BĂNCI
UPDATE Frans Timmermans, intrebat despre procedura de deficit excesiv pe prognoza: Noi nu procedam asa. Precizarile CE Comisia Europeana nu declanseaza proceduri de deficit excesiv impotriva statelor membre pe baza prognozelo economice, a declarat, joi, prim-vicepresedintele executivului comunitar, Frans Timmermans. UPDATE. Intr-un raspuns furnizat HotNews, Comisia Europeana a precizat ca procedura de deficit excesiv se poate declansa in general, pe baza datelor istorice pe care Comisia le  primeste de la statul respectiv pentru perioada respectiva sau a prognozelor guvernului in cauza.
Impozit pe gospodarie ne punem. Dar sa vedem si cum stam cu gospodariile ... In Romania avem 7,46 milioane de familii care locuiesc in 7,29 milioane de locuinte. Asa a numarat Statistica si de aici pornim si noi. Cele mai multe familii stau la doua camere (37,66%), urmate de cele la 3 camere (cam una din trei familii) in vreme ce intr-o singura camera locuiesc circa 9% dintre familiile de romani). Ceea ce a mai ramas ocupa locuinte de 4 camere si peste. Pentru a fi mai usor digerabila informatia, am facut graficul de mai jos.
Leul trece iar pragul de 4.54 unitati in fata euro, dar catstiga usor teren in fata francului elvetian si a dolarului american Leul revine peste pragul de 4.54 unitati in fata monedei unice europene, intr-o piata in care ​Euro a continuat sa se intareasca in fata dolarului american (atingand un nou maximum al ultimelor trei saptamani la USD 1.0775/EUR) in ciuda grijilor starnite de apropierea alegerilor din Franta. Pe acest fond, monedele Europei emergente, percepute drept active riscante, au pierdut teren fata de euro in aceasta dimineata ca urmare a reticentei investitorilor globali de a mari gradul de risc al portofoliilor. Leul s-a mentinut intre 4.5350/EUR si 4.5415/EUR in trancaztiile comerciale de joi.
De la primele taxe si impozite, la impozitul pe gospodarie. Scurta istorie a taxarii In primele sale forme, Statul diferea consistent de cum arata el azi. La inceputuri, Statele erau formate mai degraba din grupuri de familii sau clanuri, adunate in jurul unui templu. Templul era si locul in care erau adorati zeii, avand si functia unei sali de judecata unde se transau certurile dintre membri, dar juca si rolul de depozit central, acolo depozitandu-se recoltele si banii proveniti din comert. Impozitele erau stabilite tot acolo. In Babilon, taxele reprezentau rasplata pentru serviciile pe care preotii templului le aduceau comunitatii, zeciuiala- care era obligatorie- fiind principala sursa de venit. Dar se foloseau si alte tipuri de taxe. De exemplu, cand a fost construit tabernacolul,  lui Moise i s-a spus sa stranga de la fiecare israelit"cate o jumatate de siclu de argint", drept contributie.
Apropierea alegerilor din Franta, dar si situatia din SUA au dus miercuri cursul la 4.52 lei pentru un euro si 4.22 lei pentru un dolar SUA Semnele de intrebare ridicate de abilitatea administratiei americane de a implementa modificarile de politica fiscala promise in campanie au facut ca dolarul sa piarda teren fata de celelalte monede majore, scriu economistii unei banci comerciale intr-un raport destinat investitorilor. Euro a atins un maximum al ultimelor trei saptamani la USD 1.0736/EUR pe care l-a vizitat si in miercuri dimineata inainte de a cobori spre USD 1.0710/EUR din cauza temerilor starnite de apropiatele alegeri din Franta. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro in aceasta dimineata. Leul s-a mentinut intre 4.5215/EUR si 4.5309/EUR. Cursul mediu calculat de BNR si afisat in jurul orei 13 a fost de 4.52/euro, 4.22 lei pentru un dolar SUA si de 4.24 lei pentru un franc elvetian.
Economia Romaniei ar putea creste in 2017 cu 4,1% iar atingerea tintelor de deficit bugetar in urmatorii ani va fi extrem de dificila (raport BRD) Economia Romaniei ar putea creste in 2017 cu 4,1% si cu 3,8% in 2018, iar atingerea tintelor de deficit bugetar in urmatorii ani va fi extrem de dificila,  se arata intr-un Raport al BRD-GSG consultat de HotNews.ro. otrivit raportului coordonat de economistul sef al BRD, Florian Libocor, consumul privat va ramane coloana vertebrala a cresterii economice, cresterea lui fiind stimulata de relaxarea fiscala si de maririle salariale anuntate. Este insa putin probabil sa se repete performanta puternica (+ 7,3% y / y) din 2016, judecand dupa ritmul moderat de crestere a vanzarilor cu amanuntul si de magnitudinea mai redusa decat in 2016 a stimulentelor fiscale, mai arata documentul.
Cat castiga medicii, profesorii si in genere bugetarii celorlaltor tari din UE? Si de ce e periculos saltul salarial al bugetarilor romani Reforma salariala din sectorul bugetar era necesara, fiind unanim recunoscut ca serviciile publice prost platite sunt ele insele de calitate slaba. In Ungaria, salariul unui angajat in administratia publica era de 1005 euro. Anul acesta, omologul lui roman va avea o leafa de 1116 euro. Un profesor slovac are 830 de euro. Unul roman va urca la 880 de euro. In acest an, medicii romani ii vor egala  ca salariu pe medicii polonezi.
Ca sa-si completeze echipa de la varf, banca pentru locuinte a Raiffeisen numeste doi vicepresedinti executivi Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a completat echipa de conducere executiva cu doi noi membri: Ileana Cioana si Ionel Fierascu. Numirea celor doi vine in contextul in care banca avea o echipa de conducere descompletata, dupa ce fostii vicepresedinti -Claudia Butac si Stelian Stanga- parasisera institutia in iulie si respectiv decembrie 2016. Cioana se va ocupa de Divizia Distributie, iar Fierascu de cea de Operatiuni. CEO-ul bancii ramane in continuare Aurelia Cionga, numita in 2009. Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) este prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, fiind infiintata in iunie 2004. Sistemul de economisire creditare traverseaza o perioada dificila, fiind blocat de un an si jumatate ca urmare a unui control al Curtii de Conturi, control aflat pe rolul instantelor dupa ce Curtea de Apel a dat dreptate bancilor pentru locuinte. In Parlament exista de asemenea o propunere legislativa care are ca scop restartarea sistemului.
Au aparut normele de aplicare ale impozitului specific. Vezi ce clarifica si ce lasa in ceata mult-asteptatele norme In Vinerea Mare au fost publicate normele pentru aplicarea Legii nr. 170/2016 - privind impozitul specific prin OMFP nr. 464/ 2017. La o prima vedere, normele includ exemple foarte bune de calcul, dar si rationamente profesionale partiale sau adaugiri aduse la lege. Reamintim ca prin Legea nr. 170/2016 s-a instituit impozitul specific datorat de anumiti contribuabili, acestia vand obligatia sa modifice vectorul fiscal si sa se declare platitori ai acestui impozit pana la data de 31 Martie 2017.
In urma cu 10 ani, dintr-o suta de absolventi de facultate, 88 aveau de lucru. Acum, doar 86 se pot lauda cu un job. Liceenii au pierdut si ei doua puncte procentuale la rata de ocupare In ultimii 10 ani, rata de ocupare a scazut, in loc sa creasca. Cu alte cuvinte, daca luam o grupa de varsta oarecare, scade ponderea celor care au loc de munca in totalul populatiei de aceeasi varsta. Marti, Statistica a anuntat ca in 2016, rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 66,3% (la o distanta de 3,7 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita prin Strategia Europa 2020). Ceea ce nu e neaparat o veste proasta in sine. Veste proasta devine insa daca traducem relatia dintre educatie si forta de munca printr-o oferta in crestere de oameni bine educati care sa sustina cresterea economica prin intermediul joburilor pe care le ocupa. "O crestere sanatoasa nu inseamna sa protejezi joburile din industriile existente, ci sa poti proteja ocuparea, oferind oamenilor sansa de a se califica si recalifica. Acest tip de mobilitate este absolut esential", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
Economia Chinei creste surprinzator de mult, dar inca se bazeaza pe "motoare" depasite Economia Chinei a crescut in primul trimestru mai mult decat se astepta in conditiile in care cheltuielile guvernamentale cu infrastructura si boom-ul imobiliar au ajutat la cel mai mare avans al sectorului industrial din ultimii doi ani, noteaza Reuters.
NSA ar fi reusit sa se infiltreze in SWIFT si sa monitorizeze transferuri bancare din toata lumea National Security Agency (NSA), una dintre principalele agentii de securitate ale Statelor Unite, ar fi reusit sa intre, prin internediul unor mijloace sofisticate de exploatare a slabiciunilor sistemelor informatice, in sistemul bancar global Swift, prin intermediul caruia a monitorizat tranzactii bancare din intreaga lume, arata documente publicate de grupul de hackeri Shadow Brokers, relateaza BBC, citata de News.ro.
Avem turism doar cu numele. Cele 6 cauze ale unui esec cu care ne laudam statistic Circa 90.000 de turisti romani isi vor petrece vacanta de Paste in Romania si alte cateva mii in afara tarii. Cei mai multi romani au ales sa isi petreaca sarbatorile de Paste in tara, cele mai cautate destinatii fiind Valea Prahovei, Bucovina si Maramures, locurile de cazare fiind aproape ocupate in proportie de 90%, si vor cheltui circa 30 milioane lei pe masa si cazare, arata o informare de presa. Sa ne aplecam putin privirea, daca tot e Vinerea Mare, asupra turismului romanesc. Cu numarabile exceptii, avem sosele proaste, servicii scumpe, hotelieri inadaptati concurential. Basca risipa de bani publici. Dar sa le luam pe rand.
Modificare importanta a modului de rambursare a TVA. Vezi cum functioneaza baza de date in care vor fi inregistrati contribuabilii cu risc fiscal pentru rambursarea de TVA In Monitorul oficial de joi a fost publicat OpANAF nr. 1232/2017 care aduce o modificare importanta a modului de rambursare a TVA. Cu aceasta ocazie se reglementeaza in mod efectiv cum functioneaza baza de date in care vor fi inregistrati contribuabilii cu risc fiscal pentru rambursarea de TVA. Printre criteriile ce genereaza inregistrarea in acesta baza de date gasim neconcordantele generate de depunerea declaratiilor 394 si 390.Consulta aici actul normativ
Presedintele Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte: Romania dispune de un potential  substantial de crestere a sistemului de economisire-creditare, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene "Consideram ca in Romania exista un potential de crestere  substantiala a sistemului de economisire-creditare in urmatorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene", a declarat Jan Jenicek, presedintele Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (European Federation of Building Societies- EFBS). Jenicek va fi prezent in aceasta toamna la Bucuresti, unde va avea loc adunarea anuala a Federatiei Europene a bancilor pentru locuint. Presedintele EFBS da astfel un semnal privind sustinerea pe care Federatia Europeana o acorda bancilor locale pentru locuinte, int-un moment delicat pentru acestea. Reamintim ca de un an si jumatate sistemul Bauspar este blocat ca urmare a unui control facut de Curtea de Conturi.
Cheltuielile fiscale de la inceputul anului 2017 vor afecta investitiile in a doua jumatate a anului 2017 si in anii urmatori (raport) "Cheltuielile fiscale de la inceputul anului 2017 vor sustine probabil consumul, insa vor afecta investitiile in a doua jumatate a anului 2017 si in anii urmatori", se arata in raportul trimestrial al Unicredit, intitulat "Abateri de la drum". O relaxare legislativa va permite administratiilor locale sa cheltuie fonduri peste nivelul bugetat, facand astfel posibila o intoarcere la indisciplina fiscala care a cauzat deficitele structurale foarte mari in trecut, mai noteaza Anca Aron si Dan Bucsa, autorii raportului. In timp ce ritmul de crestere a economiei va ramane unul alert, aceasta se va baza prea mult pe consum si ar putea genera o crestere a dezechilibrelor macroeconomice. In acelasi timp, cheltuielile sociale mai mari vor reduce potentialul de crestere a economiei, se mai arata in document.
Salariile  mai mici de 2000 de lei nu vor fi impozitate, potrivit oficialilor. Cati romani castiga sub 2000 de lei si ce gaura apare in bugetul statului Potrivit datelor oficiale, avem circa 2,34 de milioane de romani care iau lunar sub 2000 de lei si care, potrivit noului impozit anuntat in premiera de HotNews la inceputul acestei saptamani, ar urma sa fie scutiti de impozit. La un salariu brut de 2000 de lei, totalul taxelor incasate de stat se ridica la 1020 de lei (225.5 euro). Daca inmultim acest numar cu cel al salariatilor, Statul renunta (strict matematic, pentru ca banii aceia raman in economie, regasindu-se in alte parti) la circa 2,4 miliarde lei lei, sau la 528,8 milioane de euro.
ASF taxeaza interventia publica a NN Asigurari pe tema "nationalizarii" fondurilor de pensii: Nu impartasim pozitia recenta a NN, pe care o consideram excesiva si neavenita "Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de declaratiile care au facut referire la o asa zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect. De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita. Nu pot fi introduse subiecte in discutia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaratii politice", se arata intr-un comunicat transmis miercuri HotNews.ro. Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat in crestere si care are capacitatea de a genera beneficii pentru participantii la sistem. In acest context, ASF nu vede nicio justificare posibila pentru o eventuala decizie care priveste nationalizarea Pilonului II de pensii, mai spun oficialii ASF.
Viorel Stefan despre speculatiile privind nationalizarea Pilonului 2: nu exista nici o ratiune de ordin politic, economic, care sa justifice o astfel de masura. Scrisoarea companiei NN - afirmatii grave Nu este explicabil de ce o companie administrator de pensii propaga informatii incorecte care sa aduca performante negative, a acuzat miercuri ministrul finantelor, Viorel Stefan, in contextul scrisorii trimise de NN clientlilor de pe Pilonul 2.
​Cele noua riscuri la adresa economiei despre care au discutat cu usile inchise cei 8 membri ai Consiliului de Administratie al BNR Noua vulnerabilitati ale economiei au identificat cei 8 membri ai CA al BNR in sedinta de acum o saptamana, a carei minuta a fost publicata miercuri de Banca Centrala. Majoritatea acestor vulnerabilitati sau riscuri sunt legate de politica fiscala, aceste riscuri fiind in mod repetat evidentiate. Mai sunt amintite riscurile de pe piata muncii, dar si cel al creditarii in anumite segmente in care, daca apar dezechilibre, BNR ar putea introduce masuri macroprudentiale, fara a le nominaliza. Sa le luam pe rand.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică