BĂNCI
Nicolaescu, viitor viceguvernator BNR: Orice decizie de politica monetara trebuie sa fie in permanenta corelata cu strategia Guvernului. Liberalul si-a mai impus inca alte doua obiective la Banca Nationala "Eu cred ca orice decizie (de politica monetara- n.red) trebuie sa fie in permanenta corelata cu strategia Guvernului si corelata de asemenea cu obiectivele pe care Parlamentul le poate stabili", a spus luni liberalul Eugen Nicolaescu, in cadrul audierilor pentru functia de viceguvernator al BNR. El a raspuns unei intrebari adresate de Claudiu Nasui, legate de preferinta viitorului oficial BNR pentru o politica monetara mai laxa sau mai restrictiva.
Dupa o prestatie modesta la audieri, Eugen Nicolaescu a primit girul comisiilor de Buget-Finante pentru postul de viceguvernator al BNR Comisiile de Buget-Finante reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat luni, cu 31 de voturi pentru si 3 impotriva, numirea deputatului PNL Eugen Nicolaescu pentru functia de viceguvernator al BNR.  PSD a renuntat la postul de viceguvernator BNR, ramas vacant in urma demisiei lui Bogdan Olteanu, si l-a cedat PNL, au declarat recent, pentru News.ro, surse din conducerea PSD. Desi postul era vacant din august 2016, Parlamentul nu a facut o noua numire, subiectul fiind luat in discutie abia dupa alegerile din decembrie anul trecut.
​Citind printre randuri: Singurul risc intern la adresa inflatiei mentionat de BNR este cel indus de politicile Guvernului "Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale si a celei a veniturilor reprezinta unul dintre factorii de risc relevanti. Orice abatere de la setul de masuri fiscal-bugetare incluse in proiectul de buget propus pentru anul 2017 ar urma sa aiba implicatii asupra sustenabilitatii finantelor publice", se arata in Raportul asupra inflatiei, publicat luni de Banca centrala.
Isarescu, despre situatia bancilor pentru locuinte: Mesajul nostru este ca aceste banci ar fi necesare pentru Romania/ avem nevoie de o dezvoltare puternica a spatiului locativ "Mesajul nostru este ca aceste banci (bancile pentru locuinte- n.red) ar fi necesare pentru Romania. Unii spun ca acest gen de banci ar fi depasite, ca au fost bune in perioada reconstructiei Germaniei samd. Eu nu cred insa in aceste argumente. Consider ca bancile pentru locuinte sunt foarte bune pentru Romania si cred ca avem nevoie de o dezvoltare puternica a spatiului locativ si nu cred ca doar prin Prima Casa", a spus luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
BCR estimeaza o crestere anuala de 4.7% in primul trimestru si de 4.3% pe intreg anul 2017. Statistica va publica marti datele semnal "Asteptarile noastre privind cresterea economica din trim.1 2017 sunt de 1,1% fata de trim.IV 2016 (pe date ajustate sezonier) si de 4,7% fata de trim. I 2016. Desi nu vom avea inca detalii privind componentele PIB, pe baza datelor lunare avem o imagine preliminara privind motoarele cresterii. Astfel, desi intr-o probabila incetinire de ritm,  credem ca pe partea de formare a PIB serviciile vor fi ramas determinante pentru mentinerea suflului alert al dinamicii PIB, in ciuda unui inceput de an mai greoi datorat probabil vremii nefavorabile. In acelasi timp, industria probabil ca a accelerat ritmul in trimestrul intai, aducandu-si si ea o contributie mai importanta la crestere decat in precedentele perioade", a declarat luni pentru HotNews.ro Horia Braun, economistul sef al BCR.
Isarescu: Personal nu vad o criza in ceea ce numim domenii clasice. Dar vad rabufniri din acestea cum este problema atacurilor cibernetice "Personal nu vad o criza in ceea ce numim domenii clasice. Dar vad rabufniri din acestea cum este problema atacurilor cibernetice. Pot sa va fac si o marturisire: Acum trei ani, un foarte bun prieten si coleg din generatia mea, care ne-a si ajutat la Uniunea Europeana m-a intrebat daca suntem pregatiti pentru un razboi cibernetic. Foarte multe banci centrale au dezvoltat adevarate sisteme de protectiein domeniu. Si noi facem eforturi impreuna cu autoritatile Statului pentru a controla fenomenul. Dar o criza la care sa nu te astepti nu este exclusa", a declarat luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia.
BNR a revizuit in scadere, la 1,6%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018, a anuntat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit News.ro. Pentru primul trimestru al anului 2019, inflatia este estimata la 3,4%.  In luna februarie, BNR a revizuit in scadere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflatia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%.  Rata anuala a inflatiei a urcat in aprilie la nivelul de 0,6%, cel mai inalt nivel din luna mai 2015, potrivit statisticilor oficiale.
UPDATE Peste 20.000 de salariati ai Finantelor au demarat luni dimineata un protest spontan. Seful ANAF le cere protestatarilor sa reia lucrul Aproximativ 22.000 de salariati ai sistemului institutional al Ministerului Finantelor Publice participa astazi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reactie la proiectul legii salarizarii, care duce la taieri de salarii , potrivit unei informari transmise HotNews.ro de catre biroul de presa al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante. La protest participa salariati din toate judetele tarii, inclusiv municipiul Bucuresti, acestia solicitand Ministerului Finantelor Publice si Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel incat sa fie reflectata complexitatea si importanta activitatii Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate (ANAF, directii generale regionale ale finantelor publice, etc). UPDATE Se vor alatura protestului si salariatii sistemului vamal, renuntand la controale selective la frontiera. Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la ingreunarea traficului.
UPDATE Din cauza atacului cibernetic, Institutul National de Statistica a intarziat cu o ora publicarea unor date economice Din cauza uriasului atac cibernetic cu ransomware-ul WannaCry care s-a produs vineri si care a afectat numeroase organizatii din intreaga lume, Institutul National de Statistica a intarziat luni- din motive de protectie informatica- cu circa 30 de minute publicarea unor date economice asteptate de analistii economici.
Romania dispune de 8,92 milioane de locuinte si de 7,47 milioane de gospodarii. INS: Este relevant faptul ca in timp ce numarul populatiei scade, fondul de locuinte creste Statistica a publicat vineri datele pe anul trecut privind fondul de locuinte din Romania. Ca idee, avem 8.92 de milioane de locuinte si 7.47 milioane de gospodarii. Anul trecut s-au mai construit circa 53.000 de locuinte, lucru care a atras atentia statisticienilor, care au notat in raport: "Este relevant faptul ca exista o anumita particularitate inregistrata in raportul populatie/locuinte: in timp ce numarul populatiei a inregistrat o dinamica descendenta, fondul de locuinte a crescut". E drept, tot in 2016 au fost 133.000 de casatorii si circa 30.000 de divorturi, in asemenea situatii cerere de locuinte crescand. Dar presiunea imobiliara continua sa existe.
Darea in plata, la un an de la intrarea in vigoare. Legea gandita pentru 800.000 de romani dar care a fost invocata de 7.300 de clienti bancari "Astazi, in Romania, exista 800.000 de familii care nu isi mai pot plati ratele la banca. Prin aceasta lege reusesc sa fac ca aceste familii sa nu devina cazuri sociale", spunea acum mai bine de un an initiatorul Legii darii in plata, liberalul Daniel Zamfir. La un an de zile de la intrarea in vigoare a legii, mai exact pana in data de 2 mai 2017, numarul notificarilor este de 7.328, potrivit unui raspuns primit de la BNR ca urmare a solicitarii HotNews. Notificarile au fost  adresate catre 25 de banci, iar 4.986 notificari din totalul celor 7.328 au fost contestate in instanta. Ar mai fi de retinut ca din totalul notificarilor, doar 2449 au restante de 3 luni, iar 2.400 dintre cei care au notificat sunt cu plata ratelor la zi sau cu restanta de sub 10 zile.
Site-ul ANAF va fi indisponibil in week-end din cauza unor lucrari de mentenanta In perioada 13 - 14 mai 2017,  pe site-ul ANAF se vor face lucrari de mentenanta, fapt pentru care serviciile online pentru contribuabili vor fi nefunctionale. Portalul ANAF, www.anaf.ro, va fi perfect functional incepand de luni, 15 mai 2017, au anuntat vineri reprezentantii Fiscului.
Comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in primul trimestru cu 16,0% In luna martie 2017, cifra de afaceri din comertul cu  autovehicule a crescut fata de luna martie 2016 cu 21,1%, iar fata de februarie 2017, cresterea a fost de 25.5%. Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut cu 11,1%, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica.  In primul trimestru din acest an, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de perioada similara din 2016 a cu 16,0%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a crescut cu 7,3%, mai arata INS.
Constructiile au scazut in primul trimestru din acest an cu 1,5 la suta, desi cladirile rezidentiale au crescut cu 77,2%. Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primul trimestru din acest an cu 1,5% (pe serie bruta), a transmis joi Institutul National de Statistica. Pe elemente de structura au avut loc scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 15,3% si la lucrarile de reparatii capitale cu 10,2%. Lucrarile de constructii noi au crescut cu 5,0%. Pe obiecte de constructii, au avut loc scaderi la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu 22,5%, respectiv cu 10,6%. Cladirile rezidentiale au crescut cu 77,2%.
O veste buna si una proasta. Vestea buna: KPMG propune Guvernului externalizarea unor servicii. Partea proasta: Sustinerea politica este esentiala KPMG, una din firmele de consultanta din BIG4, propune Guvernului  externalizarea unor servicii. "Guvernele nu sunt percepute ca fiind administratori eficienti, fapt demonstrat inclusiv prin intermediul unor studii oficiale de catre organizatii internationale precum OECD sau Banca Mondiala. Citim de foarte multe ori despre ineficientele din sectorul public, generate in principal de interese personale, sisteme si procese invechite sau atitudinea angajatilor Cu exceptia serviciilor de sanatate si invatamant, guvernele au "monopolul" asupra serviciilor pe care le ofera, iar o abordare centrata pe nevoile clientilor nu a fost niciodata o trasatura a operatorilor monopolisti", se arata intr-un raport transmis joi HotNews.ro.
Comisia Europeana a scazut si mai mult prognoza de crestere economica a Romaniei, sub previziunea pe care Guvernul si-a facut bugetul. "Legea unitara de salarizare, un risc semnificativ" Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 4,3% in anul 2017, sub previziunea de 5,2% pe care Guvernul a fundamentat bugetul pe anul 2017, iar deficitul bugetar ar urma sa sara de limita de 3%, conform Prognozei de primavara prezentate joi de Comisia Europeana. Executivul comunitar atrage atentia asupra efectelor legii unitare de salarizare in sectorul public, care prezinta un risc semnificativ asupra economiei Romaniei.
Noul format al declaratiei de inregistrare fiscala/mentiuni- formular 010: la urmatoarele depuneri ale formularului, se va declara la ANAF persoana ce conduce contabilitatea pe langa impozitele din vectorul fiscal In Monitorul oficial de ieri 10.05.2017 a fost publicat OpANAF nr. 1382/2017 cu noul format al declaratiei de inregistrare  fiscala/mentiuni- formular 010. In esenta, la urmatoarele depuneri ale formularului, se va declara la ANAF persoana ce conduce contabilitatea pe langa impozitele din vectorul fiscal.Puteti consulta aici documentul aparut in Monitorul oficial.
Skowronek, Mastercard: In Polonia, numarul comerciantilor de la care poti retrage bani in sistem cash-back e mult mai ridicat decat al ATM-urilor/ In 2025, vei putea face orice vei dori in materie de plati cu telefonul "E doar o chestiune de timp pana cand se vor putea retrage banii din ATM-uri cu ajutorul telefonului. Romanii isi folosesc telefonul mult peste media europenilor- aproape 80% dintre romani sunt interesati de dezvoltarea platilor cu ajutorul telefoanelor. Sigur, acestea sunt doar niste raspunsuri la chestionare - realitatea ar putea fi diferita. Iin hypermarketuri, carucioarele vor fi dotate cu scanner care iti vor calcula pretul fiecarui produs pe care il pui in cos, apoi vei trece printr-o poarta care iti va scana intregul cos si vei plati fie apropiind cardul de un dispozitiv sau prin telefon, printr-un simplu click", sunt doar cateva dintre ideile pe care Michal Skowonek, Head of Market Development in CEE at MasterCard, le-a marturisit intr-o discutie cu reporterul HotNews.Intreaga discutie o puteti lectura mai jos.
Graba strica treaba. Mai ales in materie de legislatie fiscala (cateva reflectii referitoare la unele aspecte critice de administrare fiscala a noului impozit pe gospodarie) Se vorbeste de ceva vreme despre noul impozit pe venitul anual global pe gospodarie, pe care Guvernul intentioneaza sa-l promoveze in locul actualului impozit pe venit, iar in ultimele zile discutiile au devenit si mai intense, fiind reflectate pe larg in mass-media. In mare masura, opiniile exprimate au vizat aspectele de natura substantiala fiscala, adica, daca in cele din urma persoanele fizice vor fi sau nu supuse unui impozit mai mare.  Doar tangential au fost abordate si aspectele legate de administrarea fiscala a noului impozit, privite in special dintr-o perspectiva pur-bugetara, anume,d aca Romania isi permite sau nu sa riste scaderea incasarilor la bugetul de stat, luand in calcul gradul semnificativ de neprevazut pe care noua reglementare il implica, aceasta fiind considerata de multi o aventura sau o extravaganta fiscala.
Senatorii din comisiile economica si cea de buget vor neaparat sa-l audieze pe fostul lor coleg Viorel Stefan pe tema executiei bugetare. Venita in locul ministrului, secretarul de stat Daniela Pescaru, cea care coordoneaza Directia de programare bugetara, a fost trimisa la plimbare Senatorii din comisiile economica si cea de bugetau amanat pentru a doua oara audierea ministrului Finantelor Publice, Viorel Stefan, care participa la ora sedintei comisiilor la o alta intalnire, tot in cadrul Parlamentului. Intrucat tema audierilor era legata de executia bugetara pe primul trimestru, ministrul a sunat secretarul de Stat care raspunde de buget, pe Daniela Pescaru, rugand-o sa il inlocuiasca la audieri, Pescaru fiind cea mai in masura sa ofere raspunsuri senatorilor intrucat coordoneaza Directia de programare bugetara a MFP. Dupa un scurta discutie intre sefii celor doua comisii ( Daniel Zamfir si Eugen Teodorovici), doamnei Pescaru i s-a comunicat ca discutia se doreste a fi cu Viorel Stefan si nu cu alta persoana. Secretarul de Stat din Finante a parasit sala, dar a fost sunata dupa nici o ora sa revina pentru o discutie pe alta tema.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică