BĂNCI
Firma ta vrea să facă o sponsorizare sau să acorde o bursă privată? Iată recentele modificări ale legii pe care e obligatoriu le respecți Companile care efectuează sponsorizări, au activitate de mecenat sau acordă burse private beneficiază de anumite facilități fiscale, iar modificările recent publicate aduse de OUG nr. 25/2018 obligă aceste companii să depună o declarație cu privire la cine sunt beneficiarii sponsorizării. Întrucât această declarație este una informativă, nedepunerea la termen a formularului este sancționată cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru firmele din categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice.Vezi aici documentul din Monitorul oficial.
Noua lege cashback a fost publicată în Monitorul oficial și va intra în vigoare din 27 iulie În Monitorul oficial de marți a apărut Legea nr. 191/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Mai exact, noua lege cashback, prin care firmele care au realizat în exercițiul fiscal anterior o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro (50.000 euro x 4.6597 = 232.985 lei) au obligația de a se dota cu cititoare de card sau alte tehnologii moderne de încasare prin transfer bancar a contravalorii bunurilor sau serviciilor vândute. E vorba de agenții economici ce au livrări de bunuri în sistem en-gross, en-detail și prestatorii de servicii care au depășit plafonul cifrei de afaceri amintit.Vezi aici documentul apărut oficial.
Documentul pe care lucrează Ministerul de Finanțe pentru modificarea Codului de procedură fiscală. Propunerile oficiale de modificare vor fi publicate în septembrie Ministerul Finanțelor Publice a început să lucreze la modificările pe Cod Fiscal și cel de Procedură fiscală de luna trecută. Până la finalul lunii mai, organizațiile și mediul de afaceri au avut termen să trimită propunerile de modificare. De atunci, conform MFP, au fost întâlniri până joia trecută. La prima dezbatere a participat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a declarat, marți seară, că în cadrul Ministerului are loc o analiză comparativă pe Codul Fiscal și pe Codul de Procedură Fiscală în vederea aplicării unui nou cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019.
Declarația Unică 2018: 600.000 de depuneri, din care 190.000 online. Termenul limită este 31 iulie Până în prezent au depus Declarația Unică un număr de peste 600.000 de persoane fizice, din care online 190.000, de 3,5 ori mai multe decât anul trecut.
Record de întârzieri ale zborurilor din România, în primul semestru. Zeci de mii de pasageri au fost afectați Primele șase luni ale anului au înregistrat un număr record de întârzieri ale zborurilor din România, 505 curse aeriene decolând la mai mult de trei ore față de timpul inițial de zbor, acest lucru afectând 50.000 de pasageri, informează AirHelp, companie specializată în obţinerea de compensaţii pentru zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate.
Unul din patru medici români a plecat să lucreze în străinătate / Când sunt întrebați de ce nu doresc să se întoarcă, românii plecați invocă mediul politic și lipsa meritocrației (studiu Banca Mondială) Case recent construite, dar goale. Nu există o imagine mai bună a efectelor emigrației românești, pe care Banca Mondială le-a analizat într-un raport proaspăt publicat, scrie economistul șef al biroului de la București al Băncii Mondiale, Donato De Rosa. Dacă vă întrebați cine deține aceste case-fantomă, trebuie doar să vă uitați la numărul mare de români care trăiesc și muncesc peste hotare - între 3 și 5 milioane, potrivit unor estimări sau 3,6 milioane, potrivit ONU (2017). Dintre acestea, 2,7 milioane de persoane sunt în vârstă de muncă, ei reprezentând echivalentul a 20,6% din populația în vârstă activă a României!, mai spune De Rosa.
UPDATE/Aproape 4.000 de români ar putea fi afectați de greva de la Ryanair. Pasagerii au dreptul la despăgubiri, conform legislației UE. Ryanair spune că nu toate cursele din România sunt afectate Circa 3.800 de români ar putea fi afectați, azi și mâine, de greva însoțitorilor de zbor ai companiei low-cost Ryanair, conform unei estimări a AirHelp, companie specializată în obţinerea de compensaţii pentru zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate. UPDATE: Reprezentanții Ryanair spun că nu toate cursele din România sunt afectate. De asemenea, contrazic AirHelp în privința compensărilor. Vezi mai jos poziția.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut în iunie. Majoritatea analiștilor financiari estimează un curs mediu al euro de 4,72 lei peste 6 luni / Rata medie a ROBOR anticipată peste 12 luni este 3,85% În luna iunie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 2,2 puncte până la valoarea de 43,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,2 puncte). În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7210, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/iunie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,85%.
Raport: În 2019 România va avea un PIB real cu 4% mai mare decât în 2018 România va avea un PIB real de 171 de miliarde de lei în 2019, cu 4% mai mare decât în 2018, şi un PIB pe cap de locuitor de 12.247 de dolari, se arată în datele furnizate de The Institute of International Finance (IIF), scrie Mediafax. Comparativ cu acest an, în 2019, PIB-ul real la nivel naţional ar urma să fie cu aproximativ şapte miliarde de lei mai mare, iar comparativ cu 2016, ar urma să fie cu 14 miliarde mai mare. În acelaşi timp, PIB-ul pe cap de locuitor din 2019 va fi cu 661 de dolari mai mare decât în 2018.
”Noul” Piraeus Bank își face o echipă de conducere beton cu cei mai buni bancheri din piață Dominic Bruynseels, Cătălin Pârvu, Viorel Mischie, Mădălina Otilia Teodorescu și Nikolaos Chaniotis formează noua echipă de conducere a Piraeus Bank România, potrivit unui comunicat difuzat marți de instituția de credit. “Piraeus Bank România se află pe direcția bună. Suntem susținuți de doi investitori puternici, cu forță financiară și experiență vastă: compania americană de investiții private J.C. Flowers & Co. și BERD. Cu sprijinul noilor noștri acționari suntem deja un jucător mai puternic, cu acces la resurse financiare și expertiză. Avem o afacere solidă și o echipă foarte bună. Pe termen scurt ne propunem să fim un partener mai competitiv și mai atrăgător pentru clienții noștri și pentru piața românească”, a explicat Bruynseels, Președinte și membru al Consiliului de Administrație al Piraeus Bank România.
Creditul neguvernamental total s-a majorat în iunie pentru a șasea lună la rând Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat marți datele cu privire la evolutia indicatorilor monetari in iunie si primul semestru al anului curent. ”Statisticile confirmă climatul pozitiv din sfera pieței creditului privat, susținut de nivelul redus/accesibil al costurilor reale de finanțare (dat fiind că majorarea ratelor nominale de dobândă a fost contrabalansată de accelerarea inflației). Datele indică și continuarea tendinței de creștere a depozitelor cu un ritm mai puternic față de creditare, evoluție determinată de majorarea veniturilor, a ratelor de dobandă la depozite precum și de gradul ridicat de prudență”, se arată într-o analiză pubicată de economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.
Guvernul alocă 10 milioane de lei pentru un sistem de supraveghere video la Sibiu, în vederea Summitului UE Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, alocarea a 10 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru realizarea unui sistem de supraveghere video în vederea Summitului UE de la Sibiu.
Oficial FMI: Previzionăm că inflația din Venezuela va ajunge la 1.000.000% anul acesta Inflaţia din Venezuela va atinge pragul de 1.000.000% în 2018, una dintre cele mai mari rate din istoria modernă, în situaţia în care guvernul va continua să tiparească bani, a scris pe blogul instituţiei Alejandro Werner, oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit Mediafax.
BNR: În luna iunie au crescut creditele neguvernamentale și economisirea Soldul creditelor a crescut în luna iunie la nivel neguvernamental, iar în sectorul guvernamental a scăzut, în timp ce depozitele bancare au crescut față de luna mai, arată datele publicate luni de Banca Națională a României, potrivit Mediafax. „Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna iunie 2018 cu 1,4% (1,4% în termeni reali), faţă de luna mai 2018, până la nivelul de 242,44 miliarde de lei. Creditul în lei s-a majorat cu 1,9% (1,9% în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 0,4% (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 0,1%)”, arată un comunicat al BNR.
Turismul medical a adus României 26,5 milioane lei, în primul trimestru Serviciile medicale ieftine din România atrag turiștii străini, iar pe lângă banii destinați pentru îngrijire, aceștia mai alocă sume consistente pentru baruri și restaurante sau cadouri. În medie, o persoană care vine în țară pentru tratament medical consumă 4.100 lei. Bisericile și mănăstirile din România atrag, de asemenea, vizitatori străini. În primul trimestru, un pelerin a cheltuit, în medie, 1.600 lei.
Un altfel de bilanț, dinspre mediul de afaceri: ​În iunie s-au împlinit patru luni de scădere consecutivă / În plus, a continuat să scadă şi încrederea managerilor în activitatea viitoare (Barometrul industrial) Industria a scăzut şi în iunie, dar era previzibil acest lucru pe baza tiparelor din anii trecuţi, se arată în Barometrul Industrial, publicat de SNSPA și IRSOP. Vara, activitatea din industrie e mai slabă. Sezonalitatea afectează cererea şi motoarele încetinesc. Numai că de data aceasta declinul a început cu trei luni în urmă, iar în iunie s-au împlinit patru luni de scădere consecutivă. Ceea ce vedem acum este un efect sezonier care se adaugă la un curs descendent preexistent, arată datele Barometrului.
Robor își contină creșterea, indicele la 3 luni trece de 3,41% Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la valoarea de 3,41%, de la 3,39%, cât înregistrase vineri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR) citate de Mediafax. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 3,52%, de la 3,50%, iar ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioada de nouă luni, a crescut la 3,56% de la 3,55%.
Tranzacțiile neobișnuit de mari pe Romgaz și OMV Petrom, de joi, au atras atenția ASF. Instituția a demarat o verificare (surse) Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) verifică tranzacțiile de joia trecută când prețul acțiunilor companiilor Romgaz și OMV Petrom au scăzut cu circa 5% fiecare, iar valoarea tranzacțiilor pe una dintre aceste companii a fost foarte mare, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din instituție.
Unde să ne plasăm economiile atunci când inflația e mai mare decât dobânzile bancare? Să ne uităm la ce fac corifeii BNR cu banii proprii Randamentele bancare sunt sub inflație, așa încât chiar garantate fiind, depozitele bancare au randamente negative. Sfaturi privind investiții găsim pe toate canalele media, dar unele pot fi părtinitoare, câtă vreme vin dinspre oameni cu interese în industria financiară. Cel mai bun lucru e să te uiți la ce fac cei care au informații permanent actualizate și de cea mai bună calitate cu privire la evoluția și perspectivele economiei. Adică cei din fruntea Băncii Naționale. Unde își depun economiile membrii CA al BNR, ce investiții preferă, care sunt băncile preferate cu care lucrează?
Domnul Ionescu, locurile de muncă în construcții și prețul pătrunjelului plătit de dl Popescu Domnul Ionescu a lucrat în construcții până acum 3 luni, când, într-o seară, nevasta l-a luminat. ”E criză de muncitori talentați dragă! Cere și tu mai mulți bani, că nu ne mai ajungem cu ăsta micu!”, i-a explicat într-o frază doamna Ionescu, cum e cu tensiunile de pe piața muncii, de care tot vorbea la tv unul, Isărescu, ce părea om important. Iar domnul Ionescu i-a cerut patronului, bani mai mulți. Patronul și-a făcut calculele, a văzut că nu mai are de unde aduce muncitori buni și a acceptat să-i crească lui Ionescu salariul. Mai umbla el la prețul apartamentelor, se mai uita la concurență, dar nu se gândea că luna viitoare soția lui va plăti pe legătura de pătrunjel cu 50 de bani mai mult din cauza deciziei sale. Și totuși...

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version