Parcul romanesc de utilaje agricole este invechit, in unele cazuri peste trei sferturi dintre masinile agricole avand durata de viata depasita, iar vanzarile anuale de tractoare sunt in jurul a 2.000 de unitati, arata o analiza realizata de platforma online autovit.ro. Cat costa utilajele agricole noi, cui se adreseaza axcestea si de ce pretul este un element tabu in aceasta piata puteti citi in articol. Pe Autovit.ro sunt peste 550 de anunturi agricole, iar compania estimeaza o dublare a traficului pe sectiune.

TractoareFoto: Hotnews

Autovit.ro, cea mai mare platforma online din cadrul grupului Allegro, destinata vanzarii si cumpararii de masini noi si second hand a realizat o analiza a pietei de utilaje agricole din Romania. Informatiile ofera o imagine de ansamblu a parcului de masini agricole existent in Romania si furnizeaza detalii referitoare la costurile utilajelor agricole.

Piata mondiala a utilajelor agricole

Un studiu al companiei de cercetare Marketline estimeaza valoarea pietei mondiale a utilajelor agricole la peste 60 miliarde dolari, cu perspective puternice de crestere la 100 miliarde dolari in 2016, datorita Asiei si Europei. China si India sunt piete esentiale ca volum, gratie subventiilor guvernamentale care permit multor fermieri sa isi cumpere pentru prima oara tractoare si mici masini agricole.

Ca evolutie, 2009 si 2010 au fost ani dificili si achizitiile de utilaje au fost afectate de criza, dar ulterior vanzarile si-au revenit. Pentru anul in curs cele mai optimiste prognoze sunt pentru America Latina (avans de circa 20% a pietei), in timp ce Europa va fi pe minus si din cauza primaverii foarte ploioase care a afectat planurile fermierilor.

Pe plan mondial predomina tractoarele avand sub 50 CP, impulsionate de cresterea din India unde se vand in volume mari tractoare Mahindra. In schimb, Europa alege tractoare de peste 50 CP, acestea reprezentand trei sferturi din piata. In pietele cu traditie tendinta este sa se vanda tractoare cu putere mai mare, in timp ce in pietele unde fermierii au venituri mai mici predomina tractoarele cu preturi de intrare in gama.

AEA, Asociatia Industriei Agricole din Marea Britanie, noteaza intr-o analiza ca piata mondiala a utilajelor agricole este afectata de doi mari factori: conditiile climaterice si politica. In ani secetosi precum 2006, 2007 si 2010 au existat interdictii la export, iar pretul cerealelor a crescut. In medie, preturile sunt mai mari decat acum cativa ani din cauza cresterii populatiei si a previziunilor ce indica o nevoie tot mai mare de alimente.

Si factorul politic influenteaza vanzarea de masini agricole in functie de subventiile acordate si de programele de sustinere a agriculturii desfasurate. In unele tari masurile dure de austeritate au afectat si fermierii, iar desele schimbari legislative au indus confuzie in piata.

Agricultura Romaniei in cifre

In Romania exista 3,9 milioane de exploatatii agricole, ceea ce reprezinta o treime din totalul exploatatiilor din UE. Particularitatea in cazul Romaniei este ca trei sferturi dintre acestea sunt foarte mici (sub doua hectare), media suprafetelor agricole mici in UE fiind de 49% din total exploatatii (conform datelor Eurostat).

Fermele mari - de peste 100 ha - au o pondere nesemnificativa, de 0,3% din totalul exploatatiilor din Romania (13.700 din 3,9 milioane), media UE fiind net mai mare, 2,7%. In agricultura lucreaza aproximativ 30% din populatia tarii, iar sectorul este unul vulnerabil, productia depinzand in fiecare an de conditiile meteorologice. Datele Eurostat releva faptul ca suprafata medie a unei exploatatii agricole este de 3,4 ha in Romania, departe de cifrele din Marea Britanie (90 ha) si Cehia (152 ha).

Desi suprafata medie a unei exploatatii este mica in tara noastra, cele peste 100 ha au o pondere importanta, detinand peste 40% din terenul agricol.

In Romania, statisticile privind masinile agricole indica un parc auto de peste 600.000 de unitati, cifra care include tractoare, pluguri si remorci. Datele Ministerului Agriculturii indica faptul ca peste doua treimi dintre utilaje au durata de functionare normala depasita. In ceea ce priveste vanzarile anuale de utilaje noi, cele cumulate la partea de tractoare, combine agricole si seceratori totalizeaza 3.000 de unitati, in timp ce in pietele mari din Vest se ajunge la zeci de mii pe an.

