BĂNCI
Bulgaria vrea sa depuna cererea de aderare la anticamera zonei euro (ERM II) pana in luna iulie Bulgaria, tara care in prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa demareze in prima jumatate a acestui an procedura care sa ii permita aderarea la zona euro, a anuntat joi ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres. Goranov a dezvaluit ca Bulgaria va cere statelor din zona euro sa isi exprime obiectiile fata de o eventuala aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) pana la mijlocul anului. 'Discutam in mod intens cu BCE si cu statele membre. Strategia noastra este ca vrem sa obtinem asigurari din partea lor ca vor privi pozitiv cererea noastra', a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de catre Bulgaria a presedintiei rotative a UE.
Cristian Rapcencu: Cateva lamuriri despre noul Formular 600. Exemple si mod de calcul Marea provocare pentru persoanele fizice este probabil NOUL Formular 600 care trebuie sau nu depus pana la 31 Ianuarie 2018 la organul fiscal, in functie de veniturile obtinute in 2017. NOUL formular nu cuprinde doar aspecte referitoare la CAS, ci si la CASS. Putem fi in situatia de a depune F600 doar pentru partea de CASS si nu si pentru CAS, pentru ambele, doar pentru CAS Optional si fara CASS, etc. Sunt multe cazurile in care ne putem regasi.
Fitch: Preluarea Bancpost nu afecteaza ratingul Bancii Transilvania Recentul anunt al Bancii Transilvania (BT) privind intentia de a achizitiona un creditor mai mic de pe piata interna, Bancpost, este in prezent neutru pentru ratingurile BT, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, citat de Agerpres. Recent, Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al Bancii Transilvania la ''BB'', perspectiva atribuita fiind stabila, si ratingul de viabilitate la ''bb''.
Indicele Robor la 3 luni a scazut la 1,98%, cel mai mic nivel din ultimele doua luni Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a scazut la nivelul de 1,98%, cel mai mic din data de 14 noiembrie 2017, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si citate de News.ro. Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Miercuri, indicele a scazut la 2,03%. Nivelul atins joi este cel mai mic din data de 14 noiembrie, cand a fost 1,92%.
Gelu Diaconu, fostul sef al Fiscului: Solicit ANAF sa comunice public datele si algoritmul stabilirii numarului de cca 200.000 declaratii fiscale pe categorii de venituri/contribuabili. Si atunci vom putea constata cu totii dimensiunea dezastrului "Aflu dintr-un comunicat ANAF ca, ajutat de jurnalisti, incerc sa "destabilizez" institutia prin postarile mele. Asa ca, astazi, am sa incerc sa "destabilizez" putin aberatiile din comunicatul emis aseara. Asadar, dupa ce timp de aproape doi ani de zile o mana de incompetenti aflati temporar la conducerea MFP si o alta mana de slugi aflate la conducerea ANAF ascund in mod “intentionat si repetat” cifrele colectarii, ieri au venit cu o noua dezinformare, ca replica la postarea mea privind dezastrul de ghisee ce va fi cauzat de OUG 79/2017 atat pentru contribuabili cat si pentru angajatii ANAF, in aceasta luna", scrie pe pagina sa de Facebook, fostul sef al ANAF, Gelu Stefan Diaconu.
Barometrul de opinie Keysfin: 2018, anul incertitudinilor. Economia continua sa creasca, insa dezechilibrele se accentueaza Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat si chiar cu unele semne de ingrijorare evolutia economica reala a economiei in acest an. Inflatia, deprecierea leului si incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele semnale ridicate de mediul de business, in a opta editie a barometrului semestrial privind perspectivele economiei. Potrivit rezultatelor Barometrului de opinie Keysfin, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc., economia Romaniei va continua sa creasca in 2018, insa avansul se va tempera semnificativ fata de cel inregistrat in 2017.
DOCUMENT Exemple 2018: Contributii la PFA, activitati independente, dividende (proiect) Cum vor plati contributiile la pensii sau la sanatate in anul 2018 persoanele fizice autorizate (PFA), alte persoane cu activitati independente sau profesii liberale sau actionarii care primesc dividende? Ministerul Finantelor Publice (MFP) da cateva exemple intr-un proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscal.
ANAF: 210.000 de PFA si alte persoane cu activtati independente sunt obligate sa depuna formularul 600, pentru CASS și CAS. Conditiile Aproximativ 210.000 de pesoane fizice autorizate (PFA) si alte persoane fizice care obtin venituri din activitati independente au obligatia sa depuna, pana la 31 ianuarie 2018, formularul 600, pentru contributiile sociale, a precizat, miercuri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care da asigurari ca are capacitatea de procesare astfel incat sa nu apara aglomeratie la ghisee.
Programul "Prima casa" continua si in 2018, cu un plafon alocat al garantiilor in valoare totala de 2 miliarde de lei Plafonul alocat al garantiilor care pot fi emise pentru anul 2018 in cadrul programului "Prima casa" insumeaza 2 miliarde de lei, potrivit unei Hotarari aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului. Actul normativ modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului, o schimbare fiind reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,5% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari.
ANALIZA Orase care mor si orase care infloresc. In Romania sunt localitati care si-au triplat populatia in ultimii 10 ani, dar si zone din care au plecat peste jumatate dintre locuitori. Vezi cum s-a schimbat topul primelor 10 orase Cei de la Institutul National de Statistica au transmis miercuri comunicatul lor obisnuit privind miscarea naturala a populatiei. Cati s-au nascut, cati au trecut la cele vesnice, cati au divortat si cati si-au unit destinele. Ca idee, continuam sa ne imputinam, dar ideea acestui articol este alta. Ne imputinam cu (prea) mare viteza in anumite zone din tara si crestem ca populatie in alte zone. De pilda, in ultimii 10 ani, comuna Floresti din Cluj, a crescut de la 7.600 de locuitori (in 2007), la peste 33.000 in 2017. Evident, cand ai o asemenea crestere a numarului de locuitori, asta iti afecteaza piata muncii, nivelul salariilor si preturile locuintelor (sau ale chiriilor). La polul opus avem cazul localitatii Orasu Nou din Satu Mare, ai caror locuitori s-au diminuat de la 7600, la 3800.Participa, in text, la sondajul HotNews.ro: In ce fel de oras ai prefera sa traiesti?
LISTA noilor formulare pentru contributii si impozitul pe venit Compania de consultanta Deloitte a intocmit o lista a formularelor modificate de autoritatile fiscale, pentru contributiile sociale si impozitul pe venit, cu aplicare din anul 2018, si a explicat noile prevederi legale privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Economia Romaniei va inregistra o crestere de 4,5% in 2018(raport al Bancii Mondiale) Economia Romaniei va inregistra un avans de 4,5% in 2018 si de 4,1% in 2019, fata de o expansiune de 3,7% si, respectiv, 3,5%, previzionata in iunie, se arata in raportul "Global Economic Prospects", publicat, marti, de Banca Mondiala si citat de gerpres. De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca Romania sa raporteze pentru 2017 o crestere a PIB-ului de 6,4%, fata de 4,4%, previzionata in iunie. Expansiunea ar urma sa se atenueze in 2020, cand economia Romaniei va inregistra un avans de 3,5%, se arata in raportul publicat de Banca Mondiala.
Statistica a calculat veniturile medii lunare din toamna trecuta ale unei familii: 3.426 de lei, mai mari cu peste 15% fata de toamna anterioara. In acelasi timp, cheltuielile au fost de aproape 2.900 de lei Veniturile totale medii lunare au reprezentat in toamna anului trecut (trimestrul III 2017), in termeni nominali, 3.426 lei pe familie si 1308 lei pe persoana, arata datele transmise miercuri de Institutul National de Statistica. Cresterea veniturilor in ritm anual depaseste 15%, potrivit datelor consultate de HotNews.ro in vaza de date online a autoritatii de statistica. Cheltuielile totale ale romanilor, au fost, in aceeasi perioada, de 2.885 lei lunar pe familie (1101 lei pe persoana).
DOCUMENT Split TVA 2018: ANAF pregateste un nou formular pentru firmele care renunta sau aplica Firmele care vor renunta la aplicarea optionala a mecanismului platii defalcate a TVA, cele care vor dori sa aplice sistemul TVA split optional, precum si societatile care vor fi obligate sa treaca la acest mecanism de plata a taxei vor completa si depune la ANAF un nou formular, pregatit de Agenntia Nationala de Administrare Fsicala printr-un proiect de ordin scos marti in consultare publica.
SPLIT TVA  - Obligatii pentru cei care NU aplica sistemul Daca sunteti platitor de TVA si daca aveti firme (furnizori) care au aplicat voluntar pentru split TVA dupa intai octombrie 2017 e bine sa stiti ca aveti obligatia ca de la 01.01.2018 sa faceti plata defalcat (in contul curent - valoarea de pe factura si in contul de TVA - valoarea TVA de pe factura). Furnizorii vostri care au datorii de peste 5000 , 10.000 sau 15.000 (in functie de firma)  la 31.12.2017 si neachitate pana la 31.01.2018 sau sunt insolventa la 31.12.2017 vor aplica sistemul split TVA doar de la 01.03.2018 - prin urmare aceleasi obligatii de mai jos le veti avea dupa acea data!
Euro trece de 4.65 de lei, dupa ce BNR a semnalat ca admite o fluctuaţie de 5-6% a cursului Euro a trecut marti de nivelul de 4.65 lei, la nici o zi de la o declaratie oarecum neobisnuita a numarului 1 din BNR. Isarescu a sustinut luni un briefing de presa in care admitea ca Banca Centrala permite o rata de fluctuatie de 5-6%, marja in care cursul sa se poata misca in sus si in jos. A doua zi, euro a "respectat" marja de fluctuatie, media tranzactiilor calculata de Banca Centrala fiind de 4.65 lei/euro, fata de 4.63 lei/euro in sedinta precedenta de tranzactionare. Reamintim ca BNR nu poate sustine simultan si nivelul dobanzilor si cursul si rezervele valutare.
Suntem sau nu intr-o bula imobiliara? Guda, seful analistilor financiar-bancari: Imobiliarele sunt supra-evaluate cu 20-25%.Bucsa, UniCredit: Piata imobiliara romaneasca e departe de bula "Imobiliarele sunt supra-evaluate cu 20-25%. Daca faci un calcul mediu cu chiria care poate fi incasata pe 10 ani pe metru patrat, la un grad de ocupare de 90% al activului si reinvestirea chiriei la un randament armonizat real de 3% intr-o clasa de active cu risc sub medie cum ar fi obligatiuni, am ajunge la un pret pe metrul patrat de maxim 1050 de euro/metrul patrat. Astazi e de 1250 de euro/m.p., iar pentru imobile nisate intr-o zona foarte buna, pretul ajunge chiar si la 2000 de euro pe metrul patrat, desi fundamentele ar indica un maxim de 1500 de euro/m.p.", a spus marti Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari Bancari si CEO Coface, la o conferinta organizata de Bursa de Valori.Participa la sondajul HotNews.ro: Cat de aproape suntem de o bula imobiliara?
Se vor scumpi creditele? Se va deprecia leul? Va creste ROBOR? - Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR raspunde celor 3 intrebari Toti romanii, mai ales cei cu imprumuturi contractate la banci, au vazut in cresterea de luni a dobanzii cheie de catre BNR un pericol la care banca centrala ii expune, fie prin cresterea dobanzilor si a ratelor la banci, fie prin influentarea indirecta a cursului sau a inamicului nr 1- ROBOR. Altii au vazut o razbunare indirecta la adresa premierului Tudose, premierul care arunca intr-un mod populist, sageti la adresa bancilor comerciale si a BNR. "Mutarea" de ieri a BNR nu are de-a face nici cu prima si nici cu a doua ipoteza. BNR nu "regleaza" nevoi ale romanilor persoane fizice si nici nu se ocupa de vendete la adresa celor fara card bancar. Rolul BNR este acela de a sesiza probleme care pot afecta stabilitatea preturilor (si a economiei) si de a incerca sa le rezolve. Despre cele 3 intrebari care stau pe buzele tuturor: Se vor scumpi creditele? Se va deprecia leul? Va creste ROBOR, ca urmare a deciziei de luni a BNR?, cititi mai jos o interventie radio a lui Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Centrale.
Exporturile ne-au adus in primele 11 luni din anul trecut putin peste 58 de miliarde de euro. Importurile ne-au "luat" 69 de miliarde. Ca sa nu ne tot miram de tendinta de depreciere a leului In primele 11 luni ale anului trecut, incasarile din exporturi au adus circa 58,14 miliarde de euro, in vreme ce suma necesara pentru achitarea importurilor a fost de 69,49 miliarde de euro, arata datele transmise marti de Institutul Nationa de Statistica. Cu alte cuvinte, deficitul balantei comerciale a fost de 11,34 miliarde euro, mai mare cu 2,56 miliarde euro decat cel inregistrat in perioada 1.I-30.XI 2016. Numai in noiembrie, deficitul comercial a depasit 1.1 miliarde de euro, ceea ce se poate traduce si printr-o presiune suplimentara pe cursul de schimb euro/leu.
INS: ​Somajul a scazut in noiembrie pana la 4.9% Rata somajului in luna noiembrie 2017 a scazut cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta (4,9%), au transmis marti reprezentntii Institutului National de Statistica. Ca numar de someri, in noiembrie Romania avea 443.000 de persoane in cautarea unui loc de munca, in scadere atat fata de luna precedenta (451.000 de someri), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (492.000 persoane), mai precizeaza INS.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version