EUROFONDURI
DLAF: 24 noi proiecte cu fonduri UE, suspectate de frauda, in 2008 De la inceputul anului 2008 pana in prezent, Departamentul de Lupta Antifrauda a demarat controale la 71 de proiecte in valoare totala de 176 milioane euro, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat Ovidiu Dobleaga, seful institutiei. Din acestea, 40 au fost finalizate, si in mai mult de jumatate dintre ele au fost identificate indicii de frauda. Incepand cu acest an, DLAF controleaza si platile directe la hectar. Luni, 23 iunie, HotNews.ro - EurActiv.ro vor publica "modele" concrete de fraudare a fondurilor UE, bazate pe cazuri recente, care se afla inca in curs de investigare.



Cel mai scump site din Romania are 70 de vizitatori pe zi Un cititor ne semnaleaza pe Forum un articol din revista Capital despre  un portal pe care Guvernul a cheltuit 2,5 milioane euro.  Banii provin din programul PHARE iar site-ul este dedicat investitorilor mici si mijlocii. Hotnews.ro a scris despre acest subiect la momentul lansarii site-ului respectiv. Noutatea consta in faptul ca se vor mai aloca inca un milion de euro pentru rebranduirea portalului, acum site-ul inregistrand doar 70 de vizitatori pe zi.
Format standard obligatoriu pentru contractele de lucrari pe bani publici  La data de 1 iulie intra in vigoare ordinul ministerial privind modelul de contract obligatoriu pentru toate proiectele de lucrari cu valoarea de peste 5 milioane euro care implica o finantare publica, de la buget sau de la Uniunea Europeana. 
9 milioane USD, nerambursabili, pentru dezvoltarea tehnologica a companiilor si persoanelor fizice autorizate  Fondurile sunt disponibile prin programul "Economia Bazată pe Cunoaştere" si sunt destinate achizitiei de produse si servicii precum echipamente tehnologice, brevete, marketing online, consultanta...
Numai o treime din proiectele de dezvoltare rurala sunt selectate pentru finantare Comitetului de Selectie pentru proiectele depuse in prima licitatie, din luna martie, a Programului National de Dezvoltare Rurala, a decis ca 341 de proiecte vor primi finantare, adica putin peste o treime din cele depuse de solicitanti. Valoarea totala a acestora este de 635,84 milioane lei.
Raspunsuri la problemele obsedante ale beneficiarilor de finantare  Chestiuni de baza legate, spre exemplu, de modalitatile de plata sau intocmirea documentelor, care le dau dureri de cap responsabililor de proiecte, sunt prezentate sintetizat in circa 100 de pagini sub forma unui ghid "pe intelesul tuturor". Este vorba de un "manual al beneficiarilor de finantare" elaborat de autoritatile care gestioneaza Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane. Util si pentru cei care nu au primit inca finantare: macar stiu la ce se pot astepta.
Prim bilant al fondurilor postaderare: proiecte aprobate de 2 miliarde euro Dupa un an si jumatate de la integrarea in Uniunea Europeana, autoritatile au efectuat un prim bilant al activitatilor legate de fondurile structurale. Astfel, rezultatul arata 249 de proiecte deja aprobate, de circa 2 miliarde euro, din care finantarea europeana reprezinta aproximativ 1,77 miliarde euro. Spre comparatie, 1,77 miliarde euro inseamna mai putin decat deficitul comercial al Romaniei intr-o singura luna, spre exemplu cel din martie 2008.
Comisia Europeana ia o masura fara precedent: introduce un sistem de monitorizare a fondurilor europene in Bulgaria Bulgaria va deveni in iunie primul stat membru al UE in care Comisia Europeana va introduce un sistem software special destinat controlului absorbtiei fondurilor europene. Monitorizarea va include si nivelul de executie al proiectelor finantate din banii UE, a declarat pentru postul national de radio Eva Kalujinska, purtator de cuvant al CE, citat de Sofia News Agency.
Uniunea Europeana impune Bulgariei un sistem de control al fondurilor europene Bulgaria va fi prima tara membra a Uniunii Europene in care va fi introdus, in aceasta luna, un software special elaborat pentru a controla absorbtia fondurilor europene si gradul de realizare a proiectelor finantate cu bani de la UE, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Eva Kaluzynska. Sistemul va fi introdus in ministerele si agentiile care lucreaza cu fonduri europene, urmarind cresterea responsabilitatii politice si tehnice.
Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat pentru procesarea deseurilor de sticla Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat pentru procesarea deseurilor de sticla in vederea reciclarii, a carei valoare totala, pentru perioada 2007-2011, se ridica la 16 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei. Schema de ajutor de stat regional privind procesarea deseurilor de sticla in vederea reciclarii este una dintre cele 18 scheme de ajutor de stat avizate de Consiliul Concurentei in perioada post–aderare.
Consultantii raspund: Finantari pentru cabinete stomatologice si o scoala, in mediul rural, precum si pentru fundatii culturale Activitatile de stomatologie sunt eligibile pentru finantare, la fel si constructia unor cladiri apartinand unei scoli. O fundatie culturala, insa, are posibilitatea de a obtine resurse financiare numai prin programele derulate de Ministerul Culturii. De asemenea, infiintarea unui camin de copii nu este eligibila, ci doar modernizarea sau extinderea unei constructii deja existente, a explicat pentru "euROfonduri" consultantul Christian Fotache. 
Calendarul programelor de finantare derulate in luna iunie Agentia de Dezvoltare Regionala "Centru" a transmis lista actualizata, pentru luna iunie, a programelor de finantare pentru care exista licitatii deschise, impreuna cu termenele limita pana la care se pot depune proiecte (vezi documentul atasat).
Marea Britanie a finantat cu 4 milioane de euro reforma in justitie si accesul la fonduri structurale Prin "Global Opportunities Fund", program finantat de Guvernului britanic, au fost derulate in patru ani 44 de proiecte în valoare de aproximativ 4 milioane de euro. "Desi nu se continua programulul bilateral, vom sprijini in continuare Romania ", a declarat Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii.
Programul de asistenta bilaterala britanic-roman Global Opportunities Fund - Reuniting Europe ia sfarsit Programul de asistenta bilaterala Global Opportunities Fund - Reuniting Europe, administrat in Romania de Ambasada Britanica, se incheie oficial saptamana viitoare printr-un eveniment gazduit, luni de Ambasadorul Robin Barnett la resedinta sa. La eveniment ia parte ministrul Justitiei Marian Predoiu.
Licitatie pentru firme sau persoane fizice care sa sa evalueze proiectele de "e-business" Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va achizitiona servicii de la firme sau persoane fizice pentru evaluarea proiectelor care solicita fonduri structurale. La inceputul saptamanii viitoare, cei interesati vor putea descarca documentele necesare participarii la licitatiei de pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP). 
Miza de peste 11 miliarde euro pentru alesii locali Cea mai mare parte a fondurilor europene post-aderare alocate Romaniei pe sapte ani se indreapta catre proiecte care trebuie realizate de autoritatile locale. Cei care isi incep, sau re-incep acum mandatele, intra direct in "painea" atragerii si cheltuirii banilor. Importanta "alesilor" este maxima atat la stadiul de idee a unui proiect, cat si pentru a asigura derularea acestuia si finalizarea in bune conditii, adica faimoasa "absorbtie" a fondurilor.
MEF: Fondurile pentru investitii ale companiilor mari si pentru proiecte pe energie se lanseaza in aceasta luna Ministerul Economiei si Finantelor a transmis ca, in iunie, este programata lansarea a peste zece linii de finantare din cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice".
Finantari pentru turism: companiile nu pot deconta costurile cu pregatirea proiectelor Proiectele de infrastructura de turism, desfasurate in mediul urban, sau in mediul rural - dar cu valoare totala peste 1,5 milioane euro, pot primi finantare prin Programul Operational Regional. Solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii daca proiectul intra sub incidenta ajutorului de stat si altele, daca nu intra in aceasta categorie, au explicat reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. 
Romsilva: "4 milioane de euro, pentru arii protejate, in pericol" Romania risca sa piarda aproape 4 milioane de euro daca, in maxim o luna, cele 22 de arii naturale protejate din administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva nu vor avea personalitate juridica pentru a putea accesa fonduri europene, a declarat directorul directiei strategii, marketing si cooperare internationala din RNP, Cristian Apostol, pentru revista "Afacerea". 
Ghid prin labirintul fondurilor europene: schema celor peste 30 de linii de finantare deschise  Peste 30 de linii de finantare au fost deschise, pana in prezent, in cadrul a cinci programe cu fonduri europene postaderare. La acestea pot avea acces autoritati publice, companii si organizatii non-guvernamentale, care trebuie sa redacteze proiecte "convingatoare" pentru a fi aprobate de autoritati. EurActiv.ro prezinta, pentru fiecare dintre ele, o schema cu informatii structurate, pot ghida prin labirintul finantarilor postaderare.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...




citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă