BĂNCI
Guvernul a decis ca BNR si ASF sa urmareasca punerea in aplicare a regulamentului european privind instrumentele financiare derivate extrabursiere. Pot aplica si amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri Guvernul a stabilit marti, printr-un proiect de lege, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Autoritatea de Supraveghre Financiara (ASF) sa fie autoritatile cu atributii in supravegherea aplicarii, la nivel national, a Regulamentului european 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapartile centrale si registrele centrale de tranzactii. BNR urmareste respectarea Regulamentului de catre institutiile de credit. Pentru celelalte categorii de contraparti financiare, din sectorul valorilor mobiliare, asigurarilor, pensiilor ocupationale si al fondurilor de investitii alternative, dar si pentru contrapartile nefinanciare, responsabilitatea ii revine Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cele doua institutii pot aplica si amenzi de pana la 10% din cifrele de afaceri pentru incalcarea regulamentului.
Guvernul a aprobat limitele anuale pentru contractarea finantarilor rambursabile de catre autoritatile locale Limita anuala privind finantarile rambursabile, precum imprumuturi de la banci comerciale sau alte institutii de credit, emisiuni de titluri de valoare, leasing financiar, care pot fi contractate de unitatile administrativ-teritoriale, reprezentand datorie publica locala, va fi de 1,2 miliarde lei pentru fiecare dintre anii 2017, 2018 si 2019, a stabilit marti Guvernul, printr-o Hotarare.
Antifrauda promite actiuni de control operativ la nivel national, pe intreg parcursul lunii decembrie      Dupa o perioada in care pareau ca o lasa mai moale cu operatiunile de control din zonele cu risc ridicat (marile depozite engros, unele multinationale intens mediatizate in primavara s.a.), Directia Generala Antifrauda Fiscala anunta ca va efectua in intervalul 30.11 - 04.12.2016 o actiune operativa de control la nivel national. "Este inceputul unei serii de verificari ce se vor desfasura pe intreg parcursul lunii decembrie, ca urmare a intensificarii anumitor activitati economice specifice care prezinta riscuri in ceea ce priveste manifestarea unor fenomene circumscrise fraudelor fiscale si vamale, cu ocazia sarbatorilor de iarna", spun oficialii ANAF.
​Prognoze 2017 Libocor, BRD: Vad un curs euro in jur de 4.48 lei si un dolar la 4 lei. Cresterea economica se va tempera la 3.8% iar somajul se va stabiliza la 6.1% Cursul de schimb EUR/RON va oscila anul viitor in mod probabil in jurul unei medii de 4.48 si intr-un interval de 4.40 - 4.50, preponderent in partea superioara, considera economistul sef l BRD-GSG, Florian Libocor, intr-un text transmis la solicitarea HotNews.ro. In pofida unei probabile dar totusi marginale politici monetare mai restrictive in SUA, USD/RON se poate stabiliza in jurul unei medii de 4.0, crede Libocor.
Impactul salariului minim asupra productivitatii muncii este negativ, o crestere a salariului minim de 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3% (analiza a Ministerului Muncii) Impactul salariului minim asupra productivitatii muncii este negativ, o crestere a salariului minim de 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3%, se arata intr-o analiza a Ministerului Muncii. "In anul 2015 existau 140.980 de firme considerate vulnerabile (in care salariul mediu brut anual este situat in jurul salariului minim brut anual, cu o abatere de pana in 10%), in care lucrau un numar de 468.804 salariati. In ultimul an al seriei, ponderea salariatilor din firmele vulnerabile in totalul salariatilor din firmele selectate era de 11,7%", se arata in document.
Somajul a scazut cu 12% in ultimele 10 luni, dar ritmul de scadere va depinde de dinamica salariilor Numarul somerilor estimat pentru luna octombrie din anul curent a fost de 522.000 de persoane, la acelasi nivel cu luna precedenta, dar in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior, a transmis marti Institutul National de Statistica. In dinamica anuala somajul a scazut cu 14.8% in octombrie si cu 12.1%  la 10  luni, evolutie determinata de accelerarea cererii interne si de reducerea economiei informale. "Rata somajului a stagnat la 5.8% in octombrie, cel mai redus nivel din decembrie 2008. Ne asteptam la continuarea tendintei de scadere a  somajului pe termen mediu, insa ritmul depinde si de dinamica salariilor", spun economistii Bancii Transilvania.
Ministerul Finantelor propune prelungirea cu un an a Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune prelungirea cu un an a Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii, care expira in data de 5 decembrie 2016, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului.
Suntem tigrii Europei la cresterea economica, dar continuam sa saracim "pe persoana fizica". Cum sa explici asta celor peste 5 milioane de romani saraci, cat a numarat Statistica? Stiu, e campanie electorala. Stiu, in campanie electorala taberele promit vrute si nevrute sau doar se lauda cu prosperitatea adusa romanilor, chiar daca numai pe hartie. Romania a avut cele mai mari ritmuri de crestere. Este tigrul Europei. Dar, cu toate acestea, cifrele oficiale mai arata un paradox: creste economia, dar in acelasi timp creste si saracia. Cel putin asa indica datele publicate luni de Institutul National de Statistica
ANAF va face publice circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a legii Agentia Nationala de Administrare Fiscala va face publice, din 5 decembrie, pe site-ul propriu, la rubrica "Circulare ANAF", circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a prevederilor legale.
25 de predictii pentru 2017 privind mediul de afaceri si societatea Taxele vor creste, brain drain - migratia tinerilor educati in cautare de locuri de munca specializate - va fi in crestere, notorietatea va fi mai importanta decat competenta iar polarizarea fara precedent va provoca mecanismele sociale si ale societatii civile - iata cateva  predictii pentru 2017. In categoria vesti bune, putem nota stabilitatea fluxului de intrari financiare in Romania, provenind de la romanii aflati in strainatate, in jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR si, de asemenea, estimarea ca si in acest an volumele vor fi la acelasi nivel - cu posibile mici variatii.
Legea parteneriatului public-privat a fost publicata in Monitorul oficial si va intra in vigoare de Craciun. Vezi in text cele mai importante prevederi ale legii La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial o lege foarte importanta pentru investitiile pe termen lung din sectorul public - Legea parteneriatului public-privat.  Legea nr. 233/2016 aplica procedura de derulare a unui parteneriat public-privat ce are ca obiect realizarea, reabilitarea sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinat prestarii unui serviciu public sau operarii unui serviciu public.Consulta aici Legea parteneriatului public-privat.
Industria a pierdut din avant in octombrie. Ce s-a putut intampla? (barometrul industrial) In septembrie, industria isi revenise dupa cinci luni de scadere continua. Dar in octombrie, potrivit datelor furnizate de Barometrul Industrial, activitatea a incetinit din nou. Indicatorul pentru volumul productiei a scazut de la 60 in septembrie la 56 in octombrie. Acum indicatorul se afla cu un punct sub media ultimelor 24 de luni. Caderea brusca a indicatorului inseamna ca in luna octombrie volumul total de bunuri si produse fizice realizate in industrie s-a micsorat fata de luna anterioara. Totusi, industria continua sa se mentina intr-o zona de relativa crestere, cu 6 puncte deasupra pragului sub care se afla zona de contractie. Ce s-a putut intampla?
10 argumente in favoarea Primei Case. Finantele vor prelungirea programului cu inca 5 ani si suplimentarea in acest an a plafonului cu un sfert de miliard de lei Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casa" cu inca 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in program, se arata intr-un comunicat al Ministerului. Vezi in text care sunt cele 10 argumente ale finantistilor pentru care ar dori prelungirea cu inca 5 ani a programului.
Banca Mondiala : Alegerile din Romania sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare Banca Mondiala avertizeaza ca alegerile care vor avea loc luna decembrie, in Romania, sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare si a incetinirii implementarii reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, afirma institutia, potrivit Mediafax.
Radu Craciun: ​Propaganda antioccidentala in 15 pasi 1. Obiectivul dvs. va fi subminarea increderii in faptul ca Romania a beneficiat de pe urma integrarii in UE si a investitiilor straine directe, prin autovictimizare. Nu veti promova reorientarea geostrategica a Romaniei, ci mai degraba izolationismul pe principiul ca Romania nu are niciun partener adevarat cu care sa aiba o relatie reciproc avantajoasa, scrie Radu Craciun pe blogul sau.
Executia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale lui 2016 : Deficit de 1,3 miliarde de lei, adica 0,17% din PIB Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 187,6 miliarde de lei, reprezentand 24,7% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, cauzate de reducerea unor taxe, in special a TVA, au transmis vineri oficialii MFP.
Economia britanica sfideaza acum estimarile pesimiste de dupa votul pentru Brexit, dar viitorul nu arata foarte bine Firmele britanice au continuat sa investeasca iar consumatorii sa cheltuiasca in lunile de dupa votul pentru Brexit, sfidand predictiile ca un val de incertitudine va lovi activitatea economica, scrie The Guardian.
Eurostat: Romania, penultima in UE la ponderea taxelor in produsul intern brut in anul 2015 ​Romania a avut o pondere a taxelor si a contributiilor sociale de 28% din produsul intern brut (PIB) in anul 2015, fiind penultima tara din Uniunea Europeana la acest parametru, releva datele comunicate vineri de agentia europeana de statistica Eurostat.
Darea in plata si legea conversiei creditelor in CHF nu au efecte chiar atat de puternice (presedinte de banca) "Cele doua propuneri - darea in plata si legea conversiei- nu  sunt cu impact atat de puternic pe cat ar fi putut sa il aiba daca ar fi iesit in forma lor initiala. Legea darii in plata produce un efect in momentul de fata, dar diminuat fata de cel care ar fi aparut daca se crea hazardul moral. Incepe sa capete un caracter tot mai social de rezolvare a probleme ale celor care nu mai puteau face fata platilor. Fara a fi un expert in domeniu- la CEC Bank acest impact este unul marginal", a spus vineri Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, in carul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
Ghetea, CEC Bank: Urmatoarea listare la bursa a unei banci in Romania ar putea fi a CEC Bank Urmatoarea listare la bursa a unei banci in Romania ar putea fi a CEC Bank Intotdeauna cand s-a discutat despre majorarea capitalului s-a luat in discutie si listarea CEC Bank la Bursa de Valori. Inafara listarii mai sunt luate in calcul si alte doua optiuni, a spus vineri presedintele CEC Bank in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă