Vanzarile auto au crescut in Statele Unite in luna septembrie, ajutate de Toyota care si-a continuat revenirea spectaculoasa, dupa doi ani de criza, in timp ce General Motors si Ford au stagnat.

Producatorii au mizat pe o performanta buna a masinilor mici in contextul in care soferii vor sa faca economii de combustibil, scrie AFP.

Potrivit companiei specializate Autodata, vanzarile au crescut in luna septembrie cu 13% rata anuala, la 1,19 milioane de vehicule.

Numarul unu in industria americana, General Motors (GM), a avut o crestere a vanzarilor cu 1,5% luna trecuta la 210.245 unitati, mai putin decat era de asteptat, scrie site-ul de specialitate Edmunds.Com. Cifra vanzarilor sale a urcat datorita vanzarii de masini mici, in crestere de 97%. In schimb, modelele 4x4 pick-up-urile si vehiculele utilitare a avut o scadere cu 20%.

Numarul unula nivel mondialde automobile, constructorul japonez Toyotaa inregistrat, in schimb,o crestere de41,5%la171.910de unitati,avand orevenirespectaculoasadupa doi ani, 2010 si2011,de dezastru. Toyota a depasit astfel previziunile analistilor.