BĂNCI
Grindeanu: Proiectul de lege privind TVA zero la locuinte pentru persoane fizice are sustinerea Guvernului si va fi adoptat in aceasta sesiune parlamentara /Om de afaceri: Pana acum proiectul a avut efect opus  in piata Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, ca proiectul de lege privind TVA zero la locuinte pentru persoane fizice are sustinerea Guvernului si va fi adoptat in aceasta sesiune parlamentara. "Proiectul este in Parlament si are sustinerea Guvernului. Sigur ca daca vorbim cu un finantist care sta si doar aduna plusuri si minusuri, fara sa afle efectele secundare, prima impresie este ca o sa avem un minus important la buget. Daca, in schimb, vorbim de efectele in intreg domeniul, ceea ce inseamna un impuls pe aceasta piata, ceea ce inseamna sa incepem sa reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuinte noi de care avem nevoie, este unul din putinele lucruri pe care le putem face in acest domeniu", a declarat vineri Sorin Grindeanu, la o dezbatere pe teme imobiliare.
​ANAF a colectat aproximativ 32 mld lei, în primele 2 luni (presedinte ANAF) Situatia incasarilor bugetare a fost analizata vineri in cadrul unei intalniri dintre prim-ministrul Romaniei, domnul Sorin Grindeanu, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan si presedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan. Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agenᅢia Naᅢionala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017 a insumat 31,91 mld.lei, ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%.
Enache Jiru (Finante), favorit in cursa pentru functia de viceguvernator BNR Actualul secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice Enache Jiru este unul dintre favoritii pentru ocuparea functiei de viceguvernator BNR, post ramas vacant ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu, in toamna trecuta, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse convergente apropiate procesului.
Lazea, BNR: Referitor la scenariul Europei cu doua viteze, atitudinea noastra ar trebui sa fie de incurajare si ambitionare ​"Opinia mea este ca scenariul acesta, al Europei cu doua viteze- al treilea din cele cinci evocate de Claude Juncker- nu inchide usile niciunei tari terte. Acest lucru nu pare sa se fi inteles foarte bine in Romania. Depinde asadar numai de eforturile si demersurile depuse de aceste tari terte de a intra in nucleul dur. Si cand ma refer la nucleul dur, nu discut doar despre Eurozona, ci si despre spatiul Schengen. In mod normal, atitudinea noastra ar trebui sa fie de incurajare, nu de descurajare", a spus vineri pentru HotNews.ro Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale. Lazea a precizat ca pozitia sa este una personala, care nu angajeaza in vreun fel institutia pe care o reprezinta.
In luna ianuarie 2017, afacerile din comert au crescut fata de luna ianuarie 2016 cu 6,4% In ianuarie 2017, luna in care am avut drumuri inzapezite si transportatori blocati in zapada, consumul intern a scazut fata de decembrie 2016 ca serie bruta cu 24,9%  dar a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,2%, potrivit vineri Institutul National de Statistica. Comparat cu ianuarie 2016, afacerile din comert a crescut  atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,4%, respectiv cu 6,2%.
Craciun (BCR Pensii): Provocarea acestui an este sa nu sacrificam anii 2018, 2019 si 2020; scaderea impozitelor nu mai este posibila In Romania nu mai este loc pentru reduceri de taxe, avand in vedere ca tara noastra are, deja, cel mai mic buget din Uniunea Europeana si, cu toate ca anul 2017 arata bine din punct de vedere macroeconomic, istoria demonstreaza ca putem avea cifre record de crestere, dar si cifre record de recesiune, sustine Radu Craciun, director general BCR Pensii, citat de Agerpres.  "Suntem intr-un proces de neoprit pentru scaderea impozitelor. Dar acest lucru nu mai este posibil. Deja suntem tara cu cel mai mic buget din Uniunea Europeana. Ca tara, nu putem sa continuam la nesfarsit sa scadem veniturile bugetare", a explicat joi Radu Craciun.
BCR Banca pentru Locuinte a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o sentinta care anuleaza decizia Curtii de Conturi BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o sentinta care anuleaza decizia Curtii de Conturi, privind acordarea primei de stat, fapt ce dovedeste ca banca a respectat legea romaneasca a bancilor de locuinte (sistemul de economisire-creditare in sistem colectiv pentru scopuri locative), precum si practica europeana, au transmis joi reprezentantii BCR BpL.
Semnal de alarma privind derapajele bugetare de la Camera de comert americana "AmCham Romania semnaleaza posibile derapaje bugetare si atrage atentia asupra faptului ca beneficiile economice pe termen scurt ale unei bugetari optimiste pot genera, pe termen mediu, costuri ridicate ce vor afecta atat  comunitatea de afaceri, cat si intreaga populatie", se arata intr-un comunicat transmis joi de reprezentantii AmCham. "Desi recunoastem legitimitatea premizelor pe care este construit Bugetul de Stat prin care se urmareste crestere economica si imbunatatirea bunastarii populatiei, consideram ca obiectivele bugetare trebuie corelate cu realitatile economice iar eventualele vulnerabilitati remediate in timp util", mai spun autorii comunicatului.
Somajul a coborat in  ianuarie la 5.4% In luna ianuarie 2017, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5,4%, au anuntat joi reprezentantii Institutului National de Statistica. Rata somajului in luna ianuarie 2017 a scazut cu 0,1 puncte procentuale fata de luna precedenta (5,5%), iar somajul barbatilor a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in randul femeilor.
Banca Europeana de Investitii a acordat Romaniei in 2016 finantari de peste 1 miliard de euro: Peste 700 de milioane, co-finantari pentru infrastructura Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat in 2016 in Romania imprumuturi in valoare de 1,04 miliarde euro, iar Fondul European de Investitii (FEI) - alaturi de care care formeaza Grupul BEI, a realizat anul trecut operatiuni totale de 61 milioane de euro. BEI anunta ca a finantat proiecte prioritare pentru infrastructura publica, in cadrul mai multor programe operationale ale UE din exercitiul financiar 2014-2020, a sustinut IMMurile si programele de reabilitare termica a blocurilor din Bucuresti.
Romania a fost campioana regionala la vanzarea de credite neperformante. Pretul mediu de vanzarea a fost de 11% din valoarea portofoliului (raport Deloitte) Romania a fost campioana Europei Centrale si de Est la vanzarea de portofolii de credite neperformante (NPL), cu tranzactii incheiate in valoare de 3,5 miliarde euro in 2015 si 2016, arata raportul anual Deloitte NPL Study (vezi documentul in atasament). Piata vanzarilor de neperformante a crescut si ea pe masura, Romania fiind cel mai activ jucator din regiune. Preturile medii de vanzare ale portofoliilor de credite (in retail cel putin) nu  s-au schimbat intre 2014 si 2015, acestea fiind mai mici decat preturile medii din Polonia, Republica Ceha si in Slovacia, mai exact in jur de 11%, precizeaza raportul.
Dolarul creste dupa discursul lui Trump in COngresul SUA Dolarul este in crestere, miercuri, in raport cu yenul si euro, investitorii anticipand ca Rezerva Federala (Fed) va majora dobanzile in martie, dupa ce au analizat discursul presedintelui american Donald Trump in Congres si au au constatat elemente noi, transmite MarketWatch, citat de News.ro.
Andreas Treichl, CEO Erste Group, intrebat daca va achizitiona in 2017 vreuna din bancile din Romania scoase la vanzare : Active da, banci nu! Despre multinationale si taxe pe banci cu seful Erste Group Principial vorbind, as spune ca nu suntem interesati in acest moment de achizitia vreunei banci din Romania, indiferent ca ar fi vorba de banci cu capital grecesc fie despre alte banci. Poate doar de active bancare, a spus marti Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, care opereaza cea mai mare banca locala- BCR. Treichl a participat la un briefing de presa cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare pe 2016, briefing in cadrul caruia a abordat mai multe scenarii de actualitate- de la tema multinationalelor care fac rau economiei pana la scenariul in care politicienii romani ar urma exemplul altor state si ar impune o taxa pe operatiunile sistemului bancar.
BCR a facut un profit net de 1.04 miliarde de lei in anul 2016, adica un sfert din profitul intregului sistem bancar Cea mai mare banca locala, BCR, a anuntat marti obtinerea unui profit net de peste un miliard de lei, adica un sfert din profitul intregului sistem bancar pe anul trecut. In 2015, profitul BCR a fost de 919 milioane lei, dupa pierderi record de 2,4 miliarde lei in 2014, ca urmare a recunoasterii creditelor neperformante.  Rata creditelor neperfomante a scazut la 11,8% fata de 20,2% in decembrie 2015; gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 85,3% in decembrie 2016. Dealtfel, 4 banci din sistem- BCR, BRD, BT si Unicredit cumuleaza profituri de 3.4 miliarde de lei , adica 80% din profitul tuturor celor 37 de banci din Romania.
Erste Group a facut profit de 1,2 miliarde de euro si va propune plata unui dividend de 1 euro/actiune Erste Group , care controleaza in Romania operatiunile BCR, a obtinut anul trecut cele mai bune rezultate din istorie. "Am inregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorita costurilor de risc mai mici determinate de o imbunatatire a calitatii activelor care a facut ca rata creditelor neperformante sa scada la un nivel de sub cinci procente", a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Joaca de fiscalitatea cu TVA zero. Numarul solicitarilor de rambursare de TVA va creste/ ANAF are resurse limitate de control si vor aparea intarzieri la rambursare dar si probleme ale fluxurilor de numerar (consultant) Dupa ce consultantii din mediul privat au atras atentia ca proiectul lui Dragnea depus in Senat care prevede aplicarea unei cote zero de TVA la livrarea de locuinte dar si la serviciile de publicitate fara obtinere unor derogari din partea Comisiei Europene risca sa atraga declansarea unor proceduri de infringement, iata ca si oficiali din BIG4 sustin acelasi lucru. Luni seara, Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania, sugereaza ca proiectul lui Dragnea contine prea multe elemente de risc.
Executie bugetara ingrijoratoare: Veniturile din ianuarie 2017 au scazut cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut/ Incasarile din TVA s-au redus cu 24,8% Veniturile la bugetul general consolidat au scazut foarte mult in ianuarie 2017 fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand  2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cea mai spectaculoasa reducere a fost inregistrata la incasarile din TVA care au scazut cu 24,8%. Excedentul in ianuarie 2017 a fost de 0,37% din PIB.
Guvernul propune un plafon de 2,5 miliarde de lei pentru programul "Prima Casa" Ministerul Finantelor va propune un plafon de 2,5 miliarde lei pentru programul "Prima Casa" pe anul 2017, a anuntat ministrul finantelor Viorel Stefan, la inceputul sedintei de Guvern, care are loc luni. UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de HG prin care programul "Prima casa" 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat, restul de 175,5 milioane lei reprezentand diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.
Alin Negrescu, KPMG: O eventuala implementare a cotei zero de TVA, urmata de o eventuala actiune din partea CE pentru anularea acesteia ar putea produce foarte multe dificultati O eventuala implementare a cotei zero de TVA, urmata de o eventuala actiune din partea CE pentru anularea acesteia ar putea produce foarte multe dificultati, afirma  ​Alin Negrescu, Director Servicii de Asistenta Fiscala in cadrul KPMG Romania, intr-un text transmis la solicitarea HotNews.ro. "Directiva 2006/112 CE privind sistemul de TVA la nivel comunitar prevede posibilitatea aplicarii cotelor reduse de TVA, dar acestea nu pot fi mai mici de 5% si trebuie limitate la cel mult doua. De asemenea, Directiva prevede si o lista cu bunurile/serviciile pentru care se poate aplica o cota redusa de TVA; serviciile de publicitate nu sunt incluse in aceasta lista, iar in ceea ce priveste locuintele, sunt prevazute doar cele incluse ca parte a unor politici sociale", mai spune Negrescu.
Cumparatorii institutionali de puncte ANRP vin cu oferte concrete si transparente O piata gri, speculativa este pe punctul de a se transforma in una transparenta, dominata de oferte ferme si preturi prestabilite. Tranzactiile cu puncte ANRP, acordate celor deposedati abuziv de regimul comunist, au ajuns in atentia fondurilor de investitii, care iau locul samsarilor si cumparatorilor de ocazie.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă