EUROFONDURI
Uniunea Europeana impune Bulgariei un sistem de control al fondurilor europene Bulgaria va fi prima tara membra a Uniunii Europene in care va fi introdus, in aceasta luna, un software special elaborat pentru a controla absorbtia fondurilor europene si gradul de realizare a proiectelor finantate cu bani de la UE, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Eva Kaluzynska. Sistemul va fi introdus in ministerele si agentiile care lucreaza cu fonduri europene, urmarind cresterea responsabilitatii politice si tehnice.Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat pentru procesarea deseurilor de sticla Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat pentru procesarea deseurilor de sticla in vederea reciclarii, a carei valoare totala, pentru perioada 2007-2011, se ridica la 16 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei. Schema de ajutor de stat regional privind procesarea deseurilor de sticla in vederea reciclarii este una dintre cele 18 scheme de ajutor de stat avizate de Consiliul Concurentei in perioada post–aderare.
Consultantii raspund: Finantari pentru cabinete stomatologice si o scoala, in mediul rural, precum si pentru fundatii culturale Activitatile de stomatologie sunt eligibile pentru finantare, la fel si constructia unor cladiri apartinand unei scoli. O fundatie culturala, insa, are posibilitatea de a obtine resurse financiare numai prin programele derulate de Ministerul Culturii. De asemenea, infiintarea unui camin de copii nu este eligibila, ci doar modernizarea sau extinderea unei constructii deja existente, a explicat pentru "euROfonduri" consultantul Christian Fotache. 
Calendarul programelor de finantare derulate in luna iunie Agentia de Dezvoltare Regionala "Centru" a transmis lista actualizata, pentru luna iunie, a programelor de finantare pentru care exista licitatii deschise, impreuna cu termenele limita pana la care se pot depune proiecte (vezi documentul atasat).
Marea Britanie a finantat cu 4 milioane de euro reforma in justitie si accesul la fonduri structurale Prin "Global Opportunities Fund", program finantat de Guvernului britanic, au fost derulate in patru ani 44 de proiecte în valoare de aproximativ 4 milioane de euro. "Desi nu se continua programulul bilateral, vom sprijini in continuare Romania ", a declarat Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii.
Programul de asistenta bilaterala britanic-roman Global Opportunities Fund - Reuniting Europe ia sfarsit Programul de asistenta bilaterala Global Opportunities Fund - Reuniting Europe, administrat in Romania de Ambasada Britanica, se incheie oficial saptamana viitoare printr-un eveniment gazduit, luni de Ambasadorul Robin Barnett la resedinta sa. La eveniment ia parte ministrul Justitiei Marian Predoiu.
Licitatie pentru firme sau persoane fizice care sa sa evalueze proiectele de "e-business" Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va achizitiona servicii de la firme sau persoane fizice pentru evaluarea proiectelor care solicita fonduri structurale. La inceputul saptamanii viitoare, cei interesati vor putea descarca documentele necesare participarii la licitatiei de pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP). 
Miza de peste 11 miliarde euro pentru alesii locali Cea mai mare parte a fondurilor europene post-aderare alocate Romaniei pe sapte ani se indreapta catre proiecte care trebuie realizate de autoritatile locale. Cei care isi incep, sau re-incep acum mandatele, intra direct in "painea" atragerii si cheltuirii banilor. Importanta "alesilor" este maxima atat la stadiul de idee a unui proiect, cat si pentru a asigura derularea acestuia si finalizarea in bune conditii, adica faimoasa "absorbtie" a fondurilor.
MEF: Fondurile pentru investitii ale companiilor mari si pentru proiecte pe energie se lanseaza in aceasta luna Ministerul Economiei si Finantelor a transmis ca, in iunie, este programata lansarea a peste zece linii de finantare din cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice".
Finantari pentru turism: companiile nu pot deconta costurile cu pregatirea proiectelor Proiectele de infrastructura de turism, desfasurate in mediul urban, sau in mediul rural - dar cu valoare totala peste 1,5 milioane euro, pot primi finantare prin Programul Operational Regional. Solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii daca proiectul intra sub incidenta ajutorului de stat si altele, daca nu intra in aceasta categorie, au explicat reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. 
Romsilva: "4 milioane de euro, pentru arii protejate, in pericol" Romania risca sa piarda aproape 4 milioane de euro daca, in maxim o luna, cele 22 de arii naturale protejate din administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva nu vor avea personalitate juridica pentru a putea accesa fonduri europene, a declarat directorul directiei strategii, marketing si cooperare internationala din RNP, Cristian Apostol, pentru revista "Afacerea". 
Ghid prin labirintul fondurilor europene: schema celor peste 30 de linii de finantare deschise  Peste 30 de linii de finantare au fost deschise, pana in prezent, in cadrul a cinci programe cu fonduri europene postaderare. La acestea pot avea acces autoritati publice, companii si organizatii non-guvernamentale, care trebuie sa redacteze proiecte "convingatoare" pentru a fi aprobate de autoritati. EurActiv.ro prezinta, pentru fiecare dintre ele, o schema cu informatii structurate, pot ghida prin labirintul finantarilor postaderare.
Peste 1.800 proiecte de dezvoltare rurala depuse la autoritati in 2 luni Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit, in primele doua sesiuni de licitatii 1.855 de proiecte in valoare de totala de peste 1,4  miliarde de euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru "modernizarea exploatatiilor agricole". Informatiile sunt cuprinse in Buletinul lunar de informare al institutiei (atasat).
Coordonatorul fondurilor structurale: "2,4 miliarde euro, fonduri sigure de la UE in 2008. In iunie, trimitem cinci rapoarte de audit la Bruxelles" In 2008 vor fi "absorbite" de 2 ori mai multe fonduri decat in 2007, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Teodorovici, secretar de stat responsabil cu fondurile UE, in Ministerul Economiei si Finantelor. Suma include avansuri acordate de Comisia Europeana si plati aferente programelor de preaderare, fara plati pe proiecte cu fonduri structurale. In orice caz, Comisia poate incepe si decontarile, fiindca procedurile de audit sunt indeplinite, a mai spus Teodorovici. Romania "cotizeaza" cu aproximativ 1,1 miliarde euro la bugetul UE.
Romania - una din multele tari UE care se eschiveaza de la ajutorul pentru tari sarace In calitate de membra a Uniunii, Romania este obligata sa ofere asistenta tarilor aflate in curs de dezvoltare, de minimum 0.17% din PIB pana in 2010, dar a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut in 2007. Alegerile din tara ar putea amana dezvoltarea de noi programe de asistenta. Pe de alta parte, in conditiile in care UE asigura jumatate din ajutorul mondial, multe guverne europene au ramas in urma cantitativ si calitativ fata de calendarul asistentei pentru tarile sarace.
Consultantii raspund: finantare pentru magazine online, proiecte la granita cu Serbia si productie de mobila in spatiul rural Microintreprinderile cu activitati in domeniul comertului online pot primi finantare atat prin Programul Operational regional, cat si prin cel de Crestere a Competitivitatii economice. Un proiect realizat la Portile de Fier II poate fi sustinut cu fonduri europene din Programul Transfrontalier Romania-Serbia. O firma de productie de mobila, in spatiul rural, trebuie sa astepte lansarea componentei destinate afacerilor non-agricole, din Programul national de Dezvoltare Rurala. La intrebarile legate de aceste subiecte a raspuns pe larg consultantul Marian Mocan.
Producatorii agricoli: "o treime din suma aferenta subventiilor UE este deja pierduta" Diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine, conform calculelor efectuate de reprezentantii asociatiilor de producatori agricoli. "Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara.  
Comisia Europeana: Dupa 30 iunie, fondurile europene pentru plati directe la hectar sunt "taiate" progresiv. La 15 octombrie, se reduc integral Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.
PNL contra PNL in meciul salariilor pentru functionarii care gestioneaza fonduri UE Trei deputati PNL au initiat propunerea legislativa de majorare a salariilor functionarilor din Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, care se ocupa cu fonduri UE. Ministrul de finante, tot liberal, se pregateste sa anuleze prevederile acestei legi. Intre timp, functionarii vizati se pregatesc sa intre in greva.
Federatia Nationala a Agricultorilor: Daca nu se fac platile, dam in judecata ministerele responsabile Subventiile europene sunt un drept, nu o pomana. Daca nu ajung banii in conturile tuturor fermierilor, pana la termenul limita de 30 iunie, singura solutie este de a da in judecata Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor. Declaratiile au fost facute exclusiv pentru HotNews.ro de Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version