BĂNCI
Patru investitori sunt interesaţi de realizarea Clinicii Multifuncţionale "Dr. Calistrat Grozovici" în parteneriat public-privat Patru investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea Clinicii Multifuncţionale "Dr. Calistrat Grozovici", se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).
​Document După BCE, și Federația Bancară Europeană avertizează Guvernul asupra derapajelor din OUG 114 ”Aș dori să vă prezint profunda îngrijorare cu privire la riscurile majore pentru stabilitatea sectorului bancar din România generate de Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 privind introducerea unei taxe asupra activelor financiare ale băncilor și a altor trei legi tocmai trecute de Camera Deputaților (subl. mea-DP) -privind limitarea ratei dobânzii, plafoanele privind răscumpărarea creanțelor cesionate și eliminarea caracterului executoriu al contractelor de împrumut-, caracterul lor discriminatoriu și efectele negative pe care acestea le pot provoca economiei românești”, îi scrie premierului Dăncilă șeful EBF, francezul Frederic Oudea.Vezi aici scrisoarea.
​DOCUMENT Ar putea să apară o nouă categorie de pensie personală prin "produsul paneuropean de pensii". Consiliul UE confirmă acordul Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre au aprobat, miercuri, acordul obținut la 13 decembrie între președinție și Parlamentul European referitor la propunerea privind „produsul paneuropean de pensii” (PEPP), care reprezintă o nouă categorie de plan de pensii personale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Doru Dudaș (Ministerul Finanțelor), despre casele de marcat: "Nimic nu e ușor pe pământ și roua e sudoarea privighetorilor care au ostenit toată noaptea cântând" În cea de-a doua parte a anului casele de marcat cu jurnal electronic vor fi legate la ANAF, a declarat Doru Dudaș, director general în Ministerul Finanțelor Publice, într-o conferință organizată de PwC. În momentul de față, firmele din România se află în plin proces de schimbare a aparatelor.
BNR: ​​Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2018 un deficit de aproape 9,5 miliarde de euro Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2018 un deficit de aproape 9,5 miliarde de euro, față de cele 5.9 miliarde din 2017, a anunțat miercuri Banca Centrală. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2 628 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 102 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 322 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare un excedent mai mic cu 394 milioane euro.
UPDATE Operațiunea Iceberg: Au fost selectați 487 contribuabili și în funcție de riscuri vor fi efectuate inspecții fiscale. Șefa ANAF, Mihaela Triculescu, a ales 250 de inspectori Fiscul a anunțat în ianuarie că începe operațiune Iceberg, reprezentând o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România. ​Virgil Pîrvulescu, vicepreședinte ANAF, a declarat în cadrul unui eveniment organizat de PwC că sunt în analiză 487 de contribuabili.
​Document Banca Centrală Europeană către Teodorovici: Nu am fost consultați în legătură cu taxa pe activele bancare.E un caz de nerespectare de către autoritățile române a obligației de a ne consulta cu privire la asemenea legi ​”Banca Centrală Europeană ar fi trebuit consultată ”într-o etapă adecvată” care să permită autorității care inițiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond. BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. Mai mult, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțit de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”, se arată într-o scrisoare trimisă ministrului Eugen Teodorovici de către autoritatea europeană. ”În absența unei astfel de evaluări a impactului, riscul ca impozitul să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus. BCE consideră că această neconsultare este un caz de nerespectare de către autoritățile române a obligației de a consulta BCE cu privire la proiectul de legislație națională”, se mai arată în document.
Financial report Prima pagină a presei străine: China se pregătește să lanseze tramvaiul fără șine și fără vatman. Rusia vrea să-şi creeze propriul internet Grecia demarează procedura de revizuire a Constituţiei Financial Times: Theresa May le va spune parlamentarilor "să-şi păstreze calmul" în privinţa modificării acordului cu privire la Brexit ● Les Echos: China se pregătește să lanseze tramvaiul fără șine și fără vatman ● La Stampa: Rusia vrea să-şi creeze propriul internet ● Naftemporiki: Grecia demarează procedura de revizuire a Constituţiei într-o atmosferă preelectorală ● Lectură plăcută!
Cine a câștigat și cine a pierdut din confruntarea Isărescu-Zamfir din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Pe scurt: au câștigat amândoi, dar a pierdut bunul simț și calitatea disputei economice ​​Cam trei ore și jumătate a durat ”meciul” Zamfir - Isărescu desfășurat marți la Comisiile de buget din Senat și Cameră. O parte din întrebări au fost puse fără părtinire, în vreme ce o altă parte a întrebărilor erau vădit răuvoitoare. În final, Zamfir i-a făcut cadou Guvernatorului două cărți: ”România sub teroare bancară” și ”La pescuit de fraieri”. Gest care ar putea fi trecut la capitolul ”ne-eleganță”. De câștigat, au câștigat ambele tabere: Isărescu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație au răspuns punctual și la obiect încercând să clarifice nelămuririle membrilor celor două comisii, iar politicienii prezenți au punctat masiv la capitolul capital politic. La masa discuțiilor s-au așezat și d-nii Gheorghe Piperea și Ilie Năstase, deși cei doi nu fac parte din niciuna dintre tabere.
Statul va trebui să împrumute peste 70 miliarde lei, anul acesta Conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, pe baza bugetului pe 2019, necesarul brut de finanțare este de 70,6 miliarde lei, din care peste 26 miliarde lei reprezintă deficitul bugetar, iar restul – refinanțarea datoriei. Suma este mai mică decât cea din 2018, când s-a ridicat la circa 71,8 miliarde lei.
UPDATE Claudiu Năsui (USR): Banii de la SRI se scad de la o poziție inexistentă în buget/Liviu Dragnea ar fi greșit sursa de finanțare Ședința Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament a început cu o oră întârziere, după ce cu o zi înainte a ținut până după ora 1 noaptea. Luni s-a dat aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Sănătății care a inclus și amendamentele lui Liviu Dragnea care prevedeau tăierea unor sume importante de la servicii pentru „Vitamina D”. Bugetele serviciilor au fost lăsate a se vota marți, după ce luni nu s-a putut da un aviz.
Isărescu, la audieri în Parlament: Dvs vedeți dobânzile ca pe o cauză. Eu vă spun că sunt un efect!/Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Si asta s-a întâmplat atunci când s-a dus de la 4.72 la 4.76! ​Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a participat, marți, alături de întreg Consiliul de Administrație al BNR, la audierea de la comisiile Senatului programată pentru data de 12 februarie. HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declarațiile din timpul întâlnirii care a durat 3 ore și jumătate.Stirea se actualizează.
Financial report Prima pagină a presei străine: Economia britanică s-a contractat în decembrie cu 0.4%. Italienii pregătesc legea care să permită guvernului să vândă rezerva de aur. Revolut, bănuit de apropiere prea mare față de Rusia. Pompeo în Ungaria pentru a se întâlni cu Orban Financial Times: Cancelarul Philip Hammond se pregătește pentru noi vești proaste pe măsură ce economia britanică s-a contractat în decembrie cu 0.4% ● Les Echos: În Lituania, Revolut e bănuit de apropiere prea mare față de Rusia ● Handelsblatt: Partidul italian de guvernământ pregătește un amendament care ar permite guvernului să vândă rezerva de aur ● The Guardian: Pompeo în Ungaria pentru a se întâlni cu Orban în timp ce SUA revin în regiune ● Creierul lui Gavin Williamson a plecat în vacanță fără să anunțe ● Lectură plăcută!
Băncile internaţionale de dezvoltare au trimis o scrisoare Bucureştiului în care critică taxa pe bănci Două mari bănci internaţionale de dezvoltare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, s-au plâns în mod oficial Guvernului României în legătură cu planurile privind o nouă taxă în sectorul bancar, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Dezbaterea bugetului în Comisiile de buget – finanțe, fără prezența ministrului Eugen Teodorovici / Ghizdeanu: PIB-ul crește cu 5,5% pentru că sunt investiții suplimentare de la buget, plus măsurile din OUG 114/2018 În lipsa ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care este plecat la ECOFIN, la audieri pe legea bugetului 2019 participă reprezentanți din minister, precum secretarul de stat Daniela Pescaru și președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu. Cu această ocazie am aflat și de ce crede CNSP că economia o să crească cu 5,5% în acest an, în teorie: pentru că „sunt investiții suplimentare de la buget, plus măsurile din OUG 114/2018”. Secretarul de stat, Daniela Pescaru, a spus că dacă se modifică OUG 114, vor fi rectificări bugetare.UPDATE Bugetul Ministerului Sănătății a primit aviz favorabil și în Comisiile reunite de buget-finanțe, împreună cu amendamentele lui Liviu Dragnea
Românii nu văd cu ochi buni educația financiară, doar 1% ar apela la un specialist Românii se simt stăpâni pe situație atunci când vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre aceștia ar apela la un consilier financiar pentru a-și înțelege mai bine bugetul personal, în timp ce jumătate dintre aceștia susțin că sunt unicii responsabili de veniturile și cheltuielile personale, arată rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educație financiară. Bărbații se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%) și apelează într-o mai mică măsură la părinți (13%), față de aproape ¼ dintre românce care declară că sunt ajutate de părinți.
Raportul privind inflația menționează de 14 ori OUG 114 în cele 60 de pagini: Setul de măsuri fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019 este de natură a crea ambiguități De 14 ori e menționată Ordonanța 114/2018 în cele circa 60 de pagini ale Raportului privind inflația, publicat luni de Banca Centrală. ”Eficiența și flexibilitatea politicii monetare ar putea fi afectate de prevederile OUG nr. 114/2018 prin maniera de stabilire a taxei pe activele băncilor”, se arată în textul Raportului. Dealtfel, potrivit autorilor documentului, riscurile specifice sunt asociate cu precădere conduitei politicii fiscale și a veniturilor, ”în condițiile lipsei de disponibilitate la momentul finalizării scenariului de bază al proiecției macroeconomice a unei variante aprobate de Parlament a bugetului de stat pentru anul în curs”.
VIDEO Isărescu, despre atacurile la adresa BNR: jalnice, iresponsabile, de două parale. Despre consilierul pe probleme economice al premierului: Ia uite cine ne dă nouă sfaturi! Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!, a spus luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, referindu-se la Darius Vâlcov consilierul pe probleme economice al premierului. Isărescu a fost extrem de deranjat de ieșirile publice ale lui Vâlcov, ale cărui atacuri și solicitări adresate Băncii Centrale au fost caracterizate de Guvernator ca fiind ”jalnice și iresponsabile”. Domnul consilier nu știe nici tratatul unional, a mai adăugat Isărescu, tratat care spune clar că Banca Națională nu are voie să dea sau să primească sfaturi. ”Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plățile din economie. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. E ca și cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului.”, a mai spus Isărescu cu ocazia prezentării Raportului privind inflația.
Anul trecut- record minim absolut al nașterilor în România Anul trecut, numărul nou-născuților aduși pe lume în România a coborât sub 200.000, fiind anul cu cele mai puține nașteri cel puțin din 1960 încoace (de când figurează seriile de timp puse la dispoziție de Statistică). în 2018 au venit pe lume 188.755 copii, după ce în 2017 veniseră pe lume 205.000 de copii.
România a exportat în 2018 mărfuri de peste 67 miliarde de euro și a importat de aproape 83 de miliarde de euro În anul 2018, exporturile au însumat 67,73 miliarde euro, iar importurile au fost de 82,86 miliarde euro, au transmis luni oficialii Institutului Național de Statistică. În termeni relativi, exporturile au crescut cu 8,1%, iar importurile cu 9,6%, comparativ cu anul 2017. Deficitul balanţei comerciale în 2018 a fost prin urmare de de 15,13 miliarde euro, mai mare cu 2,17 miliarde euro decât cel înregistrat în anul 2017.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version