Rezonanta celui de-al treilea Congres Romania-Germania de la Calw „a fost redusa“, caci „imaginea tarii nu este cea mai buna“, scrie editia electronica a ziarului regional Schwarzwaelder Bote. Cu toate acestea, initiativa facultatii SRH Hochschule, organizatoarea evenimentului din 16 noiembrie, a fost un bun prilej de contracarare a unor clisee despre Romania. Problemele tehnice survenite la celularele din Germania sunt adesea preluate si rezolvate de un Hotline din Sibiu, a spus Annika Pattberg, de la agentia de dezvoltare economica a Germaniei, Germany Trade and Invest. "In Germania nu mai iese nici o masina de pe banda in care sa nu fie si piese din Romania", a adaugat ea.

Si nu este vorba doar de piese marunte. Furnizorul de piese auto Marquardt GmbH, de exemplu, isi acopera din Romania necesarul de sisteme de inchidere complexe, pentru Mercedes. Alt furnizor auto, Continental AG, a inceput sa-si relocalizeze o parte din dezvoltare si cercetare in Romania, inscriindu-se intr-un trend din care fac parte si mari concerne internationale, cum e IBM, Hewlett Packard si Microsoft.

„Firmele pe care le insotim in Romania prin L-Bank, sunt cu toate multumite“ a spus in cuvantul sau de deschidere, vicepresedintele L-Bank Prof. Dr. Manfred Schmitz-Kaiser, contracarand unele relatari negative, din presa germana. Din ianuarie 2003, Dr. Schmitz e consul onorific al Romaniei la Stuttgart si activ promotor al relatiilor bilaterale germano-romane.

El considera drept factori evidenti de motivare investitionala in directia Romania, apartenenta tarii la UE, impozitarea redusa, de 16%, salariile scazute si pe alocuri larga cunoastere a limbii germane. La capitolul deficite intra in primul rand cele legate de largirea infrastructurii.

Sa nu se creada insa ca doar Romania are probleme cu implementarea proiectelor de anvergura, sau cu coruptia. In cuvantul sau, Claudia Ossola-Haring, profesoara de economie antreprenoriala de la SRH Hochschule, a spus ca „si in Germania exista coruptie intr-un grad neimbucurator de mare“, iar la capitolul mari proiecte cu poticniri in realizare, a exemplificat prin Filarmonica din Hamburg si noul aeroport din Berlin.

Congresul aflat la a treia sa editie a fost organizat de SRH Hochschule für Wirtschaft und Medien, facultate din nordul Muntilor Padurea Neagra din Germania, care pregateste studenti in domeniile economie, controlling si mass-media.

La congres a mai fost abordata tema ocuparii fortei de munca in Romania, a cadrului legal economic, a protectiei proprietatii intelectuale in tranzactiile germano-romane. Marketingul prin intermediul retelelor de socializare si protectia datelor personale, prin comparatie la germani si romani, au intregit agenda celor opt ore de prezentari si discutii.