Compania brasoveana Tractorul U 650 Brasov va livra primele zece tractoare U 650 armatei egiptene in luna mai, iar daca beneficiarul va fi multumit vor exista comenzi de 25 de unitati/luna, scrie cotidianul Buna Ziua Brasov. Compania brasoveana are numai 52 de angajati, iar tractoarele sunt construite intr-o hala din Baicoi, fiindca pe fosta platforma Tractorul preturile terenului sunt prea mari. La apogeu, uzina Tractorul Brasov avea linii de montaj in Egipt, India si Iran. Productia anuala depasea 50.000 de tractoare, iar numarul de nagajati era de peste 20.000 inainte de 1989.

In 2009 - 2010, compania a vandut 110 tractoare in Egipt, dar izbucnirea revolutiei a facut ca livrarile sa se opreasca. De atunci, compania a trait din productia de piese de schimb, 95% din productie fiind exportata in Egipt.

Acum se reia colaborarea eu tara nord-africana "In functie de cum se prezinta aceste tractoare, urmeaza sa primim comenzi ferme de minim 25 de tractoare pe luna", a explicat fostul director al uzinei Tractorul SA, Titus Serban, in prezent director al firmei care a cumparat licentele pentru acest tip de masini agricole.

Tractorul U 650 este compania care a preluat de la defuncta Tractorul UTB SA licenta de fabricatie de tractoare U 650 pentru Egipt.

Anul trecut compania a avut un rulat de 1,54 milioane de euro doar din piese de schimb. "Si anul acesta mizam pe 1, 6 - 1,7 milioane de euro", spune Serban. "In cazul in care se va semna contractul va trebui sa angajam inca 20 de mecanici, deoarece contractul vizeaza livrarea a aproximativ 25 de tractoare lunar", a explicat Titus Serban, ultimul manager al companiei Tractorul UTB SA, intrata in faliment in 2007. In prezent, compania are 52 de angajati.

Tractoarele se construiesc intr-o hala a Fabricii de Echipament Hidraulic si Subansamble Baicoi, cumparata in urma cu cativa ani. "Am incercat sa cumparam aici un spatiu, dar ni s-au cerut preturi uriase, moriv pentru care ne-am indreptat atentia spre alte zone", preciza in urma cu doi ani si jumatate Titus Serban.

Compania reia business-ul cu Egiptul "Luna trecuta a venit o echipa de tehnicieni pentru a vedea in ce stadiu ne aflam si pentru a verifica daca produsele noaste respecta conditiile impuse. Vor ca tot ce este in tractor sa fie de productie romaneasca! Vor ca tractorul sa fie exact la fel si facut cu piese la fel ca acum 30 de ani. De exemplu ne-au spus sa schimbam niste suruburi la masca de la motor pentru ca aveau capul drept si inainte erau cu cap bombat", a precizat Titus Serban.

Compania brasoveana este detinuta de omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini, fost partener al uzinei Tractorul SA in Egipt. Firma a cumparat licenta de fabricatie pentru tractorul U 650 al fostei uzine brasovene Tractorul SA si a demarat fabricatia acestora in baza unui contract de prestari servicii cu societatea Roman SA, dupa care s-a renuntat la acest contract. Licenta de fabricatie a fost cumparata insa doar pentru Egipt, tractoarele neputand fi vandute in alta tara.

Fosta uzina Tractorul exporta in peste 80 de tari in vremurile cele mai bune, trei sferturi dintre prodcutie mergand in afara tarii, mai ales in Asia si Africa, dar si in America de Nord.

Fosta Uzina Tractorul Brasov avea peste 25.000 de angajati si producea 50.000 de tractoare in 1990, insa in cativa ani productia a scazut pana la numai cateva mii. Uzina a fost inchisa in 2007 si a intrat in lichidare. Platforma a fost cumparata de Flavus Invest, iar in locul fostei uzine se construiesc locuinte si foarte recent s-a deschis cel mai mare complex comercial din centrul tarii (Coresi Shopping Resort - cu 60 milioane euro investitii).

Tractorul Universal 650 s-a vandut in peste un milion de exemplare in vremurile cand uzina Tractorul era o forta, acest tractor fiind extrem de apreciat mai ales in Egipt si Iran, fiindca era usor de reparat si foarte rezistent.