BĂNCI
ANAF: Documentele pentru solicitarea numărului unic de identificare a aparatelor de marcat fiscale pot fi depuse prin SPV ​ANAF a creat posibilitatea operatorilor economici de a depune, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, documentele aferente procesului de solicitare și atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Propunerile ASF, Asociației Brokerilor și PwC pentru modificarea Codului fiscal ce va intra în vigoare în 2019 Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va prezenta, în toamnă, proiectele ce vizează modificarea Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală. Mediul de afaceri și instituțiile din România au trimis propunerile și au discutat cu Ministerul pe marginea acestora. Printre cei care au depus se află Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Brokerilor și PwC.
Oficial Erste Bank: Vedem în unele piețe creșteri excesive ale creditării, vedem maturități excesive ale împrumuturilor. Sunt semnele unei competiții la care am fi preferat să nu asistăm. Credeam că am învățat lecțiile crizei recente... ”Vedem în anumite piețe creșteri excesive ale creditării, vedem maturități excesive ale creditelor acordate, acestea fiind semnul unei competiții bancare la care am prefera să nu participăm. Noi, ca bancă, credem că ne-am învățat lecțiile crizei recente și nu ne vom lăsa tentați de asemenea comportamente. Vedem de asemenea abordarea agresivă a finanțărilor imobiliare, unde contribuția personală a solicitantului de finanțare nu ar trebui să fie mai mică de 20%. Nu dorim să vedem din nou finanțari ale unor proiecte de real estate de 100%, deși nu putem să nu observăm că asemenea finanțări există”, a spus marți Willibald Cernko, directorul de Risc al Erste Bank, în cadrul prezentării rezultatelor financiare ale băncii.
Cheltuielile gospodăriilor din România pe taxe și impozite au crescut anul trecut Statul lua anul trecut peste o cincime din ceea ce înseamnă cheltuieli ale gospodăriilor cu impozite şi taxe. Un raport al Institutului Național de Statistică (INS) arată că în anul 2016 un procent de 20,3% din cheltuielile gospodăriilor reprezentau impozite și diferite contribuții, iar în 2017 ponderea a crescut la 21,1%.
Profitul net al BCR în prima jumătate de an: 697 milioane de lei. Banca deține peste 20% din piaţa creditării imobiliare din România (credite noi generate) Cu un rezultat operaţional de 740,9 milioane lei (159,2 milioane EUR), BCR a realizat un profit net de 697 milioane RON (149,7 milioane EUR) în primul semestru al anului 2018, arată datele publicate marți. BCR a înregistrat un avans consistent, de peste 50%, în creditarea persoanelor fizice, faţă de semestrul I 2017, consolidându-şi poziţia de principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, deţinând peste 20% din creditele imobiliare acordate în semestrul I 2018.
ING Bank: Aşteptările de creștere economică au scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 4 ani În ciuda unei reveniri a moralului consumatorilor, încrederea în sectorul serviciilor a înregistrat cel mai redus nivel al ultimilor trei ani şi a tras aşteptările generale la cel mai scăzut nivel din septembrie 2014, arată o analiză publicată de ING Bank România, citată de Mediafax. După ce a scăzut în cinci din cele şase luni ale primei jumătăţi a acestui an, trăgând un semnal de alarmă cu privire la creşterea economică bazată pe consum a României, încrederea consumatorilor a avut o creştere abruptă în luna iulie, fiind cea mai mare din acest an.
Șomajul a coborât în iunie cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 4,6%. În cazul bărbaților, rata şomajului a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie a anului 2018 a fost de 404.000 persoane, în scădere atât față de luna precedentă (413.000 persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (455 .000 persoane). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,0% în cazul celor de sex feminin), arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.
Patronate: Accentuarea deficitului bugetar nu a fost însoțită de creșterea calității serviciilor publice Confederația Patronală Concordia atenționează asupra posibilității depășirii țintei de 3% din PIB a deficitului bugetar, având în vedere datele publicate recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), se arată într-un comunicat de presă al organizației.
Românii, belgienii și francezii cheltuiesc online cu frecvența cea mai redusă (studiu) În România, doar 6 persoane dintr-o sută fac cumpărături online cel puțin o dată pe săptămână, față de media europeană de 10%, ca să nu mai spunem de Marea Britanie sau de SUA, unde procentul celor care fac shopping online cel puțin săptămânal e de 16%, se arată în studiul anual internațional efectuat de ING cu privire la serviciile bancare mobile ”Cum preferați să plătiți?”, publicat luni. Bineînțeles, accesul la internet și la un dispozitiv mobil adecvat sunt esențiale, ca și tipul și numărul de magazine online disponibile, diferite de la stat la stat. Citește aici studiul în variantă integrală.
Miliardele în plus pe care Finanțele le-ar putea încasa din dividende nu vor ajuta prea mult bugetul ​Dacă statul s-ar baza pe dividende, precum cele suplimentare și, mai nou, trimestriale, pentru a completa veniturile bugetare, ar mai putea strânge câteva miliarde, față de ceea ce a bugetat în acest an. Totuși, derapajele sunt foarte mari pe partea de cheltuieli și, mai mult, bugetul poate pierde acești bani de anul viitor dacă se realizează Fondul Suveran.
Creditul pentru locuință. Tinerii de azi se împrumută la vârste mai mici decât cei de acum 10 ani, pe perioadă mai scurtă și cu sume mai mici Foarte sintetizat, lucrurile stau în felul următor: atunci când vor o locuință, tinerii de azi se împrumută la vârste mai mici decât cei de acum 10 ani, pe perioade mai scurte de timp și cu sume mai mici, arată datele agregate de HotNews.ro, obținute din răspunsurile primite de la bănci. De pildă, în cazul BCR, în urmă cu 10 ani, maturitatea medie a unui împrumut imobiliar era de 27 de ani. În 2018, clienții băncii preferă creditele acordate pe 23 de ani în medie. Schimbări structurale  au loc pe mai multe paliere, confirmând o generație în schimbare de mentalitate. La rugămintea noastră, băncile au eliminat din calcule programul ”Prima Casă”, care putea distorsiona numerele.
Când turismul te sufocă. Din cauza numărului prea mare de turiști, mai multe state încearcă să limiteze valul de vizitatori Numărul turiștilor crește an de an, iar pentru anumite zone acest lucru a devenit o problemă serioasă, la care autoritățile reacționează. Este de pildă cazul Bhutanului, care a impus o taxă de 250 de dolari americani/zi pentru fiecare turist. Noua Zeelandă a crescut tarifele pentru viză și a introdus la rândul ei o taxă turistică. Mai aproape de noi, Veneția a limitat la 20.000 numărul turiștilor care asistă la deschiderea celebrului Carnaval. Dubrovnikul, după ce s-a trezit într-o singură zi cu 10.000 de turiști, s-a gândit să limiteze numărul acestora la 4.000/zi, adică circa 10% din populația sa. Apropo de Veneția, la cei 55.000 de locuitori ai săi, orașul e invadat anual de 30 de milioane de turiști.
​Gândirea asiatică în practică. Subiectele care ne-au atras atenția în această săptămână Asia are multe concepte și idei care nu ne sunt familiare. Multe dintre acestea se pot găsi în știrile presei de pe continent. Vă prezentăm mai jos cinci subiecte, unele poate ciudate, care ne-au atras atenția în această săptămână.
​Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: La 23 de ani și la 69 suntem cei mai fericiți oameni. Cât de mult ne putem apropia de Soare fără să murim? 20 de lucruri pe care tinerii nu le pricep. Magia minții Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
Ionuț Dumitru: Situația bugetară la șase luni mi se pare îngrijorătoare. Ce poate face Guvernul Guvernul poate menține deficitul bugetar sub nivelul de 3%, dar are nevoie de un control strict al cheltuielilor, susține Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, care a menționat faptul că una dintre soluții probabil va fi tăierea investițiilor. „Situația la șase luni mi se pare îngrijorătoare, în condițiile în care veniturile sunt puțin sub așteptări, în timp ce cheltuielile sunt mult peste așteptări. În principal cheltuielile sociale sunt foarte mari, deja, iar dinanica lor sugererează că la rectificare este nevoie de realocări foarte mari de bani din alte zone pentru a acoperi necesarul până la finalul anului”, a spus Dumitru, pentru HotNews.ro.
Execuția bugetară la 6 luni: Economiștii avertizează asupra depășirii pragului de 3% al deficitului bugetar. Urmează presiunea creșterilor de pensii de la 1 iulie Analișii economici, contactați de HotNews.ro, sunt de părere că România va depăși pragul de 3% din PIB în privința deficitului bugetar, iar datele la șase luni confirmă acest lucru. Principalele elemente care vor duce la această situație sunt creșterea cheltuielilor sociale și cu salariile, respectiv avansul mai mic al economiei, comparativ cu cel pe care s-a fundamentat bugetul, de 5,5%. Ei atrag atenția și asupra creșterii pensiilor de la 1 iulie, care vor pune presiune pe buget.
Termenul în care se poate achita jumătate din minimul amenzii  va crește la 15 zile, plățile urmând să se facă într-un cont unic Joi a apărut în Monitorul oficial Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Documentul este foarte așteptat de contribuabilii ce au de plată amenzi întrucât se instituie un cont unic deschis la Trezoreria statului și se instituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță în format electronic. Legea se va aplica tuturor contravențiilor aplicate persoanelor fizice, cu mențiunea că cele la regimul circulației pe drumurile publice se aplică în „sistem pilot” (testare).Vezi aici documentul apărut în Monitorul oficial.
UPDATE Ministerul Finanțelor confirmă deficitul bugetar a ajuns la 1,61% în iunie. Aproape că s-a dublat într-o singură lună Deficitul bugetar a crescut de la 0,88% în mai, la 1,61% în iunie, conform datelor publicate de CEEMarketWatch, care citează date guvernamentale. Anul trecut, în aceeași perioadă, România avea un deficit de 0,73% din PIB.UPDATE Ministerul Finanțelor confirmă cifrele, iar deficitul a urcat la 14,97 miliarde lei
Tu cât timp petreci ajutându-ți copilul să-și facă temele școlare? La japonezi, 45% dintre părinți nu-și ajută deloc copiii Dacă ajutorul dat propriului copil în rezolvarea temelor școlare ar fi o măsură a dragostei parentale, atunci părinții din India ar putea fi considerați cei mai iubitori din lume, potrivit unui studiu făcut pe aproape 27.500 de părinți din 29 de țări de către Fundația Varkey și preluat de World Economic Forum. La nivel mondial, circa un sfert dintre părinți petrec cel puțin 7 ore săptămânal ajutându-și copiii fie la temele pentru acasă fie la înțelegerea materiilor predate la școală. Cifrele urcă la 39% în Columbia, 50% în Vietnam și 62% în India.Participă în text la sondajul HotNews.ro: Câte ore îți petreci săptămânal ca să-ți ajuți copilul cu temele școlare?
De ce regiunile din România sărăcesc și rămân fără forță de muncă România are o problemă cu migrația populației din județele sărace către cele bogate sau în afara țării pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este reprezentat de modul în care sunt organizate producția și investițiile din fiecare județ, reiese dintr-o publicație recentă a Institutului Național de Statistică (INS), care face referire la datele prezente până în 2015. Cheia se află la managementul structurilor administrative. Acestea pot conduce la creșterea nivelului de trai în zonele cu probleme.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version