BĂNCI
​Decalajul dintre veniturile medii ale romanilor din prima si ultima decila a crescut anul trecut la 1:8.3 Decalajul dintre veniturile medii ale romanilor din prima si ultima decila este in crestere, confirma Institutul National de Statistica in cea mai recenta cercetare, "Coordonate ale nivelului de trai". Astfel, la nivel de individ, raportul dintre veniturile care formeaza prima si ultima decila a fost de 1 : 8,3 anul trecut, fata de 1 : 8,0 in 2015. La nivel de familie, decalajul intre nivelul mediu al veniturilor pe decile era de 1 : 4,3  in 2016 (1 : 4,2 in anul 2015) intre veniturile/familia din prima decila (care cuprinde gospodariile cu cele mai mici venituri pe persoana) si cele ale familiilor din ultima decila (formata din gospodariile cu veniturile cele mai mari).
Eric Maskin, laureat Nobel pentru economie va fi prezent la Cluj, unde i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa Aflat la a patra editie, proiectul ERMAS (Economisti Romani din Mediul Academic din Strainatate) va avea loc anul acesta in perioada 26-28 iulie 2017 la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, avandu-i printre keynote speakers pe laureatul Nobel in economie Eric Maskin (2007), acesta urmand sa primeasca si titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. Prelegerea lui Maskin se intituleaza: "How to improve presidential elections". Alte peste 50 de lucari vor fi prezentate in cadrul conferintei, majoritatea de catre profesori romani afiliati unor universitati din strainatate. In plus vor fi organizate 2 mese rotunde pe tematici specifice economiei romanesti, la cerinta principalilor sponsori: BT si BCR.
Leul s-a apreciat marginal in fata principalelor valute, fix invers fata de celelalte monede din aceasta zona a Europei Monedele tarilor din jur au pierdut teren marti in fata euro, exceptie fiind leul, care s-a apreciat usor atat in fata euro, cat si fata de dolarul american si de francul elvetian. BNR a calculat o medie de 4.568 lei/euro, de 4 lei/dolarul SUA si de 4.13 lei fata de francul elvetian, in vreme ce monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro.
Infografic Economia continua sa creasca, inflatia ridica semne de intrebare (Barometrul de opinie) Economia Romaniei va continua sa creasca temperat in urmatoarele sase luni, evolutia semnificativa a consumului si rezultatele pozitive asteptate in agricultura urmand sa asigure produsului intern brut un avans de peste 4%, estimeaza oamenii de afaceri chestionati de KeysFin in cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului romanesc. Investitorii privesc cu ingrijorare spre inflatie, estimand cresterea semnificativa a preturilor, pe fondul deciziilor administrative si a evolutiei cursului valutar.
Premiera pe piata transferului de bani: MoneyGram si UniCredit Bank au lansat serviciul Cash2ATM, prin care, indiferent daca esti sau nu client al bancii poti trimite sau primi bani in tara si in lume UniCredit Bank a anuntat marti o premiera pe piata transferurilor de bani, in urma incheierii unui parteneriat cu MoneyGram,  banca romaneasca devenind prima institutie de credit care ofera serviciul Cash2ATM pentru serviciile de transfer de bani atat clientilor cat si non-clientilor. Pe piata locala mai exista un serviciu similar oferit de Banca Transilvania (lansat acum 2 ani impreuna cu Western Union), dar serviciul e adresat doar clientilor BT. Piata oficiala a transferurilor banesti a fost in 2016 de circa 3.5 miliarde de dolari. O parte consistenta a remitentelor este captiva pietei informale (bani trimisi prin cunostinte, prin soferii de autocar samd, bani care nu sunt comensurati). Lansarea din Romania vine la 3 ani dupa ce un serviciu similar a fost lansat cu succes in Bulgaria, tot prin MoneyGram.
Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta in celebrul caz fiscal Salomie - Oltean, ajuns pana la Curtea Europeana de Justitie (WebPR) Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta in celebrul caz fiscal Salomie - Oltean ajunsa pana la Curtea Europeana de Justitie, in care  Radu Florin Salomie, Nicolae Vasile Oltean s-au judecat cu Directia Judeteana a Finantelor Publice Cluj, cazi in care s-au adus clarificari in privinta regimului juridic al TVA-ului datorat de dezvoltatorii imobiliari. Fiat justitia, et pereat mundus !! ( Sa se faca dreptate, de-ar fi sa piara lumea- Johannes Manlius).
INS o contrazice pe Olguta Vasilescu: Institutul National de Statistica nu detine informatii individuale despre pensionari si sumele individuale incasate de acestia "​Institutul National de Statistica (INS) nu detine informatii individuale despre pensionari si sumele individuale incasate de acestia, ci doar date agregate. Aceasta inseamna ca INS nu colecteaza si nu detine informatii despre pensiile speciale si benefiarii pensiilor speciale. INS produce statistici in conformitate cu Programul Statistic National Anual (PSNA) aprobat, anual, prin hotarare de guvern, cel pentru anul 2017 fiind aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 431 din 2017 si publicat in Monitorul Oficial nr. 488/ 28 iunie 2017", se arata intr-un raspuns transmis luni la solicitarea HotNews.
Leul revine la 4.56 in fata euro, pe un trend regional. "Sansele inclina in favoarea deprecierii leului in timp spre 4.62, chiar 4.63" (raport) Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro ajutate de cresterea apetitului global pentru risc. Leul a revenit la un nvel de 4.56 unitati pentru un euro, desi pe termen mediu sansele de apreciere par mai reduse decat cele de depreciere.Luni dimineata euro se tranzactioneaza intre limite inguste fata de dolar situandu-se in jurul nivelului USD 1.1396/EUR.
Ce s-a schimbat in raportul copil-parinte (si viceversa) in Romania? Cum isi ajuta copiii, parintii intrati in senectute? Aproape fiecare generatie de romani spune ca ea reprezinta de fapt generatia "de sacrificiu". Generatia celor nascuti in anii `20, cei care au trecut prin al doilea Razboi Mondial pe cand aveau 20 de ani, se simte sacrificata pe buna dreptate din cauza lipsurilor si greutatilor datorate penuriei care a urmat conflagratiei. Cei nascuti in anii `60 si care au prins revolutia la 30 de ani se simt sacrificati din cauza instituirii Noii Ordini post-revolutionare. Cei nascuti in anii 90 sustin si ei ca sunt sacrificati din cauza crizei din 2008, care i-a prins tot in jurul varstei maturitatii, criza mondiala amputandu-le cariera.Toti au dreptate, dar "dreptatea" unora e mai mica decat a celorlalti. Sa ne uitam putin la cifre si la ultimele studii despre cum au evoluat relatiile intre generatii in Romania.
Olguta Vasilescu:100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu a facut dezvaluiri despre pensiile speciale la Romania Tv. Ministrul a confirmat datele furnizate de INS conform carora 100.000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand, scrie jurnalul.ro. Olguta Vasilescu spune ca a cerut intreaga baza de data de la institutii pentru a putea vedea ce modificari pot fi facute. "Este adevarat ca 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand. Date foarte clare vom putea avea in perioada urmatoare, dupa ce le strangem de la institutii. Deocamdata aceste informatii au fost date de Institutul National de Statistica," a spus Olguta Vasilescu.
In primele cinci luni, exporturile au crescut cu 11,1%, in vreme ce importurile au urcat cu 12,0% In perioada 1.I-31.V 2017 exporturile au insumat 25,81 miliarde euro, iar importurile au fost de 30,27 miliarde euro, arata datele transmise luni de oficialii I NS. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in primele 5 luni a fost de 4,46 miliarde euro, mai mare cu 680,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada 1.I-31.V 2016. In luna mai 2017 exporturile au fost de 5,57 mld. euro, iar importurile de 6,68 mld euro, rezultand un deficit de 1,1 mld euro.
Romania, tara cu mortalitatea infantila cea mai ridicata din UE. ​In luna mai, numarul deceselor copiilor cu varsta sub 1 an a fost in crestere fata de aprilie 2017 In luna mai 2017 s-au nascut 16.053 copii, cu 3.600 mai multi copii decat in luna aprilie 2017, au transmis luni reprezentantii Institutului National de Statistica. In acelasi interval, numarul deceselor a fost de 20.724, cu 105 mai putine, mentinand sporul natural negativ. Numarul deceselor copiilor cu varsta sub 1 an, inregistrate in luna mai 2017, a fost de 123, in crestere cu 15 fata de luna aprilie 2017, mai arata datele INS.
Fondul Proprietatea : Ne exprimam dezamagirea in legatura cu numirea noului Directorat interimar la Hidroelectrica.Inlocuirea Directoratului precedent survine in pofida rezultatelor financiare extraordinare obtinute "Fondul Proprietatea isi exprima dezamagirea in legatura cu numirea noului Directorat interimar la Hidroelectrica. Inlocuirea Directoratului precedent survine in pofida rezultatelor financiare extraordinare obtinute de acesta. Profitul inainte de impozitare in primul trimestru al anului 2017 a fost cu 38% mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2016, un an cu un profit record in istoria companiei - de 1,27 miliarde de lei", se arata intr-un comunicat transmis vineri de reprezentantii Fondului.
14 lucruri pe care poate nu le stiai despre piata muncii din Romania Doar un somer din 6 (16,7%) ar accepta un loc de munca in orice conditii, neindicand niciun motiv de refuz in eventualitatea gasirii unuia, reiese dintr-o cercetare a Institutului National de Statistica, publicata in aceste zile. Dintre somerii care au indicat ce anume i-ar face sa refuze un loc de munca, un sfert au spus ca schimbarea domiciliului ar fi un bun motiv de refuz, un alt sfert au spus ca lipsa unui contract de angajare iar unul din cinci au spus ca ar refuza orice job care e la distanta mare de casa
Leul a pierdut 3 bani in aceasta saptamana, cotatia medie calculata vineri de BNR fiind de 4.587 lei/euro Cotatia medie a leului calculata vineri de Banca Centrala in baza tranzactiilor din piata a fost de 4.587 lei/euro, cu 3 bani mai mult decat cotatia din prima zi a saptamanii. Leul s-a depreciat cu un ban atat in fata francului elvetian cat si a dolarului SUA, cotatiile de vineri fiind de 4.17 lei/chf respectiv de 4.01 lei/usd.
UPDATE VIDEO Presedintele Fiscului, Bogdan Stan: Nu mi-a cerut nimeni demisia / Despre controalele la RISE: ANAF nu e o institutie politica,  nu ne facem calendarul de controale in functie de declaratiile si actiunile anumitor politicieni Seful Fiscului, Bogdan Stan, a sustinut vineri seara, intr-o conferinta de presa, ca ANAF nu isi face calendarul de controale dupa agenda unor politicieni si a invocat secretul fiscal atunci cand a fost intrebat ce plangeri au fost depuse la Antifrauda pentru a justifica controalele la site-ul de investigatii RISE Project.
Salariul mediu net a scazut in luna mai cu 3 lei, la 2.363 de lei. Salariile din invatamant revin peste media pe tara Salariul mediu brut calculat de statisticieni pentru luna mai 2017 a fost de 3.288 lei, cu 0,1% mai mic decat in luna aprilie 2017, in vreme ce salariul mediu net a fost de 2.363 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei  (-0,1%). Valorile cele mai mari ale salariului net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (5842 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1376 lei). In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net din mai fata de luna precedenta in invatamant (+2,8%) si administratia publica (+1,0%). Castigul salarial mediu net a scazut usor in sanatate si asistenta sociala  (-1,1%) comparativ cu luna precedenta.
INS mentine estimarile privind cresterea economiei in primul trimestru din acest an: 5,7% fata de acelasi trimestru din anul 2016 si 1,7% fata de trimestrul IV 2016 Institutul National de Statistica a mentinut vineri estimarile privind cresterea economiei in primul trimestru din acest an: 5,7% fata de acelasi trimestru din anul 2016 si cu 1,7% fata de trimestrul IV 2016. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 164,21 miliarde lei preturi curente.
Clienții Băncii Transilvania nu vor putea folosi cardul în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 ore, pentru actualizarea sistemului informatic Cardurile, bancomatele şi POS-urile Băncii Transilvania nu vor funcționa în noaptea de sâmbătă spre duminică, în 8/9 iulie, în intervalul 0.00 – 4.00, când vor fi făcute actualizări în sistemul informatic aferent, a informat, joi, BT, într-uncomunicat remis StartupCafe.ro.
Guvernul a stabilit cei 10 ordonatori de credite care vor fi inclusi in strategia fiscal-bugetara din perioada 2018- 2020 Guvernul a stabilit, joi, printr-un memorandum, cei 10 ordonatori principali de credite ai bugetului de stat ale caror cheltuieli, inclusiv proiectele de investitii publice prioritare, vor fi incluse in Strategia fiscal-bugetara care se va elabora pentru perioada 2018-2020. Decizia a fost luata conform Legii responsabilitatii fiscal-bugetare.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică