EUROFONDURI
Pretul bunastarii: IMM-urile din Bucuresti-Ilfov, pe punctul de a fi excluse de la finantarile nerambursabile regionale  13 milioane euro sunt disponibili pentru IMM-urile din Bucuresti-Ilfov prin Programul Operational Regional. In primul Ghid al finantarilor UE pentru microintreprinderi, publicat in consultare publica, accesul acestor firme la fonduri in forma clasica este sub semnul intrebarii. Planul B - scheme de garantare si fonduri cu capital de risc - explicatii oficiale obtinute de EurActiv.ro.Guvernul cumpara consultanta privata pentru proiecte de transport de 4 miliarde de euro Ministerul Fondurilor Europene vrea sa cumpere servicii de consultanta private, de maximum 28.288,89 de euro, pentru pregatirea procedurilor de refazare a proiectelor de transport pe fonduri europene neterminate si pentru mutarea unor proiecte de pe finantare nationala pe cea europeana nerambursabila, o miza estimata la 4 miliarde de euro.
Noua Agentie pentru achizitii publice: 415 posturi plus presedinte, propus de Ministerul de Finante Infiintarea si organizarea noii Agentii Nationale privind Achizitiile Publice a fost aprobata prin Hotarare de Guvern. Este primul pas din reforma legislativa si institutionala din domeniu, alte patru proiecte legislative detaliate fiind in pregatire: doua, deja publicate pe site-ul Ministerului de Finante si alte doua urmeaza a fi publicate in zilele urmatoare.
VIDEO Scheme de garantare, fonduri cu capital de risc, credite cu dobanda redusa - noutati din acest an in Programul Operational Regional  Noutati in mecanismele de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, in completarea clasicelor granturi. Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale a detaliat pentru EurActiv.ro. Initiativa pentru IMM, prima si cea mai relevanta, va insemna un nou program, desprins din POR, cu un buget initial de 100 milioane de euro care vor ajunge la IMM-uri prin banci comerciale, cu efect de multiplicare estimat de 4 ori. Pe langa acesta, si alte tipuri de instrumente financiare in cadrul Axei 2 a POR 2014-2020 - destinata mediului de afaceri.
Guvernul a alocat temporar suma de 830 milioane de lei pentru programe finantate din fonduri structurale Guvernul a aprobat marti, prin Hotarare, alocarea temporara din venituri din privatizare, de catre Ministerul Finantelor Publice, a sumei de 830 de milioane lei, in echivalent euro, in scopul asigurarii necesarului de finantare pentru luna august 2015 al Autoritatilor de management pentru programele operationale finantate din fonduri structurale in cadrul Obiectivului Convergenta.
VIDEO INTERVIU Gabriel Friptu, Director Programul Operational Regional: Primele apeluri de proiecte, pentru mediul de afaceri, in septembrie. Grilele de evaluare, foarte detaliate Documentele solicitate la depunerea dosarelor - mai putine; toate proiectele vor fi vizitate in etapa de evaluare; grilele de evaluare vor fi extrem de detaliate - explicatii, intr-un interviu acordat EurActiv/HotNews.ro. Explicatiile lui Gabriel Friptu, seful Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intr-un interviu acordat cu ocazia intalnirii online de miercuri, 22 iulie.
Intalnire online UPDATE Noi raspunsuri la intrebarile cititorilor despre POR 2014-2020/ Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltarii  POR 2014-2020 are o alocare totala aproape dubla fata Regio 2007-2013. In total, peste 8 miliarde euro vor sunt disponibile pentru mediul de afaceri si autoritati publice din cele 8 regiuni ale tarii. Ghidul general al solicitantului a fost publicat spre consultare. Raspunsuri la intrebarile celor interesati de finantare a oferit Gabriel Friptu, seful Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intr-o intalnire online. UPDATE Noi raspunsuri, la intrebarile care su sosit in urma interviului online.
IMM-urile din UE si viata de dupa finantarile clasice (I). Recomandarile mediului privat pentru politicile europene Accesul la finantare, problema perpetua a firmelor mici si mijlocii din tara si la nivel european. Cateva exemple de mecanisme pentru IMM-uri atunci cand finantarile clasice (credite, granturi) au nevoie de 'upgrade'.
Proiectul DELI - noi pasi realizati pe drumul catre integrarea imigrantilor Proiectul DELI - „Diversitate în economie şi integrare locală”, coordonat de Consiliul Europei și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Integrare, a adus Municipiul București alături alte nouă orașe și capitale din Uniunea Europeană: Dublin - Irlanda, Munchen - Germania, Cartagina şi Getxo - Spania, Lisabona - Portugalia, Londra - UK, Reggio Emilia - Italia, Rotterdam – Olanda, Viena – Austria.
VIDEO Comisia Europeana adopta masuri suplimentare de finantare pentru Grecia, prin fondurile structurale/ Pachetul total: 35 miliarde euro, pana in 2020 Pachetul total oferit Greciei prin fondurile structurale 2014-2020 se ridica la 35 miliarde euro, au anuntat miercuri, 15 iulie, Vicepresedintele Comisiai Europene Valdis Dombroivskis si Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu. Cateva masuri exceptionale, adoptate pentru programele deja in derulare: plata anticipata a restului de 5% din finantarile europene, procent in mod normal retinut pana la inchiderea programelor; si aplicarea unei rate de cofinantare de 100% pentru perioada 2007 - 2013; acestea vor genera lichiditati de 500 de milioane de euro si economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro.
VIDEO 2015, Anul European pentru Dezvoltare, dedica luna iulie copiilor si tinerilor 2015 a fost desemnat Anul European pentru Dezvoltare. Fiecare lună a anului a fost împărțită tematic, astfel încât să acopere 12 probleme majore cu care se confruntă societatea în prezent. Luna iulie cuprinde activități și politici dedicate copiilor și tinerilor de pretutindeni. Vezi tematica următoarelor șase luni și ce propune UE ca subiecte majore de discuție, pe agenda politicii publice.  
Deirdre de Burca, World Vision: Guvernele nationale sunt responsabile cu facilitarea dezvoltarii durabile Agenda Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea post-2015 are la bază așa-numitele Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG - Sustainable Development Goals), care urmează să substituie Obiectivele de Dezvoltare ale Milleniului (MDG - Millennium Development Goals), la sfârşitul acestui an. Invitaţii Şcolii Române de Dezvoltare au discutat astfel punctele centrale ale Agendei Post-2015, care va fi lansată în cadrul summit-ului din septembrie 2015.
VIDEO Interviu Anca Stoica (UNDP): ¬Romania, tot mai solicitata pentru a impartasi experienta de tranzitie Experiența de tranziție în democrație a României, solicitată de statele partenere care beneficiază de sprijin pentru dezvoltare, rămâne principalul atu al țării noastre, a declarat reprezentanta Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), într-un interviu acordat EurActiv.ro.
VIDEO Interviu Simon Maxwell, expert: Cea mai mare reducere a saraciei din istorie; Grecia, posibil candidat pentru asistenta umanitara? Simon Maxwell, Senior Research Associate, Overseas Development Institute a vorbit într-un interviu acordat cu ocazia „Zilelor internaționale ale dezvoltării” despre sumele care ar trebui alocate de țările UE cooperării pentru dezvoltare și de opinia sa privind posibilitatea ca Grecia să devină beneficiar de ajutor pentru dezvoltare.
VIDEO Interviu Amalia Garcia-Tharn, EuropeAid, Comisia Europeana: Atunci cand ia cuvantul, Romania are un mesaj extrem de valoros Amalia Garcia-Tharn, Policy Officer, DG for Development and Cooperation - EuropeAid, Comisia Europeană a discutat despre Anul European al Dezvoltării și rolul României în politica de cooperare pentru dezvoltare din UE.
VIDEO Interviu: Simon Lightfoot (Leeds University): In 2015 se contureaza agenda pentru dezvoltare pe urmatorii 10-15 ani Politica de cooperare pentru dezvoltare, în România, trebuie gândită pentru a răspunde specificului acestei țări, a explicat pentru EurActiv.ro Simon Lightfoot, Senior Lecturer in European Politics, Leeds University.
Ce mai fac programele in care s-a impotmolit Romania cu absorbtia fondurilor UE, la jumatatea anului ultimei sanse Romania a ramas cu 3 programe operationale intrerupte in totalitate sau partial, cu mai putin de jumtate de an inainte de termenul 31 decembrie 2015, pana la care tara mai poate cheltui fondurile europene alocate in perioada de programare 2007-2013. Comisia Europeana a transmis, luni, HotNews, ca Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ramane in situatie de intrerupere, iar POS Mediu si POS Cresterea Competitivitatii Economice, intrerupte pe anumite axe. Intre timp, tara a reusit o absorbtie de numai 3,01% in primele 6 luni ale anului 2015, ca bani cheltuiti si ceruti spre decontare de la Bruxelles, in programele operationale 2007-2013.
Comisia Europeana anunta ca a adoptat programul Romaniei pentru infrastructura: 9,5 miliarde de euro pusi la dispozitie de Bruxelles Romania va avea la dispozitie aproape 9,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, in perioada de programare 2014-2020, in principal pentru sosele si retele de utilitati publice, prin noul Program Operational Infrsatructura Mare (POIM), care a fost adoptat de executivul comunitar.
Comisia Europeana: Cazurile de infringement acumulate impotriva Romaniei, considerabil mai multe in anul 2014. Oficial MAE: Exista functionari in ministerele de linie care nu constientizeaza importanta angajamentelor fata de UE Numarul cazurilor de infringement impotriva Romaniei, ramase nesolutionate, a crescut considerabil in anul 2014, arata un raport emis, joi, de Comisia Europeana. Ministerul Afacerilor Externe acuza faptul ca exista functionari in ministere si alte institutii de linie care nu constientizeaza importanta respectarii obligatiilor Romaniei in fata Uniunii Europene, acestia intarziind pregatirea actelor normative de transpunere a unor directive UE in legislatia nationala.
DOCUMENTE Anul ultimei sanse: Romania a cheltuit si a cerut de la Bruxelles 3% din fondurile structurale, in primele 6 luni din 2015. TOP ministere Romania a obtinut, in primele 6 luni ale anului 2015, o absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 3,01 puncte procentuale, ca bani ceruti de la Comisia Europeana, in conditiile in care anul acesta este ultimul in care tara mai poate atrage fondurile de la Bruxelles.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă