Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut coalitiei de guvernare ca taxa auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie suspendata cu un an, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare auto, redusa cu 25%, au declarat pentru agentia Mediafax surse oficiale.

UPDATE Laszlo Borbely a confirmat informatia, la Realitatea TV

"Proprietarii care au masini inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 au inca un an la dispozitie pentru a-si vinde masinile", a spus Laszlo Borbely, la Realitatea TV.

Propunerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie promovata prin ordonanta de urgenta.

"Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007. Motivul invocat a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului", au afirmat sursele citate.

Propunerea a fost prezentata coalitiei in contextul in care una dintre revendicarile formulate in timpul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii vizeaza eliminarea taxei auto.

Taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa la cerinta Comisiei Europene.

Noua lege a taxei auto, aprobata de Guvern in luna septembrie, adoptata de Senat in octombrie si de Camera Deputatilor la jumatatea lunii decembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial pe 10 ianuarie si aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Incepand cu acest an, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.