BĂNCI
​​​Cafeaua de weekend. Subiecte tari din această săptămână. Bonus:  De ce obișnuim să ciocnim paharele? 20 de lucruri pe care nu le stiai despre viitor. Cele mai populare 25 de superstitii. TEDx Talks: Despre tehnologie și oameni cu Varujan Pambuccian Wow, ce final de săptămână! O nouă furtună politică tocmai a început, după ce începutul săptămânii adusese un vânticel mai puternic. După ce Klaus Iohannis a decis în ianuarie să mai acorde încă o șansă PSD (vă mai amintiți, sper), s-a lovit acum de efectul de bumerang. Dar, știți cum e: evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. Mai jos, sinteza  noastră săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le savurați în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută
Declarația unică 2018: ANAF va face liste cu PFA, cei cu dividende și cu alte venituri independente și îi va invita la îndrumare Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și fiecare organ fiscal local din subordinea sa vor face liste cu persoanele arondate care au obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale și, în peroada 15 mai-15 iulie 2018, îi vor invita pe acești contribuabili la sesiuni de asistență pentru completarea formularului. 
Creștere a deficitului bugetului general consolidat în primele 3 luni ale anului 2018 față de 2017 România a avut un deficit la  bugetul general consolidat de 4,46 miliarde lei, adică 0,48% din produsul intern brut, în primele 3 luni ale anului 2018, în condițiile în care în perioada similară a anului 2017 se înregistrase excedent, de 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice.
Finanțele au pus vineri în discuție publică proiectul de ordin care stabilește modelul Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența  persoanelor asigurate Ministerul Finanțelor Publice au pus vineri în discuție publică proiectul de ordin care stabilește modelul, conținutul, și modalitatea de depunere și de gestionare a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (D112), ca urmare a modificărilor legislative în domeniul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice și juridice. Proiectul poate fi consultat aici.
Leul s-a depreciat cu doi bani în fața euro în tranzacțiile de vineri, pe fondul zgomotului politic. Cursul calculat de BNR:4,66 lei pentru un euro Zgomotul politic a dus media tranzacțiilor pe perechea euro/leu la 4.66 de la 4.64 cu o zi înainte, potrivit datelor afișate de Banca Națională. Monedele Europei emergente s-au tranzacționat în intervale înguste față de euro vineri dimineață în timp ce EURRON s-a întors aproape de 4.6600 după ce a urcat la 4.6650 pe seamă zgomotului politic. Euro a extins pierderile față de dolar de ieri atingând în cursul dimineții de vineri un nou minimum al ultimilor șase ani la USD 1.2063/EUR. În momentul redactării perechea a urcat ușor la 1.2080, arată un raport al unei bănci comerciale, destinat investitorilo.
Sondaj: Peste jumătate dintre români stau acasă în mini-vacanța de 1 mai/Micii, puiul și ceafa sunt primele opțiuni pentru grătar, alese de 53, 45 și respectiv 39% dintre români Peste jumătate dintre români vor sta acasă în mini-vacanța de 1 mai, 20% se pregătesc de o ieșire la pădure, iar 15% merg la munte. Litoralul românesc și City Break-urile completează clasamentul, fiecare însumând 6% dintre opțiuni, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Provident. Dintre cei care optează să petreacă mini-vacanţa departe de casă, o treime vor urca la volanul mașinii personale, unul din zece români va fi pasager în mașinile prietenilor, 5% optează pentru tren și doar 2% călătoresc cu avionul. Dacă ordinea preferințelor pentru stațiunile de pe litoral este Mamaia, Vama Veche și Năvodari, peste jumătate dintre respondenți consideră că Vama Veche nu este pe gustul lor, un sfert afirmă că stațiunea „nu mai este ce a fost” şi doar 15% se declară în continuare încântați de locație.
Oamenii de afaceri estimează creșterea activității în construcții și comerț, domenii în care se așteaptă la un val modest de angajări dar și la scumpiri Creșterea activității în construcții și în comerțul cu amănuntul, o creștere moderată a numărului de salariați în construcții, comerț și servicii dar și scumpiri în construcții și comerț- acestea sunt în linii mari ale sondajului periodic realizat de Institutul Național  în rândul a peste 8200 de manageri români.  INS măsoară prin aceste sondaje percepţia managerilor cu privire la evoluția unor indicatori, calculând soldul conjunctural. Acesta NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS, ci reprezintă diferenţa dintre managerii optimiști și cei pesimiști.
