BĂNCI
Skowronek, Mastercard: In Polonia, numarul comerciantilor de la care poti retrage bani in sistem cash-back e mult mai ridicat decat al ATM-urilor/ In 2025, vei putea face orice vei dori in materie de plati cu telefonul "E doar o chestiune de timp pana cand se vor putea retrage banii din ATM-uri cu ajutorul telefonului. Romanii isi folosesc telefonul mult peste media europenilor- aproape 80% dintre romani sunt interesati de dezvoltarea platilor cu ajutorul telefoanelor. Sigur, acestea sunt doar niste raspunsuri la chestionare - realitatea ar putea fi diferita. Iin hypermarketuri, carucioarele vor fi dotate cu scanner care iti vor calcula pretul fiecarui produs pe care il pui in cos, apoi vei trece printr-o poarta care iti va scana intregul cos si vei plati fie apropiind cardul de un dispozitiv sau prin telefon, printr-un simplu click", sunt doar cateva dintre ideile pe care Michal Skowonek, Head of Market Development in CEE at MasterCard, le-a marturisit intr-o discutie cu reporterul HotNews.Intreaga discutie o puteti lectura mai jos.
Graba strica treaba. Mai ales in materie de legislatie fiscala (cateva reflectii referitoare la unele aspecte critice de administrare fiscala a noului impozit pe gospodarie) Se vorbeste de ceva vreme despre noul impozit pe venitul anual global pe gospodarie, pe care Guvernul intentioneaza sa-l promoveze in locul actualului impozit pe venit, iar in ultimele zile discutiile au devenit si mai intense, fiind reflectate pe larg in mass-media. In mare masura, opiniile exprimate au vizat aspectele de natura substantiala fiscala, adica, daca in cele din urma persoanele fizice vor fi sau nu supuse unui impozit mai mare.  Doar tangential au fost abordate si aspectele legate de administrarea fiscala a noului impozit, privite in special dintr-o perspectiva pur-bugetara, anume,d aca Romania isi permite sau nu sa riste scaderea incasarilor la bugetul de stat, luand in calcul gradul semnificativ de neprevazut pe care noua reglementare il implica, aceasta fiind considerata de multi o aventura sau o extravaganta fiscala.
Senatorii din comisiile economica si cea de buget vor neaparat sa-l audieze pe fostul lor coleg Viorel Stefan pe tema executiei bugetare. Venita in locul ministrului, secretarul de stat Daniela Pescaru, cea care coordoneaza Directia de programare bugetara, a fost trimisa la plimbare Senatorii din comisiile economica si cea de bugetau amanat pentru a doua oara audierea ministrului Finantelor Publice, Viorel Stefan, care participa la ora sedintei comisiilor la o alta intalnire, tot in cadrul Parlamentului. Intrucat tema audierilor era legata de executia bugetara pe primul trimestru, ministrul a sunat secretarul de Stat care raspunde de buget, pe Daniela Pescaru, rugand-o sa il inlocuiasca la audieri, Pescaru fiind cea mai in masura sa ofere raspunsuri senatorilor intrucat coordoneaza Directia de programare bugetara a MFP. Dupa un scurta discutie intre sefii celor doua comisii ( Daniel Zamfir si Eugen Teodorovici), doamnei Pescaru i s-a comunicat ca discutia se doreste a fi cu Viorel Stefan si nu cu alta persoana. Secretarul de Stat din Finante a parasit sala, dar a fost sunata dupa nici o ora sa revina pentru o discutie pe alta tema.
Banca Mondiala a numit-o pe Tatiana Proskuryakova in functia de Director de Tara pentru Romania si Ungaria Banca Mondiala a numit-o pe Tatiana Proskuryakova in functia de Director de Tara pentru Romania si Ungaria, ea inlocuind-o pe  Elisabetta Capannelli, care a fost director de tara in cadrul Bancii Mondiale incepand din anul 2013, si care va prelua un alt mandat la Zagreb, a anuntat miercuri Banca Mondiala. Proskuryakova, cu cetatenie dubla rusa si americana, isi va prelua mandatul la Bucuresti in data de 24 iulie 2017 si a fost director de tara in Bosnia-Hertegovina si Montenegro din anul 2015.
