Semnele de intrebare privind datele tehnice ale unor modele Volkswagen si Audi au aparut inca din 2010. La acel moment, seful Alfa Romeo, Harald Wester, a acuzat voalat intr-un interviu Audi ca falsifica datele legate de emisiile modelelor sale. Intrebat care este motivul pentru care Alfa Romeo Giulietta nu reuseste emisii precum cele ale lui Audi A3 1.6 TDI (99 grame CO2/km), Wester a raspuns numind aceste cifre "miraculoase, magice si extraterestre", potrivit AutoMarket.ro.

"Trebuie sa fim ceva mai seriosi in legatura cu aceste cifre pe termen lung", a spus la acel moment Harald Wester.

Modelul Audi la care facea referire in 2010 seful competitorului italian se regaseste pe lista cu automobile la care Volkswagen a recunoscut ca a trucat datele tehnice privind emisiile.

Un purtator de cuvant al celor de la Audi si-a aparat atunci modelul in cauza, sustinand ca cifrele oglindesc perfect avansul tehnologic al brandului german in fata celorlalte de pe piata, mai arata AutoMarket.ro.

Audi nu se afla in premiera in situatia marcii aratate cu degetul, prima ocazia de acest tip avand loc atunci cand constructorul german a fost acuzat pe drept de presa auto din SUA ca a exagerat voluntar datele tehnice ale conceptului R8 e-tron. Nemtii au revenit ulterior asupra cifrelor comunicate initial. La acea vreme, presa auto din SUA numea miscarea Audi "minciuna gogonata a anului".