In Uniunea Europeana isi pierd viata anual aproximativ 2.000 de biciclisti, cei mai multi in Germania si Italia. In Romania mor anual peste 150 de biciclisti in accidente rutiere, ceea ce reprezinta 9% din totalul deceselor de pe sosele. Olanda are cel mai mare procent (25%), iar Grecia, cel mai mic (2%). Numarul de decese a scazut mult mai puternic in tarile care obliga macar o parte dintre ciclisti sa poarte casca, arata un raport al Comisiei Europene.

Ponderea ciclistilor in totalul victimelor de pe soseleFoto: Comisia Europeana

In UE anul trecut, biciclistii au reprezentat 8% dintre cei care au murit pe sosele, ceea ce inseama aproximativ 2.000 de persoane. In Germania au fost aproximativ 300 de decese, iar in Italia, 250.

Cat de mult reprezinta ciclistii din totalul celor decedati in accidente rutiere? Olanda are cel mai mare procent, 24%, numarul deceselor in 2014 fiind de aproximativ 100. Nu e de mirare ponderea atat de mare a biciclistilor, dat fiind ca Olanda este celebra pentru numarul mare de oameni care folosesc bicicleta ca mijloc principal de deplasare.

In Danemarca ponderea ciclistilor din toate decesele de pe sosele este de 17%, iar in Ungaria, de 12%. In Romania e 9%, in Grecia de 2% si in Franta, de 4%. Variatiile procentuale sunt foarte mari intre tari si provin atat din diferentele legate de traditia ciclismului, cat si din legislatie.

57% dintre accidentele grave in care mor biciclisti se petrec in orase, iar 79% dintre victime sunt barbati.

Cele mai grave rani sunt la cap si la gat, dar diversele studii au aratat ca purtarea castii poate reduce cu 63-88% producerea unor rani la nivelul capului sau a unor leziuni cerebrale