BĂNCI
Pirvu, Piraeus Bank: Am un sentiment de deja-vu cu privire la viteza cu care creste piata imobiliara. A luat-o foarte foarte tare inainte "Asistam la un boom acum pe programul Prima Casa , insa nu doar pe acest program ci pe tot ce inseamna segment imobiliar. Am acel sentiment de deja-vu, in care imobiliarele au luat-o iar foarte foarte mult inainte. Sa stiti, bancile au lichiditati. Au bani. Si pleaca de la intrebarea: sa bag banii in titluri de stat la dobanda asta care e cat e, sau mai bine sa-i bag in credite? Insa trebuie sa ne uitam si la ce e eligibil pe credite. Pentru ca o crestere rapida se intoarce impotriva ta. Stim asta din experienta. Asa ca noi manifestam prudenta. A lasa mult stacheta la credite se va intoarce mai devreme sau mai tarziu impotriva ta", a explicat miercuri Catalin Pirvu, CEO-ul Piraeus Bank, la o intalnire cu presa.
Afacerile angrosistilor, mai mare cu 7.8% dupa primele 10 luni In luna octombrie 2016, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete),a scazut in termeni nominali, fata de luna precedenta a scazut atat ca serie bruta cu 7,2%  cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,0%, au transmis miercuri oficialii Institutului National de Statistica. Per total, in primele 10 luni, acelasi indicator marcheaza insa o crestere atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,8%, respectiv cu 7,2%.
Topul statistic al bunastarii: Romania a urcat un loc la consumul individual efectiv in Uniunea Europeana Romania a urcat un loc in clasamentul european al consumului individual efectiv, un indicator care masoara statistic bunastarea materiala a populatiei. Datele, publicate marti de Eurostat, se refera la anul 2015 comparativ cu 2014.
Viceguvernator BNR: Din cele 10 milioane de romani cu depozite bancare, 40% detin in medie doar 21 de lei, iar 5% din deponenti detin trei sferturi din totalul depozitelor "Economisirea bancara este caracterizata de mari inegalitaticu privire la nivelul sumelor depuse in banci de catre romani: Din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite, 40% detin in medie doar 21 de lei. Aproximativ 2 milioane de persoane au depozite de pana in 1000 de lei (depozitul mediu fiind de circa 400 de lei), iar 5% din deponenti detin trei sferturi din totalul depozitelor", a spus marti Liviu Voinea, cu ocazia prezentarii editiei de iarna a Raportului privind Stabilitatea. Voinea a mai precizat ca 136 de persoane au depuse in banci in medie 25,8 milioane lei/depozit). Reamintim ca in Romania, depozitele sunt garantate in limita a 100.000 de euro.
Cele doua tipuri de firme care creaza anomalii in economie. Un sfert din companii ruleaza zero lei, iar doua din cinci au zero angajati In economia Romaniei  sunt intalnite doua tipologii de firme care pot reflecta potentiale anomalii:  cele care inregistreaza o cifra de afaceri egala cu zero (25,6% din numarul total de companii la sfarsitul anului 2015) si al doilea tip, cele care au numarul de salariati egal cu zero (cu o pondere de 41,4%). Totodata, circa 93.000 de firme au capitaluri negative, zero salariati si zero cifra de afaceri. Adica 15% din totalul companiilor romanesti, se arata in Raportul privind stabilitatea, lansat marti de Banca Centrala. Explicatia? Comportamentul acestor firme indreptat excesiv catre optimizare fiscala, sugereaza bancherii centrali.
Liviu Voinea, BNR: Principalele riscuri la adresa stabilitatii sunt in scadere si ca intensitate si ca numar "Principalele riscuri la adresa stabilitatii sunt in scadere si ca intensitate si ca numar. Principalul risc, in crestere usoara este riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente. Mai vedem un risc, dar diminuat si esalonat pe mai multi ani- cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul dinanciar-bancar " a declarat marti viceguvernatorul BNR Liviu Voinea cu ocazia preentarii celei de-a doua editii a Raportului privind stabilitatea.
Lucrarile de constructii in crestere usoara dupa primele 10 luni In primele 10 luni din acest an, lucrarile de constructii au crescut, fata de perioada similara a anului trecut atat ca volum brut cat si dupa ajustarea in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,3%, respectiv cu 3,0%, au transmis  marti reprezentantii Institutului National de Statistica.
Investitorii straini si romani: Modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala vor pune contribuabilii in situatia de a nu mai putea obtine suspendarea actelor de impunere "Modificarile aduse articolului 165 din Codul de Procedura Fiscala vor pune contribuabilii in situatia de a nu mai putea obtine suspendarea actelor de impunere emise in urma unei inspectii fiscale, intrucat platile lor curente pe baza declaratiilor de impunere, efectuate inainte de implinirea termenului de plata al actului de impunere, vor stinge obligatiile fiscale din acesta si nu pe cele scadente, pe care contribuabilii urmaresc sa le stinga", se arata intr-un comunicat al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatie care reuneste cei mai importanti investitori romani si straini din economie.
Dacian Ciolos: Intr-un alt context decat cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pentru anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de sindicate Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesara pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat in plata in anul 2017, in conditiile in care partidul care a castigat alegerile din 11 decembrie 2016 si-a asumat nivelul salariului minim in programul de guvernare, a declarat, luni, premierul Dacian Ciolos in Consiliul National Tripartit, potrivit unui comunicat de presa.
In noiembrie, rata anuala a inflatiei a fost de -0,7% Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,7% in luna noiembrie 2016 comparativ cu luna noiembrie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), rata anuala a preturilor de consum a fost de -0,2%, au transmis luni reprezentantii Institutului National de Statistica.
Sporul natural a ramas negativ in octombrie In luna octombrie 2016 s-au nascut putin peste 17.000 de copii, cu 1000 mai putini decat in septembrie si au decedat aproape 22.000 de romani, potrivit datelor furnizate luni de Institutul National de Statistica. Tot in octombrie au avut loc 13.500 de casatorii (tendinta e de scadere)  s-au pronuntat 2500 de divorturi.
​Radu Craciun: Razboiul secolului care ne va defini viitorul Traim intr-o lume din ce in ce mai complexa, mai agitata, mai instabila si mai impredictibila. In ultima instanta, din ce in ce mai tensionata. Iar tensiunile sunt manifeste pe multiple planuri: social, politic, economic, geostrategic si nu numai. Placile tectonice ale societatii umane pe care o stiam se misca incet, dar sigur, spre definirea unor noi realitati. Comentarii pe aceste teme sunt nenumarate, dar, de multe ori, ele se marginesc la analiza simptomelor si mai rar a cauzelor profunde care duc la evolutiile surprinzatoare carora le suntem martori, scrie Radu Craciun pe blogul sau.
Salariul mediu net din octombrie: 2108 lei in crestere lunara cu 14 lei Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2108 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 14 lei, au transmis vineri oficialii Institutului National de Statistica. Cele mai mari salarii s-au dat in servicii de tehnologia informatiei (5513 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1281 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: sanatate si asistenta sociala (+4,4%), invatamant (+3,3%), administratie publica (+0,4%).
Prejudiciu de peste 5 milioane de lei identificat in comertul cu telefoane mobile Inspectorii antifrauda fiscala au identificat un grup de societati care, in perioada 2014-2015, a prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei, reprezentand taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe profit. In urma controalelor, inspectorii au descoperit un mecanism de fraudare a bugetului de stat constand in achizitionarea de telefoane mobile si de accesorii din spatiul intracomunitar si comercializarea acestora pe piata interna, prin intermediul unor societati cu comportament fiscal inadecvat.
Guvernul a aprobat infiintarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro va fi coordonat de prim-ministru, in calitate de presedinte, de ministrul Finantelor Publice si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de vicepresedinti, potrivit unei Hotarari adoptate joi de Guvern, se arata intr-un comunicat de presa.
Romania va incheia un acord de imprumut de 60 de milioane de euro cu BIRD, pentru finantarea Proiectului "Imbunatatirea serviciilor judiciare" Romania va incheia cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) un Acord de imprumut in valoare de 60 milioane euro, destinat sprijinirii Proiectului "Imbunatatirea serviciilor judiciare", potrivit unui memorandum aprobat joi de Guvern.
Programul "Prima casa": Statul va garanta cu maxim 50% creditele acordate pentru achizita de locuinte noi sau consolidate, iar pentru cele care nu intra in aceasta categorie cu maxim 40% Statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului guvernamental "Prima casa", in timp ce creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii vor fi garantate de stat in proportie de maxim 40%, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in sedinta de joi a Executivului. In ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin Programul Prima casa.
Unde se vor duce banii confiscati de stat de la marii corupti: Educatia si Sanatatea isi iau partea leului Guvernul a aprobat joi Regulamentul privind distribuirea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate in materie penala dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare. Potrivit unui comunicat al Guvernului, este unul din actele normative din legislatia secundara necesara operationalizarii Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Vezi cum vor fi alocate sumele.
Viata (scurta) si moartea companiilor romanesti. Poate ne va ajuta distrugerea creativa Intr-o economie de piata capitalista cu o istorie de un sfert de secol, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-o continua incercare si decalaj din ce in ce mai mare, comparativ cu economiile dezvoltate, reiese dintr-o analiza a Coface Romania. Cu o competitivitate scazuta, subtierea paturii de mijloc, accentuarea unui fenomen de polarizare si un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator.
Antreprenorii romani din servicii si turism tureaza puternic motoarele creditrii. Patru din 10 imprumuturi sunt pentru investitii Portofoliul de credite acordate companiilor medii (cu cifra de afaceri anuala intre 5 si 50 milioane de euro) a crescut cu 10% la sfarsitul lunii septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, au transmis miercuri reprezentantii Raiffeisen. Finantarile noi pentru credite de investitii au marcat  si ele o crestere de 40% in primele noua luni ale anului. Soldul mediu al creditelor pe client este aproximativ egal cu echivalentul 5 milioane de lei, in timp ce peste 25% dintre clienti au contractat credite cu o valoare peste medie, intre 5 si 30 milioane de lei.Majoritatea companiilor beneficiare sunt afaceri ale antreprenorilor locali care au cunoscut o dezvoltare semnificativa ajungand la un anumit nivel de maturitate.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă