comisiei Europene catre Parlament si Consiliu privind protectia managementului fondurilor europene si Raportul de activitate al OLAF pe anul 2007 vor fi publicate marti, 22 iulie. “Romania nu are motive de ingrijorare”, a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Dobleaga, seful Departamentului de Lupta Antifrauda.
Comisia Europeana anuleaza platile din fonduri europene facute de trei agentii bulgare Comisia Europeana le-a interzis unor agentii de plati din Bulgaria, in numar de patru, sa gestioneze fonduri europene din cauza coruptiei, informeaza Reuters. Astfel, a fost inghetat aproape un miliard de euro din fondurile preaderare si sunt amenintate alte viitoare plati, se arata intr-un document al executivului de la Bruxelles  - un raport privind gestionarea fondurilor UE in cele mai noi si mai sarace state ale UE - consultat de agentia de stiri.
In mod efectiv, proiectele au inceput, am acordat primii bani. O mare problema - mediocritatea unor structuri Razvan Cotovelea, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor, si Stefan Ciobanu, director in cadrul ACIS, au raspuns timp de peste doua ore intrebarilor formulate de cititorii HotNews.ro, in cadrul unui interviu transmis live text. "O eventuala inasprire a conditiilor de creditare de catre bancile din Romania care se implica activ in aceasta perioada pentru in sprijinirea potentialilor beneficiari ar putea avea efecte asupra beneficiarilor in cauza", au explicat invitatii.
Dezbatere publica pe proiectele de ghiduri ale solicitantului pentru mici afaceri si pensiuni turistice, in mediul rural Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a publicat, pe website-ul propriu , documentele legate de fondurile pentru "crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi" si pentru "incurajarea activitatilor turistice", ambele referindu-se la mediul rural. Acestea se vor afla in dezbatere publica pana la data de 24 iulie. Licitatiile urmeaza a fi lansate in septembrie.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă