EUROFONDURI
Micii intreprinzatori pot achizitiona echipamente tehnologice si software de pana la 400.000 lei, nerambursabili Programul „e-Crestere!” al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pune 20 milioane de lei, nerambursabili, la dispozitia persoanelor fizice autorizate, microintreprinderilor, IMM-urilor si asociatiilor, pentru achizitii de tehnologie. Termenul limita pentru transmiterea proiectelor: 24 noiembrie.Doua luni in plus la dispozitia solicitantilor pentru depunerea proiectelor de resurse umane  Termenele limita pentru transmiterea cererilor de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" au fost prelungite. Astfel, solicitantii au la dispozitie inca doua luni pentru finalizarea dosarelor. Proiectele "mici", de pana la 500.000 de euro au ca nou termen limita data de 31 octombrie, iar cele "mari", de peste 500.000 de euro, data de 20 octombrie. 
Ciolos anunta schimbari in conducerea si organizarea APDRP, in timp ce directorul agentiei da vina pe cei dinaintea lui si se considera vinovat ca nu a fost mai "destept" decat ei Ministrul agriculturii Dacian Ciolos anunta schimbari la Agential de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP), care administreaza programul SAPARD, pentru a imbunatati managementul institutiei. Schimbarile vor viza atat persoane, Ciolos refuzand insa sa dea nume, cat si organizarea institutiei. Ministrul isi asuma vina ca nu a urmarit mai indeaproape programul SAPARD, in timp ce directoul agentiei de plati, Laszlo Klarik, considera ca singura sa vina e ca nu a fost mai destept decat cei dinaintea lui aflati la conducerea agentiei si ca a avut incredere in sistem. 
Plan de actiune al Ministerului Agriculturii pentru deblocarea fondurilor SAPARD Elementele prioritare sesizate de Comisia Europeana in scrisoarea prin care a anuntat sistarea platilor pentru programul SAPARD vor fi implementate pana la 31 august, au anuntat joi reprezentantii Ministerului Agriculturii.
UPDATE: Comisia Europeana a sistat platile pe programul SAPARD pe 2008 si a cerut un plan de masuri autoritatilor de la Bucuresti. Expertii agentiei de plati fac verificari pe teren si in documente Comisia Europeana a trimis autoritatilor romane o scrisoare, in 9 iulie 2008, in care anunta sistarea platilor pentru programul SAPARD pe anul 2008, peste 200 de milioane ede euro, din cauza unor deficiente ale sistemului de management si control, arata o scrisoare a executivului european intrata in posesia HotNews.ro. Comisia a cerut un plan de masuri pentru remedierea acestora, pana la 31 august. UPDATE: Expertii APDRP fac verificari suplimentare pe teren si la nivel de documente privind cererile de plata, se arata intr-un cominicat al agentiei de plati remis HotNews.ro. Agentia se afla in faza avansata in implementarea masurilor cuprinse in planul de actiune trimis Comisiei la data de 31 iulie. Comisia a precizat insa pentru HotNews.ro ca a cerut Bucurestiului ca acel plan sa fie imbunatatit.
Proiectele de e-business pot fi depuse pentru finantare din 2 septembrie Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a anuntat lansarea a sapte linii de finantare, in valoare totala de aproximativ 165 milioane de euro, printre care se regasesc si cele destinate "dezvoltarii e-economiei", mai exact solutii electronice pentru e-business. IMM-urile interesate pot depune cererile de finantare incepand cu 20 august. 
ACIS: "Sunt intarzieri temporare in procesarea proiectelor de dezvoltare a resurselor umane" Razvan Cotovelea si Stefan Ciobanu, reprezentantii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor au transmis o noua serie de raspunsuri cititorilor HotNews. Este vorba despre intrebarile care, din cauza timpului limitat si a solicitarilor numeroase, nu au mai putut fi incluse in interviul transmis live text, in data de 17 iulie 2008. Coordonatorii ACIS au transmis, printre altele, ca "la nivelul AM POSDRU se inregistreaza intarzieri temporare privind procesarea aplicatiilor, dar sunt in curs de rezolvare" si ca numele firmelor de consultanta care realizeaza proiecte pentru POS Mediu sunt informatii publice si pot fi solicitate ministerului de resort. 
Romania: Locul 1 la numarul de nereguli pe fonduri europene raportate la Bruxelles Romania a raportat la Bruxelles 164 de cazuri cu nereguli in cheltuirea fondurilor de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD), adica peste 50% din totalul neregulilor anuntate de statele membre. Cu toate acestea, suma afectata de nereguli reprezinta doar 1% din valoarea totala a finantarilor pentru proiecte, ceea ce plaseaza tara noastra la coada clasamentului realizat dupa acest criteriu. 
OLAF: Romania, pe locul 1 in UE la numarul de investigatii legate de fraude, deschise in 2007  Romania a deschis 95 de dosare pentru investigarea unor fraude, ceea ce o plaseaza pe locul intai intre statele membre UE, se arata in raportul anual al Oficiului european de Lupta Antifrauda (OLAF) publicat astazi. Raportul mai arata ca 60% din investigatiile declansate in 2007 provin din 5 state membre: Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, Romania. Comisia Europeana a mai publicat, tot, astazi un raport referitor la finantarile acordate statelor membre. 
Rapoartele institutiilor europene legate de utilizarea finantarilor, publicate marti Raportul Comisiei Europene catre Parlament si Consiliu privind protectia managementului fondurilor europene si Raportul de activitate al OLAF pe anul 2007 vor fi publicate marti, 22 iulie. “Romania nu are motive de ingrijorare”, a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Dobleaga, seful Departamentului de Lupta Antifrauda.
Comisia Europeana anuleaza platile din fonduri europene facute de trei agentii bulgare Comisia Europeana le-a interzis unor agentii de plati din Bulgaria, in numar de patru, sa gestioneze fonduri europene din cauza coruptiei, informeaza Reuters. Astfel, a fost inghetat aproape un miliard de euro din fondurile preaderare si sunt amenintate alte viitoare plati, se arata intr-un document al executivului de la Bruxelles  - un raport privind gestionarea fondurilor UE in cele mai noi si mai sarace state ale UE - consultat de agentia de stiri.
In mod efectiv, proiectele au inceput, am acordat primii bani. O mare problema - mediocritatea unor structuri Razvan Cotovelea, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor, si Stefan Ciobanu, director in cadrul ACIS, au raspuns timp de peste doua ore intrebarilor formulate de cititorii HotNews.ro, in cadrul unui interviu transmis live text. "O eventuala inasprire a conditiilor de creditare de catre bancile din Romania care se implica activ in aceasta perioada pentru in sprijinirea potentialilor beneficiari ar putea avea efecte asupra beneficiarilor in cauza", au explicat invitatii.
Dezbatere publica pe proiectele de ghiduri ale solicitantului pentru mici afaceri si pensiuni turistice, in mediul rural Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a publicat, pe website-ul propriu , documentele legate de fondurile pentru "crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi" si pentru "incurajarea activitatilor turistice", ambele referindu-se la mediul rural. Acestea se vor afla in dezbatere publica pana la data de 24 iulie. Licitatiile urmeaza a fi lansate in septembrie.
Licitatia de proiecte de investitii in acvacultura si pescuit, lansata in 11 august Prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investiţii în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit va fi deschisa in data de 11 august 2008 iar fondurile puse "la bataie" insumeaza 44 de milioane de euro. 
Cum poti obtine fonduri UE cu cat mai putine "hartii"? Sapte programe lansate, peste 30 de linii de finantare deschise. Nici un sfert dintre proiectele depuse la autoritati nu au fost selectate pentru finantare. Fondurile structurale sunt un miraj dar si o enigma pentru multi intreprinzatori si functionari publici care nu sunt obisnuiti cu "birocratia" europeana. Joi, 17 iulie, ora 11.00, Razvan Cotovelea, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor va raspunde intrebarilor formulate de cititorii HotNews.ro, in cadrul unui interviu transmis live text. Va invitam sa transmiteti intrebari!
Attila Korodi: Cu 5% mai multi romani vor avea apa curenta, prin 6 proiecte de mediu aprobate la Bruxelles  Numarul romanilor care au acces la apa si canalizare creste cu 1.000.000 in urma aprobarii, de catre Comisia Europeana, a primelor sase proiecte de mediu finantate prin fonduri structurale, potrivit lui Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile. Proiectele se vor finaliza, insa, abia peste 5-6 ani.
Licitatie deschisa pentru proiecte de investitii ale intreprinderilor mari Intreprinderile care au peste 250 de angajati sau cifra de afaceri neta de peste 50 milioane euro pot solicita fonduri nerambursabile de maximum 18,5 milioane lei pentru "investitii productive si pregatirea pentru concurenta de pe piata". Termenul limita pentru depunerea dosarelor este 14 octombrie.
Uniunea Europeana cere inapoi peste 400 de milioane euro cheltuiti necorespunzator in agricultura Mai multe tari ale Uniunii Europene vor trebui sa dea inapoi Comisiei Europene 410,3 milioane euro cheltuiti necorespunzator, pentru ca au acordat subventii agricole ilegale. Cea mai mare suma, 145 milioane de euro, o are de returnat Italia. Urmeaza Grecia, Marea Britanie, dar si Franta, Germania, Olanda, Polonia, Spania si Suedia.
O noua licitatie pentru proiecte de resurse umane: 18 linii de finantare deschise Licitatia deschisa astazi pune "la bataie" 471 milioane euro pentru proiecte strategice, potrivit coordonatorilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Acestia au mai declarat ca, pentru multe din proiectele deja selectate in prima sesiune de licitatii intarzierea semnarii contractelor a fost cauzate de beneficiari. In plus, mai exista un amanunt de ordin legislativ care impiedica acordarea pre-finantarilor.
Proiecte procesatorilor, finantate cu punctaj minim. Cele de infrastructura, cu punctaj aproape dublu, nu au mai "prins" bani  Procesatorii de produse agricole au primit finantare UE cu aproape minimul punctajului admis de regulament. Raportul de selectie a proiectelor, valabil pentru prima licitatie arata ca, in cadrul Masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", se afla in top doua proiecte de 30 de puncte, in conditiile in care "pragul" de selectie s-a situat la 20 de puncte. In schimb, pentru componenta de infrastructura, proiecte cu 50 de puncte au fost reportate pentru licitatia urmatoare, din cauza atingerii plafonului maxim al alocarii financiare.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version