In 1993, Catalin Prunariu, pe atunci elev in clasa a XII-a, era responsabil de conectarea la internet a laboratorului de informatica din Liceul "Dimitrie Cantemir" Bucuresti. "Folosindu-mi cunostintele de acasa, unde aveam deja un PC si ma conectam la Internet prin intermediul unor BBS-uri (Buletin Board Services) care aveau o interfata in mod text, am improvizat in prima faza ceva similar si la liceu. Conexiunile se faceau prin linie telefonica, erau foarte lente, practic un singur computer era conectat la Internet si aceasta doar temporar pentru ca de linia telefonica era nevoie si pentru comunicatii prin voce", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Prunariu, in prezent pilot instructor la TAROM, membru in consiliul de administratie al Autoritatii Aeronautice Civile Romane si pilot acrobat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Laborator al Facultatii de Constructii din Bucuresti - 1989

Laborator al Facultatii de Constructii din Bucuresti - 1989

Foto: Agerpres

Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la crearea primei retele de internet in scoli si universitati. 2013 este si anul in care se implinesc 20 de ani de la aparitia domeniului .ro. HotNews.ro - primul ziar online din .ro - va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania. In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile.

Catalin Prunariu a absolvit Facultatea de Management Financiar-Contabil, timp de 8 ani a dezvoltat software, site-uri de web, baze de date, solutii de gestiune, iar in 2002 a devenit pilot profesionist. In prezent este pilot instructor la TAROM, membru in consiliul de administratie al Autoritatii Aeronautice Civile Romane si pilot acrobat.

Rep: Cum a aparut domeniul .ro si ce rol ati jucat dumneavoastra in aceasta "poveste" care a inceput in 1993?

Catalin Prunariu: In 1993, prin stradaniile profesorului Radu Jugureanu, la acea vreme profesor de matematica/informatica, Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, a primit o sponsorizare generoasa de la George Soros, pentru amenajarea unui laborator de informatica modern. Dl. Jugureanu fiind dirigintele clasei in care invatam si eu, ne-a implicat in organizarea si punerea pe picioare a acestui laborator, care s-a dezvoltat pe citeva ramuri distincte: programare, DTP, comunicare, baze de date. Eu eram project manager pe zona de comunicare si in aceasta calitate tot incercam sa gasesc solutii de conectare la Internet, care abia incepea sa apara in Europa, in conditiile in care infrastructura locala era aproape inexistenta. Folosindu-mi cunostintele de acasa, unde aveam deja un PC si ma conectam la Internet prin intermediul unor BBS-uri (Buletin Board Services) care aveau o interfata in mod text, am improvizat in prima faza ceva similar si la liceu. Conexiunile se faceau prin linie telefonica, erau foarte lente, practic un singur computer era conectat la Internet si aceasta doar temporar pentru ca de linia telefonica era nevoie si pentru comunicatii prin voce, iar disponibilitatea BBS-urilor respective era oarecum fragila, pentru ca ele erau tinute de niste entuziasti, pe banii lor, in masura in care aveau posibilitati financiare.

Ulterior am reusit sa ne conectam la reteaua universitara, care insa era integrata in domeniul ".edu". Undeva in toamna anului 1993, tocmai intrasem in clasa a XII-a, George Soros a facut o vizita la liceu, pentru a face cunostinta cu beneficiarii sponsorizarii sale. Vizita trebuia sa fie una scurta, programul sau era aglomerat, un speech, o vizita in laboratorul de programare si cam atit. Dupa ce a terminat programul stabilit, staff-ul l-a luat pe sus, sa plece la urmatoarea intilnire. Noi ne pregatisem intens pentru aceasta vizita, era un eveniment important pentru niste adolescenti de 17 ani sa intilneasca un miliardar si fiecare voia sa se afirme cu ceva, dar in afara de softisti, ceilalti parea ca urma sa fim ignorati si acest lucru era frustrant. Cind l-am auzit ca este usor dezamagit ca nu sintem conectati la Internet, frustrarea s-a transformat in curaj, l-am luat efectiv de mina si l-am tras in sala in care lucram, la computerul meu, unde i-am aratat ca avem un soi de Internet, dar sintem limitati din cauza lipsei unei infrastructuri adecvate.

Vizita s-a mai prelungit 15-20 minute timp in care a ascultat fascinat ce artificii am facut pentru a realiza conexiunea, cum vedeam noi Internetul si ce visam sa facem pe Net. Parea surprins ca nu exista in Romania provideri de net in domeniu local si citeva saptamini mai tirziu anunta lansarea unei investitii in domeniu pentru a da nastere domeniului ".ro" si a incepe constructia unei autostrazi informationale locale.

Rep: Domeniul .ro a fost o cerinta a pietei comerciale sau o cerinta a sistemului educational?

Catalin Prunariu: Primii beneficiari ai internetului au fost universitatile, dar din fericire evenimentele din 1989 au avut loc exact in momentul in care avea loc si prima revolutie informationala, iar companiile de IT proaspat infiintate in acea perioada au intrat in contact direct cu Internet-ul. Din cite imi aduc aminte, s-a mers oarecum in paralel, in sensul in care, mediul educational se dezvolta pe o ramura si zona comerciala incepea sa creasca pe alta, independenta. La un moment dat Universitatea Politehnica avea o retea proprie, aproape ca era ca un provider, in timp ce oferta comerciala intirzia sa apara pentru publicul larg, probabil si din cauza preturilor prohibitive de la acel moment. Domeniul ".ro" si organizarea pietei au fost o cerinta a tuturor jucatorilor de pe piata, pentru ca a permis fiecaruia sa-si gaseasca locul si sa se integreze in puzzle-ul care se forma.

Rep: In 1993 internetul era la inceput in tara noastra si abia patrunsese in cateva zone din Occident. Cum vedeati atunci viitorul internet-ului si al domeniului .ro, v-ati gandit ca va ajunge atat de important si mai ales ca va ajunge indispensabil pentru business?

Catalin Prunariu: Importanta Net-ului pentru business era evidenta chiar si la acel moment. Numai rapiditatea cu care permitea comunicarea intre diverse zone ale globului sau chiar local reprezenta deja un cistig mare pentru business, dar se intrezareau si viitoarele enciclopedii sau motoare de cautare. Noi eram niste copii, nu aveam o viziune asa avansata si lipsa de informatii din domeniu ne crea o bariera suplimentara. Poate daca am fi avut acces la reviste si carti din Occident am fi putut vedea si mai departe, dar pe vremea aceea nici o revista nu avea site, presa scrisa era inca refractara la ideea de online. Atunci eram bucurosi ca avem la dispozitie o "biblioteca" ceva mai mare, dar inca in stadiul de constituire, din care puteam citi cite ceva, si ca puteam sa ne dam mesaje fara sa ne vedem la fata (telefonia mobila era inca SF pe vremea aceea).

Rep: In afara de faptul ca romanii sunt mari amatori de gadget-uri, care ar fi principalele motive care au facut ca tara noastra sa aiba conexiuni atat de rapide si la abonamente ieftine, mult peste tarile din vestul Europei?

Catalin Prunariu: Cred ca faptul ca am inceput sa ne dezvoltam infrastructura de comunicatii, exact cind aparea acest nou mijloc purtator de informatie. Pina in 1989 infrastructura fusese slaba si cei care au venit sa o dezvolte au venit cu tot cu tehnologia "cea noua". Peste aceasta s-a suprapus foamea de informatie a unui popor care timp de 40 de ani fusese privat de asa ceva. Iar informatia a venit si a stimulat si mai mult cererea si tot asa, piata a fost in crestere permanenta.

Rep: Ce lucruri v-au surprins cel mai mult la evolutia internet-ului in Romania? Sunt anumite lucruri despre care credeati ca sunt cu totul nepromitatoare, insa au explodat pur si simplu online?

Catalin Prunariu: Viteza cu care au evoluat lucrurile si calitatea legaturilor, mai ales intr-o tara in care inca sacrificam calitatea pentru interese marunte. Daca stau sa ma gindesc bine, in SUA nici acum legaturile broadband nu sint accesibile in unele zone din orasele mari, in timp ce la noi o legatura prin fibra este ceva normal in orase si Internet-ul este accesibil si in majoritatea zonelor rurale.

Rep: Prin anii '95 multi jucau ore in sir jocuri stil "board games" online, apoi prin anii 2000 a fost o perioada a jocurilor stil Counter Strike, a mIRC-ului in net cafe-uri, iar acum multi romani isi petrec cel mai mult timp online pe Facebook. Care ar putea fi "the next big thing" care sa ocupe majoritatea timpului petrecut online de romani?

Catalin Prunariu: Cred ca tehnologiile si device-urile "wearable" sint urmatoarea revolutie. Ceea ce vedem azi sint doar primii pasi, dar cred ca vom fi martori in viitorul nu foarte indepartat la aparitia implanturilor bio-tehnologice care ne vor imbunatati functiile corpului sau vor inlocui organele "defecte" si ne vor masura fiecare parametru functional pentru a ne ajuta sa ne "construim" viata in functie de starea de sanatate si capacitatile fizice pe care le avem. Si in mod sigur toate aceste implanturi vor fi conectate. Poate ca scenariile din Deus-Ex nu sint chiar asa fantastice cum par acum :)

Rep: Au fost studii care au comparat influenta internetului asupra lumii secolului XXI cu cea pe care a avut-o Revolutia Industriala asupra lumii secolului al XIX-lea. Sunteti de acord cu o astfel de comparatie?

Catalin Prunariu: Revolutia Industriala a schimbat fundamental transportul, Internetul a schimbat fundamental comunicatiile. Cele doua mari domenii care pun in miscare lumea. Amindoua au permis aparitia unor noi tehnologii si amindoua au accelerat ritmul in care omenirea se dezvolta. Cred ca este o comparatie pertinenta.

Rep: Ce aspecte ale modului in care romanii utilizeaza internetul vi se par exagerate? Spre exemplu, vi se pare ca lumea pierde prea mult timp pe retelele sociale in loc sa acceseze lucruri instructive?

Catalin Prunariu: Lejeritatea cu care ne dezbracam de orice urma de intimitate si punem totul pe "wall" mi se pare exagerata. Pentru ca mai apoi sa pierdem ore in sir urmarind ce au facut si ceilalti "prieteni". Ne ia din tot farmecul vietii, uitam sa mai avem emotii autentice, sa mai iubim, sa mai mirosim natura, sa mai atingem, ne face sa devenim niste androizi pentru care uitarea telefonului mobil acasa este o tragedie apocaliptica. Eu fac parte din generatia care a crescut batind mingea pe maidan si furind corcoduse din copacul vecinului pentru ca apoi la un Brifcor baut pe banca in parc sa rid cu prietenii de nazbitiile noastre si ma intristez cind vad ca, mai ales pentru generatiile tinere, mingea nu se mai bate pe maidan ca sa ai motiv sa te intilnesti cu gasca din cartier, ci ca sa te prinda vreo minda-n poza si sa te bage-n "status".

Dar acestea nu sint probleme exclusiv ale romanilor, exista peste tot in lume si face parte din natura umana tendinta de a ne spiona aproapele si a urmari tot ce face. Insa prieteniile autentice nu se creeaza pe Net, ci in carne si oase, mergind cu bicileta, urcind pe munti, inotind in mare, jucind un Whist sau furind un sarut autentic in parc. Incet, incet, retelele sociale ne vor priva de interactiunea sociala autentica, daca nu ne vom auto-educa si impune sa le folosim strict in limitele necesare stabilirii unor contacte initiale sau pentru a ne organiza activitatile pe care urmeaza sa le avem "live". Folosite corespunzator, retelele sociale sint un instrument util, folosite in mod obsesiv, sint inca o telenovela care ne maninca timpul si ne scade IQ-ul.

Rep: Care este "povestea" dumneavoastra in timpul scurs din 1993 si pana in prezent? V-a influentat in vreun fel faptul ca ati fost implicat in dezvoltarea internetului inca de la aparitia lui in Romania?

Catalin Prunariu: Dupa absolvirea liceului, am continuat studiile intr-un domeniu diferit de partea tehnica a Internetului, am urmat cursurile Facultatii de Management Financiar-Contabil. In paralel am continuat insa sa lucrez in domeniu, infiintindu-mi o firma de software si web development. Timp de 8 ani am dezvoltat software, site-uri de web, baze de date, solutii de gestiune, etc. Apoi, in 2002 pasiunea pentru zbor a invins si am schimbat complet directia. Am devenit pilot profesionist, am activat in cadrul mai multor institutii de profil si azi sint pilot instructor la TAROM, membru in consiliul de administratie al Autoritatii Aeronautice Civile Romane si pilot acrobat in cadrul formatiei de acrobatie aeriana "Hawks of Romania". Internet-ul a ramas doar un instrument, pe care recunosc ca-l folosesc permanent, fiind inconjurat de gadget-uri care mai de care mai diverse. Din cind in cind, mai pun mina pe tastatura si ma mai joc cu diverse medii de dezvoltare, in amintirea vremurilor trecute, insa aviatia imi ocupa acum 90% din timp si rolurile s-au inversat: ceea ce era odata un hobby a devenit meserie si invers.

Descarca de aici CV-ul lui Catalin Prunariu

Citeste si: