2300 de euro. Atat costa infiintarea unei companii offshore in insulele Seychelles prin intermediul bucuresteanului Kiss Laszlo Gyorgy. Circuitul are trei borne: comanda primita de la clientul din Balcani este redirectionata de Lamark Tax Planning Consult (Romania) catre Fidelity Corporate Services Ltd din Oceanul Indian. Acesta este agentul local cu care lucreaza tandemul Kiss-Taylor in Victoria, capitala insulelor Seychelles. (www.seychellesoffshore.com)

Sediul Fidelity Corporate Services, SeychellesFoto: OCCRP

Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata

INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"

VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor

INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street

Celula din Ruse

Manualul "oamenilor invizibili"

PKK si politicieni romani sub cupola offshore

Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite

Ucraina se muta in paradisuri fiscale

Pe Internet, Fidelity se lauda ca in ultimii 12 ani ar fi infiintat mii de companii offshore, in toata lumea, pentru indivizi sau corporatii. In paralel, grupul Fidelity functioneaza in Caraibe, prin reprezentantele sale din Insulele Virgine Britanice si Belize, precum si in Riga, capitala Letoniei. Acolo, in paradisul fiscal din nordul Uniunii Europene, Fidelity furnizeaza servicii de IT si suport logistic pentru alti consultanti.

"In niciun registru public!"

Paradisul natural se intalneste cu cel fiscal in Seychelles - cele mai vechi insule din lume. Capitala republicii este delurosul orasel Victoria. Acolo, pe Revolution Avenue, una dintre stradutele cochete care urca si coboara in logica reliefului muntos al insulei, se afla biroul Fidelity Corporate Services: o cladire crem cu trei nivele, strajuita de cativa pui de palmieri la intrare, nu departe de Clock Tower.

Reporterii OCCRP au initiat o corepondenta "de afaceri" cu Fidelity (Seychelles), comandand online o companie offshore, cu actionari si directori nominali. Dupa ce formularele specifice sunt completate pe site-ul Fidelity, agentul registratar a raspuns prompt, pe e-mail. Un mesaj semnat de Stella Constance, managerul agentului de inregistrare, precizeaza diligentele urmatoare: o copie autentificata dupa pasaportul beneficiarului companiei, o factura de utilitati care sa dovedeasca adresa lui de domiciliu si contractul standard de infiintare a unui IBC semnat, scanat si retrimis in Oceanul Indian prin posta electronica. Pentru a risipi eventala ingrijorare privind protectia identitatii celui din spatele firmei offshore, Stella Constance explica contextul si garanteaza secretul: "Legea ne obliga sa verificam identitatile clientilor nostri. Aceste informatii sunt destinate exclusiv dosarelor noastre interne si nu pentru vreun registru public! Toti agentii registratari din Insulele Seychelles sunt supusi acestor reguli."

In fine, totul costa 1657 de dolari, inclusiv actionarul si directorul nominal (proxies) pe care ii asigura Fidelity. Adica, aproximativ cu 1000 de dolari mai putin decat cere Kiss Laslo Gyorgy, in Bucuresti, pentru aceeasi companie din Seychelles, inregistrata de acelasi agent local si pentru aceleasi artificii de dedublare a identitatii. Din momentul comenzii, firma offshore ar deveni functionala in trei saptamani, actele fiind trimise in Europa prin curier rapid.

Paradisul "Proxy"

Pentru detaliile tehnice, corespondenta Fidelity-reporterii OCCRP a fost preluata de Cynthia Chehab, o subordonata a directorului Stella Constance. Amabila, Chehab ofera sugestii de expert in mascarea identitatii. La adapostul "Proxy" asigurat de Fidelity, stapanul din umbra isi poate controla firma offshore prin doua tipuri de imputerniciri: "General Power of Attorney" (225$) sau "Special Power of Attorney" (250$). Prima ofera puteri depline asupra companiei pentru un timp nelimitat. Cu toate acestea, avocatii Fidelity nu o recomanda. Avertismentul trimis de Cynthia Chehab pe adresa de e-mail folosita de reporterii OCCRP suna sec: "In actualul climat, emiterea unei procuri generale poate fi extrem de periculoasa pentru client. Va rugam sa retineti ca o procura generala poate implica obligatii fiscale in tara dvs. de origine si este o dovada directa, in scris, ca dumneavoastra conduceti o companie offshore din propria casa. Acest lucru va face raspunzator fiscal in propria tara pentru veniturile acestei societati offshore, prin ceea ce se numeste rezidenta permanenta".

In schimb, "Special Power of Attorney" pare acoperirea perfecta, chiar daca e valabila doar o perioada limitata si autorizeaza operatiuni prestabilite. Tot Cynthia Chehab ne invata: "Ca alternativa, poate permite unei persoane sa negocieze si sa semneze actele necesare pentru achizitionarea unei companii, a unei proprietati, sau pentru a deschide un cont bancar. Toate acestea nu reprezinta o dovada ca imputernicitul cu drept de semnatura este, in mod automat, si proprietarul real al companiei offshore."

In rest, agentul local Fidelity Corporate Services furnizeaza, la alegere, doua tipuri de directori nominali. De ce? Scurt si la obiect: "Aveti nevoie de un serviciu profesional de directorat ca sa nu fiti perceput, la vedere, drept managerul ori proprietarul o companiei offshore".

Prima oferta a agentului offshore african: "Serviciul de directorat individual inseamna ca directorul oficial al firmei offshore este o persoana fizica. Unul dintre experimentatii manageri ai companiei noastre va fi desemnat personal sa furnizeze acest serviciu. Directorul individual pare . Este mai scump (1000 de dolari anual) decat directorul-corporativ."

Adica decat a doua oferta a Fidelity Corporate Sevices: "The corporate directorship service inseamna ca directorul este o alta companie din Seychelles. Acest serviciu este furnizat sub licenta noastra, de management-ul nostru. Un director corporativ are ceva oarecum artificial , dar este o optiune mai practica pentru ca presupune un numar mai mare de indivizi care au drept de semnatura, ceea ce elimina eventuale deficiente. Totodata, aceasta optiune este mai ieftina (250 dolari anual)."

Conform Legii IBC Seychelles din 1994, sunt premise actiunile la purtator, firmele offshore sunt scutite de toate impozitele si nu trebuie sa tina contabilitate.

Activitatea Fidelity Corporate Sevices este legala in Insulele Seychelles. Cu toate acestea, utilizarea serviciilor firmei pentru a eludarea taxelor este ilegala in multe alte tari.