BĂNCI
La firmele romanesti, Mos Nicolae a venit nu cu sacul, ci cu Ordonanta de Urgenta. Ea schimba substantial Codul Fiscal si de procedura, din 1 ianuarie 2017 In monitorul oficial de marti 06.12.2016  a fost publicata OUG. nr. 84/2016 care modifica substantial Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala. Schimbarile majore vin de la anul, dar sunt cateva prevederi ce intra in vigoare chiar la data publicarii.Consulta aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
Rentabilitatea capitalului uman din mediul privat romanesc s-a imbunatatit cu peste 12% (studiu PwC Saratoga) In Romania, rentabilitate medie a capitalului uman (exprimata prin numarul de unitati monetare generate de un angajat pentru fiecare unitate monetara investita de companie in remuneratia sa) a crescut cu 12,5% fata de anul precedent, ajungand la 1,44, potrivit studiului PwC Saratoga 2016. Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii profitabilitatii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie.
Accesul in toate statiile de metrou se va face doar prin simpla apropiere a oricarui card bancar contactless Mastercard/VISA in mediu deplin securizat In parteneriat cu Metrorex, BCR va instala, in toate cele 51 de statii de metrou sisteme de plata Mastercard/VISA pentru carduri contactless, proiectul urmand sa fie complet functional pana la finele anului, au transmis miercuri oficialii bancii comerciale. Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitenta, va putea, astfel, sa-si achite imediat calatoria, prin simpla apropiere de aparat, in mediu deplin securizat.
La 3 ani de la aderarea la Forumul Global pentru Transparenta al OECD, Romania intra in Peer Review Group-ul organizatiei Romania devine de la 1 ianuarie 2017, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, membru cu drepturi depline in Peer Review Group al Forumului Global pentru Transparenta si Schimb de Informatii Fiscale din cadrul OCDE. Dupa ce a fost evaluat sistemul fiscal romanesc din prisma disponibilitatii si accesului la informatii fiscale si a procedurii de schimb international de informatii, plenul Forumului i-a acordat Romaniei un vot unanim de incredere pentru a ocupa aceasta pozitie, care consolideaza statutul tarii noastre in OCDE.
Cu ce scenarii lucreaza bancherii in privinta rezultatelor la alegerile din decembrie si cum vad evolutia economei in 2017. Garanti Bank: Lucram cu 3 scenarii referitoare la rezultatul alegerilor/Estimam o  incetinire a ritmului de crestere economica la 3.7% "Luam in considerare trei scenarii pentru alegerile parlamentare din decembrie. Primul, acela in care Partidul Social Democrat (PSD) formeaza o coalitie cu Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si cu minoritatea etnica maghiara- Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR). Al doilea scenariu este cel in care PNL formeaza alaturi de USR si UDMR o coalitie si, cel de-al treilea scenariu, in care niciunul din cei doua partide majoritare nu va avea suficiente voturi si in care singura optiune ar fi colaborarea si formarea unui guvern uniune national", se arata intr-o analiza a Garanti Bank, transmisa HotNews.ro.
In acest an, romanii au terminat aproape 37.000 de locuinte. In total, avem 9 milioane de locuinte. Vestea proasta e ca una din 3 are toaleta afara iar una din 8 are peretii vraiste In primele 9 luni ale acestui an romanii au terminat 36.957 locuinte, mai multe cu 5.783 locuinte, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, au transmis marti oficialii Institutului National de Statistica. In total, in Romania fondul de locuinte cuprinde circa 9 milioane de locuinte, dar problemele de locuit afecteaza doua din cinci persoane (39%, la nivelul sfarsitului lui 2015). Deficientele resimtite cel mai acut de romani sunt lipsa in interiorul locuintei a grupului sanitar propriu sau a baii/dusului: 32,8%, respectiv 30,8%. De asemenea, un roman din 8 traieste in locuinte cu pereti sau podele deteriorate.
Economia a produs in primele 9 luni peste 563,4 miliarde de lei, cu 4,8% mai mult decat in perioada similara a anului trecut Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea din acest an a fost de 188,89 miliarde de lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 0,6% fata de trimestrul al doilea din 2016  si cu 4,6% fata de trimestrul al treilea din 2015, a anuntat marti Institutul National de Statistica. Datele confirma estimarile semnal transmise de INS luna trecuta. PIB-ul estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2016 a fost de 563,45 miliarde lei fiind mai mare cu 4,8% fata de perioada similara a anului trecut.
