EUROFONDURI
Licitatie pentru firme sau persoane fizice care sa sa evalueze proiectele de "e-business" Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va achizitiona servicii de la firme sau persoane fizice pentru evaluarea proiectelor care solicita fonduri structurale. La inceputul saptamanii viitoare, cei interesati vor putea descarca documentele necesare participarii la licitatiei de pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Miza de peste 11 miliarde euro pentru alesii locali Cea mai mare parte a fondurilor europene post-aderare alocate Romaniei pe sapte ani se indreapta catre proiecte care trebuie realizate de autoritatile locale. Cei care isi incep, sau re-incep acum mandatele, intra direct in "painea" atragerii si cheltuirii banilor. Importanta "alesilor" este maxima atat la stadiul de idee a unui proiect, cat si pentru a asigura derularea acestuia si finalizarea in bune conditii, adica faimoasa "absorbtie" a fondurilor.
MEF: Fondurile pentru investitii ale companiilor mari si pentru proiecte pe energie se lanseaza in aceasta luna Ministerul Economiei si Finantelor a transmis ca, in iunie, este programata lansarea a peste zece linii de finantare din cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice".
Finantari pentru turism: companiile nu pot deconta costurile cu pregatirea proiectelor Proiectele de infrastructura de turism, desfasurate in mediul urban, sau in mediul rural - dar cu valoare totala peste 1,5 milioane euro, pot primi finantare prin Programul Operational Regional. Solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii daca proiectul intra sub incidenta ajutorului de stat si altele, daca nu intra in aceasta categorie, au explicat reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. 
Romsilva: "4 milioane de euro, pentru arii protejate, in pericol" Romania risca sa piarda aproape 4 milioane de euro daca, in maxim o luna, cele 22 de arii naturale protejate din administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva nu vor avea personalitate juridica pentru a putea accesa fonduri europene, a declarat directorul directiei strategii, marketing si cooperare internationala din RNP, Cristian Apostol, pentru revista "Afacerea". 
Ghid prin labirintul fondurilor europene: schema celor peste 30 de linii de finantare deschise  Peste 30 de linii de finantare au fost deschise, pana in prezent, in cadrul a cinci programe cu fonduri europene postaderare. La acestea pot avea acces autoritati publice, companii si organizatii non-guvernamentale, care trebuie sa redacteze proiecte "convingatoare" pentru a fi aprobate de autoritati. EurActiv.ro prezinta, pentru fiecare dintre ele, o schema cu informatii structurate, pot ghida prin labirintul finantarilor postaderare.
Peste 1.800 proiecte de dezvoltare rurala depuse la autoritati in 2 luni Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit, in primele doua sesiuni de licitatii 1.855 de proiecte in valoare de totala de peste 1,4  miliarde de euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru "modernizarea exploatatiilor agricole". Informatiile sunt cuprinse in Buletinul lunar de informare al institutiei (atasat).
Coordonatorul fondurilor structurale: "2,4 miliarde euro, fonduri sigure de la UE in 2008. In iunie, trimitem cinci rapoarte de audit la Bruxelles" In 2008 vor fi "absorbite" de 2 ori mai multe fonduri decat in 2007, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Teodorovici, secretar de stat responsabil cu fondurile UE, in Ministerul Economiei si Finantelor. Suma include avansuri acordate de Comisia Europeana si plati aferente programelor de preaderare, fara plati pe proiecte cu fonduri structurale. In orice caz, Comisia poate incepe si decontarile, fiindca procedurile de audit sunt indeplinite, a mai spus Teodorovici. Romania "cotizeaza" cu aproximativ 1,1 miliarde euro la bugetul UE.
Romania - una din multele tari UE care se eschiveaza de la ajutorul pentru tari sarace In calitate de membra a Uniunii, Romania este obligata sa ofere asistenta tarilor aflate in curs de dezvoltare, de minimum 0.17% din PIB pana in 2010, dar a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut in 2007. Alegerile din tara ar putea amana dezvoltarea de noi programe de asistenta. Pe de alta parte, in conditiile in care UE asigura jumatate din ajutorul mondial, multe guverne europene au ramas in urma cantitativ si calitativ fata de calendarul asistentei pentru tarile sarace.
Consultantii raspund: finantare pentru magazine online, proiecte la granita cu Serbia si productie de mobila in spatiul rural Microintreprinderile cu activitati in domeniul comertului online pot primi finantare atat prin Programul Operational regional, cat si prin cel de Crestere a Competitivitatii economice. Un proiect realizat la Portile de Fier II poate fi sustinut cu fonduri europene din Programul Transfrontalier Romania-Serbia. O firma de productie de mobila, in spatiul rural, trebuie sa astepte lansarea componentei destinate afacerilor non-agricole, din Programul national de Dezvoltare Rurala. La intrebarile legate de aceste subiecte a raspuns pe larg consultantul Marian Mocan.
Producatorii agricoli: "o treime din suma aferenta subventiilor UE este deja pierduta" Diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine, conform calculelor efectuate de reprezentantii asociatiilor de producatori agricoli. "Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara.  
Comisia Europeana: Dupa 30 iunie, fondurile europene pentru plati directe la hectar sunt "taiate" progresiv. La 15 octombrie, se reduc integral Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.
PNL contra PNL in meciul salariilor pentru functionarii care gestioneaza fonduri UE Trei deputati PNL au initiat propunerea legislativa de majorare a salariilor functionarilor din Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, care se ocupa cu fonduri UE. Ministrul de finante, tot liberal, se pregateste sa anuleze prevederile acestei legi. Intre timp, functionarii vizati se pregatesc sa intre in greva.
Federatia Nationala a Agricultorilor: Daca nu se fac platile, dam in judecata ministerele responsabile Subventiile europene sunt un drept, nu o pomana. Daca nu ajung banii in conturile tuturor fermierilor, pana la termenul limita de 30 iunie, singura solutie este de a da in judecata Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor. Declaratiile au fost facute exclusiv pentru HotNews.ro de Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. 
Bulgaria intensifica masurile pentru combaterea fraudelor cu fonduri de la UE Unitatea AFKOS din Bulgaria, care se ocupa cu combaterea fraudelor cu bani de la UE, ce pana acum facea parte din Ministerul de Interne, va fi plasata sub controlul direct al noului vicepremier Meglena Plugcieva, relateaza NewsIn.
50 de proiecte de aproape un milion de euro inscrise pentru fondurile UE din IT&C Ministerul Comunicatiilor (MCTI) a inregistrat pana acum 50 de proiecte depuse on-line, in valoare totala de 3,35 milioane lei (920.000 Euro) pentru prima operatiune din fondurile structurale destinate sectorului IT&C, “Sprijinirea accesului la Internet si la serviciile conexe”, potrivit unui comunicat de presa al ministerului. Pentru aceasta operatiune au fost alocate fonduri in valoare totala de 29,5 milioane lei (9 milioane euro), suma maxima cu care poate fi finantat un poiect putand ajunge la 82.000 lei (25.000 euro).
Sindicatul National APIA: Subventiile UE, puse in pericol prin suprasolicitarea angajatilor agentiei "Avem sute de ore suplimentare neplatite, acestea sunt platite numai pentru personalul de conducere. Angajatii din teritoriu parcurg aproape 300 de kilometri zilnic, nu exista niciun spor de mobilitate sau de risc. Se munceste 12-14 ore pe zi, oamenii sunt extenuati, au fost cazuri in 5-6 judete in care angajatii au fost luati cu salvarea de la birou". Acestea, sunt, pe scurt, problemele ridicate de sindicatul angajatilor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), care considera ca, daca nu se vor lua urgent masuri, nu se vor mai putea distribui subventiile europene.
APIA: "Multi dintre micii agricultori probabil vor renunta la banii UE" "Cei care detin suprafete mici probabil ca vor renunta sa mai solicite fonduri, fiindca procesul presupune un efort prea mare pentru ei, precum deplasari si alte costuri", a declarat pentru HotNews.ro Dan Gherghelas, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). "Ne putem astepta ca, in cativa ani, sa depuna cereri numai cateva sunte de mii de fermieri cu suprafete medii si mari, precum in alte tari", a adaugat Gherghelas
Licitatie deschisa pentru proiecte regionale in domeniul turismului Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a anuntat lansarea licitatiei de proiecte pentru "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice" in cadrul Programului Operational Regional.
The Economist: Dilema marxista a Europei Groucho Marx spunea candva ca nu tenteaza sa intre intr-un club care accepta oameni ca el ca membri. UE are o problema usor diferita. O multime de tari vor sa intre, desi multe din ele - si chiar unele care au reusit deja - nu sunt pregatite pentru a adera, se afirma intr-un material publicat de The Economist si preluat de Rador.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică