La centrul RTR de la Titu s-a tinut faza zonala a concursului national de descarcerare si acordare a primului ajutor calificat, iar echipaje ISU din sapte judete au simulat diverse interventii, testandu-si tehnicile. Dacia a pus la dispozitia echipajelor de descarcerare 18 vehicule, dintre care unele chiar si de sub trei ani vechime. In Romania exista aproape 6 milioane de automobile, iar 1,800 de persoane mor anual in accidente rutiere.

Concurs de descarcerare la TituFoto: Hotnews

Echipele de descarcerare au o misiune grea si interventiile difera mult in complexitate, putand dura intre cateva minute pentru accidentele usoare si peste patru ore pentru cele foarte grave.

Spre exemplu, in Dambovita, anul trecut, mecanicul unui tren de marfa nu l-a asigurat si l-a scapat de sub control. Trenul incarcat cu marfa a plecat singur, iar la primul macaz locomotiva a deraiat peste un pod si un vagon incarcat cu carbuni a cazut peste un autoturism in care erau patru oameni. Unul a murit imediat dupa producerea accidentului, iar ceilalti trei au fost salvati dupa ce echipa de descarcerare a lucrat peste patru ore, a exemplificat pentru HotNews.ro, Col. Mirel Pietreanu, inspector sef la ISU Dambovita.

Anual, Inspectoratele de Situatii de Urgenta organizeaza un concurs national de descarcerare si de acordarea primului ajutor calificat, iar despre una dintre semifinale puteti citi mai jos.

Grupul Renault Romania a gazduit in 17 si 18 iunie, la Centrul Tehnic Titu al Renault Technologie Roumanie, faza pe zona Muntenia-Sud a competitiei nationale de descarcerare si acordare a primului ajutor calificat. Concursul a cuprins doua probe: descarcerarea de vehicule si acordarea primului ajutor calificat.

Sapte echipaje de pompieri paramedici ai ISU din Bucuresti, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi au fost implicate in cele doua probe. Exercitiile de descarcerare au fost realizate pe 18 vehicule Dacia (modele din prima si noua generatie: Logan, Logan Van, Sandero, Dokker), puse la dispozitie de catre Grupul Renault.

Competitia organizata anual de ISU, in Romania, este o platforma de invatare si de testare a deprinderilor, printr-o evaluare stricta, unde participantii sunt incurajati sa isi autoevalueze practica si tehnica. Jurizarea concursului este asigurata de reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ai ISU din alte judete decat cele participante in concurs.

La etapa de la RTR Titu, ISU Dambovita a castigat semifinala la categoria "descarcerare vehicule" (Ialomita si Prahova ocupand locurile doi si trei).

Chiar daca, potrivit statisticilor europene, din 2010, numarul accidentelor rutiere a scazut, Romania se afla in top cu numarul de victime implicate in accidente rutiere. Potrivit raportului anual (2014) al Comisiei Europene, Romania ocupa locul II in Uniunea Europeana dupa numarul de decedati in accidentele rutiere. Cu o rata de 91 de persoane decedate la 1 milion de locuitori, Romania este depasita doar de Letonia (106 de persoane decedate, la 1 milion de locuitori). Cele mai multe victime sunt pietonii si aproximativ 70% dintre accidente se produc in zonele urbane.