Spania nu mai crede ca va beneficia de mecanismul de recapitalizare directa a bancilor, care permite sa nu creasca datoria unei tari, a lasat sa se inteleaga un diplomat spaniol in cadrul summitului european din cursul noptii de joi spre vineri de la Bruxelles.

"Spania a luat deja in calcul faptul ca nu va beneficia de o recapitalizare directa a bancilor sale", a spus diplomatul.

Recapitalizarea directa a bancilor prin intermediul zidului de protectie a Zonei Euro, adica Mecanismul European de Stabilitate, depinde de aplicarea unui sistem unic de supraveghere bancara in Zona Euro.

Or, liderii europeni tocmai au decis ca supravegherea bancara va intra in vigoare 'in cursul' lui 2013, si nu la inceputul anului viitor, asa cum avusese in vedere Comisia Europeana. Acest fapt indeparteaza deci Madridul de posibilitatea de a beneficia de o recapitalizare directa a bancilor sale, scrie AFP.

Recapitalizarea directa a bancilor trebuie sa impiedice transformarea crizei bancare intr-o criza a datoriilor. Europenii au ajuns la un acord asupra acestui principiu cu ocazia summitului Uniunii Europene din luna iunie.