BĂNCI
INS: In anul 2016, afacerile angrosistilor au crescut cu 7.7% fata de anul 2015 Fata de decembrie 2015, luna decembrie 2016 a adus in volumul afacerilor angrosistilor o crestere cu 2,8% (pe seria bruta) si de 3.8% (pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate), au transmis luni oficialii INS. De la an la an, in 2016 cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut ca serie bruta cu 7,7%, datorita cresterii comertului cu masini, echipamente, dar au al comertului produselor agricole brute. Scaderi au inregistrat activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-4,1%) si comertul cu ridicata specializat al altor produse (-0,3%), mai arata datele INS.
Radu Craciun: Un gand imi da fiori… Un gand imi tot da tarcoale de mai multe zile si nu imi dau seama daca, facandu-l public, risc sa cad in ridicol sau nu. Pana la urma, odata ce ti se pune o astfel de eticheta putin magulitoare, e greu sa iti restabilesti credibilitatea. O eticheta favorabila, "achizitionata" de-a lungul a ani, chiar zeci de ani de prezenta publica, poti sa o schimbi peste noapte cu un comentariu neinspirat sau cu o initiativa la care nu ai cugetat suficient.Si totusi, am sa o spun:  SI DACA ACESTA ESTE MOMENTUL DE GRATIE AL ROMANIEI?
Surse Reuters: Banca elena Eurobank vrea sa vanda o participatie in subsidiara sa din Romania, Bancpost Banca elena Eurobank caut un partener strategic care sa cumpere o participatie din divizia Bancpost din Romania, pe care o detine integral, in cadrul eforturilor de a reduce expunerea la active din afara Greciei, au declarat surse din cadrul bancii vineri pentru Reuters.
La nici o zi dupa ce Isarescu prognoza ca nu mai e loc de apreciere pentru leu, moneda nationala confirma Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,5006 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de nivelul din sedinta precedenta, in contrast cu tendinta regionala, de usoara apreciere a monedelor nationale in raport cu cea europeana. Miscarea leului vine la nici 24 de ore dupa ce Guvernatorul BNR a anuntat ca nu mai e loc de apreciere a leului. Joi, BNR afisase un curs de 4,4956 lei/euro.
Romanian Business Leaders: Capitalul strain in Romania nu este un moft Membri Romanian Business Leaders (RBL), antreprenori romani care astazi sunt lideri pe pietele lor, au fost la inceputuri angajati in companii multinationale, se arata intr-un mesaj transmis vineri de comunitatea investitorilor privati in economie, grupati in jurul RBL. "Astazi, in Romania, problemele cu adevarat importante nu tin de provenienta capitalului. Esential este ca politicile publice sa stimuleze formarea capitalului romanesc si sa asigure un cadru transparent, stabil si predictibil, in care capitalul autohton si strain sa produca valoare pentru economie si pentru romani", se mai arata in comunicat.
Isarescu : Plasarea deficitului bugetar peste 3% ar putea conduce la reevaluarea gradului de risc asociat Romaniei (raport) Desi in briefingul de presa prilejuit de lansarea editiei din februarie 2017 a Raportului privind inflatia, Isarescu s-a ferit sa faca orice comentarii legate de politicile Guvernului Grindeanu, Raportul publicat de banca centrala cuprinde cateva avertismente serioase la adresa Executivului. In plus, fata de Raportul din noiembrie 2016, in actualul Raport apar cateva diferente de nuante. Balanta riscurilor interne, din "exhilibrata" devine "relativ echilibrata", executia bugetara este "cvasiechilibrata", iar conduita viitoare a politicii fiscale devine factor de risc "relevant". Mai mult, pentru intaia oara, Raportul BNR avertizeaza asupra riscului ca agentiile de rating sa re-evalueze gradul de risc asociat economiei, daca deficitul bugetului va depasi 3%.
Isarescu: Multinationalele trebuie sa intre in legislatia romaneasca, sa respecte fiscalitatea, regulile noastre. Cate multinationale sunt de fapt in Romania, ce afaceri deruleaza si cati angajati au? "Firmele straine trebuie sa intre in legislatia romaneasca, sa respecte fiscalitatea, regulile noastre. S-a discutat la fel cum se discuta si in Europa despre problema preturilor de transfer. Aceasta nu este o chestiune simpla nicaieri in lume. Cunosc aceasta problema din anii '70- ea e aproape perpetua si e legata de statutul multinationalelor", a declarat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Cate multinationale sunt de fapt in Romania, ce afaceri deruleaza si cati angajati au? Sa discutam pe cifre.
Seful BRD: Ceea ce vedem in Piata Victoriei este un exercitiu democratic, nu are nimic de-a face cu instabilitatea politica ​Dupa ce CEO-ul Raiffeisen Bank s-a declarat in favoarea protestatarilor din Piata Victoriei, joi, un alt bancher de top din Romania s-a referit in termeni favorabili la protestele recente din Romania. "Nu sunt sigur ca putem vorbi de instabilitate politica. Ceea ce vedem astazi este un exercitiu democratic, nu are nimic de-a face cu instabilitatea politica", a afirmat Francois Bloch, noul sef al BRD, intr-o conferinta de presa dedicata prezentarii rezultatelor anuale.
Isarescu: Prognoza de crestere din modelul BNR este confidentiala, dar se situeaza undeva intre 4 si 5% ​"Prognoza de crestere economica din modelul nostru este confidentiala, dar este undeva intre 4 si 5%. Nu are relevanta pentru constructia bugetara, nu trebuie pusa in contrapartida cu calculele Guvernului, ci e una strict legata strict de modelul nostru macroeconomic", a spus joi Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Centrale.
VIDEO Isarescu: Nu prea e loc de apreciere a leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc "Nu prea e loc de aprecierea leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc", a spus joi Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia. Reamintim ca BNR practica "flotarea controlata", care ii permite interventii in piata atunci cand considera ca volatilitatea cursului a depasit anumite limite. Isarescu a mai subliniat joi sensibilitatea si emotia starnita de miscarile leului. "Observam in spatiul public ca orice miscare a cursului, uneori chiar minora, starneste mari emotii. Exista un dezechilibru intre emotia starnita de depeciere si de cea cand leul se apreciaza. Cand leul se apreciaza, emotia e mai degraba neinsemnata", a mai spus Isarescu.
Isarescu: Producatorii romani pierd piata interna Producatorii romani pierd piata interna treptat, din cauza erodarii competitivitatii prin pret, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.  "Avem o tendinta clara de erodare a competitivitatii prin pret a producatorilor autohtoni. Am calculat cursul de schimb real efectiv, iar acesta denota o pierdere de competitivitate. Producatorii autohtoni pierd piata interna treptat", a spus joi Guvernatorul BNR in cadrul prezentarii raportului privind inflatia. Cursul de schimb real efectiv se calculeaza ca medie ponderata a monedei unei tari in raport cu un cos de alte valute ale principalilor parteneri comerciali, ajustat cu efectele inflatiei
Francois Bloch preia pe profit cea de-a doua banca a Romaniei. BRD anunta un profit de peste 728 de milioane lei in 2016 BRD-GSG, cea de-a doua banca din economie dupa valoarea activelor, a anuntat joi obtinerea unui profit de 728,2 milioane de lei in 2016. Noul director general al bancii, Francois Bloch preia astfel pe plus institutia care a schimbat 4 sefi de la debutul crizei economice globale. Dupa Patrick Gelin, Guy Poupet, Philippe Lhotte, Bloch va avea dificila sarcina de a confirma ca rezultatele BRD nu sunt conjuncturale, ci reprezinta o revenire solida a bancii.
ANAF: Ultima zi a lunii februarie este data limita pana la care se poate depune formularul 205 "Ultima zi a lunii februarie a.c (28 inclusiv) este data limita pana la care platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit - formularul 205 - pentru veniturile obtinute in anul 2016", precizeaza ANAF intr-un comunicat difuzat miercuri.
Isarescu: Acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, e mai degraba optimist/Decizia CCR este corecta ​"Am studiat proiectul de buget si consideram ca din punct de vedere al stabilitatii financiare , un buget care are un deficit mai mic de 3% ajuta politica monetara. Ne-am uitat si la constructia bugetara si consideram ca acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, bugetul e mai degraba optimist, avand in vedere maniera in care s-au efectuat cheltuielile in anii precedenti. Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara si financiara, dar economia isi vede de treaba. Insa, cum se arata si intr-un titlu din presa de azi, nu trebuie sa punem economia la incercare", a spus marti Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El s-a referit si la decizia Curtii Constitutionale (privind legea conversiei), pe care o considera "corecta".
Initiatorul proiectului de reconversie a creditelor in franci elvetieni: Legea va reintra in circuitul parlamentar / Clientii bancilor pot cere reechilibrarea contractului in baza principiului impreviziunii Proiectul legii conversiei creditelor acordate in franci elvetieni va reintra in circuitul parlamentar, a declarat initiatorul proiectului, Daniel Zamfir, ca reactie la faptul ca CCR a declarat actul normativ neconstitutional.
UPDATE CCR: Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, neconstitutionala. Vezi in articol argumentele Curtii CCR a decis marti ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric este neconstitutionala, potrivit presedintelui Curtii, Valer Dorneanu.Vezi in text argumentele pentru care Curtea a considerat ca legea conversiei e ne-constitutionala.
BNR mentine dobanda cheie si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii BNR  a decis marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, potrivit unui comunicat al institutiei. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00 la sediul BNR.
AmCham: Tinta ambitioasa de crestere a veniturilor bugetare trebuie bazata pe cresterea gradului de colectare si nu pe interventii la nivelul politicilor fiscale O crestere economica de 5,2% in conditiile unui deficit bugetar de maximum 3% impune intensificarea eforturilor de crestere a capacitatii de colectare a veniturilor bugetare si realizarea fara abateri a programului de investitii propus, se arata intr-un comunicat al AmCham Romania. "Tinta ambitioasa de crestere a veniturilor bugetare trebuie bazata pe cresterea gradului de colectare si nu pe interventii la nivelul politicilor fiscale. In acest sens, este vitala accelerarea proiectelor existente de intarire a capacitatii administrative a autoritatii fiscale pentru cresterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare si pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu  modernizarea administratiei publice in general", se mai arata in comunicat.
Asociatia Pro Consumatori Romania isi exprima ingrijorarea fata de situatia  consumatorilor cu credite in franci elvetieni si se solidarideaza cu Asociatia Parakletos Asociatia Pro Consumatori Romania isi exprima ingrijorarea fata de situatia  consumatorilor cu credite in franci elvetieni si transmite un mesaj de solidaritate cu Asociatia Parakletos, care,  in urma hotararii Tribunalului Bucuresti din dosarul 27656/3/2016 a fost obligata la plata unor cheltuieli de judecata semnificative, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. "Acest dosar a fost singular si inovator in domeniul metodelor de lupta impotriva abuzului de putere economica si a practicilor inselatoare ale bancilor prin faptul ca a reunit, printre parate, toate bancile comerciale care au pus pe piata credite in franci elvetieni, produse care s-au dovedit a fi nocive prin expunerea la un risc valutar major a consumatorilor care au contractat un astfel de imprumuturi", mai precizeaza comunicatul.
Euro coboara sub 4,51 lei, pe o tendinta regionala Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,5095 lei/euro, in scadere cu 0,1% fata de nivelul din sedinta precedenta, leul profitand de pasul inapoi facut de guvern in fata protestelor si de tendionta regionala, de apreciere a monedelor nationale similare celei romanesti in fata monedei europene, spun analistii citati de News.ro. Vineri, BNR a afisat un curs de 4,5156 lei/euro, dar leul a recuperat puternic dupa deprecierea de miercuri, cand ajunsese pe piata valutara la cotatii de 4,55 lei/euro.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă