Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect de lege care isi propune sa faca masinile mai putin zgomotoase si sa doteze noile vehicule cu un sistem de etichetaj care sa indice nivelul lor sonor, pentru a informa mai bine consumatorii, scrie AFP.

Acest proiect de lege, care nu se va aplica inainte de 2019, in cel mai bun caz, a fost aprobat in Parlament cu 401 voturi pentru, 228 impotriva si 20 de abtineri. Dar propunerea trebuie ulterior examinata de Consiliul European, care reprezinta statele membre, unde discutiile ar putea fi aprinse, avand in vedere ponderea detinuta in unele tari de constructori de masini puternice.

Textul propune o legislatie in doi timpi, care se va aplica initial noilor modele de vehicule si ulterior tuturor masinilor puse in circulatie. Limitele pentru masinile standard vor scadea de la 74 decibeli in prezent la 68 decibeli. Masinile puternice vor dispune de o marja de doi pana la sase decibeli suplimentari. In ceea ce priveste camioanele, limita sonora se va mentine la 81 de decibeli.

UE doreste in acest fel sa limiteze riscurile legate de sanatate, care pot merge de la oboseala pana la dezvoltarea de maladii cardiovasculare.

Zgomotul produs de masini nu este insa singura cauza. "Trebuie sa atacam si alti factori, precum calitatea drumurilor, aerodinamica si rotile", a declarat raportorul proiectului, deputatul Miroslav Uzky.

Deputatii doresc, de asemenea, ca masinile noi sa fie dotate cu un sistem de etichetare a caracteristicilor sonore, similar celui pentru emisiile de carbon.