EUROFONDURI
Comisia Europeana a aprobat Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria Comisia Europeana a adoptat marti Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, ce are un buget total de 262 milioane de euro pentru cei sapte ani de programare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Lansarea oficiala a programului va avea loc in luna ianuarie 2008.Borbely: Suntem in grafic, dar exista numeroase probleme  Absorbtia fondurilor europene este in grafic, dar exista numeroase probleme la care Romania trebuie sa se astepte de acum incolo, a spus  ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Lazlo Borbely, in cadrul emisiunii Fara frontiere, difuzata joi la TVR1. Acesta, impreuna cu Manuela Preoteasa, director EurActiv .ro, si Teodor Frolu, expert in comunicare, au identificat o serie de dificultati: comunicarea defectuoasa intre autoritatile locale si cele centrale, numarul mic al firmelor de consultanta serioase, statutul proprietatii si, nu in ultimul rand, amestecul politicului.
Romania a primit ultima transa din fondurile de pre-aderare, de 46,5 milioane euro Romania a primit joi 46,5 milioane de euro de la Comisia Europeana prin "Facilitatea de Tranzitie 2007", ultimul instrument de finantare "pre-aderare" acordat tarii noastre, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor. Prin acest program, Romania incheie etapa de tranzitie.
Dacian Ciolos: Comisia Europeana nu va activa clauza de salvgardare in agricultura Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat pentru HotNews.ro ca oficialii de la Bruxelles au renuntat la activarea clauzei de salvgardare. Comisia Europeana a transmis un comunicat oficial in acest sens, confirmand renuntarea la clauza.
Moment decisiv pentru activarea clauzei de salvgardare in agricultura Saptamana aceasta, Comisia Europeana va lua o decizie in privinta posibilei activari a clauzei de salvgardare in agricultura. Acreditarea definitiva a Agentiei de Plati (APIA), anuntata sambata, reda speranta oficialilor ca vor scapa de amenintare. Dan Gherghelas, directorul general APIA, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia Comisiei Europene se va baza in mare parte pe rezultatele auditului care a condus la acreditarea agentiei.
S-au publicat primele documente pentru finantarea proiectelor sociale Odata cu aprobarea Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS DRU) au aparut la orizont mai multe posibilitati de finantare pentru intreprinderi si mai usor de accesat decat cele oferite de alte programe. In ziarul euROpeanul, editia de luni, sunt explicate in detaliu avantajele realizarii unui proiect in domeniul resurselor umane. Autoritatea de resort a publicat, luni, pe site-ul www.fseromania.ro primele schite ale "Ghidului Solicitantului" si "Cererii de Finantare" pentru POS DRU.
Romania e inaintea Bulgariei la reforme Delia Meth-Cohn, Directorul asociat al Economist Intelligence Unit, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei bulgare Monitor ca Romania a depasit Bulgaria la capitolul reforme. "Romania, pur si simplu, a inceput reforma corect din mai multe sensuri, simultan, si suficient de devreme", spune Meth-Cohn. Cititi mai multe detalii despre comparatia Romania - Bulgaria in interviul preluat de Rador.
Pensiile birocratilor europeni, subiect de discutie la Bruxelles Pentru ca vor fi  tot mai numerosi, iar pensiile lor vor fi platite in cea mai mare parte de catre statele membre UE, angajatii institutiilor europene nu pot scapa de reforma pensiilor. Cu venituri medii anuale de circa 70 de mii de euro, adica aproximativ 5.800 de euro/luna, pensionarii proveniti din randurile angajatilor institutiilor europene sunt cei mai bogati “clienti” ai  sistemelor publice de pensii din Uniunea Europeana.
Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: Accentul - pe cetateni! Chiar daca in mecanismul de implementare al banilor europeni se subliniaza in special dimensiunea politica si cea tehnica, nu trebuie sa uitam de cetateni. Cu ei trebuie sa inceapa si cu ei trebuie sa se incheie orice evaluare a implementarii corecte a fondurilor europene.
Proiect PHARE de 3 milioane de euro, blocat de edilii locali din Braila Reabilitarea centrului istoric din Braila este un proiect care a fost selectat pentru finantare PHARE de 3 milioane de euro. O serie de neintelegeri "tehnice" intre edilii locali au facut ca lucrarile sa intarzie opt luni. Ministrul Lazlo Borbely a declarat ca va sista contractul cu unul din antreprenori, firma portugheza OPCA. Deocamdata nu s-a facut nici o plata din fonduri publice, asa ca nu se pune problema returnarii banilor.
Ovidiu Dobleaga, Seful DLAF: In 2007 am controlat proiecte in valoare de peste 200 milioane de euro Departamentul de Lupta Antifrauda a deschis in 2007 un numar record de dosare, iar valoarea proiectelor anchetate este de peste 200 de milioane de euro. Valoarea estimata a fraudelor, din totalul proiectelor anchetate, este de 6,9 milioane de euro. Ovidiu Dobleaga, seful DLAF, a explicat intr-un interviu pentru ziarul euROpeanul ca Departamentul a transmis Comisiei Europene tot un numar record de nereguli.
Nicolae Idu - noul ambasador al Comisiei Europene in Romania Comisia Europeana a anuntat marti ca Nicolae Idu va fi nou sef al Reprezentantei Comisiei in Romania. Comisia a lansat procedura de instalare in functie a lui Idu, care a condus pana acum Institutul European. Idu il inlocuieste astfel in functie pe italianul Donato Chiarini.
Privilegiatii institutiilor europene Bani publici cheltuiti cu larghete si fara documente justificative, privilegii necuvenite, pensii suplimentare si alocatii la limita legalitatii. Nu, nu este vorba despre politicienii si inaltii functionari publici autohtoni, ci de cei care lucreaza in institutiile europene. Controlul cheltuirii banului public, in scopurile in care este alocat prin bugetul anual si in avantajul contribuabililor de la care este colectat, este la fel de problematic in Uniunea Europeana ca si Romania.
500 de milioane de euro de la buget pentru salvarea proiectelor ISPA Guvernul va aproba o Ordonanta de Urgenta care stabileste ca bugetul de stat va suporta costurile suplimentare care apar pentru beneficiar in timpul derularii unui proiect, a declarat intr-un interviu exclusiv pentru ziarul euROpeanul Eugen Teodorovici, noul secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. Ministrul Varujan Vosganian a declarat joi ca suma totala se ridica la 500 de milioane de euro.
Vosganian: Romania va beneficia de cel putin 2,5 miliarde euro din fonduri europene in 2008 Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri, la Cluj-Napoca, ca se asteapta ca Romania sa absoarba anul viitor intre 2,5 si 3 miliarde de euro din fonduri europene, dupa ce in acest an va beneficia de 1,5 miliarde de euro, potrivit NewsIn. Vosganian a mai precizat ca suma pe care Romania va reusi sa o atraga din fonduri europene in primul an de la aderare va fi mai mare decat suma pe care o datoreaza, in calitate de stat membru, la bugetul comunitar.
Europa face prea mult caz pe seama imigrantilor O analiza a saptamanalului The Economist remarca "tapajul care se face in privinta strainilor" in toata Europa, in conditiile in care economia continentului are o tot mai mare nevoie de imigranti. "Alegatorii din Danemarca au dat Partidului Popular danez, antiimigrationist, a patra crestere succesiva a cotei de vot. Elvetienii si-au incredintat 29% din voturi Partidului Popular, un partid xenofob. Un partid anti-straini este al doilea ca marime din Norvegia. O cincime din alegatorii flamanzi din Belgia sustin extrema dreapta Vlaams Belang", scrie The Economist, preluat de Rador.
Basescu: Eficienta fondurilor destinate cercetarii este scazuta Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Galati, ca este nevoie de o reforma sustinuta in educatie pentru ca nivelul invatamantului romanesc sa fie aproape de cel european. In acest context, Basescu a atras atentia ca fondurile destinate cercetarii nu isi ating scopul.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version