BĂNCI
Ioana, familia monoparentală și rata sărăciei din România. Ceva între poveste, thriller și baladă Ioana este din provincie, dar și-a găsit un job în București și s-a mutat în Capitală prin 2007. A cunoscut un băiat, s-au plăcut, s-au luat. În 2009 a venit pe lume Adrian, primul lor copil. În 2010, soțul și-a pierdut slujba și a început s-o dea pe băutură. În 2016, Ioana a divorțat. Acum își crește singură băiatul, dar e la limita sărăciei. Două joburi nu-și permite să-și ia ca să aibă timp să se ocupe și de Adrian. Ioana reprezintă una dintre cele 145.000 de familii monoparentale, cum se numesc ele. Fie mamă singură cu copii, fie tată singur cu copii. Peste jumătate dintre aceste familii sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială. Iar rata sărăciei în rândul parinților singuri care-și cresc copilul e mai mare decât în cazul familiilor ”normale” cu doi copii. Este și o sursă a sărăciei, dar cine să să propună politici sociale pentru ei?
VIDEO INTERVIU Specialiștii BCR, despre piața creditelor pentru locuințe: Estimăm o evoluție naturală a prețurilor pe piața imobiliară/ Credite în lei și dobânzi fixe, elemente de protecție în fața riscurilor Irina Gheorghe și Vlad Huțuleac, experți BCR în procesele de creditare a persoanelor fizice, au discutat în cadrul unui interviu despre programul Prima Casă 2018, despre piața imobiliară și despre opțiunile pe care le au tinerii care doresc să își cumpere o locuința. “În ultima perioadă a fost observată în piață și toți specialiștii vorbesc de o creștere a prețurilor pe zonă imobiliară. (…) Ne așteptăm ca în perioada următoare să nu observăm o creștere accelerată a prețurilor, ci mai degrabă o evoluție naturală care să fie în linie cu cererea clienților”. În ceea ce privește costurile de finanțare, specialiștii recomandă creditele cu dobânzi fixe și în moneda în care se încasează salariul, drept soluție pentru a contracara volatilitatea pieței și o eventuală creștere.
Bancpost România a cesiona o parte din creditele în franci elvețieni către Eurobank Ergasias. Cum îi va afecta acest lucru pe clienți? Vezi răspunsurile la întrebările HotNews ale Eurobank, dar și poziția BT Bancpost România a cesionat o parte din creditele în franci elvețieni către banca-mamă din Grecia (Eurobank Ergasias S.A.), potrivit notificărilor trimise de Bancpost clienților săi. Întrebați de către HotNews.ro cum le va fi afectată relația clienților români cu banca, oficialii băncii elene ne-au răspuns că Eurobank, în calitate de nou creditor, va înlocui Bancpost în procedurile în așteptare conexe, fără ca drepturile sau obligațiile care decurg din acordurile de credit să fie afectate de o astfel de înlocuire. ”Bancpost SA, în calitate de furnizor de servicii, va continua să administreze împrumuturile pentru și în numele Eurobank. Toate solicitările clienților vor fi primite și prelucrate de Bancpost în același mod în care au fost și până acum, în baza contractului de servicii Bancpost și Eurobank semnat”, se arată în răspunsul remis HotNews.ro. Vezi în text și poziția Băncii Transilvania.
​Cafeaua de weekend. Subiecte tari din această săptămână. Bonus: Cat de educati sunt președinții? Care ar fi costul vietii pe Marte? La ce varsta devii geniu? De ce sunt atat de putini stangaci în lume? Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
Cele 6 motive oficiale pentru care salariile din sănătate și asistență socială au scăzut în februarie cu 61 de lei în medie (față de ianuarie) După tot scandalul cu privire la salariile personalului din zona medicală HotNews.ro a solicitat INS date mai amănunțite cu privire la cauzele care au condus la aceste scăderi (în termeni absoluți, salariile din domeniul sănătății și asistenței sociale au scăzut în februarie cu 61 de lei în medie). Vezi în text răspunsul transmis joi de Statistică.
Gabriel Sincu: Impozitarea în domeniul criptomonedelor: (multe) întrebări și (prea puține) răspunsuri Suntem cu toții de acord că începutul de an 2018 este marcat de frenezia tranzacțiilor cu monedă virtuală. Cuvinte precum Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin sunt de acum pe buzele tuturor, de la directorii de multinațională la taximetriști și chiar la adolescenții supărați că ”minarea” de criptomonedă a dus la creșterea prețurilor pentru plăcile video folosite până de curând doar pentru jocurile pe calculator, scrie consultantul fiscal Gabriel Sincu pe blogul său. Pentru cei din generația mea sau mai în vârstă, nebunia câștigului imediat adus de un sistem relativ greu de înțeles de majoritatea populației, aduce destul de mult cu febra schemelor ”ponzi” pornite în România de Caritas. Scheme care s-au terminat trist pentru cei mai mulți dintre participanți…
Sondaj printre cei mai titrați analiști financiari: Majoritatea se așteaptă la înrăutățirea condițiilor de afaceri în următorul an și la deprecierea leului în fața euro 59% dintre cei mai buni analiști economici din România, deținători ai titlului CFA, se așteaptă la înrăutățirea condițiilor de afaceri în următoarele 12 luni, potrivit sondajului periodic pe care CFA România îj face în rândul membrilor săi, în vederea realizării Indicatorului de Încredere Economică. In privința cursului de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni - valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7000, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369. 
Inflația - inamicul nevăzut al Guvernului și al BNR- a urcat la 5%. Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi și de ce ar trebui să ne îngrijorăm? Sâmbătă am fost în piața Cultural, de unde-mi fac săptămânal achizițiile de produse agricole. Leușteanul se făcuse 4 lei, ceea ce mi s-a părut foarte mult. Dar am încurajat acest preț cumpărând 4 legături. Pentru roșiile românești făcute în seră am plătit cu 3 lei mai mult pe kilogram. Mi-a explicat vânzătorul că i s-a scumpit gazul, dar și transportul în Capitală. Am plătit pentru că voiam să mănânc roșii. Creșterea prețurilor, măsurată prin inflație, este de fapt marea necunoscută atât a Băncii Naționale, cât și a Guvernului: niciuna dintre aceste instituții nu știu foarte bine ce anume o cauzează, ce anume trebuie cu adevărat luat în calcul atunci când o măsori, ce înseamnă o inflație ”corectă” și, mai ales, cum poți s-o miști în sus sau în jos.
Modificări importante ale Codului Muncii: de la definirea muncii nedeclarate la încheierea contractului individual de muncă/ Vezi în text documentul oficial În urmă cu două zile a apărut în Monitorul Oficial Legea nr. 88/2018,  care aduce noi obligații privind respectarea legislației muncii, respectiv modifică Codul muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificări ulterioare. O primă modificare a reprezintă definirea muncii nedeclarate, iar o alta vizează încheierea contractului individual de muncă.Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial
​Potențialul impact al unei eventuale plafonări a sumelor ce pot fi recuperate din creditele de consum cesionate de bănci Zilele acestea, pe ordinea de zi a Comisiei buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților se află în discuție o propunere legislativă pentru modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Propunerea a fost aprobată deja în data de 26 februarie de către Senat și stabilește, pe scurt, că debitorii creditelor de consum a căror creanță a fost cesionată de către bancă vor putea să se elibereze de obligațiile de plată prin achitarea a maxim dublului sumei cu care respectiva creanță a fost cumpărată.Motivele care stau la baza acestei măsuri, prezentate succint în expunerea de motive, constau în protejarea suplimentară a acelor categorii „dezavantajate” de consumatori, care nu au disponibilitățile necesare pentru a achita sumele datorate.
Viorica Dăncilă: Nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi pregătirea unui „cadru nou” pentru Pilonul II de pensii, afirmând că „nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii”.
Rata anuală a inflației a ajuns la 5% în martie, cel mai mare nivel din iunie 2013 până acum Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%, potrivit Agerpres. O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna iunie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,37%.
​ Olguţa Vasilescu: Sunt multe cifre de la INS care nu bat cu ce avem noi la minister; ei lucrează cu metoda sondajului Cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică de multe ori nu corespund cu cele de la Ministerul Muncii, deoarece INS lucrează cu metoda sondajului, a declarat miercuri seara ministrul de resort, Olguţa Vasilescu, la postul public de televiziune, potrivit Agerpres. ”Sunt foarte multe cifre la INS care nu bat cu ceea ce avem noi în minister. Ei lucrează după metoda Eurostat, prin sondaj, noi lucrăm cu cifre foarte exacte. De exemplu, azi şomajul este sub 4%, este 3,91%. INS spune că este peste 4%. Am văzut şi luni în care îl dădea la 5,1%. INS calculează după metoda sondajului, noi calculăm după cifrele exacte”, a explicat Olguţa Vasilescu.
​Trei scurte precizări pentru doamna ministru Olguța Vasilescu Ministrul Muncii, d-na Olguța Vasilescu a ieșit miercuri  public ca să explice de ce salariile din sănătate și asistență socială au scăzut în februarie față de ianuarie. Domnia sa a explicat că salariile comunicate de INS pentru februarie se referă de fapt la luna ianuarie, care a avut 11 zile nelucrătoare și că e normal în asemenea condiții să ai și salariul mai mic. Ei, o asemenea gafă nu trebuie lăsată să se propage, fiind o prostie.
Se anunță noi modificări la taxe și măsuri de descurajare a „nemuncii” Guvernul ar urma să facă noi modificări la codurile fiscal și de procedură fiscală pentru firme și să ia măsuri de descurajare a „nemuncii”, inclusiv la nivelul unor ajutoare sociale, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Raport foarte dur al UniCredit Bank: România riscă un conflict cu UE pe subiecte ce ţin de domeniul judiciar şi cel fiscal / Majorări viitoare ale taxelor sunt posibile/Leul e supraevaluat, BNR preferă o depreciere graduală ”Anticipăm o încetinire a creşterii economice la 4,4% în 2018 şi la 3,6% în 2019 deoarece consumul şi investiţiile vor fi afectate de încetinirea creşterilor salariale, incertitudini fiscale şi creşterea costurilor de finanţare. România riscă un conflict cu Uniunea Europeană pe subiecte care ţin de domeniul judiciar şi cel fiscal, iar riscul iniţierii unei noi proceduri de deficit excesiv în 2019 rămâne ridicat” se arată în Raportul trimestrial transmis miercuri investitorilor de către economiștii UniCredit Bank.
Investitorii străini, către Dăncilă și Teodorovici: Mesajele noastre au fost ignorate. Realitatea a arătat că problemele sesizate cu privire la mutarea contribuțiilor erau întemeiate și chiar au apărut altele noi ”​Lipsa de claritate și lipsa de înțelegere a impactului pentru diversele categorii de angajați au făcut ca transferul asigurărilor sociale să nu se realizeze în mod uniform de către toți angajatorii din mediul privat. Chiar și în zona publică aplicarea acestei măsuri a avut nenumărate efecte neprevăzute. În ciuda faptului că rămân în dezacord cu modul în care acest transfer s-a reglementat, angajatorii își doresc o legislație clară și predictibilă care să asigure stabilitate pe termen mediu, garanție conferită de adoptarea finală sub forma unei legi aprobate de Parlament și publicată în Monitorul Oficial”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri de boardul Consiliului Investitorilor Străini premierului Dăncilă, ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici și președinților celor două camere ale Parlamentului.
Lucrezi cu zilieri? Marți tocmai ce a fost modificată legea privind exercitarea activităţilor cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri/ Vezi in text care sunt noutățile In Monitorul Oficial de ieri, 10 aprilie 2018, a fost publicata Legea nr. 86/2018 care modifică modul în care poate fi exercitată activitatea desfăşurată de zilieri. Legea  introduce câteva domenii de activitate în care poate fi folosită munca zilierilor, dar include și alte noutăți. În termeni tehnici, zilierul este persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii. Durata activităţii ocazionale prestată de zilier este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă, iar durata zilnică nu poate depăși 12 ore. Vezi aici documentul apărut în Monitorul oficial.
Ce alternative sunt la programul Prima Casă și care sunt estimările de evoluție a pieței? Specialiștii BCR au discutat online cu cititorii Programul "Prima Casa" a rulat anul acesta cu un plafon alocat al garanțiilor în valoare totală de 2 miliarde de lei, iar fondurile sunt aproape epuizate. Cum a mers "Prima Casa" în 2018? Ar fi util ca programul să continue și în anii următori? Ce opțiuni au cei care vor să cumpere un apartament însă nu au reușit să acceseze acest program. Care sunt așteptările pe segmentul costurilor de finanțare și cum va evolua piața? Irina Gheorghe și Vlad Huțuleac, experți BCR în procesele de creditare a persoanelor fizice, au răspuns întrebărilor cititorilor joi, 12 aprilie, începând cu ora 11:00.
INS confirmă: Salariul mediu din sănătate şi asistenţă socială a scăzut în februarie cu 2,1% comparativ cu ianuarie/ Salariul mediu net a fost de 2.487 lei (534 euro), mai mult cu 3 lei față de cel din ianuarie Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă, arată datele transmise miercuri de către Institutul Național de Statistică. IT-iștii și lucrătorii din turism sunt cele două capete ale intervalului între care evoluează salariile românilor. IT-ișii au câștigat în medie 6.134 lei (1.317 euro) în vreme ce lucrătorii  din industria ospitalității au luat în mână 1.499 de lei (321 de euro), mai arată datele INS.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version