In 2007-2008 cand piata auto avea ani record optimismul atingea cote maxime, iar masinile se vindeau prin peste 400 de dealeri. Acum, piata auto e in doliu si estimarile APIA arata ca maxim 300 de dealeri comercializeaza masini si o buna parte dintre ei sunt cu un pas in groapa. De la o piata in care masinile se vindeau ca painea calda s-a ajuns la una in care unele companii vand un autoturism la cateva luni.

In 2007 piata auto trecea de 360.000 de unitati (incluzand si utilitarele), iar piata noastra depasea mai toate tarile din regiune (Slovacia, Ungaria, Cehia) si se apropia de Polonia. Se deschideau foarte multe reprezentante auto, chiar si in orase foarte mici, iar optimismul era la maxim.

Dupa 2008 si mai ales dupa 2009 piata s-a prabusit si multi oameni de afaceri au renuntat la proiecte pentru ca nu mai erau viabile. dar in destuile cazuri retelele erau deja mari, mai ales ca piata a tot scazut si a ajuns acum sa fie la 82.000 de unitati si calculele arata ca in medie, acum cinci ani un dealer vindea 800 de masini/an, iar in prezent vinde sub 300 de masini. Romania a ramas in urma tarilor din Europa Centrala si depasim doar Bulgaria, o tara mult mai mica.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro