BĂNCI
INS: In Bucuresti avem 5 pensionari la 10 salariati, in vreme ce in Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariati Numarul mediu de pensionari a fost in ultimul trimestru al anului trecut de 5,22 milioane, in crestere cu 5.000 de persoane, a transmis miercuri Institutul National de Statistica. Acestia incasau o pensie medie lunara de 1.132 lei, mai arata datele INS. Raportul pe total dintre numarul pensionarilor si cel al salariatilor a fost de 9 la 10, cu precizarea ca aceasta este o medie. In Bucuresti de pilda avem 5 pensionari la 10 salariati, in vreme ce, la capatul opus se afla deja celebrul judet Teleorman, cu 17 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.
Claudiu Nasui, USR: Reprezentantii FMI trag un semnal de alarma privind economia Romaniei: fie scadeti cheltuielile, fie cresteti taxele "Marti, comisia de buget-finante s-a intalnit cu reprezentanti ai Fondului Monetar International, cel mai puternic organism financiar international. Reprezentantii fondului au venit sa discute starea economiei romane si a finantelor statului. Da, am avut crestere economica, dar aceasta a venit pe fondul politicilor ultra-pro consum si nu pe cai sustenabile", scrie deputatul USR Claudiu Nasui pe pagina sa de Facebook. Iar asta ne va costa foarte mult in viitor, considera Nasui, care e si membru in Comisia de buget finante a Camerei.  "Politicile din 2017 au fost complet dedicate cresterii consumului. Din ce bani? Din cresterea taxelor, din taierea investitiilor statului si din datorie publica combinata cu explozia cheltuielilor cu salariile bugetarilor si asistenta sociala (inclusiv pensii)", mai spune Nasui.
FMI ne-a spus ca noi avem aceasta problema cu deficitul, ca  investitiiile publice promise nu se intampla. Au vorbit si despre impredictibilitatea fiscala(surse) Oficialii FMi au avertizat marti oficialii romani despre faptul ca avem o problema cu deficitul, ca  investitiiile publice promise nu se mai intampla. "Reprezentantii Fondului au mai vorbit vorbit si despre impredictibilitatea fiscala si au invocat posibilitatea de a solicita reforme dure, in cazul in care derapam", au declarat pentru HotNews surse parlamentare.
Simion (PwC): Fiul meu are dreptate. Poate ca ar trebui sa aducem indienii sa ne faca infrastructura rutiera. In doi ani ei au facut 6.000 de kilometri de autostrada, iar noi nimic "Astazi de dimineata la radio s-a vorbit despre infrastructura din Romania si s-a dat ca exemplu infrastructura din India. Ca niciodata, fiul meu s-a trezit la ora 6 dimineata pentru ca are un examen. Ca orice copil, se joaca pana la ora 2 dimineata si se scoala la 6 dimineata, cu ochii carpiti de somn, sa zica ca invata la chimie. Si-mi spune fiul meu: "Tati, nu mai trebuie sa te duci la serviciu. Noi nu avem autostrazi sa mai plece romanii din tara, in schimb au facut indienii si o sa vina toti la noi. Ca ce sa faca indienii cu 6.000 de kilometri de autostrada?". Am ajuns la concluzia ca poate ar trebui sa aducem niste indieni. Investitiile pe care ei le fac si faptul ca au un obiectiv bine stabilit, acela de dezvoltare a tehnologiilor, ca au eliminat cash-ul in tranzactiile dintre persoanele fizice si companii. Avem de invatat de la ei. In Romania, daca nu vom intelege sa investim, aceasta crestere economica pe care o avem este una toxica, nu sustenabila", a explicat marti Ionut Simion, country managing partner la PwC Romania.
 Asociatia Societatilor Financiare: Desi pare o masura care ar trebui sa fie in avantajul consumatorilor, plafonarea dobanzilor ar putea avea consecinte negative asupra acestora Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB) atrage atentia, intr-un comunicat transmis HotNews.ro, asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobanzilor atat la creditele ipotecare, cat si la cele de consum. "Desi pare o masura care ar trebui sa aiba drept efect reglementarea pietei de creditare in avantajul consumatorilor romani, implementarea unui plafon pentru Dobanda Anuala Efectiva (DAE), fara a tine cont de specificul fiecarui segment de creditare, ar putea avea consecinte negative atat asupra consumatorilor, cat si a intregii economii, fie ca vorbim despre piata imobiliara, retail sau piata auto", se arata in comunicat.
Salariul mediu net din ianuarie a fost de 2.484 lei, mai mic cu 145 lei fata de cel primit in decembrie Salariul mediu net din ianuarie 2018 a fost de 2.484 lei, in scadere fata de luna decembrie cu 145 lei (-5,5%), a transmis marti Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii nete au ramas cele din IT&C, la polul opus (cele mai mici salarii nete) ramanand cele platite in industria ospitalitatii. Scaderea salariilor poate fi explicata si prin faptul ca in decembrie majoritatea companiilor ofera prime si bonusuri care cresc nivelul salariilor primite din respectiva luna.
INS: Inflatia a urcat la 4.7% in februarie Ritmul anual cu care au crescut preturile in februarie a urcat la 4.7%, pe fondul cresterii preturilor marfurilor nealimentare (mai exact gazele si energia electrica) cu peste 6.2%, a anuntat marti Institutul National de Statistica. Preturile alimentelor au urcat cu 3.7% iar cel al serviciilor au crescut cu 2.9%. Potrivit raportului periodic privind inflatia publicat de BNR, preturile alimentelor ar putea creste cu 5,3% la finele acestui an, iar cele ale combustibililor cu 4%.
Oprescu, Alpha Bank: Cercul vicios al populismului porneste de la promisiuni false care formeaza asteptari irationale, trece prin dezamagire, situatii conflictuale, ajunge la lipsa de incredere si se inchide cu o noua promisiune falsa "Exista un cerc vicios al populismului, pe care eu mi l-am imaginat ca pornind de la promisiuni false. Se fac niste promisiuni false care duc automat la asteptari irationale. Pentru ca in logica asta intri automat in momentul in care ti se face o promisiune mai ales de la nivelul autoritatilor. Asteptarile irationale, pe fondul unui nivel destul de scazut al educatiei financiare conduc la niste nemultumiri fata de ceea ce exista. Nemultumirile duc la aparitia unor situatii conflictuale. Iar cand apar situatiile conflictuale, apar intermediarii, mediatoriirii- toti cei care ar putea extrage o renta din situatiile conflictuale", a explicat luni Sergiu Oprescu, CEO-ul Alpha Bank si presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.
​Patru recomandari (sau 4 lectii, sau 4 avertismente, depinde cum le citesti) pentru o mai buna relatie intre banci si clienti, via Florin Georgescu, omul numarul doi din BNR "Este evident faptul ca traversam o perioada efervescenta la nivel legislativ. Sunt promovate, intr-un ritm relativ alert, reglementari care isi propun cresterea gradului de protectie a consumatorului de servicii financiare. Obiectivul declarat al acestor initiative este eliminarea acelor practici nedorite ale unor actori ai pietei financiare care vulnerabilizeaza clientela deservita. Provocarea majora in demersurile legislative care se circumscriu acestui obiectiv este mentinerea unui echilibru intre drepturile si obligatiile partilor contractuale. Este de inteles multitudinea de dezbateri si pareri atunci cand impactul unor initiative legislative este evaluat ca generand riscuri majore la adresa stabilitatii sistemului bancar", a declarat luni prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, in cadrul unei conferinte de specialitate gazduite de Institutul Bancar Roman.
​Studiul de impact al propunerii privind plafonarea dobanzilor si limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate. Bancherii vor extinderea cu 60 de zile a termenelor propuse initial Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), cele doua organizatii reprezentative ale comunitatii bancare romanesti, solicita Parlamentului Romaniei extinderea cu 60 de zile a termenelor propuse initial pentru dezbaterea aprofundata a impactului proiectelor de legi privind plafonarea dobanzilor si limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate. Solicitarea bancherilor vine dupa ce KPMG a prezentat luni un studiu de impact al acestor masuri legislative, preponderent negative, atat asupra consumatorilor cat si asupra economiei.
Deficitul comercial din ianuarie a fost de 775 milioane de euro In luna ianuarie 2018 exporturile au insumat 5,42 miliarde euro, iar importurile au fost de 6,19 miliarde euro, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica. Astfel, deficitul balantei comerciale in luna ianuarie 2018 a fost de 775 milioane euro, mai mare cu 169,8 milioane euro decat cel inregistrat in luna ianuarie 2017.
Cosmin Marinescu: Se resimte nevoia unei reorientari a politicilor economice dinspre consum spre investitii Romania a inregistrat in anul 2017 o crestere economica record, care s-a bazat, insa, cu precadere pe consum, scrie Cosmin Marinescu, consilierul economic al Presedintelui,  pe blogul personal. Contributia investitiilor a devenit pozitiva, insa factorul investitional este inca redus, ceea ce ar putea afecta cresterea sustenabila pe termen mediu si lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, impletite in spirala crestere economica record - deficite bugetare inalte, in conditiile in care deficitul bugetar s-a incadrat totusi in tinta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investitii publice si prin masuri corective.
Numarul celor cu restante la banci si IFN a crescut in ianuarie pana la 680.000 Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3,27% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta, ajungand la 680.152, reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit Agerpres.
DOCUMENT Modificarile propuse pentru PFA, alte activitati independente, chirii, drepturi de autor, dividende, agricultura la impozite, CAS si CASS. Se va introduce declaratia unica Ministerul Finantelor Publice a publicat propunerea oficiala pentru o noua modificare a Codului fiscal, privind persoanele fizice autorizate (PFA) si alte persoane fizice care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor, chirii. Prin noul proiect de Ordonanta de urgenta privind masuri fiscal - bugetare si pentru modificarea unor acte normative se prevede printre altele retienerea la sursa a taxelor pentru drepturile de autor si introducerea unei declaratii unice.
Zamfir:  O discutie cu senatorul liberal despre plafonarea dobanzilor, alte proiecte la care lucreaza, relatia fratelui sau cu banca si creditul luat de la firma din Noua Zeelanda Dupa doua initiative legislative relativ controversate (darea in plata si conversia la curs istoric al creditelor in franci elvetieni), senatorul PNL Daniel Zamfir propune un plafon maxim al creditelor acordate de banci si posibilitatea unui debitor de a-si recopera creanta vanduta recoperatorilor la dublul sumei cu care aceasta s-a tranzactionat. Despre cum i-a venit ideea acestor propuneri, posibilele efecte in piata, situatia fratelui sau in relatia cu bancile dar si despre imprumutul contractat de senator de la firma din Noua Zeelanda, puteti citi in discutia pe care senatorul Daniel Zamfir ni l-a acordat joi dupa pranz.
Jeffrey Sachs, economistul care care l-a consiliat pe Gorbaciov, la Bucuresti: In SUA, suntem in situatia de a avea crestere economica, dar nu si crestere de bunastare a populatiei Unul dintre cei mai cunoscuti economisti americani din lume, Jeffrey Sachs, cel care i-a consiliat pe Mihail Gorbaciov si Boris Eltin pentru introducerea economiei de piata dupa colapsul Uniunii Sovietice, a spus joi la Bucuresti ca Romania trebuie sa ramana o economie deschisa si sa pledeze pentru o Uniune Europeana cat mai puternica, noteaza Mediafax. "Economia mondiala arata bine, dar depinde ce decizii vor lua liderii lumii. Speranta este la Franta si Germania si la Uniunea Europeana. Presedintele Americii, Donald Trump, nu intelege nimic din economie, iar politica sa de a introduce bariere tarifare si taxe vamale este o amenintare pentru economia SUA", a spus Sachs.
Fashion-ul romanesc, pe val. Business-ul cu haine de firma bate recordul istoric in 2018 In cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, afacerile din industria modei cresc de la an la an, pe fondul apetitului romanilor pentru cumparaturi. H&M, Zara, C&A si Pepco sunt principalii actori intr-o piata de fashion evaluata la aproape 5 miliarde de euro, afirma expertii de la KeysFin, intr-un studiu privind dinamica industriei modei.
Adecco: Femeile aplica la varste mai inaintate si intr-o masura mai mica pentru pozitiile de management decat barbatii Femeile ezita sa isi asume posturi de conducere, dar cand se prezinta la interviu vin cu CV-ul mult mai bine organizat sicompletat si indeplinesc cerintele postului intr-o masura mai mare decat barbatii-  arata specialistii in recrutare ai Adecco,una dintre cele mai mari firme de HR din Romania. In general, femeile aplica la varste de peste 40 de ani pentru un post de management, iar raportul fata de barbati este 1 la 3 sau 2 la 3 in favoarea barbatilor.
Economistii BT: Ne asteptam la decelerarea ritmului anual de crestere economica la 4.2% in 2018 Conform INS economia Romaniei a crescut cu un ritm trimestrial de 0.6% in T4 2017 (in decelerare de la 2.4% in T3), cea mai slaba dinamica din T3 2016, arata un raport transmis miercuri de economistii Bancii Transilvania. Consumul public a avut o contributie negativa la dinamica anuala a PIB din T4 2017 (-0.6 puncte procentuale) si, de asemenea, companiile au redus stocurile in ultimul trimestru al anului trecut (contributie de -1.5 puncte procentuale).
INS confirma: ​Avansul economiei din 2017 a fost alimentat de consum Statistica a confirmat miercuri faptul ca economia a crescut in 2017 cu 7%, crestere bazata pe consumul populatiei (acesta a urcat cu peste 10%), in timp ce importurile mari au tras in jos avansul economiei. "O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinta a cresterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 11,1%", arata comunicatul de miercuri al Institutului National de Statistica.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă