BĂNCI
Consiliul Fiscal: Scenariul de creștere economică e excesiv de optimist. Menținerea creșterii economice la 5,5% după Ordonanța 114 apare drept surprinzătoare și nejustificată Scenariul de creștere economică ce fundamentează construcția bugetară apare drept excesiv de optimist, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro și probabilității în creștere de încheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global, arată opinia transmisă marți de Consiliul Fiscal referitoare la proiectul de Buget pe 2019. În plus, adoptarea intempestivă a unor măsuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei, este de natură să amplifice riscurile externe. În acest context, menținerea ipotezei de accelerare a creșterii economice reale la 5,5% în 2019 apare drept surprinzătoare și, în opinia Consiliului fiscal, nejustificată.
Fitch Ratings: Proiectul de buget al României nu reușește să elimine incertitudinea fiscală/ Suntem sceptici asupra faptului că ținta de deficit de 2,6% va fi atinsă Proiectul de buget al României pentru 2019 vizează o reducere a deficitului bugetar, însă se bazează pe ipoteze optimiste și nu clarifică incertitudinile cu privire la noua taxă bancară, arată agenția de rating Fitch într-un comunicat. Bugetul publicat de Ministerul Finanțelor Publice la 31 ianuarie vizează o reducere a deficitului bugetar (pe bază ESA) la 2,6% din PIB, de la 3,0% în 2018. Aceasta ar însemna o înăsprire fiscală moderată și un pas spre consolidarea finanțelor publice și reducerea dezechilibrelor economice. E de așteptat ca Parlamentul să voteze proiectul legii Bugetului în următoarele zile.
Petrescu (RBL): Estimam inițial inflația la 5%, anul acesta. Odată cu Ordonanța 114 ne așteptăm la 10-12%. Așteptările antreprenorilor și managerilor români Comunitatea antreprenorilor, managerilor și profesioniștilor români din diverse domenii (Romanian Business Leaders), acuză lipsa dialogului cu autoritățile în deciziile economice. De asemenea, ei cred că Ordonanța lăcomiei va fi modificată, așa cum s-a întâmplat în trecut cu supraacciza sau taxa pe stâlp. Ei sunt de părere că pot ajunge în imposibilitatea de a-și plăti taxele.
Corporate Report: Huawei – prieten sau dușman în bătălia pentru 5G?; Apple încasează o lovitură în China, iar muncitorii locali simt durerea; Economia americană a creat 304.000 de noi locuri de muncă în ianuarie, a 100-a lună consecutivă de creștere Huawei este precum China: toată lumea o vrea, dar se și teme de ea ● Când clasa de mijloc din China face economii, suferă laolaltă muncitorii chinezi și economiile occidentale ● Jobsledgrowth: noile locuri de muncă și creșterea modestă a salariilor fac cercul virtuos al economiei americane
Anunțul lui Vâlcov din Bloomberg, privind taxa pe bănci, crește prețul acțiunilor Băncii Transilvania și BRD Bursa de Valori București (BVB) a început liniștită ședința de tranzacționare de luni, până când au început să apară informații cu privire la intenția Guvernului de a renunța la taxa pe active din sectorul bancar, prin dispariția Robor. Odată cu apariția informației în Bloomberg, acțiunile Băncii Transilvania și BRD au început să crească.
Schimbare de atitudine la Vâlcov, care propune BNR modificarea formulei de calcul a ROBOR, pentru a nu se plăti nicio „taxă pe lăcomie” Darius Vâlcov propune Băncii Naționale a României schimbarea modului de calcul a dobânzii interbancare ROBOR astfel încât să nu se ajungă la plata așa-numitei „taxe pe lăcomie”.
Întâlnirea Isărescu -Teodorovici s-a terminat prin încheierea unui armistițiu de două săptămâni După circa două ore și jumătate de discuții aprinse, întâlnirea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a încheiat prin semnarea unui armistițiu de două săptămâni, perioada în care va fi decisă soarta taxei pe activele bancare. Potrivit informațiilor HotNews.ro obținute din surse guvernamentale, în timpul discuțiilor s-a pus problema renunțării la indexarea taxei de ROBOR, Finanțele obținând două săptămâni de gândire. După cele două săptămâni vom afla dacă taxa va rămâne la fel, dacă va fi eliminată sau va rămâne, fără a fi indexată la ROBOR.
​SONDAJ Ați cumpăra titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor? Statul încearcă să atragă bani de la populație cu ajutorul unor emisiuni de titluri de stat lansate luni, cu dobânzi anuale de 4-5%. Ați cumpăra titlui de stat emise de Ministerul Finanțelor?Participă la sondajul HotNews.ro
Firmele ar putea obține codul de TVA în aceeași zi în care depun documentația Companiile ar putea obține codul de TVA în aceeași zi în care depun documentația, după ce Ordinul care permite acest lucru a fost publicat în Monitorul oficial. Potrivit documentului, e nevoie de o declarație pe propria răspundere transmisă electronic, al cărui format a fost și el stabilit. ”Apreciem pozitive efectele acestui act normativ, reducându-se perioada birocratică de obținere a unei înregistrări în scopuri de TVA”, explică Adrian Bența, consultant fiscal.Vezi aici Ordinul Președintelui ANAF.
Începând de luni, populația poate împrumuta statul la dobânzi de 4-5%. Anul acesta, Finanțele vor să vândă titlurile și prin bănci Statul încearcă să atragă resurse de la populație începând de luni. Este vorba despre lansarea a trei emisiuni de titluri de stat Tezaur cu scadențe în 2, 3 și 5 ani la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. Dacă anul trecut știam câți bani vrea să împrumute statul de la populație, 4 miliarde lei, din care a atras doar jumătate, acum nu știm, de unde rezultă faptul că: cu cât mai mult, cu atât mai bine. Asta mai ales în condițiile în care a decis să nu mai iasă cu emisiuni către bănci, din cauza faptului că taxa pe active a făcut băncile să nu mai împrumute statul.
​Ministrul Finanțelor și Guvernatorul BNR discută luni la ședința CNSM despre taxa pentru bănci ​Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) are programată luni o ședință extraordinară, prima din acest an. Aceasta a fost convocată de Banca Națională a României (BNR), care a propus să se discute despre OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pentru bănci, potrivit Mediafax. Astfel, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, se vor întâlni pentru prima dată în acest an pentru a discuta despre taxa pe activele financiare ale băncilor care a fost introdusă de la începul acestui an.
​DOCUMENT Autoritățile au publicat raportul privind Planul național de adoptare a euro. Vezi ce obiective avem de atins și de ce ar mai putea dura peste 10 ani până să ajungem să plătim în România cu euro, nu cu lei ​Cu o întârziere de peste o lună, autoritățile au publicat ​Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Cei 45 de decidenți din toate straturile socio-economice care formează Comisia de trecere la euro sunt de părere că, în funcție de cum va performa economia României, între 4 și 11 ani am putea intra în antecamera euro (Mecanismul Cursurilor de Schimb II- MCS II), urmând ca după alți minim doi ani petrecuți acolo, să trecem la euro. Comisia a făcut o serie de recomandări și a indicat 5 obiective care ar trebui atinse.Vezi aici varianta integrală a Planului național de adoptare a euro
Un grup de circa 50 de profesori de economie din cadrul facultăților de profil din Cluj, Iași, Timișoara și București solicită Guvernului retragerea Ordonanței 114 ”Solicităm de urgență retragerea Ordonanței 114/2018 de către Guvernul României și găsirea rapidă de alte soluții decât supra-taxarea economiei pentru echilibrarea bugetului de stat prin revizurirea cheltuielilor publice și a veniturilor publice necesare astfel încât să fie evitate noi taxe aplicate mediului de afaceri din România”, se arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului și transmisă HotNews.
