EUROFONDURI
Attila Korodi: Cu 5% mai multi romani vor avea apa curenta, prin 6 proiecte de mediu aprobate la Bruxelles  Numarul romanilor care au acces la apa si canalizare creste cu 1.000.000 in urma aprobarii, de catre Comisia Europeana, a primelor sase proiecte de mediu finantate prin fonduri structurale, potrivit lui Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile. Proiectele se vor finaliza, insa, abia peste 5-6 ani.Licitatie deschisa pentru proiecte de investitii ale intreprinderilor mari Intreprinderile care au peste 250 de angajati sau cifra de afaceri neta de peste 50 milioane euro pot solicita fonduri nerambursabile de maximum 18,5 milioane lei pentru "investitii productive si pregatirea pentru concurenta de pe piata". Termenul limita pentru depunerea dosarelor este 14 octombrie.
Uniunea Europeana cere inapoi peste 400 de milioane euro cheltuiti necorespunzator in agricultura Mai multe tari ale Uniunii Europene vor trebui sa dea inapoi Comisiei Europene 410,3 milioane euro cheltuiti necorespunzator, pentru ca au acordat subventii agricole ilegale. Cea mai mare suma, 145 milioane de euro, o are de returnat Italia. Urmeaza Grecia, Marea Britanie, dar si Franta, Germania, Olanda, Polonia, Spania si Suedia.
O noua licitatie pentru proiecte de resurse umane: 18 linii de finantare deschise Licitatia deschisa astazi pune "la bataie" 471 milioane euro pentru proiecte strategice, potrivit coordonatorilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Acestia au mai declarat ca, pentru multe din proiectele deja selectate in prima sesiune de licitatii intarzierea semnarii contractelor a fost cauzate de beneficiari. In plus, mai exista un amanunt de ordin legislativ care impiedica acordarea pre-finantarilor.
Proiecte procesatorilor, finantate cu punctaj minim. Cele de infrastructura, cu punctaj aproape dublu, nu au mai "prins" bani  Procesatorii de produse agricole au primit finantare UE cu aproape minimul punctajului admis de regulament. Raportul de selectie a proiectelor, valabil pentru prima licitatie arata ca, in cadrul Masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", se afla in top doua proiecte de 30 de puncte, in conditiile in care "pragul" de selectie s-a situat la 20 de puncte. In schimb, pentru componenta de infrastructura, proiecte cu 50 de puncte au fost reportate pentru licitatia urmatoare, din cauza atingerii plafonului maxim al alocarii financiare.
Analiza BCR: Gradul de absorbtie a fondurilor UE va creste la 60% in acest an fata de 21% in 2007 Gradul de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 60% in acest an, comparativ cu circa 21% in 2007, ca urmare a imbunatatirii capacitatii de atragere a finantarilor provenite de la Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza a Bancii Comerciale Romane (BCR) publicata luni.
Proiectele pentru pensiuni turistice pot fi depuse pentru finantare din septembrie Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va lansa sesiuni de primire a proiectelor de investitii pentru cinci noi masuri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), incepand cu luna septembrie, potrivit buletinului informativ publicat astazi (vezi documentul atasat). Printre licitatiile anuntate se numara si cea referitoare la turism rural. Cititorii HotNews.ro -EurActiv.ro au aratat un interes deosebit pentru acest domeniu, marea majoritate a intrebarilor transmise redactiei fiind pe aceasta tema.
62.400 de fermieri exclusi de la platile directe Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a anuntat ca au fost platiti, pana la 30 iunie, 95% dintre fermierii care au depus cerere pentru platile directe la hectar aferente anului 2007. Din procentul de 5% care nu au primit banii, mai multe de jumatate, adica 62.400 de fermieri, au fost exclusi oficial din cauza supradeclararilor sau a inscrierii unor suprafete sub limita legala de 1 hectar. Reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli au declarat pentru HotNews.ro ca unii fermieri au fost nedreptatiti din cauza erorilor in sistemul de masurare a parcelelor si ca, probabil, vor da in judecata Ministerul Agriculturii.
Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European: 95 de proiecte transmise pana la primul deadline. Urmeaza lansarea fondurilor pentru ONG Islanda, Liechtenstein si Norvegia sunt cele trei state care finanteaza, cu 45 de milioane de euro - nerambursabili, proiecte in Romania, in mai multe domenii precum: protectia mediului, dezvoltarea resurselor umane, sanatate si protectia copilului, conservarea patrimoniului cultural. Prima licitatie de proiecte, lansata de Ministerul Economiei si Finantelor, s-a incheiat in data de 20 iunie. Urmatoarea cerere de proiecte, cu suma alocata de 5 milioane de euro, va fi lansata la jumatatea lunii iulie si vizeaza exclusiv ONG-urile.
Lista neagra a beneficiarilor de fonduri PHARE Actiunile initiate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, impotriva unor beneficiari de fonduri PHARE, s-au incheiat cu decizia returnarii la bugetul de stat a unei parti din finantarea primita. In total, 2,3 milioane euro (vezi documentul atasat).
2,3 milioane euro recuperate, in ultimul an, din fonduri PHARE Incheierea actiunilor in instanta pentru 123 de proiecte PHARE in care s-au descoperit fraude inseamna recuperarea, in beneficiul bugetului de stat, a 2,3 milioane euro, a declarat Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. HotNews.ro - EurActiv.ro vor publica miercuri, 2 iulie, lista beneficiarilor de fonduri PHARE la care s-au descoperit fraude si nereguli, precum si sumele pe care acestia au fost obligati sa le returneze.
Studiu: Jumatate din beneficiarii de fonduri UE cred ca exista retele de trafic de influenta legate de alocarea finantarilor Un studiu realizat de Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie arata ca programele de finantare pot fi viciate de coruptie in mare masura. Peste jumatate dintre subiectii chestionati au declarat ca fondurile europene sunt acordate preferential si ca exista retele de trafic de influenta. Acelasi studiu arata ca subiectul fonduri europene este neinteresant pentru institutiile mass-media.
Finante: Pana pe 15 iunie au fost aprobate 281 de proiecte din fonduri europene Pana la jumatatea lunii iunie, au fost aprobate 281 de proiecte din fonduri europene din cele 1.297 depuse in total pentru cele sapte programe operationale, a declarat luni secretarul de stat in Ministrul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici. Valoarea totala a proiectelor aprobate se ridica la 2,5 miliarde euro, 1,88 miliarde euro reprezentand fonduri europene.
Toate contractele din bani publici vor fi intocmite dupa regulile aplicate fondurilor europene Contractele de achizitii, constructii sau proiectare din bani publici vor fi intocmite, incepand de la 1 iulie, potrivit conditiilor internationale FIDIC, care se aplica, in prezent, contractelor din fonduri europene, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici. Noile reguli contractuale vor fi aplicate unitar la nivel national si vor impune clauze minime obligatorii.
Consultantii raspund: Cei interesati de fonduri pentru pensiuni trebuie sa urmareasca publicarea documentelor oficiale Cititori din intreaga tara au transmis redactiei HotNews.ro - EurActiv.ro o noua serie de intrebari legate de finantarea pensiunilor turistice. Consultantul Laura Radulescu a raspuns acestor intrebari, cu mentiunea ca furnizarea mai multor informatii punctuale depinde de publicarea documentelor oficiale de catre autoritati. In curand, vor fi lansate Ghidul Solicitantului precum si lista localitatilor care va limita investitiile in turismul rural doar la modernizare si extindere, cu excluderea construirii de la zero. 
Ramona Ivan (BCR): "Noua schema de finantare a BERD pentru companii, mai flexibila in conditii decat fondurile structurale" Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat "facilitatea de finantare pentru IMM", adresata firmelor din industrie, cu o componenta nerambursabila de 20%. Aceasta se va derula prin BCR si BRD. Conditiile de selectie a proiectelor vor fi asemanatoare cu cele impuse pentru programele europene, insa "ceva mai flexibile".
Mugur Isarescu: Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare HotNews.ro a transmis LIVE Text principalele idei discutate in cadrul conferintei „Drumul banilor europeni, de la idee la succes!", organizata marti de Mediafax si Banca Nationala a Romaniei. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, in deschiderea conferintei, ca "Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare ", in timp ce Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a anuntat ca "in 2 saptamani  vom avea proiecte contractate de 540 milioane euro".Citeste in articol principalele idei ale participantilor la conferinta
"Modele" de fraudare a fondurilor europene, cu prejudicii de circa 1,8 milioane euro Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a transmis HotNews.ro trei exemple de proiecte cu finantare UE, anchetate in acest an, in care au fost descoperite prejudicii de aproape 1,8 milioane euro. Este vorba despre beneficiari ai programului PHARE, mai exact, componentele destinate cooperarii transfrontaliere, infrastructurii si achizitiilor in cadrul IMM.
DLAF: 24 noi proiecte cu fonduri UE, suspectate de frauda, in 2008 De la inceputul anului 2008 pana in prezent, Departamentul de Lupta Antifrauda a demarat controale la 71 de proiecte in valoare totala de 176 milioane euro, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat Ovidiu Dobleaga, seful institutiei. Din acestea, 40 au fost finalizate, si in mai mult de jumatate dintre ele au fost identificate indicii de frauda. Incepand cu acest an, DLAF controleaza si platile directe la hectar. Luni, 23 iunie, HotNews.ro - EurActiv.ro vor publica "modele" concrete de fraudare a fondurilor UE, bazate pe cazuri recente, care se afla inca in curs de investigare.
Cel mai scump site din Romania are 70 de vizitatori pe zi Un cititor ne semnaleaza pe Forum un articol din revista Capital despre  un portal pe care Guvernul a cheltuit 2,5 milioane euro.  Banii provin din programul PHARE iar site-ul este dedicat investitorilor mici si mijlocii. Hotnews.ro a scris despre acest subiect la momentul lansarii site-ului respectiv. Noutatea consta in faptul ca se vor mai aloca inca un milion de euro pentru rebranduirea portalului, acum site-ul inregistrand doar 70 de vizitatori pe zi.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version