BĂNCI
Leul ramane in jurul nivelului de 4.56 unitati in fata euro. Monedele Europei emergente reduc castigurile recente in fata euro "Monedele Europei emergente au redus castigurile recente in fata euro luni dimineata. Leul a slabit atingand pana la 4.5630/EUR tranzactionanadu-se in jurul pranzului sub 4.5600/EUR", scrie economistii Piraeus Bank, intr-un raport destinat investitorilor.Mediile cursului leului in fata principalelor valute afisate de BNR luni au fost de 4.24 lei/usd, 4.25 lei/chf si de 4.56 lei pentru un euro. Indicele dolarului (urmarind evolutia USD fata de alte monede majore) a fost afectat de mesajul G20 care a fost bland cu intentiile americane de introducere a unor masuri protectioniste. Euro a urcat fata de dolar pana la USD 1.0777/EUR in cursul diminetii revenind in apropiere de USD 1.0750/EUR in momentul redactarii, mai scriu economisrii Piraeus Bank.
Nivelul restantelor la furnizori se mentine de ani de zile in intervalul 56-57 miliarde de lei, nivel record (analiza Keysfin) Dincolo de evolutia pozitiva a economiei, de macroindicatorii confirmati de Statistica, in economia reala firmele se lovesc de blocaj financiar, intarzieri la plata s.a.m.d. Nivelul platilor restante la furnizori, arata o analiza KeysFin, se mentine de ani de zile in intervalul 56-57 miliarde de lei, nivel record. In 2016, adauga analistii Keysfin, in ciuda masurilor de relaxare fiscala si a cresterii economice, nivelul platilor restante nu coboara, semn ca avem de-a face cu un comportament de business, nu cu o conjunctura.
Procurorii francezi cer 1,1 mld. euro de la UBS sustinand ca banca elvetiana a sprijinit evaziunea fiscala Parchetul national financiar din Franta solicita 1,1 miliarde de euro bancii elvetiene UBS, acuzata ca a propus in mod ilegal unor francezi cu averi mari sa isi deschida conturi in Elvetia pentru a evita plata impozitelor in Franta, relateaza publicatia Journal du Dimanche, citata de News.ro.
Principalele banci centrale ale lumii dau semnale ca au destula incredere in economia globala pentru a incheia epoca dobanzilor mici Actiunile de pe principalele burse ale lumii au urcat vineri in apropierea nivelurilor record dupa ce cele mai mari economii fie au majorat dobanzile fie au semnalat ca urmeaza asa ceva, un semn puternic al increderii in privinta cresterii economice globale si a inflatiei
Isi mai aduce cineva aminte de preturile de dinainte de 1989? Aud sau citesc destul de des opinii potrivit carora se traia mai bine inainte de 1989, scrie Dan Popa pe blogul hymerion.ro. Intuiam ca asemenea opinii sunt profund viciate, dar nu aveam datele exacte pentru a le putea interpreta. Cifre riguroase sunt dificil de gasit pana si la Statistica. Dar am facut o solicitare si azi am scos (e drept, in format print), preturile la vreo 200 de articole din perioada 1950-1970. Cele din anii 80-89 sunt foarte foarte greu de gasit, asa ca m-am multumit cu ce am primit.
FMI: Impactul majorarilor salariale, pentru perioada 2017-2020, este de 2,1% din PIB. Deficitul bugetar din acest an va atinge 3,7% Romania si-a consolidat economia, in ultimii ani, dupa criza, insa reducerile de taxe si impozite si majorarile salariale ce depasesc productivitatea, plus reducerea investitiilor publice ameninta aceste realizari, a declarat vineri, Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru Romania, citat de Mediafax, Pe de alta parte, deficitul bugetar din acest an va atinge 3,7%, iar pentru 2018 se prevede o crestere a acestuia la 3,9% din PIB, a declarat vineri reprezentantul Fondului Monetar International (FMI), Reza Baqir. Vezi aici declaratia oficiala a FMI.
Turistii straini sositi in Romania in anul 2016 au cheltuit in medie 530 de euro/persoana In intregul an 2016 numarul de turisti straini care au venit si s-au cazat in tara a fost de 2,5 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 5,9 miliarde de lei, arata datele transmise vineri de Institutul National de Statistica. INS ia in calcul doar hotelurile care au avut peste 650 de turişti străini în anul anterior, respectiv pensiunile cu peste 150 de turişti străini în anul anterior, asa incat numarul real al turistilor straini poate fi usor mai ridicat.
INS: Spor negativ al populatiei in ianuarie In luna ianuarie 2017 sporul natural a fost negativ, numarul romanilor decedati fiind mai mare decat cel al nou-nascutilor cu 13.704 persoane, a transmis vineri Institutul National de Statistica. In prima luna a anului s-au nascut 15.096 copii, cu 188 mai putini decat in decembrie 2016, in vreme ce numarul persoanelor decedate a fost de 28.800, cu 3.734 mai multe decat in luna decembrie 2016, mai arata datele INS
Documente Proiectul Legii Preventiei: Firmele vor avea 3 luni sa remedieze problemele sesizate de ANAF/Lista contraventiilor pentru care va fi aplicata legea va include 396 de nereguli Firmele vor avea 3 luni la dispozitie pentru remedierea unei probleme constatate de catre inspectorii ANAF, iar lista contraventiilor pentru care va fi aplicata legea va include 396 de nereguli releva proiectul legii preventiei, obtinut de HotNews.ro. "In termen de maxim cinci zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, agentul constatator are obligatia sa reia controlul, completand planul de remediere. Daca se constata ca contravenientul nu a respectat masurile stabilite in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, prin care persoana competenta aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale cu respectarea legislatiei in vigoare", se mai arata in proiect. Vezi atasat proiectul si centralizatorul propunerilor.
Contul curent al balantei de plati, excedent de 416 milioane euro in ianuarie In luna ianuarie 2017, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 416 milioane euro, comparativ cu 211 milioane euro in luna ianuarie 2016, arata datele transmise joi de BNR. In structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 226 milioane euro, balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 100 milioane euro, balanta serviciilor s-a incheiat cu un excedent mai mare cu 17 milioane euro, iar balanta veniturilor primare a devenit excedentara.
Credit Europe Bank, profit brut de 8 milioane de euro anul trecut Credit Europe Bank Romania, una din bancile minore din piata (o cota de circa 1.2% dupa active) dar foarte activa pe zona de carduri (bancherii de la CEB controleaza peste 15% din piata cardului) a anuntat joi un profit brut de 8 milioane de Euro, cu o rata de solvabilitate de peste 18%. "Pe segmentul retail, sub brandul CardAvantaj, cardurile de credit au continuat sa fie principalul motor de crestere. Numarul acestora a crescut cu 50%, iar cifra totala de afaceri in aceasta zona a crescut cu 15% comparativ cu 2015", a declarat Yakup Cil, CEO al Credit Europe Bank Romania.
Euro trece iar pragul de 4.55 lei, sustinut de rezultatul alegerilor din Olanda Euro a trecut iar pragul de 4.55 de lei dupa ce miercuri coborase usor sub acest nivel. Mediile tranzactiilor de pe piata valutara publicate joi de Banca Centrala arata o moneda nationala slabita si in fata francului elvetian (curs mediu de peste 4.25 franci/leu) dar in recuperare fata de dolarul SUA (4.24 lei pentru un dolar, fata de cotatia anterioara de 4.27 lei/usd). Reamintim ca Fed a crescut rata dobanzii cu 25 puncte de baza ducand-o in intervalul 0.75% - 1.00%. La conferinta de presa ce a urmat sedintei de doua zile, sefa Fed a subliniat increderea bancii centrale in evolutia economiei americane dar nu a dat semnale ca va accelera ritmul de crestere al ratei
Costache, Curtea de conturi: Va intreb: de ce o banca romaneasca nu intra in sistemul Bauspar? Vosganian: Hai sa spunem ca nu n-am auzit/ Daca o banca e straina inseamna ca are interese mai oculte decat o banca cu capital romanesc? Miercuri, sedinta Comisiei de Buget Finante a Camerei Deputatilor s-a lasat cu o cearta intre reprezentantul Curtii de Conturi, directorul Alexandru Costache si Varujan Vosganian (ALDE), pe tema originii capitalului din banci. "Va pun o intrebare retorica? De ce o banca romaneasca cum e CEC-ul nu a dorit sa intre in sistemul Bauspar (al bancilor pentru locuinte-n.red)? Eu nu pot sa ii intreb direct pe ei, poate ii intrebati dumneavoastra. De ce o banca romaneasca nu a intrat? ", s-a intrebat retoric reprezentantul Curtii de Conturi. Vosganian a sarit ca ars: "Hai sa spunem ca n-am auzit chestia ca CEC-ul ca banca romaneasca n-a intrat in sistem! Sa presupunem ca n-ati spus-o! BCR si Raiffeisen au sediile mama in tari cu traditie si experienta in sistemul Bauspar. Eu nu cred ca daca o banca e straina inseamna ca are interese  mai oculte decat o banca cu capital romanesc. Sa spunem ca n-am auzit fraza dumneavoastra", a spus deputatul ALDE.
Voinea, BNR: La finele lunii trecute  aveam 7.000 de notificari pe darea in plata, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei/ 755 de persoane au notificat mai mult de un credit Numarul notificarilor pe Legea privind darea in plata era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Agerpres. "O statistica privind numarul la zi al notificarilor privind darea in plata arata ca sunt 7.000 de notificari la sfarsitul lui februarie 2017, din care 99% vin de la persoane fizice. Trendul a fost descrescator incepand cu luna iulie. Sunt 6.000 de debitori. In practica 755 de persoane au notificat mai mult de un credit", a spus Voinea in cadrul conferintei organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017".
Viorel Stefan, Finante: Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan a tinut sa o linisteasca miercuri pe sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Cristea, care se aratase ingrijorata cu ocazia lansarii Raportului Economic pentru Romania de faptul ca Romania are cea mai mare crestere a deficitului bugetar din UE, spunandu-i acesteia ca Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
Lazea, BNR: Forta de munca din Romania este subplatita, iar capitalul este supraplatit "In Romania forta de munca este subplatita, iar capitalul este supraplatit. Capitalul ia aproape 60% din venitul national brut, iar forta de munca ia aproape 40%. Sa ne intrebam de ce se intampla lucrul acesta? Lucrul acesta se intampla pentru ca intreprinzatorul strain si/sau roman isi face planurile cu toate masurile pe care le are de platit, cu drumuri care iau mai mult timp si inseamna cheltuieli, cu productie care inseamna cheltuieli, cu cadrul legislativ care inseamna avocati, juristi si asa mai departe, toate astea se varsa in salarii mai mici", a spus miercuri Valentin Lazea, cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017", scrie Agerpres. In opinia acestuia, trebuie sa lovim "alte popice cu bila noastra" si anume sa rezolvam problemele legate de infrastructura, de productie sau cele de justitie.
Raiffeisen Bank , profit net de 100 milioane euro in 2016 Raiffeisen Bank a reusit in 2016 un profit  net de 100 milioane euro, cu doua milioane mai mult decat cele 98 de milioane obtinute in 2015, au transmis miercuri reprezentantii bancii. Rata creditelor neperformante a fost anul trecut de 8,3%,  sub media sistemului bancar romanesc (9,5%). " Doua evenimente exceptionale au afectat rezultatele pe 2016: 27 milioane de euro provizioane pentru efectele legii "Darii in plata" si 21 milioane de euro castiguri din vanzarea participatiei pe care o detineam in VISA Europe", se mai arata in comunicatul transmis de bancheri.
Rezerva Federala a SUA, asteptata sa mareasca dobanzile Rezerva Federala a SUA este asteptata miercuri sa majoreze dobanzile pentru a doua oara in trei luni, incurajata de cresterea solida a numarului de locuri de munca si de increderea ca inflatia se arpopie in sfarsit de tinta, transmite Reuters.
​Exclusiv Ce a discutat delegatia FMI cu deputatii din Comisia de buget a Camerei. Problemele ridicate de FMI: zero investitii publice, cresteri nesustenabile de salarii, incetinirea luptei impotriva coruptiei Intalnirea reprezentantilor Fondului Monetar International cu reprezentantii Comisiei de Buget din Camera Deputatilor a inceput cu un telefon dat unei secretare. Oamenii Fondului ajunsesera in Parlament si nu era nimeni care sa-i astepte si sa-i indrume spre sala unde avea loc intalnirea. In nici doua minute, presedintele Comisiei,  socialistul Leonardo Badea si-a facut aparitia, facand o buna aparitie de gazda. Timp de 5 minute presa a avut ocazia de a face fotografii, dupa care a fost rugata sa paraseasca sala. Urma discutia face to face.
Dijmarescu: Colaborarea mea cu securitatea era rezultatul unei reuniuni in patru: eu, ofiterul de securitate care raspundea de institut, directorul institutului si secretarul organizatiei PCR Bucuresti "Colaborarea mea cu securitatea era rezultatul unei reuniuni in patru: eu, ofiterul de securitate care raspundea de institut, directorul institutului (Costin Murgescu) si secretarul organizatiei PCR Bucuresti (Barbu Petrescu). Ca membru in biroul organizatiei de partid din institut, nu puteam, conform legilor in vigoare, sa am vreo forma de colaborare cu organele securitatii fara acordul conducerii institutiei si al organului de partid coordonator, deci nu aveam cum sa desfasor vreo activitate conspirativa, secreta sau care sa nu fie incuviintata de superiorii mei, chiar daca mi se daduse si mie un nume conspirativ", scrie Eugen Dijmarescu pe blogul lui.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă