BĂNCI
Pentru a doua oara in ultimele 45 de zile, Guvernatorul BNR se ia de banci: Educatia financiara trebuie sa inceapa cu bancherii. Va plangeti ca populatia nu e educata financiar si tipariti brosurele. Pai populatia nici nu trebuie sa fie educata! financiar Dupa ce in a doua jumatate a lunii mai, Mugur Isarescu se lua de bancheri, cerandu-le sa-si cultive clientii si sa dea credite, marti, Guvernatorul a tinut un discurs la Institutul Bancar Roman pe acelasi ton. "Educatia financiara trebuie sa inceapa cu bancherii. Va plangeti ca populatie nu e educata financiar si tipariti brosurele ca s-o educati. Pai populatia nici nu trebuie sa fie educata financiar! Cand te urci in avion, nu trebuie sa cunosti mecanismul avionului, ci trebuie sa respecti doar cateva reguli. Asa si dumneavoastra, daca vreti sa fiti niste stewarzi buni, dati-le pasagerilor toate informatiile de care au nevoie. Si pe un ton calm!", a spus marti Isarescu, in fata unui amfiteatru plin de bancheri.
Plata defalcata a TVA - mecanism de reducere a evaziunii de TVA si efectele adverse asupra companiilor  Planul actualizat de guvernare, intre alte propuneri de ordin fiscal, prevede si introducerea unui mecanism special de plata a TVA, in mod defalcat, incepand cu 1 septembrie 2017. Obiectivul declarat al noului sistem este eliminarea fraudei de TVA. Totusi ceea ce intelegem este ca acest mecansim se va aplica numai cotractelor cu statul.Cum (potential) mai sunt mai putin de doua luni pana la legiferarea acestui mecanism, ar fi utile cateva explicatii cu privire la ce ne asteptam sa urmeze.
Isarescu: Nu BNR stabileste cursul. Sa-mi spuna mie cineva cum pot eu manipula intre 3.000-10.000 de tranzactii zilnice care nu se fac prin BNR "Inca lumea mai crede ca e cineva la BNR care stabileste cursul. Un fost ministru al Reformei chiar spunea ca cursul e in mana lui Isarescu. Pai sunt peste 10.000 de tranzactii valutare care au loc zilnic si niciuna nu se face prin BNR. Noi nu cotam nimic. Luam la pranz cursurile din piata, facem o medie si le trimitem bancilor. Sa-mi spuna mie cineva cum pot eu manipula intre 3.000-10.000 de operatiuni care nu se fac prin BNR. Aaaa, ca noi putem stapani piata si avand toate informatiile despre cine si cum tranzactioneaza si ca, daca cineva deraiaza, putem contracara din vreme, cu asta da, sunt de acord", a declarat marti Mugur Isarescu, la conferinta ZF Bankers Summit. El a mai vorbit si despre volatilitatea leului din ultimele zile indemnand bancherii prezenti sa explice publicului de ce miscari de 1-2% ale cursului sunt normale.
ANAF: Pentru prima oara in activitatea noastra, am colectat in primul semestru 2017 peste 100 miliarde de lei venituri bugetare "In primele 6 luni ale anului curent, ANAF a colectat 101.152  milioane de  lei, ceea ce inseamna un plus de 3.955,3  milioane de lei fata de incasarile din perioada similara a anului 2016 (97.196,7 milioane de lei), respectiv o crestere cu 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate", arata reprezentantii Fiscului intr-un comunicat transmis vineri.
UniCredit: Majorarea deficitului contului curent si cresterea rapida a salariilor necesita deprecierea leului/ Estimarile noastre arata o valoare de echilibru a cursului de schimb EURRON in preajma nivelului de 5,00 "Majorarea deficitului contului curent si cresterea rapida a salariilor necesita deprecierea leului. Estimarile noastre arata o valoare de echilibru a cursului de schimb EUR/RON in preajma nivelului de 5,00", se arata intr-un raport al UniCredit, destinat investitorilor. Potrivit documentului, ritmul alert de crestere a economiei stimulat de consum ascunde dezechilibrele fiscale in crestere. Situatia este similara indisciplinei fiscale din deceniul trecut care a atras dupa sine un program de austeritate strict. conomia continua sa creasca peste potential, dar anticipam o incetinire graduala la 4,4% in 2017 si 3,5% in 2018., mai noteaza autorii Raportului (poate fi descarcat si citit in atasament)
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau la finele lunii iunie de 38,842 mld. euro, La 30 iunie 2017, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 35,20 miliarde de euro, fata de 35,48 miliarde euro la 31 mai 2017, au  transmis luni oficialii BNR. Iesirile din rezerva au fost mai mari decat intrarile(1,4 mld euro au iesit, comparativ cu cele 1,16 mld euro cat au intrat) pe fondul modificarilor rezervelor minime in valuta constituite de banci, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,63 mld. euro.
In linie cu asteptarile pietei, BNR a mentinut luni dobanda-cheie si nivelul rezervelor minime obligatorii "In sedinta din 3 iulie 2017 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", au transmis luni reprezentantii Bancii Nationale.
Rata somajului a urcat in luna mai la 5.4%. Avem 478.000 de someri, cu 7.000 mai mult decat in aprilie Rata somajului in luna mai 2017 a crescut cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta (5,3%), au transmis luni dimineata reprezentantii Institutului National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna mai a anului 2017 a fost de 478.000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (471.000 persoane), mai spun statisticienii. Rata somajului la barbati a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mare decat la femei (valorile respective fiind 5,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,7% in cazul celor de sex feminin). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,3% pentru luna mai 2017. Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 74,4% din numarul total al somerilor estimat pentru luna mai 2017.
Studiul de impact al impozitarii companiilor in functie de venit, anuntate de ministrul Misa. O companie din trei va fi expusa riscului de a intra in insolventa. Vezi in text calculele finale si ce optiuni au firmele pentru a ramane in business Aproximativ 60% dintre companiile romanesti nu vor putea sa acopere povara fiscala in crestere conturata de trecerea de la cota unica la impozitul pe venit anuntat de ministrul Ionut Misa, arata un minutios studiu de impact realizat de Iancu Guda, Presedintele AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania) si Lector IBR (Institutul Bancar Roman). O companie din trei care activeaza in Romania va fi expusa riscului de a intra in insolventa din cauza noilor masuri fiscale. In scenariul in care toate companiile ar plati impozit de 1% pe venit: aproximativ 26.000 de companii ar plati un impozit mai mare, 133.000 de companii ar plati un impozit mai mic, in timp ce restul companiilor ar plati acelasi impozit precum cel actual. Vezi in text calculele in cazul fiecarui scenariu (impozit de 2% pe venit si respectiv 3%) , care sunt cele mai afectate sectoare si ce optiuni le raman companiilor pentru a nu iesi din business.
Lia Olguta Vasilescu cere reducerea termenul de intrare in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, de la 6 luni  la 3 luni, petru a putea aplica Legea salarizarii Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de vineri ca a solicitat reducerea termenului de intrare in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, de la 6 luni la 3 luni, pentru a putea aplica Legea salarizarii. "Va solicitam deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea ca nu e vorba de cresteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi. Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare in vigoare a modificarilor Codului fiscal", a spus ministrul muncii.
Noua obligatie pentru firmele platitoare de TVA, de la 1 septembrie 2017 (ministru) Guvernul va impune firmelor platitoare de TVA, de la 1 septembbrie 2017, sa aiba un cont separat ¬split VAT¬, pentru plata taxei pe valoarea adaugata, ca masura de reducere a evaziunii fiscale, a declarat, vineri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer.
Daniel Anghel, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: Aceste revolutii fiscale din 6 in 6 luni nu ne fac bine/Nu am vazut in programul de guvernare nicio masura de combatere a evaziunii fiscale Aceste revolutii fiscale din 6 in 6 luni nu ne fac bine iar in ceea ce ne priveste, ne dorim consultari si dialog cu autoritatile", a spus vineri Daniel Anghel, vicepresedinte al Consiliului Investitorilor Straini la o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatie care cuprinde invesitorii autohtoni si straini. "Nu am vazut in programul de guvernare nicio masura de combatere a evaziunii fiscale", a mai spus Anghel, care a atras atentia ca schimbarile de politica fiscala anuntate in noul Program de Guvernare produc turbulente in mediul economic si afecteaza grav stabilitatea si increderea in economia romanesca.
Mihaela Mitroi, despre taxa pe cifra de afaceri: Aplicarea unei astfel de taxe ridica semne de intrebare in ceea ce priveste conformarea cu legislatia comunitara In momentul de fata, niciun stat membru al Uniunii Europene nu practica un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit. Exista intr-adevar un impozit pe cifra de afaceri aplicat numai micro-intreprinderilor, dar si acest tip de impozit il regasim doar in cateva state din UE, printre care si Romania. La momentul introducerii acelui impozit,  Romania a consultat Comitetul TVA de la Bruxelles in acest sens, si Comitetul nu a fost impotriva ideii in sine, ci doar a dorit ca aceasta schema sa fie una de simplificare doar pentru micile intreprinderi si nu un mecanism general aplicat.
Viorel Stefan, fostul ministru al Finantelor, vot unanim pentru re-luarea sefiei Comisiei de buget finante din Camera Deputatilor Joi, dupa audierea lui Ionut Misa- candidatul PSD pentru sefia Ministerului Finantelor- seful Comisiei de Buget din Camera Deputatilor, Leonardo Badea a supus la vot reintoarcerea ca presedinte al Comisiei a lui Viorel Stefan, fostul ministru de Finante in Guvernul Grindeanu. Deputatii l-au votat la unison ca sef al Comisiei, mai ales ca Badea va prelua sefia ASF, lasand vacant postul de presedinte de comisie. Relaxat, imbracat intr-un costul gris, de vara, Viorel Stefan le-a multumit colegilor pentru votul acordat.
Ionut Misa, ministrul Finantelor: Firmele vor plati un impozit pe venit, in trei trepte: 1%, 2% si 3% Guvernul ar putea introduce impozitul pe cifra de afaceri pentru toate companiile, diferentiat pe trei praguri: 1%, 2% si 3%, a declarat, joi, Ionut Misa, dupa audierile in comisiile de specialitate din Parlament.  "Cotele de impozit pe cifra de afaceri a companiilor vor fi trei. Astazi am luat in calcul, pornind de la impozitul de 1% pentru microintreprinderi pana in 500.000 de euro, ca aceasta cota sa creasca progresiv. Noi intentionam sa fie 1% pentru ceea ce exista deja astazi si 2% si 3%", a declarat, joi, Ionut Misa.
Ministrul desemnat al Finantelor, Ionut Misa: Pilonul II de pensii va disparea. Raman doar Pilonul I si III Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul acestui an, urmand sa ramana doar Pilonul I si III, a confirmat joi viitorul ministru de Finante, Ionut Misa. "Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa. Reamintim ca in aprilie, fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara noastra, a primit o amenda uriasa din partea Statului pentru ca si-a avertizat cientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a acestor fonduri de pensii private.
ANAF va avea o directie speciala care va controla firmele ce au pierderi timp de mai mult de trei ani -  program de guvernare In programul de guvernare al cabinetului Mihai Tudose este prevazuta infiintarea unei directii speciale in ANAF, care sa controleze firmele care au pierderi timp de peste trei ani si sa ancheteze creditele acordate de actionari companiilor cu pierderi.
Guvernul vrea sa introduca un impozit suplimentar de cel putin 20% asupra profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania Guvernul intentioneaza sa introduca impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse natural si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, se arata in noul program de guvernare. Potrivit acestuia, aceasta impozitare reprezinta o "restabilire a echitatii". Impozitul va fi prevazut in noua lege a redeventelor, pana la finalul anului 2017.
Misa avizat cu 19 voturi pentru si 6 impotriva ca viitor ministru al Finantelor inisterul Finantelor: Avem in dezbatere acest subiect, al taxei de solidaritate. Luam in calcul plafonul de 14.500 de lei. "Legat de masurile pe care dorim sa le aplicam la Ministerul Finantelor as aborda masurile de natura legislativa si cele care pot sprijini bugetul. Dorresc sa impletesc politica fiscala cu politica monetara, tinand cont de politica de preturi si de schimb. Masurile pe care intentionez sa la abordez in perioada urmatoare sunt cele referitoare la componenta de colectare pe care o dorim imbunatatita. In 2017 intentionam sa abordam un nou sistem de splitare a TVA la plata. Practic, acest sistem va elimina intr-o masura foarte mare evaziunea in sfera TVA", a explicat joi Ionut Misa, candidatul pentru functia de ministru de Finante in audierea din comisiile de specialitate reunite din Parlament.
PSD nu renunta la impozitul pe venitul global, care va fi introdus din 2018. Acesta ar urma sa fie gestionat prin sistemul informatic ANAF. Nu se mai spune nimic de cei 35.000 de consultanti Alianta PSD-ALDE nu renunta la introducerea impozitului pe venitul global, care va fi introdus de anul viitor "prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF".ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri