EUROFONDURI
CE: Romania poate accesa fonduri SAPARD pana la finele lui 2009 Comisia Europeana a aprobat solicitarea Romaniei de a prelungi cu un an, pana la finele lui 2009, accesarea fondurilor prin programul SAPARD, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza programul SAPARD, a realizat plati de doar 5-10% din alocarea financiara anuala aferenta anului 2006.Directorul programului de competitivitate: "Proiectele de investitii ale IMM-urilor au fost slabe, cu documente expirate si greseli la intocmirea bugetelor" "Proiectele depuse de companii pentru a obtine fonduri structurale destinate investitiilor, mai ales investitiilor mici, au fost in general slabe, cu documente lipsa ori expirate", a declarat pentru HotNews.ro Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Pana acum au fost depuse 2.246 de proiecte, in valoare de 8,2 miliarde de lei. Sunt aproximativ 200 de proiecte selectate si niciun contract nu a fost semnat pana in prezent.
In sfarsit, rezultatele evaluarii proiectelor depuse de microintreprinderi pentru finantare UE Pe siteul www.inforegio.ro au fost publicate, in sfarsit, proiectele selectate pentru finantare in cadrul componentei "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” din cadrul Programului Operational Regional, la sase regiuni de dezvoltare din opt. La agentiile de dezvoltare regionala Vest si Centru, "din cauza numarului mare de proiecte, finalizarea evaluarii a avut loc pe data de 30 octombrie", dupa cum transmite Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. 
4.400 de proiecte depuse, pe fonduri structurale. Cu multe dureri de cap pentru solicitanti 277 proiecte in valoare de 2 miliarde de euro au fost aprobate, pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, din cele peste 4.400 depuse. "Numarul de proiecte a fost foarte mare", a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor structurale pentru HotNews.ro, la finalul dezbaterii cu tema "Realităţi economice generate de accesarea sau inaccesarea fondurilor structurale". Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii. Cotovelea a solicitat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.
Laszlo Borbely promite ca rezultatele evaluarilor pentru microintreprinderi vor fi publicate "acum" Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a prezentat astazi rezultatele activitatii in ultimii trei ani. Un dosar stufos a fost inmanat jurnalistilor (vezi documentul atasat), insa Borbely nu a raspuns concret la doua intrebari simple: una, legata de rezultatele selectiei de proiecte la componenta de microintreprinderi, a doua, legata de fondurile UE care au "intrat" in bugetul Ministerului, in 2008. 
Banii din fondurile structurale vor putea ajunge, in curand, la beneficiari UPDATE: Ordinul ministerial care stabileste normele metodologice pentru prefinantare si cofinantare, in cadrul fondurilor structurale, a fost semnat de Ministrul de finante si a fost transmis la Monitorul Oficial, au declarat reprezentantii institutiei. Pentru proiectele in domeniul resurselor umane, prefinantarea poate ajunge chiar la 40%, potrivit documentului de lucru al Ordinului de ministru obtinut de HotNews.ro-EurActiv.ro. In prezent, circa 130 de beneficiari asteapta, de doua luni, normele amintite pentru a-si putea primi avansul si a incepe derularea proiectelor. 
Finantari pentru microintreprinderi: 20-30 de proiecte la un evaluator, termene decalate, rapoarte care asteapta ok-ul de o luna si jumatate  120 de proiecte de evaluat, in trei luni, pare sa fie un numar prea mare pentru unele Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR). Potrivit datelor transmise de acestea, unui expert evaluator ii revin, in medie, 20 de proiecte. In unele regiuni, numarul evaluatorilor a fost suplimentat, dar nici asa selectia nu s-a incheiat la timp. In schimb, ADR-urile care au transmis de la inceputul lui septembrie rezultatele la Autoritatea de Management asteapta inca ok-ul final. 
Fonduri UE pentru IMM-uri: 175 de proiecte selectate pentru finantare. OK-ul final, in zilele urmatoare 147 proiecte de investitii mici si 28 de proiecte de acces la consultanta, depuse de IMM-uri pentru a obtine fonduri structurale, au fost selectate de catre Organismul Intermediar de resort. Se asteapta OK-ul final al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Principalele motive ale respingerii proiectelor tin de incadrarea corecta a codului CAEN. Ai un proiect admis sau unul respins la finantare? Spune-ne experienta ta in domeniul accesarii fondurilor europene! 
Din 20 octombrie, microintreprinderile vor afla daca primesc sau nu finantare UE Microintreprinderile care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor structurale vor primi rezultatele evaluarilor, incepand de saptamana viitoare, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, Valentina Radoi, director in cadrul Autoritatii de Management (AM) pentru Programul Operational Regional (POR). Este pentru a doua oara cand autoritatile amana termenul de anuntare a rezultatelor.
Wikipedia institutiilor europene in varianta romaneasca a fost lansata la Bruxelles Miercuri s-a lansat la Bruxelles portalul eurospeak.ro. Portalul este o enciclopedie ce are ca scop promovarea notiunilor de baza ale politicii europene si institutiilor europene. Portalul a fost conceput de catre Iulian Comanescu.
Ziua Regiunilor: mestesugarii traditionali castiga venituri modice, sunt multumiti si nu se gandesc la fonduri europene Micii producatori de obiecte artizanale din toate regiunile tarii si-au expus produsele la “Open Days - Ziua Regiunilor”, eveniment organizat in continuarea unei manifestari la nivel european care a avut loc la Bruxelles. Cei intervievati de HotNews.ro au marturisit ca au parasit orice alte joburi si se ocupa numai cu arta traditionala, care se vinde destul de bine in tara si in strainatate. 
Comisia Europeana: explicatii despre efectele crizei asupra resurselor financiare ale UE Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru programare financiara si buget, Dalia Grybauskaitė, a raspuns pentru HotNews.ro la cateva intrebari pe tema efectelor crizei financiare asupra bugetului UE. "Daca nu este modificat cadrul financiar (baza legala, n.r.), bugetul UE va fi executat asa cum este prevazut, pana in 2013, fara nicio reducere - in special pentru instrumentele de coeziune", a declarat oficialul de la Bruxelles.
Daca nu te pricepi la sistemul UTF8 si nu stii sa numeri biti, adio finantare UE  Ura! Am scapat de dosare cu sute de hartii pentru transmiterea unui proiect de finantare! Se intampla in cazul Programului Operational “Dezvoltarea Resurselor Umane”, unde cererea de finantare poate fi completata online. Tehnologia, insa, are inca mari secrete si pentru solicitanti, dar si pentru cei care au conceput aplicatia electronica. 
Danuta Hubner: O macro-regiune europeana s-ar putea infiinta de-a lungul fluviului Dunarea Comisarul European pentru politici regionale a declarat ca in prezent se lucreaza la o strategie pentru prima macro-regiune europeana: zona Marii Baltice, care ar urma sa fie adoptata pana in luna iunie 2009. O a doua strategie similara ar putea viza statele prin care trece fluviul Dunarea.UPDATE: Marti, 7 octombrie - Laszlo Borbely propune un Program Operational de Cooperare Teritoriala pentru bazinul Dunarii
Romania, data exemplu pozitiv la Bruxelles pentru pregatirea proiectelor in vederea obtinerii de fonduri structurale Comisarul european Danuta Hubner a declarat luni, 6 octombrie, la Bruxelles ca "Romania este extrem de activa in pregatirea proiectelor mari" - cu referire la stadiul accesarii fondurilor structurale. 
Eugen Teodorovici: "Peste 350 milioane euro, absorbite prin programul ISPA in 2008" "In anul 2008 sumele absorbite prin programul de finantare ISPA vor fi in valoare de peste 350 milioane euro, urmand ca in 2009 sa accesam aproximativ 500 milioane euro", a declarat duminica, la Poiana Brasov, secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) Eugen Teodorovici - potrivit unui comunicat al institutiei, citat de NewsIn.
Mai multe informatii publice despre beneficiarii de fonduri UE Comisia Europeana a lansat, in premiera, o pagina web publica ce cuprinde detalii ale beneficiarilor finantarilor UE. Motorul de cautare "Sistem de Transparenta Financiara" da acces liber la detaliile referitoare la beneficiarii fondurilor europene administrate direct de Comisie si de alte institutii care administreaza programele europene.
Finantari pentru dezvoltarea societatii civile  "Trust for Civil Society" in Europa Centrala si de Est ("CEE Trust") a lansat o cerere de proiecte legate de initiative civice si imbunatatirea vietii sociale. Solicitantii pot fi organizatii neguvernamentale non-profit, grupuri de experti, coalitii si institutii de educatie. Nu exista o limita maxima a sumei ce poate fi solicitata pentru finantare, insa toate costurile trebuie justificate riguros.
500 de proiecte ale microintreprinderilor asteapta OK-ul pentru finantare Microintreprinderile care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor structurale mai au de asteptat rezultatele evaluarii pana la jumatatea lunii octombrie, a anuntat, marti, Gabriel Friptu, directorul general al Autoritatii de Management (AM) pentru Programul Operational Regional (POR). Termenul este devansat cu o luna fata de data anuntata initial de autoritati - 16 septembrie.
Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi: "Cei 4 km de autostrada reprezinta un mit. Efectiv, s-au realizat 66 kilometri in ultimii 4 ani" In total, Romania are 273 de kilometri de autostrada, din care 66 au fost realizati in ultimii patru ani. Acum se afla in lucru 180 de kilometri iar anul viitor se vor incepe lucrarile la alti 1.300. Ar trebui sa renuntam la mitul cu "numai 4 kilometri de autostrada", a declarat Stefan Szobotka, director de comunicare al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version