Interdictiile intra in vigoare in trei etape intre 2015 si 2020, vehiculele fiind impartite in patru categorii, in functie de emisiile poluante. Nu s-a stabilit exact zona de interdictie, insa, de la etapa la etapa creste la fel si tipul de vehicule intezise. De la 1 iulie 2015 deja cele mai poluante camioane, autoturisme si motocicletele (din categoria 1 de poluare) nu vor mai avea voie sa intre in oras, in 2016 si in anii urmatori crescand numarul interdictiilor.
Categoriile pentru care se acorda stele (dupa nivelul de poluare) cuprind urmatoarele tipuri de vehicule:
Pentru autoturisme
O stea: Vehicule diesel si benzina Non Euro si Euro 1 inmatriculate inainte de 1 ianuarie 1997
Doua stele: Vehicule diesel Euro 2 sau inferioare inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2002
Trei stele: Vehicule diesel Euro 3 sau inferioare inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2006.
Patru stele: Diesel si benzina, Euro 4 sau inferioare ca norma de poluare, inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2011.
Vehicule motorizate pe doua roti
O stea: Euro 1 sau Non-Euro inmatriculate inainte de 1 iunie 2000
Doua stele: Non Euro 1, 2 inmatriculate inainte de 1 iulie 2004
Trei stele: Euro 2 si 3 inmatriculate inainte de 1 iulie 2015.

Se doreste ca pana in 2020 sa fie "eradicate" vehiculele diesel din Paris, Anne Hidalgo citand studii care ar arata ca 85% dintre parizieni sunt de acord cu planul sau anti-poluare. Planul prevede si reduceri la abonamentele de transport in comun, in unele cazuri si gratuitate timp de un an, plus reduceri la serviciile de bike sharing Velib si de auto-sharing Autolib. In plus, se poate ajunge la reduceri de pana la 9.000 euro la achizitia unui vehicul electric nou.
Planul a fost criticat masiv, cei mai vocali fiind motociclistii, prin vocea Federatiei Motociclistilor Furiosi (Fédération Française des Motards en Colère). Ei se arata extrem de suparati ca si motociclete sunt incluse in planul de reducere a poluarii, in conditiile in care acestea consuma putin si sunt o alternativa viabila la blocajul din trafic.
In presa franceza planul a fost criticat pe scara larga, iata cateva idei
- Parisul anului 2020 va deveni un fel de Beijing de pe vremea lui Mao fiindca vor fi cozi uriase la inchiriatul de biciclete si de masini electrice.
- Metroul va fi tot mai aglomerat, pana la nivelul maxim al suportabilitatii
- Oamenii care lucreaza in afara Parisului si depind de masina, vor fi grav afectati. La fel si cei care au doi-trei copii si au nevoie de masina pentru a-i duce la scoala.
- Oamenii cu venituri mai mici care au masini mai vechi si nu-si permit una noua, vor fi afectati grav.
- Planul de "ecologie punitiva" nu are cum sa functioneze fiindca vine cu mult prea multe interdictii intr-un timp prea scurt si ofera prea putine lucruri compensatorii.
Astfel încât vehiculele cu Diesel (70% din toate vehiculele cu motor înmatriculate în Franţa în prezent) să fie inexistente în Paris până în 2020, iar diferitele categorii din public care au nevoie de maşină (sau de transportul în comun, fiindcă vor trebui să ia transportul în comun, care se va supraaglomera) să fie afectate cât mai grav posibil.
Motivele ar trebui să fie evidente.
Motivele pentru care un politician ajuns la putere dorește să controleze comportamentul cetățenilor într-o asemenea măsură sunt într-adevăr evidente. Evident socialiste.
Cat de greu e sa citesti cu atentie datele, domnu' ziarist???
Sa presupune ca eu traiesc in mijlocul orasului si imi plac masinile vechi.. am un Jaguar E-Type cu care ies o data pe saptamana. In rest merg pe jos sau cu metroul/bicicleta.. ca toate sunt aproape. Vecinul meu face naveta zilnic, traversand orasul.. e sofer prost asa ca si-a luat o ditamai conserva de neam prost.. un 4x4 de 3 tone cu motor pe benzina. Cine polueaza?
Si doi oameni saraci?.. Unul cu un Citroen 2CV pe care il tine amintire.. altul cu un Logan MCV care face pe curierul toata ziua. Cine polueaza?
Un numar mai mic de masini decongestioneaza orasul si permite un numar mai mare de autobuze, de exemplu. Transportul in comun este mult mai eficient ca transportul in masina proprie.
Taxarea celui care polueaza nu e suficienta. Faptul ca tu platesti taxe mai mari pentru masina ta poluanta nu schimba cu nimica faptul ca eu respir particule poluante fine.
daca vrei sa reduci poluarea il taxezi/pedepsesti pe cel care polueaza. standardele ajuta, dar nu sunt suficiente. o taxa zilnica, pe modelul londonez, diferentiata pe tipuri de motoare, ar fi mult mai corecta.
nu se mentioneaza nicaieri diferenta imensa intre clase de masini. buburuze de clasa mini, gen smartf2, aygo, polo, ocupa in trafic si in parcari de 2 ori mai putin spatiu si reduc semnificativ riscurile in caz de accident. de ce nu ar fi promovate? o Tesla S are peste 2 tone...
poluatul
(nu a fost "voit")
Daca ar scoate si oamenii din Paris mediul ar fi si mai eco-bio.
La fel si scuterele.
deci practic e 600 cmc / persoana
iar daca mergi cu motor de 1800 sau chiar mai mic,iesi si mai bine
problema majora in orase la motorete si motociclete este zgomotul
Eu vorbesc despre lumea reala. Si tot din lumea reala este si durata, durata care are legatura directa cu poluarea luand in considerare capacitatea si norma euro.
Mi-a mai zis mie cineva ca puteam sa iau un Logan cu banii de pe moto, ca puteam sa car mai mult. L-am intrebat de ce nu si-a luat un autobuz sh cu banii pe care i-a dat pe logan. Ca putea sa care fara numar. Superba logica...
Ar mai fi cazul cind unul sau mai multi intirzie ca au avut treaba si multe alte chestii. Chiar se crede ca asa zis-ul "car pulling" este o solutie viabila ?
Pentru tovarasii din conducere nu conteaza dorinta majoritatii, ei inventeaza masuri noi de a asupri oamenii de rand.
In prezent oamenii sunt foarte mobili datorita autoturismului, poate ca este dorita o restrangere a libertatii de miscare a oamenilor.
Pentru a se implementa masuri opresive este nevoie de prezenta unor grupuri emblematice de asa-zisi ecologisti.
Acestia activisti sunt platiti de partide iar discursul lor nu are legatura cu protectia mediului, este doar un discurs politic indreptat impotriva celor care gandesc altfel.
o masura comunista radicala. nu cred ca aceasta persoana va mai fi votata primar sau ce o fi ea*;
2. Iti pasa de amarasteni.
Hai sa-ti raspund in stilul tau: daca sunt amarasteni, ce cauta in Paris? Sa se mute in alt oras mai ieftin si mai putin "comunist". Sa nu ma iei cu "nu exista locuri de munca in afara Parisului", pentru ca nu toate tarile sunt ca Romania, unde la 100 km de capitala mori de foame.
Oricum, argumentele contra masurii acesteia sunt idioate.
1. Scazi numarul de masini de pe drumuri => ambuteiaje mai putine, deci emisii mai putine (din ce ramane)
2. Masura nu are nici o legatura cu comunismul. Orasul ala e supraaglomerat cu masini. Cine zice altceva, ori n-a fost in viata lui acolo, ori e obtuz.
3. Amarastenii sunt protejati prin reduceri la abonamentele la transportul in comun. Nu s-a nascut nimeni cu fundu' pe scaunul masinii, nu e sfarsitul lumii daca mergi cu transportul in comun - mai ales daca e bine-organizat (ca la ei).
Alta idee - daca nu ar fi turism nu ar fi Paris. Iar cel ce da o caruta de bani sa vada turnul Eiffel si nu poate din cauza noxelor pleaca dezamagit. Deci e in interesul lor sa curete orasul.
Sper sa vedem astfel de initiative prin toate orasele mari europene. Nu e de glumit cu plumbul dar din pacate situatia nu e luata in serios.
Masinile electrice sunt viitorul, parerea mea.