BĂNCI
​Efectul Tudose pe Bursa: Actiunile bancilor cotate la BVB scad cu rapiditate dupa ce premierul a declansat gherila anti-bancara Cand primul ministru al unei tari iese public in mod repetat cu declaratii impotriva bancilor, comparandu-le cu criminali care au intrat in legenda, iar in scurt timp apar informatii legate de taxarea activelor bancare, e normal ca cei care detin actiuni cotate la BVB ale institutiilor de credit sa isi puna intrebari despre cat de oportun e sa isi mentina investitia. Si multi decid sa vanda, estimand ca spusele Premierului nu vor ramane fara efect, iar profiturile bancare vor scadea, imputinandu-le dividendele pe care sperau sa le incaseze. Joi, actiunile BRD au pierdut aproape 5%, iar cele ale Bancii Transilvania peste 5%.
INS: Rata somajului in luna iulie a fost de 5.2% Rata somajului in luna iulie 2017 a crescut cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in iunie (5,0%), arata oficialii Institutului National de Statistica intr-un comunicat de presa transmis joi.  Rata somajului la barbati a fost cu 2,3 puncte procentuale mai mare decat la femei, iar numarul somerilor estimat pentru luna iulie 2017 a fost de 478.000 de romani (in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior, cand aveam 525.000 de someri).
Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, pus in sfarsit in dezbatere. Marile capcane: conducere politica si posibilitatea de a vinde netransparent actiuni si active ale statului Ministerul Finantelor Publice a pus miercuri seara in dezbatere publica proiectul de Lege privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), care va opera sub forma unei societati de intermediere financiara pe actiuni cu actionar unic statul roman. Doua mari vulenrabilitati apar in proiect: conducerea gigantului va fi numita politic 100%, iar Fondul va putea vinde actiuni si active ale statului fara respectarea legislatiei privind privatizarile.
Raportul ANPC privind controalele la banci a fost publicat de Ministerului Economiei; in document nu sunt mentionate numele bancilor unde au fost gasite probleme Raportul controalelor facute de catre Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost publicat, miercuri seara, dupa ce premierul a cerut acest lucru in sedinta de Guvern, raportul fiind o sinteza a verificarilor facute la banci incepand din 2015, in care nu sunt insa precizate si numele unitatilor bancare la care au fost descoperite probleme, si doar consemnate neregulile depistate si masurile luate.
Taxa pe activele financiare. Ce inseamna, cati bani poate aduce, care sunt riscurile si unde se mai practica in Europa? Activele la valoare neta ale intregului sistem bancar local erau, la mijlocul acestui an, de 398.62 miliarde de lei, potrivit unui raspuns transmis de BNR la solicitarea HotNews.ro. Aplicand o cota de impunere de 0.5%, obtinem putin sub doua miliarde de lei (430 milioane de euro), bani care ar putea intra la bugetul de stat. Asta daca cele 0.5 puncte procentuale se vor aplica tuturor bancilor (existand si varianta de a se aplica doar celor care raporteaza pierderi). O asemenea taxa exista si in alte state- Austria, Suedia, Ungaria, Polonia sau Franta, chiar daca in unele cazuri ea alimenteaza un fond destinat salvarii bancilor in dificultate iar in alte cazuri alimenteaza direct bugetul Statului.
Decizie cu dedicatie pentru banci: Guvernul introduce un plafon de 30% din creantele instrainate la calculul impozitului pe profit Guvernul a introdus o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentand creante instrainate, in limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.
Paradoxul insolventelor din Romania Desi numarul insolventelor din prim6 luni ale acestui an este similar cu cel al anului trecut(anume 4.442 de proceduri noi), companiile cu cifra de afaceri de peste un milion de euro care au intrat in insolventa au crescut cu aproape 20%. Numarul insolventelor este la minimul ultimilor zece ani, dar pierderile generate creditorilor se afla la cel mai ridicat nivel din perioada analizata. Paradoxul, si anume un minim al insolventelor corelat cu un maxim al pierderilor cauzate mediului de afaceri, este explicat prin profilul firmelor. Mai exact, din totalul companiilor insolvente in primul semestru al anului curent, un numar de 20 de firme au avut venituri mai mari de 10 M EUR in anul anterior, dintre care 11 desfasurau o activitate de distributie, comert sau furnizare de energie.
Radu Craciun: ​​Preferati o pensie din banii care exista sau din banii care inca nu exista? Fondatorii sistemului de pensii pe trei piloni in Romania au gandit de la bun inceput sistemul ca fiind unul complementar, nu in concurenta. Menirea pensiilor private era sa completeze preconizata scadere a pensiilor publice in conditiile evidentului declin demografic. Din pacate astazi pare sa se uite aceasta intentie a “parintilor fondatori” si in locul unei mese care sa stea pe 3 picioare se incearca tot felul de variante cu un picior mai scurt sau chiar cu doua picioare.
Plata defalcata a TVA intra in vigoare obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Optional, firmele o pot aplica de la 1 octombrie si vor primi facilitati pentru asta Plata defalcata a TVA va fi aplicata pbligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018, a anuntat ministrul finantelor in sedinta de guvern de miercuri. Acesta a precizat ca, optional, firmele pot sa aplice sistemul si de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilitati fiscale. Astfel, companiile care opteaza pentru introducerea anticipata a platii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal nu mai prevede, in forma intrata in Guvern, eliminarea impozitului pe dividende si nici facilitati fiscale pentru proprietarii care isi cultiva terenurile agricole Guvernul va discuta in sedinta de miercuri un proiect de modificare a Codului Fiscal,  care nu mai prevede eliminarea impozitului pe dividende, in prezent de 5%, si nici facilitati fiscale pentru proprietarii care isi cultiva terenurile agricole, arata Profit.ro. In forma prezentata la inceputul lunii august, impozitul pe dividende era eliminat de la 1 ianuarie 2018. Masura renuntarii la impozitarea dividendelor a fost anuntata de PSD inca de anul trecut si a fost inclusa in programul de guvernare. De asemenea, era prevazut ca proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiti de la plata impozitului pe teren, in schimb pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu pana la 100 lei/hectar, incepand cu al treilea an.
Guvernul discuta miercuri Ordonanta privind plata defalcata a TVA Guvernul intentioneaza sa discute in sedinta saptamanala proiectul Ordonantei privind plata defalcata a TVA, unul dintre proiectele mult criticate de catre reprezentantii comunitatii de afaceri. "​In sistemul de TVA companiile actioneaza ca si colectori in numele bugetului, in sensul ca emit facturi, colecteaza taxa, isi deduc propria TVA aferenta achizitiilor, iar ce ramane, adica TVA de plata, ar trebui sa o vireze la buget. Mecanismul de plata defalcata a TVA presupune ca autoritatile “renunta” la aceste servicii de colector imputate in mod normal contribuabililor, si-si colecteaza TVA in mod direct. Adica cumparatorul nu va mai plati TVA din factura de achizitii catre furnizor, ci va vira in mod direct respectiva TVA intr-un cont la dispozitia autoritatii fiscale", explica Daniel Anghel, lider CEE Taxe si Impozite Indirecte PwC.
Florin Citu, vicepresedinte Comisia de Buget din Senat: Guvernul pregateste o taxa de 0.5% pe activele sectorului financiar bancar - banci, IFN-uri, asiguratori Guvernul pregateste o taxa de 0.5% pe activele firmelor din sectorul financiar bancar - banci, IFN-uri, asiguratori, a anuntat miercuri senatorul liberal Florin Citu, vicepresedintele Comisiei de Buget din Senat in cadrul emisiunii ZF Live. "Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezinta executia bugetara, lipsa banilor la buget. Totul incepe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar dupa ce ai pregatit, vii cu o taxa, pe care societatea o accepta, pentru ca ei sunt cei rai. O sa vina o taxa pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am inteles de 0,5%, aplicata pe active", a spus Citu.
Cea mai mare banca privata din Rusia preluata de Banca Centrala Banca Centrala a Rusiei a lansat marti una dintre cele mai mari operatiuni de salvare a unei institutii bancare din istoria sa, anuntand ca va prelua banca privata Otkritie, care in ultimele luni a fost afectata de o diminuare dramatica a depozitelor ca urmare a ingrijorarilor cu privire la calitatea portofoliului sau, informeaza Reuters, citata de Agerpres. Intr-un comunicat de presa, Banca Centrala a Rusiei a informat ca va deveni actionar major la Bank Otkritie, a saptea mare banca din Rusia in functie de active, utilizand un fond dedicat curatarii bilanturilor bancilor care au cumulat imprumuturi toxice.
CFA Romania: Reducerea contributiei la Pilonul II este o decizie cu consecinte negative pentru toti romanii si un risc sistemic major CFA Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia factorilor decizionali de a diminua contributia romanilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cat este in prezent, la 2,5%, se arata intr-un mesaj transmis HotNews.ro marti. "Romania s-a angajat prin Programul de Convergenta trimis de Ministerul de Finante Comisiei Europene, pentru perioada 2015 - 2018, sa asigure faptul ca o contributie de 6% din venitul brut va fi virata catre fondurile de pensii administrate privat. Aceasta valoare a contributiei poate asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii, sistem care in prezent se confrunta cu un deficit major", se mai arata in mesajul transmis. CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst.
Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu, Iohannis- pe vremea cui au emigrat definitiv cei mai multi romani? Vezi si lista judetelor din care s-a plecat cel mai consistent Perioada luata in calcul este 1975-2016, iar indicatorul urmarit este numarul romanilorcare au parasit definitiv tara. Desigur, intervalul de timp 1975-1989 este ne-relevant intrucat in acea perioada se emigra cu mare greutate. Dupa Decembrie 1989, cine a vrut sa plece, a plecat. Unii nu au reusit sa se adapteze si s-au intors. Altii s-au descurcat mai bine, s-au integrat in comunitatile din strainatate si si-au construit cariere pe care poate aici nu reuseau sa si le ridice. Dar sa luam datele la rand.
Barometrul industrial: Industria a scazut doua luni la rand/ Firmele nu arata o disponibilitate semnificativa pentru investitii Luna iunie a fost a doua luna consecutiv in care activitatea din industrie s-a micsorat, arata datele Barometrului Industrial  transmis HotNews marti de catre SNSPA si IRSOP. "Dupa o scadere usoara in iunie fata de mai, in luna iulie a urmat un recul mult mai puternic. Opt din unsprezece indicatori ai activitatii au scazut, iar majoritatea indicatorilor cheie au atins niveluri critice", arata datele Barometrului.
Croitoru, BNR: Miza pentru nationalizarea Pilonului II, total sau partial, este foarte mare prin mentinerea unui grad inalt de dependenta de pensiile publice Miza pentru nationalizarea Pilonului II, total sau partial este foarte mare nu atat prin sumele cu care ar intra in schema publica de pensii, ci prin implicatiile pe care le are in mentinerea unui grad inalt de dependenta de redistribuirea de la buget pe ruta pensiilor, scrie pe blogul sau Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR. "Aceasta este miza reala a acapararii Pilonului II de catre un stat in care elita conducatoare crede ca statul trebuie sa aiba un rol central in administrarea economiei, guvernele au un grad scazut de integritate, drepturile de proprietate sunt slabe, ca si institutiile, regulile fiscale se schimba cu frecventa mare, iar legislatia are multe prevederi neclare, incoerente intre ele si dedicate unor grupuri de interese (partinitoare)", mai arata Croitoru.
Depopularea Romaniei se accentueaza: emigratia masiva si imbatranirea populatiei duc la dezechilibre majore La 1 ianuarie 2017, populatia rezidenta a fost de 19,63 milioane de persoane, in scadere cu 122.000 de persoane fata de 1 ianuarie 2016, potrivit Institutului National de Statistica. Cauza principala a acestei scaderi o reprezinta sporul natural negativ (numarul persoanelor decedate depasind numarul nascutilor-vii cu 68.061 persoane). Fenomenul de imbatranire demografica continua sa se accentueze, diferenta dintre populatia de de 65 ani (si peste) si populatia de 0-14 ani ajungand la  440.000 persoane. De asemenea, indicele de dependenta demografica a crescut de la 49 la 50 de persoane tinere si varstnice la 100 persoane adulte.
Melescanu: Romania ar putea adera la zona euro in 2022. Dupa 2012 si 2019, este a treia data livrata de Romania pentru aderarea la moneda unica Consider ca Romania ar putea adopta moneda euro in cinci ani, adica in 2022, a declarat luni ministrul roman de Externe pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, potrivit Reuters. Este pentru a treia oara cand oficiali ai tarii noastre avanseaza o data certa privind aderarea la Euroland, fara sa existe un proiect asumat in acest sens la nivelul intregii societati (clasa politica si societate civila). Datele asumate anterior- anul 2012 si apoi 2019 s-au dovedit a fi nerealiste, economia noastra necesitand inca reforme pentru a face fata cu succes adoptarii monedei europene.
Doi experti PwC discuta online marti de la ora 11,30 despre plata defalcata a TVA Un mecanism cu totul nou pentru firmele romanesti- cel privind plata defalcata a TVA- va deveni optional peste o luna si obligatoriu peste 4 luni. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca proprietarii firmelor, in ce consta acest nou mecanism, care sunt avantajele si dezavantalele lui sau in ce consta practic adaptarea la TVA split?, toate acestea sunt intrebari la care Inge Abdulcair (Manager Senior in departamentul de taxe si impozite indirecte al PwC Romania) si Adela Topescu (Manager in cadrul aceluiasi departament) raspund in timpul discutiei online cu cititorii HotNews.ro marti incepand cu ora 11,30.Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari, sau care nu se refera la temele anuntateESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă