Angajatii uzinelor Dacia Renault, membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia, vor organiza, miercuri, la Mioveni, un miting la care sunt asteptate 10.000 de persoane, ei cerand Guvernului finalizarea cat mai rapida a lucrarilor la autostrada Pitesti - Sibiu si modificarea legislatiei muncii. Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de Blocul National Sindical (BNS), mitingul se va desfasura intre orele 13.00 si 14.30, pe platoul Casei de Cultura din Mioveni, relateaza Mediafax.

Oamenii protesteaza in centrul orasului MioveniFoto: Captura de ecran

Conform sursei citate, prin aceasta forma de protest sindicalistii vor sa atraga atentia asupra necesitatii investitiilor in infrastructura de transport, respectiv asupra finalizarii cat mai rapide a lucrarilor la autostrada Pitesti - Sibiu.

Reprezentantii BNS, care ii reprezinta pe angajatii companiilor Dacia Renault si Ford Craiova, avand membri de sindicat si in societatile care produc componente si subansamble auto, afirma ca autostrada Pitesti-Sibiu este vitala pentru ca aceste doua platforme industriale sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca a peste 150.000 de oameni.

"Acest tronson de autostrada este vital pentru ca Dacia Renault sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca si venituri decente pentru angajati, iar industria de subansamble si componente auto dezvoltata pe orizontala, care asigura existenta a 150.000 de lucratori si a familiilor acestora, nu poate functiona in absenta unei infrastructuri rutiere decente. Posibilitati de finantare pentru acest tronson de autostrada exista, obligatii asumate in raport cu Uniunea Europeana exista, iar necesitatea constructiei in regim prioritar nu poate fi negata sub nicio forma", spun liderii Blocului National Sindical.

Manifestantii vor fi supravegheati de 200 de jandarmi, relateaza Agerpres.

SAD anuntase pe 27 Februarie, ca va organiza la Mioveni o adunare publica pentru sustinerea industriei auto, la care ar urma sa participe 10.000 de oameni.

"Consiliul Sindicatului Automobile Dacia va organiza o adunare publica pe platoul Casei de Cultura a Sindicatelor din Mioveni, in data de 5 Martie 2014, intre orele 13:00 si 14:00. La adunarea populara vor participa peste 10.000 de membri ai Sindicatului", se arata intr-un comunicat semnat de liderul sindical Nicolae Pavelescu.

Una dintre nemultumiri este legata de lipsa masurilor concrete pentru sustinerea pietei auto din Romania, sindicalistii cerand suplimentarea tichetelor pentru programul de reinnoire a parcului auto si stimularea cumpararii de masini noi. Se va protesta, de asemenea, fata de nerespectarea promisiunilor guvernantilor cu privire la modificarea legislatiei muncii si fata de decizia Guvernului de amanare a executiei tronsonului de autostrada Pitesti-Sibiu, considerat de sindicalisti ca fiind "de importanta deosebita pentru SC Automobile Dacia, pentru furnizorii sai si pentru Romania".

Dacia nu se asociaza acestui demers si anticipeaza perturbari ale productiei pentru data respectiva. "Manifestatia programata pentru 5 martie este organizata si sustinuta de Sindicat. Compania nu se asociaza acestui demers", au declarat reprezentantii Directiei de Comunicare Dacia, pentru 0-100.ro.

Dacia spune ca, daca oamenii vor iesi la protest, vor exista probabil perturbari ale productiei.

Si noul director general al Dacia si Group Renault Romania, Nicolas Maure, s-a aratat nemultumit de decizia Guvernului de a amana autostrada respectiva. Pe larg despre mesajul lui poti citi AICI.

Conducerea Dacia si Sindicatul Automobile Dacia (SAD) au demarat joi, 27 februarie, negocieri pentru noul contract colectiv de munca (CCM), pe 2014, cel semnat anul trecut urmand sa expire pe 17 aprilie, au declarat pentru 0-100.ro reprezentantii Dacia.