Cateva companii auto cred in mod serios ca pot construi masini 100% autonome, insa consensul general este ca nu vor fi lansate mai repede de 2025 si nu vor face volume mari de vanzari mai repede de 2035. Spre masina autonoma drumul este sinuos si necesita cinci etape in care gradul de automatizare creste pas cu pas. Asa cum aceste masini au sustinatori ferventi, exista si directori care nu vad nimic promitator in domeniu.

Audi A7 concept autonomFoto: Audi

Pana acum un an - doi se estima ca primele masini care se pot conduce singure ar putea fi in showroom-uri in 2020, insa in prezent anul mai probabil este 2025. O analiza a Boston Consulting Group arata ca in acel an primele masini autonome ar putea fi lansate in Europa de Vest si Japonia, in timp ce China va fi mai lenta in adoptarea tehnologiei (2035). Compania de cercetare estimeaza ca in 2025 piata totala a masinilor autonome va avea valoarea de 42 miliarde dolari in 2025, iar pentru 2013 estimarea este indrazneata: se vor vinde atunci 12 milioane de masini complet autonome si 18 milioane partial autonome.

Cum se va ajunge acolo? Compania de cercetare Bernstein Research identifica cinci etape pana la masina 100% autonoma, in prezent majoritatea masinilor fiind in Etapa 0 (nici urma de automatizare) si o foarte mica parte dintre masini au patruns in etapa 1, executandu-se teste limitate pentru etapele 2 si 3.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro