Omul de afaceri Elan Schwartzenberga confirmat sambata, pentru RealitateaTV, ca a achizitionat 92% din actiunile postului de televiziune, dupa ce in cursul zilei aparusera informatii legate de o tranzactie incheiata intre el si copiii lui Sorin Ovidiu Vantu. Luni, omul de afaceri romano-israelian va organiza o conferinta de presa in care va oferi detalii despre achizitionarea postului de stiri si va participa la o emisiune speciala la Realitatea TV. Noul proprietar al Realitatii este cunoscut nu doar pentru afacerile sale, avand o avere estimata la 50 de milioane de euro, dar si pentru casatoria cu vedeta de televiziune Mihaela Radulescu, de care a divortat in urma cu trei ani. In octombrie 2010, intr-un material publicat de Capital.ro, Schwartzenberg spunea ca "se considera un milionar atipic, intrucat este un tip de om care are nevoie de lucruri putine".

Elan Schwartzenberg (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit Wikipedia, Emilian Schwartzenberg s-a nascut la 25 aprilie 1967 la Iasi, intr-o familie de medici evrei. In clasa a VII-a, el a emigrat impreuna cu familia sa in Israel, unde a facut liceul si armata.

Schwartzenberg a revenit in Romania pentru a studia stomatologie la Facultatea de medicina din Iasi, iar dupa absolvire s-a stabilit in Romania unde a inceput sa faca afaceri. Site-uleva.ro a scrisin martie 2009 ca Schwartzenberg "a devenit doctor, dar nu a profesat niciodata, deoarece s-a dovedit a avea spirit de afacerist".

Omul de afaceri fost casatorit timp de patru ani cu vedeta de televiziune Mihaela Radulescu, de care a divortat in 2008. Cei doi au impreuna un fiu, Ayan, iar Mihaela Radulescua obtinut custodia sa. Procesul de divort si de custodie a fost marcat de acuzatii reciproce din partea celor doi soti.

Schwartzenberg este proprietarul Neocity Group, dezvoltator imobiliar. Citeste aici mai multe despre companie sa.

Cateva date despre Elan Schwartzenberg:

  • In 2004, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie confirma pentru "Evenimentul zilei" ca Schwartzenberg era cercetat pentru acuzatia de neinregistrare in contabilitatea firmei Exclusiv Site Development a sumei de 1.341.808 dolari.
  • Aceeasi suma facuse obiectul unei plingeri penale in anul 2000, cind Schwartzenberg a fost acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si trafic de influenta de partenerii sai de afaceri din Marea Britanie. Societatile Cristalle Securities Limited si Lunara Investments Limited, cu sediul in principatul Liechtenstein sustineau ca omul de afaceri romano-israelian le-a inselat cu suma 1.191.808,55 de dolari, pagubele totale produse celor doua firme fiind de 1.700.000 dolari. Schwartzenberg a declarat pentru ziarul "Evenimentul Zilei" ca nu are habar despre cercetarea sa de catre Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar spune ca are toata contabilitatea in regula, pusa la punct de o firma de specialitate.

    "Evenimentul Zilei" a precizat ca dosarul a fost solutionat favorabil pentru Schwartzenberg de procurorul Victor Ponta, actualul presedinte al Partidului Social Democrat. Chestionat de ziar in legatura cu acel dosar, Ponta a spus atunci ca a dat solutia legala de neincepere a urmaririi penale, intrucit reclamantii si-au retras plingerea: "Am decis neinceperea urmaririi penale pentru ca reclamantii si-au retras plingerea ... Vreti sa ziceti ca nu a fost solutia corecta sau ce? Totusi au trecut citiva ani de atunci. Nu pot sa cred ca am folosit un asemenea limbaj si ca i-am spus te leaga. Sint profesor in drept penal si nu folosesc acest gen de limbaj nici macar intr-un mediu privat. Nu pot sa cred ca am zis asa ceva. Pe acest domn l-am intilnit numai in cadrul audierilor, la care oricum au participat si alti procurori".
  • La inceputul anului 2008, Schwartzenberg a fost cercetat de DNA pentru detinerea unui teren in Combinatul Petrobrazi, acordat in conditii suspecte.
  • In 2008, dupa divortul de omul de afaceri, Mihaela Radulescu a trimis o scrisoare presei, in care vorbea despre amenintarile formulate de fostul sot la adresa ei si a copilului lor. Vedeta facea acuzatii grave la adresa afacerilor lui Elan: "As vrea sa vorbesc la modul general despre milionarii care au transformat Romania in terenul lor de joaca, unde jocul lor preferat e Monopoly, dar nu prea am cum sa nu ma impiedic din cand in cand si de fostul sot. Il veti regasi, bine ascuns, deci trebuie sa cautati bine, in toate campaniile electorale, cand de-o parte, cand de cealalta, il veti regasi in off-shore-uri indepartate, in terenuri dintre cele mai disputate si chiar drept puschculita pentru banii unor grei politicieni din tara asta fara stapan... Milionarul plateste cu bani multi pe oricine, are scoala asta pentru ca a castigat in Romania cateva procese in care era inculpat, numai prin abilitati deosebite in a incalca legile Romaniei" (sursa eva.ro)
  • In noiembrie 2010, intr-un top al celor mai cunoscute branduri personale de business ale antreprenorilor romani, potrivit unui studiu de piata realizat de Unlock Market Research pentru revista Biz si prezentat in cadrul evenimentului "Zilele Biz", Elan Schwartzenberg a obtinut un scor de notorietate / recunoastere ridicat. Este perceput drept un om de afaceri dinamic, curajos si intreprinzator, fara sa-i fie concret cunoscute afacerile. El s-a clasat atunci pe locul 7, prima pozitie fiind ocupata de Silviu Prigoana.
  • In august 2010, chestionat de HotNews.ro in legatura cu o initiativa a miliardarilor americani de a-si dona averile in scopuri caritabile, Schwartzenberg ne-a declarat: "Cred ca este o initiativa absolut onorabila. In ultimii 10 ani am finantat an de an si luna de luna actiunile de acest gen ale Mihaelei Radulescu, fosta mea sotie. Cred ca Mihaela a avut cea mai vasta activitate in acest domeniu si va spun ca nu m-au costat putin. Nu le-am ascuns, dar nici nu le-am mediatizat. Nu as dona 50% din avere si am sa va si explic de ce: Daca sa spunem am 2 milioane de euro si donez 1 milion, eu cred ca mai bine pun cei 2 milioane la lucru si ulterior donez din acei bani. Cred ca, astfel, intr-un parcurs de 10-15 ani suma donata ar fi mult mai mare decat milionul pe care l-as fi dat. Asta e parerea mea". 
  • Intr-un material realizat in octombrie 2010, Capital.ro a scris ca Schwartzenberg "are o singura locuinta, cea de la Snagov, considera ca un om nu are nevoie de mai mult de o casa si conduce un Mercedes in timpul verii si un SUV, tot de la Mercedes, pe timpul iernii". Publicatia il cita pe omul de afaceri care "crede ca daca ar fi luat credite de la banci acum ar fi putut sa aiba o avere de sute de milioane de euro sau, dimpotriva, ar fi putut sa fie falit". Schwartzenberg spunea atunci ca "se considera un milionar atipic, intrucat este un tip de om care are nevoie de lucruri putine".
  • Schwartzenberg colectioneaza masini, avand in prezent 14 (conform Top 300 Capital din 2010)
  • Intr-un material video publicat pe Capital.ro la 22 februarie 2011, proprietarul Neocity Group afirma ca "cea mai profitabila afacere pe care o am, cea mai de viitor si cea mai pe sufletul meu este cea cu diamante in care sunt implicat de multi ani de zile si care mi-a dat si cele mai multe satisfactii personale".
  • La inceputul lunii martie 2011, Romania libera scria ca grupul de interese din jurul primarului sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras, a castigat zeci de milioane de euro de pe urma unor schimburi frauduloase intre parcele situate la periferie cu terenuri valoroase din centrul Bucurestiului. Printre cei care au obtinut parcele amplasate pe marile bulevarde din sectorul 6 sunt rudele lui Poteras si fratele omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Primarul Cristian Poteras a fost trimis in judecata recent, fiind acuzat de implicare intr-o retea de tip mafiot care a pus mana pe unele dintre cele mai valoroase terenuri din sectorul 6. Despre afacerile lui Fabian Schwartzenberg a scris si Gandul, in octombrie 2006.