Pe 18 decembrie expira termenul dat de conducerea Ford Romania angajatilor companiei de a se inscrie pe listele de plecari voluntare din fabrica. iar pana la data respectiva ar trebui sa se treaca pe listele de plecari voluntare 680 de persoane. Pana in prezent s-au inscris 370 de persoane, scrie Gazeta de Sud. Cei care se trec pe lista pot primi intre 16 si 24 salarii compensatorii.

Daca pana joi seara nu se inscriu pe lista 680 de persoane, atunci compania va decide pe cine disponibilizeaza pana se ajunge la un total de 680 de oameni. In cazul in care decide compania cine va fi disponibilizat, va scadea numarul de salarii compensatorii acordat la 13 - 15, dar in acest caz oamenii vor beneficia si de ajutor de somaj.

Potrivit unuia dintre liderii sindicali reprezentativi din cadrul Ford, Ovidiu Cioroianu, pana ieri se inscrisesera pe listele de plecari voluntare peste 370 de salariati din cadrul Ford. "In nici un caz nu se va ajunge la 680 de persoane pana joi. Ramane sa vedem ce se intampla" Pana in acest moment sunt inscrise pe liste persoane atat din randul celor care se pot pensiona anticipat sau anticipat partial, cat si din randul tinerilor", a precizat Ovidiu Cioroianu.

Unii dintre tinerii care au ales sa demisioneze de la Ford se pare ca au decis sa plece in strainatate si sa lucreze in Europa de Vest, dupa ce au aplicat la diverse posturi ale unor companii din industria auto din tarile respective sau din alte industrii. Restul celor care s-au inscris pe lista si care nu au nici varsta de pensionare, nici nu si-au gasit alt post nu se stie ce vor face dupa ce intrerup contractele cu Ford, dar se stie ca vor pleca acasa cu 16 - 24 de salarii compensatorii.

In prezent, sindicatele din cadrul Ford negociaza cu conducerea companiei pentru a renunta la a mai disponibiliza oameni, dupa ce se incheie termenul limita dat de Ford pentru a se trece pe listele de plecari voluntare. Alftel spus, sindicalistii cer sa se stopeze disponibilizarile si sa ramana valabile doar reducerile de personal voluntare, adica doar listele pe care se trec singuri angajatii.

"Noi am dori sa nu mai fie deloc disponibilizari daca nu se inscriu pe listele de plecari voluntare 680 de oameni. Suntem in discutii cu conducerea Ford pe aceasta tema, de a nu le desfiinta posturile unora dintre angajati, in cazul in care nu se inscriu 680 de persoane pe liste", a spus liderul sindical Ovidiu Cioroianu.

Ford continua sa sustina tinta de concedieri -posibila- de 680 de persoane, dar admite ca se poarta discutii cu sindicatele, iar rezultatul negocierilor va fi aflat in 2015. Pana atunci, angajatii raman in companie. "Programul de incetare voluntara a relatiilor de munca este deschis pana pe 18 decembrie inclusiv, iar pana acum s-au inscris 374 de persoane. Asa cum am anuntat anterior, compania noastra a demarat procesul de consultari cu sindicatele in legatura cu posibila concediere pe motive economice, in cazul in care prin incetarile voluntare nu va fi atinsa tinta de reducere de personal. Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite in cursul lunii ianuarie a anului viitor", a declarat Ana-Maria Timis, director de comunicare al Ford Romania. In cazul celor care decid ca doresc sa le inceteze contractul individual de munca, ei vor pleca acasa fie de la 31 decembrie 2014, fie de la 30 ianuarie 2015, in functie de ceea ce decide Ford. Salariile compensatorii se platesc toate odata celor care pleaca.