BĂNCI
Anghel, ANPC: Pe piata financiara din Romania a fost si este practicat un dublu standard al produselor financiar-bancare, similar celui de la produsele alimentare "Pe piata financiara din Romania a fost si este practicat un dublu standard al produselor financiar-bancare, similar celui despre care se vorbeste ca ar exista la produsele alimentare", a spus joi seara Paul Anghel, director general in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii imprumutatilor in franci elvetieni. Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) numara circa 25.000 de membri, peste 100 dintre ei reunindu-se joi pentru a discuta despre posibile solutii in relatia cu bancile. La discutii au participat, inafara reprezentantului ANPC si profesorul Gheorghe Piperea si senatorul Daniel Zamfir. Desi invitate, niciun reprezentant al industriei bancare nu a fost prezent la intalnire.
O noua initiativa legislativa marca Zamfir: Bancile sa NU poata acorda credite la o dobanda mai mare de 2.62% (50% peste dobanda-cheie a BNR, care e in prezent, 1.75%) Speram ca proiectul sa ajunga anul acesta in dezbatere la Senat, dar asta depinde de cum merge votul pe Buget, a spus joi pentru HotNews senatorul liberal Daniel Zamfir, autorul unor proiecte de legi cum ar fi darea in plata sau legea conversiei. De data aceasta liberalul doreste limitarea dobanzilor cu care bancile dau credite la 2.62% (dobanda formata din dobanda-cheie a BNR de 1.75% plus o marja maxima de inca 50% din dobanda de politica monetara). Reprezentantii BNR si cei ai bancilor comerciale condamna aceasta intiativa.
Bucuresti - Ilfov, cele mai mari salarii nete si cea mai redusa crestere economica, in urmatorii 2 ani Cele mai mari salarii medii lunare vor continua sa fie realizate in Bucuresti, in urmatorii doi ani, castigul salarial mediu net in Capitala urmand sa creasca de la 3.304 lei in acest an, la 3.639 lei in 2018 si 3.957 lei in 2019, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de toamna, publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si citata de Agerpres.  La polul opus se afla castigurile salariale din judetul Harghita, care vor ajunge la 2.001 lei anul viitor si la 2.160 lei in 2019, de la 1.776 lei in acest an.
Zece TIR-uri de cadouri si articole de sezon confiscate de inspectorii antifrauda In urma monitorizarii depozitelor en-gross, inspectorii antifrauda din cadrul ANAF au confiscat in noiembrie bunuri cu o valoare de piata estimata de 5,49 milioane lei. Bunurile, cu un volum echivalent a zece TIR-uri, includ instalatii-decoratiuni de Craciun, jucarii (triciclete, trotinete, skateboard-uri electrice etc), articole sport (patine, ATV-uri etc), trolere, genti si rucsacuri, si erau detinute fara acte de provenienta de catre cinci societati comerciale, arata un comunicat al Antifraudei, publicat joi.
Guvernul aloca 43.000 lei Ministerului de Externe pentru primirea sefilor de stat si familiilor regale care vor veni la funeraliile Regelui Mihai Guvernul a aprobat alocarea a 43.000 lei din Fondul de rezerva bugetara Ministerul Afacerilor Externe, pentru desfasurarea funeraliilor de stat ale Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Banii vor fi folositi pentru deschiderea salonului oficial de la Aeroportul Otopeni, pentru sefi de stat si de guvern, familii regale, care vor veni la funeraliile regelui Mihai.
Legea privind salarizarea bugetarilor a fost modificata prin OUG: Salariul brut creste cu 25% de la 1 ianuarie pentru a fi evitata diminuarea drepturilor salariale in urma trecerii contributiilor la angajati Guvernul a aprobat in sedinta miercuri un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor masuri de transfer a contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, Guvernul a aprobat acordarea, incepand cu 1 ianuarie 2018, a unei majorari salariale de 28,5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul platit din fonduri publice care beneficiaza de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Celelalte categorii de personal vor beneficia de o majorare salariala de 25% incepand cu 1 ianuarie 2018 fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.
Masuri fiscal-bugetare aprobate de Guvern: In sectorul bugetar se vor putea ocupa maxim 50% din totalul posturilor vacante/ Punctul de amendă privind circulația pe drumurile publice se plafoneaza la 145 lei Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o serie de masuri fiscal-bugetare prin aplicarea carora se asigura sustenabilitatea cheltuielilor publice si mentinerea in anul 2018 a tintei de deficit bugetar sub 3% din PIB, conform reglementarilor europene (Tratatul de la Maastricht). La fel ca in anii precedenti, si in 2018, se vor aplica in continuare unele masuri de limitare a cheltuielilor publice. De exemplu, va putea fi ocupat un singur post din doua vacante. Una din masurile incluse in ordonanta de urgenta aprobata astazi vizeaza stabilirea unei valori fixe a punctului-amenda contraventionala privind circulatia pe drumurile publice, care va fi plafonat.
