​Tesla Motors, celebra companie americana producatoare de masini electrice, discuta cu autoritatile slovace pentru o posibila linie de asamblare in tara central - europeana, scrie presa slovaca. Tesla Motors, creatia lui Elon Musk, nu are nevoie foarte rapid de o uzina in Europa, fiindca vanzarile sunt inca mici pe continent, insa Slovacia ar fi o destinatie potrivita, mai ales ca bateriile folosite de masini sunt produse in aceasta tara, de catre Panasonic.

Tesla StoreFoto: Tesla Motors

Slovacia este o forta in industria auto, o tara de 5,5 milioane de locuitori avand o productie anuala de aproape un milion de masini. Tara era supranumita "Detroit-ul Europei", tocmai fiindca are cel mai bun raport intre populatie si productia auto. Acum insa, comparatia cu Detroit-ul nu mai este valabil fiindca orasul american este inf aliment, in timp ce Slovacia o duce bine.

Tesla Motors are un singur model in gama (Model S), in 2015 va lansa SUV-ul Model X, iar in 2016 sau 2017 va veni un sedan de clasa C ("botezat" de presa Model 3) care ar trebui sa coste pe la 30.000 de euro.

Compania are in SUA cele mai bune vanzari, iar in Europa, Norvegia este cea mai buna piata. In ultimii doi ani compania a deschis peste 30 de magazine in Europa, cel mai apropiat de noi fiind la Viena.

Tesla Motors vrea sa ajunga sa vanda anual 500.000 de masini electrice la final de deceniu si construieste o mega-uzina de 5 miliade dolari impreuna cu Panasonic in SUA. Acum, Tesla asambleaza masini la uzina din Fremont, California unde anul trecut au fost construite in medie 400 masini/saptamana, in prezent se fac 700, iar tinta pentru finalul lui 2015 este sa se ajunga la 2.000/saptamana.

Compania cauta insa si un loc european de asamblare pentru momentul in care vanzarile pe continent vor ajunge la peste 150.000 de unitati.

Ca si tari candidate, presa a scris de Olanda, Cehia si Polonia, insa cele mai mari sanse le are Slovacia, scrie presa din tara central-europeana.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro