BĂNCI
Dupa multe tentative esuate, schimbarea sefului CEC Bank a reusit. Scurta istorie a tensiunilor si scandalurilor lipite de banca, dar si a tentativelor de inlocuire a presedintelui ei Dupa mai multe tentative, unele pe usa din fata iar altele pe cea din dos, schimbarea presedintelui CEC Bank pare sa fi reusit. De-a lungul vremii, conducerea CEC Bank, singura banca de talie importanta ramasa in administrarea statului, era mai mereu obiectul negocierilor politice, presedintii instalati de partidele aflate la putere petrecandu-si cate un an-doi la conducerea CEC, dupa care erau inlocuiti. De fapt, aproape fiecare ministru de Finante (actionar principal al CEC) numea cate un presedinte agreat. Doar Ghetea a rezistat 10 ani, desi nu putine au fost situatiile in care s-a incercat "mazilirea" lui.
Ionut Misa i-a spus comisarului Dombrovskis ca Romania isi va mentine deficitul bugetar in limita de 3% Ministrul Finantelor, Ionut Misa, i-a spus lui Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, ca Romania isi reconfirma angajamentul privind pastrarea deficitului bugetar in limitele de 3%, potrivit unui comunicat transmis de MFP sambata.
Ghetea, inlocuit de la conducerea CEC dupa 10 ani - surse Adunarea Generala a Actionarilor CEC Bank s-a reunit vineri pentru schimbarea lui Radu Ghetea de la conducerea bancii de stat, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situatiei.
Eurobank negociaza cu Banca Transilvania pentru vanzarea afacerilor din Romania Eurobank negociaza cu Banca Transilvania vanzarea afacerilor pe care le detine in Romania, in cadrul planului de restructurare convenit de a treia banca a Greciei cu autoritatile Uniunii Europene, scrie Reuters.
Banca Transilvania vrea sa creasca interesul pentru digital printr-o campanie de shopping bancar online Banca Transilvania organizeaza un eveniment de shopping bancar online, cu o serie de campanii de reduceri, oferta pentru care se poate aplica exclusiv pe siteul bancii de catre clientii acesteia. Lista de oferte si perioada in care se desfasoara campania.
Creditele date romanilor au o viteza care ar putea atrage masuri din partea BNR. Ce inseamna pragul de semnal si cel de alerta, care sunt gradele de indatorare in prezent si unde si le-ar dori Banca Centrala? In urma cu doua zile, la o intalnire cu presa organizata de Finmedia, directorul adjunct al Directiei de Stabilitate Financiare din cadrul BNR, Florian Neagu, a atras atentia asupra vitezei cu care cresc  imprumuturile date persoanelor fizice (raportat la PIB), sugerand ca Banca Centrala ar putea trece la masuri de limitare a vitezei de crestere, in cazul va fi depasit pragul de alerta, in prezent fiind depasit pragul de semnal. Printre masurile avute in vedere si care au mai fost luate in trecut se numara si limitarea gradului de indatorare. "Noi am introdus in 2004 doua instrumente-Loan To Value- LTV (avansul pe care trebuie sa-l aduci daca vrei un credit) si Debt Service To Income (cat sa fie rata fata de salariu). Si am pus niste plafoane. Atunci s-a considerat ca cele doua instrumente afecteaza libera circulatie a capitalurilor si am fost incurajati sa scapam de ele. Si am scapat. Acum, exact aceleasi instrumente sunt re-denumite masuri macroprudentiale si suntem incurajati sa le luam", spune Neagu.
Tabloul macroeconomic arata bine, dar investitiile straine sunt in scadere. De ce? Desi lucrurile arata bine in momentul de fata in Romania, investitorii straini nu se inghesuie sa aduca bani in economie. Investiţiile directe ale nerezidenţilor sunt in scadere, potrivit datelor BNR ( in august erau de 2.3 miliarde euro fata de 2.8 miliarde in iulie). "Singura explicatie, rational vorbind, este aceea ca nu au incredere. In momentul de fata exista foarte multe incertitudini. Ai nevoie de un orizont mai lung de timp, nu te uiti doar la evolutia din 2017. Ori, noi azi avem o incertitudine foarte mare in tot ce inseamna constructia fiscal bugetara", explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la un seminar economic organizat de Finmedia.
Neagu, BNR: Creditarea populatiei a depasit deja pragul de semnal. Cand va ajunge la pragul de alerta, BNR ar putea inteveni prin plafonarea gradului de indatorare Creditele acordate romanilor persoane fizice a depasit deja pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alerta, a declarat joi la Sinaia directorul adjunct al Directiei de stabilitate din cadrul Bancii Centrale, in cadrul unui eveniment organizat de FinMedia. "Daca ne uitam pe creditul pe diverse sectoare din economie, vedem ca finantarea acordata populatiei a depasit deja pragul de semnal. Acelasi mesaj se observa si la nivel de volum, nu doar la viteza de crestere a creditului. Volumul de credit acordat in ultimii ani la un nivel favorabil al dobanzii a depasit volumul din 2007  -2008, cand aveam conditii favorabile de curs de schimb", a mai spus Neagu.
Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetara: Am identificat mai multe elemente de natura sa sugereze vulnerabilizarea finantelor publice pe termen mediu "Consiliul fiscal identifica cu prilejul constructiei bugetare initiale mai multe elemente de natura sa sugereze vulnerabilizarea finantelor publice pe termen mediu in conditiile inregistrarii unei deviatii de amploare de la obiectivul pe termen mediu", se arata in opinia transmisa miercuri de catre autoritatea independenta cu privire la proiectul rectificarii bugetare.
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pentru 2017: Ministerul Dezvoltarii pierde aproape 2 miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor pierde 6,2 miliarde lei. Cei mai multi bani merg la plata salariilor Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului pentru 2017. In urma rectificarii, au fost luati banii destinati investitiilor pentru a putea fi asigurate platile cu majorarile salariale. Diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii (-1.98 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (-6.2 miliarde lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene.
Importurile de bunuri duc deficitul extern la 3.63 miliarde de euro Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele 7 luni un deficit de 3,63 miliarde euro, comparativ cu 2,22 miliarde euro in perioada ianuarie - iulie 2016 si asta pe fondul importurilor (balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,39 miliarde de euro) in timp ce IT-istii (contailizati prin balanta serviciilor ) au  inregistrat un excedent mai mare cu 32 milioane euro. Balanta veniturilor primare s-a incheiat cu un deficit mai mic cu 211 milioane euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai redus cu 256 milioane euro, arata datele BNR publicate miercuri.
Reducerea sau oprirea contributiilor la Pilonul II va afecta in principal pensiile romanilor, dar va lasa si statul fara unul dintre cei mai buni aliati  daca Romania ar trece din nou printr-un soc financiar (consultant) Reducerea sau oprirea contributiilor la Pilonul II (pensiile obligatorii administrate privat) va afecta in principal pensiile romanilor, dar va lasa si statul fara unul dintre cei mai buni aliati in cazul in care Romania ar trece din nou printr-un soc financiar similar celui din 2008, arata Diana Coroaba, Partener, Servicii Financiare, PwC Romania, intr-un text transmis HotNews.ro. Ea precizeaza ca fondurile de pensii de la Pilonul II sunt printre cei mai importanti investitori in titlurile de stat si in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Guvernul va discuta miercuri rectificarea bugetara Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de miercuri proiectele de urgenta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor de stat pe anul 2017. Vezi ce se mai afla pe ordinea de zi.
Veniturile americanilor au ajuns la maxime istorice, dar discrepantele se adancesc: O familie de asiatici castiga de peste doua ori mai mult decat una de afro-americani / Ce se va intampla cu economia SUA sub Administratia Trump? Veniturile clasei medii din SUA au crescut anul trecut pana la cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, in conditiile in care saracia a scazut, iar ciatricile recesiunii din ultimul deceniu incep sa dispara.
Credeai ca ai dat peste un bancher super de treaba care ti-a aprobat un imprumut si ti-a virat banii in cont? Vezi-ti de treaba, e doar un soft. Un algoritm mai amabil, daca vrei... Japonezii au introdus deja robotei in banci. Cu aspect umanoid si vorbind 19 limbi, ei discuta cu clientii sugerandu-le diverse produse sau servicii bancare ce le-ar usura interactiunea cu banca. Arabii, la fel. Si nu doar bancile "angajeaza" resurse non-umane, ci si alte companii (Nestle) de pilda. In Romania, exista cateva banci care - desi nu utilizeaza robotei umanoizi in relatia cu clientii, ei stau de fapt in spatele imprumutului pe care tocmai l-ai luar de la banca. Sunt de fapt niste softuri care te analizeaza si care iti vireaza banii in cont, fara ca tu sa stii ca "bancherul" cu care discuti pe email sau prin internet banking e de fapt un algoritm. Ultimul intrat pe aceasta piata e ING, dupa ce Libra Bank , TBI Bank si alte multe IFN-uri (institutii financiare ne-bancare) au deschis acest drum.
Din 10 angajatori romani, doi vor face angajari in ultimul trimestru, unul va face concedieri iar 7 mentin numarul de angajati/ Aceasta prudenta sporita e asociata cu un cadru de reglementare in schimbare(studiu Manpower) Doar un angajator roman din 5 planuieste sa-si sporeasca numarul de angajati in trimestrul IV, conform editiei aferente intervalului octombrie - decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Unul din 9 angajatori are in vedere reduceri de personal in vreme ce majoritatea (66%) nu au in vedere nicio schimbare, mai arata datele studiului citat. "Spre deosebire de intentiile din trimestrele II si III ale lui 2017, in trimestrul IV sunt raportate intentii negative in sectoarele: Energie electrica, apa, gaze si Transport, depozitare si comunicatii. De asemenea, in cinci din cele opt regiuni si cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii si-au temperat planurile de angajare in comparatie cu intervalul iulie - septembrie 2017", spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup Romania.
Konieczny, Fondul Proprietatea: La Hidroelectrica pur si simplu nu au respectat legea! Cum puteam sa stam fara sa spunem nimic? Urmeaza sau nu o noua criza? Care e de fapt problema la Hidroelectrica si cand va fi listata conpania la bursa? Cum se vede dinpre Fondul Proprietatea infiintarea noului Fond Suveran- care sunt avantajele si care ar fi riscurile unui asemenea demers? Care sunt problemele companiilor de stat aflate in portofoliul FP? Despre toate acestea HotNews.ro a discutat cu Greg Konieczny si Johan Meyer, CEO si respectiv co-CEO al Fondului.
Leul pare complet insensibil la discutiile din arena economica. Stationeaza pentru a 11-a zi consecutiv la nivelul de 4.59 in fata euro E drept, suntem o piata mica, in care tranzactiile valutare sunt in usoara scadere in aceasta perioada. In august, volumul schimburilor de valuta a fost de 1.3 miliarde de euro, fata de 1.6 miliarde in iulie sau comparat cu cele aproape doua miliarde euro din iunie. De 11 zile, cursul monedei nationale nu trece de 4.6 lei, desi nu putini sunt economistii care spun ca un curs ne-sustinut ar fi in jurul a 4.62 de lei pentru un euro. Guvernatorul insusi a atras atentia ca spatiu pentru apreciere nu prea mai este, insa o depreciere ar amplifica atat problemele bancilor, cat si pe cele ale consumatorilor. Prin urmare, un compromis e bine primit de catre toata lumea.
Unde se duce cresterea economica atunci cand se duce? Calitatea vietii romanilor pare sa se fi deteriorat in 2016. Vezi 15 concluzii ale Statisticii pe care azi dimineata nu le aflasesi... Desi economia Romaniei a urcat anul trecut cu 4.8%, ea nu s-a transferat in imbunatatirea calitatii vietii, iar conditiile de trai ale romanilor par sa se fi deteriorat, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica intr-o cercetare statistica publicata zilele trecute. Astfel, daca in 2015 una din doua familii avea probleme cu plata intretinerii, anul trecut ponderea a urcat la 66.6%. Ponderea familiilor care inregistreaza diferite restante la plata unor obligatii este si ea in usoara crestere.
Salariul pentru care un roman ar accepta sa lucreze: 2.844 de lei. Iar ca sa se mute cu jobul, vor cel putin 500 de lei in plus la salariu (studiu eJobs) Daca anul trecut un roman ar fi acceptat sa se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum asteptarile pornesc de la minimum 2.844 de lei, arata datele unui studiu realizat de eJobs, realizat intre 15 mai si 15 august 2017 pe un esantion de 3.262 de respondenti, toti activi profesional. Mai mult, participantii la studiu considera ca ar merita salarii cu 40% mai mari decat cele pe care le obtin pentru joburile curente. In medie, diferenta dintre salariul curent si cel considerat just la nivelul pietei este mai mare de 1.000 de lei. Tinerii cred ca ar trebui sa castige cu 50% mai mult.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă