Directorul general al intreprinderii americane Titan international, care a renuntat sa preia o uzina de anvelope Goodyear din nordul Frantei, i-a luat peste picior peste "asa-zisii muncitori" francezi care nu "lucreaza decat trei ore" pe zi, intr-o scrisoare adresata guvernului de la Paris, scrie AFP.

"Am vizitat aceasta uzina de mai multe ori. Salariatii francezi iau salarii mari dar nu muncesc decat trei ore. Au o ora pentru pauze si pentru a manca, discuta timp de trei ore si muncesc trei ore", i-a scris Maurice M. Taylor ministrului pentru Redresarea productiva, Arnaud Montebourg, in aceasta scrisoare publicata de cotidianul Les Echos.

"Le-am spus in fata sindicalistilor francezi. Mi-au raspuns ca asa e in Franta!", adauga presedintele-director general al Titan, in scrisoarea datata 8 februarie.

Aceasta scrisoare se prezinta ca un raspuns la cea datata 31 ianuarie si in care ministrul francez solicita Titan sa inceapa o discutie pentru preluarea uzinei din Amiens, amenintata cu inchiderea de Goodyear.

"Credeti ca suntem atat de prosti?", a raspuns Taylor.

"Titan va cumpara un producator de anvelope chinez sau indian, va plati mai putin de un euro pentru salariu si va exporta toate anvelopele de care Franta are nevoie", adauga acesta. "Fermierul francez nu vrea anvelope scumpe. Il lasa rece daca vin din China sau din India".

Intrebat despre aceasta scrisoare, Arnaud Montebourg a refuzat sa comenteze. "Nu vreau sa afectez interesele Frantei", a spus acesta.

In scrisoare, directorul grupului american prevede un viitor sumbru pentru activitatea gigantului francez Michelin in Franta. "In cinci ani, Michelin nu va mai putea sa produca anvelope in Franta", sustine acesta.

Goodyear a anuntat la finele lui ianuarie ca uzina din Amiens se va inchide, amenintand 1.173 de posturi. Din cauza crizei economice, in special, mai multe situri industriale sunt amenintate cu inchiderea in Franta, intr-un context de degradare a mediului social.