BĂNCI
Consiliul Investitorilor Străini, îngrijorat de intențiile Guvernului legate de pilonul II de pensii: Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este îngrijorată de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni și de lipsa de transparență în care acestea sunt analizate și promovate, iar bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt, se arată într-un comunicat de presă. În opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului. Potrivit FIC, situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode.
Rădulescu, economist șef BT: Evoluția economiei în primul trimestru este cea mai slabă evoluție din toamna lui 2015 încoace/ Începând de anul viitor economia va evolua sub potențial ”​Probabil că începând de anul viitor economia va evolua sub potențial. Datele preliminare indică o decelerare a ritmului anual al economiei, cea mai slabă evoluție din trimestrul al treilea  2015, în decelerare de la 6.7% în T4 2017 Poziția externă economiei a continuat să se deterioreze în primul trimestru.  După ce faza de vârf - determinată puternic de politicile prociclice din sfera fiscal-bugetară și de venituri- își epuizează impactul, evident că acest lucru se observă în dinamica PIB”, a explicat miercuri economistul șef al Băncii Transilvania, la o conferință pe teme bancare organizată de OxygenEvents. BT și-a redus estimările de creștere a economiei pentru acest an la 4.7%.
Primele 7 bănci din sistem- profituri nete de aproape 1,5 miliarde de lei în primele 3 luni din acest an. Problemele cu clienții rămân, însă După patru ani de pierderi (2010, 2011, 2012 -când pierderile cumulate au totalizat 3,6 miliarde lei, în timp ce în anul 2014 s-au înregistrat pierderi record de circa 4,4 miliarde lei), băncile care operează în România par să vfi trecut de coșmarul neperformanteșor și al efectelor depresiunii economice, înregistrând profituri consistente. Asta la nivelul întregului sistem bancar, pentru că mai sunt instituții de credit aflate încă pe minus. Dacă tragem o linie după primele trei luni din acest an, bilanțurile primelor 6 bănci din ”curtea” BNR arată încurajator: aproape 1,5 miliarde de lei profituri nete, după plata taxelor și a impozitelor către Administrația Dăncilă.
Raiffeisen Bank, profit net de 212 milioane de lei în primul trimestru Activele totale ale Raiffeisen Bank au ajuns la finele primului trimestru al acestui an la 7,21 miliarde lei, în creștere cu 13% față de martie 2017, au transmis marți reprezentanții instituției. Pe scurt: portofoliul de credite al băncii era de 23,24 miliarde de lei, o creștere de12%, de la an la an; depozitele clienților au crescut cu 17% (an pe an), în condițiile în care rațele de dobândă se mențin destul de scăzute; profitul net în primele trei luni a fost de 212 milioane de lei, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, iar rata creditelor neperformante a coborât la 5,3% în primul trimestru din din 2018, față de 8,3% în martie 2017.
SONDAJ Credeți că avansul economiei românești în 2018 va depăși 4.5%? Statistica a anunțat marți că economia României nu a avansat deloc în primele 3 luni din 2018 față de ultimul trimestru din 2017, dar anual, creșterea economică a fost de 4%. Comisia Europeană estima-înainte de publicarea anunțului INS, un avans anual de 4.5% al economiei. O parte din bănci au anunțat deja că își vor revizui în scădere estimările privind evoluția PIB în 2018. Întrebarea rămâne: credeți că economia României va performa în acest an în ritm de peste 4.5%?
Bugetul de stat a fost prejudiciat cu 3 milioane euro de miniștri, pentru că nu au aplicat pașii din Legea Guvernanței Corporative (raport) Bugetul de stat a fost prejudiciat prin neaplicarea amenzilor în cazul miniștrilor care nu au demarat procedurile din Legea guvernanței companiilor de stat, iar Curtea de Conturi nu a intervenit, susține Corina Murafa, coautor al "Raportului anual de analiză și prognoză – România 2018", elaborat de Societatea Academică din România (SAR).
ROBOR scade ușor, leul ramâne la 4.62 în fața euro într-o zi cu anunțuri economice importante Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut marginal marți la 2.74%, în vreme ce leul a rămas la 4.62 unități în fața euro, într-o zi cu anunțuri economice importante (vezi anunțul Statisticii cu privire la evoluția economiei pe primul trimestru). În Europa, cele mai mari creșteri economice pe primul trimestru le-au avut Letonia (5.2% in termeni anualizați), Polonia (4.9%), Ungaria (4.7%) și Cehia (4.5%). Aici, detalii. În aceste condiții, dolarul a ramas puternic marți dimineață față de euro ajutat de cresterea randamentelor titlurilor de trezorerie pe termen lung. Perechea fluctua în jurul prânzului la nivelul de  1.1925. Monedele Europei emergente au pierdut teren față de euro, perechea euro/leu urcând în preajma nivelului 4.6265 de la minimumul atins ieri (aproape de 4.6200).
Grațiela ​​Gavrilescu: Am luat conceptul de anticorupție și l-am transformat în ce? În repercutarea dezvoltării! Conceptul de anticorupție a afectat dezvoltarea țării, iar “spectacolul căteușelor” nu a funcționat în Bulgaria pentru că și-au văzut de propriul interes, susține Grațiela Gavriescu, ministrul Mediului. Ea a participat, marți, la un eveniment de lansare a unui raport realizat de Societatea Academică din România la Reprezentanța Comisiei Europene. „Cu părere de rău trebuie să spunem lucrurilor pe nume. (…) Am luat conceptul de anticorupție și l-am transformat în ce? În repercutarea dezvoltării de care aveam nevoie noi, ca români! Ați făcut o țintă din oamenii politici și nu numai, și funcționari publici, din tot sistemul, numai pentru că așa au considerat că este mai bine. ”, a spus Gavrilescu
Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?
Bloomberg: Apogeul creşterii economiei în România, Ungaria, Polonia şi Cehia s-a încheiat. Politicile monetare se înăspresc pe fondul inflaţiei Avansul economiei în Europa Centrală şi de Est (CEE) a încetinit probabil în primul trimestru din 2018, deoarece majorarea cheltuielilor, stimulată de creşterea salariilor, nu a reuşit să compenseze producţia industrială mai redusă, se arată într-o analiză publicată marţi de Bloomberg, scrie Agerpres. Dintre cele şase state care vor publica marţi datele privind PIB-ul, Cehia, Ungaria, România şi Polonia vor raporta probabil o creştere mai redusă decât în trimestrul patru din 2017, în timp ce expansiunea în Bulgaria şi Slovacia a accelerat, arată rezultatele unui studiu realizat de Bloomberg în rândul economiştilor.
Europa De Est – marea câștigătoare a Festivalului Internațional de film de la Cannes 2018 ​În această perioadă se desfășoară Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018. Deși competiția este încă în plină desfășurare din punct de vedere artistic, pe plan financiar, adevărații câștigători sunt cunoscuți demult. Sunt țări precum Ungaria, Cehia, Estonia, Georgia, dar și altele din Europa Centrală și de Est, care au găzduit și susținut în ultimii ani numeroase producții europene sau hollywoodiene, beneficiind de bugetele lor impresionante, dar și de șansa unei recunoașteri și a unei publicități nesperate. Care este secretul acestor victorii de necontestat? Mai mult decât peisaje frumoase și actori sau tehnicieni talentați, o înțelegere profundă a producției de film ca business și ca industrie fanion ce poate atrage nenumărate beneficii conexe.
Statistica: Produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017 Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Instituția a revizuit indicii de volum faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2017, publicată în comunicatul de presă nr. 84 din 5 aprilie 2018.
Măsuri ANAF 2018: Controale inopinate pe casele de marcat, monitorizarea magazinelor on-line, testearea aleatorie a conformării Firmele și alți contribuabili din România vor fi supuși unor noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printre care controale inopinate privind bonurile de la casele de marcat, testarea aleatorie a conformării și procese investigative. Toate acestea se regăsesc Programul de convergență 2018-2020, realizat de Guvern.
INS: Gradul de dotare cu utilităţi a locuinţelor terminate în anul 2017 (faţă de 2016) arată că 97,9 % dispun de baie (mai puține decât în 2016) / Locuințele din România, în 9 detalii relevante Numărul locuinţelor din România a continuat să urce și în 2017, potrivit unei cercetări transmise luni HotNews.ro de către Institutul Național de Statistică, dar precaritatea fondului locativ rămâne o mare problemă. Avem 8.97 milioane locuințe (la sfârşitul anului 2017, cu 47.600 mai multe) faţă de 2016, dar detaliile nu sunt dintre cele mai încurajatoare. Și să vă spun de ce.
Minuta şedinţei Consiliului de administraţie al BNR în 10 fraze-cheie/Unii membri ai Consiliului au subliniat că ridicarea ratei dobânzii de politică monetară este necesară și pentru a proteja credibilitatea băncii centrale ”Membrii Consiliului au evidențiat tensiunile ridicate de pe piața muncii, anticipate să persiste, date fiind inclusiv cele mai recente date și rezultate ale unor sondaje de specialitate, indicând totuși o moderare ușoară a așteptărilor privind angajările în perspectivă apropiată. S-a remarcat că și în primele luni ale acestui an efectivul salariaților din economie a continuat să atingă noi maxime, în paralel cu temperarea avansului său în termeni anuali – atribuibilă de această dată și aportului sectorului bugetar – și că rata șomajului BIM a coborât la un nou minim istoric în luna martie, de 4,5%” se arată în minuta ședinței de politică monetară a CA al BNR de acum o săptămână. Cei 9 corifei ai BNR au analizat ce merge și ce nu merge în economie, încercând să suplinească prin politica monetară minusurile politicii fiscale.
Pentru a două lună la rând, în martie, datoria publică externă directă a depășit datoria privată externă (pe termen lung), ceea ce constituie un factor de risc la adresa stabilității macro-financiare (raport BT) ​Banca Națională a României (BNR) a comunicat luni datele privind dinamică balanței de plăți în luna martie și primul trimestru al anului curent, acestea confirmând intensificarea deficitului de cont curent al balanței de plăți (pe fondul evoluției economiei interne la un ritm peste potențial) și creșterea datoriei externe totale (evoluție influențată și de majorarea costurilor de finanțare), scrie economistul șef al Băncii Transilvania, Adrian Rădulescu, într-un raport transmis investitorilor. ”Atragem atenția cu privire la faptul că, pentru a două luna la rând în martie, datoria publică externă directă pe termen lung s-a situat peste nivelul datoriei private externe pe termen lung, ceea ce constituie un factor de risc la adresă stabilității macro-financiare în eventualitatea incidenței unor șocuri negative”, notează Rădulescu.
România a înregistrat în primul trimestru un deficit de cont curent de 967 milioane euro, cu 25,6% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 967 milioane euro în primul trimestru al acestui an, cu 25,6% mai mare faţă de ianuarie-martie 2017, mai ales ca ur În ianuarie-martie 2017, deficitul contului curent a fost de 770 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR poblicate luni, potrivit News.ro. Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.
Bloomberg: Cele mai sărace țări din UE, printre care și România, vor acum să intre și ele în zona euro ​Cele mai sărace țări din Uniunea Europeană iși doresc acum să adere la zona euro, scrie publicația financiară Bloomberg.
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2.75% Indicele ROBOR 3M, în funcție de care băncile acordă majoritatea împrumuturilor în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 2.75%. Nivelul ROBOR se determină în urma unui fixing la care sunt invitate să participe 10 bănci alese pe baza a 3 criterii: primul, e legat de activitatea băncii pe piaţa monetară interbancarǎ. Al doilea criteriu vizează limitele pentru depozitele în lei acordate de banca respectivă altor bănci, iar al treilea criteriu e determinat de limitele celorlalte bănci pentru depozitele în lei plasate la banca în cauză. Rata ROBOR pentru fiecare scadenţǎ este calculată de BNR ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare bancă pentru depozitele plasate într-un interval de 15 minute înainte de fixing  după ce sunt eliminate extremele. 
Numărul românilor cu întârzieri la plata împrumuturilor bancare a urcat ușor în martie. Din 25 mai, aceștia pot solicita Biroului de Credit ștergerea din baza de date Numărul românilor cu întârzieri la plata ratelor bancare a urcat în luna martie cu peste 12.200, comparativ cu februarie, conform cifrelor publicate de Banca Naţională a României. Astfel, 684.782 români aveau 953.000 de restanţe în valoare totală de circa 7,44 miliarde lei. O privire asupra categoriei de întârziere arată că valoarea restanţelor mai mari de 90 de zile a urcat cu 0,3% (în martie, fațăp de februarie), valoarea cumulată a acestui tip de restanțe fiind de 4,23 miliarde lei. Restanțele la rambursarea împrumuturilor cu întâziere între 61-90 de zile sunt de 51,1 milioane lei, iar cele cu întârziere de 31-60 de zile sunt în valoare de 43,6 milioane lei. De remarcat este că au fost scoase în afara bilanţurilr băncilor şi IFN-urilor credite restante în valoare de peste 1,48 miliarde le, iar 1,63 miliarde lei se aflau în faza de colectare.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version