Finanțele apelează la populație pentru a finanța bugetul, după ce băncile au renunțat să împrumute statul. Noi emisiuni Tezaur, începând de luni ​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează de luni emisiuni de titluri de stat cu scadențe în 2, 3 și 5 ani, la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%, reiese dintr-un comunicat al instituției. Acest anunț vine la scurt timp după ce au anunțat că nu mai vor să se împrumute de la bănci. De fapt, băncile au refuzat să împrumute statul în ianuarie, din cauza taxei pe active. Practic, fiecare cumpărare de titluri de stat ar fi taxată, așa că în mod normal băncile au transmis oferte care includeau acest cost.
​DOCUMENT Dăncilă spune că adoptăm euro în 2024. Raportul adoptat vorbește despre intrarea în anticamera zonei euro în 2023-2024. Deci ar fi 2026, de fapt De când a anunțat premierul Viorica Dăncilă că România va adopta moneda europeană în 2024, acest an a părut suspect. Nu prea ar fi avut cum, realistic vorbind. Conform Raportului adoptat de Guvern, se poate imagina o intrare în mecanismul ratelor de schimb (MCS II) "la orizontul anilor 2023-2024". Este o vorbă de multă vreme printre specialiștii din Banca Națională: în MCS II știi când intri, dar nu știi când ieși. În teorie, ar trebui să stai în anticamera euro timp de 2 ani, dar în practică poți să stai mult mai mult. Există un scenariu, extrem de optimist, iar raportul nu îl vede realist, care spune că dacă lucrurile merg foarte bine, există o posibilitate de adoptare a euro în 2024. Totuși, ar fi un calendar, potrivit documentului, "ambițios".
Posibil ca taxa pe bănci să fie inclusă, totuși, în veniturile fiscale prognozate optimist (raport Erste) Erste Group, care deține BCR, menționează într-un raport cu privire la proiectul bugetului de stat pe 2019 că deși nu este inclus un impact al taxei pe activele bancare, în mod oficial, este posibil să fie inclusă, totuși, în veniturile fiscale estimate.
SONDAJ Cum vă par cifrele incluse în proiectul de buget? Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere proiectul de buget, bazat pe un deficit bugetar de 2,55%, creștere economică de 5,5%, inflație 2,8%. Cum vi se par cifrele incluse în proiectul de buget? Participă la sondajul HotNews.ro
Factura OUG 114: Rezervele valutare ale României, aflate la BNR, au scăzut în ianuarie cu peste un miliard de euro Potrivit comunicatului transmis vineri de Banca Centrală, rezervele valutare s-au diminuat în ianuarie cu 1.1 miliarde de euro, economiștii punând această scădere pe seama intervențiilor pe care BNR le-ar fi făcut pentru a nu lăsa leul să se deprecieze și mai mult. Reamintim că ianuarie a fost luna în care presiunile pe leu au fost foarte puternice, ducând cursul euro până aproape de 4.78 lei. Între timp, lucrurile s-au mai calmat în piață, vineri media tranzacțiilor pe perechea leu/euro fiind de 4.75 lei. Potrivit anunțului făcut vineri de bancherii centrali, nivelul rezervelor a coborât la 31.9 miliarde euro, de la 33.06 miliarde euro.
Buget 2019 Finanțele spun că a accelerat creșterea economică în trimestrul III din 2018. De fapt, a decelerat Finanțele susțin, în Strategia care însoțește proiectul de buget pe 2019, că economia a accelerat în cel de-al treilea trimestru din 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O astfel de formulare înseamnă că în cel de-al treilea trimestru creșterea a fost mai mare decât cea anterioară. Problema este că datele Institutului Național de Statistică (INS) contrazic Guvernul. E, de fapt, opusul. Pare o dezinformare involuntară.
Buget 2019 ANAF va face Seminare Web și va introduce programările on-line Finanțele și-au propus creşterea calităţii serviciilor ANAF destinate contribuabililor prin continuarea implementării unui nou concept de servicii pentru contribuabili, implementarea sistemului de gestionare a cozilor şi a conceptului de ghişeu unic și introducerea unor noi servicii pentru contribuabili (Serviciul Seminare Web; serviciul Programări on-line), se arată în Strategia care însoțește proiectul de buget pe 2019.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version