Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la The Money Channel ca din toamna ar putea fi reintrodusa taxa de prima inmatriculare insa cuantumul acesteia va fi mai redus si se va calcula in functie de tipul de emisii al vehiculului, relateaza Money.ro.

"De la începutul anului, colectarea taxei de primă înmatriculare nu s-a mai făcut , probabil că la începutul lunii septembrie vom veni cu poziţia oficială a Guvernului României în ceea ce priveşte taxa de primă înmatriculare. Cu siguranţă poziţia mea este de a reduce nivelul taxei de primă înmatriculare", a declarat Rovana Plumb precizand ca taxa este necesara, banii astfel obtinuti fiind folositi pentru a finanta proiectele investitionale verzi.

Potrivit ministrului Mediului, "in niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare intre masinile noi si masinile second hand, ci pur si simplu se va lua in calcul efectiv tipul de emisii".

Rovana Plumb a refuzat sa precizeze cuantumul taxei precizand ca este prematur "deoarece se fac anumite scenarii privind impactul bugetar al acestei taxe şi se corelează efectiv cu veniturile populaţiei şi cu numărul de maşini care intră în ţară într-un an de zile. În niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare între maşinile noi şi maşinile second hand, ci pur şi simplu se va lua în calcul efectiv tipul de emisii".

Taxa auto pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 a fost suspendata in luna ianuarie pana pe 31 decembrie 2012, la propunerea Ministerului Mediului si Padurilor. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern, cei care au masini inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 le pot vinde pana la sfarsitul anului 2012 fara ca cei care cumpara autovehiculele respective sa plateasca taxa pe poluare auto.