BĂNCI
Furtuna, KPMG: Volumul tranzactiilor cu portofolii de credite neperformante a crescut semnificativ in ultimii 3 ani/ Modificarile tratamentului fiscal aplicabil acestora pot induce un anumit grad de incertitudine in piata Bancile, companiile de utilitati sau din zona telecom isi vor putea deduce incepand de anul viitor cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate in limita unui plafon de 30% din valoarea lor nominala, ceea ce ar putea duce la intensificarea in ultimele luni ale acestui an a acestor tranzactii. "In piata exista o relativa ingrijorare legata de un potential efect negativ al modifacarii introduse in Codul fiscal asupra evolutiei ratei creditelor neperformante la nivelul pietei bancare din Romania", explica Cezar Furtuna, Audit Pertner in cadrul KPMG, intr-o discutie cu reportrul HotNews.ro
RBL: Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica "RBL considera ca Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica - si venind in fata partenerilor sociali, pentru consultari, cu studii de impact si propuneri scrise, in locul mesajelor transmise prin presa. Credem ca este important ca guvernantii sa nu vulnerabilizeze intreaga economie si capacitatea tarii de a se proteja in fata dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice pret, urgente pe termen scurt. RBL e gata sa ofere puncte de vedere, asistenta, know how si propuneri pentru solutii sanatoase pentru Romania.", se arata intr-un cmunicat transmis joi de Romanian Business Leaders, oragnizatie ce reuneste cei mai importanti investitori romani si straini din tara noastra. 
Mihai Fifor: Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va fi activ de la 1 ianuarie 2018 Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi activ de la 1 ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile guvernamentale, le-a declarat, joi, mai multor investitori, ministrul Economiei, Mihai Fifor, citat de Agerpres.  "Fondul suveran va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile Guvernului. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care Guvernul vrea să le îndeplinească, adică Fondul Suveran. Acum așteptăm aprobarea Eurostat și, în momentul în care o vom avea, vom aproba legea în Guvern și apoi o aducem la Parlament", a spus Fifor, la evenimentul "Analyst & Investor Days", organizat de Fondul Proprietatea.
Klemm: Romania nu ar trebui sa faca pasi inapoi de la progresele impresionante inregistrate in ultimii 10 ani in lupta impotriva coruptiei si a consolidarii statului de drept "Romania nu ar trebui sa faca pasi inapoi de la progresele impresionante inregistrate in ultimii 10 ani in lupta impotriva coruptiei si a consolidarii statului de drept.Transparenta, stabilitatea si previzibilitatea sunt principii-cheie pentru un climat investitional atragator. Buna guvernare si statul de drept reprezinta fundamentul acestor principii-cheie si sunt criterii importante atunci cand investitorii iau in calcul posibilitatea de a stabili noi investitii sau de a le extinde pe cele existente. e in ultimii 10 ani in lupta impotriva coruptiei si in privinta respectarii statului de drept", a spus joi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti in cadrul unei intalniri cu investitorii straini.
Premierul Tudose despre banci: S-a dus ANAF la ele sa le ajute si li se pare ca isi revin/ Jumatate din ele sunt foarte serioase, 18 declara profit "Eu inteleg ca au inceput sa fie optimisti in ceea ce priveste previziunile de profit anul asta. Li se pare ca isi revin. Repet, jumatate din ele sunt foarte serioase. Celelalte inteleg ca au probleme de management. S-a dus ANAF-ul la ele sa le ajute. Nu le-a cerut nimeni altceva decat sa fie corecti", a spus Mihai Tudose, la Antena 3.
Romania e pe locul al treilea in regiune dupa dificultatea de a gasi forta calificata de munca Ieri dimineata, in timp ce-mi alimentam fumurile de la magaznul non-stop de pe Victoriei, m-am trezit abordat de vanzatoare, oarecum jenata ca desi nu ne cunoastem, ma abordeaza intr-o problema cu atat mai putin comuna: Nu va suparati ca va intreb, zice doamna. Nu stiti pe cineva care ar vrea sa munceasca pe 2000 de lei net/luna ca vanzator aici? Ca am ramas in trei oameni si nu gasim pe nimeni iar patronul se gandeste chiar sa inchida magazinul desi avem vanzari bune, insa nu mai rezistam in 3 oameni. Vin tot felul de tineri care cer minim 2500 net , dar stramba din nas cand li se cere ca pentru banii aia sa aranjeze si marfa in rafturi, zice femeia, bantuita de spectrul unui somaj pe care evident nu si-l doreste.
Finantele: Rectificarea bugetara va fi finalizata pana la sfarsitul lunii septembrie si va fi pozitiva Rectificarea bugetară va fi finalizată până la sfârșitul lunii septembrie. Rectificarea va fi pozitivă și va avea la bază consultări premergătoare cu toate ministerele", se arata ontr-un comunicat lapidar al Ministerului Finantelor Publice, sosit la cateva ore dupa ce premieru Tudose anuntase o rectificare bugetara pozitiva. Singura nuanta diferita intre premier si Finante e cea legata de termen, Tudose anuntand rectificarea in aceasta saptamana, in vreme ce MFP, in aceasta luna. "Sunt bani in toate ministerele, vom avea rectificare pozitiva in aceasta saptamana", a sustinut primul ministru.
Agentia Nationala de Cadastru: In primele opt luni ale anului 2017 au fost inregistrate 393.294 de vanzari de imobile In primele opt luni ale anului 2017 au fost inregistrate, in toata tara, 393.294 de vanzari de imobile. In luna august 2017, numarul imobilelor care au facut obiectul contractelor de vanzare-cumparare, la nivel national, a fost de 56.986, arata datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate, in primele opt luni ale anului 2017, in Bucuresti - 47.764, Cluj - 26.381 si Ilfov - 23.357. Judetele cu cele mai putine imobile vandute in aceeasi perioada sunt Salaj - 2.676, Gorj- 2.961 si Caras-Severin - 2.513.
Plata contributiilor sociale in cazul contractelor part-time Incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2017 conform OG nr. 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal, angajatorii datoreaza plata contributiei la pensii si sanatate pentru contractele de munca cu timp partial, calculata la o baza egala cu valoarea salariului minim brut garantat in plata, cand salariatii realizeaza venituri salariale brute intr-o suma mai mica decat salariul minim brut. Majorarea bazei de calcul se aplica doar pentru cheltuiala angajatorului si nu pentru contributia individuala a salariatului. Vezi aici documentul aparut in Monitorul Oficial.
Romania a incheiat anul trecut cu 65 de firme in primele 500 de companii din Europa Centrala si de Est (studiu) Cifra de afaceri medie a firmelor din Romania (891 milioane euro) este inca sub majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, insa a inregistrat cea mai mare rata de crestere in 2016 (+6,6%), se arata in Raportul Coface cu privire la Top 500 companii din Europa Centrala si de Est. "Clasamentul anului viitor va arata cate companii locale au reusit sa transforme cresterea economica constanta in venituri si sa intre in cercul celor mai mari jucatori din Europa Centrala si de Est. Romania creste ca evolutie a companiilor, dar este inca sub potentialul economiei autohtone si sub potentialul PIB-ului, cu toate ca inregistreaza cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune", explica Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.
Limitarea deductibilitatii tranzactiilor cu neperformante va provoca dificultati mai degraba companiilor de utilitati si telecom decat bancilor (consultant) Ministerul Finantelor a schimbat saptamana trecuta Codul fiscal, limitand la 30% (de la 100%) deducerea din impozitul pe profit a pierderilor rezultate in urma vanzarii de creante neperformante. Schimbarea a venit la doar cateva zile dupa ce ministrul Finantelor, Ionut Misa acuza 70% dintre banci ca nu au  achitat impozit pe profit in ultimii cinci ani din cauza optimizarilor fiscale, printre care si vanzarile de credite neperformante. Partea proasta e ca masura "va afecta in principal tranzactiile derulate de companiile de utilitati, telecom si institutiile financiare nebancare (IFN). Bancile vor continua in linii mari tranzactiile cu portofolii de credite neperformante, in linie cu solicitarile in acest sens venite fie de la BNR, fie de la grup, de a scoate din bilant aceste active neperformante", a explicat pentru HotNews.ro Diana Coroaba, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania, liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar.
Statistica a confirmat motorul cresterii economiei din primele 6 luni: consumul populatiei. Exportul net a avut o contributie negativa Cresterea  economiei s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,7% contribuind cu 5,0% la cresterea PIB, au transmis marti reprezentantii INS intr-un cmunicat de presa in care aduce clarificari cu privire la evolutia PIB pe primele 6 luni. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,7%), consecinta a cresterii cu 8,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, de 10,0%, mai arata datele INS. Reamintim ca PIB-ul a crescut in primele 6 luni cu 5.8%, dupa ce in trimestrul al doilea  avansul economiei a fost de 5.9%.
BNR a sanctionat doua banci in primele 8 luni: Patria Bank- cu avertisment scris si Bancpost, cu amenda Banca Nationala a sanctionat doua banci in primele 8 luni: Patria Bank (cu avertisment scris) si Bancpost (cu amenda de 25.000 de lei), dupa ce anul trecut aplicase 55 de sanctiuni iar in 2015 alte 14 sanctiuni. Patria Bank este banca rezultata in urma fuziunii fostei banci Carpatica cu Patria Bank, iar Bancpost este pe ultima suta de metri in privinta procesului de vanzare ca urmare a deciziei Eurobank - banca mama a Bancpost - de a-si restructura activitatile din afara Greciei.
Factura consumului privat a depasit suta de miliarde de lei. Vezi cati bani au cheltuit romanii pe medicamente, combustibili si haine in primele 7 luni Romanii au bagat in consum peste 100 de miliarde de lei in primele 7 luni, arata datele transmise de Statistica la solicitarea HotNews.ro. Pe carburanti au cheltuit in iulie peste 4 miliarde de lei, cam cat se cheltuia de regula in luna decembrie, cand alergatura dupa cadouri era turata la maxim. Drept este, la consumul de carburant a contribuit cresterea rapida a numarului de masini nou inmatriculate. Cat despre consumul privat in general, cresterea este mai degraba rezultatul cresterilor salariale de doua cifre, a dobanzilor negative (pana de curand) si a dobanzilor bancare inca scazute care au facut creditele mai ieftine si nu au stimulat economisirea in mod deosebit.
Peste 97% dintre firme nu susțin plata defalcată a TVA (sondaj al Consiliului pentru IMM-uri) Un sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor, au anuntat luni reprezentantii Consiliului, citati de Agerpres.La sondaj au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.
 Provident a inceput colaborarea cu ANAF Clientii Provident vor avea acces mai rapid la credite, fara dovada de venit, doar prin verificarea in baza de date a ANAF. Compania a inceput colaborarea cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru imbunatatirea si accelerarea proceselor de acordare a creditelor. Colaborarea cu ANAF va reduce considerabil timpul de asteptare intre momentul solicitarii creditului si momentul acordarii sumei solicitate. Astfel, clientii care vor dori sa contracteze un credit din portofoliul nostru de produse, vor putea putea alege verificarea in baza de date a ANAF in locul adeverintei de venit, au anuntat luni oficialii Provident.
VIDEO Patroni IMM: Trezoreria da extrasul de cont pe niste fituici lungi si semnezi cu un creion legat acolo Patronii cu firme mici si mijlocii (IMM), reuniti in principala organizatie de profil, sunt nemultumiti de faptul ca Guvernul introduce plata defalcata a TVA pentru firmele platitoare de TVA si nu considera ca le aduc beneficii reale oferta statului de a le deschide conturi gratuite la Trezorerie si facilitatile fiscale pentru cei care opteaza mai repede pentru sistemul TVA split. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) mai spune ca majorarea accizelor la carburanti va duce la cresterea costurilor pentru toate firmele.
Testele Coreei de Nord intaresc monedele de refugiu si le slabesc pe cele emergente. Leul se depreciaza marginal in fata euro si a francului Ca intotdeauna cand probabilitatea unui conflict creste sau cand tensiunea mondiala urca, investitorii cu bani isi plaseaza lichiditatile in active sigure - aur, in special sau in monede sigure- cea japoneza si cea elvetiana sunt preferate. Luni, investitorii au crescut ponderea activelor de refugiu in portofoliile pe care le detin, dupa noile provocari ale Coreei de Nord, intarind yenul nipon si francul elvetian. Euro s-a dovedit mai rezilient decat dolarul tranzactionandu-se in jurul pranzului la USD 1.1918/EUR.  Monedele Europei emergente, percepute ca riscante s-au tranzactionat cu prudenta fata de euro luni dimineata. EURRON se mentine intr-o zona apropiata de 4.5900. BNR a calculat luni o medie de 4,5949 lei pentru un euro, fata de 4,5945 lei/eur- media de vineri.
​10 modificari punctuale ale Codului de procedura fiscala. Unele au intrat deja in vigoare, altele urmeaza sa intre Anul acesta au aparut 89 de acte normative in domeniul fiscal, ingreunand prin volumul lor activitatea departamentelor de contabilitate si compliance din companii. Recent, in Monitorul oficial a aparut OG nr. 30/2017 ce modifica Codul de procedura fiscala. Unele prevederi au intrat in vigoare la momentul publicarii ordonantei, iar altele vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2018.Consulta aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
INS: In luna iulie 2017, comertul cu amanuntul a crescut fata de iulie 2016 cu 10,1% In primele 7 luni ale anului, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 8.1%, arata datele transmise luni de reprezentantii Institutului National de Statistica. Cresterile se datoreaza vanzarilor de carburanti (un plus de 10,7%), vanzarilor de produse nealimentare (+10,6%) si a unui avans modest al vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,8%).

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri