Tesla Motors a lansat un update pentru masinile sale care de acum au un mod semi-autonom in care se pot conduce singure pe autostrada. In modul numit Autopilot masina franeaza si accelereaza singura, vede si evita obstacolele, poate schimba banda si se parcheaza fara ajutorul soferului. Nu este insa vorba de o masina autonoma, ci de o tehnologie care sa ajute soferii si sa le dea incredere, spune Elon Musk, fondatorul companiei. Sistemul avertizeaza soferul sa nu-si ia mainile de pe volan si are limitari de functionare pe vreme proasta.

Sistemul AutopilotFoto: Tesla Motors

Sistemul are patru componente

1. Un radar frontal cu raza lunga care "vede" la departare, chiar si prin ceata sau ninsoare (cu performante mai scazute pe vreme rea)

2. Camera cu sistem de recunoastere a imaginilor: poate "citi:" semne de circulatie si semafoare. identifica pietonii si functioneaza precum un sistem auxiliar care ajuta radarul frontal.

3. Sonar ultrasonic de 360 de grade cu raza lunga - Stabileste un fel de "invelis" protector in jurul masinii, aceasta putand lua singura diverse decizii, in functie de ce este in jur. Masina recunoaste daca pe sosea este un caine si stie sa se opreasca la bariere pe autostrada.

4. Sisteme GPS si date despre traficul in timp real . Se integreaza cu celelalte sisteme.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro