Gigantul de internet Google a anuntat, luni, ca prima sa masina fara sofer este gata sa fie testata pe circuit inainte de o prima aparitie urbana in 2015.

"Vom petrece vacanta de Craciun facand trucuri pe pista noastra de testare si speram sa o vedem pe drumurile din nordul Californiei, in noul an", a scris echipa responsabila de proiect intr-un mesaj postat pe reteaua Google+.

Dupa ani de munca, grupul a anuntat luni ca a reusit sa asambleze un prototip "complet functional" fara volan si ghidat de calculator. Google nu a oferit insa detaliile tehnice ale masinii sale, cu care ar deveni pionier al transportului individual.

Mesajul publicat luni a aratat doar un automobil de culoare alba, cu linii rotunjite. In luna mai, grupul a spus ca acest automobil va avea nici un volan, nici pedalele de acceleratie sau de frana.

"Software-ul nostru si senzorii nostri vor face toata munca", a explicat managerul de proiect, Chris Urmson. Viteza maxima a masinii Google va fi de 40 km/h.

"Masina cu doua locuri seamana cu o gondola pe roti. Nu are volan, pedala de acceleratie sau pedala de frana. In schimb masina se foloseste de proprii senzori si de programe pentru a-si face treaba", scria cotidianul american Wall Street Journal acum cateva luni.