Pe platoul din fata Casei de Cultura din Mioveni s-a desfasurat mitingul organizat de Sindicatul Automobile Dacia pe tema autostrazii Pitesti - Sibiu. La ora 13.30 erau aproximativ 5-6.000 de persoane pe platou, iar liderii sindicali au tinut discursuri impotriva clasei politice care nu face mai nimic pentru industria auto. Estimarile privind numarul total ale celor care au protestat variaza intre 8.000 si 11.000. UPDATE Oamenii au inceput sa plece dupa ora 14.05, la 14.20 platoul era gol.

Mii de oameni protesteaza la MioveniFoto: Captura de ecran

Oamenii sunt nemultumiti de amanarea executarii proiectului de autostrada Pitesti - Sibiu si cer ca programul Rabla sa continue. Ei acuza guvernul ca nu a luat masuri eficiente pentru ajutarea industriei auto grav afectata de criza. La protest au participat si angajati ai companiilor producatoare de componente auto, dar si sindicalisti veniti de la Craiova, Constanta si Bucuresti

Vezi aici imagini LIVE de la Mioveni

UPDATE 6: Dupa ora 14.05 oamenii au inceput sa plece, la 14.20 platoul unde s-a tinut protestul era gol.

UPDATE 5: Liderul BNS, Dumitru Costin, prezent la mitingul de la Mioveni, a anuntat noi proteste de strada pentru urmatoarele luni. "Singura solutie este strada, nu negocierile, nu discutiile purtate la televizor. Cu oamenii in strada, asta este singura cale de negociere cu acesti guvernanti", a afirmat liderul BNS, citat de Agerpres.

UPDATE 4 Liderii sindicali au tinut discursuri in care critica incapacitatea politicienilor de a lua masuri pentru a ajuta industria auto Viceliderul sindicatului Dacia, Ion Iordache, a mentionat ca participantii la miting nu au nicio legatura cu politica.

"Ne aflam azi intr-un moment in care investitorii au inceput sa-si piarda interesul. (￯) Dorim sa fim ascultati, dorim un program national pentru invatamantul profesional, dorim infrastructura, sprijin financiar pentru intreprinderile care se dezvolta, guvernantii sa vina printre noi sa ne afle pasurile", a spus Ion Iordache, citat de Mediafax.

Acesta, dar si alti lideri de sindicat care s-au adresat manifestantilor au acuzat faptul ca, in baza Codului Muncii, angajatorii le fac muncitorilor contracte pe durata determinata, aceasta fiind una dintre marile nemultumiri ale angajatilor.

Potrivit liderului Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, principalele cereri ale protestatarilor sunt legate de construirea autostrazii Pitesti - Sibiu si de sprijinirea invatamantului profesional.

"Daca ar fi avut un gram de patriotism cei din Guvern, nu am fi fost aici sa spunem ￯Jos Guvernul!￯. Unde este patriotismul celor care ne conduc? Daca astazi eram auziti, nu eram in aceasta piata sa spunem ￯Jos Basescu!￯ De ce jos Basescu? Pentru ca pe vremea lui a fost modificat Codul Muncii in interesul altora, nu al cetatenilor Romaniei", a spus liderul sindicatului de la Dacia, Nicolae Pavelescu.

UPDATE 3 Protestatarii au numeroase steaguri tricolore, iar in fata multimii se afla un grup de angajati care fac zgomot cu tobele din dotare. Pe un banner este afisat un mesaj adresat guvernantilor si clasei politice: "Suntem prizonierii incompetentei voastre", relateaza site-ul local epitesti.ro.

S-a strigat si "Jos Basescu!" dar si "Jos Ponta, acest Mickey Mouse al Romaniei".

Platoul de la Mioveni, la ora 13.55

UPDATE 2 Principala nemultumire a protestatarilor este tergiversarea construirii autostrazii Pitesti-Sibiu, artera rutiera foarte importanta pentru Automobile Dacia. De asemenea, organizatorii reclama si faptul ca guvernantii nu au respectat protocolul incheiat cu sindicatele in perioada in care se aflau in opozitie referitor la modificarea Codului Muncii. Sindicalistii spun ca formula adoptata in timpul Guvernului Boc si care este si acum in vigoare favorizeaza angajatorii in detrimentul angajatilor, mai scrie publicatia locala.

UPDATE 1 Presa locala relateaza ca inaintea mitingului, PSD Arges a dat un comunicat de presa in care a enumerat realizarile guvernului si a precizat ca "Guvernul Ponta face deja pasi concreti pentru construirea autostrazii. In maximum 6 luni de la finalizarea studiului de fezabilitate va fi licitatie pentru desemnarea firmei care va construi autostrada", scrie ziarulprofit. PSD a mai spus ca PDL sustine acum o autostrada pe care a ignorat-o total cat a fost la guvernare.

Platoul la ora 14.15

Prin aceasta forma de protest sindicalistii vor sa atraga atentia asupra necesitatii investitiilor in infrastructura de transport, respectiv asupra finalizarii cat mai rapide a lucrarilor la autostrada Pitesti - Sibiu.

Reprezentantii BNS, care ii reprezinta pe angajatii companiilor Dacia Renault si Ford Craiova, avand membri de sindicat si in societatile care produc componente si subansamble auto, afirma ca autostrada Pitesti-Sibiu este vitala pentru ca aceste doua platforme industriale sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca a peste 150.000 de oameni.

"Acest tronson de autostrada este vital pentru ca Dacia Renault sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca si venituri decente pentru angajati, iar industria de subansamble si componente auto dezvoltata pe orizontala, care asigura existenta a 150.000 de lucratori si a familiilor acestora, nu poate functiona in absenta unei infrastructuri rutiere decente. Posibilitati de finantare pentru acest tronson de autostrada exista, obligatii asumate in raport cu Uniunea Europeana exista, iar necesitatea constructiei in regim prioritar nu poate fi negata sub nicio forma", spun liderii Blocului National Sindical.