- Intalnirea s-a incheiat. Citeste raspunsurile invitatilor la finalul articolului
Mihai Batraneanu, presedintele Asociatei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP), este unul dintre pionierii internetului in Romania. In anul 1993 era profesor la Palatul Copiilor, locul unde tinerii aveau acces online prin dial-up si isi puteau deschide conturi de e-mail. A dezvoltat PCNet, pe care a vandut-o in 2005 grupului RCS&RDS, dar si alte proiecte mari de infrasctructura. Citeste aici mai multe despre Mihai Batraneanu
Radu Jugureanu este directorul departamentului AeL Educational Content din SIVECO. Fost profesor de Matematica si Informatica la Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti, Jugureanu a fost unul dintre initiatorii programului Computere pentru licee si acces la Internet de dinaintea .ro, a publicat primul articol referitor la utilizarea calculatorului ca mijloc educational in anul 1988, iar in prezent coordoneaza proiecte de informatizare a sistemelor nationale educationale in 10 tari de pe 3 continente.
- Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la crearea primei retele de internet in scoli si universitati
- HotNews.ro - primul ziar online din .ro - va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania
- Vezi aici si alte povesti despre pionierii www in Romania
2. Cand au aparut in tara primele servicii dial-up, eu stiu ca aveam din 1996 insa sigur au aparut mai demult.
3. In afara de Bucuresti unde dezvoltarea era normala, ce alte orase au fost primele in lansarea unor servicii de internet?
2. In toamna anului 1993 au aparut primele conectari dial-up la liniile operatorului Romtelecom, iar vitezele de conectare erau in functie de calitatea liniei si a modemurilor. Primele modemuri care au aparut se conectau la viteza de 2.400 kilobit pe secunda.
3. La Cluj si Timisoara.
2. Cand au aparut primele netcafe-uri si cam cat era de scumpa ora de "net"
2. Internet cafe-urile au reprezentat o adevarat revolutie in Romania deoarece in acea perioada, respectiv 1996-2000, calculatoarele nu erau atat de accesibile din punct de vedere al pretului, iar marea majoritate a romanilor nu detinea un calculator acasa. Din acest motiv, foarte multi mergeau la internet cafe unde plateau ora de acces si in felul acesta internet cafe-urile s-au transformat in adevarate "academii" pentru invatarea internetului. La un moment dat, existau in Bucuresti in jur de 1.000 de internet cafe-uri, o cifra incredibila.
1. De ce nu mai exista net=cafeuri in Romania, asa cum existau in anii 2000? si de ce in alte tari ele continua sa existe cu succes?
2. De ce este pretul abonamentului la internet atat de mic la noi, comparativ cu majoritatea statelor dezvoltate?
Va multumesc!
2. In primul rand, pretul este rezultatul unei competitii cum nu exista in alte tari, competitie generata atat de marii operatori pe de o parte, iar pe de alta parte de fenomenul numit retele de cartier care au impanzit marile orase. Un alt aspect legat de pret este si puterea de cumparare a romanilor, care este mult mai mica in comparatie cu a celorlalte tari din Uniunea Europeana.
2. Din ce an a inceput, efectiv, dezvoltarea internetului in Romania?
Intr-o statistica neoficiala eu eram pe pozitia 64 in 1993 cu adresa raduj@ldc.sfos.ro :) - ldc era Liceul Dimitrie Cantemir si sfos era Soros Foundation for an Open Society- Asta nu are insa nicio importanta (al catelea am fost sau cati erau). Important este ca acum sunt (conf. http://www.internetworldstats.com/stats4.htm#europe) aproximativ 10.000.000 de utilizatori de INTERNET in Romania.
In legatura cu dezvoltarea Internet-ului putem vorbi despre un proces in derulare, Romania fiind un stat important din acest punct de vedere.
Multumesc,
Radu
2. Anul care a marcat o crestere calitativa si lansarea primelor servicii de masa pentru acces la internet a fost 1997, cand deja puteam sa vorbim de conectari pe dial-up pentru zeci de mii de clienti si de asemenea conectari permanente pe linii inchiriate pentru companii. lnclusiv conectarile pe liniile inchiriate erau de viteze de 64 kilobiti pe secunda sau 128 de kilobiti pe secunda.
Apoi mi-as dori sa stiu care sunt gadgeturile pe care le folositi dumneavoastra?
m-ai prins :). Imi plac jocurile cu masini (dar sa nu ma spui la nimeni).
Serios vorbind, acum astept cu nerabdare (si cred ca nu mai trebuie mult) sa apara interfete cat mai aproape de realitate. De exemplu hologramele care sa poata apropia virtualul de real cat de mult se poate. Asta insa nu inseamna ca recomand inlocuirea realului cu virtualul, dar imi imaginez sa pot construi pe catedra o reactie nucleara din care sa pot extrage un antiproton de Kripton cu care sa bombardez un os de fosila pentru a putea analiza...cine stie ce...
Vreau sa spun cu asta ca industria jocurilor poate influenta benefic didactica, pedagogia, formarea in general si constructia cunoasterii in special. Exista de fapt o teorie a jocurilor educationale prin care se incearca utilizarea ludicului virtual, a jocului, in procesele educationale. Rezultatele de pana acum sunt excelente.
In ce priveste gadgeturile...ca mai toata lumea..nu stiu exact cu ce m-as putea lauda acum.
Multumesc,
Radu
Indraznesc si eu un raspuns dupa Mihai.
Dinamica tehnologica este atat de mare (si in anii '90 ni se parea la fel de tulburatoare) incat singurul lucru pe care il pot spune despre ziua de maine este ca ...va fi diferita. Altceva nimic.
Cine si-ar fi putut imagina ca in 20 de ani vom avea inteligenta artificiala in ...bucatarie, atunci cand facem clatite si avem un iPhone pe masa iar SIRI ne raspunde la intrebari?
Cum vom comunica in doi ani? dar in cinci? Nu cred ca putem imagina acum tehnologia pe care o vom folosi in mod natural.
Deci...singurul lucru de care sunt sigur este ca lumea va fi diferita.
Multumesc,
Radu
Am doi copii mari, Alexandra face un doctorat in sociologie si Bogdan a terminat un master in film documentar. Amandoi au copilarit intr-o casa in care se gaseau calculatoare conectate la Internet.
Calculatorul si Internetul au fost pentru ei doar un mijloc de rezolvare a unor probleme (documentare, comunicare) dar si de distractie - cine nu s-ar juca?! Au evitat insa amandoi (nu stiu daca in mod natural sau impus) sa devina "addicted".
Ce este gresit in abordarea disputei vis a vis de "carte/lectura versus internet"? Cred ca extremismul - ca in orice dezbatere-. Cartea pe hartie (o parere personala) nu va dispare pentru ca, in primul rand, atunci cand ai o carte in mana esti imersiv in povestea de acolo (indiferent daca este vorba despre matematica sau poezie), ceea ce virtualul nu iti ofera. De asemenea nu poti spune ca orice se poate rezolva cu ajutorul Internetului si al calculatorului. Dar nici sa negi ca incepand cu decembrie 1990 (Tim Berners-Lee si Robert Cailliau publicau la CERN pentru prima data un www) viata noastra s-a schimbat radical si aproape pe nesimtite si am iesit din postmodernism. Adica zidurile si granitele nu mai au atributele de dinainte. Pot accesa oricand si oriunde informatie pe care sa o transform in cunoastere. In acelasi timp insa Internetul este un mijloc informativ si nu formativ, iar in scoala, in educatie, eu trebuie sa fac formare si nu informare.
Atentie insa la extreme. Niciodata nu aduc profit cognitiv.
Multumesc,
Radu
Intervin si eu cu o parere.
Sunt foarte mandru la capatul acestor 20 de ani ca traiesc intr-o Romanie care are un cuvant ascultat in lumea IT&C. Romania anului 2013 este campiona mondiala la software educational, prin recunoastera excelentei unor proiecte de informatizare educationala de catre WSA (World Summit Award). IPMA (International project Management Asociation) sau eLearning Awards (institutie ce monitorizeaza proiectele eLearning in intreaga lume).
Sunt convins in continuare ca vom reusi sa construim in loc sa distrugem si in anii care vor veni, cu atat mai mult cu cat invatamantul informatic romanesc este pe mani foarte bune, atat in mediul liceal cat si in cel universitar.
Multumesc,
Radu
Aveti prieteni care dupa revolutie s-au implicat in dezvoltarea it-ului in Romania si care aveau toate atuurile pentru a deveni cineva, dar care au avut ghinion sau au abandonat?
2. Da, am foarte multi prieteni care, desi erau foarte priceputi, nu au avut acel spirit intreprinzator si acea pricepere in afaceri. Nu sunt neaparat perdanti, dar intr-adevar aveau un potential foarte mare care nu a fost exploatat.
Eu calatoresc foarte mult si inspre vest si inspre este. Inspre est am intalnit tari care seamana foarte bine cu o Romanie ce nu ar fi trecut prin decembrie 1989. De fiecare data ma intorc infiorat si recunoscator ca traiesc intr-o tara libera, in care iata, iti pot raspunde online fara sa te cunosc si cu incredere ca nu ne asculta nimeni :)
Multumesc pentru intrebare,
Radu
In cat timp credeti ca Romania poate ajunge la o administratie performanta, in care omul obisnuit sa nu mai fie plimbat de la ghiseu la ghiseu pentru a-si plati taxele sau a obtine adeverinte?
Cand va fi functional un system informatic ce sa permita schimbul de date intre instiutiile statului (central+locale)?
multumesc pentru atentie
E generala cauza, sau e doar o exceptie? :-)
Acum douazeci de ani aram uimiti de modem, acea cutiuta, prin care puteam comunica intr-un mod incredibil, acum avem tablete, adica portabilitate, miniaturizare, viteza, putere de calcul, acces la continuturi cognitive oriunde si oricand, profit al invatarii prin continuturi multimedia interactive...etc.
Titlul sugereaza doar doua puncte istorice la capetele celor 20 de ani.
Multumesc,
Radu