BĂNCI
Cum va funcționa, în practică, acordul dintre Comisia de Prognoză și ANAF: CNSP va identifica firmele cu "evoluție specifică" HotNews.ro a discutat cu președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, despre modul în care va funcționa acordul semnat cu Fiscul. Potrivit acestuia, Comisia nu va lua din atribuțiile ANAF, doar va face analize, iar acolo unde indentifică o "evoluție specifică" a unei firme, va notifica mai departe Fiscul.
Florin Cîțu, PNL: Cum se manipulează execuția bugetară. Explicație cu două bunuri de consum Presupunem că în 2017 au fost produse în România două bunuri de consum, oricare. Prețul pentru fiecare produs era de 10 lei. PIB-ul nominal al României în 2017 a fost așadar de 20 de lei, scrie senatorul liberal Florin Cîțu, pe contul său de Facebook. ”Acum să presupunem că în 2018 au fost produse tot 2 bunuri de consum. Dar acum prețul este de 15 pentru fiecare produs. Astfel în 2018 PIB nominal al României a fost de 30 de lei. Dragnea va spune că economia duduie și PIB-ul a crescut cu 50%. Dar în termeni REALI creșterea economică a fost ZERO!”, explică Florin Cîțu.
Isărescu îi spune "pas" lui Zamfir. Guvernatorul BNR nu va merge marți în Parlament BNR nu va participa la discuția din Comisia Economică din Senat, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susținând că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de Zamfir, potrivit Mediafax.Valeriu Steriu (PSD): Isărescu va trebui să ajungă la Parlament, mai devreme sau mai târziu
DOCUMENT Comisia de Prognoză devine furnizor de ținte pentru ANAF Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) au încheiat un acord de cooperare, potrivit unui document publicat pe site-ul Fiscului. Astfel, CNSP va indentifica firme "care prezintă risc fiscal ridicat", iar ANAF va merge în control. Acordul este semnat atât de noua șefă ANAF, Mihaela Triculescu, cât și de președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu.
​​Indicele de percepţie a corupţiei: România rămâne pe locul 25 în clasament, însă scorul scade cu un punct faţă de 2017, de la 48 la 47 de puncte ​Indicele de percepţie a corupţiei (IPC) 2018, publicat marți de Transparency International, arată că eşecul constant al majorităţii ţărilor de a controla în mod semnificativ corupţia contribuie la o criză a democraţiei în întreaga lume. România rămâne pe locul 25 în clasament, însă scorul înregistrat scade cu un punct faţă de 2017, de la 48 la 47 de puncte. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.
Financial report Prima pagină a presei străine: Cum va răspunde UE unei solicitări de amânare a Brexit? În Franța, construcția de locuințe scade. SUA pune sub acuzare Huawei Financial Times: Cum va răspunde UE unei solicitări de amânare a Brexit? ● Les Echos: Construcția de noi locuințe a încetinit semnificativ anul trecut și ar putea scădea și în 2019 ● Guaido intenţionează să divizeze armata pentru a-l slăbi pe Maduro ● Le Monde: “Mergem pe gheață”, recunoaște Emmanuel Macron ● Handelsblatt: SUA pune sub acuzare Huawei ● Știri pe scurt. Lectură plăcută!
Suciu (BNR): Am ajuns în discursul economic să lipim etichete pe borcane goale, e propagandă ieftină Acuzațiile aduse BNR în privința susținerii monedei naționale prin folosirea rezervei nu au fundament economic, pentru că intervențiile nu se fac cu anunțuri și sirene de salvare, a declarat luni, la Realitatea TV, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, potrivit Mediafax.
Ținând cont de efectul negativ al pachetului de taxe (...), o recesiune tehnică în anul 2020 nu poate fi exclusă (raport UniCredit) Guvernul ar putea avea dificultăți în a menține deficitul bugetar sub 3% din PIB, în pofida creșterii taxelor din sectorul bancar, energetic și cel al telecomunicațiilor și a majorării accizelor, se arată într-un raport publicat luni de UniCredit Bank. Ritmul de creștere economică va încetini, în timp ce riscul unei recesiuni tehnice crește. Anticipăm menținerea dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României (BNR) la nivelul de 2,5% în 2019-2020, iar intervențiile de pe piața valutară ar putea continua în 2019. ”România se confruntă cu un final dificil al ciclurilor economic și electoral”, mai consideră autorii raportului.
Imediat după ce a fost criticat de Vâlcov că „tărăgănează” lucrurile, Chiriţoiu anunță o analiză a Consiliului Concurenţei asupra nivelului ROBOR Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuaţia indicatorului după apariţia, la finele anului trecut, a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Anunțul vine după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a acuzat în urmă cu o zi Consiliul Concurenţei că tărăgănează investigaţiile privind nivelul ROBOR.
Efectul "Ordonanței lăcomiei": Incă o dată, băncile nu sunt interesate de oferta Finanțelor de titluri de stat Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a încercat să se împrumute astăzi (luni - 28 ianuarie) de 400 milioane de lei, de pe piata internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanțele au refuzat.
Ce ar putea vinde Fiscul prin magazinele online: de la chiloți, Coca-Cola și laptopuri, la mașini și apartamente Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are multe produse în depozitele sale pe tot cuprinsul țării. Se găsesc de toate, de la chiloți, la băuturi alcoolice și mașini. Conform unui proiect al Ministerului Finanțelor, acestea vor putea fi vândute și prin magazine online, nu numai prin licitații și în magazinele proprii, precum cel din București, din strada Măriuca, nr. 14.
Deficit bugetar de 2,88% din PIB, anul trecut, pe metodologia cash. Așteptăm datele pe ESA, unde nu sunt incluse venituri precum cele din dividende România a înregistrat un deficit bugetar de 2,88% din PIB, anul trecut, pe cash, urmând a fi anunțată pe metodologia ESA peste circa două-trei luni. Trebuie luat în considerare faptul că pe metodologia europeană nu sunt luate în considerare venituri precum cele din dividende, de exemplu. Încasările din dividende sunt de cica 5,5 miliarde lei. De remarcat faptul că se raportează la un PIB estimat de Comisia de Prognoză de 949,6 miliarde lei. Deficitul a fost de peste 27,3 miliarde lei, cu 3 miliarde lei peste cel de anul trecut.
​Șefii companiilor din industrie, construcții, servicii și comerț se așteaptă la creșteri ale prețurilor în perioada următoare (anchetă a Statisticii) Șefii companiilor din industrie, construcții, servicii și comerț se așteaptă la creșteri ale prețurilor în perioada următoare, arată rezultatele unei anchete a Institutului Național de Statistică făcute printre 8000 de manageri în ianuarie. INS măsoară tendințele în afaceri, evaluând soldul conjunctural în cele 4 domenii: comerț, industrie, servicii și construcții. Acest sold conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Cât de mult poate fi influențat ROBOR de către BNR sau de către băncile comerciale românești? Opinia unui trader independent Pentru a lămuri cum poate fi manipulat ROBOR de către BNR sau de către băncile comercale, HotNews.ro a stat de vorbă cu un trader internațional- până acum câteva luni- care ne-a explicat care ar putea fi beneficiile și riscurile unei asemenea operațiuni. Omul a lucrat pentru bănci mari străine, dar nu dorește să fie citat. Explicațiile sale sunt mai degrabă tehnice. ”Legat de indicatorul Dvs, ROBOR, treaba este destul de simplă. În măsura în care orice sistem financiar modern are nevoie de un indicator agregat al dobânzii din piață, ROBOR este esențial, la fel cum este LIBOR, Fed Funds Rate etc. De alfel ROBOR nu a fost inventat de Banca României ca să submineze politicile partidului la guvernare- PSD, ci a fost introdus după modelul altor țări dezvoltate. Argumentul că tranzacțiile interbancare sunt multe sau puține nu are relevanță, tot trebuie un metric general, un benchmark de referință a nivelului dobânzii din piață”, spune el.
Diriginții de șantier spun că nu există forță de muncă, iar șefii Inspectoratelor în construcții sunt numiți politic/ Un ordin de ministru duce la o verificare formală a lucrărilor publice Principala problemă în sectorul construcțiilor o reprezintă lipsa totală de forță de muncă calificată, situație imposibil de soluționat în condițiile în care forța de muncă a părăsit demult granițele țării, este concluzia Adunării Naționale a Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier (CTDȘ), care a avut loc sâmbătă.
Vasilescu răspunde atacurilor PSD: Dacă BNR ar scoate prea multă valută în zilele astea, ROBOR-ul s-ar duce peste 7% / Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier ROBOR-ul ar urca peste 6-7% dacă Banca Naţională a României (BNR) ar interveni pe piaţa valutară şi ar veni cu valută din rezerve, a explicat Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR.
La trei săptămâni de la numire, a apărut și CV-ul șefei ANAF, Mihaela Triculescu ​​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat CV-ul Mihaelei Triculescu, numită recent la conducerea instituției, în locul lui Ionuț Mișa. Nu apare în document faptul că a lucrat pentru firma de curățenie a Primăriei Cârcea din județul Dolj. De asemenea, numele este scris greșit: Triulescu.Vezi CV-ul aiciUPDATE: Intre timp, numele a fost corectat pe site-ul ANAF
Depunerea online a declarațiilor la ANAF - cum se face înregistrarea în Spațiul Privat Virtual Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a susținut o scurtă sesiune de informare în care a enumerat pașii pe care firmele se pot înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV), pentru a-și depune online declarațiile fiscale.
Ratingurile băncilor afectate de taxa pe active. Fitch a schimbat perspectiva la negativă, în cazul BCR și BRD, dar anunță că ar putea urma o scădere a ratingului Agenția de rating Fitch a revizuit perspectivele Băncii Comerciale Române (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale aflate la BBB+, la negative, de la stabile, reiese dintr-un document al agenției.
Regularizarea obligaţiilor fiscale în cazul reconsiderării unei tranzacţii (sau reîncadrării formei unei activităţi) Documentul analizat se încadrează în categoria celor ce nu urmează o logică firească de normalizare, chiar dacă el este unul necesar, explică Adrian Bența, consultant fiscal. Potrivit art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, Autoritatea fiscală are dreptul să re-trateze o tranzacție în scopul stabilirii tratamentului fiscal adecvat. Vezi aici textul din Monitorul oficial.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version