BT: Ne asteptam la o apreciere a monedei nationale catre valori medii anuale de 4.43 in 2017 "In scenariul nostru central- revizuit recent- ne asteptam la o apreciere a monedei nationale pe termen mediu, catre valori medii anuale de 4.43 in 2017, 4.38 in 2018 si 4.31 in 2019. Acest scenariu are la baza perspectiva continuarii ciclului economic post-criza pe plan intern si a consolidarii procesului de convergenta economica reala catre media europeana, intr-un context caracterizat prin evitarea acumularii de dezechilibre macroeconomice importante", a transmis HotNews.ro Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.
Noul Consiliu de Administratie al CEC Bank, probabil un nou esec de Stat. De-a lungul timpului, banca a fost folosita politic in tot felul de malversatiuni financiare Desi anuntase ca pana la finele acestui an vom avea lista scurtă a viitorilor membri ai Consiliului de Administratie a CEC Bank, ministrul Anca Dragu nu poate decat sa consemneze un esec al mandatului sau din acest punct de vedere. Abia acum actionarul majoritar al bancii de stat a demarat procesul de recrutare a celor 9 membri ai Consiliului de Administratie al CEC. Un asemenea proces este unul de durata, chiar si dupa ce Finantele se vor fi oprit asupra unor nume, acestea urmeaza sa fie aprobate de BNR, ceea ce prelungeste procesul. De-a lungul vremii, CEC a fost folosita pe post de fata mare, desi politicienii vremii o supuneau la perversiuni financiare fara pic de jena. Vezi in text o scurta istorie a ceea ce este astazi CEC Bank si a scandalurilor in care a fost implicata.
Finantele au publicat anuntul privind recrutarea a noua pozitii de membru in Consiliul de Administratie la CEC Bank Ministerul Finantelor a publicat luni anuntul privind recrutarea a noua pozitii de membru in Consiliul de Administratie la CEC Bank S.A, proiectul fiind considerat una dintre prioritatatile  actualului ministru Anca Dragu. Selectia candidatilor va fi facuta cu ajutorul firmei Transearch, in baza unui contract de 80.000 de lei fara TVA.
Leul a castigat un ban in fata euro si a francului, stagnand in fata dolarului american. Referendumul din Italia nu a miscat sensibil pietele Intr-o miscare oarecum surprinzatoare fata de monedele Europei emergente, leul romanesc s-a apreciat in fata monedei euro. BNR a afisat luni o medie de 4.50 lei pentru un euro, de 4.17 lei pentru un franc elvetian si de 4.23 lei pentru un dolar SUA. Moneda unica ​a atins in cursul noptii un minimum al ultimelor 21 de luni fata de dolar la USD 1.0503/EUR dar a reusit sa revina in cursul diminetii peste nivelul de 1.0635 .
2016- Annus horribilis pentru BNR. Darea in plata, legea conversiei, retinerea unui viceguvernator in functie, publicarea salariilor conducerii si a minutelor discutiilor din CA- lucruri pe care bancherii centrali ar fi vrut sa le ocoleasca (sinteza) Daca anul 2016 ar fi o femeie, nu cred ca s-ar inghesui sa-i ofere flori multi angajati din Banca Nationala. Acest an a fost anul in care conducerea BNR, in frunte cu Guvernatorul Mugur Isarescu , a decis sa-si publice veniturile, apoi sa publice o sinteza a discutiilor care au loc in sedintele de politica monetara ale Consiliului de Administratie. Tot in acest an au fost promulgate doua initiative legislative pe care BNR le voia consistent corectate- legea privind darea in plata si cea a conversiei la curs istoric a creditelor in franci elvetieni. Nemaipunand la socoteala retinerea unui viceguvernator in functie- Bogdan Olteanu, pentru presupuse fapte de coruptie comise, e drept, inainte ca acesta sa fie numit in boardul BNR. Vezi mai jos cele mai importante declaratii publice ale Guvernatorului BNR
Solutionarea alternativa a litigiilor. Propuneri pentru castigarea increderii consumatorilor Bancile si institutiile financiare non-bancare sa fie deschise la ideea ca o solutie de tip win-win (castig-castig) este mai buna si de preferat oricarui nou litigiu deschis de consumatori in instantele deja supra-aglomerate, dupa atatia ani in care aproape toate disputele au fost deduse judecatii datorita inflexibilitatii de care creditorii au dat dovada atunci cand au trebuit sa parcurga procedura prealabila de rezolvare amiabila a conflictului. Insa, aceasta schimbare de abordare trebuie sa vina ca o politica asumata de top-managementul acestor institutii financiare, astfel incat, dupa evaluarea situatiei respectivului consumator primul raspuns sa fie unul non-beligerant prin care chiar ele sa propuna apelarea la procedurile derulate prin Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB), ca optiune preferata.
Ponderea utilizatorilor de internet a crescut usor in 2016/Barbatii folosesc mai des internetul decat femeile Proportia barbatilor care folosesc sau au folosit vreodata internetul este putin mai mare decat cea a femeilor: 72,2% fata de 67,2%, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS). Conectarea la internet a fost cea mai raspandita in Capitala (unde 4 din 5 familii au acces la internet de acasa), urmata la mare distanta de regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru si Sud-Est. Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la internet, sunt inregistrate de regiunile Sud-Muntenia (58,0%) si Nord-Est (57,1%), mai arata INS
Votul de la referendum poate aduce un soc economic de care nici Italia, nici UE nu avea nevoie: Euro s-ar putea prabusi in fata dolarului, sistemul bancar din Peninsula este deja subred Euro a cazut la minimul ultimelor 20 de luni iar investitorii au fugit de pe activele riscante dupa ce premierul italian Matteo Renzi a anuntat ca va demisiona dupa infrangerea usturatoare in referendumul constitutional ce ar putea destabiliza subredul sistem bancar al tarii, noteaza Reuters.
Prognoze 2017 Analistul sef al BCR: Estimam un nivel al cursului euro la 4,50 (in medie) in 2017, cu perioade de volatilitate care il pot impinge pana spre 4,55 "Cel mai probabil, cresterea economica va incetini in 2017 la aproximativ 3,2% de la un nivel estimat de 4,5% in 2016. Stimulul fiscal foarte generos din 2016 nu va mai putea fi repetat in 2017 iar pe plan extern vorbim despre riscuri care merg de la evolutiile din Uniunea Europeana, inclusiv votul britanicilor pentru parasirea blocului comunitar, pana la incetinirea Turciei, un partener comercial important pentru exporturile romanesti. Consumul populatiei ar putea fi in continuare principalul pilon al cresterii economice, urmat de investii, in timp ce exportul net este prognozat a avea o contributie negativa la PIB in conditiile unei cresteri mai alerte a importurilor fata de exporturi", a declarat pentru HotNews.ro Florin Eugen Sinca, analistul sef al BCR.
De ziua noastra nationala, austriecii au lansat un studiu care arata cum, cat si de ce pun romanii bani deoparte E ziua noastra nationala. Zi in care austriecii de la Erste au lansat un studiu despre cum, cat si de ce pun bani deoparte cetatenii Europei Centrale si de Est. Au fost luate in calcul 6 state- Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Croatia si Serbia, state ale caror cetateni continua sa puna bani deoparte, in ciuda ratelor tot mai scazute ale dobanzilor. E un comportament oarecum contraintuitiv, se arata intr-un studiu difuzat joi de Erste Bank. Vezi in text cateva grafice relevante despre cum, cat si de ce pun romanii bani deoparte .
The Economist estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 3,4% in 2017, cel mai mare ritm din Europa Publicatia The Economist estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 3,4% in 2017, cel mai mare avans din Europa, sustinut in special de consum, dar avertizeaza ca statul are prea multi angajati, iar deficitul bugetar va depasi plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB), transmite News.ro.
Fuziunea bancii Carpatica cu Patria Bank a primit aprobarea prealabila a BNR Proiectul de fuziune al Bancii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit aprobarea prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei, permitand celor doua banci sa demareze formalitatile finale de inregistrare a noii banci si sa inceapa operatiunile necesare pentru a integrarea efectiva, au anuntat miercuri oficialii Patria Bank.
Programul "Prima Casa" se suplimenteaza cu 250 de milioane de lei Plafonul pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casa" a fost suplimentat cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in Program, informeaza Guvernul. Astfel, plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.690,3 milioane de lei.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă