BĂNCI
​Capital romanesc vs capital strain- ce spun cifrele? La Stat, salariul mediu net a crescut pana aproape la cel acordat de firmele straine, desi firmele de stat au cea mai mica productivitate Anul trecut firmele straine care opereaza in Romania au ajuns la o pondere de 50% in cifra de afaceri totala din economie,  iar cele romanesti au coboarat la 46%, se arata in a treia editia a studiului Capitalul privat romanesc, lansat de Piarom si ZF.  In 2015 firmele straine aveau 49%, iar cele cu capital privat romanesc 47%. Trei ani mai tarziu, firmele straine aveau o pondere egala cu cele romanesti, de 48%. Companiile straine si-au majorat productivitatea cu 3%, diferenta de productivitate intre companiile cu capital privat romanesc si companiile cu capital strain ramanand de 1 la 2. Capitalul privat romanesc are peste 90%, in doua dintre cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic judete ale Romaniei: Tulcea si Vaslui Vezi integral studiul, in atasament.
Viorica Dancila: Sunt in curs 55 de actiuni cu risc de infringement/ Lunar vom avea evaluari astfel incat masurile care tin de Guvern sa fie rezolvate cat mai repede Premierul Vasilica Viorica Dancila a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca sunt in curs 55 de actiuni cu risc de infringement, declansate de Comisia Europeana. Guvernul va avea evaluari lunare asupra masurilor care trebuie adoptate.
UPDATE Guvernul a aprobat OUG privind amanarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 15 aprilie Guvernul va adopta in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta privind amanarea depunerii formularului 600 pana pe 15 aprilie. "Astazi vom adopta OUG privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 15 aprilie", a anuntat premierul Vasilica Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern. UPDATE Proiectul de OUG a fost aprobat. Vezi ce prevede actul normativ.Participa in text la sondajul HotNews.ro: Ajuta cu ceva amanarea formularului 600 pana in aprilie?
Fiecare leu acordat in tichete de masa aduce incasari bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contributii sociale scutite de la plata intra in economia locala aproape 4 lei (analiza a Academiei Romane) Fiecare leu acordat in tichete de masa aduce incasari bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contributii sociale scutite de la plata intra in economia locala aproape 4 lei, reiese dintr-o analiza realizata de Academia Romana - Centrul de Cercetari Financiare si Monetare "Victor Slavescu" pentru Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET). La fiecare 25 de noi beneficiari ai tichetelor de masa se creeaza un loc de munca in sectorul agroalimentar, retail sau horeca, reiese din acelasi studiu care confirma, cu date concrete, impactul pozitiv, economic si social, al acestui beneficiu extrasalarial.
Romania, printre performerii pietei de fuziuni si achizitii din regiune, cu o piata de peste 3,24 miliarde de euro (raport) Romania a inregistrat o crestere puternica in activitatea de fuziuni si achizitii, cu o crestere cu 13% a volumului de tranzactii si cu 64% a valorii acestora. Cresterea economica din Polonia a avut ca rezultat o piata puternica a tranzactiilor, cu o crestere de 3% a volumului de tranzactii (288), se arata in Raportul Emerging Europe M&A 2017/18 (vezi atasat intregul Raport). Principalele tranzacții ale anului au fost: Enel Distribuție si Enel Energie Muntenia (401,2 milioane euro), AD Pharma Holdings –Penta Investments (350 milioane euro), BancPost – Banca Transilvania (240 milioane euro), EcoPack, EcoPaper – DS Smith (208 milioane euro). Principalele sectoare în care au avut loc cele mai multe tranzacții au fost cel industrial (Manufacturing) - cu 39 de tranzacții, cel imobiliar și de construcții – 30 și cel de retail, cu 15.
Rata somajului din decembrie: 4.6%, mai mare in cazul barbatilor In luna decembrie 2017, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 4,6%, in scadere fata de cea inregistrata in luna noiembrie (cand fusese de 4,7%), a transmis miercuri Institutul National de Statistica. Rata somajului la barbati a fost cu 1,8 puncte procentuale mai mare decat la femei.
Glapinski, guvernatorul Bancii Poloniei: Mai bine sa avem o rata de crestere de 3%, decat sa ne dezvoltam ca Romania "Nu pacatuiesc spunand ca, pentru Polonia, ar fi mai bine sa aiba o rata de crestere de 3% pentru o lunga perioada de timp decat sa ne dezvoltam ca Romania, a carei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, la un moment dat, cresterea poate incetini puternic si, pe medie, in cativa ani va fi mai mica", a explicat Guvernatorul Bancii Poloniei, Adam Glapinsk, intr-un interviu acordat Gazeta Prawna.
Propunere de scadere a impozitului pentru firmele romanesti care fac export Firmele romanesti care exporta ar putea sa beneficieze de reducerea impozitului pe profit, de la 1 ianuarie 2019, potrivit unei propuneri de  modificare a Codului fiscal, depuse la Parlament.
Raport: Cele mai mari riscuri sunt conflictele posibile cu Uniunea Europeana: unul cauzat de politica fiscala, iar al doilea cauzat de modificarile legilor justitiei "Anticipam o temperare a cresterii economice la 4,6% in 2018 si la 3,5% in 2019 din cauza incertitudinilor fiscale, inaspririi conditiilor monetare reale si a cresterii economice bazate prea mult pe consum in 2017", se arata in raportul trimestrial al Unicredit, transmis marti, investitorilor. "Estimam o depasire temporara a limitei superioare a intervalului de variatie al tintei de inflatie pe parcursul anului 2018, fapt care va forta BNR sa inaspreasca conditiile monetare. Pincipalele riscuri sunt fiscale si politice, cele din urma referindu-se la incercarile de a limita independenta justitiei. Romania risca un conflict cu Comisia Europeana pe cele doua subiecte", se mai arata in raport. Vezi atasat documentul citat.  
Revenire spectaculoasa in sistemul bancar: Nicolae Danila ex-BCR, ex-BNR, favorit la conducerea boardului Piraeus Bank Fostul presedinte al BCR si ulterior membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale este in plin proces de negociere cu noul proprietar al Piraeus Bank Romania ( fondul de investitii J.C. Flowers), pentru postul de presedinte al boardului, au confirmat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. Sibian la origine, avand 66 de ani, Danila este cel mai cunoscut bancher comercial local, avand o avere estimata la peste 20 de milioane de euro.
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar, la aproape doi ani de functionare. Mai multi clienti multumiti, dar si loc de multe imbunatatiri Toate cazurile sunt grele si fiecare isi are propriul grad de dificultate in negocieri, spune Camelia Popa, negociator intre banci si clienti. "Un consumator voia sa isi achite un credit in CHF ca sa isi vanda locuinta. S-a obtinut de la banca si reducerea comisionului de administrare, si a creditului de restituit catre banca, dupa care clientul s-a razgandit pur si simplu. Discutam despre un consumator cu studii superioare, de la care aveam anumite asteptari", explica Popa. "Cele mai grele dosare sunt cele in care treneaza cel mai mult negocierile. Sunt consumatori care au un dosar pe rolul instantelor si conditioneaza retragerea actiunii in instanta de acceptarea propriei solutii la sesizarea CSALB", spune un alt conciliator, Dragos Gheorghe.
INS: In 2017 s-au eliberat peste 41.000 de autorizatii de constructii rezidentiale, in ritm de crestere al PIB-ului In anul 2017 s-au eliberat 41603 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de anul 2016, arata datele Institutului National de Statistica, publicate marti. Pe regiuni de dezvoltare, situatia sta in felul urmator: Nord-Est (+851 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+799), Centru (+456), Vest (+350), Sud-Est (+286), Sud-Vest Oltenia (+258) si Sud-Muntenia (+137). Scadere s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Nord-Vest (-187 autorizatii).
Tu cu cine faci afaceri in 2018? Cele mai riscante domenii din economie Economia romaneasca este precum un mar: apetisant pe dinafara, insa gaunos si cu un gust fad. Stam bine la capitolul crestere economica, insa dincolo de statisticile de pe hartie, sa faci afaceri in Romania reprezinta o provocare plina de tot mai multe obstacole. Keysfin a realizat o radiografie a economiei, privita din prisma riscului de business, iar concluziile sunt alarmante. Exista in Romania lui 2018 un om de afaceri care are face ,business'' cu 119 companii dintre care 116 sunt in insolventa. Si nu este singurul care se poate ,,lauda'' cu aceasta performanta. In topul realizat de KeysFin mai sunt alti 9 oameni de afaceri care au intre 40 si 100 de firme in insolventa.
Dragos Neacsu: Investitiile nu trebuie confundate cu adrenalina unui film pentru ca este deosebit de important sa intelegem ca nu te joci cu banii tai "Piata financiara ne-a obisnuit cu termeni cum sunt "riscul", "asumarea riscului", "previzionarea castigurilor". Cred ca acest jargon, potrivit pentru filmele de actiune din domeniul financiar fac rau atunci cand ne intoarcem in lumea reala. Investitiile nu trebuie confundate cu adrenalina unui film pentru ca este deosebit de important sa intelegem ca nu te joci cu banii tai. E nevoie de echilibru si maturitate, de decizii cumpanite si intemeiate pe informatii cat mai detaliate", a explicat Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management Romania, cu ocazia lansarii unei platforme de educatie financiara.
Procedura de restituire a taxelor sau altor venituri ale bugetului de stat platite in plus, in 3 intrebari si raspunsuri Vineri s-a publicat procedura de restituire a sumelor reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit (si pentru care nu exista obligatia de declarare). Cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, HotNews a incercat sa clarifice actul normativ in 3 intrebari si raspunsuri.Vezi aici cum arata procedura aparuta in Monitorul oficial.
Isarescu: Daca fortam cresterea economica peste ceea ce poate da economia va rezulta acumularea de dezechilibre si tensiuni/ Ne-am apropiat de nivelul de dezvoltare a UE, dar nu intreaga tara, ci doar anumite regiuni "Sunt convins ca investitiile trebuie prioritizate astfel incat acestea sa sprijine cresterea economica. Investitiile in infrastructura (de educatie, de sanatate, dar si rutiera) au nu numai un rol economic, ci si unul social. Romania are cea mai mare disparitate regionala dintre statele UE. Chiar si Comisia Europeana a remarcat faptul ca decalajele dintre zonele de devoltare a Romaniei s-au adancit, conducand la aparitia unor poli de  competitivitate regionala. Am avut convergenta, ne-am apropiat de nivelul de dezvoltare a UE, dar nu la nivelul intregii tari, ci numai la nivelul anumitor regiuni", a spus luni Guvernatorul BNR, MUgur Isarescu, la o coferinta de specialitate organizata de BNR si de cursdeguvernare.ro.
ANALIZA ​Cinci schimbari de viziune ale Guvernului Dancila fata de Guvernul Tudose Amanarea unor termene, includerea unor sintagme noi, dar si alte cateva mici schimbari de nuanta- asa s-ar putea rezuma schimbarile din noul Program de guvernare al guvernului Dancila (programul poate fi citi aici), fata de cel prezentat de Guvernul Tudose (care poate fi consultat aici) . De pilda, in programul lui Tudose se anunta: "Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice". La Guvernul Dancila, fraza se schimba in "Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice".
Executia bugetara pe 2017 a fost publicata vineri. Deficitul bugetului a fost de 24.3 miliarde de lei, adica 2.88% din PIB  Executia bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de executie, pe anul 2017 s-a incheiat cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,96% din PIB, au anuntat vineri reprezentantii Finantelor, cu o zi de intarziere fata de calendarul stabilit pentru transmiterea acestor date.  Veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 251,8 miliarde lei, reprezentand 29,9% din PIB (comparativ cu 29,4% din PIB in 2016), iar cheltuielile bugetului au fost de 276,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 14,0% fata de anul 2016.
Cine este Eugen Teodorovici, propunerea pentru ministrul Finantelor Publice: o cariera profesionala exclusiv in cadrul administratiei centrale, urcand pana la functia de ministru de Finante in Guvernul Ponta Eugen Teodorovici are o cariera de 24 de ani in institutii publice, din care peste jumatate petrecuti in domeniul fondurilor europene.  Cariera sa profesionala s-a desfasurat exclusiv in domeniul bugetar, in cadrul administratiei centrale, urcand pana la functia de ministru de Finante in Guvernul Ponta, unde a stat 8 luni si jumatate, fiind inlocuit de Anca Dragu. Teodorovici si-a inceput cariera profesionala ca referent in cadrul Directiei Generale de Management, Marketing, Prognoza si Resurse Umane din Ministerul Transporturilor (MT), unde ramane vreme de sase ani. In 1997 devine expert in Directia Generala de Integrare Europeana (MT), iar in 1999 se muta pe aceeasi pozitie, in Departamentul pentru Integrare Europeana, unde va fi director din iunie pana in decembrie 1999.
Cine este Viorel Stefan, noul vicepremier al Guvernului Dancila. Fost ministru de Finante in guvernul Grindeanu, criticat in mod repetat de Liviu Dragnea Deputatul PSD Viorel Stefan, 62 de ani, seful comisiei de buget finante al Camerei Deputatilor a fost validat pentru functia de vicepremier. Stefan a mai indeplinit functia de ministru de Finante in Guvernul Grindeanu, dar a fost remaniat in urma unor acuzatii repetate venite din partea presedintelui PSD Liviu Dragnea, dar si ale lui Sorin Grindeanu. Dragnea se aratase deranjat de forma proiectului de buget pe care ministerul lui Viorel Stefan o lansase in dezbatere. El i-a imputat ministrului de Finante ca in proiectul de buget nu sunt cuprinse anumite masuri promise de PSD, iar alocarile unor ministere nu reflecta programul de guvernare al social-democratilor. Dupa parasirea demnitatii ministeriale, a revenit la conducerea comisiei de specialitate din Camera Deputatilor. Stefan este membru PSD din 1993, el avand la activ trei mandate de senator si doua de deputat.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version