Guvernul aloca peste 155 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru asigurarea caldurii in 13 orase Autoritatile locale vor primi peste 115 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru asigurarea alimentarii populatiei cu energie termica, potrivit unui act normativ aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, informeaza Guvernului. Pentru 13 localitati din 12 judete se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017.
Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2018: Crestere economica de 5,5%, deficit bugetar de 2,97%, inflatie medie anuala de 3,1%, un curs mediu de 4,55 lei/euro si un castig mediu net lunar de 2.614 lei Guvernul va aproba in sedinta de miercuri proiectul de buget pentru 2018, care este bazat pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si un castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar pe cash este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB. Pentru investitii sunt prevazute cheltuieli de 38,5 miliarde lei, ceea ce inseamna 4,2% din PIB, in crestere cu 11,5 miliarde lei fata de anul 2017. Cea mai mare crestere va fi la cheltuielile cu asistenta sociala, ajungand la 98,6 miliarde lei, ceea ce inseamna 10,9% din PIB. Dupa aprobare, proiectul va fi trimis in Parlament. UPDATE Proiectul de buget pe 2018 a fost aprobat. Vezi ce sume primesc ministerele.
Buget 2018. Consiliul fiscal reteaza optimismul guvernamental: Vedem o supraevaluare semnificativa a veniturilor din TVA si o subevaluare a necesarului de cheltuieli de asistenta sociala "Evaluarea preliminara a Consiliului fiscal indica o supraevaluare semnificativa a veniturilor din TVA cu circa 3-4 miliarde lei, carora li se adauga subevaluarea necesarului de cheltuieli de asistenta sociala cu circa 4 miliarde lei. Aceste elemente sunt suplimentate de riscurile ca unele din elementele scenariului cu care lucreaza Guvernul sa nu mearga potrivit proiectiilor, "Toate acestea indica drept extrem de probabila eventualitatea unui deficit care sa depaseasca semnificativ tinta asumata si deci nivelul de referinta de 3% din PIB", se mai arata in Opinia Consiliului Fiscal pe marginea proiectiei Bugetului pe 2018.
INS: Rata saraciei a fost anul trecut de 25,3%. Avem, adica, peste 5 milioane de romani considerati saraci. Vezi 10 lucruri pe care poate nu le stiai despre distributia saraciei in Romania Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, rata saraciei relative a fost in anul 2016 de 25,3%. In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5.006.000 romani, se arata  intr-o recenta cercetare a Institutului National de Statistica. Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. In perioada 2013-2016, rata saraciei, estimata in raport cu pragul stabilit in functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 23,0%, la 25,3% in ultimul an.
[P] Selectie de manageri de fond pentru instrumentul de capital de risc finantat prin Programul Operational Regional Fondul European de Investitii (FEI) a lansat apelul pentru selectarea unor intermediari financiari pentru instrumentul financiar de investitii de capital de risc din cadrul Programului Operational Regional (POR). Apelul este destinat firmelor de management de capital de risc existente sau nou formate si poate fi descarcat aici, iar expresiile de interes pot fi depuse pana pe 22 ianuarie 2018.
​10 vulnerabilitati ale firmelor care ar trebui sa-i faca mai atenti pe "revolutionarii fiscali" din Guvern. Iancu Guda, seful analistilor financiari: Stiti ce spun investitorii? Ca e haos in Romania! Ca e incertitudine si ca e mai bine sa astepte! "​Ce facem? Uitam cat de vulnerabili suntem? Schimbam 4 ministri la Economie in 8 luni? Aducem 6 revolutii fiscale, anuntate pe holurile ministerelor- fara vreun studiu de impact- iar apoi renuntam la ele tot pe holurile ministerelor? Pai stiti ce spun investitorii? Ca e haos in Romania! Ca e incertitudine si ca e mai bine sa astepte decat sa investeasca intr-un mediu incert. Cum sa vii sa anunti o revolutie fiscala, s-o si propui si apoi s-o anulezi, fara un minim studiu de impact? Cum sa anunti ca in 6 luni vei aplica in 6 luni tuturor firmelor un impozit pe venit de 1%, 2% sau de 3%. Nu stii in functie de ce, nu stii impactul sau nu vrei sa-l spui...Dupa care spui  simplu "Am renuntat!", intr-un interviu dat tot pe un hol", a spus marti Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania, care coordoneaza si activitatea companiei Coface.
Patroni IMM dezamagiti de Legea prevenirii: A devenit o forma fara fond. Statul vrea sa-si creasca veniturile din amenzi Patronii cu firme mici si mijlocii reuniti in principala organizatie de profil din Romania sun dezamagiti de Legea prevenirii, in forma finala, iesita din Parlament, din care lipsesc planul de remediere a neregulilor si lista de sanctiuni pentru care ar fi urmat sa fie iertate firmele contraveniente aflate la prima abatere.
Dupa 10 luni, comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere anuala de peste 10% Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1.I-31.X.2017 a inregistrat o crestere anuala cu 10,2% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+13,1%), al combustibilului pentru autoturisme (+12,0%) dar si al vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,8%), au anuntat marti oficialii Institutului National de Statistica.
INS dezleaga misterul cresterii economice record din primele 9 luni ale anului: cresterea s-a datorat in principal cheltuielilor pentru consum Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB, dar si investitiilor, acestea avand o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau, au anuntat marti reprezentantii Institutului National de Statistica. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%), mai arata comunicatul INS.
Gelu Diaconu, fost sef ANAF: PSD pregateste un memorandum prin care sa limiteze dreptul de a solicita restituirea taxei auto PSD pregateste un proiect de memorandum prin care sa fie limitat dreptul de a solicita restituirea taxei auto, anunta Gelu Stefan Diaconu, fost sef al ANAF, printr-o postare pe Facebook. "Din pacate, va aduc din nou vesti proaste: PSD se pregateste sa bage in sedinta de guvern un proiect de memorandum prin care vrea sa legifereze nici mai mult, nici mai putin decat decaderea din dreptul de a solicita restituirea taxei auto pentru toti romanii care nu depun cerere pana la o anumita data!", scrie Gelu Stefan Diaconu.
Raport BNR: Programul Prima Casa ar putea fi modificat pentru tintirea mai buna a programului din punct de vedere social BNR sugereaza ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat in viitor, pentru tintirea mai buna a programului din punct de vedere social, a spus luni Liviu Voinea, viceguvernatorul Bancii Nationale. Potrivit acestuia, de o arte din fondurile programului au beneficiat si romani mai instariti care si-ar fi putut permite un credit ipotecar standard, cu avans de 20-25%. Voinea mai arata ca Guvernul nu trebuie sa renunte la programul Prima Casa, ci doar sa-l modifice. "Acest program poate sa continue, dar mai bine tintit, pentru cei care castiga sub salariul mediu", a precizat el, cu ocazia lansarii Raportului privind stabilitatea.
Patru vesti bune si opt vesti proaste transmise dinspre BNR spre Guvern. Culmea e ca mesagerul lor este socialistul Liviu Voinea, fost secretar de stat in Finante, in prezent viceguvernator BNR Vremurile in care Guvernatorul BNR spunea: " Nu am vazut niciodata in 27 de ani o situatie macroeconomica mai buna" (mai 2017, perioada in care se lansa precedentul Raport asupra stabilitatii) par sa fi apus cu totul. La lansarea editiei din decembrie a aceluiasi raport, discursul a fost mai degraba neutru-pesimist, Liviu Voinea (propus de PSD pentru functia de viceguvernator) fiind mesagerul mesajului Cosiliului de Administratie al Bancii Centrale cu privire la stabilitatea economica a Romaniei. Raportul privind stabilitatea (care poate fi citit aici) face o analiza detaliata a starii economice a tarii, mentionand atat vestile bune cat si pe cele mai putin bune.
Scumpirile "la poarta fabricii". In octombrie, viteza de crestere a preturilor industriale a fost aproape dubla fata de inflatia resimtita de consumator Institutul National de Statistica a anuntat luni cresterea indicelui preturilor productiei industriale (IPPI) cu 4 % in ultimele 12 luni, valoare aproape dubla fata de inflatia masurata la consumator in acelasi interval de timp (prin indicele preturilor de consum - IPC). Aceste scumpiri la poarta fabricii se vor vedea in cosul de consum in perioada urmatoare, fiind greu de prespus ca respectivele scumpiri  vor fi "resorbite" de catre comercianti prin scaderea marjelor de profit sau adaos comercial, in conditiile actualelor presiuni salariale.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version