BĂNCI
Miercuri se lansează în Capitală un proiect european cu privire la educația firmelor mici  în privința protecției consumatorilor Aparent, e simplu. Ioana se pregătea să îi cumpere un cadou prietenei sale. Era ziua ei de naștere, iar Ioana fusese invitată de o lună, dar se luase cu altele și uitase de cadou. A fugit rapid într-un mall, a cumpărat o bluziță pe măsura prietenei sale și a întrebat-o în treacăt pe vânzătoare dacă i se returnează banii pe bluziță, în caz că aceasta nu i se va potrivi. Femeia a răspuns că nu, nu o va schimba, ci în cel mai rău caz o va lăsa pe Ioana să aleagă alt produs de aceeași valoare. Degeaba a încercat Ioana să îi explice cum e cu drepturile consumatorului, vânzătoarea a fost fermă: Asta e politica firmei, îmi pare rău!
Ionuț Dumitru: Cheltuielile sociale sunt cu mult peste ce s-a bugetat. Trebuie luați bani din altă parte pentru pensii și salarii Deficitul bugetar va sări de 3% din PIB dacă nu se aplică corecții la rectificare, problema mare acum fiind partea de cheltuieli, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, referindu-se la execuția bugetară pe primele patru luni.
Soros, despre UE: Tot ce putea merge prost a mers prost! Uniunea Europeană se află într-o "criză existențială", iar Brexitul este "foarte dăunător" , a spus marți miliardarul american de origine maghiară  George Soros într-un discurs public, scrie Financial Times. Soros a mai adăugat că UE se confruntă cu trei probleme cheie: criza refugiaților, dezintegrarea teritorială ca urmare a Brexit și o politică de austeritate provocată de criza financiară  care "a împiedicat dezvoltarea economică a Europei". "UE se află într-o criză existențială. Tot ce putea merge prost, a mers prost ", a spus Soros. În opinia sa, pentru a scăpa de criză ”UE trebuie să se reinventeze".
Modificări propuse de ANEVAR la modificarea Codului fiscal și a celui de procedură fiscală din toamnă Autoritatea Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) propune Ministerului de Finanțe ca la modificarea Codului de procedură fiscală din toamnă să se renunțe la grila notarilor și să se ia în calcul doar raportul de evaluare al proprietății, în cazul ipotecii pe clădirea contribuabilului.
Românii își doresc din ce în ce mai mult să intre în zona euro, dar se așteaptă să crească prețurile Numărul românilor care sunt în favoarea adoptării monedei unice europene a crescut de la 64%, la 69%, în ultimul an, reiese dintr-un eurobarometru publicat de Comisia Europeană.
ANAF a început controale în Portul Constanța Sud - Agigea, dar frauda nu este definită în legislația fiscală Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) controlează, în acest moment, firmele care utilizează platforma Portului Contanța Sud – Agigea pentru operațiuni de import, cu toate că frauda nu este definită în legislație.
10 modificări ale normelor de aplicare a Codului Fiscal, publicate chiar înainte de Rusalii Chiar înaintea Rusaliilor, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o Hotărâre (nr. 354/2018) care aduce ample modificari la normele de aplicare a Codului fiscal, adoptate prin HG nr. 1/2016, cu modificări ulterioare. Reamintim că în perioada ianuarie-mai 2018, Codul Fiscal a fost modificat deja de 7 ori, prin 3 Ordonanțe de Urgență  (OUG nr. 3/2018 din 08 februarie 2018; OUG nr. 18/2018 din 23 martie 2018 și OUG nr. 25/2018 din 30 martie 2018), 3 legi (Legea nr. 3/2018 din 03 ianuarie 2018, Legea nr. 72/2018 din 23 martie 2018 și Legea nr. 111/2018 din 17 mai 2018) și printr-o Ordonanță de Guvern (nr. 2/2018 din 31 ianuarie 2018).Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial.
Sunt băncile atât de profitabile pe cât se spune? Subiectul cu privire la profitabilitatea băncilor este readus în discuție, băncile fiind acuzate că fac supra – profit în contextul în care ROBOR-ul crește, iar dobânda la depozite încă nu. Titlurile unor articole din media anunță uneori bombastic cucerirea de noi recorduri de către bănci în materie de profit! În aceste condiții, se face simțită nevoia unei analize concrete și obiective cu privire la profitabilitatea băncilor românești, precum și a împrejurărilor în care se face acest profit. Sunt băncile atât de profitabile pe cât se spune?
Rusaliile au trecut, vine 1 Iunie. Câte ore muncește un român anual, față de ceilalți europeni? O analiză pe sectoare economice Știu, subiectul merită o discuție mult mai amplă decât un simplu articol de presă.  Dar pentru că tocmai ce au trecut zilele libere de Rusalii și ne apropiem de o altă zi liberă (1 iunie), poate că nu ar fi lipsit de interes să ne uităm  la cine, la cât și la cum se mai muncește în România. Pentru că echilibrul între viața personală și cea petrecută la birou capătă tot mai multă importanță. Am făcut o comparație pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și am constatat următoarele: față de anul 2009, se muncește mai puțin (în număr de ore/salariat) în cele mai multe sectoare ale economiei. Dar să nu ne panicăm din asta,zic.
Specialistă în coaching: Iohannis trebuie să lucreze la comunicare, Tăriceanu este oportunist, Dragnea – viclean, iar Dăncilă nu știe să conducă Mulți dintre politicienii din fruntea statului nu au abilități de leadership, consideră Madi Rădulescu, executive coach (Professional Certified Coach ICF - International Coach Federation) și managing partner al companiei MMM Consulting Intl., susținând, de exemplu, că un premier trebuie să aibă abilități manageriale, viziune strategică, să știe macroeconomie, să înțeleagă mediul extern, social, politic și să fie capabil de negociere.
​Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Cei mai proști 10 teroriști. Cele mai bune invenții din 2017. Cât timp ar rezista Batman anonim în lumea de azi? Cele mai populare 30 de jucării din ultimii 145 de ani Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
Deficitul bugetului de stat s-a adâncit mai mult în aprilie. Anul trecut, în aceeași lună, era pe excedent (date MFP) Bugetul de stat a înregistrat un deficit de 0,65% din PIB, în primele patru luni din acest an, comparativ cu un excedent de 0,16%, în aceeași perioadă a anului trecut, reiese din execuția publicată de Ministerul Finanțelor Publice.
Ministerul Finanțelor vrea un mecanism generalizat de taxare inversă la TVA România dorește un mecanism generalizat de taxare inversă în legătură cu furnizarea de bunuri și servicii care depășesc pragul de 10.000 Euro per factură, a informat, vineri, Ministerul Finanțelor Publice.
Vicepreședinte CE: Nu am fost notificați de autoritățile române privind vreo mutare a contribuțiilor de la pilonul II la pilonul I de pensii Guvernul român nu a notificat în niciun fel Comisia Europeană privind o intenție a autorităților române de a transfera o parte din contribuțiile de la pilonul II la pilonul I, a declarat vineri, la Bruxelles, vicepreședintele executivului comunitar Valdis Dombroviskis.
Reprezentanți ai Finanțelor: Raportul DG ECFIN prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni/ Afirmațiile sunt subiective ”Raportul DG ECFIN, în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuțiilor de pe agendă. În acest sens, afirmația ”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii”  este o apreciere subiectivă.  Oficialii români vor prezenta, în perioada următoare, rezultatul evaluării pilonului 2 de pensii administrate privat. Subliniem faptul că Guvernul nu suspendă și nu intenționează suspendarea Pilonului 2 de pensii, acest subiect nefiind discutat în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Finanțelor.
Comitetul pentru Supraveghere Macroprudențială recomandă Guvernului să recalibreze programul „Prima Casă”, revizuind condițiile de accesare și mentinând un grad de îndatorare sustenabil al clienților Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil, se araă într-un comunicat al CNSM transmis vineri. Membrii Consiliului s-au reunit recent pentru cea de-a doua oară în acest an, ocazie cu care s-a mai discutat  despre menținerea unor dezechilibre structurale în rândul sănătății companiilor nefinanciare și  proiectul Raportului anual al CNSM pentru anul 2017.
Horia Braun, BCR: Eram mândru să descriu România ca fiind "tigrul" regiunii. Acest tigru a fost grav rănit/ Avem nevoie de o strategie diferită, altfel vom plăti cu toții prin impozite mai mari sau prestații sociale mai mici (raport) ”De când m-am alăturat BCR ca economist-șef - la începutul anului 2017- povestea pe care le-o spuneam investitorilor, clienților și reprezentanșilor altor instituții străine interesate de soarta României, era că economia românească este lider în procesul de recuperare economică al statelor din regiune. Chiar dacă știam și împărtășeam preocuparea evidentă cu privire la sustenabilitatea și sănătatea consumului (bazat pe stimulente fiscal) care a generat creșterea economică, trebuie să recunosc că eram mândru să descriu România ca fiind "tigrul" CEE și al UE în general. Ei bine, se pare că la începutul acestui an acest tigru a fost grav rănit, iar balonul mândriei mele naționale a început să se fisureze”, notează economistul șef al BCR, Horia Braun, într-un raport transmis vineri investitorilor.
Mircea Cotigă, ales președinte al Asociației Societăților Financiare din România (ALB) Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB), cea mai importantă asociație profesională reprezentând industriile de leasing financiar și credit de consum, și-a ales noua structură de conducere, ca urmare a expirării mandatelor actuale, se arată într-un comunicat al Asociației, remis vineri redacției. În cadrul sedinței Adunării Generale a Asociației s-a desemnat componența noului Consiliu Director: Mircea Cotigă, în calitate de Președinte, și Borislav Guenov, în calitate de Vicepreședinte, iar Bruno Leroux și Liviu Şerban au fost aleși în calitate de membri.
Încă un document oficial care confirmă intenția Guvernului de a face opțional Pilonul II de pensii. A fost și acum tot eroare materială? În Raportul Comisiei Europene transmis Consiliului European și publicat în urmă cu două zile, se arată că ”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" și că "potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate”. O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt, însă câștigul fiscal s-ar risipi pe termen lung și ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital, consideră CE.
România urcă un loc în clasamentul competitivității, până pe poziția 49 din 63 de economii analizate. Primele cinci economii cele mai competitive din lume  sunt: SUA, Hong Kong, Singapore, Olanda și Elveția România a urcat un loc în clasamentul global al competitivității, urcând pe poziția 49, potrivit calculelor elvețienilor de la International Institute for Management Development (IMD) Lausanne. Primele cinci economii cele mai competitive din lume rămân aceleași ca în anul precedent, dar ordinea lor se schimbă ușor. Statele Unite revin pe primul loc (de pe locul al patrulea), urmate fiind de Hong Kong, Singapore, Olanda și Elveția. Hong Kong scade un loc, iar Singapore își menține poziția a treia. De notat că revenirea SUA în top se datorează puternicei sale performanțe economice și infrastructurii. Hong Kong are o abordare oarecum diferită, punând accentul pe creșterea eficienței guvernului și a businessului.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version