BĂNCI
Anul trecut, peste 280.000 de români doreau să lucreze. Numai că, fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibili să înceapă lucrul În anul 2017, 207.000 de români cu program parţial d emuncă doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate., se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică, difuzat luni. Această categorie de persoane a reprezentat 2,3% din populaţia activă, 2,4% din populaţia ocupată şi 30,3% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 5.000.
Cafeaua de weekend. Subiecte tari din această săptămână. Bonus: De ce incompetenții habar nu au ca sunt incompetenți? Cât cântărește Darth Vader?Cât te-ar costa să fii Batman? La 23 de ani și la 69 suntem cei mai fericiți oameni Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
Finanțări BT Leasing pentru firmele românești printr-un împrumut de 20 milioane euro de la Fondul European pentru Europa de Sud-Est Firmele românești vor putea obține finanțare prin BT Leasing după ce Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a acordat un împrumut de 20 milioane euro companiei pentru a susține afacerile micro și mici.
Ce s-a discutat în spatele ușilor închise la întrevederea Dragnea-Isărescu. Ce grafice a pus Guvernatorul pe masă și cine a fost cel mai vocal în discuții. Bonus: scrisoarea lui Dragnea catre BNR si raspunsul lui Isărescu Discuția a fost utilă pentru toți participanții, căutându-se practic o cale de a încheia povestea privind ”cearta” dintre Guvern și BNR, au spus surse guvernamentale pentru HotNews.ro. Discuțiile au durat circa 3 ore și s-au încheiat cu cu comunicatul postat pe site-ul Camerei Deputaților. Cel mai vocal în timpul întâlnirii nu a fost nici Dragnea și nici Vâlcov, ci economistul Cristian Socol (profesor ASE și președintele Consiliului de Supraveghere la Fondul Român de Contragarantare). În timpul discuțiilor, reprezentanților BNR li s-ar fi solicitat ca în intervențiile publice ale unor demnitari (Lucian Croitoru, Valentin Lazea sau Eugen Rădulescu), aceștia să fie mai temperați în aprecierea politicilor fiscale.
Rezultatele BCR în trimestrul I 2018: profit net de 252,7 milioane lei și creștere de peste 50% a producției noi de credite retail Cu un rezultat operaţional în creștere, 371,7 milioane RON (79,9 milioane EUR), și evoluții bune pe toate liniile de business, BCR a realizat un profit net de 252,7 milioane RON (54,3 milioane EUR) în primul trimestru al anului 2018, arată reprezentanții băncii într-un comunicat. Potrivit documentului, BCR a înregistrat un avans de peste 50%, în creditarea persoanelor fizice, față de trimestrul I 2017, consolidându-și poziția de principal partener bancar pentru românii care vor să-și cumpere o casă, cu aproape o treime din piața creditării imobiliare din România
BRD a făcut un profit net de 392 milioane de lei (la nivelul băncii) în primul trimestru de 392 milioane lei Profitul net al Grupului BRD a fost în primul trimestru din acest an de 414 milioane lei, iar profitul net la nivelul băncii, de 392 milioane lei, potrivit unui comunicat remis vineri Bursei de Valori.  Venitul net bancar al Grupului a atins 724 milioane RON in trimestrul I 2018, mai mare cu +11,4% in comparatie cu trimestrul I 2017, sustinut de cresterea veniturilor nete din dobanzi, volume mai mari, cheltuieli operationale stabile si costul riscului pozitiv, se mai arată în comunicat.
Isărescu: Ar fi rușinos să nu faci reformele necesare cât timp ai ocazia / O încetinire e inevitabilă în timp și ar fi înțelept ca în acel moment să dispunem de un spațiu de manevră și de o economie cât mai robustă ”Ar fi rușinos să nu faci reformele necesare cât timp dispui de o fereastră de oportunitate - așa după cum subliniază și reprezentanți ai organizațiilor financiare internaționale, BCE ș.a. O încetinire (a economiei-n.red) este inevitabilă în timp și ar fi înțelept ca în acel moment să dispunem de un spațiu de manevră și de o economie cât mai robustă. Dar acest lucru depinde în mare parte de ceea ce fac guvernele, de curajul și de sprijinul social și politic, dincolo de viziune și de politici bine articulate”, a spus zilele trecute  Guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o conferință ținută în capitala Bulgariei.
Controalele Antifraudã de 1 mai au dus la fiscalizarea a peste 17 milioane de lei în 16 cluburi de pe litoral În mini-vacanța de 1 mai, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au desfãșurat acțiuni de prevenire și control în județul Constanța și au verificat riscurile fiscale asociate modului de fiscalizare al încasãrilor prin intermediul caselor de marcat.Inspectorii antifraudã fiscalã au distribuit materiale informative cu privire la principalele obligații fiscale ale contribuabililor și sancțiunile pe care le riscã prin încãlcarea prevederilor specifice. În plus, inspectorii au monitorizat  activitatea comercialã a operatorilor economici, în vederea evaluării riscului fiscal și fiscalizării sumelor obținute. Efectul imediat al acestei abordări preventive a fost creșterea gradului de fiscalizare al încasãrilor, astfel cã în cele 16 cluburi monitorizate sumele fiscalizate au totalizat 17,4 milioane lei (trei cluburi din stațiunea Mamaia au emis bonuri fiscale pentru sume totale de peste 14,3 milioane lei).
Două firme din cinci spun că au fost victimele criminalității economice în ultimii doi ani / Peste jumătate dintre autori sunt din interiorul firmei (raport PwC) 42% dintre companiile românești au raportat că au fost victimele criminalității economice în ultimii doi ani, un nivel ușor mai mic decât cel raportat la nivel global (49%), sau regional (47%), ​potrivit ediției de anul acesta a raportului PwC Global Economic Crime and Fraud Survey. Principalele tipuri de infracțiuni economice raportate de companiile din România sunt frauda comisă de consumatori (44%), infracționalitatea cibernetică (44%) și conduita neprofesională (36%).
Comisia Europeană avertizează: România sare peste limita de deficit bugetar în 2018 și continuă scumpirile. Cele 4 riscuri asupra economiei țării România va avea în anii 2018 și 2019 deficite bugetare peste limita de 3% din produsul intern brut acceptată în Uniunea Europeană, iar scumpirile suportate de populație la produse și servicii vor continua, avertizează joi Comisia Europeană în Prognoza de primăvară. România va avea în continuare un avans procentual accelerat al produsșului intern brut, dar 4 riscuri amenință economia țării, potrivit CE.
Păcăliţi de Black Friday şi în campaniile de reduceri. Consiliul Concurenţei: Mulți comercianți online nu respectă legislaţia preţurilor Mulți comercianți online nu respectă legislaţia, de Black Friday şi în cadrul campaniilor de reduceri, preţurile de referinţă fiind în multe cazuri mai mari decât prevede legea, susține Consiliul Concurenţei în urma unei anchete sectoriale privind comerţul electronic, scrie Mediafax.  Autoritatea de concurenţă a remarcat faptul că preţul la care se aplică reducerea (preţul de referinţă, care apare “tăiat”), afişat de comercianţii online, este mai mare decât nivelul prevăzut de lege, pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate.
Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,49%, un nou record al ultimilor 4 ani Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a screscut la 2,49%, un nou record al ultimilor patru ani, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR), relatează News.ro.
Premierul Dăncilă se întâlnește cu Mugur Isărescu, joi după-amiază / Pe agenda discuţiilor, inflația și ROBOR Întâlnirea, la care va participa și primul-viceguvernator Florin Georgescu, a fost stabilită încă de săptămâna trecută, înainte de a apărea discuția privind medierea de către președintele Klaus Iohannis a punctelor de vedere diferite ale Guvernului și BNR, spune ministrul Finanțelor. ”Discuţia aceasta a fost stabilită înaintea momentului în care domnul preşedinte a dorit acea aşa spusă mediere care nu se justifică, pentru că cele două părţi colaborează. Categoric. Doamna premier a avut săptămâna trecută o discuţie absolut scurtă, în contextul altei întâlniri, ocazie cu care a stabilit această întâlnire”, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
​Minuta discuțiilor Comisiei Naționale de fundamentare a Planului Național de aderare la zona euro. Cum decurg discuțiile între Isărescu, Dăncilă, Lazea, Cîțu și ceilalți Întâlnirea a avut loc la sediul Guvernului, fiind prezenți premierul Dăncilă, vice-premierul Viorel Ștefan, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu și Leonard Orban, academicianul Gheorghe Zaman, senatorul Florin Cîțu, prof. Daniel Dăianu membru CA al BNR dar prezent acolo ca expert independent), Aura Socol (membru Comisiei Naționale , expert independent, prof.univ.dr. ASE Bucuresti) Horia Braun Erdei, (economist-șef al BCR, dar prezent la întâlnire ca reprezentant al sectorului privat), Valentin Lazea (economist șef BNR) și Ion Ghizdeanu (președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză).
Rezervele valutare la BNR au scăzut în aprilie cu 1,18 miliarde de lei/Rezerva de aur se menţine la 103,7 tone La finalul lunii aprilie, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33,539 miliarde euro, față de 34,726 miliarde euro la 31 martie 2018, au transmis marți reprezentanții instituției de emisiune monetară. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone (valoarea acesteia fiind de 3,626 miliarde euro). Plăţile scadente în luna mai 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 157 milioane euro, mai precizează comunicatul BNR.
ROBOR la trei luni, un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, atinge un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate, acesta ajungând la 2,47% pe an, de la 2,45% pe an cât era luni, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR), relatează Agerpres.
Șomajul a coborât în martie la 4,5% ​În luna martie 2018, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 4,5%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică, nivelul șomajului fiind mai mic cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (4,6%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna martie a anului 2018 a fost de 415 .000 persoane, în scădere cu 4.000 de persoane față de luna precedentă și  cu peste 50.000 de persoane față de aceeaşi lună a anului anterior.
Criza de pe piața muncii, în versiunea 2.0. Pentru că nu mai găsesc specialiști, firmele încep să îi crească singure (analiză Keysfin) Vă mai amintiți de 1 Mai-ul de pe vremea "Epocii de Aur"? Televiziunea ne prezenta reportaje cu batalioane de muncitori, în salopete, specializați în diverse industrii, focusați pe îndeplinirea planului cincinal stabilit de Nicolae Ceaușescu. Dincolo de propagandă, cert este că România acelor ani nu ducea lipsă de forță de muncă. Toată lumea era obligată să aibă un loc de muncă, iar școlile profesionale scoteau absolvenți pe bandă rulantă. 30 de ani mai târziu, 1 Mai nu mai e deloc privită drept Ziua Internațională a Muncii. A devenit mai mult o sărbătoare turistică, în care Litoralul, pensiunile de la munte, ieșirile la grătar în pădure au ajuns să fie în prim-plan. Muncitorii de odinioară fie s-au pensionat, fie au plecat în Occident în căutarea unei vieți mai bune.
De Ziua Muncii, să întrebăm în cor: Oglindă, oglinjoară, care e cea mai robotizată țară? Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, aceea de sărbătoare internațională a muncitorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au făcut grevă, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore. De atunci, lucrurile s-au schimbat enorm; utilizarea roboților s-a extins considerabil  în întreaga lume, iar automatizarea producției a urcat la 74 de roboți la 10000 de angajați. Densitatea medie a roboților în Europa este de 99 de unități (la 10.000 de salariați) în America de Sud e de 84 iar în Asia 63 de unități. Topul celor mai automatizate țări din lume arată cam așa: ​​Coreea de Sud, Singapore, Germania, Japonia, Suedia, Danemarca și SUA (sursa: statisticile World Robot 2017, ale Federației Internaționale de Robotică -IFR). Vezi în text pe ce loc se află România din acest punct de vedere.
Guban avea 5 clase, abia știa să scrie! Antreprenoriatul nu este despre diplome sau școli absolvite. Nu e nici despre bani. Antreprenoriatul este despre cum să treci peste eșec. O discuție între un Reporter naiv și un Povestitor avizat Când părinții mi-au cumpărat prima pereche de pantofi Guban, habar n-aveam ce însemna aia ”Guban”. Habar nu aveam că în spatele unei denumiri care nu-mi spunea nimic se afla Blazius Guban, un bănățean cu cinci clase, care abia știa să scrie sau să citească, dar care se pricepea al naibii de mult la făcut pantofi. Fabrica Guban a fost de fapt și singura care a scăpat de la naționalizarea din 1948, chiar dacă după Revoluție, reculul a fost extrem de puternic. Sigur, nu despre Blazius Guban va fi textul de mai jos, cât mai degrabă despre mici reușite, mari eșecuri, inerente reluări de la capăt. E despre ceea ce îi unește pe toți antreprenorii dar și despre ce îi diferențiază. E un articol despre antreprenoriatul românesc de acum 100 de ani și despre cel de azi, spusă cu ajutorul unui Povestitor.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version