ANAF reactioneaza la "alegatiile" aparute in presa si demareaza o ancheta interna pentru a-l gasi pe cel care a furnizat mass-media un document intern "In urma alegatiilor aparute in presa referitoare la transmiterea unei circulare ANAF catre Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice pe tema impunerii unui "target" de atragere de sume suplimentare de catre inspectorii fiscali, facem urmatoarele precizari: La nivelul ANAF nu a fost transmisa nicio circulara referitoare la impunerea unor tinte pentru atragerea de sume suplimentare, de catre inspectorii fiscali. Precizam ca in sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atributii si masuri, in domeniul imbunatatirii colectarii impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor sume datorate bugetului general consolidat", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Fisc. Totul a pornit de la aparitia a doua articole in presa, unul la Iasi si altul la Craiova, cel din Iasi furnizand si un document intern. Seful ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a solicitat Directiei Generale de Integritate demararea unei anchete privind aparitia in mass-media a acestui document.
Cum se pregateste un blocaj logistic: Sistemul impozitarii gospodariilor mai leaga o piatra de moara de gatul ANAF Modificarile la Codul fiscal pregatite de guvernul Grindeanu - referitoarea la implementarea sistemului de taxare pe gospodarii - complica semnificativ procedura de declarare si colectare a veniturilor la bugetul de stat, scrie Cursdeguvernare.ro intr-o analiza. Greul va cadea pe ANAF: va fi capabil Fiscul sa gestioneze aceste schimbari, cata vreme nu se descurca nici macar in sistemul simplu de astazi? O intrebare justificata in conditiile in care, astazi, ANAF inregistreaza una dintre cele mai slabe performante din Uniunea Europeana ca nivel de incasare a taxelor si impozitelor, iar relatia cu contribuabilul roman este marcata de un lung sir de gafe, de erori.
Deficitul din comertul exterior urca la peste 2,3 miliarde de euro dupa numai 3 luni Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in trimestrul I 2017 a fost de 2,31 miliarde euro, mai mare cu 361,5 milioane euro decat cel inregistrat in perioada trimestrul I 2016, au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. In trimestrul I 2017 exporturile au fost de 15,46 miliarde euro, iar importurile de 17,77 miliarde euro. Dupa primele doua luni deficitul balantei comerciale era de 1,25 miliarde euro. Deficitul comercial a inceput sa creasca odata cu alimentarea consumului prin intermediul relaxarilor fiscale din 2015. In 2014, deficitul comertului exterior fusese de 6,1 mld. euro, in 2015 acesta crescand la 8,3 mld. euro in 2015 si 9,9 mld. euro in 2016. Iar dupa ritmurile de crestere, e posibil ca in 2017 deficitul comercial sa bata un nou record.
ANALIZA ​Impozitul pe gospodarie in cateva intrebari si raspunsuri. Cum functioneaza acest sistem in Europa si in lume? Este ANAF pregatit pentru o asemenea revolutie fiscala? Vezi cateva exemple de calcul al acestui impozit In primul rand, sa ne uitam pe date. In UE, putine tari mai aplica acest sistem si pana si francezii (care erau printre cei mai mari aparatori) iau in calcul renuntarea la impozitarea gospodariilor. Exista in SUA un asemenea sistem, dar Trump promite la randul lui simplificarea fiscala. Pe scurt, Romania descopera dioda si tranzistorul in timp ce altii trec la computere sofisticate. E drept, largirea bazei impozabile e binevenita, dar trebuie sa te uiti si la costurile cu care faci acest lucru si mai ales, daca per total, rezultatele justifica efortul. Potrivit celor mai recente informatii obtinute de HotNews, chiar si in cadrul Ministerului Finantelor exista discutii contradictorii cu privire la oportunitatea introducerii noului sistem de impunere, anuntat in premiera tot de HotNews.ro.
Fiscul a depistat peste 119,5 milioane de lei nedeclarati de romani. Cu acestia, fie se creditau firmele, fie se faceau achizitii imobiliare Serban, ANAF: Unii ne spuneau ca pur si simplu au gasit bani in casa sau in curte, cu ocazia unor sapaturi "In perioada 2016-aprolie 2017 am avut 56 de verificari incheiate, atat ale situatiei fiscale personale cat si inspectii fiscale partiale, in urma carora am constatat venituri nedeclarate de 119,5 milioane de lei. Pentru aceste venituri am calculat un impzit suplimentar de 19,1 milioane si penalitati si dobanzi de 7,7 milioane de lei. Am incasat efectiv 4,2 milioane de lei. Se afla in curs 245 verificari ale situatiei fiscale personale si 41 verificari prealabile, cele mai multe dintre ele urmand sa le finalizam in acest an", a declarat marti Eugen Serban, directorul Directiei de Verificari Fiscale la o conferinta organizata de PwC Romania.
Mitroi, PwC Romania: Incepand din aceasta toamna, Romania va aplica standardul comun de raportare, ceea ce inseamna practic demararea schimbului automat de informatii fiscale si financiare "Incepand din aceasta toamna, Romania va aplica standardul comun de raportare, ceea ce inseamna practic demararea schimbului automat de informatii fiscale si financiare. Companiile cu conturi de peste 250.000 de dolari si persoanele fizice cu peste un milion de dolari in conturi din afara tarii vor fi  automat rportati la ANAF. Pentru Romania, incurajarea conformarii voluntare a contribuabililor ar putea fi una dintre solutiile cresterii veniturilor bugetare,a spus marti Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, in cadrul conferintei PwC - "Schimbarea paradigmei impozitarii persoanelor fizice din Romania".
Salariul mediu net din martie 2017 a fost de 2342 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 106 lei In luna martie 2017, salariul mediu net a fost de 2342 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 106 lei (+4,7%), au transmis marti oficialii Institutului National de Statistica. Cele mai mari salariii nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5880 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1369 lei). In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+4,9%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in sanatate si asistenta sociala (+1,1%) si in administratia publica (+0,2%), se mai precizeaza in comunicatul INS.
​In cautarea sutei de mii de noi joburi. Cele mai multe contracte de munca noi s-au incheiat in constructii, transporturi de marfa si servicii de paza. "Guvernul PSD- ALDE se apropie de cifra de 100.000 noi locuri de munca", anunta in urma cu circa o saptamana ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. HotNews a solicitat Ministerului detalii cu privire la tipul activitatilor economice in care s-au creat aceste locuri de munca precum si amanunte legate de numarul contractelor pe perioada determinata/nedeterminata samd. Uitandu-ne peste cifrele transmise de Ministerul Muncii, vedem desigur si locuri de munca noi, dar probabil si multe joburi numarate ca fiind noi, desi ele reprezinta locuri de munca care existau, dar acum au fost aduse in legalitate, ceea ce pentru economie e un castig. Si spunem asta intrucat primele trei sectoare din economie care au generat cele mai multe contracte noi sunt si printre cele cu risc de evaziune ridicat: constructii,transporturi de marfa si activitati de protectie si paza.
Incurajat de victoria lui Macron, Parisul isi inteteste eforturile de a aduce marile banci care vor pleca din Londra dupa Brexit Victoria lui Emmanuel Macron in alegerile prezidentiale din Franta si planurile sale de a face reforme structurale vor avea o contributie pozitiva la eforturile Parisului de a atrage banci si companii de servicii financiare care vor sa isi transfere operatiunile din Marea Britanie din cauza Brexit, a declarat luni seful organizatiei de lobby Paris Europlace, Arnaud de Bresson, potrivit Reuters, citata de News.ro.
Clarificarile ministrului Finantelor: In privinta impozitarii contractelor part-time, ne referim doar la cele care sunt UNICA sursa de venit. Nu luam in calcul al doilea sau al treilea job/Masura va functiona doar anul acesta si nu de la 1 iunie, ci de la 1 iulie "Masura se adreseaza exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. Si fara sa afecteze in vreun fel drepturile angajatului, pentru ca acesta e si asa "pedepsit" de angajator, care ii poate spune ca daca nu accepta cele doua ore de contract, isi poate gasi alt angajat. Masura va functiona doar anul acesta", a declarat luni, intr-o discutie cu reporterul HotNews ministrul Finanitelor, Viorel Stefan. Reamintim ca in Programul de Convergenta se mentioneaza: "Introducerea obligatiei de plata de la data de 1 iunie 2017 a contributiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru salariatii cu timp partial de munca cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei si care nu desfasoara in acelasi timp si o activitate salariala cu norma intreaga". In plus, nu va fi 1 iunie, ci 1 iulie.
Optimism printre investitori dupa victoria lui Macron: Euro a atins maximul ultimelor sase luni fata de dolar, bursele merg pe verde Moneda euro a atins lui maximul ultimelor trei luni fata de dolar, actiunile asiatice au crescut si cotatiile futures americane au atins un maxim record, in conditiile in care investitorii s-aurelaxat dupa ce centristul Emmanuel Macron a castigat comfortabil alegerile prezidentiale din Franta.
Romania vrea sa adere la zona euro, dar Guvernul tot nu avanseaza o data concreta pentru acest pas Guvernul spune ca isi mentine angajamentul de aderare a Romaniei la zona euro, insa evita in continuare sa avanseze o data ca obiectiv de adoptare a monedei unice europene, potrivit Programului de convergenta adoptat vineri de Executiv.
Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede realizarea unor comparatii intre banci, pentru o informare mai buna a clientilor Guvernul a adoptat vineri un proiect de act normativ privind cresterea nivelului de informare si protectie a consumatorilor la alegerea unui cont de plata, la schimbarea acestuia, precum si la deschiderea unui cont de plata cu servicii de baza. Este vorba despre un proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.
Programul de convergenta 2017-2020: Introducerea de la 1 iulie a unui mecanism de plata defalcata a TVA la institutiile publice, repartizarea si in 2018 a 90% din profiturile companiilor de stat si reducerea cu 10% a cheltuielilor din institutiile de stat Guvernul a aprobat, prin memorandum, programul de convergenta 2017-2020. Una dintre masurile cuprinse in program este introducerea de la 1 iulie a unui mecanism de plata defalcata a TVA, aplicat in prima faza de institutiile publice. De asemenea, la fel ca in 2017, si in 2018, companiile de stat vor fi obligate sa repartizeze actionarilor minimum 90% din profit, sub forma de dividende. Programul mai prevede reducerea cu pana la 10% a cheltuielilor de functionare a institutiilor publice.
Isarescu: Reducerea rezervelor minime obligatorii nu inseamna ca BNR da bani bancilor sau ca le finanteaza, ci ca le restituie bancilor propriii bani BNR elibereaza circa 500-600 miliane de euro in piata prin reducerea cu doua puncte procentuale  ezervelor minime obligatorii la valuta, ca urmare a reducerii ponderii creditului in valuta in total credit. "Nu vrem sa omoram creditul in valuta pentru ca sunt companii sau persoane fizice care au veniturile in valuta si ei sunt indreptatiti sa se imprumute in valuta", a spus vineri Mugur Isarescu, cu ocazia briefingului de presa care a urmat sedintei Consiliului de Administratie a BNR. Noi trebuie sa ajungem la nivel european cu aceste rezerve si o facem treptat, cand situatia o permite, a mai spus Guvernatorul.
BNR mentine dobanda cheie dar reduce rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la 8% pe an In sedinta din 5 mai 2017 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 8% de la 10% incepand cu perioada de aplicare 24 mai -23 iunie 2017. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%. BNR a mai hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an precum si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi