BĂNCI
Statistica a revizuit in urcare de la 3,8% la 3,9% cresterea economica a Romaniei in 2015, dar a micsorat valoarea PIB Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,9% in 2015, peste estimarile anterioare, care indicau un avans de doar 3,8%, pe fondul cresterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente, potrivit unor noi date semidefinitive publicate marti de Institutul National de Statistica (INS) si citate de News.ro. Desi a majorat rata de crestere, institutia a revizuit in scadere valoarea produsului intern brut (PIB), in conditiile in care a coborat puternic deflatorul, indicatorul care masoara cresterea tuturor preturilor din economie.
E mai discriminat barbatul sau femeia in Romania? Sase mituri care circula si care nu se confirma in totalitate Zilele acestea am citit in presa diferite articole despre femeile romance vs barbatii romani. Un (deja actual) senator liberal vorbea despre faptul ca in chirurgie femeile nu ar putea egala performanta masculina, altii compara numarul femeilor parlamentar fata de barbatii care vor compune actualul Legislativ samd. Haideti sa ne uitam pe datele dispinibile, atunci cand comparam - prin prisma diverselor criterii- Doamnele cu Domnii. Si sa clarificam cine e mai dicriminat(a). Avem, din acest punct de vedere, cateva mituri de clarificat.
Anca Dragu, Finante: Este necesar sa ne pastram receptivitatea si vigilenta. Erorile macroeconomice si fiscale ar risca sa ne aduca intr-o situatie similara celei din 2008 "Este necesar sa ne pastram receptivitatea si vigilenta. Erorile macroeconomice si fiscale ar risca sa ne aduca intr-o situatie similara celei din 2008. Modernizarea economiei nu este inca finalizata, iar categorii semnificative ale populatiei sunt inca excluse de la oportunitati si acces la servicii publice de calitate", se arata intr-un articol transmis HotNews.ro vineri seara, articol semnat de ministrul Finantelor Anca Dragu si de Elisabetta Capannelli, Director de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria
Guvernul a amanat cu sapte luni intrarea in vigoare a Legii falimentului personal si cu noua luni introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic Guvernul a stabilit joi, printr-o Ordonanta de Urgenta, noi termene pentru  intrarea in vigoare a procedurii insolventei persoanelor fizice si pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic. Astfel, a aprobat prorogarea pana la 1 august 2017 a intrarii in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. De asemenea, termenul de la care urmeaza sa intre in vigoare interdictia de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rola jurnal a fost prorogat pana pe 1 octombrie 2017.
Dolarul a urcat vineri la 4,32 lei, euro stagneaza la 4.52 lei iar francul elvetian incheie saptamana la 4.2 lei A fost o saptamana  de depreciere a leului, in care moneda nationala a pierdut doi bani in fata francului elvetian (de la 4.18 lei/chf la 4.20 lei/chf), iar in fata euro, leul s-a depreciat la 4.52 unitati (de la 4.50 lei/eur cat fusese la inceputul saptamanii). Cel mai mult a pierdut leul in fata dolarului american, ca urmare a cresterii dobanzii cheie de catre FED. Leul a fost cotat vineri la 4.32/usd, dupa ce luni cursul fusese 4.25 lei/usd.
ANAF propune adaptarea formularelor in domeniul colectarii creantelor fiscale Prevederile Codului de procedura fiscala (Legea nr. 207/2015) impun modificarea modelelor formularelor utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale si abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2446/2014 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale emis in baza prevederilor vechiului Cod de procedura fiscala abrogat.
Banca Mondiala: Romania va beneficia de un imprumut de 500 de milioane de euro pentru sustinerea unei cresteri economice sustenabile Romania va beneficia de un imprumut de 500 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru eficientizarea finantelor publice si reformarea anumitor institutii in vederea sustinerii unei cresteri economice sustenabile si imbunatatirii standardelor de viata, a anuntat, vineri, Banca Mondiala, citata de Agerpres. "Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat astazi (15 decembrie n.r.) suma de 500 milioane euro (echivalentul a 558,27 milioane de dolari SUA), care va fi acordata Romaniei in contul celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finantelor publice si cresterea economica (DPL)", se arata in comunicatul Bancii Mondiale.
MedLife ar putea intra la tranzactionare pe bursa din 21 decembrie; oferta a fost subscrisa Oferta MedLife a fost subscrisa, iar compania ar putea intra pe bursa incepand cu 21 decembrie la un pret final de oferta de 26 lei/actiune, potrivit unei informari a companiei transmisa Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si citata de Agerpres.  V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membra a Bancii Mondiale, actionari ai MedLife, au anuntat pretul final pentru oferta lansata, acesta fiind de 26 de lei pe actiune.Valoarea totala a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de actiuni reprezentand 44% din numarul total.
INS: ​In Bucuresti sunt 5 pensionari la 10 salariati. In Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariati Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10 in trimestrul al treilea la nivelul intregii tari, insa variatiile sunt foarte mari: de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 17 pensionari  la 10 salariati in judetul Teleorman, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica.
Guvernul a aprobat construirea unei noi sali de sport polivalente in Oradea, in valoare de 100 de milioane de lei Guvernul a aprobat in sedinta de joi construirea unei sali de sport polivalente in municipiul Oradea, care sa asigure conditii optime pentru desfasurarea de competitii sportive nationale si internationale, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobati, valoarea totala a investitiei este de 99,96 milioane lei.
Ultimele masuri ale Guvernului Ciolos: Punctul de pensie creste cu 5,25%/ Proroga pentru doua luni mai multe masuri privind bugetarii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie/ Amana cu un an eliminarea supraimpozitarii sectorului energetic Guvernul Ciolos a aprobat joi, in ultima sa sedinta in care are puteri depline, un proiect de Ordonanta de Urgenta care are mai multe prevederi fiscal- bugetare. O masura este cresterea punctului de pensie cu 5,25% din ianuarie 2017. De asemenea, contine prevederi prin care sunt prorogate cu doua luni aplicarea unor prevederi legate salarizarea bugetarilor. Astfel, se amana acordarea de tichetelor de masa, a tichetelor cadou si voucherelor de vacanta. De asemenea, amana pentru un an eliminarea unor taxe si impozite aplicate companiilor energetice si in domeniul resurselor naturale. In plus, amana acordarea a 6% din PIB pentru educatie.
Primele doua litigii intre asigurati si asiguratori rezolvate pe cale amiabila Entitatea de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar non-bancar (SAL-Fin) a anuntat joi solutionarea pe cale amiabila a primelor doua litigii intre asigurati si asiguratori. Primul litigiu a avut ca obiect nemultumirea unui asigurat cu privire la oferta asiguratorului in ceea ce priveste cuantumul despagubirii acordate intr-un dosar de dauna auto. Al doilea dosar a vizat solicitarea privind plata unei penalitati de catre societatea de asigurare, aferenta instrumentarii dosarului de dauna pentru avarierea partiala a autovehiculului, au transmis joi reprezentantii ASF.
Fondul de garantare a asiguratilor a aprobat peste 28.000 de cereri de plata pentru creditorii Astra Asigurari Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a aprobat, pana la data de 29 noiembrie 2016, 28.071 cereri de plata, in valoare de 126 milioane lei, pentru creditorii Astra Asigurari, au transmis joi oficialii FGA. Conform prognozei interne, pana la sfarsitul anului in curs, va fi depasita cifra de 30.000 de cereri de plata aprobate in Comisia Speciala a Fondului. In medie, FGA a aprobat la plata 4000 de dosare, pe luna, iar pana acum FGA a platit efectiv 116 milioane de lei creditorilor de asigurari ai societatii Astra Asigurari. In aceiasi perioada, FGA a respins la plata, total sau partial 7.055 cereri de plata.
Euro depaseste 4,52 lei, record al ultimei luni; dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5202 lei/euro, in crestere usoara fata de nivelul din sedinta precedenta si nivel maxim din 16 noiembrie, in timp ce dolarul a castigat 7 bani intr-o zi, dupa ce Federal Reserve a majorat dobanzile in SUA, si a atins un nivel maxim istoric in raport cu moneda romaneasca, de peste 4,31 lei, scrie News.ro. Monedele emergente, categorie din care face parte si leul romanesc, s-au devalorizat joi, dupa ce Federal Reserve, banca centrala americana, a majorat dobanzile cu un sfert de punct procentual, prima decizie de acest fel din ultimul an.
Dolarul s-a catarat pana la maximele ultimilor 14 ani dupa semnalele date miercuri de Fed Dolarul a sarit la cele mai inalte niveluri din ultimii 14 ani joi dupa ce Rezerva Federala a dat de inteles ca ratele de dobanda ar putea sa creasca in 2017 mai rapid decat se anticipa dupa ce a majorat dobanzile pentru prima oara in ultimul an.
La o saptamana dupa ce a impartit firmelor fluturasi in care le informa ce se urmareste in timpul inspectiilor, Antifrauda merge in control ca sa vada cum s-au conformat acestea Directia Generala Antifrauda a demarat incepand de joi o actiune de control la mai multe firme din domeniul comertului, turismului, serviciilor de infrumusetare, multi dintre cei vizati fiind selectati din randul celor care au primit in 6 decembrie flyere informative dar si listele cu documentele cerute la controalele inopinate, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate controalelor."Noi i-am informat, i-am avertizat, acum mergem sa vedem cum s-au conformat intre timp", au spus sursele citate. Controalele vor continua cel putin pana la sfarsitul acestui an.
Numarul turistilor straini care ne-au vizitat in primele 9 luni a fost de 1,92 milioane. Acestia au lasat in tara 4,61 miliarde de lei Numarul turistilor straini care ne-au vizitat tara in primele 9 luni a fost de 1,92 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 4,61 miliarde de lei (putin peste un miliard de euro), au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (56,6% din numarul total de turisti nerezidenti), mai sune INS.
Traim mai mult in medie, dar speranta de viata sanatoasa este in scadere. La 1900, durata medie a vietii unui roman era de numai 36 de ani Traim in medie mai mult, dar speranta de viata sanatoasa este in scadere, arata un studiu al Institutului Nationalde Statistica. Femeile romance traiesc in medie 78,91 ani, barbatii, 72 ani. Vestea proasta este ca atat barbatii cat si femeile, se asteapta sa aiba o viata sanatoasa timp de doar 59 ani, ceea ce inseamna o diferenta de 13 ani la barbati si de aproape 20 ani la femei. In perioada 2007-2014, cu toate ca a crescut durata medie a vietii atat la barbati cat si la femei, speranta de viata sanatoasa a scazut, de la 62,5 ani la 59 ani la femei si de la 60,5 ani la 59 ani a barbati. Fata de valorile medii din UE (de 61,4 ani la barbati si 61,8 ani la femei), valorile sperantei de viata sanatoasa la nastere din Romania sunt mai mici cu 2,4 ani la barbati si 2,8 ani la femei.
Analiza Erste Group: Noul guvern va fi mai restrictiv in 2017 pentru a putea mentine deficitul bugetar/Leul va fluctua anul viitor intre 4.40-4.60 in fata euro "Credem ca noul guvern, care va intra in functie dupa alegerile din decembrie va fi mai restrictiv in 2017 pentru a putea mentine deficitul bugetar in conformitate cu criteriile de la Maastricht. Social-democratii (PSD) au repurtat o victorie rasunatoare in alegeri, obtinand aproape 46% din totalul voturilor. Liberalii au primit si ei in jur de 20%, in vreme ce celelalte formatiuni care au castigat mandate in Parlament sunt: Uniunea Salvati Romania (~ 9%), etnicii maghiari (~ 7%) si Partidul Miscarea Populara (~ 5%), condus de fostul presedinte Traian Basescu. In aceste conditii, PSD, impreuna cu aliatul lor ALDE (care a primit doar 5,6%), si sustinut de minoritatile etnice (altele decat maghiarii), pot construi cu usurinta o majoritate", se arata intr-o analiza postata de analistii Erste Group.
Deficitul balantei de plati aproape ca s-a triplat in primele 10 luni, urcand la aproape 3 miliarde de euro In perioada ianuarie - octombrie 2016, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,91 miliarde de euro, comparativ cu 1,05 miliarde euro in perioada similara din 2015. Balanta bunurilor si cea a veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,50 miliarde euro, respectiv cu 729 milioane euro, au transmis miercuri reprezentantii BNR. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romaniae au insumat 3,73 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 2,95 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 785 milioane euro.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă