BĂNCI
Euro trece iar pragul de 4.55 lei, sustinut de rezultatul alegerilor din Olanda Euro a trecut iar pragul de 4.55 de lei dupa ce miercuri coborase usor sub acest nivel. Mediile tranzactiilor de pe piata valutara publicate joi de Banca Centrala arata o moneda nationala slabita si in fata francului elvetian (curs mediu de peste 4.25 franci/leu) dar in recuperare fata de dolarul SUA (4.24 lei pentru un dolar, fata de cotatia anterioara de 4.27 lei/usd). Reamintim ca Fed a crescut rata dobanzii cu 25 puncte de baza ducand-o in intervalul 0.75% - 1.00%. La conferinta de presa ce a urmat sedintei de doua zile, sefa Fed a subliniat increderea bancii centrale in evolutia economiei americane dar nu a dat semnale ca va accelera ritmul de crestere al ratei
Costache, Curtea de conturi: Va intreb: de ce o banca romaneasca nu intra in sistemul Bauspar? Vosganian: Hai sa spunem ca nu n-am auzit/ Daca o banca e straina inseamna ca are interese mai oculte decat o banca cu capital romanesc? Miercuri, sedinta Comisiei de Buget Finante a Camerei Deputatilor s-a lasat cu o cearta intre reprezentantul Curtii de Conturi, directorul Alexandru Costache si Varujan Vosganian (ALDE), pe tema originii capitalului din banci. "Va pun o intrebare retorica? De ce o banca romaneasca cum e CEC-ul nu a dorit sa intre in sistemul Bauspar (al bancilor pentru locuinte-n.red)? Eu nu pot sa ii intreb direct pe ei, poate ii intrebati dumneavoastra. De ce o banca romaneasca nu a intrat? ", s-a intrebat retoric reprezentantul Curtii de Conturi. Vosganian a sarit ca ars: "Hai sa spunem ca n-am auzit chestia ca CEC-ul ca banca romaneasca n-a intrat in sistem! Sa presupunem ca n-ati spus-o! BCR si Raiffeisen au sediile mama in tari cu traditie si experienta in sistemul Bauspar. Eu nu cred ca daca o banca e straina inseamna ca are interese  mai oculte decat o banca cu capital romanesc. Sa spunem ca n-am auzit fraza dumneavoastra", a spus deputatul ALDE.
Voinea, BNR: La finele lunii trecute  aveam 7.000 de notificari pe darea in plata, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei/ 755 de persoane au notificat mai mult de un credit Numarul notificarilor pe Legea privind darea in plata era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Agerpres. "O statistica privind numarul la zi al notificarilor privind darea in plata arata ca sunt 7.000 de notificari la sfarsitul lui februarie 2017, din care 99% vin de la persoane fizice. Trendul a fost descrescator incepand cu luna iulie. Sunt 6.000 de debitori. In practica 755 de persoane au notificat mai mult de un credit", a spus Voinea in cadrul conferintei organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017".
Viorel Stefan, Finante: Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan a tinut sa o linisteasca miercuri pe sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Cristea, care se aratase ingrijorata cu ocazia lansarii Raportului Economic pentru Romania de faptul ca Romania are cea mai mare crestere a deficitului bugetar din UE, spunandu-i acesteia ca Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
Lazea, BNR: Forta de munca din Romania este subplatita, iar capitalul este supraplatit "In Romania forta de munca este subplatita, iar capitalul este supraplatit. Capitalul ia aproape 60% din venitul national brut, iar forta de munca ia aproape 40%. Sa ne intrebam de ce se intampla lucrul acesta? Lucrul acesta se intampla pentru ca intreprinzatorul strain si/sau roman isi face planurile cu toate masurile pe care le are de platit, cu drumuri care iau mai mult timp si inseamna cheltuieli, cu productie care inseamna cheltuieli, cu cadrul legislativ care inseamna avocati, juristi si asa mai departe, toate astea se varsa in salarii mai mici", a spus miercuri Valentin Lazea, cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017", scrie Agerpres. In opinia acestuia, trebuie sa lovim "alte popice cu bila noastra" si anume sa rezolvam problemele legate de infrastructura, de productie sau cele de justitie.
Raiffeisen Bank , profit net de 100 milioane euro in 2016 Raiffeisen Bank a reusit in 2016 un profit  net de 100 milioane euro, cu doua milioane mai mult decat cele 98 de milioane obtinute in 2015, au transmis miercuri reprezentantii bancii. Rata creditelor neperformante a fost anul trecut de 8,3%,  sub media sistemului bancar romanesc (9,5%). " Doua evenimente exceptionale au afectat rezultatele pe 2016: 27 milioane de euro provizioane pentru efectele legii "Darii in plata" si 21 milioane de euro castiguri din vanzarea participatiei pe care o detineam in VISA Europe", se mai arata in comunicatul transmis de bancheri.
Rezerva Federala a SUA, asteptata sa mareasca dobanzile Rezerva Federala a SUA este asteptata miercuri sa majoreze dobanzile pentru a doua oara in trei luni, incurajata de cresterea solida a numarului de locuri de munca si de increderea ca inflatia se arpopie in sfarsit de tinta, transmite Reuters.
​Exclusiv Ce a discutat delegatia FMI cu deputatii din Comisia de buget a Camerei. Problemele ridicate de FMI: zero investitii publice, cresteri nesustenabile de salarii, incetinirea luptei impotriva coruptiei Intalnirea reprezentantilor Fondului Monetar International cu reprezentantii Comisiei de Buget din Camera Deputatilor a inceput cu un telefon dat unei secretare. Oamenii Fondului ajunsesera in Parlament si nu era nimeni care sa-i astepte si sa-i indrume spre sala unde avea loc intalnirea. In nici doua minute, presedintele Comisiei,  socialistul Leonardo Badea si-a facut aparitia, facand o buna aparitie de gazda. Timp de 5 minute presa a avut ocazia de a face fotografii, dupa care a fost rugata sa paraseasca sala. Urma discutia face to face.
Dijmarescu: Colaborarea mea cu securitatea era rezultatul unei reuniuni in patru: eu, ofiterul de securitate care raspundea de institut, directorul institutului si secretarul organizatiei PCR Bucuresti "Colaborarea mea cu securitatea era rezultatul unei reuniuni in patru: eu, ofiterul de securitate care raspundea de institut, directorul institutului (Costin Murgescu) si secretarul organizatiei PCR Bucuresti (Barbu Petrescu). Ca membru in biroul organizatiei de partid din institut, nu puteam, conform legilor in vigoare, sa am vreo forma de colaborare cu organele securitatii fara acordul conducerii institutiei si al organului de partid coordonator, deci nu aveam cum sa desfasor vreo activitate conspirativa, secreta sau care sa nu fie incuviintata de superiorii mei, chiar daca mi se daduse si mie un nume conspirativ", scrie Eugen Dijmarescu pe blogul lui.
Curtea de Conturi si-ar putea "imbogati" rolul cu activitati de indrumare si consiliere, nu doar de control (proiect legislativ) Un proiect de lege depus la Camera Deputatilor ar putea obliga Curtea de Conturi la activitati de preventie, nu doar de control. "Initiativa legislativa propune imbogatirea rolului asumat in prezent de Curtea de Conturi cu acela de prevenire a neregulilor prin desfasurarea de activitati de indrumare si consiliere a entitatilor controlate. In numeroase cazuri, neregulile semnalate nu au la baza intentii de fraudare a resurselor publice, ci sunt cauzate de complexitatea si ambiguitatile legislatiei si procedurilor", se arata in Nota de fundamentare a proiectului. "Propunem ca administratorii resurselor publice sa aiba dreptul sa solicite o opinie atunci cand intampina greutati in interpretarea unui text legal sau in orice alta situatie care ar putea face obiectul unui control al personalului Curtii de Conturi", se mai arata in document. (vezi atasament)
Avem 5,2 milioane de pensionari. Raportul dintre numarul mediu de pensionari si cel al salariatilor variaza intre 5 pensionari la 10 salariati in Bucuresti si 17 pensionari la 10 salariati in Teleorman In trimestrul IV 2016, numarul mediu de pensionari a fost de 5,24 milioane, in scadere cu 6.000 de romani fata de  trimestrul precedent, au transmis marti reprezentantii Institutului National de Statistica. Potrivit aceleiasi surse, pensia medie lunara a fost de 958 lei, mai mare cu 0,7% fata de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 50,1% (comparativ cu 53,3% in trimestrul precedent), mai arata statisticienii.
Un angajator din 3 intentioneaza sa faca angajari in intervalul aprilie - iunie (studiu Manpower) Circa 32% dintre angajatorii din Romania planuiesc sa-si sporeasca numarul de angajati in urmatorul trimestru, conform editiei aprilie- iunie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Doar 7% dintre angajatori au de gand sa faca reduceri de personal, iar 60% nu intentioneaza sa opereze schimbari de personal, mai arata datele studiului. "Pentru prima data Previziunea Neta de Angajare este pozitiva in toate cele opt regiuni si toate cele 10 sectoare de activitate din Romania, chiar daca gradul de incredere al angajatorilor se diferentiaza inca de la o regiune la alta si de la un sector la altul",  spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa in cadrul ManpowerGroup.
Cinteza, BNR: Atitudinea omului de la ghiseu trebuie schimbata. 80% dintre reclamatii sunt axate pe faptul ca bancile refuza dialogul. Aici trebuie lucrat! "Un model de business bancar care sa asigure succes si sa scoata bancile de sub tirul presei presupune o comunicare mult imbunatatita si o schimbare profunda a relatiei cu clientul. Atitudinea omului de la ghiseu trebuie cu mult schimbata pentru ca inca lasa de dorit. Asta e primul lucru care conteaza! Aproximativ 80% dintre reclamatii sunt axate pe faptul ca bancile refuza dialogul. Deci aici trebuie lucrat.", spune intr-un interviu acordat revistei Piata Financiara Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.
Incotro se va duce leul? Riscurile de depreciere sunt semnificative daca reduta de 4.55/euro cedeaza, am putea vedea leul urcand cel putin pana la maximele istorice din 2012, adica spre 4.6 (economist-sef) "Pe piata valutara s-au confirmat asteptarile noastre din februarie, pesimiste pentru leu: cursul a continuat sa creasca, dupa ce finalizase in prealabil formatiunea corectiva, iar la finalul saptamanii trecute incerca deja rezistenta istorica de la 4.55. Acest 4.55 constituie un nivel foarte important, de care preturiles-a lovit in repetate randuri din 2013 incoace si care a pus capac de fiecare data avantului din curs. Prin urmare, aici se va da proba cea mai importanta pentru leu in ce priveste evolutia in perioada urmatoare. Subliniem ca riscurile de depreciere pentru leu sunt semnificative daca aceasta reduta cedeaza, paritatea putand urca ulterior cel putin pana la maximele istorice din 2012, adica spre 4.6", scrie intr-un raport destinat investitorilor economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.
Cele 5 boli ale economiei romanesti Avem o crestere economica ridicata, dar cu o volatilitate pe masura. Ne ingrijoreaza Europa cu doua viteze, dar avem o Romanie cu cel putin doua viteze. Vrem servicii de calitate europeana, dar colectam cele mai putine taxe din Europa, iar de investit, actionam taman pe dos decat spun legile economiei. Acestea sunt doar cateva din bolile economiei romanesti, identificate de presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, pe care le-a prezentat luni studentilor de la ASE in cadrul Forumului pentru Dezoltare Durabila si Antreprenoriat.
PressOne: Mugur Isarescu, ofiter deplin conspirat. Reteaua DIE de la Institutul de Economie Mondiala Surse din fosta Directie de Informatii Externe (DIE) a Securitatii sustin ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (67 de ani), ar fi fost ofiter acoperit in cadrul Institutului de Economie Mondiala (IEM), scrie Emilia Sercan intr-o ancheta a PressOne. Potrivit acesteia, Isarescu ar fi fost recrutat ca ofiter in 1971, cand se pregatea sa-si finalizeze studiile de la Academia de Stiinte Economice, si in acelasi an a fost angajat la IEM.
Productia industriala, comertul exterior, comenzile  noi din industrie- cresteri consistente in ianuarie  In  luna ianuarie 2017, productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 0,9% ca serie bruta si a scazut cu 0,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5,8%, respectiv cu 5,5%, au transmis luni oficialii Institutului National de Statistica. Nu doar productia industriala a fost pe crestere, ci si exporturile, importurile, comenzile noi din industrie, mai arata datele INS pe ianuarie.
Salariul mediu net din ianuarie: 2300 de lei, in crestere anuala cu peste 18% In luna ianuarie 2017, salariul mediu net a fost de 2300 lei, in scadere fata de decembrie (luna in care sunt acordate diverse prime si bonusuri) cu 54 lei, dar fata de ianuarie 2016, salariul net a crescut cu 18.4%, a transmis luni dimineata Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (6467 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1299 lei), mai arata datele INS.
Euro la maximul ultimei luni fata de dolar Euro s-a stabilizat luni la maximul ultimei luni fata de dolar pe pietele asiatice, dupa ce oficiali ai Bancii Centrale Europene au vehiculat posibilitatea maririi ratelor de dobanda inainte de finalul programului de cumparari de obligatiuni, scrie Reuters.
Euro trece iar pragul de 4.55 lei, dar moneda nationala castiga usor teren in fata dolarului si a francului elvetian Banca Centrala a calculat pentru vineri o medie de 4.5505 lei/eur a tranzactiilor, moneda nationala pierzand fata de inceputul acestei saptamani circa un ban in fata monedei europene. Pentru dolarul american cotatie medie a fost de 4.28 lei (fata de o medie de 4.3 lei, joi), in vreme ce fata de francul elvetian leul a castigat aprope un ban fata de joi, cotatia fiind de 4.23 lei/chf.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri