BĂNCI
Gelu Diaconu, fostul sef ANAF: Data Warehouse, o parte importanta a sistemului informatic al ANAF, a intrat in moarte clinica "Ce se intampla de vreo saptamana le intrece pe toate: baza de date ANAF (DATA WAREHOUSE) este in colaps!!! De ce? Preocupati de ocuparea functiilor, nu s-au contractat solutii up-grade, licente, mentenanta si sunt afectate toate depozitele de date centralizate. Nici centrul de date pentru back-up de la Brasov nu functioneaza! Se stie deja ca nu poate fi repornita in mai putin de 30 de zile!", scrie pe blogul sau Gelu Stefan Diaconu, fostul presedinte al ANAF.
7 iunie 2017: Momentul unui nou start in fiscalitatea mondiala/ Semnificatia semnarii Conventiei multilaterale de la Paris privind prevenirea abuzului de acorduri fiscale Pe fondul cresterii mobilitatii capitalurilor si activelor necorporale si al dezvoltarii economiei globale digitale in ultimii 10-15 ani, autoritatile din intreaga lume s-au confruntat cu diverse situatii in care anumite companii au exploatat in favoarea lor anumite lacune sau neconcordante legislative existente in tarile in care operau. In acest context, in anul 2013, la initiativa tarilor G20/OCDE, a fost demarat un proces de modernizare a legislatiei fiscale internationale menit sa contracareze utilizarea acestor lacune legislative si sa implementeze reguli mult mai stricte. Acest proces s-a concretizat in deja bine cunoscutul Plan BEPS, proiect care adreseaza fenomenul de erodare a bazei impozabile si de transfer al profiturilor.
Leul isi revine insesizabil din corzile in care a fost trimis de politicieni. Media calculata de BNR arata un leu care a recuperat 0.1% fata de joi Cotatia medie calculata de BNR vineri la pranz pentru un euro a fost de 4.5812 lei, fata de 4.5872, valoarea medie de joi. Dolarul valora vineri 4.09 lei (fata de 4.1 lei cat era ji), iar francul elvetian ramane la 4.21 de lei. Fata de prima zi a saptamanii leul a pierdut doi bani in fata euro, un ban in fata francului elvetian si 3 bani in fata dolarului american. Vineri, monedele Europei emergente au recuperat ceva din pierderile recente fata de euro. Euro si-a revenit fata de dolar tranzactionandu-se in apropierea nivelului USD 1.1180/EUR dupa ce atinsese un minimum intra-day la USD 1.1137/EUR, potrivit datelor furnizate de o banca comerciala.
La inceputul lui august intra in vigoare Legea insolventei persoanelor fizice. Vezi care sunt cele 3 forme ale procedurii de insolventa admise de lege In data de 01.08.2017 trebuie sa intre in vigoare, Legea nr. 151/2015 privind insolventa persoanei fizice, desigur daca nu intervin noi derogari de la acest termen, iar prin HG nr. 419/2017 au fost adoptate normele de aplicare pentru Legea insolventei persoanei fizice. Formele procedurii de insolventa pentru persoanele fizice sunt urmatoarele: Procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, Procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active si Procedura simplificata de insolventa.Legea tocmai a aparut in Monitorul oficial.Consulta aici documentul aparut in Monitorul Oficial
Turistii straini sositi in Romania in primul trimestrul din 2017 au cheltuit in medie putin peste 500 de euro/persoana/sejur, mai putin cat cheltuie un turist strain in Grecia Numarul total de turisti straini cazati in Romania in trimestrul I din acest an a fost de circa 450.000, iar cheltuielile lor s-au ridicat in total la un miliard lei, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica. De-a lungul anului trecut, Romania a fost vizitata de 2.4 milioane de turisti straini care au cheltuit in medie 530 de euro/persoana. Pentru comparatie, in Grecia vin anual circa 25 milioane de turisti straini, care lasa in medie  514 euro/sejur, arata datele Bancii Nationale a Greciei.
„Gaura neagra" din universul copaniilor de stat Intr-o economie de piata capitalista cu o istorie de un sfert de secol, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-o continua incercare si decalaj din ce in ce mai mare comparativ cu economiile dezvoltate. Caracterizat de o competitivitate scazuta, subtierea paturii de mijloc, accentuarea unui fenomen de polarizare si contagiune intre companii prin dublarea termenelor de incasare a creantelor, precum si de si un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator. In acest context dificil, companiile in care statul este actionar majoritar nu contribuie la rezolvarea acestor probleme printr-o performanta superioara sau competitivitate ridicata. Dimpotriva... efectul este unul advers!
Au aparut in Monitorul oficial schimbarile la Codul Fiscal care intra in vigoare din 17 iunie. Vezi in text principalele 3 modificari In monitorul oficial de miercuri (14.06.2017)a fost publicata Legea nr. 136/2017 ce modifica Codul fiscal. Documentul intra in vigoare in data de 17 iunie 2017, cu exceptia prevederilor referitoare la impozitul pe venitul din salarii obtinut de cercetatori ce se va aplica incepand cu salariile lunii Iulie 2017. In esenta sunt reformulate sau modificate reglementari din Codul fiscal pentru urmatoarele categorii de situatii fiscale: a) Scutirea la plata impozitului pe venitul din salarii pentru acei salariati ce efectueaza activitati de cercetare - dezvoltare, b)  Marcarea un banderole sau  marcaje a unor produse accizabile, si c) Restituirea unor accize pentru operatori economici ce efectueaza exporturi.Consulta aici documentul integral
Leul, vizibil afectat de zgomotul politic si de decizia FED, testeaza nivelul de 4.58/ euro, nivel record al ultimilor 5 ani. Referinta BNR: 4.5872 lei/euro Monedele Europei emergente au pierdut joi teren fata de euro conduse de leul afectat de zgomotele politicii. RON a testat nivelul 4.5880/EUR intorcandu-se la 4.5818/EUR, arata raportul destinat investitorilor al unei banci comerciale. Dolarul s-a intarit in fata celorlalte monede majore dupa deciziile de politica monetara ale Fed. Euro a pierdut teren fata de moneda americana tranzactionandu-se la USD 1.1180/EUR. "​In linie cu asteptarile generale, Rezerva Federala a crescut rata cheie pentru a doua oara in trei luni cu 25 puncte de baza la 1.25%. Banca centrala a facut publice de asemenea planurile de reducere a balantei devenita prea solida in urma achizitiilor de active financiare din ultimii ani in vederea sustinerii economiei. Operatiunea va incepe curand prin vanzarea a 6 bio dolari lunar, suma crescand pana la 30 bio lunar"
Romania ocupa locul 50 din 149 de state evaluate dupa Indicele Prosperitatii. Craciun, BCR Pensii: Desi in Romania prosperitatea a crescut, increderea e la un nivel foarte jos. Poate ca distributia acestei prosperitati nu a fost uniforma Romania ocupa locul 50 in randul a 149 de state evaluate in cadrul Indicelui Prosperitatii pentru 2016 realizat de Legatum Institute. Un mediu de business imbunatatit, o libertate personala sporita si eforturile de imbunatatire a guvernantei au ajutat Romania sa se pozitioneze pe locul 50 in cadrul indicelui prosperitatii. Cel mai prost stam la capitolul "incredere intre oameni si intre cetateni si institutii", se mai arata in prezentarea facuta joi cu ocazia lansarii studiului.
Gheorghiu, Mazars: Discutiile privind impozitarea multinationalelor vor continua/Multinationalele vor trebui sa regandeasca modul in care isi deruleaza operatiunile Globalizarea inseamna, in primul rand, deschiderea pietelor din statele lumii, adica miscarea libera a capitalului economic sub forma investitiilor, dar si stabilirea unor reguli care faciliteaza comertul intre diverse tari si regiuni. Se pune intrebarea cine are cel mai mult de castigat de pe urma acestui fenomen: populatia, companiile sau statele prin cresterea veniturilor atrase la bugetele nationale. Raspunsurile difera de la o tara la alta.  In ultimii ani, companiile multinationale din aproape toate sectoarele economice au inregistrat o majorare semnificativa a veniturilor obtinute la nivel global.
Piraeus Bank Romania lanseaza primul serviciu care permite achizitionarea produselor bancare online Incepand de joi, 15 iunie, clientii vor putea achizitiona un produs bancar in doar 20 de minute, fara sa fie necesara deplasarea la o unitate bancara. Madalina, o persoana in carne si oase si nu un robot, sta de vorba audio/video cu tine prin intermediul unui site, domeniul putand fi accesat de pe orice dispozitiv inteligent, cu o conexiune stabila la internet si dotat cu microfon si camera video: desktop, laptop, tableta, telefon mobil. Madalina e unul dintre cei patru operatori (doi baieti si doua fete) urmand ca numarul acestora sa cresca, daca solicitarile vor impune.Investitia a depasit un milion de euro si este unica in peisajul bancar local, ne asigura bancherii de la Piraeus. Banca mama (Grupul bancar Pireus din Grecia) se afla in plin proces de vanzare a subsidiarelor din Balcani, printre activele la care se intentioneaza sa se renunte fiind si banca din Romania.
Kruk, recuperator de creante: Cele mai multe creante ale persoanelor fizice provin de la institutii bancare (60%), urmate de cele de la companii de telecomunicatii (29%) Kruk Romania, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata recuperarilor de creante administra la sfarsitul primului trimestru 1.136.000 creante, apartinand persoanelor fizice. "Cele mai multe cazuri apartin persoanelor fizice din regiunea Muntenia (406.975 creante, reprezentand 36% din numarul total). Transilvania ocupa locul secund, cu un total de 353.939 creante, reprezentand 18% din total). Persoanele fizice din Muntenia au cea mai mare valoare a creantelor: 4.504 milioane RON (41% din valoarea totala), urmate de persoanele din Transilvania cu 3.165 milioane RON (29% din valoarea totala). Valoarea medie a creantelor persoanelor fizice administrate de KRUK Romania, la finalul primului trimestru al anului 2017, este de 6.029 RON", a anuntat miercuri compania
Probleme pentru cei care solicita credite: Din cauza unor lucrari de mentenanta la serverele ANAF, bancile nu mai pot verifica veniturile solicitantilor in baza CNP /Bancile continua sa dea credite in baza adeverintelor salarile De peste 48 de ore, sistemul online prin care bancile verificau la ANAF veniturile declarate ale solicitantilor de credite nu mai functioneaza, asa incat institutiile de credit au trecut la fluxul alternativ, adica la solicitarea adeverintelor de venit. "Continuam sa dam credite, dar verificarile le facem in baza adeverintelor de salariu, asa cum era si inainte de a incheia protocolul cu ANAF", au declarat pentru HotNews.ro surse bancare. La randul lor, reprezentantii ANAF ne-au raspuns la intrebari spunand ca deocamdata se fac lucrari de mentenanta, care nu se stie cat vor mai dura.
​Legea preventiei …sau cum sa aruncam cu praf in ochii contribuabililor Anuntata cu surle si trambite de Guvern, inclusiv de Liviu Dragnea (citez : "Relatia dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbata complet in asa fel incat statul sa nu mai fie agresiv cu firmele. In acest scop, in primul trimestru din acest an se va adopta Legea preventiei, astfel incat "nimeni sa nu mai primeasca o masura punitiva inainte sa aiba o masura de preventie", legea preventiei se dovedeste incet-incet un mare fiasco sau un fas, in limbaj mai popular.  Sa analizam in timp cum a evoluat acest proiect de lege in carem exact ca in cantecul cu elefantii ce se leganau si se imputinau, asa s-a intamplat si cu contraventiile incluse in anexa legii.
Doar doi din cinci absolventi romani ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit in scoala (studiu) Doar doi din cinci absolventi romani ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit in scoala, arata un studiu derulat simultan in Ungaria, Bulgaria si Romania. Studiul, la care au participat 48.602 de absolventi romani, a urmarit cariera socio-profesionala a absolventilor imediat dupa absolvire si dupa o perioada considerata suficienta pentru a atinge un anumit nivel profesional (6 luni). Potrivit rezultatelor, 32% dintre absolventi aveau locuri de munca partial legate de domeniul studiat, 39% au lucrat in domenii foarte diferite si 35% au lucrat in domeniul in care au studiat.
Diana Crangasu, Clifford Chance Badea: Romanii care au suferit un prejudiciu in urma unei incalcari a legislatiei concurentei au dreptul la o reparare integrala a prejudiciului. Asa a stabilit Curtea Europeana de Justitie Nu de putine ori, Consiliul Concurentei a depistat companii care au fixat in mod neconcurential preturile si le-a aplicat amenzi usturatoare. In septembrie trecut, Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 28,12 milioane lei (aprox. 6,32 milioane euro), 41 de companii active pe piata distributiei de usi si pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.11 companii au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cei care au cumparat centrale sau boilere au platit din buzunar -fara sa stie- pretul umflat artificial de firme. Au dreptul sa ceara despagubiri? O discutie cu Diana Crangasu, Senior Associate Clifford Chance Badea.
Fondul Proprietatea: Suntem ingrijorati ca lista companiilor exceptate ar putea fi suplimentata cu alte intreprinderi de stat Pe 6 iunie 2017, Senatul a votat pentru ca o serie de companii romanesti detinute de stat, inclusiv CE Oltenia (care furnizeaza o treime din necesarul energetic al tarii), sa fie exceptate de la legea privind guvernanta corporativa. In momentul de fata, propunerea legislativa este trimisa catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala in privinta acestei exceptari."Suntem ingrijorati ca lista companiilor exceptate ar putea fi suplimentata cu alte intreprinderi de stat", se arata intr-un comunicat transmis marti de Fondul Proprietatea.
​INFOGRAFIC ​Peste un sfert dintre angajatorii romani planuiesc sa-si sporeasca numarul de angajati in aceasta vara (studiu) Peste un sfert dintre angajatorii romani planuiesc sa-si sporeasca numarul de angajati in urmatorul trimestru, potrivit editiei aferente intervalului iulie - septembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. (vezi atasat studiul complet) Doar 7% dintre angajatori au de gand sa faca reduceri de personal si 64% nu intentioneaza nici o schimbare, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +14%, cu 2 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata in trim. II/2017, dar relativ stabila comparativ cu trimestrul III/2016.
Un sfert dintre romani traiesc in locuinte cu mai multe persoane decat camere Un sfert dintre romani traiesc in locuinte cu mai multe persoane decat camere, arata datele Institutului National de Statistica, cuprinse in cercetarea statistica "Fondul de locuinte". Cifrele sunt confirmate si de un sindaj al IRSOP efectuat la solicitarea bancilor pentru locuinte din Romania, care arata ca in randul tinerilor cu varsta de 18-34 de ani, procentul celor care se "inghesuie" urca la circa 32%.
Raluca Maria Tincu, noul inspector general antifrauda al Directiei generale antifrauda fiscala Raluca Maria Tincu a fost numita in functia publica de conducere de inspector general antifrauda al Directiei generale antifrauda fiscala din structura Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in urma deciziei prim-ministrului, publicata in Monitorul Oficial nr. 0429, din 09 iunie 2017.  Ea se ocupa inainte de a fi numita sefa la Antifrauda de coordonarea activitatilor de de solutionare a contestatiilor, din functia de director general adjunct in cadrul Directiei generale de solutionare a contestatiilor. In perioada 1999-2010 a coordonat activitatea de inspectie fiscala la nivel national, fiind consilier superior din cadrul Directiei generale coordonare inspectie fiscala.  Raluca Tincu este licentiata in Drept, absolvind Facultatea de Drept la Universitatea din Craiova. De asemenea, detine o diploma de licenta in domeniul finante-banci emisa de Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Finante si Banci.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri