BĂNCI
E clar că avem un deficit pe piața muncii.Poate nu e de un milion de persoane, cum spune Teodorovici. Dar cum îl rezolvăm? ”În București, șomajul e practic zero, nu mai ai de unde recruta. Noi avem nevoie de specialiști în IT, dar nu ai cum să-i iei de la Microsoft sau IBM. Nu te poți bate cu ei la salarii”, declara marți după o conferință de presă șeful unei importante companii care se ocupă de colectarea de creanțe. Lucrăm cu call-centere, unde fluctuația de personal e mare, iar ca să atragi oameni e nevoie să le oferi salarii, vacanțe, bonusuri, care te pot face necompetitiv pe piață de la un nivel încolo, mai spune acesta. De asemenea, CEO-ul uneia din primele 5 bănci din România explica în weekend că vede la clienții băncii sale același fenomen.
O persoană lucrează 1-5 ani, în medie, într-o firmă din sectorul de servicii de business. Sunt căutați cei care combină limbile străine cu alte activități cerute de industrie Industria de servicii de business poate depăși 220.000 de angajați, în următorii cinci ani, acum fiind circa 125.000, reiese dintr-un studiu al Asociației Business Service Leaders in România (ABSL), realizat împreună cu KPMG. În acest moment, cei mai căutați sunt oamenii care combină aptitudinile cu buna cunoaștere a limbilor străine, germana fiind una dintre ele, și cu alte activităţi cerute de industrie.
Survey Lipsa temporară de lichidități, supraîndatorarea și neglijența sunt primele 3 cauze pentru care românii nu își plătesc facturile. Al patrulea motiv e pentru că nu vor Lipsa temporară de lichidități, supraîndatorarea și neglijența sunt primele 3 cauze pentru care românii nu își achită la timp facturile, se arată în rezultatele unui survey desfășurat în întreaga Europă de către compania EOS KSI. Interesant este că România este țara cu ponderea cea mai mare a românilor care nu plătesc o factură pentru că nu au bani, mai mare (această pondere) decât în Grecia și aproape dublă față de Rusia.
O pizza comandată la restaurant ar putea fi mai ieftină decât cea livrată acasă, de la 1 noiembrie De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusă de TVA de 5%, printre care activitatea de restaurant și catering, cazarea în hoteluri și facilități similare, săli de fitness, accesul în parcuri de distracții și parcuri recreative, spune Adrian Teampău, partener asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România. Totuși, spune el, nu toți câștigă de pe urma acestor modificări legislative, deoarece unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA.
Salariul mediu net din luna august a fost de 2.669 lei, mai mare cu circa 13% față de august 2017. Puterea de cumpărare a scăzut în august față de iulie Salariul mediu net din luna august a fost de 2.669 lei, mai mare cu circa 13% față de august 2017, dar în scădere faţă de luna iulie 2018 cu 39 lei, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică. În august, puterea de cumpărare a populației a scăzut, indicele câştigului salarial real fiind de 98,3% pentru luna august 2018 faţă de luna precedentă.
FMI şi -a revizuit la 4% estimările privind avansul economiei româneşti în 2018, din cauza moderării stimulentelor Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti, atât în acest an cât şi anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii din 2017, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională și citat de Agerpres. Dacă în luna aprilie FMI estima că, în 2018, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%, în raportul de marţi, FMI şi-a revizuit în jos prognoza, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Zi neagră pentru acțiunile bancare. Şeful Interpolului era mândria Chinei. Căderea lui expune partea întunecată a acestei ţări. Jurnalista ucisă la Ruse - ce se ştie până în prezent. Ultimul avertisment al GIEC Financial Times: Al doilea suspect în cazul Skripal este un medic militar în serviciile de informații rusești ● The New York Times: Şeful Interpolului era mândria Chinei. Căderea lui expune partea întunecată a acestei ţări ● Les Echos: Ultimul avertisment al GIEC privind încălzirea climatică ● Nezamismaia Gazeta: A venit ora „Z” când vor neutraliza Moscova ● The Guardian: Jair Bolsonaro "nu îşi va modera retorica" în încercarea de a câştiga preşedinţia Braziliei ● Kapital: Jurnalista ucisă la Ruse - ce se ştie până în prezent ● Handelsblatt: Zi neagră pentru acțiunile bancare - Problemele din Italia și Grecia presează asupra băncilor germane. Lectură plăcută!
ING România: Toate tranzacțiile au fost corectate și sumele reglate până la ora 21:00 ING Bank România, a șasea bancă din sistemul bancar românesc, a anunțat, luni seara, că a rezolvat problema legată de dublarea unor tranzacții cu cardul, situație apărută în cursul aceleiași zile, potrivit Mediafax.
ING: ​​O parte dintre tranzacțiile făcute în weekend au fost procesate de două ori din cauza unei erori operaționale. În 24 de ore banii vor fi returnați / UPDATE Toate tranzacțiile au fost corectate și sumele reglate până la ora 21:00 O parte dintre tranzacțiile făcute în weekend de clienții ING au fost procesate de două ori. Reprezentanții băncii susțin că a fost vorba de o eroare operațională, iar banii vor fi returnați.UPDATE ING România: Toate tranzacțiile au fost corectate și sumele reglate până la ora 21:00
De ce statul se împrumută mai scump, deși creșterea economică este mare Frecvent auzim de creșterea economică mare pe care o înregistrează România, de 4% în primul semestru din acest an. Totuși, în aceste condiții, țara noastră se împrumută din ce în ce mai scump atât de pe piața internă, cât și externă. Dacă economia merge așa de bine, de ce se împrumută statul mai scump? Dacă ne uităm la economie, vedem că a urcat costul împrumuturilor din cauza inflației, pe piața internă, iar această creștere a prețurilor de consum a fost determinată, într-o mare măsură, de majorările salariale ale Guvernului care au dus la exces de cerere agregată. În cel de-al doilea trimestru s-a remarcat și aprecierea cotației prețului petrolului, ceea ce a mai dat un zvâc inflației. Pe piața externă influența a fost dată, în principal, de randamentele în creștere la nivel internațional, ceea ce a afectat și economiile mari.
Deși dobânzile par mari, dacă scazi din ele nivelul ROBOR, creditele din România sunt la nivelul zonei euro Deși în valoare nominală, băncile românești au unele dintre cele mai mari dobânzi la credite, marjele cu care lucrează (adică DAE minus ROBOR) sunt la nivelul celor din zona euro, rezultă dintr-o analiză făcută în acest weekend de CEO-ul BCR Sergiu Manea. El a susținut o prezentare în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Concurenței și de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) pe tema nivelului dobânzilor la credite în România și în țările din jur.
Financial review Prima pagină a presei străine: Bolsonaro câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale. Cresc contribuțiile sociale. Romano Prodi: ”Italia riscă să devină o democraţie iliberală. Montserrat Caballé a murit la 85 de ani Financial Times: Bolsonaro câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale ● Handelsblatt: Cresc contribuțiile sociale ● Les Echos: Aeroporturile pariziene, privatizare cu anumite condiții ● Le Monde: Statele Unite: după confirmarea lui Kavanaugh, republicanii jubilează ● La libre Belgique: Brexit: declaraţia plină de optimism a lui Jean-Claude Juncker ● Il Corriere: Romano Prodi: ”Italia riscă să devină o democraţie iliberală” ● El Pais: Montserrat Caballé a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Lectură plăcută!
Finanțele s-au împrumutat mai scump de pe piețele externe. Au luat 70% din suma anunțată Ministerul Finanțelor Publice (MFP)​ s-a împrumutat joi la costuri mai mari de pe piețele externe, dacă facem comparația cu emisiunea din februarie, care a fost tot în euro. În condițiile în care atunci a existat o serie de obligațiuni la 12 ani, dar la un cost de 2,5%, și încă una la 20 de ani de 3,375%, acum avem una la 10 ani cu dobânda de 2,875%, și cealaltă tot la 20 de ani, dar cu 4,4125%. Trebuie luat în considerare faptul că, cu cât maturitatea e mai mare, cu atât crește costul. Astfel, dacă ne uităm la comparația dintre cea la 12 ani (din februarie) și cea de acum, la 10 ani, diferența este mare. Mai mult, deși Ministerul spune că oferta a fost suprasubscrisă de 1,6 ori, a acceptat mai puțin decât și-a propus, probabil din cauza costului. Doar 70% din suma programată a fost atrasă.
Chiriţoiu: anul 2018 ar putea fi al doilea cu cel mai ridicat nivel al sancţiunilor din istoria Consiliului Concurenţei ​Anul acesta ar putea fi al doilea cu cel mai ridicat nivel al sancţiunilor din istoria Consiliului Concurenţei, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Agerpres. "La finalizări, anul acesta are potenţialul de a fi anul al doilea cu cel mai ridicat nivel de sancţiuni din istorie, pentru că sunt investigaţii mari care se termină în trimestrul acesta, deci până la sfârşitul anului", a spus Bogdan Chiriţoiu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România.
Eugen Rădulescu, BNR: ​"Prima Casă” nu a avut rol social. Prin intermediul lui se cumpără în prezent case de vacanţă Programul ​"Prima Casă” nu a avut rol social în niciun fel. A fost construit în anul 2009 sau 2010, când piața creditului era complet îngheţată și nu se mai construia nimic. Ei, în aceste condiții guvernul a intervenit cu acest program. Pe măsură ce piaţa a început să se reîncălzească s-a pus problema ca acest credit să capete un caracter social. Numai că nu s-a întâmplat asta”, a explicat sâmbătă Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR, la un seminar organizat de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România. Potrivit acestuia, prin intermediul programului, sunt achiziţionate în prezent case de vacanţă, întrucât legea îi permite.
Gândirea asiatică în practică. Guvernul chinez ia măsuri pentru reducerea prețului morții/ Angajații sud-coreeni din servicii vor să stea jos și să meargă la toaletă când au nevoie/ Indienii, primul loc la “selfie-urile morții Asia are multe concepte și idei care nu ne sunt familiare. Multe dintre acestea se pot găsi în știrile presei de pe continent. Vă prezentăm mai jos patru subiecte, unele poate ciudate, care ne-au atras atenția în această săptămână.
Elveţia pune capăt secretului bancar, nu însă şi cu România Elveţia a pus capăt în mod oficial secretului bancar cu primele schimburi automate de informaţii care au început la finele lunii septembrie, a anunţat vineri Administraţia fiscală elveţiană, informează Agerpres.
Anchetă la BERD după acuzaţii că preşedintele băncii a obţinut informaţii personale despre directori (exclusivitate Reuters) Mai multe state membre ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au cerut anchetarea preşedintelui băncii, Suma Chakrabarti, după acuzaţii privind colectarea de date personale ale unor directori, arată un document consultat de Reuters.
Teodorovici recomandă modelul olandez pentru dezvoltarea turismului. Olanda este cunoscută pentru consumul de droguri și industria sexului Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susține că trebuie făcute mai multe pentru dezvoltarea industriei turismului, dând exemplul Olandei, o țară în care sunt permise consumul de droguri și industria sexului.
Eugen Teodorovici: Ia încalcă tu, domnule președinte, legea acum și arată-mi minuta ședinței CSAT Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teorodovici, susține că va cere în continuare desecretizarea minutei ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din ziua în care s-a discutat despre rectificarea bugetară.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version