BĂNCI
Analistii financiari: Reducerea contributiei la pensiile administrate privat Pilon II pune in pericol bunastarea romanilor pe termen lung Organizatia analistilor financiari CFA Romania dezaproba decizia Guvernului Romaniei de a diminua contributia obligatorie la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1%, cat este in prezent, la 3,75% incepand cu anul 2018, se arata intr-un comunicat transmis luni de CFA. Potrivit documentului, diminuarea contributiei in valoare relativa conduce la scaderea semnificativa a veniturilor viitorilor pensionari ai Romaniei.
Cum sa pacalesti contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente, PFA, profesii liberale. De la proiectul Ordonantei la forma publicata in Monitorul oficial Cand am scris acest articol m-am bazat pe buna credinta a Guvernului de a-si respecta propria initiativa prevazuta in proiectul Ordonantei de modificare a Codului Fiscal si in nota sa de fundamentare. Acum lucrurile dupa forma publicata in Monitorul Oficial se pare ca stau cu totul si cu totul altfel! In forma publicata in Monitorul Oficial , persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala NU MAI SUNT SCUTITE de plata contributiilor la CAS si CASS daca au si venituri din salarii , desi in Nota de Fundamentare erau scutite.
Euro trece de 4.63 de lei, record al ultimilor ani/Francul elvetian trece si el de 4 lei Media perechii euro/leu calculata de Banca Centrala vineri a fost de 4.639 lei pentru un euro, nivel record al ultimilor ani, asta la nici 24 de ore dupa ce Guvernatorul a dat semnalul ca BNR se va orienta prioritar catre rata de dobanda (neputand controla simultan "imposibila trinitate"- cursul de schimb, dobanda si rezervele valutare). Dealtfel, rata de dobanda este si instrumentul principal de care banca centrala dispune. Dolarul a pierdut teren fata de majoritatea celorlalte monede majore vineri dimineata din cauza incertitudinilor legate de reformele fiscale in SUA, euro fiind cotat in jurul nivelului USD 1.16/EUR. Nivelul actual al euro a mai fost atins in 24 iulie 2012, la putin timp dupa ce Parlamentul a votat suspenarea presedintelui vremii, Traian Basescu. In tranzactiile interbancare de dupa ora 13, euro se tranzactiona la 4.6534 lei, acum cateva minute.
Analist: Cel mai mare risc din jurul bitcoin O serie de lideri de business au tot atras atentia asupra riscului unei bule speculative in investitiile bitcoin, insa altul ar fi acum cel mai mare risc din jurul asa-numitei monede virtuale - atrage acum atentia un analist Citigroup.
Preturile au urcat in octombrie cu 2.6% in medie. Topul scumpirilor: citricele, ouale, untul, carnea de porc, energia electrica si transportul aerian In octombrie 2017 preturile au urcat (comparativ cu luna octombrie 2016) cu 2,6%, au transmis vineri reprezentantii INstitutului National de Statistica.  Preturile alimentelor au crescut in medie cu 3.5% , cel al produselor nealimentare, cu 3.26%, in vreme ce serviciile s-au ieftinit marginal, mai arata datele INS. Consumatorii de citrice, fructe, oua si unt au resimtit cel mai mut cresterea preturilor intrucat , alaturi de transportul aerian si energia eletrica s-au aflat in topul cresterilor de pret.
Recapitulare. Ce cuprinde de fapt "revolutia fiscala" Sa stam putin si sa tragem aer in piept. Ce ramane si ce se revizuieste? Cum e cu microintreprinderile, cum e cu impozitul pe profit, cum e cu contributiile sociale sau (mai ales) cu impozitul pe venit? Sa stam, sa le judecam, sa vedem ce si cum. La microintreprinderi de pilda, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management. In prezent, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale
Isarescu, despre cresterea Robor: Trezorierii bancilor sperau in septembrie ca vine o banca al carei nume incepe cu R. si care avea permanent surplus de lichiditate si care trosc!, lasa in piata surplusul. Dar R. n-a mai venit... "Ar trebui sa se inteleaga mai bine faptul ca in momentul in care contul general al Trezoreriei Statului este la Banca Nationala, banii care ajung in acel cont sunt retragere de masa monetara. Distrugere temporara, ca sa spunem asa- de o saptamana sau doua- de masa monetara. Cu alte cuvinte, daca ei au retras in perioade de varf, atunci cand se platesc impozitele, MFP ajunge sa aiba in cont si 20 de miliarde de lei. Noi le-am dat 9 miliarde si am compensat practic extragerea de masa monetara. De regula, banii sunt atrasi de MFP exact in perioada cand bancile isi formeaza rezervele minime obligatorii- in jurul datei de 24 ale lunii. Si atunci orice banca, orice trezorieri- si ganditi-va ca sunt 40 de banci deci 40 de trezorieri care se uita ca la cartoful fierbinte la cati bani au in cont", a explicat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Isarescu: Pentru mine ca economist e o mare problema sa ai 4 milioane de oameni pe care nu-i contabilizezi, oameni apti de munca dar care nu au si nici nu cauta un loc de munca. Inseamna ca ai probleme serioase! "Pentru mine ca economist e o mare problema sa spui ca ai excedent de cerere agregata, ca nu-ti merge economia, cand in acelasi timp ai 4 milioane de oameni pe care nu-i contabilizezi, oameni apti de munca dar care nu au si nici nu cauta un loc de munca. Inseamna ca ai probleme serioase!", a explicat joi Mugur Isarescu una din dilemele sale. Din cele 4 milioane, doar unul din zece ar fi dispusi sa munceasca, dar nici acela nu cauta de lucru. Din cele 4 milioane, doua milioane traiesc in mediul rural si tot jumatate (46%) au doar studii gimnaziale.Isarescu, despre cresterea Robor: Trezorierii bancilor sperau in septembrie ca vine o banca al carei nume incepe cu R. si care avea permanent surplus de lichiditate si care trosc!, lasa in piata surplusul. Dar R. n-a mai venit...Isarescu: Preturile vor creste mai repede decat anticipasem. Inflatia ar putea urca la 2.7% in decembrie 2017 si 3.2% in decembrie 2018
Comisia Europeana estimeaza scumpiri si deficit bugetar mare in 2018 / Crestere economica de 5,7% in acest an Comisia Europeana prevede cresteri de preturi in Romania, in 2018 si 2019, precum si adancirea deficitului bugetar pana la 3,9%, respectiv 4,1%, mult peste limita de 3% admisa in Uniunea Europeana, potrivit prognozei de toamna publicate joi de executivul comunitar.
Isarescu: Preturile vor creste mai repede decat anticipasem. Inflatia ar putea urca la 2.7% in decembrie 2017 si 3.2% in decembrie 2018 Noua prognoza a BNR pentru sfarsitul acestui an arata o crestere mai accentuata a preturilor: 3.2% in decembrie 2018 si 2.7% in decembrie 2017, a anuntat joi Mugur Isarescu in cadrul prezentarii Raportului privind inflatia. Depasirea limitei superioare a intervalului tintei in prima parte a anului 2018 se datoreaza in principal unor efecte statistice de baza asociate reducerilor unor taxe si impozite indirecte la inceputul anului 2017, evolutiei anticipate dar si acumularii de presiuni inflationiste.
UPDATE Explicatiile Guvernatorului BNR pentru deprecierea leului: Ne confruntam cu presiuni de depreciere a leului, pe fondul cresterii mai rapide a importurilor fata de exporturi/ Intre timp, euro trece de pragul de 4.62 lei "Nu sunt cifre mari, dar aceasta tendinta este asociata cu situatia balantei de plati. Si, fata de polonezi si fata de unguri, Romania are o deteriorare a balantei de plati. Avem importuri mai mari decat exporturile, iar viteza de crestere a importurilor o depaseste pe cea a exporturilor. Se contureaza o problema, chiar daca acest deficit e partial acoperit de intrari de capital si de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanta de plati, iar cehii sunt pe excedent", a explicat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la prezentarea Raportului trimestrial privind inflatia. Media calculata joi de BNR pentru un euro a fost de 4.62 lei.
Dupa primele 9 luni, s-au incasat din exporturi 46.5 miliarde de euro, dar ne trebuie 55.5 miliarde de euro ca sa ne achitam importurile Deficitul comercial al Romaniei in primele 9 luni ale acestui an a urcat la 8.88 miliarde de euro, mai mare cu aproape 2 miliarde de auro decat deficitul comercial din primele 9 luni ale anului trecut, a transmis joi Institutul National de Statistica. Practic, incasam din exporturi 46.5 miliarde de euro si cheltuim pe marfurile importate 55.48 miliarde de euro. Evident, acest dezechilibru pune o presiune suplimentara pe cursul de schimb euro/leu.
Modificarile Codului fiscal au fost aprobate de Guvern. Contestatii din partea mediului de afaceri si sindicate Guvernul a aprobat miercuri modificarea Codului fiscal, masurile fiind contestate atat de sindicate, cat si de patronate. Cateva dintre decizii: Contributiile de la angajator vor trece la angajat, se introduce "Contributia asiguratorie pentru munca" in cota de 2,25% datorata de angajatori, intreprinderile cu venit de pana la 1 milion de euro vor fi impozitate cu 1% din venitul realizat. Vezi toate masurile fiscale aprobate.
Guvernul a stabilit cerintele tehnice pentru implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic: Pot fi folosite si telefoanele inteligente, daca sunt conectate la  imprimanta fiscala Guvernul a modificat, in sedinta de miercuri, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a OUG nr 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale, stabilind cerintele tehnice pe care casele de marcat cu jurnal electronic trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizate. La optiunea contribuabilului, sunt posibile achizitionarea si utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tableta, POS, conectat la o imprimanta fiscala.
VIDEO UPDATE Ionut Misa, Finante: Vreau sa-i rog pe romani sa-si puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii  care (...) au evitat plata taxelor si impozitele in Romania. Vezi prezentarea facuta de ministru "Avand in vedere ca vad in spatiul media ca exista foarte multe incurajari de a iesi in strada si la proteste (...), vreau sa-i rog pe romani ca, inainte de a iesi in strada, sa citeasca aceasta Ordonanta si sa incerce sa inteleaga ce le-am spus si sa gandeasca singuri si sa-si puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii. Pentru interesul unor companii, care pana astazi, prin diverse mijloace, au evitat plata taxelor si impozitele in Romania",  a declarat miercuri ministrul Finantelor Ionut Misa, in cadrul unei conferinte de presa organizata la cateva ore dupa ce Guvernul a aprobat revolutia fiscala, criticata atat de patronate, cat si de sindicate si de organizmele independente (Consilul Fiscal). HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale lui Ionut Misa. Vezi aici inregistrarea evenimentului (video si in articol)
Guvernul a aprobat majorari pentru pensii si indemnizatia de crestere a copilului Indemnizatia minima de crestere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, fata de 1.233 de lei, cat este in prezent, potrivit unei Ordonante de urgenta adoptata miercuri de Guvern. Potrivit Ordonantei de urgenta, incepand cu 1 iulie 2018, va creste pensia minima de la 520 de lei la 640 de lei, precum si punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, se arata intr-un comunicat de presa.
Guvernul a aprobat reducerea contributiei catre Pilonul II de la 5,1% la 3,75% Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%. Guvernul sustine ca prin aceasta reducere nu este afectata valoarea nominala din prezent. In realitate este o reducere fata de situatia actuala. Vezi ce inseamna reducerea contributiei la Pilonul II.
Mihai Tudose, catre ministrul finantelor: Daca bancile sunt nervoase, va felicit, sunteti pe drumul cel bun/ Ionut Misa: Am fost primul care a initiat controale in sistemul bancar Premierul Mihai Tudose a atacat bancile la inceputul sedintei de Guvern in care se adopta modificarile la Codul Fiscal. Tudose l-a felicitat pe ministrul finantelor, Ionut Misa, ca a reusit sa enerveze bancile. "Felicitari, domnule Misa pentru alocutiunea de la inceput! Tocmai am aflat acum ca niste sucursale ale unor banci au dat liber angajatilor ca sa participe la mitingul din fata. Daca bancile sunt nervoase, va felicit, sunteti pe drumul cel bun. Poate vor plati si impozit", a spus Tudose, la inceputul sedintei de Guvern. Inainte de aceasta declaratie a premierului, Ionut Misa s-a laudat ca in perioada in care a lucrat la ANAF a fost primul director care a initiat controale in sistemul bancar.
Euro trece de 4.61 lei in ziua preconizatei revolutii fiscale Dupa sedinta de politica monetara a BNR,perechea euro/leu a trecut miercuri de 4.6300/EUR, dupa care s-a intors aproape de 4.6240. Media afisata de BNR luni in jurul pranzului a fost de 4.6198 lei pentru un euro. ​Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro.Reamintim ca marti, guvernatorul BNR a afirmat ca EURRON ar trebui sa fie mai flexibil si ca sunt posibile miscari in ambele sensuri. Stricand din surprizele rezervate de publicarea maine a raportului trimestrial privind inflatia a spus ca estimarile BNR pentru rata de sfarsit de an 2017 au crescut semnificativ, se arata intr-un raport destinat investitorilor. Fata de francul elvetian, cotatia leului a fost miercuri la 3.98 unitati pentru un chf, in vreme ce fata de dolarul american, leul a pierdut un ban, pana la 3.98 lei oentru un dolar SUA.
Firme de IT: Costurile salariale cu IT-istii vor creste cu 15% in 2018 fata de ianuarie 2017. Masurile Guvernului ne vor "afecta grav" Firmele din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT) din Romania vor suporta costuri salariale cu angajatii din acest sector cu 15% mai mari in anul 2018, fata de ianuarie 2017, ca urmare a masurilor fiscale anuntate recent de Guvern, de mutare a contributiilor sociale de la angajatori la angajati, cumulate cu eliminarea plafonului la plata contributiilor aplicate deja de la inceputul anului in curs  - reclama, miercuri, antrerenorii grupati in Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii din Romania (ANIS).ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version