Radu Crăciun: Fed și BNR subminează economia Ce poate fi mai enervant decât faptul că, atunci când îți vezi mașină accelerând cu pedala la fund, atunci când nu îți mai poți ține capul singur și ai nevoie de ajutorul tetierei, cineva să îți tragă frână de mână? , scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Ce poate fi mai frustrant decât faptul că, atunci când muzica este în toi și toată lumea dansează și pe tavan, cineva să fure frapierele cu șampanie? Dacă gândim în acești termeni, este de înțeles lipsă de popularitate pe care băncile centrale o au în rândul populației și a politicienilor. Dar având în vedere rolul lor esențial pe care îl au în evitarea dezechilibrelor majore chiar și prin măsuri nepopulare, este de la sine înțeles motivul pentru care conducerile băncilor centrale nu sunt alese prin vot popular. Iată de ce este esențială existența unei separări clare între politic și orice bancă centrală.
Înfiinţarea Băncii Naționale de Dezvoltare şi Investiţii a intrat în linie dreaptă, după ce Memorandumul privind înființarea ei a fost aprobat de Guvern în 16 decembrie, la secţiunea documente confidenţiale În şedinţa de Guvern din 16 decembrie 2017 la secţiunea documente confidenţiale a fost aprobat Memorandumul privind aprobarea Termenilor de referinţă pentru înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României, iar la începutul lunii martie 2018, Comisia Europeană a selectat consultantul pentru realizarea proiectului, potrivit unor documente consultate de HotNews.ro. În 5-6 martie 2018 au avut loc primele întâlniri dintre reprezentanții MFP, CE,  Eximbank și consultant. Potrivit foii de parcurs, în următoarele două săptămâni vor fi elaborate două rapoarte (unul privind disfuncționalitățile pieței financiare din România care vor fi adresate de BND și altul privind două scenarii privind structura juridică și de funcționare a BND), iar în iunie 2018 Guvernul României va decide asupra structurii pe baza căreia se va crea BND (cel mai probabil Eximbank) și va prezenta principalele aspecte ce trebuie amendate în inițiativa legislativă din Parlament.
​Generația Bumerang. Unul din 6 tineri români se întoarce să locuiască cu părinții din cauza problemelor financiare Sunt numiți generația Bumerang. Tineri care pleacă la studii sau își găsesc un job și se mută din casa părintească, ceea ce oricum demult visau dar care se re-întorc în cuibul părintesc.  Pentru unul din 6 aventura se încheie rapid din cauza lipsei banilor ,de cele mai multe ori. Andrei este unul dintre aceștia. Se mutase cu prietena lui în chirie, amândoi aveau joburi și părea să le meargă bine. Andrei și-a pierdut însă locul de muncă și nu mai avea resurse pentru a participa la plata chiriei. A stat un an pe banii prietenei, până când aceasta a pus piciorul în prag. Ori  își ia un job, ori pleacă. Orgolios, Andrei și-a sunat părinții care firește, l-au primit înapoi. Mutarea înapoi la părinți are costuri psihice consistente atât pentru tineri cât și pentru părinții lor. Vezi în text ce spun pe această temă antropologul Vintilă Mihăilescu și psihologul Daniel David.
Studiu EY: 9 din 10 firme au  probleme la calculul contribuțiilor către Fondul de Mediu. Vezi in text studiul integral Legea nu iartă, iar necunoașterea ei nu te scutește de la plata amenzilor, în cazul unui control. Firmele românești care introduc pe piaţă ambalaje şi produse ambalate sunt responsabile să asigure gestionarea ambalajelor devenite deşeuri, iar procesul continuu de modificare și actualizare a legilor de la noi generează o serie de dificultăți în activitatea companiilor – de la determinarea cantităților de ambalaje, la valorificarea cantităților obligatorii prin lege. Studiul derulat de EY România  în rândul a 260 de companii din diverse domenii din România, arată că peste 90% dintre firmele chestionate admit că se confruntă cu dificultatea de a determina corect baza de calcul pentru contribuțiile datorate Fondului de Mediu. Mai mult, această problemă riscă să se agraveze prin intrarea în vigoare a contribuțiilor către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), aferente obligațiilor de valorificare a echipamentelor electrice și electronice, a bateriilor și acumulatorilor.
Cinci lucruri pe care sigur nu le știai despre piața brokerilor de credite Piața brokerilor de credite din Romania depășește 1,5 miliarde de lei, adică 5-6% din totalul creditelor retail acordate de bănci. Dacă scoatem însă din acest total creditele acordate prin programul Prima Casă, ponderea creditelor acordate de brokeri urcă la 9-10%, se arată într-un studiu făcut de Credit Bonus, unul dintre brokerii cei mai activi din piață. În alte țări, această pondere urcă la 60% în cazul Marii Britanii și Olandei, sau de 14% în cazul Belgiei, spune Alexandru Rădulescu, directorul de dezvoltare al Credit Bonus.
Pensiile din Pilonul II, în opt întrebări și răspunsuri Tema pensiilor din Pilonul II a devenit tot mai actuală, odată cu apariția în spațiul public a zvonurilor privind o posibilă naționalizare a acestora. Intențiile afișate public privesc ”posibilitatea ” de a opta între Pilonul I și Pilonul II, model întâlnit și în Ungaria. Prin urmare, nu e deloc întâmplător ca la întâlnirea online de miercuri a președintelui BCR Pensii Radu Crăciun cu cititorii HotNews.ro să apară zeci de întrebări. Grupăm mai jos principalele teme de discuție, în 10 întrebări și răspunsuri relevante.
Statistica: Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, românii de peste 65 ani fiind mai mulți cu 350.000 de persoane decât cei tineri Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2017 remarcându-se o scădere uşoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) şi o creştere a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste), arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 110,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere. Vârsta medie a populaţiei a fost de 41,3 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2017.
​​Impozitul pe profit aferent primului trimestru din 2018 trebuie plătit pe 25 aprilie, în ciuda unor neclarități La scurt timp după modificările aduse Codului fiscal (prin intermediul OUG 79/2017 în vigoare de la 1 ianuarie 2018), s-a  conturat o întrebare ce a rămas fără un răspuns clar, legată de includerea sau excluderea câștigurilor sau pierderilor din  diferențe de curs aferente împrumuturilor în/din costurile îndatorării ce se supun limitărilor cuprinse la art. 40^2 din Codul fiscal. Această situație a fost generată de însăși definiția costurilor îndatorării, preluată integral din Directiva nr. 1164/2016 de legiuitor, care menționează că se includ în costurile îndatorării “anumite câștiguri și pierderi generate de diferențele de curs valutar la împrumuturi și instrumente legate de obținerea de finanțare”, pe lângă celelalte elemente.
Creditele în lei luate de firme au crescut în martie Creditele în lei acordate firmelor au crescut cu 7,8% în martie 2018 comparativ cu aceeași lună a anului 2017, la 66,3 miliarde lei, relevă datele comunicate, miercuri, de Banca Națională a României.
Francul elvețian a coborât miercuri la cel mai mic nivel de la renunțarea pragului impus de Banca Elveției În 15 ianuarie 2015, , un comunicat sec al Bancii Elvetiei (SNB) anunta taifunul ce urma să vină. SNB renunța la plafonul de curs chf/euro, iar francul sărea în aer. De la 3,7 lei/franc, a doua zi moneda Elvetiei urcase la 4,32 de lei iar câteva zile mai târziu se vindea cu 6 lei la casele de schimb. Miercuri, cotația monedei elvețiene a coborât la 3.8777 lei, cel mai mic nivel atins de atunci încoace. Între timp, aproape 3600 de români împrumutați în franci au notificat băncilor intenția lor de dare în plată.
Directorii fondurilor de investiţii din România: ​Factorii politici ar putea decorela piaţa de capital românească de cele externe Piaţa locală de capital are parte de provocări care vin din sfera politicului, iar o decorelare a pieţei de la Bucureşti, faţă de cele externe, ar putea să existe, printre altele, din cauza dezechilibrelor macroeconomice, susţin administratorii de fonduri. ”Dacă vorbim de piaţa locală, provocările vin din sfera politicului şi ne referim la cheltuielile bugetare care au înregistrat o creştere iraţională şi nesustenabilă în ultima perioadă. Asta se va refecta în dezechilibre la nivel macroeconomic, caz în care s-ar putea să existe o decorelare a bursei de la Bucureşti faţă de pieţele externe. Noi sperăm să existe nişte decizii raţionale din sfera politică încât să nu afecteze creşterea economică şi, implicit, evoluţia bursei de la Bucureşti”, a spus Daniela Vasile, director de investiţii CertInvest, într-o dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti.
Indicele ROBOR, la un nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,28%, cel mai mare nivel din 24 octombrie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
BT Club a ținut circa 20 de cursuri de antreprenoriat în primele 3 luni din 2018 Românii care vor să facă afaceri au putut beneficia de aproape 20 de cursuri de antreprenoriat organizate de BT Club, în toată țara, în primele 3 luni ale anului 2018, a menționat, miercuri, Banca Transilvania, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version