BĂNCI
Isarescu: Prognoza de crestere din modelul BNR este confidentiala, dar se situeaza undeva intre 4 si 5% ​"Prognoza de crestere economica din modelul nostru este confidentiala, dar este undeva intre 4 si 5%. Nu are relevanta pentru constructia bugetara, nu trebuie pusa in contrapartida cu calculele Guvernului, ci e una strict legata strict de modelul nostru macroeconomic", a spus joi Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Centrale.
VIDEO Isarescu: Nu prea e loc de apreciere a leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc "Nu prea e loc de aprecierea leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc", a spus joi Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia. Reamintim ca BNR practica "flotarea controlata", care ii permite interventii in piata atunci cand considera ca volatilitatea cursului a depasit anumite limite. Isarescu a mai subliniat joi sensibilitatea si emotia starnita de miscarile leului. "Observam in spatiul public ca orice miscare a cursului, uneori chiar minora, starneste mari emotii. Exista un dezechilibru intre emotia starnita de depeciere si de cea cand leul se apreciaza. Cand leul se apreciaza, emotia e mai degraba neinsemnata", a mai spus Isarescu.
Isarescu: Producatorii romani pierd piata interna Producatorii romani pierd piata interna treptat, din cauza erodarii competitivitatii prin pret, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.  "Avem o tendinta clara de erodare a competitivitatii prin pret a producatorilor autohtoni. Am calculat cursul de schimb real efectiv, iar acesta denota o pierdere de competitivitate. Producatorii autohtoni pierd piata interna treptat", a spus joi Guvernatorul BNR in cadrul prezentarii raportului privind inflatia. Cursul de schimb real efectiv se calculeaza ca medie ponderata a monedei unei tari in raport cu un cos de alte valute ale principalilor parteneri comerciali, ajustat cu efectele inflatiei
Francois Bloch preia pe profit cea de-a doua banca a Romaniei. BRD anunta un profit de peste 728 de milioane lei in 2016 BRD-GSG, cea de-a doua banca din economie dupa valoarea activelor, a anuntat joi obtinerea unui profit de 728,2 milioane de lei in 2016. Noul director general al bancii, Francois Bloch preia astfel pe plus institutia care a schimbat 4 sefi de la debutul crizei economice globale. Dupa Patrick Gelin, Guy Poupet, Philippe Lhotte, Bloch va avea dificila sarcina de a confirma ca rezultatele BRD nu sunt conjuncturale, ci reprezinta o revenire solida a bancii.
ANAF: Ultima zi a lunii februarie este data limita pana la care se poate depune formularul 205 "Ultima zi a lunii februarie a.c (28 inclusiv) este data limita pana la care platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit - formularul 205 - pentru veniturile obtinute in anul 2016", precizeaza ANAF intr-un comunicat difuzat miercuri.
Isarescu: Acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, e mai degraba optimist/Decizia CCR este corecta ​"Am studiat proiectul de buget si consideram ca din punct de vedere al stabilitatii financiare , un buget care are un deficit mai mic de 3% ajuta politica monetara. Ne-am uitat si la constructia bugetara si consideram ca acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, bugetul e mai degraba optimist, avand in vedere maniera in care s-au efectuat cheltuielile in anii precedenti. Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara si financiara, dar economia isi vede de treaba. Insa, cum se arata si intr-un titlu din presa de azi, nu trebuie sa punem economia la incercare", a spus marti Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El s-a referit si la decizia Curtii Constitutionale (privind legea conversiei), pe care o considera "corecta".
Initiatorul proiectului de reconversie a creditelor in franci elvetieni: Legea va reintra in circuitul parlamentar / Clientii bancilor pot cere reechilibrarea contractului in baza principiului impreviziunii Proiectul legii conversiei creditelor acordate in franci elvetieni va reintra in circuitul parlamentar, a declarat initiatorul proiectului, Daniel Zamfir, ca reactie la faptul ca CCR a declarat actul normativ neconstitutional.
UPDATE CCR: Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, neconstitutionala. Vezi in articol argumentele Curtii CCR a decis marti ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric este neconstitutionala, potrivit presedintelui Curtii, Valer Dorneanu.Vezi in text argumentele pentru care Curtea a considerat ca legea conversiei e ne-constitutionala.
BNR mentine dobanda cheie si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii BNR  a decis marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, potrivit unui comunicat al institutiei. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00 la sediul BNR.
AmCham: Tinta ambitioasa de crestere a veniturilor bugetare trebuie bazata pe cresterea gradului de colectare si nu pe interventii la nivelul politicilor fiscale O crestere economica de 5,2% in conditiile unui deficit bugetar de maximum 3% impune intensificarea eforturilor de crestere a capacitatii de colectare a veniturilor bugetare si realizarea fara abateri a programului de investitii propus, se arata intr-un comunicat al AmCham Romania. "Tinta ambitioasa de crestere a veniturilor bugetare trebuie bazata pe cresterea gradului de colectare si nu pe interventii la nivelul politicilor fiscale. In acest sens, este vitala accelerarea proiectelor existente de intarire a capacitatii administrative a autoritatii fiscale pentru cresterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare si pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu  modernizarea administratiei publice in general", se mai arata in comunicat.
Asociatia Pro Consumatori Romania isi exprima ingrijorarea fata de situatia  consumatorilor cu credite in franci elvetieni si se solidarideaza cu Asociatia Parakletos Asociatia Pro Consumatori Romania isi exprima ingrijorarea fata de situatia  consumatorilor cu credite in franci elvetieni si transmite un mesaj de solidaritate cu Asociatia Parakletos, care,  in urma hotararii Tribunalului Bucuresti din dosarul 27656/3/2016 a fost obligata la plata unor cheltuieli de judecata semnificative, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. "Acest dosar a fost singular si inovator in domeniul metodelor de lupta impotriva abuzului de putere economica si a practicilor inselatoare ale bancilor prin faptul ca a reunit, printre parate, toate bancile comerciale care au pus pe piata credite in franci elvetieni, produse care s-au dovedit a fi nocive prin expunerea la un risc valutar major a consumatorilor care au contractat un astfel de imprumuturi", mai precizeaza comunicatul.
Euro coboara sub 4,51 lei, pe o tendinta regionala Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,5095 lei/euro, in scadere cu 0,1% fata de nivelul din sedinta precedenta, leul profitand de pasul inapoi facut de guvern in fata protestelor si de tendionta regionala, de apreciere a monedelor nationale similare celei romanesti in fata monedei europene, spun analistii citati de News.ro. Vineri, BNR a afisat un curs de 4,5156 lei/euro, dar leul a recuperat puternic dupa deprecierea de miercuri, cand ajunsese pe piata valutara la cotatii de 4,55 lei/euro.
Stagnarea va continua pe piata rezidentiala romaneasca (raport) Evolutia preturilor imobiliare ramane stabila, prezentand o crestere de 1,4% in cel de-al patrulea trimestru din 2016 comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2016, cand a fost inregistrata o crestere de 0,1%, se arata in raportul periodic privind Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale, calculat de Eurobank Property Services (EPS). Stabilizarea preturilor, alaturi de cresterea medie anuala de 0,9% inregistrata in ultimii cinci ani, indica faptul ca stagnarea va continua pe piata rezidentiala din Romania, mai precizeaza raportul.
Oficial MFP: Duminica seara am introdus un amendament in Legea Bugetului in care precizam clar ca nu se pot angaja mai multi bani decat in limita creditelor aprobate "Aseara (duminica-n.n.)in Legea Bugetului a fost introdus un amendament cu precizarea clara ca nu se pot angaja mai multi bani decat in limita creditelor aprobate. Am vazut si noi interpretarile cum ca ordonatorii  ar putea angaja credite de angajament fara limita si am dorit sa facem lucrurile cat se poate de clare. Pe scurt, daca am un buget de 5 lei, nu voi putea angaja 10 lei", a explicat luni pentru HotNews.ro un demnitar din Ministerul Finantelor. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?
Razboiul consultantilor cu Fiscul: Nu retractez nimic. Ba chiar imi exprim totala ingrijorare, pentru ca aplicatia soft a ANAF va selecta lunar, in mod automat, contribuabilii la care se va anula codul de TVA "Nu retractez declaratia initiala privind noua procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, ci dimpotriva. Imi exprim totala ingrijorare fata de contribuabili, pentru ca aplicatia soft a ANAF va selecta lunar, in mod automat, contribuabilii la care se va anula codul de TVA. Aceasta afirmatie a mea se bazeaza pe art. 2, alin. (1) din anexa nr. 4 la OPANAF nr. 605/2017 pe care le redam mai jos, pentru a cititorii sa fie corect informati", spune consultantul Adrian Benta, in replica la acuzatiile aduse de ANAF (foto mai jos).
Consiliul Fiscal: Proiectul de buget pe anul 2017 deviaza in mod deliberat si substantial de la regulile fiscale "Proiectul de buget pe anul 2017, la fel ca si cel al anului anterior, deviaza in mod deliberat si substantial de la regulile fiscale instituite atat de legislatia nationala, cat si de tratatele europene semnate de Romania. Consiliul fiscal isi mentine obiectiile cu privire la abordarea conform careia plasarea persistenta a deficitului bugetar in vecinatatea imediata a nivelului de referinta de 3% din PIB este benigna,fiind susceptibila sa conduca la vulnerabilizarea pozitiei finantelor publice si sa complice substantial gestionarea acestora in eventualitatea manifestarii unor socuri adverse", se arata in Opnia Consiliului Fiscal pe marginea Bugetului, transmisa vineri, 3 februarie.
ANAF: Anularea inregistrarii in scopuri de TVA se realizeaza in urma unei discutii fata in fata cu persoana impozabila "Procedura efectiva de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se realizeaza in urma unei discutii fata in fata cu persoana impozabila, identificata cu risc fiscal. Aceste persoane sunt invitate la sediul organului fiscal, in vederea evaluarii intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice", au tinut vineri sa precizeze reprezentantii ANAF. " Inainte de luarea deciziei de respingere a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA a inregistrarii in scopuri de TVA sau a anularii acesteia, organul fiscal ii asigura persoanei impozabile analizate, posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la decizia ce va fi adoptata, potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala", se mai arata in comunicatul Fiscului.
Moneda nationala incheie saptamana la un curs mediu de 4.51 lei in fata euro si 4.21 lei pentru un franc elvetian. De la inceputul acestei saptamani, leul a pierdut un ban in fata euro, cursul mediu calculat vineri de BNR fiind de 4.51 lei/euro, fata de 4.5 lei/euro, in debutul saptamanii. In fata francului, leul a ramas relativ la acelasi nivel- 4.21 de lei/chf. in vreme ce . Fata de dolarul american leul a castigat doi bani, BNR afisand un curs de 4.19 lei/usd vineri, la fel ca si in fata dolarului SUA, circa 4.2 lei/usd.
Profit.ro: Asociatia avocatului Piperea a pierdut pe fond un proces cu bancile care au acordat credite in franci elvetieni Asociatia Parakletos, fondata de avocatul Gheorghe Piperea, a pierdut pe fond un proces in care noua banci erau acuzate de practici comerciale incorecte in vanzarea creditelor in franci elvetieni, scrie Profit.ro. Asociatia poate face apel, insa Piperea spune ca aceasta ar putea intra in faliment din cauza cheltuielilor ridicate de judecata datorate bancilor.
Consumul privat (vanzarile cu amanuntul) au crescut in 2016 cu 13.5% In anul 2016, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut fata de anul 2015 ca serie bruta cu 13,5%, au transmis vineri oficialii Institutului National de Statistica. Cresterea a venit dinspre vanzarile de produse nealimentare (+15,2%), urmate de comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun (+13,7%) si de vanzarile de carburanti (+10,2%), mai arata datele INS.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version