Afisarea pretului, un tabu pentru comerciantii de masini agricole

Spre deosebire de autoturisme, pretul masinilor si utilajelor agricole este rar afisat pe site-urile de specialitate sau in cataloage. In putinele locuri unde sunt mentionate au doar caracter orientativ, iar pe cele mai multe site-uri de vanzari de utilaje noi, vizitatorii sunt invitati sa ceara brosura pentru a le afla. Si in cazul anunturilor second-hand exista situatii in care nu este mentionat pretul, ci doar informatia ca acesta este negociabil.

Un alt aspect este faptul ca, fiind vorba de un domeniu care se bazeaza pe finantari din fonduri europene, se cauta moduri de a reduce contributia proprie a fermierului in cofinantare, mai ales in cazul unor proiecte foarte mari.

Orice proiect de investitii ¬ indiferent ca este vorba de utilaje noi sau second-hand - porneste de la un buget, de la o serie de cotatii orientative ale acestor utilaje. Prezentarea preturilor pornind de la modelul standard in plajele de putere/randament/productivitate ar salva multe resurse, atat la nivelul clientilor, dar si al furnizorilor. Deocamdata, peste 70% din timpul de lucru al vanzatorilor de utilaje este dedicat elaborarii si editarii ofertelor de pret, in detrimentul consultarii clientilor (unii au ca ¬rentabilitate¬ a muncii vanzatorilor numarul de oferte transmise /zi).

Specialistii Autovit.ro au fost prezenti la targul INDAGRA si au adunat date despre piata utilajelor agricole si paliere de preturi din piata. Autovit.ro prezinta o serie de utilaje reprezentative pentru cateva ramuri de baza ale agriculturii, cu mentiunea ca preturile au caracter orientativ.

Tractoare

Parcul national este de 184.000 de unitati, cele mai multe fiind in judete cu traditie agricole, precum Bihor, Timis si Teleorman. 73% dintre tractoare au durata normala de functionare depasita, iar cele mai mari procente sunt in judetele Teleorman, Suceava, Ilfov, Mehedinti, Maramures si Botosani (noua din zece tractoare). 30% dintre tractoare sunt mai vechi de 20 de ani.

Cele mai cunoscute marci sunt John Deere, New Holland, Fendt, Claas, Landini, Kubota, Massey Ferguson, Case, Zetor si Belarus, iar cele mai scumpe tractoare au 600 CP si costa peste 250.000 euro+TVA. Aceste tractoare sunt cumparate de fermele foarte mari. Cele mai vandute sunt tractoarele al caror pret se incadreaza in intervalul 30-50.000 euro si au motoare de 60-85 CP.

Fermele cu suprafata de peste 100 ha achizitioneaza si tractoare de peste 120 CP, ale caror preturi pot depasi 60.000 euro, in functie de marca. Agricultorii cu fonduri limitate si suprafete mai mici cumpara tractoare avand sub 45-50 CP, ale caror preturi sunt in intervalul 13-20.000 euro. Cele mai ieftine tractoare costa sub 10.000 euro, insa sunt mai potrivite pentru gradinarit. Piata de tractoare noi este de sub 2.000 de unitati/an.

In afara de marcile consacrate, pe piata au intrat si marci care se adreseaza clientilor cu posibilitati financiare reduse. In oferte exista tractoare de 45-50 CP cu preturi sub 10.000 euro si tractoare de 100 CP cu preturi incepand cu 25.000 euro.

Pretul difera si in functie de capacitatea de ridicare ce poate varia mult, iar la tractor pot fi adaugate implementuri pentru diverse munci agricole. Pot fi atasate diverse tipuri de greble, discuri, scarificatoare, tocatori, grape, burghiuri, freze, incarcatoare posterioare sau lame de zapada. Preturile acestor optionale pornesc de la 1.000 euro si pot depasi 3.000 euro.

Fiind utilaje des folosite, producatorii acorda mare atentie si confortului din cabina, dar si noilor tehnologii, astfel ca la modelele de top exista scaun incalzit pe perna de aer, faruri cu halogen si touch-screen pe bord.

Semanatori

Semanatorile sunt folosite pentru introducerea semintelor in sol la o adancime constanta si uniforma . Sunt impartite in doua categorii si pot fi tractate sau auto-propulsate:

1. liniare - utilizate pentru semanatul unor seminte mici, precum graul si orzul.

2. de precizie - folosite pentru seminte mai mari, precum fasole, floarea-soarelui si porumb, au o distanta mai mare intre discuri.

Parcul total este de 75.000 de unitati, cu repartizare aproape egala intre cele pentru plante paioase (grau, orz, secara) si cele prasitoare (porumb, sfecla, floarea-soarelui, soia). Un sfert din parcul auto e concentrat in patru judete: Dolj, Giurgiu, Timis, Teleorman. Semanatorile pentru plante prasitoare costa si sub 10.000 de euro, cele de paioase costa intre 15.000 si 30.000 euro in versiunile cel mai des intalnite, cu sase randuri. Cele mai ieftine sunt pe doua randuri, cele mai scumpe au peste 40 de randuri si costa 300.000 euro. Fermierii care detin sub 10 ha nu isi permit semanatori, insa pentru agricultorii cu peste 50 ha sunt absolut necesare.

Semanatorile mai scumpe au cadru telescopic dublu, spatiere reglabila si posibilitatea de a plia cadrul pentru ca utilajul sa ocupe mai putin spatiu. Modelele mai scumpe pot fi achizitionate doar de fermele foarte mari, de peste 1.000 de hectare, iar cele mici, sub 50 de hectare rar au semanatori performante. Cele mai cunoscute marci sunt Kuhn, Horsch, John Deere, Gaspardo, Kverneland si Great Plains.

Combine

Datele oficiale arata ca in tara sunt 24.000 de combine de paioase, 70% dintre ele avand durata de functionare depasita. Judetele Dolj, Teleorman si Timis au cel mai mare numar de unitati. Cele mai cunsocute marci sunt John Deere, Claas, New Holland, Case, Deutz, Fendt, Laverda si Rostelmash.

Combinele, utilizate la operatiuni precum seceris, legare si treierare, sunt echipate cu capete detasabile proiectate diferit in functie de culturile de cereale. Utilajul taie cu o serie de pistoane cu cutite si dispune de un tambur rotativ din metal pentru formarea balotilor de paie.

Combinele de recoltat ultra-performante costa mai mult de 350.000 de euro si au peste 550 CP, iar cele mai ieftine costa sub 50.000 euro si au motoare de circa 200 CP. Pretul variaza in functie de multe caracteristici: volumul silozului pentru cereale, inaltimea de descarcare, viteza de lucru si viteza de deplasare.

Fiind utilaje scumpe, combinele sunt in foarte putine cazuri prezente la ferme de sub 30 ha, insa la cele de peste 100 ha acestea exista, o parte din companii achizitionand utilajele in ultimii ani.

Masini de erbicidat si stropit

Parcul total este de peste 22.000 de unitati, cele mai multe fiind in Giurgiu, Timis si Dambovita. Pretul maxim poate ajunge la 250.000 euro, insa in functie de performanta exista si modele de cateva mii de euro. Factorii care influenteaza preturile pulverizatoarelor sunt productivitatea, largimea presei, puterea motorului, capacitatea rezervorului, numarul de axe si echipamentele suplimentare disponibile. Cele mai cunoscute marci sunt John Deere, Berthoud, Case, Gaspardo, Challenger si Amazone.

O categorie distincta o reprezinta masinile de erbicidat tractate si purtate. La cele tractate preturile pot atinge 50.000 euro, dar se gasesc si modele mai accesibile, cu preturi sub 10.000 euro. Cele purtate sunt mult mai ieftine, chiar si sub 1.500 euro, diferentele fiind date de brand, de volumul rezervorului si largimea presei.

Incarcatoare telescopice

Incarcatoarele telescopice sunt folosite la transportul fanului, gunoaielor si a diverselor materiale, iar pretul variaza in functie de brand, inaltimea de ridicare si capacitatea de ridicare. Cele mai ieftine costa sub 10.000 de euro si au o inaltime de ridicare de 6 metri. Exista de asemenea si modele de peste 150.000 euro, insa inaltimea de ridicare este de 25 metri. Printre marcile cele mai cunoscute se numara Caterpillar, Manitou, New Holland si JCB.

Incarcatoare frontale

Incarcatoare frontale sunt folosite la incarcarea/descarcarea de cereale, radacinoase (cartofi, sfecla etc.), gunoi de grajd, ingrasaminte agricole si resturi menajere. Unele au in echiparea standard o cupa speciala, la altele aceasta poate fi adaugata.

Segmentul se caracterizeaza prin diversitate atat in ceea ce priveste caracteristicile cat si pretul, mai ales ca cele mai sofisticate modele costa peste jumatate de milion de euro. Totusi, in oferte exista si modele noi in palierul 10.000 - 30.000 euro, diferentele fiind in functie de inaltimea de descarcare, volumul cupei, dotarile din cabina si puterea motorului. Marcile cele mai cunoscute sunt Caterpillar, New Holland, Hitachi, Liebherr, Case H si Hyundai.

Pluguri

Exista mai multe categorii de pluguri, in functie de destinatie (universale sau specializate), in functie de tractiune (animala sau mecanica) si de sensul de rasturnare a brazdei (unul sau doua). Plugurile reversibile sunt cele mai des achizitionate, fiind montate pe tractoare printr-o legatura in mai multe puncte.

Parcul de pluguri inregistrate este de 147.000, cele mai multe fiind in Timis, Bihor si Dolj. Cele mai scumpe costa chiar si 50.000 euro, au o largime a presei de peste 2,5 metri si opt corpuri. Cele mai ieftine au pretul de cateva sute de euro, insa cu o largime de jumatate de metru si doar doua unitati.

Conteaza mult atat puterea necesara a tractorului, cat si viteza de lucru. Marcile cele mai cunoscute sunt Kuhn, Lemkem, Kverneland, Class, Fortschirtt si Massey Ferguson.

Remorci

Parcul total de remorci-tractor este de 82.000 de unitati, cele mai multe fiind in Timis, Bihor si Arad. Cele mai complexe remorci agricole costa peste 50.000 de euro si au 10 metri lungime. Cele mai mici au sub 5 metri lungime si costa cateva mii de euro. Pretul variaza si in functie de capacitatea de incarcare si de inaltimea obloanelor. Cele mai cunoscute marci sunt Fliegl, John Deere si Horsch.

Grape

Grapele, utilaje folosite pentru maruntirea, afanarea si nivelarea pamantului arat, se diferentiaza in functie de largimea presei, numarul randurilor, adancimea de tratare, puterea necesara a tractorului si viteza de lucru. Cele mai complexe modele costa peste 100.000 de euro, cele mai simple sunt insa mult mai ieftine, cu preturi chiar sub 3.000 de euro. Numarul de grape cu disc inregistrate in tara trece de 90.000 unitati, judetele Bihor, Timis si Dolj avand volume mari.

Tractoarele forestiere

Fata de tractoarele agricole clasice, cele forestiere sunt mai puternice si mai rezistente pentru a fi capabile sa parcurga terenuri foarte dificile. Sunt folosite la exploatari forestiere sau la anumite sarcini la care alte utilaje nu sunt potrivite. TAF-urile sunt dotate cu o macara si un troliu cu care se trag si se ridica trunchiurile. Printre dotarile optionale se numara: lumini, pneuri forestiere, lama de buldozer, senile, lanturi, iar la majoritatea tractoarelor cabina poate fi rotita la 180 de grade.

Cele mai scumpe costa peste 250.000 euro, la palierul opus de pret situandu-se modelele sub 50.000 de euro. Pretul difera in functie de caracteristici precum puterea motorului, raza de actiune a macaralei si gabarit. Printre marcile cunoscute se numara John Deere, WF Trac, Valtra, Mercedes Benz si Valmet

Utilajele agricole pe Autovit.ro

Rubrica de utilaje agricole de pe autovit.ro contine peste 550 de anunturi grupate in categoriile: Tractoare; Masini si Unelte pentru: Ingrijirea animalelor / Productia de legume / Transportul produselor agricole; Altele. Cele mai multe anunturi sunt momentan in categoria Tractoare. Cele mai scumpe utilaje puse la vanzare sunt tractoare Zetor si John Deere de peste 25.000 de euro. Alte utilaje prezente in anunturile Autovit.ro: TAF-uri forestiere, semanatori, grape cu discuri, prese de balotat si cisterne.

"De la inceputul anului 2013 am crescut investitiile in sectiunea ¬Utilaje Agricole¬ iar pana la finalul lui 2014 estimam o crestere a traficului pe aceasta sectiune de peste 100%. Vrem sa fim un partener de real folos companiilor din domeniul agricol; sa le ajutam in demersul de vanzare - cumparare a utilajelor lor, atat noi cat si second hand" spune Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro.