BĂNCI
Agricultura - cenusareasa economiei romanesti in 2007 Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut anul trecut cu 6%, ca urmare a avansului puternic inregistrat de servicii si de constructii, care au compensat declinul din sectorul agricol, potrivit NewsIn care citeaza date ale Institutului National de Statistica (INS). Serviciile au avut cel mai ridicat aport la cresterea economica de 3,5%, urmate de constructii cu 2,4% si industrie cu 1,2%.
Guvernul tripleaza fondul de rezerva pentru a organiza alegerile din 2008. Legea arata ca fondul trebuie folosit doar pentru "cheltuieli neprevazute" Guvernul a suplimentat fondul de rezerva cu 500 milioane lei la rectificarea din martie, iar ministrul Varujan Vosganian a explicat ca banii vor fi folositi pentru organizarea alegerilor. Potrivit legii finantelor, fondul trebuie sa fie alocat numai pentru "cheltuieli urgente sau neprevazute" aparute in timpul anului. Anul 2008 pare sa repete experienta din 2007 cand suma impartita din fondul de rezerva s-a apropiat de 2,5 miliarde lei, desi in bugetul aprobat prin lege de Parlament suma era de numai 128,7 milioane lei. Guvernul a reusit sa aiba la dispozitie o suma de aproape 20 de ori mai mare decat cea prezentata Legislativului datorita anularii unor cheltuieli ale ministerelor.
Citigroup isi majoreaza investiile in Japonia Citigroup a anuntat marti ca isi va extinde reteaua de unitati bancare in Japonia. Banca americana spera ca prin castigurile pe care i le-ar putea aduce investitiile pe piata japoneza sa isi acopere pierderile suferite pe alte piete. Oficialii Citigroup afirma ca grupul va face o oferta publica pentru Nikko Asset Management, unitatea care le administreaza fondurile in Japonia, insa nu a fost stabilita o data.
Moneda nationala s-a apreciat marti pana la 3,6984 lei/euro Leul isi continua aprecierea fata de moneda unica europeana, aceasta fiind cotata marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 3,6984 lei. Moneda nationala a castigat 1,8 bani in fata euro, dupa ce luni banca centrala a anuntat un curs de 3,7164 lei pentru un euro.
Doi laureati Nobel vin la Bucuresti in luna iunie Edward Prescott si Edmund Phelps, laureati ai Premiului Nobel pentru Economie, si-au anuntat participarea la Forumul Financiar Central si Sud-Est European, organizat in perioada 2-6 iunie la Bucuresti, potrivit organizatorilor. Printre subiectele ce vor fi dezbatute de cei doi laureati ai Premiului Nobel se numara perspectivele de crestere a economiei romanesti in 2008, evolutia cursului valutar si a burselor regionale, politici anti-inflationiste.
Deficitul comercial a urcat cu 2,8% in ianuarie, pana la 1,41 miliarde euro Deficitul comercial al Romaniei s-a adancit in luna ianuarie anul trecut pana la 1,41 miliarde de euro, cu 2,8% mai mai mult decat in perioada similara a anului trecut, aceasta fiind a doua luna consecutiva in care dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In perioada mentionata, valoarea exporturilor a crescut cu 16,9%, la 2,42 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 11,3%, la 3,84 miliarde de euro.
Inflatia anuala a ajuns la 7,97% in luna februarie Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in luna februarie cu 0,7% comparativ cu luna anterioara, iar inflatia anuala s-a accentuat la 7,97%, potrivit datelor transmise marti de catre Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna ianuarie, cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la marfurile nealimentare (1,1%), in vreme ce tarifele serviciile si cele ale marfurilor alimentare au urcat cu 0,5, respectiv 0,4%.
Lehman Brothers va concedia 5% din angajati Banca de investitii Lehman Brothers va concedia 5% din numarul total al angajatilor, din toate domeniile de activitate, potrivit postului de televiziune CNBC, citat de Reuters. Compania avea 28.600 de angajati la data de 30 noiembrie, conform celui mai recent raport anual.
Varujan Vosganian: Dezvoltarea economica depinde de gradul de absorbtie a fondurilor europene Obiectivele macroeconomice pe termen mediu ale Romaniei: cresterea economica, reducerea inflatiei, a deficitului de cont curent si a deficitului bugetar, consolidarea cursului de schimb pot fi atinse in functie de absobtia fondurilor comunitare, a declarat, luni, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, cu ocazia lansarii Programului Operational Sectorial pentru cresterea competitivitatii economice.
Euro a fost cotat luni la 3,7164 lei, cu doi bani sub valoarea de vineri Moneda nationala s-a apreciat luni pana la 3,7164 lei pentru un euro, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu 2,12 bani peste valoarea de vineri. Leul a castigat 0,56% in fata euro, dupa ce vineri banca centrala a anuntat un curs de 3,7376 lei pentru un euro.
Criza subprime a provocat pierderi de 140 miliarde euro in intreaga lume Pierderile institutiilor financiare din intreaga lume datorate crizei "subprime" se ridica la 140 miliarde de euro, potrivit unui reprezentant al autoritatii de reglementare din domeniul financiar din Japonia, citat de Reuters. Pierderile inregistrate de companiile din Statele Unite au totalizat aproximativ 55% din total.
Comisia Nationala de Prognoza mentine estimarile privind cresterea economica la 6,5% Comisia Nationala de Prognoza (CNP) isi mentine estimarile privind cresterea economica din acest an, la 6,5%, insa a revizuit in sens pozitiv valoarea Produsului Intern Brut, la 470 miliarde de lei, potrivit variantei preliminare a prognozei de primavara, citata de Mediafax.
KBC: Criza globala a creditelor s-ar putea prelungi pana dupa vara Criza globala a creditelor, generata de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA, ar putea dura pana dupa concediile de vara din Europa, mai mult decat estimase initial, a declarat directorul executiv al bancii belgiene KBC, Andre Bergen, citat de NewsIn.
Vosganian: Finantarea deficitul bugetar prin listarea titlurilor de stat la Bursa Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), împreună Banca Naţională a României (BNR) şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au făcut toate demersurile procedurale pentru listarea titlurilor de stat, în acest an, la Bursă, a declarat ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.
Analistii estimeaza o inflatie anuala de 8,1% pentru februarie si o noua majorare a dobanzii BNR la 9,5% Analistii bancari estimeaza o inflatie anuala de 8,1%, in februarie, pe fondul cresterii pretului la gaze, si se asteapta, in acest context, ca BNR sa majoreze din nou dobanda de politica monetara, pana la 9,5% la sfarsitul lunii martie.
Firmele risca sa devina inactive daca nu respecta doua termene de depunere a declaratiilor fiscale Firmele si persoanele impozabile care nu vor depune doua declaratii fiscale consecutiv vor deveni inactive, potrivit unei modificari aduse Codului de procedura fiscala. Prevederea va intra in vigoare de la 1 iulie 2008. Firmele inactive nu mai au dreptul sa emita facturi, documente sau formulare tipizate cu regim special, iar autorizatiile, avizele, licentele si alte acte in baza carora functioneaza se suspenda de drept. Avand in vedere ca declaratiile fiscale pentru impozitul pe venit sau cele pentru contributii sociale se depun lunar, firmele ar putea intra in inactivitate si numai dupa doua luni daca nu vor respecta noua prevedere.
Moneda nationala s-a depreciat vineri pana la 3,7376 lei/euro Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 3,7376 lei pentru un euro, cu aproape patru bani peste valoarea din ziua anterioara. Moneda nationala a pierdut 1,06% in fata euro, dupa ce joi banca centrala a anuntat un curs de 3,6983 lei pentru un euro.
Semne de responsabilitate guvernamentala Cea mai vehementa critica, pe care mi-o mentin, se refera la iresponsabilitatea maririi pensiilor fara acoperire in venituri bugetare viitoare. De asemenea, guvernul s-a balbait de multe ori pe an cu noi taxe, cu reveniri de taxe, cu taxe aplicabile retroactiv. Din punct de vedere al predictibilitatii sistemului fiscal, actualul guvern a demonstrat a fi chiar mai incompetent decat guvernul PSD din 2000 - 2004, sustine Emil Stoica pe blogul sau.
Piata de leasing din Romania a a ajuns la 4,94 miliarde euro in 2007 Piata de leasing din Romania a a ajuns anul trecut la 4,94 miliarde de euro dupa valoarea activelor finantate, in crestere cu 51,3% fata de anul 2006, potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) si cele ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 65% din total, urmat de sectorul companiilor independente cu 29% si de sectorul companiilor captive, cu 6%.
Ovidiu Silaghi: Guvernul vrea sa reduca cu o treime numarul de autorizatii, avize, licente pentru firme si sa aplice aprobarea tacita in 30 de zile Guvernul vrea sa reduca cu 30% numarul de autorizatii, avize si licente emise de autoritatile centrale si sa introduca aprobarea tacita in termen de 30 de zile pentru toate cele care vor ramane in vigoare, a declarat ministrul pentru IMM si Comert, Ovidiu Silaghi. Conform inventarierii facute de Guvern, in prezent, se elibereaza 509 categorii de autorizatii, avize si licente, a spus Silaghi pentru HotNews.ro.

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri