Nici in sedinta de Guvern de miercuri nu s-a luat o decizie in legatura cu noua varianta a taxei de poluare auto fiindca ministrul mediului, Rovana Plumb, a mai cerut o amanare, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea la finalul sedintei. Actuala taxa de mediu va fi inlocuita cu un nou concept, un asa-numit timbru de mediu, insa guvernantii nu au dat nicio informatie in legatura cu ce se va schimba.

Oficial nu se stie in ce va consta acest timbru de mediu, insa o varianta des vehiculata este inlocuirea actualei taxe de poluare auto cu un impozit anual care sa fie platit de toti proprietarii de masini.

Noua taxa de mediu nu este in acest moment definitivata, urmand ca decizia de adoptare a ei sa fie luata in urma unei dezbateri declara luni ministrul Rovana Plumb. 'Noua taxa, in momentul in care va fi definitivata, va fi facuta publica. Vreau sa asiguram ca nu se va lua nici o decizie decat dupa o dezbatere publica', preciza ea.

Ministrul Mediului adaugase ca acest concept al timbrului de mediu se are in vedere a fi finalizat la adoptarea bugetului pe acest an. Rovana Plumb mai spunea ca principiul de baza in acest sens este cel potrivit caruia poluatorul plateste.

Premierul Ponta declara miercuri ca banii incasati din aplicarea acestei taxe nu ajung la bugetul de stat, ci sunt utilizati pentru plata datoriilor.

"Azi iarasi discutam despre taxa auto pana gasim solutia. Partea cea mai proasta cu aceasta taxa auto este ca de fapt noi nu o sa incasam nici un leu pentru bugetul de stat, ca tot ce o sa incasam, o sa platim datoriile, restituim taxa incasata de domnul Boc. Deci nu facem altceva decat sa mai luam de la oameni ca sa dam la oameni ce le-a luat Guvernul trecut. Sa nu isi inchipuie cineva ca taxa auto o sa o punem la buget, ca nu o punem, din pacate, la buget", spunea Victor Ponta.

Oficialii promiteau ca in sedinta din 4 ianuarie va fi detaliata decizia de schimbare a taxei auto, insa acest lucru nu s-a intamplat nici atunci si nici in sedinta din 9 ianuarie.

Ca si in anii precedenti, luna ianuarie sta sub semnul incertitudinii si a schimbarii cand e vorba de taxa auto. Marea modificare, despre care se stia inca de la inceput de 2012, tine de faptul ca de la 1 ianuarie 2013 cumparatorii de masini rulate ce poarta numere de inmatriculare romanesti, si care au intrat in circulatie in tara inainte de 1 ianuarie 2007, platesc taxa pe poluare auto. Mai exact e vorba de masini pentru care NU s-a platit taxa pe poluare auto, intrata pentru prima data in vigoare la 1 ianuarie 2007.